Τα μικρομεσαία 30άρια του Σεπτεμβρίου δεν αποτελούν ούτε είδηση ούτε καιρική ανωμαλία!

"Να μη λυπάσαι που πέφτουν τα φύλλα φθινόπωρο. Η δική σου τρυφερότητα θαν τα φέρει και πάλι στα δέντρα. Δάκρυα μη χαλνάς· όλοι ανήκουμε στην ανάσταση" (Νίκος Καρούζος, "Παραίνεση"). 
Η φωτογραφία είναι του Νίκου Κλιάκα. 



Η περιοχή μας καλύπτεται από υψηλές πιέσεις, με αποτέλεσμα την επικράτηση ασθενών ανέμων και τον σχηματισμό ομιχλών το πρωί στην ηπειρωτική χώρα. Κατά τα άλλα, το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη), τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες αναμένονται στη Δ-ΒΔ Ελλάδα και η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα κανονικά για την εποχή επίπεδα. 


Την Τετάρτη (25/9), σύντομες τοπικές βροχές θα σημειωθούν κυρίως στο Β. Ιόνιο, την Ήπειρο και τη Δ. Μακεδονία. Οι άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 4 μποφόρ και η θερμοκρασία θα φθάσει τους 30 βαθμούς. 

Τις υπόλοιπες ημέρες της εβδομάδας, τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι η ηλιοφάνεια, οι ασθενείς άνεμοι και η άνοδος της θερμοκρασίας περίπου κατά 2 με 3 βαθμούς. Οι παραπάνω συνθήκες θα είναι ευνοϊκές για το σχηματισμό πρωινών ομιχλών καθώς και θερμοκρασιακών αναστροφών, οι οποίες συνδέονται με την αυξημένη ατμοσφαιρική ρύπανση κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα.

9 σχόλια:

  1. Το πρόβλημα είναι η ανομβρία,ιδαίτερα σε ορισμένες περιοχές της χώρας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συμφωνώ απόλυτα Δάσκαλε και το ανέφερα και χτες άλλωστε.
    Από την άλλη όμως η τραγωδία που λέγεται ανομβρία δεν έχει τέλος φέτος.
    Περιμέναμε να έρθει μετά από ανύπαρκτα περσινά φθινόπωρο-χειμώνα-καλοκαίρι χωρίς αστάθειες, μια κανονικότητα στον καιρό αλλά εκεί, όχι!
    Άλλος ένας αντικυκλώνας έρχεται να μας καταπιεί το επόμενο διάστημα και στην ουσία χάνεται και το 1ο 10ήμερο του Οκτωβρίου για κάτι αξιόλογο από βροχές.
    Η πρόσφατη ιστορία μάλιστα έχει δείξει ότι συνήθως με τέτοιες διατάξεις στην Ευρώπη η ανομβρία τραβά χρονικά άλλο ένα 10ήμερο.
    Ξεκινάμε πάλι τα περσινά δλδ και όσοι έτρεξαν να αναγγείλουν θεομηνίες το φετινό φθινόπωρο θα πάνε για άλλη μία φορά στον κουβά.
    Αυτά κάνουν οι βιασύνες.
    Όσον αφορά την ψυχρή εισβολή της επόμενης εβδομάδας σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά που πρώτο είδε το gfs από χτες και σήμερα ακολούθησε το ευρωπαϊκό, μικρότερης έντασης και διάρκειας φαίνεται να είναι καθώς θα κινηθεί ελαφρώς βορειότερα(τι πρωτότυπο).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είχαμε και πολύ χειρότερες ανομβριες ιστορικά.Δεν οφελεί η συνεχής γκρίνια από όλους σας κάπου.Επίσης στη δυτική Ελλάδα το Σεπτέμβρη είχε πολλές βροχές

      Διαγραφή
  3. Συμφωνώ, παίδες, αλλά είναι «άδικο» και φύσει δύσκολο να ζητάμε από τον Σεπτέμβριο να καλύψει τα υετικά ελλείμματα άλλων μηνών και εποχών!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να διορθωθεί το εινια και να γίνει είναι στα γράμματα κάτω από την φωτογραφία

      Διαγραφή
    2. Να πω ότι δεν έχετε δίκιο θα είναι ψέμα.
      Κάποια στιγμή όμως,θα πρέπει έστω και το δεύτερο μισό του Οκτωβρίου που παραδοσιακά παίρνει μπρος ο καιρός, να ανοίξουν οι κάνουλες.
      Μπείτε και δείτε σε λίμνες μεγάλες της ηπειρωτικής χώρας όπως και στην Αχαΐα και την Αιτωλοακαρνανία πόσο έχουν πέσει οι στάθμες των νερών.
      Και να φανταστείτε ότι θέλουν από τα δικά μας μέρη που ήδη είναι στον πάτο, να πάρουν νερό για την ανατολική ηπειρωτική χώρα και την Αθήνα που επίσης μαστίζεται από ανομβρία.
      Το έχω πει και φέτος δεν είναι καθόλου στα λόγια όπως άλλες χρονιές.
      Εάν δεν πέσουν ούτε φέτος άφθονα νερά στη χώρα το φθινόπωρο έως την άνοιξη, οι συνέπειες(φυσικές και οικονομικές)θα είναι τεράστιες.
      Ότι ακριβώς είχε ζήσει η Ισπανία επί δύο συναπτά έτη μάλλον το ζούμε εμείς από πέρσι το φθινόπωρο.
      Κάποια στιγμή όμως δεν μπορεί, θα αλλάξει.

      Διαγραφή
    3. Ευχαριστώ για τη διόρθωση, ανώνυμε.
      Με την ευκαιρία αυτή, αν δεν θέλετε να αναφέρετε το ονοματεπώνυμό σας, γράψτε το μικρό σας όνομα ή κάποιο ψευδώνυμο. Καλύτερα θα είναι!

      Διαγραφή
  4. Προς το παρόν τα μπάνια του λαού συνεχίζονται απρόσκοπτα εδώ στην Ξάνθη στην παραλία των Αβδήρων. 26 βαθμοί θερμοκρασία χωρίς κύμα και με ένα ανεπαίσθητο αεράκι. 54 Αυγούστου σήμερα και συνεχίζουμε... Μακάρι να ανοίξουν οι κάνουλες του ουρανού τον Οκτώβριο τουλάχιστον γιατί αλλιώς θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα εδώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή