Μετεωρολογικός Σταθμός στον Όλυμπο

Πηγή: George Tsavdaris,
http://s5.postimg.org/w8wfxbvg7/image.jpg
Σπεύδω από την αρχή να τονίσω ότι η εγκατάσταση, η φύλαξη και κυρίως η εξασφάλιση της καλής λειτουργίας (συντήρηση) ενός ορεινού Αυτόματου Μετεωρολογικού Σταθμού (ΑΜΣ) δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση και αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στους καιρόφιλους του Snowreport, της Hellas weather, του meteoclub, του metar.gr, του xalazi.gr και των άλλων ομάδων που παρά τις δυσκολίες δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο τομέα. Ο ΑΜΣ του Ολύμπου, που είναι τοποθετημένος σε υψόμετρο 2648 στον τοίχο του υπάρχοντος εκεί καταφυγίου (https://www.youtube.com/watch?v=86zqKYm0Vic Aris Repoulias, Olympus Meteo Station - snowreport.gr), μας στέλνει πολύτιμες πληροφορίες για τον καιρό και το κλίμα της περιοχής.

Το τελευταίο διάστημα διαπιστώθηκε ότι οι τιμές της θερμοκρασίας που καταγράφει ο σταθμός δεν είναι αξιόπιστες, όταν υπάρχει ηλιοφάνεια. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο τοίχος επιδρά στις μετρήσεις μετεωρολογικών παραμέτρων, όπως η θερμοκρασία, η υγρασία και ο άνεμος. Ειδικότερα σε ότι αφορά τη θερμοκρασία, η ηλιακή ακτινοβολία παίζει σημαντικό ρόλο, καθώς απορροφούμενη από τον τοίχο επανεκπέμπεται ως μεγάλου μήκους ακτινοβολία (θερμότητα) και επηρεάζει τον κολλητό σε αυτόν αισθητήρα της θερμοκρασίας. Αν αναλογιστούμε ότι στο ύψος των 2648 μέτρων η ενεργή υπεριώδης ακτινοβολία είναι αρκετά πιο έντονη σε σχέση με τις περιοχές χαμηλού υψομέτρου, το πρόβλημα γίνεται οξύτερο. 

Όλες οι άλλες περιβαλλοντικές επιδράσεις (προσανατολισμός θέσης σταθμού, τοπικά ρεύματα κ.λπ.) είναι "φυσιολογικές" και είναι αυτές που διαμορφώνουν το μικροκλίμα- μωσαϊκό του βουνού. Με αυτή την έννοια, είναι εξαιρετικά δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να εγκαταστήσουμε έναν σταθμό σε ένα σημείο του Ολύμπου που να μας παρέχει αντιπροσωπευτικές ενδείξεις για τον καιρό και το κλίμα μεγάλου μέρους του. Παρακινδυνευμένες είναι ακόμα και οι συγκρίσεις με τις παρατηρήσεις των σταθμών άλλων βουνών. Το μεγάλο κέρδος από την καλή λειτουργία ενός τέτοιου σταθμού είναι η γνώση του καιρού στη συγκεκριμένη θέση σε πραγματικό χρόνο και οι διαχρονικές συγκρίσεις των παρατηρήσεων, όταν δημιουργηθούν τα αρχεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου