Ο καιρός της πρώτης εβδομάδας του Σεπτέμβρη

Ασβεστοχώρι Θεσσαλονίκης, του Τρύφωνα


ΔΕΥΤΕΡΑ (2/9)

Λίγες πρόσκαιρες βροχές σε Κυκλάδες, Κρήτη, Δωδεκάνησα. Το απόγευμα περιορισμένη αστάθεια στα ηπειρωτικά και κυρίως στη Δ-ΝΔ Ελλάδα, την Α. Μακεδονία και τη Θράκη. Άνεμοι  Δ-ΒΔ 3 με 5 μποφόρ. Αντιπροσωπευτικές μέγιστες θερμοκρασίες στα ηπειρωτικά 32 με 34 βαθμοί.


ΤΡΙΤΗ (3/9)

Μικρή έξαρση της απογευματινής αστάθειας στη Δ. Μακεδονία, την Ήπειρο, τη Δ. Θεσσαλία, την κεντροδυτική Στερεά και την ορεινή Πελοπόννησο. Χωρίς σημαντικές αλλαγές το πεδίο των ανέμων και οι θερμοκρασίες.


ΤΕΤΑΡΤΗ (4/9)

Απογευματινή αστάθεια στην ηπειρωτική Ελλάδα και κυρίως στα ορεινά της. Χωρίς σημαντικές αλλαγές το πεδίο των ανέμων και οι θερμοκρασίες.


ΠΕΜΠΤΗ – ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ (5-6/9)

Διατήρηση της απογευματινής αστάθειας βασικά στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας και κυρίως των κεντρικών και βόρειων περιοχών της. Ενίσχυση των Β-ΒΔ ανέμων στα 6 μποφόρ στην Α-ΝΑ νησιωτική Ελλάδα. Μικρή άνοδος της θερμοκρασίας κυρίως στη Δ. Ελλάδα.


ΣΑΒΒΑΤΟ (7/9)

Θα συνεχιστούν περίπου οι ίδιες καιρικές συνθήκες. 


Καλημέρα και καλό μήνα σε όλους!


85 σχόλια:

  1. Καλημέρα και καλό μήνα σε όλους και στον Δάσκαλο μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η θερμική αστάθεια θα ήταν εντονότερη αν οι ίδιες ατμοσφαιρικές διατάξεις των ημερών συνέβαιναν τον Ιούνιο που οι μέρες έχουν την μεγαλύτερη διάρκεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εχεις κολλήσει με τη διάρκεια της ημέρας. Δεν είναι μόνο αυτός ο λόγος.
      Η δομή της ατμόσφαιρας και οι συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας του οριακού στρώματος τον Ιούνιο είναι διαφορετιικές από εκείνες του Σεπτεμβρίου.

      Διαγραφή
    2. Να προσθέσω πως μειώνεται η ένταση της ηλιακής ακτινοβολίας που δέχεται η ατμόσφαιρα επειδή οι ακτίνες του ήλιου πέφτουν πιο πλάγια.

      Διαγραφή
  3. 32.7 ο νέος αυτόματος της ΕΜΥ στην Λάρισα , 31 ο κλώβος και 32 οι davis της πόλης και πέριξ.
    Μετά τα θερμοτρολ βγάζουν στατιστικά από αυτόματους της ΕΜΥ και καμαρώνουν για την ζέστη της Αθήνας!! Αν είσαι άσχετος με το αντικείμενο μόνο σε μετεοκαφενειο μπορείς να το παίζεις καποιος.
    Καλό μήνα σε όλους και στον δάσκαλο με υγεία δροσιά και βροχες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Να τολμήσω να πω ότι στη Μεσσηνία ο Αύγουστος έχει εξ όσων θυμάμαι την περισσότερη αστάθεια. Ίσως για άλλους λόγους από τους προαναφερόμενους από τον δάσκαλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η Μεσσηνία είναι μια περιοχή της χώρας μας με πολύ ιδιαίτερους καιρούς (υετός, θερμοκρασίες), οφειλόμενους σε μεγάλο βαθμό στο ανάγλυφο. Πέρα από το υπήνεμο χαμηλό που δημιουργείται στην περιοχή με ισχυρό ΒΑ ρεύμα. Οι αύρες από τον Κυπαρισσιακό, τον Μεσσηνιακό και τον Ταΰγετο παίζουν σημαντικό ρόλο. Προφανώς, πολλά κρίνονται και από τις συνθήκες στην ανώτερη ατμόσφαιρα.

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστούμε δάσκαλε! Έβδομη συνεχόμενη μέρα στη Μεσσηνία με αστάθεια και δεύτερη συνεχόμενη μέρα στη Καλαμάτα με τη μέγιστη θερμοκρασία να μην περνά τους 30 βαθμούς. Το λες και παράδεισο μέσα στη φετινή καλοκαιρινή κόλαση. Μέσες μέγιστες στο σταθμό του κέντρου της πόλης για φέτος: Ιούνιος 34,4 - Ιούλιος 35,9 - Αύγουστος 34,3... θερμοκρασίες Σπάρτης...

      Διαγραφή
    3. Άλλη μια μέρα με τοπικά ισχυρές καταιγίδες στην Μεσσηνία.
      Δεν σταματά με τίποτα!

      Διαγραφή
    4. Φώτη σήμερα είχαμε την "κλασική" αστάθεια, ξεκίνησε από τον ορεινό όγκο του Ταϋγέτου και του Λυκόδημου και επιρρέασε πεδινά και παραθαλάσσια. Για τον συγκεκριμένο μηχανισμό που την προκάλεσε αναφέρεται ο δάσκαλος παρακάτω.

      Διαγραφή
    5. Έτσι ακριβώς Νώντα.
      Πάντα η Μεσσηνία με εντυπωσίαζε για την μοναδική της συμπεριφορά σε συνθήκες αστάθειας αλλά και στα χειμερινά χαμηλά.
      Ειναι μια κατηγορία από μόνη της.
      Το τοπόκλιμά της ξεφεύγει γενικά από άλλες ηπειρωτικές περιοχές ακόμη και από άλλες της Πελοποννήσου.
      Σήμερα εκ νέου θα βγάλει αστάθεια στα δυτικά κεντρικά και νότια τμήματα της Πελοποννήσου με σαφής περιορισμό όμως σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες.
      Γύρω από την Πίνδο και κυρίως περιοχές της Ηπείρου και της δυτικής ΒΔυτικής Στερεάς δίνουν υποψηφιότητα για διάσπαρτες μπόρες και τοπικές καταιγίδες που ίσως είναι και ισχυρές!
      Καλησπέρα σε όλους.

      Διαγραφή
    6. Όπως το είπες Φώτη, σήμερα πήραμε 34mm με μέγιστη ραγδαιότητα 198mm/h στο κέντρο της Καλαμάτας, είμαστε μια κατηγορία μόνοι μας!

      Διαγραφή
    7. Ακριβώς!
      Σήμερα η αστάθεια στην Πελοπόννησο ήταν σαφώς μειωμένη σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες όπως και αναμένονταν.
      Η Καλαμάτα όμως την έκανε την έκπληξη και πάλι έως τη θάλασσα με εκ νέου ισχυρή καταιγίδα.
      Οπότε ο χαρακτηρισμός μου ήταν πέρα για πέρα σωστός.
      Αρκετή αστάθεια είχαμε και στην Αιτωλοακαρνανία με αρκετά αστραπόβροντα αλλά αυτή τη φορά ευτυχώς χωρίς χαλάζι.
      Πολύ νερό έπεσε στο Παναιτωλικό όπως και στις περισσότερες περιοχές της Ευρυτανίας.
      3,6 με 8 χιλιοστά ήταν ο απολογισμός για τις πεδινές περιοχές μας με τη βελτίωση να έρχεται από τις βραδινές ώρες και μετά.
      Πολύ νερό έπεσε και σε όλη την ορεινή ημιορεινή Ήπειρο.
      Η συνέχεια για τις ίδιες πάνω κάτω περιοχές σήμερα Τετάρτη!

      Διαγραφή
  5. Καλό μήνα κύριε Ζιακοπουλε. Καλό μήνα σε όλους.
    Βασίλη Πανακογλου έδωσες την καλύτερη ευχή στον επίλογο.
    Αντε λοιπόν Καλό φθινόπωρο, και ας μην έχει ρίξει ούτε σταγόνα βροχής ακόμα εδω στην περιοχή μου.
    Πρέπει να έρθουν βαρομετρικά από δυσμάς για να βραχούμε όλοι Καλό κουράγιο σε όσους δεν έχουμε βραχεί ακόμη, και καλές βροχές. Δημήτρης κεντρική Κορινθία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλό μήνα,και καλό φθινώπορο και καλό εκκλησιαστικό έτος ,η φωτογραφία με τα σύννεφα νομίζω ταιριάζει απόλυτα με το ότι μπενουμε στο φθινώπορο και ίσως φέτος να είναι και κανονικό κατά τα άλλα η Όθρυς δεν πείρε μέχρι στιγμής καθόλου νερό,ας ελπίσουμε το επόμενο Σάββατο Κυριάκο κάτι θα κάνει, Χρήστος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η Ανάβρα πάντως έκλεισε με 100 χιλιοστά για τον Αύγουστο.

      Διαγραφή
  7. Θέρος, τρυγος,πόλεμος,στασιο δεν έχουν...λέει η λαϊκή έκφραση και βρήκε πλήρη εφαρμογή την φετινή σεζόν μιας και ήταν πολύ δύσκολη απο πολλές απόψεις.
    Μετά την περσινή πανωλεθρια από το χαλάζι στην περιοχή μου, ελπίζαμε μήπως και μπορέσουμε να ρεφαρουμε φέτος αλλά λογαριαζαμε χωρίς τον "ξενοδοχο"(ζεστός και ανομβρος καιρός)και φυσικά απο όλα τα ζωντανά που λόγω δίψας και πείνας σάρωσαν τα πάντα.
    Προσωπικά στα αμπέλια μου φοβόμουν τα αγριογουρουνα και τελικά την πάτησα απο αλεπούδες,κουναβια,νυφιτσες κλπ,που μου έφαγαν πάνω από 2,5-3 τόνους Μοσχάτο.
    Η χρονιά εξελίσσεται σε κακή,σχεδόν για όλες τις παραγωγές καθώς η παρατεταμένη ανομβρία και οι υψηλές θερμοκρασίες δεν αφήσαν περιθώρια για κάτι καλύτερο.
    Δυστυχώς τις τελευταίες ημέρες δεν έβρεξε στην Βοιωτία εκτός ελαχιστων περιοχών όπως στα πολύ ορεινά του Ελικωνα την Λιβαδειά και τις περιοχές γύρω από τον Κιθαιρωνα.
    Ευχομαι να έχουμε καλό μήνα, υγεία πάνω από όλα και ελπίζω μετά τις 11 του μήνα να αρχίσουμε να παίρνουμε φαινόμενα σε όλη την Ελλάδα με πρώτους τους ΔΒΔκους.
    Χρόνια πολλά σε όλους-ες που γιόρταζαν σήμερα και φυσικά χρονια πολλά,πρώτα στον δικό μας Αλέξανδρο Μήτση και σε ολους-ες που γιόρταζαν προχθές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σωστός ο Χριστόδουλος, σε όλα συμφωνώ.
      Καλό μήνα να έχουμε και καλό Φθινόπωρο έστω και ημερολογιακά.
      Καύσωνες και ανομβρίες τουλάχιστον για εμάς τους δυτικούς που τόσο ταλαιπωρηθήκαμε φέτος σπάζοντας το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, τέλος!
      Υ. Γ. Τι να πει κανείς για αυτά τα παιδιά που φέρνουν τόσα μετάλλια στους Παραολυμπιακούς αγώνες...
      Μονό ανατριχίλα για το μεγαλείο τους.
      Καλό ξημέρωμα σε όλους τους φίλους του μπλογκ και χρόνια πολλά στον φίλο Αλέξανδρο Μήτση.

      Διαγραφή
    2. Τα ίδια και εδώ Χριστοδουλε.Ενα θα πω,τρυγησα μέσα Αυγούστου, ποικιλία που συνήθως ωριμάζει μετά τα μέσα Σεπτεμβρίου. Λίγος χυμός, πολλά σάκχαρα, "έφαγαν ξύλο" και φέτος τα φυτά.
      Ένα ξημέρωμα,έπιασα στα πράσα ζαρκάδι να τρώει τα σταφύλια. Χαλάλι του,ήταν πολύ όμορφο.
      Δεύτερη χρονιά μπαίνουμε μέσα κι έτσι αρχίζω να σκέφτομαι,τι να γίνω όταν μεγαλώσω...
      Δυστυχώς η ύπαιθρος θα σβήσει και είναι πολλοί οι λόγοι.
      Δημήτρης ρ.

      Διαγραφή
    3. Πρώιμος τρύγος παρατηρήθηκε και στην Κόνιτσα, όπου αρχικά οι αμπελοκαλλιεργητές ήταν αισιόδοξοι και στη συνέχεια απογοητεύτηκαν.
      Κατά τα άλλα, τα παλιότερα χρόνια τα Δασαρχεία προέβαιναν στην επικήρυξη άγριων ζώων και πτηνών που έκαναν ζημιές στην κτηνοτροφία και τη γεωργία. Οι κυνηγοί μετά το σαφάρι κατέθεταν τα πειστήρια και πληρώνονταν με το κεφάλι...

      Διαγραφή
    4. Απολαμβάνω την άγρια φύση από τις περιγραφές σας,...πιστέψε είναι από τις πιο ωραίες εικόνες αυτές, ακόμα και τα αγριογούυρουνα...αν δείτε αρκούδα να κατεβάζει κερασιά θα με καταλάβετε...μιλαμε δεν τρώει μόνο τους καρπούς κατεβάζει και ολόκληρα κλαριά..,..τα τελευταία χρόνια ..πεθύμησα και τους λύκους.μπας και εξαφανιστούν οι χοντρές,..,όοσ για τις αλεπούδες...ναι είναι πολυ ζημιάρες...αλλά είναι απόλαυση αν σε θεωρήσουν φιλικο, ενα καλοκαίρι κάθε μερα πρωί περνούσε από το σπίτι μου και τις εδινα μπισκότο !!."θωμάς"

      Διαγραφή
    5. Αγαπητέ μας δασκαλε, όχι μόνο ήταν πολύ πρωιμος ο τρυγος φέτος αλλά εξαιρετικά πρωιμος και σύντομος.
      Ποτέ στα 40 και πλέον χρόνια που ασχολούμαι με αυτά δεν είχα τελειώσει στις 30 Αυγούστου όλα μου τα σταφύλια, ποικιλίες και άσπρα.
      Τέτοια εποχή μαζεύονταν ακόμη οι ποικιλίες και τα μαύρα και περίπου στις 10-15 Σεπτεμβρίου ξεκινούσαν τα άσπρα που πολλές φορές τελειωνε η συγκομιδή τους αρχές Οκτωβρίου.
      Όσο αναφορά το δασαρχειο (για να απαντήσω και στον φίλο πιο κάτω)έκανε και κάνει αυτό πιυ πρέπει, αλλά ειδικά φέτος δεν νομίζω ότι μπορούσε να κάνει κάτι περισσότερο καθώς τα κοπάδια από αλεπούδες κλπ ήταν τόσα πολλά και τα είχε στην κυριολεξία κυριεύσει η πείνα και η δίψα και έτσι κάθε προσπάθεια τόσο του δασαρχείου όσο και δικές μας,απέβησαν άκαρπες.
      Αγαπητέ φίλε Δημήτρη. Ρ,συνελαβα στα αμπέλια μου να τρωνε σταφύλια, λύκους και τσακάλια.
      Οσο για τις ποικιλίες,η μονη που μου έχει μείνει είναι τα Ιζαμπελα που συνήθως τα κόβω του Αγ.Δημητριου,αλλά φέτος δεν τα βλέπω να τα " ακουμπάει " καν ο Οκτώβριος.
      Από το 2018 έως σήμερα, εχω πάρει δυο παραγωγέςγεματες,δυο περίπου τις μισες και τρεις απολύτως τίποτα...!!!
      Η "αποθήκη " αγαπητέ φίλε είναι ξεσκεπαστη, οπότε....
      Για την τελευταία σου παράγραφο θα συμφωνήσω εν μέρει καθώς,όπως έχεις διαπιστώσει προσωπικά, η ύπαιθρος έχει αδειάσει (συστηματικά) εδώ και χρόνια,τώρα που θα αρχίσει η αντίστροφη πορεία, άλλα πράγματα δείχνουν να σβήνουν....
      Καλημερα σε όλους σας.

      Διαγραφή
    6. Ακριβώς όπως τα λες...
      Δημήτρης ρ.

      Διαγραφή
    7. Κύριε Χριστόδουλε, τι εννοείτε όταν λέτε ότι αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση και τι εννοείτε ότι θα σβήσουν άλλα πράγματα;Θα μπορούσατε να μας το πείτε πιο απλά;
      Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
      Μια ανήσυχη φίλη του μπλογκ.

      Διαγραφή
  8. Κρίμα μεγάλο ,Χρυσόστομε.
    Είναι γνωστό ότι οι κυνίδες (οικογένεια) αγαπούν ιδιαίτερα τα σταφύλια .Το μοσχάτο μάλιστα το .....τσακίζουν.
    Ανέκαθεν προξενούσαν καταστροφές στα αμπέλια.
    Εξ ού και η παροιμία : " Πήγε σαν το σκυλί στο αμπέλι ". Εάν ο ιδιοκτήτης του αμπελώνα το εύρισκε μέσα , το σκότωνε ελεύθερα , χωρίς συνέπειες. ---=====Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Η Κρήτη δεν μπορεί να δει στο εσωτερικό της,έντονη θερμική αστάθεια διότι επηρεάζεται από την θαλάσσια αύρα που την εμποδίζει να δημιουργηθεί.
    Κύριε Ζιακόπουλε μήπως γνωρίζετε στα πόσα χιλιόμετρα εσωτερικά της ξηράς έχει επίδραση η θαλάσσια αύρα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νομίζω τα 30 με 40 χιλιόμετρα θεωρούνται μεγάλες αποστάσεις. Όλα, όμως, εξαρτώνται από το ανάγλυφο. Κατά τα άλλα, σε τοπικό επίπεδο η θαλάσσια αύρα συχνά προκαλεί έκλυση της αστάθειας κυρίως όταν προσκρούσει σε κάποιον ορεινό όγκο που βρίσκεται κοντά στις ακτές.

      Διαγραφή
  10. Ἀγαπητὲ Κύριε Χριστόδουλε, ἔχετε κάνει κάποια καταγγελία στὸ τοπικό σας δασαρχεῖο γιὰ τὶς ζημιὲς ποὺ σᾶς προκάλεσαν αὐτὰ τὰ ζῶα; Ἐὰν ναὶ τί σᾶς ἀπάντησαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όλα όσα γράφετε καθώς και ο τρόπος που τα γράφετε είναι άξια ερεύνης ομάδας επιστημόνων ποικίλων κλάδων!

      Διαγραφή
    2. Χρήστος Σιμούλης
      Δέν εἶναι σαφές ὅτι ἡ ἀπάντηση αἰτῇ ἀπευθύνετε σε ἐμένα, ἐάν ὅμως εἶναι ἔτσι, τότε θά σας ἐπιπλήξω << ἔφ ὦ καί γράφετε μονοτονικά καί στήν λαϊκή τους ἔκφραση θά ἔπρεπε νά γνωρίζετε ὅτι το ερεύνης δέν ἀνήκει στήν γλῶσσα ποῦ χρησιμοποιεῖτε καί το σωστό εἶναι έρευνας, βλέπετε με τοῦτα καί μέ κείνα ἔχουνε μπερδέψει τον λαό!
      Τα σέβη μου ἀγαπητέ.

      Διαγραφή
    3. Comfusio plena.
      Εντελώς άκυρη η έγκλησις περί τα γλωσσικά προς τον
      καθ ού δασονόμον ,για προφανείς λόγους.
      Εφ ώ συνετάγη το παρόν και υπογράφεται ως έπεται.
      Αλιφέρης Πέτρος

      Διαγραφή
    4. α) Ουδείς αλάθητος, αγαπητέ. Εσείς, μετρήσατε τα ορθογραφικά σας λάθη; Επιπλέον, βαρεία, γιατί δεν χρησιμοποιείτε;
      β) Καλησπέρα, Πέτρο.

      γ) Στο Παρίσι βρέχει σχεδόν κάθε μέρα. Ας έρθουν οι Γάλλοι στην Ελλάδα, να δουν τι εστί ανομβρία.

      Διαγραφή
    5. Χρῆστος Σιμούλης ἐνταῦθα:
      Ἡ βαρεῖα (κατόπιν σκέψεως φυσικὰ) ἀπεφάνθημεν ὅτι βαριὰ θὰ σᾶς ἔπεφτε! Ἐξ οὗ καὶ ἡ καρατόμισής της ἐκ τοῦ κειμένου.
      Εὐχαριστῶ καί, εἰρήσθω ἐν παρόδῳ (δράττοντας τὴν εὐκαιρία), πολὺ θὰ ἤθελα νὰ ρωτήσω τὸν ἀγαπητὸ Κύριο Ζιακόπουλο, ἐὰν ὑπάρχουν γραφήματα μὲ τὴν ἔνδειξη τοῦ καιροῦ ἀναλυτικὰ καὶ ἀξιόπιστα, ἀνὰ περιοχή. Διότι ὡς Ἀλέκτωρ Ἐλάλησε στὸ YoyTube ἐνδιαφέρομαι ἄμεσα. Εὐχαριστῶ.

      Διαγραφή
    6. Δεν θ' ασχοληθούμε άλλο μαζί σου. Σε πήραμε χαμπάρι.
      Έχω σοβαρότερα πράγματα να κάνω. Είμαι στο Rallye Acropolis.

      Διαγραφή
  11. Καλημέρα, καλό μήνα και καλή εβδομάδα κύριε Ζιακόπουλε και σε όλους τους φίλους του μπλογκ! Ας ελπίσουμε να έχουμε ένα φυσιολογικό φθινόπωρο όταν αυτό μπεί και επίσημα.. Εχθές κολύμβησα στην σκάλα Ερεσού (Λέσβος). Τα νερά είχαν θερμοκρασίες Οκτωβρίου.. Βουτιά και αναζωογόνηση..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καποιοι τώρα προλέγουν για βαρύ χειμώνα με χιόνια κλπ.
    Αν τελικά πέσουν έξω θα βγουν τον Μάρτιο να παραδεκτούν τα λάθη τους;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Επεκτείνεται από το 2025 στους νομούς Καβάλας,Ξάνθης,Ροδόπης,Χαλκιδικής,Κοζάνης,Φλώρινας,Μαγνησίας και περισσότερες περιοχές του νομού Λάρισας το πρόγραμμα αντιχαλαζικής προστασίας με αεροπλάνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καταλαβα....δεν θα ξαναδουμε ποτε καλοκαιρινή βροχούλα πουθενα. Μόνο μαζεμένα θα ριχνει μια βροχη ολο το τρίμηνο υπο μορψή θύελας σαν αυτή που μας ρήμαξε το σάββατο αργά τη νύχτα στα παράλια (και μόνο στα παράλια) του δήμου Αγιάς,Λάρισας,στον Αγιόκαμπο, τη Σωτηρήτσα και τη Βελίκα. Ανατροφοδότησηαπλο τη θάλασσα επι μιάμιση ώρα, στάσιμο φαινόμενο αυστηρά πάνω απ' τα κεφάλια μας. 44 καλοκαίρια τέτοια λύσσα δεν ξαναείδα.

      Διαγραφή
    2. 6:27
      Η Αγιά λάρισας δεν είναι μέσα στην αντιχαλαζική προστασία με αεροπλάνα παρά μόνο με τα κανόνια.
      Από τον νομό λάρισας εντός είναι μόνο ο Τύρναβος και τα Φάρσαλα.Με την επέκταση του προγράμματος ίσως μπει και η Αγιά μέσα.

      Διαγραφή
    3. Η επίσημη θέση του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού στο θέμα της καταστολής του χαλαζιού είναι καταγεγραμμένη στα πρακτικά της Διάσκεψης του Οργανισμού που έγινε το 2007 στο Όσλο της Νορβηγίας:
      • Καλώς αναπτυγμένες τεχνολογίες παγογενετικής σποράς έχουν χρησιμοποιηθεί επιχειρησιακά σε πολλά μέρη του κόσμου για τον περιορισμό των ζημιών από το χαλάζι. Η αξιολόγηση των αποτελεσμάτων έχει αποδειχθεί δύσκολη και η αποτελεσματικότητα παραμένει αμφιλεγόμενη.
      • Προσπάθειες για σπορά χαλαζοκαταιγίδων με υγροσκοπικούς πυρήνες έχουν γίνει, αλλά δεν έχουν δώσει αποδεδειγμένα αποτελέσματα.
      • Ορισμένες μέθοδοι, όπως η χρησιμοποίηση κανονιών ή συσκευών ιοντισμού, δεν έχουν φυσική βάση και δεν συνιστώνται.
      (Καιρός, ο Γιος της Γης και του Ήλιου, τρίτος τόμος, «ο έλεγχος»).

      Διαγραφή
    4. *Να συμπληρώσω πως τα αραιά γράμματα δεν τα έκανα εγώ,αλλά βγήκαν μόνα τους ύστερα από την υποβολή του σχολίου για δημοσίευση.

      Διαγραφή
    5. 6:27
      Συμφωνώ οτί και τα κανόνια διαλύουν τα σύννεφα και αποτρέπουν την βροχή.
      Τα κανόνια ηχοβολής υπάρχουν στους νομούς μεσσηνίας,ηλείας,λάρισας και καβάλας.

      Διαγραφή
  14. Θοδωρής ανταγωνίζεται Κλέαρχον !. Δυστυχώς .
    Τι κι αν ο δάσκαλος πριν λίγες μέρες "φιλοτέχνησε" το προφίλ του καλού μετεωρολόγου !. ---=======Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πώς να δεθεί η Μεσόγειος με σχοινιά;
      Αγάπη που σε λέμε αυτοπροβολή!

      Διαγραφή
    2. https://www.newsbomb.gr/ellada/story/1580140/nea-kakokairia-pro-ton-pylon-erxontai-kataigides-kai-entona-fainomena-aixmiros-o-tsatrafyllias

      Διαγραφή
    3. Αφού το Σαββατοκύριακο έρχεται σφοδρή κακοκαιρία.
      Α τελικά δεν έρχεται??
      Καλά πάμε κατά τα άλλα, ενημέρωση πέρα για πέρα σωστή...

      Διαγραφή
  15. Τον χειμώνα που δέχεται η ατμόσφαιρα χαμηλή ηλιακή ακτινοβολία λόγω επειδή πέφτει πλάγια ο ήλιος ισχύει η θερμοβαθμίδα μείωσης της θερμοκρασίας κατά 1 βαθμό για κάθε 100 μέτρα;
    Αν υποθέσουμε οτί στην στάθμη των 1500 μέτρων κάνει 20 βαθμούς αυτό στην επιφάνεια της θάλασσας θα βγει στους 35;
    Μήπως η θερμοβαθμίδα είναι διαφορετική τον χειμώνα απ'οτι το καλοκαίρι;
    Κύριε Ζιακόπουλε απάντηστε σας παρακαλώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι νόμοι της φυσικής ισχύουν χειμώνα - καλοκαίρι. Το προφίλ της ατμόσφαιρας από πλευράς θερμοκρασιας, υγρασίας, νέφωσης κ.λπ. αλλάζει τις δύο εποχές.

      Διαγραφή
    2. τι εννοείτε το προφιλ της ατμόσφαιρας από πλευράς νέφωσης;
      τα νέφη δεν σχηματίζονται χοντρικά σε συγκεκριμένα υψόμετρα;

      Διαγραφή
  16. Επέστρεψε η βροχή στα Γιάννενα αρχικά με καταιγίδα και στην συνέχεια με ποτιστικη βροχή για περίπου δύο ώρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ζέστη και σήμερα στην Ξάνθη με 34 βαθμούς και ηλιοφάνεια με αραιή συννεφιά κατά διαστήματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Καλημέρα σας. Ο Θερμαϊκός έδρασε αυτοβούλως και χάρισε κάποια χιλιοστά στην πόλη σήμερα το πρωί, πέρα από κάθε μοντελική πρόβλεψη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Νυχτερινή βροχή στο Επταπύργιο 4,4 mm ..(οι δυτικοί να μην κοροιδεύουν)...βάλσαμο πάντως για τον υγρό και ζεστό Σεπτέμβρη της Θεσσαλονίκης,οσον αφορά τον κ .Κολυδά επιτρέψτε μου να τον εκτιμώ απεριόριστα τον παρακολουθώ καθημερινά δεν νομίζω ποτέ να περνά σε υεπρβολές...οι υπόλοιποι έχω την αίσθηση ότι στρώνουν σιγά σιγά..."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. 35 βαθμούς σήμερα στην Ξάνθη με πλήρη ηλιοφάνεια. Το καλοκαίρι επιμένει εδώ. Πάντως τα 25αρια φέτος θα έρθουν νωρίτερα από ότι τα τελευταία χρόνια εδώ. Πριν την φθινοπωρινή ισημερία την 21 Σεπτεμβρίου η θερμοκρασία θα πέσει αρκετά. Για βροχές πάντως δεν βλέπω κάτι καλό στον ορίζοντα για την περιοχή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Σήμερα πάλι ο Νώντας το πήρε το νερό ,αλλά από την άλλη πλευρά του Ταυγέτου ,στα αγαπημένα Μυστρά και Σπάρτη . ---=====Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Η κακοκαιρία που ακούγεται ότι θα φέρει ΒΡΟΧΉ, θα είναι σε όλη τη χώρα; Δημήτρης κεντρική Κορινθία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Πρέπει αυτό τον μήνα να βρέξει επιγόντως γιατί στερεύει ο υδροφόρος ορίζοντας σε πολλές περιοχές της χώρας.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Τη Δευτέρα το μεσημέρι (2 Σεπτεμβρίου), σημειώθηκαν βροχές και εδώ στη Ρόδο, στα κεντροαναταλικά του νησιού μετά από πολύ πολύ καιρό. Γενικώς μου έκανε εντύπωση πως οι αστάθειες της περιόδου 29 Αυγούστου-3 Σεπτεμβρίου κατάφεραν και έφτασαν και σε νότιες παραθαλάσσιες περιοχές. Ακόμα και περιοχές της Κρήτης που βρέχονται από το Λιβυκό (π.χ. Ιεράπετρα) κατάφεραν και είδαν βροχή στις 31 Αυγούστου. Αυτό όμως που πραγματικά δεν αντέχω πια είναι ότι όλη αυτή την περίοδο όλα τα media (προεξαρχόντων των ηλεκτρονικών, αλλά όχι μόνο) παρουσίαζαν αυτή την περίοδο αστάθειας ως Αρμαγεδώνα.!!! Και με την πρώτη βροχή ή το πρώτο αστραπόβροντο να βαράει και το 112. Κάπου έλεος.....Νομίζω πως τέτοιες περιπτώσεις αποκομμένων χαμηλών και αστάθειες τις βλέπουμε κάθε καλοκαίρι και σε αρκετές μάλιστα περιπτώσεις μπορεί να τις δούμε και στην καρδιά του καλοκαιριού (π.χ. αρχές Αυγούστου). Μιλούσα με συγγενείς σε Αττική για τον καιρό και εν τέλει παντού μου έλεγαν "πολύ κακό για το τίποτα". Λυπάμαι πραγματικά και για κάποιους συναδέλφους του κ. Ζιακόπουλου που μέχρι πρότινος θεωρούσα άκρως σοβαρούς. Όλοι και όλα για τη δημιουργία εντυπώσεων...όλα για τα κλικς, και δεν πειράζει ας είναι και fake news!
    Α...ξέχασα, έρχεται και σφοδρή κακοκαιρία αυτό το ΣΚ! Θα βρέξει δηλαδή σε κάποιες περιοχές της Ελλάδος που είναι άκρως φυσιολογικό και χρειάζεται να βρέξει αυτή την περίοδο και αμέσως click-baiting articles. Εχω ειλικρινά αγανακτήσει
    Θάνος Κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Αγαπητή ανήσυχη φίλη του παρόντος βηματος, αλλά και λοιποί φίλοι,αυτό που έχω να πω είναι ότι η όλη κατάσταση που επικρατεί γύρω μας,μου θυμίζει την εποχή λίγο καιρό μετά το ξεκίνημα της επανάστασης του 1821 όταν πολλές περιοχές της Ελλάδας είχαν ήδη απελευθερωθει.
    Στην προσπάθεια της αυτοκρατορίας να καταστειλει την όλη προσπάθεια εστάλη ο Δραμαλης με 30.000 και πλέον στρατο,ο οποίος βρήκε διχασμενους και "απασχολημενους" τους Έλληνες και δη τους πρωταγωνιστές με το μοίρασμα της εξουσίας ξεχνώντας τον αγώνα και έτσι πέρασε σχεδόν ατουφεκιστος στον Μοριά.
    Ώσπου να ξυπνήσουν και να καταλάβουν οι Έλληνες τι γίνεται,αυτός κυρίευσε πολλές πόλεις και έβαλε πορεία προς Ναύπλιο και Άργος.
    Τρομοκρατημενοι και σαστισμενοι οι Έλληνες το' βαζαν στα πόδια,ενώ οι κεφαλές απομονωμένες στον δικό τους κόσμο συνέχισαν να κάνουν αγώνα μεταξύ τους για τα αξιώματα χωρίς να τους νοιάζει η πορεία της επανάστασης.
    Αυτός που δεν το δέχτηκε με τίποτα ήταν ο Κολοσσός που λέγεται Θεόδωρος Κολοκοτρώνης.
    Προσπάθησε να μαζέψει τα ασυμμάζευτα,ένωσε τους Έλληνες,εγκλωβισε τον Δραμαλη στον Αργιτικο καμπο(καίγοντας τον ολόκληρο, αφήνοντας χωρίς τροφή ανθρώπους και ζωα)και έτσι άφησε μια και μόνη λύση στον Δραμαλη, αυτή του να γυρίσει πίσω...στήνοντας του καρτέρι στα Δερβενακία του έδωσε την χαριστική βολή και έτσι έμεινε στην ιστορία τόσο ο ίδιος, όσο και η καταστροφή του στρατού του Δραμαλη η οποία μνημονεύεται μέχρι σήμερα.
    Θέλω να πιστεύω πως όλα όσα ανέφερα παραπάνω, έχουν απλή ομοιότητα με όσα ζούμε στην Ελλάδα σήμερα και πως θα συνεχίσουν να είναι απλή ομοιότητα...αλλά επειδή τίποτε δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο, ας κρατάμε καμία πισινή...
    Καλημερα σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με γρίφους μιλάς Χριστόδουλε, γίνε λίγο πιο σαφής

      Διαγραφή
    2. Πιστεύω ότι ο κ.Χριστοδουλος κάτι βλέπει ότι μας ετοιμάζουν και φοβάται ότι έτσι όπως είμαστε απομονωμένοι και να διασπασμενοι, είμαστε και εύκολα διαχειρισημοι.Τωρα τι ακριβώς συμβαίνει και τι έρχεται δεν μπορώ να το καταλάβω, εάν μπορεί ο ίδιος ας μας πει.
      Η ανήσυχη φίλη του μπλογκ.

      Διαγραφή
    3. Ο Δράμαλης ως Ιανός (κλιματική αλλαγή - εξωτερικοί κίνδυνοι).
      Ένας «Κολοκοτρώνης» θα μας σώσει; Αμφιβάλλω αν βρεθεί και πολύ περισσότερο αν βρεθεί και καταφέρει να μας σώσει!
      Τι κάνουμε; Σκάπτουμε ένδον για να βρει ο καθένας μας τον «Κολοκοτρώνη» του και χτίζουμε σχολειά για το μέλλον!

      Διαγραφή
    4. Επειδή την συγκεκριμενη εκστρατεία..την έχω μελετήσει αρκετά..κρατήστε επιφυλάξεις όσον αφορά τον" διχασμό" των Ελλήνων,και ακόμα...η ότι οι Μωραίτες τρεπόταν σε φυγή...στο άκουσμα του Δράμαλη...το τι συνέβη εντωμεταξύ τότε πρέπει να διδάσκεται ξανά και ξανά,οι τούρκοι που κατέβηκαν με το εκστρατευτικό σώμα..δεν ήταν τυχαίοι ήταν από τους καλύτερους..και ο Δράμαλης μόνο τυχαίος στρατηγός δεν ήταν...το πώς ένα σώμα...400 500 ανδρών αιματοκύλισε δύο φορές(ακολούθησε και άλλη μάχη μετά)..κιόλας τον Δράμαλη....ακόμα δεν μπορώ να το εξηγήσω επιχειρησιακά...μου φαίνεται αδύνατο..εννοείται ότι αυτό δεν μπορούσαν να το κάνουν οι "διχασμένοι" η "φοβισμένοι" Μωραίτες.."θωμάς"

      Διαγραφή
    5. Δεν ήσαν μόνο 400-500, Θωμά ,αλλά οπωσδήποτε υπήρχε τεράστια δυσαναλογία με τις 30.000 του Δράμαλη.
      Επιχειρησιακά δεν στέκει κυρίως τούτο : Την πρώτη μέρα η μια πλευρά να έχει χιλιάδες νεκρούς (αναφέρονται περίπου 3.000) και η άλλη ουδένα !!. Αναφέρονται 5 ,νομίζω, "τραυματίαι , οίτινες και ιάθησαν " .,
      Μία εξήγηση .
      Ο στρατός του Δράμαλη,για λόγους οφειλομένους στην τακτική των Ελλήνων της "καμένης γης" αλλά και εσωτερικών ανταγωνισμών μεταξύ των Τούρκων (Ναυτικό) ,είχε περιέλθει σε ΄τέτοια κατάσταση λιμοκτονίας ,ώστε του ήταν πολύ δύσκολο να πολεμήσει .Τέλη Ιουλίου , τα μόνα τρόφιμα που εύρισκαν ήσαν άγουρα σταφύλια και πεπόνια .Αποτέλεσμα σοβαρά γαστρεντερικά προβλήματα .
      Για να το πω σχηματικά και με μια υπερβολή : " Οι Τούρκοι κρατούσαν τις κοιλιές τους και οι Ελληνες έκοβαν κεφάλια ! ". ----====Π΄.Α.

      Διαγραφή
    6. Τον Μέμνωνα τον Ρόδιο δεν τον άκουσαν οι Πέρσες, όταν εκστράτευσε εναντίον τους ο Μ. Αλέξανδρος!

      Διαγραφή
    7. Ευχαριστώ Π.Α. για την παρατήρηση,βλέπεις όταν βρίσκω ευκαιρία...προσπαθώ να περιγράψω το μέγεθος της νίκης που ωφείλουμε σε εσάς...,εγώ διαβάζοντας νομίζω ..ότι μάλλον η σύνθεση του εκστρατευτικού σώματος..του Δράμαλη ήταν η αιτία..καθώς το μισό τουλάχιστον αποτελούνταν από μισθοφόρους-τυχοδιώκτες (βλ.σήμερα ποινικούς)..,και μάλλον αυτήν η χούφτα Ελληνες που τους περίμενε ήταν πολύ σκληρά καρύδια..και πολεμιστές..δλδ η γενιά που διαδέχθηκε την γενιά αυτήν των Ορλώφικών..πολυ σκληροί για να πεθάνουν δηλαδή."θωμάς¨"

      Διαγραφή
    8. "Θωμά" για την αίσια εξέλιξη της μάχης στα Δερβενάκια, εκτός από τη στρατηγική ευφυΐα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, συνέβαλε σημαντικά και η συμμετοχή του Νικήτα Σταματελόπουλου γνωστού και με το προσωνύμιο "Νικηταράς ο Τουρκοφάγος". Ο ίδιος διακρίθηκε για το ήθος, τα αγνά πατριωτικά αισθήματα, το απαράμιλλο θάρρος και την ικανότητα στη μάχη, αρετές που τον κατατάσσουν στην αφρόκρεμα των κορυφαίων ηρώων - πολεμιστών που έχει αναδείξει η παγκόσμια στρατιωτική ιστορία.

      Αντώνης

      Διαγραφή
  26. Στο Ιόνιο πέλαγος αυτή τη στιγμή η πιο έντονη καιρική δραστηριότητα με πολύ ισχυρές βροχές και καταιγίδες.
    Προς την ηπειρωτική Ελλάδα κ την υπόλοιπη χώρα γενικά τίποτα δεν μπορεί να μπει πάρα μόνο κάποιες αστάθειες στα ορεινότερα.
    Σύνηθες φαινόμενο τα τελευταία χρόνια αρχές Σεπτέμβρη με την Ιταλία να "πνίγεται" και την Ελλάδα να κοιμάται.
    Πάντως ένα ενδιαφέρον ο καιρός από βδομάδα το έχει...
    Θα τα δούμε όλα στην ώρα τους.
    Υ. Γ. Στα Επτάνησα και ιδιαίτερα στην Κέρκυρα μην σας κάνει καθόλου εντύπωση εάν δεχθείτε μέχρι αύριο περάσματα από ισχυρές μπόρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Μπορεί κάποιος να μας πει την αιτία των καταιγίδων στο Ιόνιο με αντικυκλωνική κυκλοφορία στη μέση τροπόσφαιρα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ας το πάρει το ποτάμι.Πείτε το!

      Διαγραφή
    2. Στις 24 Αυγούστου το πρωί γράψαμε: "Καλημέρα σας. Αξιοσημείωτη εμμονή στασιμότητας φαίνεται ότι θα παρουσιάσει το ασθενές χαμηλό που δημιουργείται στην περιοχή μας με ό,τι αυτό συνεπάγεται."
      Επιπλέον, στις 1 Σεπτεμβρίου το απόγευμα γράψατε: "Η Μεσσηνία είναι μια περιοχή της χώρας μας με πολύ ιδιαίτερους καιρούς (υετός, θερμοκρασίες), οφειλόμενους σε μεγάλο βαθμό στο ανάγλυφο. Πέρα από το υπήνεμο χαμηλό που δημιουργείται στην περιοχή με ισχυρό ΒΑ ρεύμα. Οι αύρες από τον Κυπαρισσιακό, τον Μεσσηνιακό και τον Ταΰγετο παίζουν σημαντικό ρόλο. Προφανώς, πολλά κρίνονται και από τις συνθήκες στην ανώτερη ατμόσφαιρα."

      Νομίζω πως η απάντηση βρίσκεται στον συνδυασμό των δύο ανωτέρω παραθέσεων, κάτι που παρατηρείται και τον χειμώνα.

      Διαγραφή
    3. Στο τέλος του καλοκαιριού, οι αέριες μάζες στη Μεσόγειο είναι πολύ θερμές και υγρές, δηλαδή δυνητικά ασταθείς, και συνήθως παραμένουν συγκεντρωμένες στα κατώτερα στρώματα της τροπόσφαιρας. Το αίτιο που προκαλεί έκλυση της δυνητικής αστάθειας συνδέεται με την εμφάνιση ενός κλάδου του πολικού αεροχειμάρρου στην περιοχή, αλλά και μια απλή επιφανειακή σύγκλιση των ανέμων πάνω από τη θάλασσα -λόγω διαφορετικής διεύθυνσης των ανέμων ή διαφορετικής ταχύτητας κατά τη διεύθυνση του πνέοντος ανέμου- μπορεί να πυροδοτήσει την αστάθεια.
      Ένας δείκτης της ατμοσφαιρικής αστάθειας, δηλαδή της ευαισθησίας της ατμόσφαιρας στην υποστήριξη της ανωμεταφοράς, είναι η MUCAPE (Most Stable Convective Available Potential Energy), η οποία σήμερα στο Ιόνιο είχε εξαιρετικά υψηλές τιμές: https://charts.ecmwf.int/products/medium-cape-cin?base_time=202409050000&projection=opencharts_europe&valid_time=202409050600. Όσο για το αίτιο που πυροδότησε την αστάθεια, νομίζω πρέπει να αναζητηθεί στο πεδίο των επιφανειακών ανέμων στην κεντρική Μεσόγειο βάσει αυτών που προαναφέρθηκαν.

      Διαγραφή
    4. Δάσκαλε most unstable είναι το σωστό.
      Βλέπω πάντως όντως όσο πιο χαμηλά έχει και υγρασία και αστάθεια που πυροδοτεί καταιγίδες σαν μετωπακι στο Ιόνιο.

      Διαγραφή
    5. Δάσκαλε όλα καλά και όλα ωραία τα εξηγήσατε όσον αφορά το δυναμικό αίτιο και την επιφανειακή ανεμολογική σύγκλιση και ευχαριστούμε.
      Αυτό που εγώ στο μυαλό μου είχα σαν μοναδικό αίτιο και που δεν πρόλαβα να γράψω είναι το πρώτο που είπατε.
      Όταν βλέπεις στους χάρτες δεικτών αστάθειας το CAPE στο Ιόνιο να ξεπερνά τα 3000j/kg(ακόμη και τα 4000j/kg στα ανοιχτά!!)τιμές σπάνιες για περιοχές ακόμη και της Μεσογείου, τότε με το παραμικρό αίτιο λίγο πιο δυτικά μας μπορεί να γεννηθεί καταιγίδα και μάλιστα ισχυρή.
      Το θέμα είναι βέβαια ότι λόγω του αντικυκλώνα,με το που πλησιάζει προς την ξηρά ανατολικά σβήνει.
      Καταλαβαίνει κανείς τι θα συμβεί όταν υπάρξει σοβαρό δυναμικό αίτιο με την απομάκρυνση του αντικυκλώνα.
      Καλό ξημέρωμα.

      Διαγραφή
    6. Ευχαριστώ για τη διόρθωση, Βασίλη.
      Σωστές οι επισημάνσεις σου, Φώτη. Με τη θερμοκρασία των νερών της θάλασσας κοντά στους 30 βαθμούς οι πιθανότητες εκδήλωσης έντονων φαινομένων αυξάνονται δραματικά. Έχουμε κι εκείνα τα μεντικέινς…
      Καλημέρα σε όλους.

      Διαγραφή
    7. 29 βαθμοί αυτή τη στιγμή το Ιόνιο.
      Ειναι δυνατόν να κατέβει κάποια διαταραχή προς το το Ιόνιο και να μην πάρει τροπικά χαρακτηριστικά?
      Εδώ θα είμαστε να τα δούμε..
      Καλημέρα στην παρέα και πρώτα απ'όλους στον Δάσκαλό μας.

      Διαγραφή
  28. Σήμερα με 18.5 στα 850 ο Μ.Σ Στυλίδας ΕΑΑ μέτρησε θερμοκρασία ασφάλτου 38οC. Η πιο θερμή περιοχή της χώρας μαζί με το θερμοκαζανακι της ΕΜΥ στας Σέρρας!!
    Πω πω ρεκόρ κάλπικα μόνο για άρρωστα θερμοτρολ!!
    35-37 μέγιστες Ελλάδας από αξιόπιστους σταθμούς σε εσώκλειστος περιοχές της ηπειρωτικής χώρας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Εγώ βλέπω ότι αυτή η παρατεταμένη ανομβρία και ξηρασία μαζί με την ζέστη από το Μάιο μήνα εδώ τουλάχιστον στην περιοχή μου,κάπου θα ξεσπάσει όλο αυτό το πράμα , Χρήστος Όθρυς με την ζέστη καλά να κρατεί και την ανομβρία ,έβρεξε μια καταιγίδα μια φορά μόνο τον Ιούλιο,από τον Μάιο μήνα στη Νοτιοδυτική Όθρυ αυτό τα λέει όλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Ε.Μ.Υ. . Κρίμα !
    " Σατραπεία ".
    Καβάφειος ποιητικός λόγος . Του 1910 ,αλλά πάντα επίκαιρος. ---=====Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Κυρα Κατίνες της μετεωρολογίας εχουν καταντήσει οι επίσημοι μετεωρολόγοι δημοσιολόγοι, ώστε να σηκώνουν με τίτλους τα θέματά τους και οι σελίδες ν' ανεβάζουν αναγνωσιμότητα. Τους τα είχατε πει ωραία σε όλους δάσκαλε το χειμώνα και σίγουρα κανείς από αυτούς εννοείται δεν σέβεται την επιστήμη της μετεωρολογίας και γίνονται πλέον περίγελος της κοινωνίας!

    Νικ. Ν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή