Η ακριβής θέση και η κατεύθυνση του πολικού αεροχειμάρρου θα καθορίσει την κατανομή των επικείμενων βροχών!

Το φαράγγι του Αγγίτη ποταμού και στο βάθος το Παγγαίο που προσεχώς θα ξεδιψάσει!
Φωτ. Γιώργος Τομπουλίδης

Βαρομετρικά χαμηλά, συνοδευόμενα από μέτωπα κακοκαιρίας, επηρεάζουν με βροχές και τοπικές καταιγίδες τις δυτικές, κεντρικές και βόρειες περιοχές της Ευρώπης, όπου και οι θερμοκρασίες είναι σχετικά χαμηλές. Στον αντίποδα βρίσκονται οι ΝΑ περιοχές της ηπείρου μας, όπου οι βροχές απουσιάζουν και επικρατούν θερμοκρασίες σχεδόν καλοκαιρινές. Στη χώρα μας, το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή), τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι η ηλιοφάνεια, οι ασθενείς άνεμοι και οι υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες (μέγιστες τιμές 31 με 33 βαθμοί). Το μόνο στοιχείο του καιρού που δείχνει ότι βρισκόμαστε στο φθινόπωρο είναι οι πρωινές τοπικές ομίχλες στα ηπειρωτικά. 


Το Σάββατο (28/9), θα διατηρηθούν οι ίδιες συνθήκες, αλλά την Κυριακή (29/9) αναμένεται βαθμιαία μεταβολή του καιρού με κύρια χαρακτηριστικά: (α) τις βροχές και τις καταιγίδες βασικά στη Β-ΒΑ Ελλάδα, (β) την επικράτηση ενισχυμένων ΒΔ ανέμων και (γ) την πτώση της θερμοκρασίας, η οποία θα γίνει αισθητή σε όλη τη χώρα τη Δευτέρα (30/9). 

10 σχόλια:

  1. Καλησπερα δασκαλε και σε ολους τους φιλους. Οπως τα λεει ο δασκαλος. Μεγαλη η πιθανοτητα να βγει και αποκοπη απο την κυκλοφορια. Οσο πιο δυτικα, τοσο μεγαλυτερες οι πιθανοτητες να δουν αξιολογες βροχες και τα κεντρικα και νοτια τμηματα. Αν φυγει βορεια-βορειοανατολικα θα επηρεαστουν μακεδονια και κυριως θρακη. Μονο η πτωση της Τ στα 850 εχει κλειδωσει. Σε δυο μερες θα εχει ξεκαθαρισει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα Δάσκαλε. Μετά από προσωπικό πένθος κ Προσωπικά προβλήματα υγείας για δύο μήνες έγινα μόνιμος θαμώνας του νοσοκομείου,επανήλθα πάλι στην καθημερινότητα. Ευτυχώς τώρα όλα καλά. Μακάρι να έρθουν οι βροχές κ Μυτιλήνη.Εχθες που πήγα πρώτη φορά στα χωράφια ή κατάσταση είναι απελπιστική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αντώνη, κουράγιο και περαστικά σου. Σου εύχομαι καλύτερες μέρες, φίλε μου.

      Διαγραφή
    2. Σε ευχαριστώ πολύ Δάσκαλε.Να σαι καλά..Πρέπει να μαστε αγωνιστές κ αισιόδοξοι.Καλο βράδυ.

      Διαγραφή
    3. Συλλυπητήρια και περαστικά, κ. Αντώνη.

      Διαγραφή
  3. Eγώ πάντως μετά από χρόνια διάβασα σε ανάρτηση του κ Κολυδά τον όρο βαλκανικό μέτωπο...έναν όρο που είχα να διαβάσω χρόνια...για τους νεότοερους...η δύναμη και η μαγεία αυτών των μεταβολών...παλιότερα..ήταν πραγματικά επική...θυμάμαι οτι σπάνια είχαν αξιόλογα φαινόμενα...στην Κεντρική Μακεδονία αλλά ο βαρδάρης που ακολουθούσε και η πτώση της θερμοκρασίας μου είναι αξέχαστα...για να δούμε.."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πάντως, ρε παιδιά, σήμερα που ζέστανε ο καιρός, έσφαξα εκείνο το καρπούζι που σας έλεγα. Μα τι νόστιμο που ήταν! Όψιμο, από το Δρυόβουνο Βοΐου Κοζάνης, υψόμ. 800μ. Και τα πεπόνια από εκεί είναι φανταστικά, όπως και από το Καλονέρι - 700μ. - του ίδιου Δήμου. Έπαθαν ζημιά οι φουκαράδες οι καλλιεργητές από το αυγουστιάτικο χαλάζι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Οταν γράψατε για ενισχυμένους βορειοδυτικους ανεμους πόσα μποφόρ θα έχει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η αλλαγή θα είναι πρόσκαιρη νομίζω με βάση αυτά που βλέπω στις ιστοσελίδες καιρού. Σωστά; Πάντως φίλες και φίλοι τώρα μεσάνυχτα η θερμοκρασία στη Θεσσαλονίκη είναι 23 βαθμοί , τέλεια! Ως γνήσιος καλοκαιράκιας πολύ το απολαμβάνω αυτή τη βδομάδα που επέστρεψε το καλοκαιράκι
    Κωνσταντίνος

    ΑπάντησηΔιαγραφή