Εβδομάδα μπλοκαρισμένης ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας στην Ευρώπη



Με την κίνηση του Boris προς την Β. Ιταλία - Δ. Μεσόγειο, η ατμοσφαιρική κυκλοφορία στην Ευρώπη εξελίσσεται σε κυκλοφορία εκτεταμένου εμποδισμού (αποκλεισμού) τύπου Ρεξ (Rex Block), δηλαδή σε κυκλοφορία με τις υψηλές πιέσεις να βρίσκονται βορειότερα των χαμηλών πιέσεων.

Αυτό σημαίνει:


(α) «Δεύτερο καλοκαίρι» στη Β-ΒΔ Ευρώπη,

(β) Ισχυρές βροχές και τοπικές καταιγίδες επί πολλές ημέρες στην Ιταλία και πολλές από τις όμορες περιοχές της και

(γ) Νοτιοδυτική ροή στην κεντρική Μεσόγειο, που θα φέρει βροχές και στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, τα φαινόμενα που θα εκδηλωθούν το τριήμερο Τρίτη - Πέμπτη (17-19/9) βασικά στη Δ-ΒΔ Ελλάδα, την κεντρική χώρα και τη Μακεδονία δεν θα είναι ακραία (καμιά σχέση με τα συμβαίνοντα τώρα στην κεντρική Ευρώπη), αλλά κάποια επικινδυνότητα θα έχουν. Περισσότερα, με τα επόμενα τρεξίματα των μοντέλων. 

21 σχόλια:

  1. Ευχαριστούμε κύριε ζιακοπουλε. Πόσο σωστή και ουσιώδης πρόγνωση, που θεωρώ βγάζει και μια αβεβαιοτητα λογω της ισχνής προγνωσιμοτητας. Κρήτη Κύπρος βλέπω νέες τουριστικές κρατήσεις εδώ όπου το καλοκαίρι ποτε δε σταματησε ενώ τα τριανταριά + φυσικά επανέρχονται άμεσα μετά την Τετάρτη...και για όσο υπάρχει καιρικος οριζοντας καλοκαίρι απόλυτο για εμάς. Και κανένα απολύτως ίχνος βροχής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Με τα λίγα που καταλαβαίνω και εγώ από τον.....κ.ο.κ. του καιρού ,είχα αρχίσει να οσφραίνομαι υετική δυστοκία για την περιοχή μου .Ήρθαν και δύο έγκυρες βούλες , δάσκαλος και Φώτης ,προς επισφράγιση του οσφραντικού μου σήματος.
    Πάλι απ την αρχή . Πάμε γι άλλα !
    Να ελπίζω ,όπως λέει κι ο συντοπίτης Ιωάννης. Άσε που και η ελπίδα κάποιες φορές ,κατά Καζαντζάκη ,συγκαταλέγεται στους πειρασμούς : "Νίκησε το στερνό, τον πιο μεγάλο πειρασμό , την ελπίδα " ( Ασκητική).
    Υ.γ. 1) .Βεβαίως και δεν παραγνωρίζω ότι και η ίδια η πίστις "εστίν ελπιζομένων υπόστασις " ( Παύλος).
    2). Όλοι ,ή οι περσσότεροι , θα γνωρίζετε το ανέκδοτο με την αλεπού και τα.....κρεμάμενα του τράγου !. (κατάληξις αενάως ελπιζόντων....).
    3) Ταπεινά εξαιτούμαι την κατανόηση και συγκατάβαση του πλειστάκις λαλούντος ανωνύμου περί μίρλας!!.
    ------=======Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η κίνηση του χαμηλού μου θυμίζει αυτή μιας σβούρας που ένα μικρό εμπόδιο μπορεί να αλλάξει απότομα την κατεύθυνση της. Ερώτηση στον δάσκαλο μας. Υπάρχει αυτό το ενδεχόμενο μιας νοτιοανατολικής στροφής;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Βαθύ φινόπωρο σήμερα στα Γιάννενα με βαριά συννεφιά και τη θερμοκρασία από 9-19⁰c!Κατά τα άλλα περιμένουμε τις βροχές της επόμενης βδομάδας,που κουτσουρεύτηκαν κάπως από τις μακρινές αρχικές εκτιμήσεις των μοντέλων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εξαιρετική πρόγνωση. Τα χωράφια εδώ στην Βόρεια Μακεδονία και φυσικά στην Θεσσαλία θέλουν νερό! Μακάρι να έχουμε αξιόλογα φαινόμενα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Tο δεύτερο καλοκαίρι στην Αγγλία μου άρεσε κύριε Ζιακοπουλε! Πρώτο θα έλεγα εγώ. Τώρα θα ζήσουν καλοκαιράκι τα εγγλεζακια. Θα τους φάει ο αζορικος όλο τον χειμώνα φέτος!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλό είναι να περιμένουμε και να μην βιαζόμαστε να λεμε περι γνήσιου και αυθεντικού φθινοπώρου από τα παλιά κλπ.
    Ηδη οι προγνώσεις για τα μακρυνά αν και δεν είναι ιδιαίτερα αξιόπιστες δείχνουν συνεχόμενα ανοδο της θερμοκρασίας και έλλειψη υετού.
    Αρα λοιπόν περιμένουμε να δούμε μια πιο ολοκληρομένη εικόνα για να κάνουμε αξιολόγηση και κριτική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δεν αλλάζουν ούτε σήμερα τα προγνωστικά στοιχεία και κατά πάσα πιθανότητα αυτή η εβδομάδα θα περάσει με έναν άστατο και σχετικά φθινοπωρινό καιρό για πολλές περιοχές της χώρας δίχως ακρότητες.
    Όπως έγραψα και χτες,επιλεκτική θα είναι η μεταβολή του καιρού από αύριο και έως την Παρασκευή με τις λιγότερες βροχές να τις δέχονται τα ανατολικά και νότια τμήματα όπως και οι περισσότερες περιοχές της Πελοποννήσου και έως ανύπαρκτες θα είναι αυτές σε Θράκη και Αιγαίο.
    Κάπως περισσότερα τα φαινόμενα στα δυτικά κεντρικά και βόρεια τμήματα κατά περιόδους ενώ αν θέλουμε να βάλουμε σε κύκλο τις περιοχές όπου θα δεχτούν αξιόλογα η και έντονα φαινόμενα αυτές θα είναι Πέλλα Πιερία Ημαθία καθώς και τα παράλια κυρίως τμήματα της ανατολικής Θεσσαλίας με τις Σποράδες.
    Πολύ νερό θα πέσει εννοείται και πέριξ του Ολύμπου.
    Επίσης κάποια προσοχή θα χρειαστεί και στα Επτάνησα από Κέρκυρα έως Ζάκυνθο καθώς δεν αποκλείεται εκεί να υπάρξει εμμονή με ανατροφοδότηση καταιγίδων που θα πλησιάζουν από τα ανοιχτά του Ιονίου.
    Για την δυτική ηπειρωτική χώρα συνεχίζω και θεωρώ πολύ δύσκολο λόγω ανεμολογικού πεδίου να δούμε κάτι πολύ δυνατό η με διάρκεια.
    Πάντως για να μην τα βλέπω όλα μαύρα, τουλάχιστον άλλαξε η όλη αίσθηση του καιρού καθώς οι ψυχροί ΒΔυτικοί άνεμοι τις τελευταίες μέρες μας χαρίζουν θερμοκρασίες χαμηλές τα πρωινά(12 με 14 βαθμούς στα πεδινά) και δροσερές τα μεσημέρια(23 με 24 βαθμούς μαξ στα πεδινά).
    Καλησπέρα σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν φαίνονται στις προβλέψεις πουθενά εντονα φαινόμενα.
      Μπορεί σε ορισμένες περιοχές τα φαινόμενα να έχουν μεγαλύτερη ένταση παροδικά,όμως δεν φαίνεται κάτι το οποίο να είναι ακραίο.

      Διαγραφή
    2. Ναι,αυτό έγραψα και εγώ ότι δεν φαίνεται πουθενά κάτι ακραίο.
      Άλλο αξιόλογο για κάποιες περιοχές και άλλο ακραίο.

      Διαγραφή
    3. Παρόλα αυτά ανώνυμε υπάρχουν περιοχές όπως έγραψα που χρειάζετε κάποια προσοχή από αύριο Τρίτη έως την Παρασκευή.
      Υπάρχουν σενάρια σε κάποια υψηλής ανάλυσης κλίμακας μοντέλα και σε περιοχικά κυρίως με κοντό πλέγμα όπου κατά τόπους σε δυτικά νησιωτικά τμήματα αλλά και σε συγκεκριμένα κεντροβόρεια ηπειρωτικά,μία προσοχή και εγρήγορση θα πρέπει να υπάρξει ανεξαρτήτως αποτελεσμάτων.

      Διαγραφή
  9. Άντε τώρα να δώσεις απάντηση σε διλημματικού χαρακτήρα επιλογές. Ή Βόρις ή τίποτα , σου λέει ο άλλος. Χάθηκε εκείνος ο τρίτος δρόμος προς τον σ...........,προς την αιωνιότητα ήθελα να πώ .Η ζωή με συνεχή διλήμματα κυλάει πολύ στενάχωρα.
    Εν τω μεταξύ το διαθέσιμο νερό προς άρδευση έχει μειωθεί σημαντικά ,με αποτέλεσμα να υποφέρουν και τα αρδευόμενα .Για όσους ξέρουν : " το νερό στο αυλάκι δε γύρισε ακόμα ".
    Το φετινό υδρολογικό έτος θεωρώ ότι είναι οριακό.
    Κατά τα άλλα η όλη αίσθηση είναι όπως την περιγράφει ο Φώτης στην τελευταία του παράγραφο.Μόνο τον ΒΔυτικό ,Φώτη,δεν τον θέλαμε τόσο αχαλίνωτο !. ---====Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Το συναίσθημα της παρατεινόμενης αδημονίας είναι ανυπόφορο, ιδίως όταν βλέπομε αυτά που γίνονται γύρω-γύρω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Οι μισοί σταθμοί μετεο απο χθες εκτος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Θα πέσουν κατά τόπους βροχές αλλά όχι τίποτα το ιδιαίτερο....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καλοκαιριού συνεχεια εδω στον «βορειοαφρικανικο» νότο.
    Ωστόσο σήμερα ήταν το πρώτο μεσημέρι που δεν χρειαζόσουν κλιματιστικο μετά από 3,5 μήνες αφού η μέγιστη έφτασε «μόλις» τους 28, και οι ελάχιστες δροσερές κοντα στους 22 βαθμούς. Άντε και μέχρι τα Χριστούγεννα ίσως πέσουμε στους…15!!
    Για βροχές ούτε λόγος εννοειται. Κάτι προσπάθησε να κάνει αλλά στην προσπάθεια έμεινε. Έχω πάψει να ελπίζω σε βροχές. Ευχομαι όταν έρθουν να μην μας πνίξουν τουλάχιστον.
    Γιάννης-Χανια

    ΑπάντησηΔιαγραφή