Εβδομάδα μπλοκαρισμένης ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας στην Ευρώπη



Με την κίνηση του Boris προς την Β. Ιταλία - Δ. Μεσόγειο, η ατμοσφαιρική κυκλοφορία στην Ευρώπη εξελίσσεται σε κυκλοφορία εκτεταμένου εμποδισμού (αποκλεισμού) τύπου Ρεξ (Rex Block), δηλαδή σε κυκλοφορία με τις υψηλές πιέσεις να βρίσκονται βορειότερα των χαμηλών πιέσεων.

Αυτό σημαίνει:

Ορεογενή ατμοσφαιρικά κύματα

Καλημέρα σε όλους, χρόνια πολλά στους εορτάζοντες!


Το κέντρο του αποκομμένου χαμηλού δεν θα διαβεί κατά κυριολεξία τον Ρουβίκωνα, αλλά μεταφορικά η αβάσταχτη ελαφρότητα ορισμένων προγνωστών τον έχει διαβεί εδώ και πολύ καιρό!



Βαρομετρικό χαμηλό στη Β. Ιταλία, συνοδευόμενο από μέτωπα κακοκαιρίας, κινείται Α-ΒΑ και το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή) θα επηρεάσει με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως τη Δ-ΒΔ Ελλάδα και τη Μακεδονία. Αναφορικά με τις λοιπές βασικές μετεωρολογικές παραμέτρους, οι δυτικών διευθύνσεων άνεμοι θα φθάσουν τα 7 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στις περιοχές των βροχών. 

Ένας Σεπτέμβριος έρχεται φέτος απ’ τα παλιά, φορτωμένος με χιλιάδες αναμνήσεις...

Σκάλα Ερεσού Λέσβου, του Ιωάννη Γώγου


Βαρομετρικό χαμηλό στο Β. Ιόνιο, συνοδευόμενο από ψυχρό μέτωπο που εκτείνεται ως τις ακτές της Λιβύης, κινείται Α-ΒΑ και αναμένεται να επηρεάσει με βροχές και τοπικές καταιγίδες τις περισσότερες περιοχές της χώρας (εξαιρείται η Ν-ΝΑ νησιωτική Ελλάδα). Επισημαίνεται ότι στη Δ. Ελλάδα, τη Θεσσαλία, τη Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του Β-ΒΑ Αιγαίου οι καταιγίδες κατά τόπους θα είναι ισχυρές, κάτι που σημαίνει ότι είναι πολύ πιθανό να συνοδεύονται από ισχυρούς ανέμους (μπουρίνια), χαλαζοπτώσεις και βροχοπτώσεις δυνητικά επικίνδυνες για την πρόκληση πλημμυρικών φαινομένων σε τοπικό επίπεδο. 

Πρώτη φθινοπωρινή στάση του γαρμπή η Δ. Μεσόγειος και δεύτερη το Ιόνιο

Ο Τρύφωνας αναδεικνύει τις ομορφιές και των Ιωαννίνων (5/9/2024)

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΤΟΥ ΕΠΟΜΕΝΟΥ ΠΕΝΘΗΜΕΡΟΥ 

ΣΑΒΒΑΤΟ (7/9)

Τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες στη Β. Ελλάδα (κυρίως τη Μακεδονία) τη Θεσσαλία και την Α. Στερεά Ελλάδα (κυρίως τη Φθιώτιδα).

Άνεμοι: Β ως 6 μποφόρ (Αιγαίο).

Θερμοκρασία: σε μικρή πτώση στη Β-ΒΑ Ελλάδα.

Ο καιρός της πρώτης εβδομάδας του Σεπτέμβρη

Ασβεστοχώρι Θεσσαλονίκης, του Τρύφωνα


ΔΕΥΤΕΡΑ (2/9)

Λίγες πρόσκαιρες βροχές σε Κυκλάδες, Κρήτη, Δωδεκάνησα. Το απόγευμα περιορισμένη αστάθεια στα ηπειρωτικά και κυρίως στη Δ-ΝΔ Ελλάδα, την Α. Μακεδονία και τη Θράκη. Άνεμοι  Δ-ΒΔ 3 με 5 μποφόρ. Αντιπροσωπευτικές μέγιστες θερμοκρασίες στα ηπειρωτικά 32 με 34 βαθμοί.