Το κέντρο του αποκομμένου χαμηλού δεν θα διαβεί κατά κυριολεξία τον Ρουβίκωνα, αλλά μεταφορικά η αβάσταχτη ελαφρότητα ορισμένων προγνωστών τον έχει διαβεί εδώ και πολύ καιρό!



Βαρομετρικό χαμηλό στη Β. Ιταλία, συνοδευόμενο από μέτωπα κακοκαιρίας, κινείται Α-ΒΑ και το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή) θα επηρεάσει με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως τη Δ-ΒΔ Ελλάδα και τη Μακεδονία. Αναφορικά με τις λοιπές βασικές μετεωρολογικές παραμέτρους, οι δυτικών διευθύνσεων άνεμοι θα φθάσουν τα 7 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στις περιοχές των βροχών. 


Το Σάββατο (14/9), προβλέπονται παροδικές νεφώσεις με τοπικές βροχές μικρής διάρκειας στη Δ-ΒΔ Ελλάδα, τη Β-ΒΑ χώρα και το Α. Αιγαίο. Οι άνεμοι θα πνέουν Δ-ΒΔ 4 με 6 μποφόρ και στα νότια 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στις δυτικές, κεντρικές και βόρειες περιοχές της χώρας. 

Την Κυριακή (15/9), είναι πιθανό να βρέξει τοπικά στη Δ. Ελλάδα, την Α. Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του Α-ΒΑ Αιγαίου και τη Δ. Κρήτη. Οι άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 6 μποφόρ. 

Τη Δευτέρα (16/9), λίγες βροχές αναμένονται στη Μακεδονία, το Β. Αιγαίο και πιθανώς στη Δ. Ελλάδα και την Κρήτη. Οι άνεμοι θα πνέουν ΒΑ έως ΒΔ 4 με 5 μποφόρ και η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. 

Την Τρίτη (17/9), τοπικές βροχές θα σημειωθούν στην κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, την Α. Στερεά - Εύβοια, την Α. Πελοπόννησο και αργότερα στη Δ. Ελλάδα. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά Α-ΝΑ 4 με 6 μποφόρ και στα ανατολικά Β-ΒΑ ως 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία στα κεντρικά και τα βόρεια θα κυμανθεί σε επίπεδα κατά 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερα από τα κανονικά της εποχής.

91 σχόλια:

  1. Πόσο μα πόσο καιρό είχαμε να διαβάσουμε την έκφραση.. "σε επίπεδα χαμηλότερα των κανονικων τιμών"?? Ίσως και χρόνια!! Δάσκαλε! Η αλήθεια είναι ότι μπλόκαρα με τον πρόλογο σας γιά τον Ρουβικωνα. Μπορειται να μας το κάνετε πιο λιανά?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο τίτλος ήταν σπόντα εναντίον άλλων μετεορολόγων που βγάζουν προγνώσεις;
    Μπορείτε να μας το κάνετε αν επιτρέπεται πιο λιανά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θέλω να πω ότι αφού το κέντρο του χαμηλού στα 500 hPa δεν κατεβαίνει νοτιότερα του μικρού ποταμού Ρουβίκωνα που βρίσκεται στη Β. Ιταλία και εκβάλλει στην Αδριατική, πώς θα προκαλέσει κακοκαιρία στην Ελλάδα; Πέρα από κάποιες καταιγίδες στα ΒΔ και τους ενισχυμένους δυτικών διευθύνσεων ανέμους, πώς ορισμένοι βγαίνουν με περισσή ελαφρότητα και κάνουν λόγο για κακοκαιρία και μάλιστα με όνομα; Δεν εκπλήττομαι για αυτούς που το κάνουν εδώ και χρόνια για τους γνωστούς λόγους. Θεωρώ απλά ότι αυτοί δεν έχουν πλέον καμιά αναστολή, έχουν «περάσει τον Ρουβίκωνα». Τα περί Ιουλίου Καίσαρα και Ρουβίκωνα ιστορικά είναι γνωστά στους περισσότερους από μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ προσωπικά δεν το ξέρω.Τι έγινε μεταξύ του ιούλιου καίσαρα και του ποταμού ρουβίκωνα;

      Διαγραφή
  4. Φίλε, διάβασε και λίγο ιστορία που τα θέλεις όλα στο πιάτο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιατί κόπος είναι να μου έδινε μια σύντομη απάντηση;

      Διαγραφή
  5. Kαλά ο Χ ανώνυμος , αλλά ο φίλος μας ο Γιάννης ο Θεσπρωτός ; . Εκπλήττ(σσ)ομαι ............!!!. ------====== Π .Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και εγώ το ίδιο θάλεγα, αν και δεν είναι αυτονόητο.

      Διαγραφή
    2. Δεν ήξερα ούτε καν ότι υπάρχει ποταμι με το όνομα Ρουβικωνας φίλοι μου. Εγώ την αναρχική συλλογικοτητα ξέρω!

      Διαγραφή
    3. Όταν ήταν να το μάθεις, Γιάννη μου, έκανες βουτιές και τσάρκες στο Δρέπανο!

      Διαγραφή
    4. Τι να σου κάνω τώρα; Να σε βάλω να γράψεις 100 φορές ο Ρουβίκωνας είναι ποτάμι; Δεν μπορώ να το κάνω γιατί είσαι από μέρος που αγαπώ τους ανθρώπους και τα τοπία του!

      Διαγραφή
    5. Δεν ξέρουν πολλοί τις ιστορικές λεπτομέρειες.
      Γιατί άραγε ο ιούλιος καίσαρας δεν πέρασε τον ποταμό ρουβίκωνα;

      Διαγραφή
    6. Οι τρεις κορυφαίοι στρατιωτικοί ηγέτες της αρχαιότητας ήταν ο Μέγας Αλέξανδρος, ο Αννίβας και ο Ιούλιος Καίσαρας. Πέρα από τις ηγετικές και στρατιωτικές τους ικανότητες, οι οποίες λιγότερο ή περισσότερο ήταν αναπτυγμένες και στους τρεις στρατηλάτες, το κοινό στοιχείο του χαρακτήρα τους ήταν η περίσσεια τόλμη τους. Με αυτή ο Αλέξανδρος διέσχισε τον Ελλήσποντο και τον Ινδό, ο Αννίβας τις Άλπεις και ο Ιούλιος Καίσαρας τον Ρουβίκωνα.
      Σύμφωνα με τη ρωμαϊκή νομοθεσία, κάθε στρατηγός που πλησίαζε στην Ιταλία από το Βορρά έπρεπε να διαλύσει τον στρατό του προτού διασχίσει τη γέφυρα του Ρουβίκωνα, ο οποίος αποτελούσε το φυσικό βόρειο σύνορο μεταξύ της κυρίως Ιταλίας και των βορείων επαρχιών της. Ο νόμος αυτός αποσκοπούσε στην προστασία της δημοκρατίας της Ρώμης από εσωτερικούς στρατιωτικούς κινδύνους και οι παραβάτες εθεωρούντο ένοχοι εσχάτης προδοσίας και ιεροσυλίας, κάτι που επέσυρε την ποινή του θανάτου.
      Ο Ιούλιος Καίσαρας πέρασε τον Ρουβίκωνα, έγινε αυτοκράτορας της Ρώμης και μετά δολοφονήθηκε.

      Διαγραφή
  6. Καλησπέρα σε όλους! Εδώ στην Θεσσαλονίκη προβλέπονται κάποιες βροχές? Ή να περιμένουμε απλές νεφώσεις?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Που θα πάει θα τον διαβεί τον Ρουβίκωνα σύντομα κάποιο Βαρομετρικό χαμηλό!! Καλά μια ομάδα αναρχικών δεν είναι ο Ρουβίκωνας!!😂😂

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ο κος Ζιακοπουλος ως ολοκληρωμενος επιστημονας που ειναι με εξειδικευση στα του καιρου αλλα και με σφαιρικες γνωσεις περι Ιστοριας, Γλωσσας κτλ φοραει για μια αλλη φορα γυαλια στους κλικοθηρες μετεωρολογους απο τα Λιντλ. Εγω ειμαι σιγουρος οτι αν ρωτησουμε αυτους τους μετεωρολογους απο τα Λιντλ ποιος ειναι ο Ρουβικωνας θα απαντησουν οτι ειναι ο Ρουβικωνας που κανει ντου σε γραφεια, εταιρειες κτλ και κανει ζημιες, σπαει γραφεια, πεταει χαρια κτλ. Ο τεμπορα ο μορες!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Εκπλήσσονται μερικοί φίλοι του μπλοκ γιατί γίνονται πολλές φορές ερωτήσεις εγκυκλοπαιδικές που εύκολα μπορούν να απαντηθούν από Google κλπ. Δεν θα έπρεπε γιατί είμαστε ως λαός πρώτοι στην ενημέρωση καφενείου και τελευταία στην ανάγνωση γενικά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Χμμ νομίζω ότι η πρόγνωση του κυρίου Ζιακόπουλου είναι τολμηρή για το τέλος της περιόδου καθώς καίτοι μακριά....βρίσκει τα σημεία που μπορεί να βρέξει(π.χ. Κεντρική Μακεδονία στις 17)....!!......πάντως εγώ ελπίζω για τις 18 καθώς εμφανίζεται κάποια επειδείνωση στα δυτικά "θωμάς"
    υ.γ. Που να δείτε τι γίνεται όταν ο Καίσαρας προσπαθεί να διαβεί τον Αξιό και η Βέροια έχει 60 mm και η Θεσσαλονίκη 0.000003 mm...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εκμαιεύεις πρόγνωση «Θωμά».
      Ο Boris για 2-3 ημέρες θα «πνίξει» περιοχές της κεντρικής Ευρώπης και των Β-ΒΔ Βαλκανίων και στη συνέχεια θα οπισθοδρομήσει προς τη Δ. Μεσόγειο. Με την κίνησή του αυτή, περί τα μέσα της νέας εβδομάδας, θα προκαλέσει ΝΔ ροή (μέση τροπόσφαιρα) στην κεντρική Μεσόγειο και την περιοχή μας, αλλά το επιφανειακό ρεύμα στη Δ. Ελλάδα αρχικά δεν θα είναι ΝΔ αλλά ΝΑ. Αυτό σημαίνει καθυστέρηση στην εκδήλωση αξιόλογων βροχών. Όμως, κάποια στιγμή θα έλθουν οι σημαντικές βροχές και τότε κάποιοι θα πουν ότι ο Boris άργησε λίγο, αλλά, τελικά, όπως εμείς πρώτοι προβλέψαμε, προκάλεσε κακοκαιρία στην Ελλάδα!

      Διαγραφή
    2. Eυχαριστούμε πολύ κύριε Ζιακόπουλε..και συνεχίζω να βλέπω έναν ενθουσιασμό...που γεννά φαντασιώσεις.!..και φυσικά...ευχαριστούμε και τον Φώτη....για τον κόπο του τόσες μέρες...προσοχή η πρόγνωση στο μικροκλίμα της Ελλάδας..είναι πολύ δύσκολη....περιμενουμε λοιπόν.."θωμάς¨"
      υ.γ. ακόμα 30 mm θέλω στο Ανω Βόιο για να βγούν μανιτάρια...φυσικά πρώτος θα βγώ εγώ...

      Διαγραφή
  11. Ο μετεορολόγος Γιώργος Φαραζούλης που ειδικεύεται σε θέματα τροποποίησης του καιρού,υπονοεί ξεκάθαρα οτί η σπορά νεφών για την αποτροπή του χαλαζιού φέρνει ανομβρία και διάλυση των νεφών.Δείτε εδώ τα ντοκουμέντα:https://www.youtube.com/watch?v=zcn3-BzF1Ew

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Παιδιά δεν είναι τίποτα σπουδαίο ούτε εγώ τα γνωρίζω όλα τα ιστορικά.
    Απλά με την τεχνολογία που έχουμε γκουγκλάρεις και διαβάζεις ότι θες να μάθεις και σου μένει και για την επόμενη φορά.
    Έξυπνη η επικεφαλίδα της ανάρτησης του Δασκάλου, δεν μπορώ να πω.
    Μονό τα δυτικά ΒΔυτικά λοιπόν και κάποιες περιοχές της βόρειας Ελλάδος θα δουν φαινόμενα και αυτό έχω την εντύπωση πλην βορείου Ιονίου και Ηπείρου θα γίνει και πάλι με μεγάλη τοπικότητα.
    Τα 3/5 της Ελλάδος στην ουσία δεν θα καταλάβουν τίποτα παρά μόνο κάποια κάμψη της Τ στις φυσιολογικές για την εποχή τιμές και λίγο πιο κάτω από την Κυριακή και έπειτα.
    Μετά θα λένε που είναι η κακοκαιρία που μας έταξαν.
    Σας έταξαν ποιοι?
    Το διευκρινίσατε?
    Το ότι ο "Μπόρις" όπως τον ονόμασε η ιταλική μετεωρολογική υπηρεσία θα προκαλέσει κακοκαιρία σε μέρος της κεντρικής Ευρώπης και των Βαλκανίων με εκτεταμένες βροχές και καταιγίδες, μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας και πυκνές χιονοπτώσεις στα βουνά, δεν σημαίνει ότι και η χώρα μας θα δει κάτι παρόμοιο.
    Απλά η "ουρά" του χαμηλού και λόγω και των δυτικών ανέμων θα προκαλέσει στα πολύ δυτικά και βόρεια κάποιες βροχές και περισσότερη πτώση της θερμοκρασίας.
    Από βδομάδα και κυρίως από Τρίτη και μετά θα δούμε πως θα πάει καθώς το ενδιαφέρον αυτή τη φορά από πλευράς βροχών και καταιγίδων διαφαίνεται μεγάλο!
    Υ. Γ. Για την ανατολική και νότια χώρα νομίζω ότι η προσοχή πρέπει να εστιαστεί στην πρόληψη για εκδήλωση πυρκαγιών καθώς οι μετεωρολογικές συνθήκες από αύριο έως την Κυριακή θα είναι ευνοϊκές(ξηροί και ενισχυμένοι δυτικοί άνεμοι, απουσία φαινομένων).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ Δάσκαλε, καλό ξημέρωμα σε όλους.

      Διαγραφή
    2. O Γάιος Ιούλιος Καίσαρ είχε και μία άλλη σημαντική αρετή. Ήταν πολύ καλός συγγραφέας .Άφησε δύο εξαίρετα ιστορικά έργα :

      1) De bello Gallico ( Περί του Γαλατικού πολέμου ).
      2) De bello civili ( Περί του εμφυλίου πολέμου ).
      Βεβαίως διέβη αποφασιστικά τον Ρουβίκωνα, κατήργησε τη δημοκρατία ( res publica ) και εγκαθίδρυσε το Imperium Romanum.
      Δύο ατάκες του :
      1) Alea jacta est ( Ο κύβος ερρίφθη ) .

      2) Vevi ,vidi ,vici ( Ηλθον ,είδον ,ενίκησα ).
      Τέλος ,ας σημειωθεί ότι είχε άριστες επιδόσεις και περί τα ερωτικά ......αμφιπλεύρως !!. ------======Π.Α.

      Διαγραφή
    3. Αγαπητέ Π.Α. το τελευταίο...συνήθως αφορά την τεχνική των κακόμοιρων βιογράφων των ηγετών...ήθελαν δεν ήθελαν τι να γραφαν οι άνθρωποι....θα είχαν τον ρόλο της άλλης " πλευράς"..(είδατε κύριε καθηγητά πως αποδίδουμε όταν μας δίνετε ερεθίσματα).."θωμάς"....

      Διαγραφή
    4. Δηλαδή Θωμά αφού ήταν της άλλης πλευράς έγραφαν επίτηδες λάσπες για τις βιογραφίες των σημαίνοντων πρόσωπων;

      Διαγραφή
    5. Αγαπητέ ανώνυμε...των 12.33 εννοώ...να πάρει τον ρόλο...της άλλης ερωτικής πλευράς για τον Καίσαρα εννοούσα...!"θωμάς"

      Διαγραφή
    6. Προσθέστε και το ομώνυμο ημερολόγιο.
      Εντωμεταξύ είναι "συλλεκτικός" ο σημερινός χάρτης πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς.
      Καλημέρα από Τρίκαλα (όπου όλο και καμιά σταγόνα περνά απ' την Πίνδο).

      Διαγραφή
  13. Εύχομαι τον φετινό χειμώνα να διαβούν τον Ρουβικωνα αρκετά χαμηλά γιατι τρίτη χρονιά με pax Romana δεν θα το αντέξω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ απολύτως ,αποδεχόμενος κυρίως τη μεταφορική και όχι την κυριολεκτική εκδοχή της διαβάσεως. ------=====Π.Α.

      Διαγραφή
  14. Νέα βίντεο του Γιώργου Φαραζούλη για το συγκεκριμένο θέμα:https://www.youtube.com/watch?v=ZLxiaRjpCiM
    https://www.youtube.com/watch?v=x2PZLv4wwkQ
    Επίσης κοινοβουλευτική ερώτηση στην εε:Ανάγκη απαγόρευσης της χρησιμοποίησης του ιωδιούχου αργύρου κατά των χαλαζοπτώσεων.Μεταξύ αυτών αναφέρεται οτί προκαλούν αποτροπή των βροχοπτώσεων:https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/E-5-2001-3020_EL.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. *κοινοβουλευτική ερώτηση απο ευρωβουλευτή του ευρωκοινουβουλίου.

      Διαγραφή
  15. Εγώ παραμενω στην προηγούμενη ανάρτηση του κ Ζιακοπουλου !!!κ όπως όλες οι αναρτήσεις προβλέψεις του είναι πάντα ακριβεις σοφές κ προ πάντων δίνουν ελπίδα στην εποχή τής μαυρίλαςτής μιζέριας κ της καταστροφολογιας που ζούμε!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η μαυρίλα η μίρλα και η μιζέρια προκαλείται κυρίως από εκείνους που θέλουν εδώ και τώρα χιόνια στα μπαλκόνια τους,και όταν ο καιρός δεν τους κάνει το χατήρι,το ρίχνουν σε αυτό το συγκεκριμένο ρεπερτόριο που αποτυπώνεται πλήρως στις 3 πρώτες λεξεις.

      Διαγραφή
  16. Η απάντηση σε 4 δόσεις του δασκάλου σε θέματα που έχουν λυθεί κατά μεγάλο βαθμό εδώ και πολλά χρόνια και η τελευταία φράση τα λέει όλα...
    https://ziakopoulos.blogspot.com/2014/04/blog-post_1603.html?m=1

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Οι μαρτυρίες των κατοίκων,παρατίθεται η πηγή:http://nea.allnewz.gr/?p=32715
    Σε κάποιο σημείο του άρθρου περιέχεται και ένα video που οι κτηνοτρόφοι κάτοικοι του χωριού εκφράζουν με φωνή απόγνωσης,τα παράπονα τους επιβεβαιώνοντας έτσι καταφανώς του λόγου του αληθές οτί βλέπουν τα σύννεφα να βομβαρδίζονται και να διαλύονται λίγο πρωτού πάει να βρέξει κάθε φορά όταν ακούν τον χαρακτηριστικό ήχο των αεροπλάνων της τροποποίησης του καιρού.
    Ετσί μαθαίνουμε πως η ουσία που χρησιμοποιήται κατά του χαλαζιού(ιωδιούχος αργυρος)αποτρέπει και τις βροχές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επανέρχεστε ξανά και ξανά στο πολυδιάστατο και εν πολλοίς αμφιλεγόμενο ως προς την αποτελεσματικότητά του θέμα της τροποποίησης του καιρού, στο οποίο μετά από πολύ ψάξιμο αφιέρωσα 82 σελίδες στον τρίτο τόμο της τριλογίας μου για τον καιρό. Τι ακριβώς θέλετε να γράψω; Μια περίληψη των 82 σελίδων; Δεν μπορώ να την κάνω!

      Διαγραφή
  18. Υπ όψιν ότι η επανάληψη δεν είναι μόνο μήτηρ της μαθήσεως..............!
    ----======Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η επανάληψη είναι πάντα μήτηρ μαθήσεως ιδιαίτερα όταν αυτά που είπαμε την πρώτη φορά από το ένα αυτί έμπαιναν και από το άλλο έβγαιναν.

      Διαγραφή
  19. Νέα ντοκουμέντα από τον κ.Δημήτρη Σκεπαστιανό πρόεδρο της εταιρίας 3Δ που εκτελεί προγράμματα τροποποίησης του καιρού να δηλώνει οτί θα μπορούσε να μετριαστεί η κακοκαιρία daniel που επληξε την θεσσαλία υποδηλώνοντας εμμέσως πλην σαφώς οτί η σπορά των νεφών για αντιχαλαζική προστασία παράλληλα επιφέρει αποτροπή ή έστω την μείωση της βροχόπτωσης!Τα συγκλονιστικά ντοκουμέντα εδώ:https://primenews.press/dimitris-skepastianos-nai-tha-borousame-na-apodynamosoume-tin-anamenomeni-kataigida-daniel

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Σημερινός απολογισμός μέχρι στιγμής στην ηπειρωτική Αιτωλοακαρνανία 9mm στην πόλη και 14mm στην περιοχή μου ΒΑνατολικά της πόλης.
    Υπερθέαμα από αναπτύξεις ογκωδών σωρειτομελανιών το απόγευμα που έδωσαν τόνους νερού στην ανατολική ζώνη της Αιτωλοακαρνανίας και στο Παναιτωλικό.
    Για τζούφια μεταβολή καλά ήταν.
    Από αύριο έρχεται και ο μαΐστρος με τις φθινοπωρινές ψύχρες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εμείς πήγαμε λίγο καλύτερα στα Γιάννενα 30 χιλιοστά βροχής σήμερα με την θερμοκρασία να ειναι φθινοπωρινή.

      Διαγραφή
    2. Αναμενόμενο Δημήτρη, τα πιο ΒΔυτικα άλλωστε ήταν στο επίκεντρο έτσι και αλλιώς.
      Εντύπωση μου έκανε η σφοδρή καταιγίδα που ξέσπασε το απόγευμα στον Ίασμο Ροδόπης όπου έπεσαν σύμφωνα με τοπικό σταθμό 182mm βροχής με πλημμυρικά φαινόμενα ενώ την ίδια ώρα η υπόλοιπη Ροδόπη βάση σταθμών δεν είχε σχεδόν τίποτα.
      Η τοπικότητα και πάλι στο μεγαλείο της όπως προχτές στη Ρόδο.

      Διαγραφή
  21. Υπάρχουν συζητήσεις μεταξύ των μελών του snow report forum για την αντιχαλαζική προστασία που τα αεροπλάνα της ραντίζουν τα σύννεφα με αποτέλεσμα να περνούν και να μην αφήνουν βροχή παρά μόνο σκόρπιες ψιχάλες.
    Επίσης υπάρχει δημοσίευμα εφημερίδας των τρικάλων του 2005 που είχε τίτλο ΘΕΛΟΥΜΕ ΒΡΟΧΕΣ και κατηγορούσε το σχετικό πρόγγραμμα οτί εμποδίζει τα σύννεφα να ρίξουν βροχή.Αν μπορέσουμε να τα βρούμε θα τα καταθέσουμε στο παρόν ιστολόγιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Πάντως ωφείλω να ..πώ από τώρα τα εύσημα στον κ Ζιακόπουλο για το pattern που λένε στο χωριό μου...της επόμενης εβδομάδας...είδικα η διαδοχή των ΝΑ σε ΝΔ ...είναι μεγάλο μάθημα..,και φυσικά η πρόβλέψη....για σημαντικές βροχές.....ωφείλω να τα πώ..."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το κατά δύναμιν! Σαράντα χρόνια φούρναρης...

      Διαγραφή
    2. Ο κύριος Ζιακόπουλος κάνει πρόβλεψη μέχρι τις 17.
      Το κύριως πιάτο έρχεται στις 18,σύμφωνα με τις προγνώσεις των μοντέλων.
      υγ:τι είναι το πατέρν;
      υγ2:Ποιο είναι μεγάλο μάθημα;Οτί θα γυρίσουν οι άνεμοι από νοτιοανατολικοί σε νοτιοδυτικοί;
      Γενικά το σχόλιο είναι λίγο ακατανόητο.

      Διαγραφή
    3. Αγαπητέ ανώνυμε των 09.16 το pattern είναι το μοτίβο,η διαδρομή στην εγκληματολογία είναι η μέθοδος...δλδ όταν κάποιος βλέπει επιχειρισιακούς χάρτες για 40 χρόνια μπορεί να κάνει μία εκτίμιση για μία κυκλοφορία...και αυτό νομίζω ο κ Ζιακόπουλος είναι από τους λίγους που μπορεί να κάνει,αν παρατηρήσεις οι πιο πολλοί προγνώστες...συνήθως το ρίχνουν σε "καιρικές κουζίνες¨και "βουνά".....
      Οταν κάποιος είναι όμως τόσο σαφής και στην τελευταία μέρα της εκτίμισης του σου αναπαράγει "ζωντανά" σαν να πρόκειται για πρόγνωση 24ωρών τους ανέμους και το πώς αυτοί θα επιδράσουν στις βροχοπτώσεις μόνο θαυμασμό και ευγνωμοσύνη μπορείς να εκφράσεις.Προσοχή η συγκεκριμένη διαδρομή τον χειμώνα παλιά αφορούσε και σημαντικές χιονοπτώσεις κ στα ημιορεινά άρα είναι πολύ σημαντική .
      Συνεχίζοντας ο κ Ζιακόπουλος έκανε μία εκτίμηση-πρόγνωση αν δεν βγεί τπτ δεν μειώνει την αξια όοων προσφέρει,και μίλησε για σημαντικές βροχές..οι οποίες κατ αρχήν είναι ευεργετικές αν θα είναι επικίνδηνες θα το ξέρουμε από Τρίτη και μετά.Δεν ξέρω αν βοήθησα."θωμάς"

      Διαγραφή
  23. Το πρόγραμμα αντιχαλαζικής προστασίας εκτελείται κάθε χρόνο από τις 20 μαρτίου μέχρι τις 30 σεπτεμβρίου.Καλύπτει περιοχές της κεντρικής μακεδονίας και της θεσσαλίας,για περισσότερες πληφορίες δείτε εδώ:https://elga.gr/prostasia-apo-chalazi/
    Στην περιοχή μου όλοι παραπονιούνται οτί κάθε φορά που να βρέξει τα καλοκαίρια σηκώνονται τα αεροπλάνα,ραντίζουν και σκορπάνε τα σύννεφα.Ενώ ο ουρανός είναι σκοτεινιασμένος με μαυρίλα παντού,ξαφνικά αρχίζουν και αποκτούν ανοίγματα κάτι σαν ρωγμές και ύστερα από πεντάλεπτο βγαίνει ήλιος,πράγμα που αποδεικνύει για το ποια είναι η πραγματικότητα.Ολοι λένε οτί είναι επιβλαβές για το περιβάλλον επειδή δημιουργεί τεχνητή ανομβρία και στερεί από το τόπο τα νέρα του.
    Οι οικολογικές οργανώσεις και άλλοι περιβαντολογικοί φορείς δεν πήραν θέση για το πρόγραμμα,ούτε για το τι αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον που προκαλεί,ούτε οι ουσίες που χρησιμοποιούνται για το αν είναι τοξικές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Να βγει εκτακτο για την επόμενη τετάρτη διότι έρχεται μια εξαιρετικά σοβαρή κακοκαιρία και χρειάζεται ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 5 μέρες πριν δεν βγαίνει ποτέ έκτακτο, ηρέμησε,όλα στην ώρα τους.

      Διαγραφή
  25. Η χαμηλή ηλιακή ακτινοβολία που δέχεται η ατμόσφαιρα τον χειμώνα,φέρνει ως αποτέλεσμα η θερμοβαθμίδα να μην είναι τόσο έντονη(δηλαδή υπάρχει μικρότερη διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ χαμηλότερων και ψηλότερων σημείων της θερμοκρασίας του αέρα).
    Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πως ακόμα και να φτάσει η θερμοκρασία λόγου χάριτος τους 20 βαθμούς στα 850hpa αυτό δεν θα μεταφραστεί σε 35αρια όπως θα συνέβαινε το καλοκαίρι,ακόμα και αν υπάρξει καταβατικός λίβας άνεμος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γνωστό αυτό από παλαιοτάτων χρόνων και οι περισσότεροι νομίζω εδώ μέσα τουλάχιστον το γνωρίζουν,καθώς το έχουμε αναφέρει ουκ ολίγες φορές όταν το θέμα ήταν επίκαιρο.
      Αυτό όμως που κολλάει με τα τωρινά?
      Μπορείτε σας παρακαλώ οι φίλοι ανώνυμοι να μην πλατειάζετε στα σχόλια και να βγαίνουμε συνεχώς εκτός θέματος της συγκεκριμένης ανάρτησης του Δασκάλου?

      Διαγραφή
  26. Η καλύτερη περίοδων θερμικής αστάθειας για την εκδήλωση των μπορων είναι ο μάιος-ιούνιος.
    Αυτό εξηγήται διότι τα ψηλότερα στρώματα της ατμόσφαιρας δεν έχουν προλάβει να θερμανθούν τόσο εύκολα σε αντίθεση με τα χαμηλότερα με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας,πράγμα που αποτελεί απαραίτητη προυπόθεση για την δημιουργία ανοδικών-καθοδικών ρευμάτων,απαραίτητα για την δημιουργία των καταιγιδών.
    Τον ιούλιο-αυγουστο επειδή θερμαίνονται και τα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας,εξασθενεί ο προαναφερθέν μηχανισμός δημιουργίας καταιγιδών και έτσι μειώνεται η συχνότητα αλλά και η ενταση των καταιγιδών.
    Σε αυτό βοηθάει και το γεγονός το ότι ο υποτροπικός αεροχείμαρος σηκώνεται από την αφρική και καλύπτει όλη την νότια ευρώπη άρα και την χώρα μας,επικρατώντας πάνω από την χώρα ευσταθείς αέριες μάζες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Ο υποτροπικός αεροχείμαρος μπορεί να συνδυαστεί με ψυχρές αέριες μάζες που συγκρούονται σε κάποια περιοχή φαινόμενο που ονομάζεται θερμοκρασιακή συγκλιση.
    Αν οι ψυχρές αέριες μάζες βρίσκονται κυρίως σε βορειοδυτική θέση τότε δημιουργήται μέτωπο κακοκαιρίας,το θερμό και το ψυχρό.Ο ιδιοκτήτης αυτού του blog κύριος Ζιακόπουλος μπορεί να τα εξηγήσει καλύτερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το κείμενο δεν διορθώνεται. Διαγράφεται! Ξεκίνα από τα πιο απλά πράγματα και μετά πήγαινε στους αεροχειμάρρους.

      Διαγραφή
    2. Το απαντητικό αυτό μοτίβο χρησιμοποίησε κάποτε και ένας πολιτικός αρχηγός για τον ΕΝΦΙΑ. Και έγινε Πρωθυπουργός!. -----====Π.Α.

      Διαγραφή
  28. Απ^την περιοχή μου περνάει συνέχεια το αεροπλανάκι που ψεκάζει τα σύννεφα το ακούω εδώ και πολλά χρόνια.
    Η καταιγίδα της Τρίτης που ήρθε απο δυτικά και είχε μαυρίλα απο τα Άγραφα ως και τα Χασια,δηλ.μεγαλη εκταση,άφησε τελικά λιγα πράγματα στα ορεινά,στα Τρίκαλα που είναι στα δυτικά μου,και οταν έφτασε στο χωριό μου έγινε το εξής..αρχικά καλη ποτιστική βροχή με λιγο δυνατό άνεμο και λίγους κεραυνούς,και ξαφνικά πολυ σκοτεινιασμα,τα δέντρα λύγισαν κάτω απ' το δυνατό άνεμο η βροχή έγινε όπως πετάει η μάνικα στα πλυντήρια αυτοκινήτων,ενω οι κεραυνοί έγιναν ανα δευτερόλεπτο πυκνοι,συνεχείς βοή με συνεχόμενα μπαμ,και αυτο κράτησε μισή ώρα οπου η καταιγίδα συνέχισε προς ΒΑ.
    Ήταν σαν να δημιουργήθηκε νέα καταιγίδα πάνω απο την περιοχή μου,και αυτο πιστεύω πως έγινε.
    Συμφωνώ με την περιγραφή για τα σύννεφα που εκανες ετσι είναι,τα λέω και εγώ πολυ καιρό,αλλά εγώ τα λέω φαινόμενα της νέας κανονικότητας δεν τα συνδυασα με την αντιχαλαζική προστασία,εξάλλου βλέπουμε τα ίδια παράπονα και απο Θράκη και Μακεδονία,χώρια που της υετικες τρύπες πάνω απο τη δυτ.Θεσσαλία ειδικά τις δείχνουν τα μοντέλα μια μέρα πριν..ειδικά οταν πρόκειται για ψυχρές λίμνες,δυναμικά αιτία κλπ.
    Γιώργος πεδινά Τρικάλων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Το ομβροθερμικό διάγραμμα δείχνει ή να το πούμε καλύτερα μαρτυράει τις θερμές και τις ψυχρές περιόδους του χρόνου.
    όταν η γραμμή του διαγράμματος της βροχής είναι κάτω από αυτό της θερμοκρασίας τότε αποτυπώνεται η θερμή περίοδος,όταν είναι πάνω η ψυχρή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Ο κ.Φαραζούλης είπε οτί με τα σύγχρονα τεχνολογικά μέσα είμαστε σε θέση και μπορεί να βγει πρόγνωση καιρού για το πόσο θα βρέξει,που και πότε.
    Οπότε με βάση αυτό εσείς κύριε Ζιακόπουλε ας πούμε για παράδειγμα τα Γιάννενα πόσο βροχή προβλέπεται να πέσει την ερχόμενη τετάρτη,τι ώρα θα ξεκινήσει η βροχή και πότε ακριβώς θα τελειώσει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είπε ότι επειδή έχουμε χαλασμένα ραντάρ δεν μπορούμε να προβλέψουμε τι καιρό θα κάνει σε δέκα λεπτά.Γιατι με την χιονόπτωση πριν δύο χρόνια η κυβέρνηση είπε ότι αιφνιδιάστηκε.

      Διαγραφή
    2. Τώρα σοβαρά ρωτάς τέτοιο πράγμα?

      Διαγραφή
  31. Εδώ δώσατε πρόγνωση για τον ντάνιελ:
    https://www.youtube.com/watch?v=lyUJhlN3b7Y
    Μπορείτε να δώσετε πρόγνωση και για την πανίσχυρη κακοκαιρία που θα μας επηρεάσει την τετάρτη:
    Εδώ οι αποδείξεις:https://www.meteociel.fr/modeles/gfse_cartes.php

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αφού έχεις τις αποδείξεις, τι τις θέλεις τις ενδείξεις;

      Διαγραφή
    2. Θέλουμε από το στόμα σας να βγει η πρόγνωση και έτσι να διαδωθεί στο διαδίκτυο.
      Το μετεοσιελ δεν το γνωρίζουν πολλοί,ενώ αν εσείς μιλήσετε για την επερχόμενη κακοκαιρία θα έχει άλλη βαρύτητα ο λόγος σας.

      Διαγραφή
    3. Δάσκαλε κούρασαν οι συγκεκριμένοι και χαλάνε το ύφος του μπλογκ, κόψτε τους για μένα.
      Δεν είναι εδώ μέσα ούτε μετεοκαφενείο του ίντερνετ, ούτε κανάλι στο you tube.
      Με ολο το θάρρος.

      Διαγραφή
  32. Μου αρέσουν αυτά με την αντιχαλαζιακή προστασία, ξέρω και εγώ κάτι ωραία με το Τοτό, να τα πω?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όσοι είναι από τις περιοχές που εφαρμόζεται η αντιχαλαζική με τον ψεκασμό από αεροπλάνα των καταιγιδοφόρων νέφων ξέρουν πολύ καλά περί ανομβρίας και διάλυσης των καταιγιδών.
      Εδώ πρόκειται για "δολοφονία"των βροχοπτώσεων,με την κλοπή του νερού αφήνοντας τα εδάφη ξερά και όλα αυτά στο όνομα της προστασίας των καλλιεργειών από το χαλάζι.
      υγ:Στην ισπανία μαζεύουν υπογραφές για να σταματήσουν αυτά τα προγράμματα.Εδώ γιατί όχι;

      Διαγραφή
    2. Τέλος τα περί δολοφονίας των βροχοπτώσεων!

      Διαγραφή
  33. Αγαπητέ ανώνυμε ,πολέμιε της αντιχαλαζικής, επειδή συνεχίζεις απτόητος,παρά τις κατά καιρούς παρεμβάσεις του δασκάλου ,και επειδή αρκετά από αυτά που επικαλείσαι μοιάζουν αλληλοαναιρούμενα , μήπως μπορείς να απαντήσεις στο κλασικό -βασικό ερώτημα-ζητούμενο σε συναφείς περιπτώσεις : "Τίς ωφελείται; ". --------=======Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ποιος ωφελείται;
      Η αγροτική παραγωγή και η αποφυγή αποζημειώσεων από την κατεστραμμένη παραγωγή.
      Ομως οι περιβαλλοντικές συνέπειες της ανομβρίας και της τοξικότητας της ουσίας που χρησιμοποιήται είναι χειρότερη από τα ωφέλη και έτσι πρέπει να διακοπεί.

      Διαγραφή
    2. Έλεος ανώνυμε.
      Δύο είστε συγκεκριμένα εδώ μέσα και ούτε ξέρετε τι γράφετε.
      Στο καλό...

      Διαγραφή
  34. Νομίζω είναι ώρα να τελειώσει το παραλήρημα είτε με ευγενικό ειτε με κοφτό τρόπο περί ψεκασμών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Ουαί τοις ανωνύμοις !.
    Όλα αυτά τα χαλαζοψεκαστικογλωσσικοαεροχειματικά είναι ενός ανδρός γραφή ; .
    Τούτου ούτως έχοντος ,.......ουδείς πρόβλημα !.
    Υ.γ. Κάτι καλό διαφαίνεται και για μας εδώ την ερχόμενη εβδομάδα. --===Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΦΑΡΑΖΟΥΛΗΣ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Το σιγανό "τραγούδι " της βροχής στα κεραμίδια με ξύπνησε γλυκά στι 4,15 το πρωί και λίγο πριν ξεκινήσω για το ταξίδι κάτω από το "αυλακι".
    Κατά διαστήματα συνέχισε να ψιλοβρεχει μέχρι λίγο πριν την Μάνδρα Αττικής και η δροσιά ευχάριστη.
    Τώρα βρίσκομαι στα μέρη των εκλεκτών φίλων του μπλογκ εκ Κορινθίας και πίνω ένα καφεδάκι αγναντευοντας την τρικυμιωδη θάλασσα,τον αγαπημένο μου Ελικωνα.,τον Παρνασσό κλπ.
    Καλημερα σε όλους σας και ιδιαίτερα στον αγαπητό μας δασκαλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Χμμμ... Αρχίζει και αποκτά νέο επιστημονικό ενδιαφέρον το φιλόξενο ιστολόγιο του ευγενικού και υπομονετικού(μέχρι παρεξηγήσεως;) αγαπημένου μας μετεωρολόγου κύριου Ζιακόπουλου, όσο μεγαλώνει και "εμπλουτίζεται" με νέο αίμα η παρέα, με το αντικείμενο το αρχικώς μετεωρολογικό να επεκτείνεται και στον χώρο των "Ψ"...
    Πολύ ενδιαφέρουσα η επερχόμενη βδομάδα, από Τρίτη και μετά, και όλα μοιάζουν ανοιχτά για προγνώσεις!
    Ν.Φιγαλεία Ηλείας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. American bar το έχουν κάνει ορισμένοι το blog του κυρίου Ζιακόπουλου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς εκόπιασες κατά τα μέρη μας φίλτατε Χριστόδουλε .
      Όντως ο δαιμονισμένος μαίστρος έχει προσδώσει σήμερα στον Κορινθιακό μια όψη ......γαλανόλευκη.
      Πολλές οι μουσικές συνθέσεις για το "τραγούδι" της βροχής.
      Εγώ,ιδιαίτερα όταν είμαι στα "κάτω" μου , ακούω το "μοιρολόι της βροχής" ( Λειβαδίτης -Θεοδωράκης -Μπιθικώτσης ).

      Χρόνια πολλά στον καλό φίλο του μπλογκ ,Σταύρο.

      Αγαπητέ Νώντα δεν ξεχνώ ότι πριν από αρκετό καιρό ,συζητήσεως γενομένης περί ουσιαστικής και γενικευμένης μεταβολής του καιρού, είχες μιλήσει για "του Αγίου Νικήτα " . Λες...............!.
      ----------=====Π.Α.

      Διαγραφή
    2. Αγαπητέ φίλε έως τώρα σε θαύμαζα για τη γραφή σου, πλέον θαυμάζω και το μνημονικό σου! Επί της ουσίας, μάλλον αυτό που ευχόμουν, από τύχη γίνεται πραγματικότητα...

      Διαγραφή
  40. Αγαπητέ κ.Πετρο,ευχαριστώ πολύ για το καλωσόρισμα,αλλά το ταξίδι μου στα μέρη σας ήταν αστραπη,η κατάληξη στην πόλη της Πάτρας ήταν επίσης σύντομη και το μεσημέρι με βρήκε να ανεβαίνω αρκετά ψηλά στην Πάρνηθα,πριν γυρίσω στην περιοχή μου το απόγευμα και να τηρήσω την υπόσχεση που έδωσα στον γιο μου,ότι θα είμαι παρόν στο ντεμπούτο του στην ανδρική ομάδα του χωριού μου, έστω και αν το παιχνίδι ήταν φιλικό.
    Η χαρά μου μάλιστα, έγινε διπλή,καθώς λόγω κακής συνεννόησης ,ο διαιτητής δεν παρουσιάστηκε και το παιχνίδι το έπαιξα εγώ.
    Η οικογένεια Χριστοδούλου σε πλήρη δράση...!!!
    Υπόσχομαι σε ένα επομενο ταξίδι μου, να βρω τον κατάλληλο χρόνο και αν ταιριάξει με τον χρόνο σας,θα ήταν χαρά και τιμή μου να σας γνωρίσω από κοντά.
    Σίγουρα μέσα στον Οκτώβριο θα κατέβω 2 τουλάχιστον φορές στην Καλαμάτα και 1 στον Ερύμανθο(έτσι Φώτη;)οπότε το βλέπουμε.
    Καιρικά, ο δυνατός άνεμος ήταν ασταμάτητος σε όλο το ταξίδι μου και συνεχίζει απτόητος.
    Πρωί και βράδυ η ψυχρα αρχίζει να είναι έντονη,στην περιοχή μου τουλάχιστον.
    Στα μελλούμενα όπως περίμενα και το έγραψα στο παρόν βήμα,με πρωτοπόρους τους ΔΒΔ και ακολούθως να παίρνουμε σειρά οι υπόλοιποι,πιστεύω πως έχουμε πολλά και ενδιαφέροντα για να απολαύσουμε.
    Το ίδιο ενδιαφέρον βλέπω να είναι τόσο το φθινόπωρο όσο και ο επερχόμενος χειμώνας,ας πάμε όμως βήμα βήμα και προπαντός να δούμε τι έχει να μας "πει" το φεγγάρι στο γυρισμα του*πανσέληνος γαρ) σε λίγες ημέρες για το επόμενο άμεσο διάστημα και για τα μακρινά έχουμε καιρό.
    Χρόνια για την ημέρα,χρόνια πολλά σε όλους-ες που γιόρταζαν και φυσικά στους δικούς μας φίλους του μπλογκ.
    Καλό ξημέρωμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή