Τα φαινόμενα δεν θα είναι ακραία, αλλά την προσοχή τους τη θέλουν!

Το επόμενο τριήμερο προσφέρεται για το ξεσκόνισμα των γνώσεών σας αναφορικά με το πώς τα μέγιστα των αεροχειμάρρων και το πλησίασμά τους, που μπορεί να οδηγήσει σε υπέρθεση ή συγχώνευση, επηρεάζουν των καιρό των υποκείμενων περιοχών.



Βαρομετρικό χαμηλό στη Ν. Ιταλία κινείται Α-ΒΑ και συνδυαζόμενο με τις υψηλές πιέσεις των Β. Βαλκανίων θα επηρεάσει με βροχές και τοπικές καταιγίδες αρκετές περιοχές της χώρας. Επισημαίνεται ότι τα προαναφερθέντα φαινόμενα κατά τόπους στο Ιόνιο, την Ήπειρο, την Αιτωλοακαρνανία, την Αχαΐα, την Ηλεία, την κεντρική Μακεδονία (κυρίως Ημαθία και Πιερία), τη Θεσσαλία - Β. Σποράδες, τη Φθιώτιδα και τη Β. Εύβοια θα είναι έντονα. Κατά τα άλλα, το νέο εικοσιτετράωρο (Τετάρτη), οι άνεμοι, πάντως, δεν θα ξεπεράσουν τα 5 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε επίπεδα κοντά στα κανονικά αυτής της εποχής. 


Την Πέμπτη (19/9), τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες θα εκδηλωθούν στο Ιόνιο, την ηπειρωτική χώρα πλην της Θράκης και στο Β-ΒΔ Αιγαίο. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά Δ-ΝΔ 3 με 4 μποφόρ και στα ανατολικά ΒΑ έως ΒΔ 4 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα αλλάξει σημαντικά. 

Την Παρασκευή (20/9), από πλευράς βροχών και θερμοκρασίας δεν αναμένονται αξιόλογες αλλαγές. Όμως, οι βοριάδες στο Αιγαίο θα παρουσιάσουν μικρή ενίσχυση.   

45 σχόλια:

  1. Καλησπέρα. Εδώ σήμερα έχουμε αυτή τη βροχή, την βορισια που λέμε. Συνεχής με ασθενή ως μέτρια ένταση. Καιρός Νοέμβρη θα έλεγα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιάννη είστε τυχεροί δηλαδή. Γιατί εδώ στην Ξάνθη και ειδικότερα στην περιοχή που μένω ξεχάσαμε τις λέξεις δροσιά και βροχή καθώς μόνο μια καλή βροχή έκανε τις προάλλες μετά από πολλούς μήνες. Μέσα στην πόλη βέβαια είδαν τρεις τέσσερις καλές βροχές.

      Διαγραφή
  2. Καλημέρα από την Κασσάνδρεια Χαλκιδικής αρκετή βροχή σήμερα από νωρίς το πρωί μέχρι στις δώδεκα περίπου, με μερικά αστραπόβροντα, επανάληψη της προηγούμενης Τρίτης με διπλάσιο όμως υετό σήμερα, 20 χλστ, αρκετή ψύχρα καθώς η θερμοκρασία παλεύει να ξεπεράσει τους 20C.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλησπέρα σας από την τυπικά Κεντρική Μακεδονία! Και αυτό το λέω γιατί ενώ ο νόμος Σερρών ανήκει διοικητικά στην συγκεκριμένη περιφέρεια, καιρικά είναι προς την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Αυτό για τα έντονα φαινόμενα που προβλέπονται για Κεντρική Μακεδονία που σχεδόν ποτέ δεν υπάρχουν εδώ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. 40 χιλιοστά στην Κεφαλλονιά με το καλημέρα της μεταβολής του καιρού.
    Για να δούμε τι θα αφήσει αυτή η επιλεκτική κακοκαιρία..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Με το καλημέρα καλό νερό και στην Όθρυ και ως φενεται θα έχουμε και συνέχεια, Χρήστος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλοκαιρινές θερμοκρασίες αερίων μαζών θα υπάρξουν πάνω από την Ελλάδα με τον ερχομό του Οκτωβρίου:https://www.meteociel.fr/modeles/gfse_cartes.php?ech=6&code=0&mode=1
    Τελικά θα είναι ο Οκτώβριος καιρικά σαν Σεπτέμβριος και ο Σεπτυέμβριος σαν Οκτώβριος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Εχει τύχει ποτέ ο Οκτώβριος να είναι θερμότερος μήνας του Σεπτεμβρίου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Διάφορα άλλα μοντέλα δείχνουν θερμή εισβολή με το που μπαίνει ο Οκτώβριος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κουράζεις πάλι ανώνυμε.
      Πίστευε ότι θες και μην περιμένεις να πάρεις απαντήσεις σε αυτά που ρωτάς 15 μέρες πριν.
      Πήγαινε σε μάγισσες σε χαρτορίχτρες.

      Διαγραφή
    2. Τα πρωτοβρόχια διακρίνονται για την έντασή τους και όχι για τη διάρκειά τους.

      Διαγραφή
    3. Αν πρόκειται για βροχές όμως μας λες 15 μέρες πριν

      Διαγραφή
    4. Ανώνυμε, σταμάτα τη μίρλα.
      Στις ασκήσεις που κάναμε στο Στρατό ανώνυμα λέγαμε κάτι λοφάκια στα οποία δεν είχαν δοθεί ονόματα.
      Καλήμέρα σε όλους.

      Διαγραφή
    5. Φώτη όταν στα καιρικά μοντέλα γίνεται πρόγνωση για θερμές εισβολές στα μακρυνά έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες επαλήθευσης σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη καιρική κατάσταση.

      Διαγραφή
  9. Εμείς πάντως εδώ τη βροχή την ξεχάσαμε. Μάλλον και η φετινή λαδια πάει χαμένη. Οι ελιές έχουν στεγνώσει εντελώς. Δύσκολα θα επανέλθουν αν δεν βρέξει άμεσα, γιατί ο καιρός περνάει. Τα αιγοπρόβατα της ελεύθερης βοσκής δεν βρίσκουν τίποτα να φάνε έξω στη φύση. Το χέρι έχει μπει βαθιά στην τσέπη για να φάνε έτοιμη τροφή.
    Δυστυχώς οι συνέπειες της καιρικης ανωμαλίας είναι πλέον ορατές.
    Καλό βράδυ κύριε Ζιακοπουλε. Καλό βράδυ σε όλους παιδιά. Δημήτρης κεντρική Κορινθία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Φανταστείτε να έρχονταν ένα οργανωμένο καιρικό σύστημα που με τόσο υψηλές θερμοκρασίες των νερών θα δημιουργούνταν εντελώς ακραία καιρικά φαινόμενα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Τι είναι η υπέρθεση και τι η συγχώνευση;
    και πως επηρεάζουν τον καιρό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υπέρθεση σημαίνει ο υποτροπικός να βρεθεί πάνω από τον πολικό και συγχώνευση οι δύο αεροχείμαρροι να γίνουν ένας. Έχει αναρτηθεί παλιότερα σχετικό άρθρο.

      Διαγραφή
    2. http://ziakopoulos.blogspot.com/2021/11/blog-post_28.html

      Κατι τέτοιο συμβαίνει στη Μεσόγειο στην παραπάνω εικόνα της ανάρτησης.

      Διαγραφή
  12. Τι θα πει μέγιστα των αεροχειμάρων;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Μπορεί με την κίνηση των αεροχειμάρων να δημιουργηθούν χαμηλά και να προκαλέσουν κακοκαιρίες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Οι αέριες μάζες δημιουργούν και καθορίζουν την πορεία των χαμηλών ή γίνεται το αντίστροφο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι αέριες μάζες και η περιστροφή της Γης δημιουργούν τα χαμηλά.

      Διαγραφή
  15. Επιτέλους μετά από σχεδόν 5 μήνες έπεσε νερό που είχαμε να δούμε εδώ και ένα χρόνο τόσο καλό ,χόρτασε η γη νερό προς το παρόν, από χθες το μεσημέρι μέχρι πρωίας έβρεχε έντονα αλλά όχι κάτι ακραίο με έξαρσης κατά διαστήματα και υφέσεις, Χρήστος Όθρυς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Καλημέρα. Νομιζω ότι για σήμερα έχουμε πλήρη αποτυχία των μοντελων για Κέρκυρα και Ήπειρο. Αν εξαιρέσουμε το Κομποτι Άρτας που είδε καλή βροχή. Γενικά από ότι είδα τα καλά νερά πέσανε στην Ανατολική Ελλάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μόνο περιοχές πέριξ του Αμβρακικού κόλπου είδαν αξιόλογο νερό Γιάννη.
      Δυστυχώς οι φόβοι μου για μείωση των φαινομένων με το που πατούσαν την δυτική ηπειρωτική χώρα επιβεβαιώθηκαν.
      Εμείς εδώ μείναμε με μόλις 4mm μέχρι στιγμής.
      Αντίθετα όπως βλέπω στο νησί της Κρήτης πέφτουν αξιόλογες βροχές,ιδιαίτερα στο νομό Χανίων και Ηρακλείου κάτι που έως προχτές δεν εμφανίζαν καν τα μοντέλα.
      Και κάποιοι από δω μέσα θέλουν να μάθουν και τον καιρό μετά από 15 μέρες.

      Διαγραφή
    2. Ώδινεν όρος καιρικό ,με όλα τα συνακόλουθα και συνεπαγόμενα τέτοιων ωδίνων , πλην όμως δεν ετέχθη ούτε μυς. Ανεμογκάστρι ήταν ! ---====Π.Α.

      Διαγραφή
  17. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Στα Γιάννενα είχαμε 13,8 χιλιοστά τα ξημερώματα δεν το λες ότι έπεσαν έξω οι προβλέψεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και πάλι... Περισσότερα χιλιοστά δινανε Δημήτρη. Στην Ηγουμενίτσα δεν έπεσε σταγόνα.

      Διαγραφή
  19. Ακριβώς Φώτη ,
    1)Μόλις χθες το βράδυ το ΕΑΑ άλλαξε την πρόγνωση κι έβαλε βροχές για Θεσσαλονίκη (έβρεξε ήσυχα ποτιστικά 7mm).
    2)Η ΕΜΥ έβγαλε το πρωί έκτακτο δελτίο
    3) οι βροχές στην Κρήτη; Νεκρή στο φαράγγι και αρκετοί εγκλωβισμένοι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τις σημερινές βροχές στην Κρήτη (ολόκληρη) πρόβλεψε μόνο το GFS και μάλιστα σταθερά εδώ και μέρες. Κατά τόπους, ήταν καλή βροχή.

      Διαγραφή
    2. Την ένταση των φαινομένων στη Δ. Κρήτη (κυρίως) την έπιασε μόνο το ECMWF στην πρόγνωση της 18-9-2024/00:00 UTC, αλλά ποιος να το πιστέψει; Την πάθαμε σαν τον τσομπάνο με το λύκο. Ακόμα όμως και αν το πιστεύαμε, χωρίς σύστημα nowcasting (βασικό εργαλείο του οποίου είναι το ραντάρ) δεν είναι εύκολο να είμαστε πρακτικά επαρκείς στην υποστήριξη του κοινού. Νομίζω ότι όλο το σύστημα της έκδοσης και της διασποράς των έκτακτων δελτίων πρέπει να το δούμε από την αρχή.

      Διαγραφή
    3. Συμφωνώ με τον Δάσκαλο κύριε Στυλιανάκη.
      Επειδή κοιτάζω επί καθημερινής βάσης τα μοντέλα καιρού,το συμπαθέστατο κατά τα άλλα GFS για την Κρήτη δεν έδινε σχεδόν τίποτα έως χθες πάρα μόνο κάτι ψίχουλα στη δυτική Κρήτη.
      Έντονα χρώματα και αυξημένος υετός δεν υπήρξε ποτέ από το GFS.
      Ακόμη και σήμερα σε πληροφορώ έως το μεσημβρινό τρέξιμο,παρόλο που η δορυφορική έβγαζε μάτι συνέχισε και έδινε λίγα χιλιοστά και αυτά στο δυτικό της κομμάτι.
      Το ευρωπαϊκό μοντέλο που επίσης δεν έδειχνε τίποτα σχεδόν για την Κρήτη πάρα μόνο κάποιον υετό ορογραφίας, στο τρέξιμο των τρεις τα ξημερώματα ώρα Ελλάδος(το 18άρι του δλδ) αλλά και στο πρωινό του ραν(00),έβγαλε αξιόλογο έως έντονο υετό στο νησί με έμφαση το δυτικό κομμάτι που όντως έτσι και έγινε.
      Όταν όμως βλέπεις το συγκεκριμένο μοντέλο σε πολλές από τις διαταραχές και ειδικά τους θερινούς μήνες να τα κάνει θάλασσα στην πρόγνωση ακόμη και 24 ώρες πριν, πως να το λάβεις σοβαρά υπόψη?
      Γι αυτό λέμε ότι η πρόγνωση του καιρού σε τοπικό επίπεδο είναι πολύ δύσκολη και εμπεριέχει πάντα το ρίσκο της αποτυχίας.

      Διαγραφή
    4. Δάσκαλε νομίζω ότι τρέχει διαδικασία προμήθειας του συστήματος που μνημονεύεις από τον περασμένο Απρίλιο.
      Σε ποιό στάδιο να βρίσκεται άραγε;. ------=====Π .Α.

      Διαγραφή
    5. Για να αποκτήσουμε σύγχρονη Εθνική (Υδρο) Μετεωρολογική Υπηρεσία απαιτούνται: οργάνωση, στελέχωση και εξοπλισμός. Η αρχή έγινε από το τελευταίο, θα ακολουθήσει η οργάνωση και στο τέλος η στελέχωση. Η σειρά δεν παίζει σημαντικό ρόλο. Αυτό που επιβάλλεται να γίνει είναι να προχωρήσουν χωρίς χρονοτριβή οι διαδικασίες.
      Καλημέρα σε όλους

      Διαγραφή
  20. Η Ε.Μ.Υ. ,κατά νόμον ,είναι ο υπεύθυνος σύμβουλος της πολιτείας σχετικά με τα του καιρού .
    Στην τραγική περίπτωση της Κρήτης να πρόκειται περί αβελτηρίας ή περί αντικειμενικής δυσκολίας των διαθέσιμων μέσων και κατ ακολουθίαν των προγνωστών να προβούν ,σε κάποιες περιπτώσεις, σε μια ασφαλή πρόγνωση ακόμα και μερικές ώρες προηγουμένως ;. --====Π .Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Πολλά φωτορυθμικα αυτή τη στιγμή προς την Αργολίδα. Η Κορινθία αγναντεύει προς το παρόν με ψιλοβροχο,τουλάχιστον για εδώ στην περιοχή μου. Καλό βράδυ σε όλους. Δημήτρης κεντρική Κορινθία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Ηρεμα κυλά εδώ πάνω η μεταβολή του καιρού που είναι ακόμα σε εξέλιξη για τα βόρεια,αξιόλογα ύψη βροχής στην Δυτική Μακεδονία..(20-30 mm) στο χωρίο μου το βροχόμετρο εγραψε 22 mm ,ψύχρα βέβαια με 10 εως 17 βαθμούς και οι σόμπες αναψαν το βράδυ....εδώ στην Θεσσαλονίκη χαλαρά (7 με 9 mm) και αρκετή δροσιά,για την ιστορία στο Επταπύργιο έχω 285 mm με ετήσιο ύψος κατά μέσο όρο 500 με 550 mm όχι άσχημα.Για το άνω Βόιο εχω 280 mm με ετήσιο 700 με 750 είμαστε δλδ πίσω εκεί.
    Οσον αφορά την Κρήτη,ανεξάρτητα από όλα νομίζω ότι το φαράγγι της Σαμαριάς είναι επικύνδηνο σε τέτοιες καταστάσεις...δεν ξέρω αν υπάρχει σχέδιο διακοπής και απομάκρυνσης από αυτό οποιασδήποτε δραστηριότητας με την εκδήλωση των φαινομένων,με άλλα λόγια δεν ξέρω αν κάποιοι επρεπε να πράξουν με την κοινή λογική."θωμάς¨"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Επιτέλους βροχή! Εχτές το βράδυ δίωρη ποτιστικη βροχή, και αυτή τη στιγμή μία από τα ίδια. Βάλσαμο για όλα. Εύχομαι να βρέξει εκεί που δεν έχει βρέξει ακόμη.
    Καλό απόγευμα σε όλους. Δημήτρης κεντρική Κορινθία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Καλησπέρα από την Κασσανδρεια Χαλκιδικής, αρκετή βροχή χθες Τετάρτη φθινοπωρινού τύπου όπως και σε άλλες περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας από τα ξημερώματα έως αργά το μεσημέρι με υετό περίπου 13 χλστ, επίσης φθινοπωρινή βροχουλα εδώ και ένα τρίωρο περίπου με 2 χλστ υετού, αντίθετα έντονη βροχόπτωση περιμετρικά της περιοχής των Νέων Μουδανιών το μεσημέρι όπου περνούσα διερχόμενος για αρκετά χιλιόμετρα, δημιουργώντας αρκετά προβλήματα στην κίνηση των οχημάτων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή