Ένας Σεπτέμβριος έρχεται φέτος απ’ τα παλιά, φορτωμένος με χιλιάδες αναμνήσεις...

Σκάλα Ερεσού Λέσβου, του Ιωάννη Γώγου


Βαρομετρικό χαμηλό στο Β. Ιόνιο, συνοδευόμενο από ψυχρό μέτωπο που εκτείνεται ως τις ακτές της Λιβύης, κινείται Α-ΒΑ και αναμένεται να επηρεάσει με βροχές και τοπικές καταιγίδες τις περισσότερες περιοχές της χώρας (εξαιρείται η Ν-ΝΑ νησιωτική Ελλάδα). Επισημαίνεται ότι στη Δ. Ελλάδα, τη Θεσσαλία, τη Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του Β-ΒΑ Αιγαίου οι καταιγίδες κατά τόπους θα είναι ισχυρές, κάτι που σημαίνει ότι είναι πολύ πιθανό να συνοδεύονται από ισχυρούς ανέμους (μπουρίνια), χαλαζοπτώσεις και βροχοπτώσεις δυνητικά επικίνδυνες για την πρόκληση πλημμυρικών φαινομένων σε τοπικό επίπεδο. 


Κατά τα άλλα, το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη), οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις με ένταση ως τα 6 μποφόρ (Αιγαίο) και η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση ως προς τις μέγιστες τιμές της στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια διαμερίσματα της χώρας. 

Την Τετάρτη (11/9), τα φαινόμενα βαθμιαία θα περιοριστούν στη ΒΑ Ελλάδα και θα εξασθενήσουν. Οι άνεμοι θα στραφούν σε Δ-ΒΔ με βασική ένταση 4 με 5 μποφόρ και η θερμοκρασία δεν θα αλλάξει σημαντικά.

103 σχόλια:

  1. Άντε δάσκαλε να δούμε επιτέλους ένα κανονικό Σεπτέμβριο και με την ευχή ένα καλό όπως παλιά φθινώπορο,στην Νοτιοδυτική Όθρυ έχει να βρέξει από τον Απρίλιο,εκτός από ένα μπουρίνι που έριξε τον Αύγουστο, Χρήστος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μακάρι Δάσκαλε να είναι Σεπτέμβρης από τα παλιά. Εύχομαι για όλους όμως αν γίνεται. Ακόμα και για εμάς στην Θράκη που είμαστε αρκετά μείον στο θέμα των βροχών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τι γίνετε ρε παιδιά εκεί στο 112?
    Στείλατε μήνυμα στη Λακωνία προσοχή για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα??
    Δλδ με λίγα λόγια το ίδιο δυτική βόρεια Ελλάδα το ίδιο κ νότια Πελοπόννησος.
    Μάλιστα.
    Με συγχωρείτε αλλά αυτό αποτελεί μέγα προχειρότητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ήρθε και στην δυτική Φθιώτιδα μήνυμα, Μακρακώμη κτλ, κάτι που θεωρώ πως δεν χρειάζεται. Μήνυμα έπρεπε να είχε σταλεί το βράδυ του Σαββάτου στην Λαμία και ανατολικότερα. Σήμερα που επανήλθε ο σταθμός του Αστεροσκοπείου, επιβεβαιώθηκε με νούμερα η βιαιότητα της καταιγίδας εκείνης. Έπεσαν σχεδόν 60mm σε λίγο χρόνο και η μέγιστη ριπή ανέμου έφτασε τα 86.9 km/h μέσα στην πόλη, δημιουργώντας κάποια προβλήματα.
      Που είναι τα ραντάρ όμως και το nowcast ;
      Δημήτρης ρ.

      Διαγραφή
    2. Άστα Δημήτρη είμαστε γενικά πολύ πίσω σε όλα.
      Με αυτά που είδα και σήμερα από τα μηνύματα των επίσημων φορέων προσωπικά απογοητεύτηκα και δεν κάνω καθόλου πλάκα.

      Διαγραφή
    3. Πάντως είδα μετεωρολογικούς σταθμούς στη Λακωνία ότι έβρεξε καλούτσικα σήμερα (τσέκαρα Γύθειο/Μονεμβασίά/Σπάρτη). Οι Αιγιές Γυθείου κατέγραψαν 21,4 χιλιοστά. Επίσης έβρεξς και στα Κύθηρα. Γενικά βλέπω υπάρχει δυναμική και για νοτιότερες περιοχές της χώρας να δουν κάτι καλό
      Θάνος Κ

      Διαγραφή
  4. Καλή εβδομάδα!
    1)Μακάρι να έρθουν καλές βροχές και όχι πλημμύρες.
    2) Δάσκαλε, ο τίτλος πρόκειται για ευχή ή με βάση τα στοιχεία που βλέπετε; Διότι η διήμερη κακοκαιρία που περιγράφετε είναι καθαρά «θερινή» με την έννοια των μπουρινιών των καταιγίδων κλπ . Εκτός κι αν μπαίνουμε σε περίοδο με αρκετές, ποτιστικές βροχές και φθινοπωρινές θερμοκρασίες . Ίδωμεν …
    3)Σε τι φάση βρίσκεται η «ενοποίηση»/συνεργασία ΕΜΥ και ΕΑΑ; Θα δούμε φέτος καλύτερα αποτελέσματα, πιο στοχευμένα κι όχι αποκλίσεις; «Παραπολιτικό» αλλά ας το σχολιάσω: η ΕΜΥ ονομάτισε το σύστημα Αθήνα αλλά το μετεο /ΕΑΑ το άφησε ανώνυμο
    Κωνσταντίνος Θεσσαλονίκη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τι είναι αυτό το από τα παλιά;
    Δηλαδή παλιά τον Σεπτέμβριο έβρεχε συχνά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακριβώς!
      Τα πρωτοβρόχια του Σεπτεμβρίου που πάντα περιμέναμε πως και πως στα δυτικά και τα τελευταία χρόνια είχαν εξαφανιστεί, φέτος επανήλθαν.

      Διαγραφή
  6. Είθε και το επόμενο εξάμηνο να είναι απ'τα παλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Έκλεισαν οι πύλες της κολάσεως και ανοίγουν οι πύλες του παραδείσου.
    Καλησπέρα σε όλους και καλή εβδομάδα σε όλους και στον Δάσκαλο μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Παλιά τέτοια εποχή αλλά και όλο γενικά το φθινόπωρο , στεκόμασταν έξω μικρά παιδιά και χαζεύαμε τις δέσμες των καταιγίδων και τις αστραπές πως μας πλησίαζαν από τα Δυτικά και ύστερα πως απομακρύνονταν προς τα Ανατολικά. Και αυτό μπορούσε να συμβαίνει δύο και τρείς φορές μέσα στη μέρα ακόμα και εδώ στην Κορινθία. Αυτά έχουν χαθεί τα τελευταία 10 - 15 χρόνια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μεγάλες μπουκιές φάτε..... μεγάλους λόγους ?

    Υ.Γ Για τους από πάνω ! 😁

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ακόμη δεν ξεκίνησε καλά καλά η μεταβολή του καιρού και μέσα σε μισή ώρα μια δυνατή νεροποντή που ξέσπασε έδωσε 20 χιλιοστά στην περιοχή του Αγρινίου Αιτωλοακαρνανίας.
    Έχουμε πολύ δρόμο μέχρι το επόμενο 10ήμερο τουλάχιστον και ίσως υπάρξουν και ρεκόρ μηνός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μακάρι κύριε Μαυράκη χρειαζόμαστε ένα Σεπτέμβρη από τα παλιά γιατί τα τελευταία χρόνια ο μήνας αυτός έχει προσαρτηθεί καιρικά στο καλοκαίρι

      Διαγραφή
  11. Καλησπέρα σε όλες και όλους. Το "Ένας φίλος Ήρθε Απόψε απ' τα Παλιά", των Γιώργου Μουζάκη-Φίλωνα Αρίωνα(που ήταν και κομφερανσιέ) και ερμήνευσε πρώτος ο Σώτος Παναγόπουλος το 1951 νομίζω, με τον Σεπτέμβριο και τις βροχές, μόνο εσείς κύριε Ζιακόπουλε θα μπορούσατε να το συνδέσετε-συνδυάσετε μαεστρικά! Μ.Σ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. https://youtu.be/GNLrfgGDmi4?si=nD6gezBogEbst49K

      Διαγραφή
    2. Θέλει ο παππούς να κρύψει την ηλικία του και το τραγούδι δεν τον αφήνει!
      Ευχαριστώ Μιχάλη.
      Χριστόδουλε, σε είδα που κάτι καινούργιο δοκίμαζες!
      Καλημέρα σε όλους.

      Διαγραφή
    3. Άτιμη φαρσ αυτοί οι δημοσιογράφοι...αμέσως νσ βγάλουν στον αέρα ότι εγώ θέλω να μείνει...μυστικό...!!
      Λόγω έλλειψης χρόνου,δασκαλε,δεν πρόλαβα να το περάσω 2η απόσταξη, πιστεύω το ΣΚ να το περάσω οπότε θα το δοκιμάσεις, αν και καλύτερα είναι να είμαστε δίπλα στο καζάνι όπου κατά...τύχη υπάρχει ψησταριά και εκλεκτοί μεζέδες...!!!
      Τα ξημερώματα είχε όλη η Βοιωτία ένα πέρασμα από ποτιστικη βροχή η οποία άφησε από 2-'9 χιλιοστά ανά περιοχή.

      Διαγραφή
  12. Εγώ θα εστιάσω στην μεγάλη εικόνα και στο αίτιο της μεταβολής που δεν είναι τπτ από την κάθοδο μίας "σταγόνας" ενός Αυλώνα που βρίσκεται στην Βόρεια θάλασσα,η ευκολία με την οποία αυτήν η σταγόνα εφθασε στο πλάτος μας είναι αρκετά ενδιαφέρουσα ,συνήθως την τελευταία τριετία τέτοιες μεταβολές από τον Νοέμβρη είχαμε..όλα αυτά τα εξετάζω συνδηαστικά με την πτώση της θερμοκρασίας του Κεντρικού Αντλαντικού και φυσικά τις βροχές της Σαχάρας,βλέπουμε εάν ο θερμός θόλος δυτικά μας...υποχωρεί σιγά σιγα..."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Έναρξη έντονης βροχόπτωσης εδώ και δέκα λεπτά Κασσάνδρεια., σκοτείνιασε ο τόπος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Πολύ καλή η βροχή στα Γιάννενα από χθες το απόγευμα άφησε 48 χιλιοστά περιμένουμε τις επόμενες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Στην ΒΑνατολική χώρα τα εντονότερα φαινόμενα με αξιόλογες βροχές και καταιγίδες όπως τοπικά και στο ανατολικό Αιγαίο.
    Άστατος ο καιρός με μπόρες στα υπόλοιπα ηπειρωτικά κυρίως κέντρο ανατολικά ενώ τα μεγαλύτερα διαστήματα βελτίωσης θα εντοπίζονται από εδώ και στο εξής σε κεντροδυτική Μακεδονία.
    Πολύ άστατος ο καιρός στη δυτική Ελλάδα εκ νέου από τις αμέσως επόμενες ώρες έως και αύριο με διάσπαρτες μπόρες και τοπικές καταιγίδες κατά περιόδους πάντα.
    Κλασικός καιρός δλδ δυτικού ρεύματος που με το πέρας της διαταραχής,από το Ιόνιο δημιουργούνται δευτερεύουσες τραφ προς τα ενδότερα δυτικά ηπειρωτικά με το τοπόκλιμα Αμβρακικού και πατραϊκού κόλπου στη συνέχεια να παίζουν το δικό τους ρόλο για την ενίσχυση των φαινομένων.
    Λίγη προσοχή και πάλι προς το βόρειο Ιόνιο καθώς ήδη έχουν πέσει πάνω από 100 χιλιοστά βροχής.

    Παταγώδης αποτυχία του 112 που έστειλε μηνύματα στο 1/3 της χώρας και σε κάποιες περιοχές ούτε καν μούσκεψαν οι δρόμοι.
    Αναμενόμενο.
    Αν έρθει το επόμενο διάστημα όντως κάτι πολύ ισχυρό σε αυτές τις περιοχές θα φταίει ο κόσμος που θα τους αγνοήσει και θα το πάρει στο χαβαλέ?
    Την καλησπέρα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. To 112 δεν βγαίνει από μόνο του. Προφανώς κάποιοι εισηγούνται για να ενεργοποιηθεί στις περιοχές στις οποίες αναφέρεται το Έκτακτο Δελτίο της ΕΜΥ και πριν ενεργοποιηθεί συγκαλείται η Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου. Μην το λέμε με τρόπο τέτοιο που απαξιώνεται ο ρόλος του 112 και αν πηγαίνει και σε άκυρες περιοχές, αυτό έχει να κάνει με τη COSMOTE και τις κεραίες κινητής. Αν κάποιος δεν μπορεί να καταλάβει τι λέει το δελτίο καιρού και τη πιθανότητα εσφαλμένης λήψης του μηνύματος, δεν μπορεί να φταίει το κράτος για αυτό. Το τέλειο δεν υπάρχει. Αν θες την άποψη μου, το 112 στο κομμάτι της πρόβλεψης καιρού είναι προσβλητικό. Δεν μιλάω για περιπτώσεις τύπου Ντάνιελ, τύπου Ιανού κτλ που εκεί χρήζει ειδικής αναφοράς και επισήμανσης. Η καταιγίδα από μόνη της είναι ένα ισχυρό και βίαιο πολλές φορές φαινόμενο. Το θεωρώ προσβλητικό για το μέσο πολίτη εν έτει 2024, όταν ο επίσημος φορέας πρόγνωσης καιρού κάνει λόγο στα τακτικά του δελτία για καταιγίδες π.χ και άλλα καιρικά φαινόμενα, να εκδίδονται έκτακτα δελτία και ειδοποιήσεις 112. Ενώ λοιπόν παρέχεις μια πληροφορία στο πιάτο με τις όποιες κακές εκτιμήσεις αποδειχθούν στο τέλος και ο άλλος την αρνείται, καταλήγουμε στην ατομική ευθύνη. Δεν χρειάζομαι το 112 για να έχω αντιολισθητικές αλυσίδες μαζί μου όταν πάω το χειμώνα εκδρομή στο βουνό ή διασχίζω έναν κλειστό αυτοκινητόδρομο όσο και αν αυτός αποχιονίζεται. Δεν χρειάζομαι το 112 για να μου σταματήσει την ηλιθιότητα στο κεφάλι μου για να μην διασχίσω το χείμαρρο. Δεν χρειάζομαι το 112 όταν έχει πάρει φωτιά ο ΧΥΤΑ της περιοχής μου για να κλείσω το παράθυρο ώστε να προφυλαχθώ από τους τοξικούς καπνούς. Ένα πράγμα χρειάζομαι, μια λεξούλα που ακούει στο όνομα ΑΝΤΙΛΗΨΗ. Δεν θα επεκταθώ στις ειδοποιήσεις του 112 στις δασικές πυρκαγιές, καθώς είναι πολυσύνθετο και πολυπαραγοντικό το θέμα. Με λίγα λόγια το 112 έχει πέσει και αυτό θύμα που δέχεται ανελέητο πόλεμο και καταντά σαν το ψοφίμι που πέφτουν τα όρνια και τα κοράκια να το φάνε. Δυστυχώς στο κόσμο του διαδικτύου αντιμετωπίζεται ακριβώς όπως αντιμετωπίστηκε το εμβόλιο και γενικότερα όπως αντιμετωπίζει ένας αδαής μια καινούργια κατάσταση. Δε λέω, αστοχίες σε ότι εφαρμόζεται υπήρχαν και θα υπάρχουν, το ζητούμενο βέβαια είναι αυτές να τις ελαχιστοποιούμε αν όχι εκμηδενίζουμε. Στην προκειμένη περίπτωση το 112 ειδικά στο θέμα πρόγνωση καιρού, θέλει πολλή δουλειά στο κομμάτι του nowcast, της άμεσης πρόβλεψης λόγω δεδομένων που εκτάκτως προέκυψαν. Τρανό παράδειγμα, ο πυρήνας του Σαββάτου που δημιουργήθηκε στη δυτική Μακεδονία και τη Θεσσαλία ο οποίος διέσχισε τη μισή ανατολική ηπειρωτική χώρα.
      Καλησπέρα σε όλη την παρέα!

      Διαγραφή
    2. Πριν από 30 και πλέον χρόνια έτυχε να είμαι εγώ εκείνος που εισηγήθηκε τη διάκριση των έκτακτων δελτίων καιρού σε δύο κατηγορίες: στα δελτία επιδείνωσης καιρού και στα δελτία επικίνδυνων καιρικών φαινομένων. Τότε η ΕΜΥ δεν είχε τα μέσα για κάτι καλύτερο, αλλά τη δεκαετία του 2000 με τη συμμετοχή μετεωρολόγων της στην ομάδα εργασίας των ευρωπαίων Μετεωρολόγων για την καθιέρωση του ευρωπαϊκού συστήματος προειδοποιήσεων METEOALARM, ανοίχθηκε ο δρόμος για την καθιέρωση ενός εθνικού συστήματος METEOALARM. Το 2010 έφυγα από την Υπηρεσία, ελπίζοντας στη γρήγορη ευόδωση εκείνης της προσπάθειας, καθώς ο χρωματικός κώδικας επικινδυνότητας με τα κρίσιμα κατώφλια των τιμών των μετεωρολογικών φαινομένων είχαν ήδη ετοιμαστεί.
      Δεκατέσσερα χρόνια μετά δεν έχουμε εφαρμόσει επιχειρησιακά το METEOALARM, δεν έχουμε τα οκτώ ραντάρ και τον λοιπό εξοπλισμό που είχαμε αγοράσει για τους ΟΑ του 2004, δεν έχουμε σύστημα nowcasting και γενικότερα δεν έχουμε μια ΕΜΥ οργανωμένη, εξοπλισμένη και στελεχωμένη όπως πρέπει. Όταν μου ζητήθηκε από το ΥΚΚΠΠ να συνεισφέρω με την όποια εμπειρία μου στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των κινδύνων από τα ακραία καιρικά φαινόμενα θεωρούσα και εξακολουθώ να θεωρώ εκ των ων ουκ άνευ την αναβάθμιση της ΕΜΥ στους τομείς που προαναφέρθηκαν. Η Πολιτεία ξεκίνησε την προσπάθεια με την αλλαγή υπαγωγής της Υπηρεσίας και την δρομολόγηση των διαδικασιών προμήθειας εξοπλισμού. Όμως, η καινούργια ΕΜΥ θέλει χρόνο να γίνει και με δεδομένο ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα δεν της τον δίνουν, το ερώτημα είναι το κάνουμε ωε τότε. Προσωπικά, δεν έχω δίλημμα: προσπαθείς με όσα μέσα διαθέτεις.
      Η προειδοποίηση «112» είναι πανευρωπαϊκή και σώζει ζωές. Η εφαρμογή της στην αντιμετώπιση των κινδύνων π.χ. από πυρκαγιές, βιομηχανικά ατυχήματα κ.λπ. είναι αναντικατάστατη. Η εφαρμογή του «112» για την αντιμετώπιση κινδύνων από ακραία καιρικά φαινόμενα είναι πολύ χρήσιμη, αλλά και προβληματική όταν εφαρμόζεται χωρίς τις κατάλληλες προϋποθέσεις. Πέρα από το πρόβλημα της αδυναμίας αυστηρής οριοθέτησης των περιοχών στις οποίες πρέπει να σταλεί από τις εταιρείες, υπάρχουν και άλλες αδυναμίες που δημιουργούν προβλήματα. Στα αλήθεια, πιστεύει κάποιος ότι είναι δυνατό να σταλεί «112» σε μια περιοχή για την αντιμετώπιση π. χ. των προβλημάτων που μπορεί να προκαλέσει μια καλοκαιρινή ή φθινοπωρινή καταιγίδα και η προειδοποίησή του αυτή να είναι ακριβής στον χρόνο, τον χώρο και την ένταση των φαινομένων; Προφανώς, όχι. Απλά, θεωρούμε ότι είναι χρήσιμο να στείλεις ένα προειδοποιητικό «112» για εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων σε επίπεδο π.χ. νομού με το οποίο να προειδοποιείς τους κατοίκους να είναι προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους. Μακάρι να μπορούσαμε αυτό να το κάνουμε με επιτυχία για τη γειτονιά τους.
      Το μέλλον στην υπόθεση της αποστολής «112» είναι ευοίωνο. Με τα συστήματα nowcasting και τη βοήθεια των εφαρμογών της τεχνητής νοημοσύνης για τη διασπορά και όχι μόνο των πληροφοριών, ο χρήστης θα έχει στην οθόνη του κινητού του όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται για να παίρνει μόνος του την απόφαση να κάνει την εξωτερική δουλειά που θέλει, χωρίς κίνδυνο για τη ζωή του.
      Ένας από αυτούς που εισηγούνται την αποστολή του «112».
      Καλό βράδυ.

      Διαγραφή
    3. Δάσκαλε, Νίκο, Φώτη και λοιποί φίλοι,
      Το μέτρο έχει προ πολλού χαθεί με το 112 και τα έκτακτα δελτία. Είμαι με τον Φώτη, τα έχω πει κι εγώ κι άλλοι εδώ και 1-2 χρόνια. Όχι ως επιστήμονας ειδήμων αλλά ως πολίτης με αντίληψη: ο καιρός έχει καταντήσει θέαμα και η αποστολή 112 συνεχώς αδιαλείπτως προκαλεί μόνο προληπτικό φόβο που δεν επαληθεύεται στην πλειοψηφία των περιπτώσεων και που απλώς αποσείει ένα μέρος της ευθύνης από το κράτος/τους δήμους/τη διοίκηση. Υπάρχει διαφορά αντίληψης σαφέστατη, εγώ είμαι της σχολής ότι έχει παραγίνει το κακό, απορώ όμως που εξακολουθεί να λειτουργεί έτσι. Αφού λοιπόν συμφωνούμε ότι πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά για υπάρξει σαφής πληροφορία/πρόβλεψη ας σταματήσει η κατάχρηση του για να μην πω εντελώς η χρήση του για καταιγίδες και μπόρες. Αφού δεν έχουμε την γνώση τότε τι διαχέουμε; Τρόμο, φόβο κινδυνολογία που πλέον ένα τεράστιο ποσοστό πολιτών αγνοεί γιατί έχουν πάει «κουβά» δεκάδες 112 και εκτακτα δελτία. Ας το αφήσουμε το 112 για φωτιές σεισμούς κλπ. Το ζήσαμε στην πανδημία, η σχολή «έστω κι ένας να σωθεί δεν πειράζει ας θυσιάσουμε και κάτι» δεν ωφελεί πια. Άκουσον άκουσον λέει αύριο ότι δεν θα γίνει ο αγιασμός στα σχολεία της περιφέρειας ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης λόγω της κακοκαιρίας που θα έλθει. Υπερβολές και αμετρες ενέργειες είναι το λιγότερο που μπορεί να πει κάποιος. Ο μέσος πολίτης με αντίληψη ή όχι δεν λαμβάνει υπόψη του το 112 και τα έκτακτα
      Κωνσταντίνος Θεσσαλονίκη

      Διαγραφή
    4. Έχω τονίσει χιλιάδες φορές ότι χωρίς εκσυγχρονισμό στο nowcast και την εγκατάσταση επίσης σύγχρονων ραντάρ καιρού που να καλύπτουν όλη την επικράτεια με την επίβλεψη πάντα εκπαιδευμένου και έμπειρου ανθρώπινου δυναμικού, η άμεση προειδοποίηση κινδύνου και λήψης μέτρων με μήνυμα ανά περιοχή δεν πρόκειται να πετύχει ποτέ.
      Συμφωνώ απόλυτα στα περισσότερα που έγραψε ο Νίκος και πολλά από αυτά τα έχω τονίσει και εγώ.
      Από τη στιγμή που η ΕΜΥ έχει βγάλει τις κατάλληλες ανακοινώσεις για το ευρύ κοινό και έχει ενημερώσει συγκεκριμένους Δήμους και Περιφέρειες,για μένα αυτή τη στιγμή το 112 όπως χρησιμοποιείτε χάνει όλη του την αξία και ευτελίζετε.
      Διαφωνώ στο ότι εγώ ή άλλοι χιλιάδες κόσμος σχετικοί η μη με τον καιρό απαξιώνουμε το ρόλο του 112.
      Αυτό το κάνουν κάποια άτομα που είναι υπεύθυνα για αυτήν τη δουλειά στέλνοντας μηνύματα σε άκυρες περιοχές όπως Αρκαδία Λακωνία αλλά και άλλες που ήταν εκ των πραγμάτων αδύνατον να κάνει κάτι ακραίο η ισχυρό.
      Ο κόσμος μπερδεύεται και επικρατεί σύγχυση και πολλές φορές χλευασμός.
      Πιστέψτε με,είμαι από τους ανθρώπους που προσπαθώ να βλέπω το ποτήρι μισογεμάτο και αν κάπου καταλάβω ότι είμαι λάθος θα το παραδεχτώ.
      Η κάθετη άποψή μου είναι ΝΑΙ στο 112 όταν αυτό θα τηρεί όλα τα παραπάνω που ανέφερα, αλλιώς η κατάργηση του όσον αφορά στα καιρικά μόνο φαινόμενα είναι επιτακτική.
      Καλό ξημέρωμα.

      Διαγραφή
    5. Μια νέα διαδικασία με χτυπητές αδυναμίες δεν είναι εύκολο να γίνει αποδεκτή από το κοινό για πολλούς λόγους. Στην ιστοσελίδα https://www.weather.gov/wrn/wea θα βρείτε πληροφορίες για το «112» των ΗΠΑ.
      Καλημέρα σε όλους

      Διαγραφή
  16. Άνοιξαν οι ουρανοί στη χώρα γενικά σε εκτεταμένο επίπεδο. Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης συννεφιά από χθες το απόγευμα, νωρίς το πρωί ψύχρα, μετά ζεστούλα, μετά βροχή σχετικά έντονη αλλά όχι μπουρίνι, τώρα πήγε να βγει λίγο ο ήλιος αλλά τα σύννεφα νικούν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Η Atena σαρώνει τη χώρα................... Ημαρτον

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Χαμούλης στα Δικαστήρια (π. Σχολή Ευελπίδων). Τώρα έκοψε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Η Κορινθία το ανώτερο που έλαβε ήταν τα 5 (πέντε) χιλιοστά του μέτρου (του Γαλλικού) . Δηλαδή " τριβαί αμελητέαι" . Είπαμε, εμείς εδώ χωρίς ισχυρό δυναμικό αίτιο και Ανατολική συνιστώσα κυκλοφορίας, προκοπή δεν βλέπουμε . Ξέρουν οι φίλοι συντοπίτες.
    Πάντως ,πάρ όλο που συμβαίνουν αυτά που λες, αγαπητέ εραστά του δάσους , το ενδιαφέρον μου για την περιοχή μου παραμένει αμείωτο.

    Αγαπητέ Θωμά ,συμφωνώ μαζί σου να προσφύγουμε δικαστικά . Οι καταιγίδες μας ανήκαν ΄λόγω "νόμιμης μοίρας" . Κάποιος ,ως μη ώφειλε , τις δώρισε εις αλλοτρίους . Θα στηριχτούμε στο άρθρο το επιγραφόμενο : " Μέμψις αστόργου δωρεάς " . ------=======Π΄.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Δυνατή ποτιστικη βροχή στην Ξάνθη στην περιοχή μου γύρω στις 3 ώρες με 40 mm υετου μετά από μήνες! Η αυλή που πλημμύρισε σε δύο ώρες μετά την λήξη της βροχής στέγνωσε. Αναμένεται δεύτερος γύρος βροχών από το βράδυ. Ήρθε και μήνυμα από το 112 το οποίο το στέλνουν καλού κακού για να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο. Κάτι κινείται..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Εμείς εδώ στην κεντρική Κορινθία αυτή η κακοκαιρία ούτε τη σκόνη δεν κατάφερε να διώξει. Τίποτα περισσότερο. Συντοπιτη Πέτρο συμφωνώ μαζί σου.
    Πολύ καλά τα γράφετε παιδιά ,Φώτη και Νίκο,στις παραπάνω αναρτήσεις σας. Μπράβο σας.
    Με μέσο το διαδίκτυο χάσαμε την αντικειμενική ενημέρωση σε πολλά πράγματα.
    Καλό απόγευμα σε όλους. Δημήτρης κεντρική Κορινθία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Καλησπέρα στην παρέα! Ήχησε και εδώ στο Παγγαίο το 112 για ισχυρές καταιγίδες από το σήμερα το βράδυ μέχρι και αύριο το πρωί! Ίδωμεν...μέχρι τώρα 6mm με 10mm στην περιοχή μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Δασκαλε εκείνα τα quiz που έβαζες θα τα επαναφέρεις;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Επιτέλους έβρεξε μετά από 4 μήνες , βέβαια το τοπίο είναι αποκαρδιωτικό με τα δέντρα σε απέραντες εκτάσεις να έχουν γίνει χρώματος καφέ από πράσινο εξαιτίας την παρατεταμένης ανομβρίας, πρωτοφανές αυτό λένε και οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας, Χρήστος Όθρυς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Κοιτάζω τον ουρανό προς τα ανατολικά. Στο Αιγαίο. Η κεραυνική δραστηριότητα είναι ασταμάτητη εδώ και πάρα πολύ ώρα. Σαν να είναι μόνιμα αναμμένο το φως. Δεν ακούγεται η βροντή όμως. Είναι πολύ μακριά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. χρειαζόμαστε ένα Σεπτέμβρη από τα παλιά γιατί τα τελευταία χρόνια ο μήνας αυτός έχει προσαρτηθεί καιρικά στο καλοκαίρι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Τελικά η Αττική είδε πολύ ισχυρή καταιγίδα σήμερα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Τελικά το 112 μας φταίει; Έπεσε το μάτι μου σε ιστοσελίδα, γνωστή, που έγραφε ότι θα είναι σε ετοιμότητα ο στρατός!! Δηλαδή τα φαινόμενα θα είναι τέτοια που δεν θα επαρκούν οι υπηρεσίες των δήμων π.χ. και θα χρειαστεί η επέμβαση του στρατού, υπονοεί.
    Τεσπά, εδώ αγόρασα λεμόνια νότιου Αφρικής σήμερα, τι να λέμε..
    Οι αστραπές από τον πυρήνα του Αιγαίου την στιγμή αυτή φαίνονται από την Λαμία,να ξέρετε. Μικρό που είναι το Ελλαδισταν..
    Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Μάλλον δεν φαίνεται να έχουμε τίποτα το ιδιαίτερο και πάλι! Ξαστεριά τώρα και δεν φαίνεται να έρχεται κάτι προς τα έδω! Ήδη τα χιλιοστά εξαφανίζονται από τις νέες προβλέψεις! Τζάμπα η αναστάτωση!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Καλησπέρα!Υπέροχη φθινοπωρινή μέρα σήμερα στα Γιάννενα,με χαμηλή νέφωση και καταιγίδα το πρωί που άφησε 30mm εδώ στη Νέα Ζωή και εκ νέου καταιγίδα το απόγευμα!Σύνολο 35,4mm.Η θερμοκρασία δεν ξεπέρασε τους 24c το μεσημέρι με την πρόσκαιρη ηλιοφάνεια,ενώ τώρα είναι στους 15,5c.Ο Σεπτέμβρης κυλάει ομαλότατα όπως παλιά....ευτυχώς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Βασίλειος Σωμαράκης11 Σεπτεμβρίου 2024 στις 12:03 π.μ.

    Μακάρι όλοι οι επόμενοι μήνες να είναι από τα παλιά, τους χρειαζόμαστε ειδικά στην Κρήτη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. ΤΟ 112 ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΚΟΠΟΣ ΥΠΑΡΞΗΣ ΤΟΥ.
    ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΕΛΝΕΤΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ ΑΝ ΤΕΛΙΚΑ ΕΡΘΟΥΝ ΕΝΤΟΝΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΣΤΩ ΕΝΑ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΣΤΟ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ ΔΙΟΤΙ Η ΠΡΟΛΗΨΗ ΣΩΖΕΙ ΖΩΕΣ.
    ΟΤΑΝ ΤΡΕΧΕΙΣ ΝΑ ΜΑΖΕΨΕΙΣ ΤΑ ΑΣΥΜΑΖΕΥΤΑ ΑΦΟΥ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΚΑΚΟ ΤΟΤΕ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΑΠΛΑ ΑΡΓΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Απέχουν έτη φωτός οι αντιλήψεις περί 112, έτσι είναι όμως γίνεται στις δημοκρατίες και γενικά. Σέβομαι την αντίθετη άποψη εκφράζοντας τις αντιρρήσεις μου. Δεν σώζει ζωές το 112 ΚΑΤΑ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ για δεκάδες λόγους που έχουμε πει πρωτίστως γιατί γίνεται κατάχρηση του. Και μάλιστα στέλνοντας 112 υποκαθιστάς άλλα μέτρα προληπτικά που πρέπει η πολιτεία και οι εμείς οι πολίτες να εφαρμόζουμε

      Διαγραφή
    2. Εξυκαπούγεται πως η πολιτεία οφείλει να εφαρμόζει και άλλα μέτρα προστασίας όπως και εμείς οι ίδιοι να τα τηρούμε,όμως δεν παύει το 112 να αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο πρόληψης όταν το απαιτούν οι συνθήκες,ακόμα και να υπάρχει ως ένα απλό ενδεχόμενο να συμβεί κάτι το ακραίο.
      Καλύτερα να γίνεται μια μικρή κατάχρηση του παρά να γίνει το κακό και ύστερα να τρέχουμε να συμμαζέψουμε τα ασυμάζευτα.

      Διαγραφή
  33. Άσχετο αλλά ο τίτλος του δασκάλου μου θύμησε το άσμα που λέει.... πωλείται όπως είναι επιπλωμένο με χιλιάδες αναμνήσεις φορτωμένο....
    https://youtu.be/2vV-6AOUNtk?feature=shared

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Πρωτοβροχια κ εδώ στη Ρόδο σήμερα. Ετοιμάζομαι για τον αγιασμό σήμερα στο σχολείο που εργάζομαι και σκέφτομαι πόσο ταιριαστά δένει η πρώτη μέρα στο σχολείο με την πρώτη μέρα βροχής του Σεπτέμβρη. Καλή ακαδημαϊκή χρονιά να έχουν όλα τα παιδιά, οι φοιτητές, οι γονείς, αλλά και οι εκπαιδευτικοι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Καλημέρα σας.
    Σταύρο, είμαστε 3-4 της παλιάς Σχολής εδώ. Γι' αυτό και θυμηθήκαμε εκείνο το πολύ παλιό.
    Και νέα, σημαντικότερη βουτιά του υδραργύρου έρχεται από την προσεχή Κυριακή. Διαφαίνονται και περισσότερες βροχές στα Νότια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Διακρίνω ενα παιδί που κοιτούσε τις λάμπες της Κονίτσης..για νιφάδες....(ενθουσιασμό του οικοδεσπότη).Συνοπτικά
    α)Την ερχόμενη εβδομάδα θεωρείστε δεδομένο ότι θα μας τρελλάνουν με τα πρώτα χιόνια κλπ. παλιά ήταν συνηθισμένο φαινόμενο τουλάχιστον για Ολυμπο(αναλογία 1 προς 4) τελευταία φορά που θυμάμαι ότι είχε συμβεί ήταν τον Σεπτέμβριο του 2010.
    β)Η πτωση της θερμοκρασίας ίσως βοηθά κυρίως τα δυτικά να μην δουμε κατακλυσμούς .
    γ)Οι βροχές θα είναι αρκετές για όλα τα ηπειρωτικά αλλά θα είναι απλά πρωτοβρόχια( 10 με 20 mm) ανατολικά της Πίνδου.
    δ)Πρωταθλητής η Ξάνθη στην κακοκαιρία που μας πέρασε στην Μακεδονία την βγαλαμε χαλαρά με κάτι 15 mm στην Θεσσαλονίκη βέβαια είχαμε μία αχλύς των 2 εως και 5 mm..πλήν Πυλαίας με 12 mm ,17,4 mm στο χωριό μου στο Ανω Βόιο."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Καλημέρα, οι φίλοι από Θράκη και Ανατολική Μακεδονία ή όσοι έχουν πρόσβαση σε στοιχεία να μας ενημερώσουν πόσο έβρεξε/βρέχει εκεί για να μάθουμε αν η απόφαση για κλείσιμο σχολείων σήμερα =αναβολή αγιασμού κλπ δικαιολογείται…
    ΥΓ: η άποφαση παρθηκε συνεπείς αποστολής 112

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εδώ στην πόλη της Ρόδου, παρ'όλο που όλο το πρωί έβρεχε δυνατά, καμία αναβολή δεν υπήρξε και έγινε απλά στις αίθουσες εκδηλώσεων των σχολείων ή - όπου δεν υπήρχε- στα γυμναστήρια
      Θάνος Κ

      Διαγραφή
    2. Η Θράκη όπως αναμένονταν πήρε επιτέλους αξιόλογες βροχές και καταιγίδες μέχρι σήμερα.
      Θάνο, βλέπω στην πόλη της Ρόδου πολλά χιλιοστά βροχής από καταιγίδα που είχε και ένταση και διάρκεια έως αυτή τη στιγμή.
      Κοιτώντας όμως στη δορυφορική και τους επίσημους σταθμούς στο νησί, μάλλον όλο το φόκους έγινε στην πόλη.
      Τίποτα ιδιαίτερο σε όλο το υπόλοιπο νησί.
      Τα έχουμε ξανά πει, ότι η έναρξη και λήξη μίας καταιγίδας αυτή την εποχή σε τοπικό επίπεδο είναι αδύνατον να εντοπιστεί από νωρίς.

      Διαγραφή
  38. Πόσα χιλιοστά βροχής κατα προσέγγιση πέσανε εχτές στην περιοχή του Γαλατσίου; Δείτε στο βίντεο την πρωην ρεματιά της οδου τραλλεων που τωρα είναι δρόμος...

    https://www.facebook.com/share/v/XesYNEZ81h9JbWRi/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Ήρθαν και στην Λέσβο τα πρωτοβρόχια.. Από εχθές το βράδυ η Δυτική Λέσβος είχε καταιγίδες και μετά τα μεσάνυχτα ήρθε και στην πρωτεύουσα του νησιού..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Καλημέρα από την Κασσάνδρεια Χαλκιδικής, ο υετός που μας άφησε το σύστημα 10,4 χλστ σε τρεις δόσεις χθες Τρίτη και με λίγα αστραπόβροντα. Σήμερα αρκετή ψυχρά συννεφιά νωρίς το πρωί πλέον ηλιοφάνεια με ελαφρύ Βαρδάρη, θερμοκρασία 24C

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Καλημέρα σε όλους! Πρώτο κουδούνι σήμερα στα σχολεία της χώρας και θα ήθελα καταρχάς να ευχηθώ υγεία και δύναμη σε όλους, μαθητές, μαθήτριες, εκπαιδευτικούς και γονείς για καλή σχολική χρονιά! Φέτος η σημερινή μέρα μου έφερε μνήμες των δικών μου σχολικών χρόνων που οι συζητήσεις με τους φίλους και συμμαθητές στο προαύλιο λίγο πριν τον αγιασμό , είχαν μυρωδιά από φρέσκια μπογιά αλλά και βρεγμένο χώμα με φουλ υγρασία (στην Κέρκυρα είμαστε άλλωστε), κάτι που τα τελευταία χρόνια είχαμε ξεχάσει με την ...παράταση του Αυγούστου! Είναι ευχής έργον ότι ο φετινός Σεπτέμβρης "αποφάσισε" να ξαναβρεί τον ...εαυτό του και να έχουμε - ως τώρα- μια "κανονικότητα" από πρωτοβρόχια και δροσούλα! Θα ευχηθώ για μια φορά ακόμα ό,τι καλύτερο σε όλους και όλες και ας ελπίσουμε ότι και ο Οκτώβρης θα ακολουθήσει το ..παράδειγμα του Σεπτέμβρη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Καλησπέρα Δάσκαλε κ σε όλοι την παρέα,επιτέλους αξιόλογοι βροχή στην περιοχή του αλιβεριου μετά σπο πολύ καιρό.Δασκαλε σας ευχαριστούμε ανά είσαστε πάντα καλά κ να μας φωτίζεται με τις γνώσεις σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Απίστευτη βροχοθυελλα εδώ και μία ώρα μας χτυπάει εδώ στην πόλη της Ρόδου. Κοντεύουμε να συμπληρώσουμε 100 χιλιοστά ημερήσιου και έχουμε ήδη προβλήματα (ειδικά στην παλιά πόλη). Κανένα μοντέλο δεν το είδε αυτό, καμία πρόγνωση για τέτοιο φαινόμενο δεν υπήρξε και κανενα 112 δεν ήχησε. Και όλα αυτά σε αστικό ιστό στον οποίο κυκλοφορούν και παμπολλοι τουρίστες κ επισκέπτες!!! Προσωπικά απο σήμερα ορκίστηκα να μην παρακολουθώ στο εξης κανενα μοντέλο εκτενώς. Κουβά όλα...(Συγχωρέστε μου τον ελαφρώς αγανακτισμενο τόνο)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ Θάνο , μη πυροβολείτε τα μοντέλα.......!. -----=====Π.Α.

      Διαγραφή
    2. Οι φυσικές διεργασίες που συμβαίνουν στην ατμόσφαιρα είτε αναπαριστάνονται στα σημεία πλέγματος του μοντέλου είτε δεν μπορούν να αναλυθούν από αυτό λόγω ανεπαρκούς χωρικής ανάλυσης, Στη δεύτερη περίπτωση χρησιμοποιούμε σχήματα παραμετροποίησης. Με σχήματα παραμετροποίησης αναπαριστάνονται μεταξύ των άλλων διαδικασιών η δημιουργία των σωρειτόμορφων νεφών και τα αποτελέσματά τους (υετός). Στις μεσημεριανές προγνώσεις της χθεσινής ημέρας για τον σημερινό υετό της Ρόδου GFS και ECMWF δεν έδιναν ύψη βροχής πάνω από 15 ή 18 χιλιοστά.
      Για να ξέρουμε με τι έχουμε να κάνουμε.
      Για να μην ξεπερνούν τις δυνατότητες της επιστήμης οι προσδοκίες μας.

      Διαγραφή
    3. Να συμπληρώσω ότι στον υπολογιστή μας δεν μπορούμε να προσομοιώσουμε επιτυχώς τις διεργσίες που λαμβάνουν χώρα ακόμα και σε έναν ταπεινό σωρείτη. Εννοώ όσα συμβαίνουν στο εσωτερικό του σωρείτη και τις ανταλλαγές ενέργειας με το περιβάλλον του.

      Διαγραφή
    4. Αλλά και μαγικός ταυτόχρονα (ξαναβρήκα το κέφι μου😁)

      Διαγραφή
    5. Θάνο έχω γράψει σχόλιο ήδη από το μεσημέρι πιο πάνω για την περιοχή σου.
      Την καταιγίδα την παρατηρούσα αναλυτικά στη δορυφορική καθώς έτυχε εκείνη την ώρα να χαζεύω τους σταθμούς.
      Όπως έγραψε και ο Δάσκαλος κανένα μοντέλο δεν μπορεί να αποτυπώσει ειδικά εν μέσω ακόμη καλοκαιριού, την ποσότητα νερού που μπορεί να κρύβει ένας σωρειτομελανίας από την γέννηση έως την αποβίωσή του.
      Άλλωστε όπως γράφει και ο κύριος καθηγητής Πέτρος μην τα ρίχνουμε όλα στα κακόμοιρα μοντέλα.
      Τους τα έχω σύρει πολλές φορές και εγώ αλλά στο τέλος καταλαβαίνω ότι χωρίς αυτά(μιλάω για κάποιον που κάνει σοβαρή δουλειά πάνω τους και όχι προχειρότητα) είμαστε ένα τίποτα...
      Αλλωστε στο νησί της Ρόδου όλοι οι υπόλοιποι σταθμοί αλλά και βάση δορυφόρου δεν είχαν τίποτα έντονο η άξιο λόγου ενώ αν βάλουμε και τα χιλιοστά που είπε ο Δάσκαλος ότι έδιναν τα μοντέλα στο νησί και τα διαιρέσουμε με τις υπόλοιπες περιοχές κάπου εκεί θα βγει ο μέσος όρος.
      Η καταιγίδα έκανε ανατροφοδότηση ακριβώς πάνω από το ανατολικό άκρο του νησιού και έφτανε έως τα παράλια της Τουρκίας στηριζόμενη στη θαλάσσια περιοχή.
      Μπράβο για την ωραία και ισχυρή καταιγίδα που πήρατε και πάμε παρακάτω.
      Όταν τα λάθη είναι υπέρ μας άλλωστε δεν πρέπει να μας ενοχλεί.
      Καλό ξημέρωμα και εν αναμονή της μεγάλης πτώσης της Τ σε φθινοπωρινά επίπεδα ειδικά στη δυτική και βόρεια χώρα λόγω των ψυχρών ΒΔυτικών ανέμων που θα μας έρθουν καρφί από την ΒΔυτικη Ευρώπη.

      Διαγραφή
  44. Εάν με ένα "χαμόύλη" έγινε αυτό που έγινε κεντρικά στην Αθήνα, με κάτι τις παραπάνω, τί θα γινόταν ;. -----=====Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι με 25 χιλιοστά βροχής σε χρόνο μικρότερο της ώρας στον αστικό ιστό της Αθήνας δημιουργούνται προβλήματα.

      Διαγραφή
    2. Eυχαριστώ δάσκαλε .Βέβαια η εκτίμηση αυτή δεν είναι καθόλου κολακευτική για τις αντίστοιχες υποδομές μιάς σύγχρονης πόλης ,και μάλιστα της πρωτεύουσας.
      Διερωτώμαι , πέραν από τη βούληση , τεχνικά είναι εφικτό να αλλάξει κάτι ; . -----=====΄Π .Α.

      Διαγραφή
  45. Καλησπέρα στην παρέα!
    Για το χθεσινοβραδινό υπερθέαμα με τις αστραπές σαν φωτορυθμικά να στολίζουν τον ουρανό ανατολικά της Αττικής, μπείτε να δείτε το σχετικό βίντεο και τα σχόλια από κάτω, στο προφίλ του Γρηγόρη Πετράκου στο Facebook. Ο ορισμός της κατάντιας και του ξεπεσμού. Απογοήτευση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ Νίκο , σκέπτεσαι μήπως αυτό επιδιώκει και ο εν λόγω ; . Να μπούμε και να δούμε .
      Η παραδοξολογία, στα όρια της παράνοιας, ως ενέσιμον της παντί τρόπω δημοσιότητος !. ------==============Π.Α.

      Διαγραφή
    2. Και όμως,τα σχόλια εκατοντάδες κάτω από αυτήν την ανάρτηση και μάλιστα όλα υπέρ του υπερόπλου που μας καθοδηγεί τον καιρό.
      Πραγματικά δεν υπάρχει σωτηρία.
      Η αμορφωσιά και η συνομοσιολογία βαράει ταβάνι.

      Διαγραφή
  46. είναι ΚΡΙΜΑ που όλλοι οι άσχετοι, για λίγα like τρομοκρατούν τον κόσμο, χωρίς να έχουν την παραμικρή ιδέα για την μετεωρολογία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. Καταρρακτωδης βροχή μέσα στην πόλη της Ξάνθης στις 14:00 δυστυχώς ούτε σταγόνα δώδεκα χιλιομετρα πάρα πέρα εκεί που μένω. Το ίδιο ακριβώς έγινε στις 17:00. Βρέχει τα τσιμέντα και τους δρόμους και μένει στεγνός ο κάμπος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κομοτηνή: η βροχή ήρθε σε πολύ μικρότερη ποσότητα και ένταση, έμεινε λίγη δροσιά που ελπίζω να διατηρηθεί . Το καλοκαίρι βέβαια δεν έφυγε και θα το νιώσουμε πάλι πιστεύω...(Δ)

      Διαγραφή
  48. Άντε πάλι . Ακόμα δεν τον είδαμε , Boris τον εβγάλαμε !. Υποθέτω προς τιμήν εκείνου του sui generis Άγγλου Πρωθυπουργού με το σύνδρομο της αχτένιστης κόμης !. ---=====Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εμένα μού ήρθε στον νου ο Μπόρις Πάστερνακ με το μυθιστόρημά του «Δόκτωρ Ζιβάγκο»!

      Διαγραφή
    2. https://www.youtube.com/watch?v=psgbYAtrR8E&ab_channel=christosstellas

      Διαγραφή
    3. Δάσκαλε πες τους να σταματήσουν τις αηδιες με τα ονόματα ίσως σε ακούσουν

      Διαγραφή
    4. Εμένα πάλι μου ήρθε στο μυαλο μου ο παλιός Ρώσος πρόεδρος Boris Yeltsin που μου έδινε την αίσθηση ότι το μισό χρόνο ήταν τύφλα από τη βότκα. Γενικώς φαίνεται πως όσοι πολιτικοί έχουν το όνομα Boris είναι ολίγον sui generis
      Θάνος Κ

      Διαγραφή
  49. Στο γειτονικό χωριό (Κλένια)σφοδρή χαλαζόπτωση, ευτυχώς τοπικού χαρακτήρα. Μεγάλη ζημιά στον ελαιώνα της περιοχής. Απο την ανομβρία κατευθείαν χαλάζι. Δημήτρης κεντρική Κορινθία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. Καλησπέρα σε όλη την παρέα!Καλο φθινόπωρο σε όλους μας.Φιλε Χριστόδουλε θέλουμε τα φώτα σου για τα σημάδια της φύσης ενόψει του επερχόμενου χειμώνα...και τι δεν θα έδινα να έβλεπα τίτλο του Κ.Ζιακοπουλου"Ένας Ιανουάριος η Φεβρουάριος έρχεται από τα παλιά φορτωμένος με χιλιάδες αναμνήσεις".Μου κάνουν και οι Ντάλτον...η το new milestone!!!Γιαννης-Χαλκιδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. Το φθινόπωρο φαίνεται να εδραιώνεται,τώρα αν κάποιοι θέλουν χιόνια στα μπαλκόνια τους ας περιμένουν 3-4 μήνες ακόμα(και αν αυτό θα έρθει)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. Εγώ παιδιά θα πώ τον πόνο μου,όταν φθάνει ο Αυλώνας στα Κεντρικά Βαλκάνια..μας πιτσιλάει λίγο..και τσουπ Ιταλία μετά..(ο αντικυκλώνας αναπτύσεται κατά παράλληλο)..όταν πάει Τουρκία δεν στρίβει ανατολικά με τίποτα...και δλδ ίδιοι αντικυκλώνες είναι με τα ίδια χαρακτηριστικά..."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "Θωμά" συμφωνώ.
      Για έναν που παρακολουθεί τα μοντέλα είναι πραγματικά εκνευριστικό να βλέπεις να κατεβαίνουν αυλώνες από την κεντρική και ΒΔυτική Ευρώπη και σχεδόν πάντα η χώρα μας να παίρνει τα απόνερα ενώ σε άλλες περιοχές των Βαλκανίων της Ιταλίας η και της Τουρκίας να ρίχνει με το τουλούμι συν τα χιόνια στα βουνά.
      Συνεχώς στην απ'εξω είμαστε...

      Διαγραφή
    2. E μα Φώτη μία φορά να στρίψει για εμάς κάτι από Μαύρη θάλασσα η Καύκασο...,καθόμαστε και βλέπουμε...το Βαλκάνια Ιταλία....για χιλιοστή φορά..,"θωμάς"

      Διαγραφή
    3. Έτσι ακριβώς! Ακόμα και στην κακοκαιρία ΑΤΕΝΑ όπως την ονόμασαν μείναμε στην απέξω σαν Θεσσαλονικείς. Μονάχα 4 χιλιοστά μας έριξε.

      Διαγραφή
  53. Δεν στρίβει δυτικά ήθελα να γράψω.."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  54. Φώτη ," Θωμά " ,και λοιποί φίλοι της "απ έξω" , δεν πειράζει . Μη στεναχωριέστε.Άλλωστε ,όπως λέει και ο σοφός λαός μας , " όποιος χάνει στον υετό ,κερδίζει στην αγάπη " ! . ----======Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  55. Απαντήσεις
    1. Πηγαίνουν τρεις πολυφαγάδες σε μια καντίνα:
      - Μάστορα, πιάσε 99 σουβλάκια.
      - Να τα κάνω 100;
      - Σώπα, μωρέ, ποιος θα τα φάει 100 σουβλάκια;

      Διαγραφή
    2. Εγώ το ξέρω αυτό την ίδια ιστορία,αντι για τους πολυφαγάδες που είπες,με έναν γύφτο.

      Διαγραφή
    3. Πηγαίνει ένας τύπος σε ένα μπαρ και παραγγέλνει τρεις μπύρες. Κάνει το ίδιο κάθε μέρα και κάποια στιγμή ο μπάρμαν τον ρωτάει: «Γιατί τρεις μπύρες;». Εκείνος απαντάει: «Μία είναι για μένα, μία για τον αδελφό μου και μία για τον πατέρα μας». Κάποια μέρα, μετά από καιρό, μπαίνει στο μπαρ ο τύπος και παραγγέλνει μόνο δύο μπύρες. Ανήσυχος ο μπάρμαν τον ρωτάει: «Γιατί μόνο δύο μπύρες; Έπαθε κάτι κάποιος από τους δικούς σου;». Όχι, απαντάει εκείνος. Εγώ αποφάσισα να το κόψω!

      Διαγραφή