Στους θύσανους και τα αργοπορημένα μελτέμια εξαντλούνται οι προγνωστικές μας ασχολίες

Η χώρα εξακολουθεί να επηρεάζεται από το συνδυασμό των υψηλών πιέσεων στα Β. Βαλκάνια με τις χαμηλές πιέσεις στην Α. Μεσόγειο με αποτέλεσμα τη διατήρηση των Β-ΒΑ ανέμων εντάσεως το πολύ 6 μποφόρ στα κανάλια του Αιγαίου. Κατά τα άλλα, το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή), σχεδόν παντού θα επικρατήσει ηλιοφάνεια και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο. Το Σάββατο (14/10) το νέο στοιχείο στην εξέλιξη του καιρού θα είναι η μικρή ενίσχυση των βόρειων ανέμων, οι οποίοι στο ΝΑ Αιγαίο θα φθάσουν τα 7 μποφόρ. Την Κυριακή (15/10) τα βασικά χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι οι ενισχυμένοι Β-ΒΑ άνεμοι, οι οποίοι κατά τόπους στο Αιγαίο είναι πιθανό να φθάσουν και τα 8 μποφόρ, και η μικρή πτώση της θερμοκρασίας κυρίως στα ανατολικά. Τη Δευτέρα και την Τρίτη (16-17/10), όπως και τις υπόλοιπες ημέρες της νέας εβδομάδας, δεν προβλέπονται βροχές στη χώρα. Οι άνεμοι θα εξασθενήσουν κατά 1 με 2 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.
  
Παρασκευή, 13 Οκτωβρίου 2017



ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 13-10-2017

Βόρεια Ελλάδα:
Λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις. Άνεμοι Β-ΒΔ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 5 έως 26 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις. Άνεμοι Β-ΒΔ 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 6 έως 27 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις. Άνεμοι Β 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 7 έως 27 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις στα βόρεια. Άνεμοι Β-ΒΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 12 έως 26 βαθμούς.

Αττική:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι Β 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 12 έως 26 βαθμούς. 

Θεσσαλονίκη:
Λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις. Άνεμοι ΒΔ 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 10 έως 25 βαθμούς.

16 σχόλια:

  1. Μας κατσικωθηκε ο αντικυκλωνας και δεν βρίσκουμε τροπο να τον διώξουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εγώ το είπα: Αν είναι να αλλάξει το κλίμα στην Ελλάδα, προτιμότερο να γίνει τροπικό. Να χορταίνουμε τουλάχιστον καταιγίδες και βλάστηση, να γλυτώνουμε την ξηρασία και τις φωτιές. Το είπα αλλά τότε οι περισσότεροι εδώ μέσα με "κράξατε".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ούτε για τρίτο δεκαήμερο φαίνεται κάποια αλλαγή?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Βεβαίως η έλλειψη βροχών είναι ένα ζήτημα αν και συνολικά τα ύψη υετού για όλες τις περιοχές της χώρας δεν έχουν μειωθεί σε σχέση με το παρελθόν οπότε ακόμη δεν υπάρχει άμεσο πρόβλημα. Και βέβαια το ελληνικό καλοκαίρι που κρατά ακόμα ή έστω το αποκαλόκαιρο ή γαϊδουροκαλόκαιρό είναι ένα από τα χαρακτηριστικά που έχει αφήσει ο θεός της Ελλάδας περισσότερο...αυτή είναι η Ελλάδα και μακάρι έτσι να παραμείνει!!! Ούτε τροπικό κλίμα(φευ!) ούτε αέναη ξηρασία (δεν ισχύει αυτό,θυμηθείτε την βροχερή άνοιξη που μας πέρασε και βέβαια το βροχερό ά μισό του καλοκαιριού,ο Ιούνιος θύμιζε τροπικό κλίμα) νομίζω ήρθαμε στα ίσια μας . Όσον αφορά τις αλλαγές γενικά στο κλίμα επαναλβάνω ότι και ο καιρός κανει τους κύκλους του όπως πάντα. Άρα ας μην ανησυχούμε πρόωρα και χωρίς λόγο...η Ελλάδα ειναι και θα παραμείνει μια μεσογειακή χώρα με έυκρατο κλίμα. Για τα ακραία φαινόμενα δε μπορώ να εκφέρω άποψη, εμπιστεύομαι απόλυτα τις θέσεις του δασκάλου! Αν δεν κάνω λάθος εκφράζει ανησυχία αλλά τίποτε δεννεχει αποδειχτεί ή εν πάση περιπτώσει τίποτε ακόμα δεν ειναι τόσο καταστροφικό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το πιο ενδιαφέρον καιρικό στοιχείο αυτήν την στείρα περίοδο είναι οι ελάχιστες θερμοκρασίες, που σε κάποιες ορεινές περιοχές είναι αρνητικές!
    πηγή meteo.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. 27 έπιασε σήμερα ο σταθμός μου στην Καλλιθέα, 26,9 ο πολύ κοντινός μου του Χαροκοπείου. Να δούμε αύριο μήπως πάμε και για παραπάνω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αν το τροπικο μεταφραστεί (οπως εχει δειξει η καιρικη κουζινα τα τελευταια 10 χρονια) σε μια Ιταλια-Δυτικη και Ανατολικη Ελλαδα με 200% του κλιματικου υετου και μια κεντρικη και νοτια Ελλάδα με 20%, αν αυτο το τροπικο μεταφραστει σε μια αποξηραμενη λίμνη Αποσελέμη στο Λασιθι Κρητης ενω ταυτοχρονα τα Χανια θα ειναι στη οριακα στη δυτικη ζωνη του 200% του κλιματικου τοτε η ολη κατασταση ειναι μη βιωσιμη. Ο αφρικανικος εμποδισμος στη ζωνη Κρητης Τουρκιας Κύπρου και ο αεροχειμμαρος δε θα σταματησει απο τη μια στιγμη στην αλλη να υψωνεται οταν μπαινουν αυλωνες κεντρικη Μεσογειο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Χειμωνας??? τι ειν αυτο???? 73 Αυγουστου και συνεχιζουμε.... καιρικη τραγωδια απλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Δυστηχώς όπως φένεται πάει να χαθεί και το πρώτο πενθήμερο του 3ου δεκαημέρου του Οκτώβρη.
    Πιάσαμε πάτο δεν πάει άλλο,που θα πάει όμως δε θα γυρίσει....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. 6 χιλιοστα στη Πατρα απο 1 Σεπτεμβρη.Πραγματικα απιστευτο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Έχετε σκεφθεί όμως την πρώτη αντίδραση συναδέλφων, φίλων ή συγγενών όταν με το καλό ξυπνήσουν ένα πρωί και βρέχει; Θα αρχίσουν τη γκρίνια πω πω χάλασε ο καιρός, παγώσαμε, πως θα έρθουν τα παιδιά από το σχολείο, τι κίνηση είχε σήμερα με τη βροχή. Καλά, δεν θα σχολιάσω την απευκταία περίπτωση να βρέξει Κυριακή; Σαν να το βλέπω: κοίτα μέρα που βρήκε να βρέξει, λες και δε χορτάσανε τα 20 προηγούμενα ηλιόλουστα ΣΚ, με το στανιό να τα κάνουν 21.
    Που θέλω να καταλήξω; ότι ο μέσος άνθρωπος γουστάρει απίστευτα αυτόν τον καιρό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με αφορμή το σχόλιό σου Βαγγέλη, ήταν μιά χρονιά, νομίζω το 2007, που, ενώ συνήθως τερματίζω τα μπάνια αρχές η το πολύ μέσα Νοέμβρη, ο καιρός ήταν τόσο καλοκαιρινός που το τράβηξα ως τις αρχές Δεκέμβρη χωρίς να ζοριστώ καθόλου. Θυμάμαι οτι τότε οι άνθρωποι στις παραλίες ήταν ενθουσιασμένοι. Κάποια κυρία μάλιστα έλεγε "αυτή είναι η Ελλάδα μας". Να της έλεγα τώρα εγώ οτι αυτά τα πράγματα είναι αφύσικα, ακόμα και για την "Ελλάδα μας", θα την ξενέρωνα. Δε λέω, κι εγώ το χαιρόμουνα να είμαι στο νερό Δεκέμβρη μήνα, αλλά από την άλλη ανησυχούσα που πάει το πράγμα. Ακολούθησε όπως είναι γνωστό ένας παντελώς ανύπαρκτος χειμώνας.

      Διαγραφή
  12. Με αφορμή την παρατεταμένη περίοδο ξηρασίας, να κάνω και μία ερώτηση προς τον κο Ζιακόπουλο ή όποιον άλλον ξέρει και θυμάται: στις αρχές της δεκαετίας του 1990 θυμάμαι υπήρχε σοβαρό πρόβλημα λειψυδρίας στην Αττική κ όχι μόνο. Θυμάμαι χαρακτηριστικά ότι στις εφημερίδες αναφέρονταν καθημερινά τα αποθέματα νερού,ενώ είχε αναδυθεί κι ένα χωριό στο Μόρνο νομίζω. Το πρόβλημα υποθέτω ότι δεν ήταν ένας κακός χειμώνας. Αν και παιδί όμως, θυμάμαι ότι οι χειμώνες δεν ήταν κακοί εκείνη την περίοδο (όχι χειρότεροι από τους νυν), δεν έχω μνήμες για τις υπόλοιπες εποχές όμως. Αλήθεια, τέτοιες ξηρές περιόδους που διανύουμε τα τελευταία χρόνια μπορεί να οδηγήσουν σε μια επανάληψη του τότε προβλήματος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. βρήκα κάποια στοιχεία για Θεσσαλία. πρέπει να υπενθυμίσουμε τον αυξημένο ρόλο της τοπικότητας στις εμπειρίες, τα στατιστικά και τις συγκρίσεις.
    επρόκειτο λοιπόν για τρία χρόνια ('87-'90, υδρολογικό έτος από Οκτώβριο) όπου ο ετήσιος υετός κινήθηκε στο 50%-70% της κλιματικής τιμής (Τρίκαλα Θεσ.,ΕΜΥ, 714 mm). το μοτίβο ήταν 3-4 άνυδροι (μη καλοκαιρινοί, εννοείται) μήνες, περιβαλλόμενοι από μέτριους υετικά μήνες. αποκορύφωμα η περίοδος Ιαν. - Απρ. 1990 με 55 mm σύνολο. η επόμενη χρονιά έγραψε 1.000 παρά.

    συμπερασματικά, έχουμε "ψωμί" ακόμα. κάποια στιγμή όμως θα πρέπει σαν κοινωνία να κάνουμε και καμιά ανακύκλωση, να βγάλουμε και καμιά κιλοβατώρα από ΑΕΠ, να κόψουμε ένα 10-20% την κρεατοφαγία, γιατί στο τέλος θα σταματήσει να βρέχει μια και καλή..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε Νίκο, προσωπικά δεν πιστεύω οτι η πορεία είναι πλέον αναστρέψιμη. Ξέρω οτι και ο δάσκαλος αλλά και πολλοί φίλοι εδώ μέσα δεν αγαπούν την απαισιοδοξία και τη "μοιρολατρία", όμως, παρά τις διεθνείς προσπάθειες για αναπροσανατολισμό προς τις ΑΠΕ, η μεγάλη εικόνα δεν επιτρέπει την αισιοδοξία στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής. Την ώρα που οι πάγοι λιώνουν στην Αρκτική τα γεωτρύπανα ετοιμάζονται. Οι Κούρδοι πάνε να φτιάξουν κράτος (το δικαιούνται!) με "όπλο" τον έλεγχο των πετρελαίων του Κιρκούκ. Στο Αιγαίο η ψυχροπολεμική ένταση συντηρείται αμείωτη με μήλο της έριδος τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων. Η Βενεζουέλα καταρρέει οικονομικά γιατί το καθεστώς επέλεξε να στηρίξει την οικονομία της χώρας αποκλειστικά στα πετρέλαια. Φέρνω μόνο λίγα παραδείγματα που νομίζω οτι επιβεβαιώνουν οτι παγκοσμίως μυαλό δεν βάζουμε και μάλλον δεν πρόκειται να βάλουμε. Δυστυχώς!

      Διαγραφή
  14. Φιλε Βαγγελη.Το 90 το προβλημα της ξηρασιας ηταν πολυ πιο εντονο.Δυο συνεχομενες χρονιες η αθηνα εκλεισε κατω απο τα 200mm(σταθμος θησειου)!! Σημερα τετοια αρνητικα ρεκορ δεν απειλουνται ευτυχως να σπασουν.Το 2016 εκλεισε το γκαζι με 302.6mm και φετος εχει ηδη 309.Φυσικα τα χαμηλα οπως και οι οργανωμενες κακοκαιριες εχουν μειωθει.Ομως παρατηρειται το εξης φαινομενο.Μηνιαιως να βγαινουν μια δυο κακοκαιριες το πολυ οι οποιες δινουν πολυ νερο.Ουσιαστικα εχει μειωθει ο αριθμος των ημερων με υετο αλλα εχουν αυξηθει οι ραγδαιοτητες και οι ακραιες βροχοπτωσεις.Δηλαδη πολυ μεγαλος ογκος νερου σε μικρα χρονικα διαστηματα.Το 1989 οπως και το 90 το προβλημα ηταν τεραστιο.Εβρεχε σπανια και χωρις ουσιαστικα ξεσπασματα.Επισης μην ξεχνας οτι μιλαμε για σχεδον 30 χρονια πισω.Αλλα μεσα αλλη τεχνολογια γενικευσαν το προβλημα της ξηρασιας.Βεβαια εαν υπαρξει στο μελλον ερημοποιηση της μεσογειου οπως θεωρουν καποιοι τοτε ισως ξαναδουμε αναλογες καταστασεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή