Ατμοσφαιρικές διαταραχές διστακτικές ακόμη για βουτιές στη Μεσόγειο

Η περιοχή μας καλύπτεται από υψηλές πιέσεις με αποτέλεσμα την ηλιοφάνεια και τους ασθενείς ανέμους στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Εξαίρεση αποτελούν οι νοτιοανατολικές νησιωτικές περιοχές, όπου θα πνέουν ΒΔ άνεμοι ως 6 μποφόρ. Κατά τα άλλα, το νέο εικοσιτετράωρο (Πέμπτη), οι ελάχιστες τιμές της θερμοκρασίας θα είναι πάλι χαμηλές, αλλά το μεσημέρι – απόγευμα θα κάνει σχετική ζέστη. Την Παρασκευή (6/10) προβλέπονται αραιές νεφώσεις οι οποίες στα δυτικά και νότια βαθμιαία θα πυκνώσουν και τις βραδινές-νυχτερινές ώρες είναι πιθανό να σημειωθούν σποραδικές βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν Δ-ΝΔ 3 με 5 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο ως προς τις ελάχιστες τιμές της. Το Σάββατο (7/10) σύντομες βροχές και καταιγίδες αναμένονται βασικά στα δυτικά, τα βόρεια και το ανατολικό Αιγαίο. Οι άνεμοι θα πνέουν ΝΔ 5 με 6 μποφόρ, στρεφόμενοι σταδιακά και από τα βορειοδυτικά σε ΒΔ ως τα 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κυρίως στα δυτικά και τα βόρεια. Την Κυριακή (8/10) οι βροχές βαθμιαία θα σταματήσουν σε όλες τις περιοχές. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΔ 5 με 7 μποφόρ και η θερμοκρασία θα πέσει σε όλη τη χώρα.  

Πέμπτη, 5 Οκτωβρίου 2017



ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 5-10-2017
Βόρεια Ελλάδα:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 6 έως 26 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι Δ 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 8 έως 27 βαθμούς. 

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 9 έως 27 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι Β-ΒΔ 3 με 5 και στα νοτιοανατολικά 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 13 έως 26 βαθμούς.

Αττική:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 14 έως 26 βαθμούς. 

Θεσσαλονίκη:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 13 έως 25 βαθμούς.

6 σχόλια:

  1. Κύριε Ζιακόπουλε καλησπέρα! Δε θεωρείτε ότι έχουν αργήσει πολύ να κάνουν "βουτιά" οι ατμοσφαιρικές διαταραχές στη Μεσόγειο ή απλά είναι η ανυπομονησία μας ως λάτρεις του φθινοπώρου αυτή που μας κάνει να πιστεύουμε ότι φέτος κάτι δεν πάει καλά!
    Σας ευχαριστώ πολύ,
    Παύλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χωρίς να θέλω φυσικά να προκαταλάβω τη άποψη του κ.Ζιακόπουλου στο ερώτημά σου, ο δάσκαλος έχει κατ΄επανάληψη επισημάνει την διαφαινόμενη τάση των τελευταίων χρόνων (η οποία ενδεχομένως συνδέεται με την κλιματική αλλαγή), ήτοι την προς βορράν μετατόπιση του πολικού μετώπου, άρα και της τροχιάς των υφέσεων. Το αποτέλεσμα είναι, όταν έχουμε ζωνική κυκλοφορία η χώρα μας να βρίσκεται όλο και πιο συχνά στην περιοχή των υποτροπικών υψηλών πιέσεων (υψηλές θερμοκρασίες - ξηρασία), όταν δε έχουμε μεσημβρινή, οι "βουτιές" που γράφεις να μην φτάνουν πάντοτε στη χώρα μας, εφόσον ο σχετικός ατμοσφαιρικός κυματισμός ξεκινάει από γεωγραφικά πλάτη μεγαλύτερα απ΄όσο πρέπει. Το παρατηρήσαμε αυτό το περσινό φθινόπωρο αλλά και στη συνέχεια (εκτός από τον "ιστορικό" Γενάρη), να δούμε αν θα συμβεί και φέτος.

      Διαγραφή
    2. Οι βουτιές των διαταραχών τον Οκτώβριο είναι περιστασιακές και οποιοδήποτε συμπέρασμα για αργοπορία είναι επισφαλές, δεδομένης της φυσικής μεταβλητότητας. Αν υποθέσουμε ότι υπάρχει τάση "διστακτικότητας" στην κάθοδο χαμηλών στη Μεσόγειο, προφανώς αυτό οφείλεται στην παραμονή του πολικού αεροχειάρρου σε βορειότερα πλάτη, όπως σημειώνει ο Γιώργος. Να διευκρινίσω όμως ότι η ζωνική κυκλοφορία δεν είναι από μόνη της κακή. Μια χαρά είναι για το φθινόπωρο αν γίνεται σε γεωγραφικά πλάτη 40-50 μοιρών. Το χειρότερο όλων είναι η "χαζοκυκλοφορία" που μας φέρνει ξηρά όψιμα μελτέμια ή πρώωιμους χειμωνιάτικους βοριάδες. Αυτός είναι ο λόγος που σε προηγούμενες αναρτήσεις αναφέρθηκα στους γαρμπήδες. Το πραγματικο φθινόπωρο έρχεται με τις βροχές των οργανωμένων μετωπικών υφέσεων και όχι με τη στέρφα πτώση της θερμοκρασίας.

      Διαγραφή
  2. Τελικά όπως φένεται χάνετε υετικά και το πρώτο μισό του οκτώβρη με τα μοντέλα να μας τάζουν και μετά να ξε-τάζουν.
    Η ανομβρία για να μη πω ξηρασία αρχίζει και γίνετε επικύνδινη πια για τις περισσότερες περιοχές της Ελλάδος.
    Υ.Γ. Τρέμω στην ιδέα ότι απο βδομάδα θα συνεχιστεί το ανούσιο βόρειο ρεύμα.
    Μακάρι κάτι να αλλάξει σύντομα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δυστυχως σε αυτη την χωρα ολα μας πανε κοντρα ακομα και ο καιρος...Καιροφιλος ειμαι αλλα εχω προτιμηση στις καταιγιδες...Και γενικοτερα στις βροχες...Εδω και τρια χρονια τα χαμηλα μας αποφευγουν επιδεικτικα...Καθε μηνα εχουμε το πολυ δυο κακοκαιριες και μεσα σε αυτες πεφτει ο υετος ολου του μηνα λογω αυξησης των ραγδαιοτητων..Ο οκτωβρης τελειωσε πριν καν αρχισει..Μεχρι τις 20 αντικυκλωνας και μεχρι να ανασυνταχθει ο καιρος αντε να δωσει το πολυ μια κακοκαιρια..Που ειναι τα χαμηλα που κραταγαν επι μερες???Και δυστυχως καποιοι επιμενουν οτι εχουμε φθινοπωρο λογω χαμηλων θερμοκρασιων...Το φθινοπωρο ερχεται με τις βροχες οχι με τα κρυα...Ακουσατε ποτε εσεις πρωτοκρυα??Πρωτοβροχια περιμενουμε τον φθινοπωρο...Αλλα δυστυχως η κανονικοτητα εχει παει περιπατο...Ο οκτωβρης και ο νοεμβριος εχουν δωσει τις πιο επικινδυνες καταιγιδες και στις μερες μας παρακαλαμε απλα να συννεφιασει...Καιρικη χαζοκυκλοφορια την χαρακτηριζει ο δασκαλος εγω θα την ελεγα καιρικη καταντια...Καλο νοεμβριο σε ολους...Οκτωβρης δεν υφισταται...Μας τελειωσε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. μεχρι στιγμης το gfs δινει καλο καιρο για την αλλη βδομαδα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή