Παρακμασμένες μέρες Αυγούστου

Ψυχρό μέτωπο που εκτείνεται από τη Ρωσία ως τα Β. Βαλκάνια κινείται ανατολικά. Στη διάρκεια του νέου εικοσιτετραώρου (Σάββατο), με το πέρασμα του μετώπου προς τη Μαύρη Θάλασσα, αναμένεται μικρή ενίσχυση των βοριάδων στην περιοχή μας και κυρίως στο Αιγαίο, όπου η έντασή τους θα φθάσει τα 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στη Β-ΒΑ Ελλάδα. Όσο για βροχές, ούτε λόγος να γίνεται! Την Κυριακή (15/10) τα βασικά χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι οι ενισχυμένοι Β-ΒΑ άνεμοι, οι οποίοι κατά τόπους στο Ν. Αιγαίο είναι πιθανό να φθάσουν για λίγο και τα 8 μποφόρ, και η μικρή πτώση της θερμοκρασίας στα ανατολικά. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, τη νέα εβδομάδα (16-21/10) στη χώρα μας, όπως και στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, θα επικρατήσουν υψηλές πιέσεις με αποτέλεσμα την απουσία βροχών. Ασφαλώς, τον Οκτώβριο στην περιοχή μας η ανομβρία δεν είναι σπάνια. Ωστόσο, υπάρχει ανησυχία, γιατί, με βάση τις μελέτες που έχουν γίνει, υπάρχει σαφής τάση μείωσης της συχνότητας διέλευσης βαρομετρικών χαμηλών από τη Μεσόγειο. Κατά τα άλλα, τη νέα εβδομάδα, οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι στο Ιόνιο 2 με 4 και στο Αιγαίο 5 με 7 μποφόρ με εξασθένηση κυρίως από τα μέσα της εβδομάδας. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.

Καλό Σαββατοκύριακο, φίλοι μου
  
Σάββατο, 14 Οκτωβρίου 2017



ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 14-10-2017

Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικές νεφώσεις. Άνεμοι ΒΑ έως ΒΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 6 έως 25 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι ΒA έως ΒΔ 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 8 έως 27 βαθμούς. 

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις. Άνεμοι Β-ΒΑ 3 με 5 και αργότερα στα ανατολικά 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 9 έως 27 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Ηλιοφάνεια σχεδόν παντού. Άνεμοι Β-ΒΑ 5 με 6 και αργότερα κατά τόπους στο Αιγαίο 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 13 έως 26 βαθμούς.

Αττική:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι Β-ΒΑ 3 με 5 και αργότερα στα ανατολικά 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 12 έως 26 βαθμούς. 

Θεσσαλονίκη:
Λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις. Άνεμοι ΒΔ 4 με 6 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση. Θερμοκρασία από 12 έως 24 βαθμούς.

10 σχόλια:

  1. Και πού πάνε τα βαρομετρικά χαμηλά; Μήπως δεν δημιουργούνται καν!! Σύμφωνα με την με την δράση- αντίδραση κάπου πρέπει να ρίχνει πολύ βροχή. Πάντως συμπληρώνονται 2 χρόνια με μειωμένο υετό σε όλη την περιοχή μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τι ζητάς αντικυκλώνα
    Στα Βαλκάνια μας μπροστά ?
    Δεν μας φέρνεις το χειμώνα
    Ούτε χιόνια, και νερά ..

    Σε λατρεύουνε οι Κροίσοι
    της Μυκόνου oι κουλές
    Μα στου Παρνασου τα ύψη
    βαράνε ηρεμιστικές…

    Τα μερομηηηηηή
    Είπαν Οκτώβρης βροχερός
    Μα οι καιροί
    Τους περιγελάσαν σαφώς

    Μαλλον για σκι
    αντί Αραχωβα στην…Τζια
    Στην Τσιμισκη
    Φραπες, μπουγατσα, αντιλιακα.

    NikitaRas D

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γουστόζικο! Χτένισέ το λιγάκι, μήπως φτιάξω κάτι σε χασάπικο η καμηλιέρικο ζεϊμπέκικο. Αυτό το "τα μερομηηηηή" δε στέκει με τίποτα. Εγώ θα το έκανα: "Τα μερομήνια είπανε - Οκτώβρης βροχερός - μα οι κακοί μας οι καιροί - τους γέλασαν σαφώς".

      Διαγραφή
    2. Δεν μπορω να το αλλαξω τον στιχο φίλτατε, ειναι πιστα γραμμενος πανω στην μελωδια του "Αθανασία" του Μάνου Χατζιδάκι!
      NikitaRas D

      Διαγραφή
  3. Φράνσις Γκάλτον (1822-1911): Άγγλος ανθρωπολόγος, εξερευνητής, γεωγράφος και μετεωρολόγος θεωρείται ένας από τους πρωτοπόρους στην κατασκευή μετεωρολογικών χαρτών με τη χρησιμοποίηση της ατμοσφαιρικής πίεσης. Ο Γκάλτον έμεινε στην ιστορία ως ο άνθρωπος που ανακάλυψε τους αντικυκλώνες. Σήμερα, έχει πλέον αναγνωριστεί ότι οι αντικυκλώνες (περιοχές υψηλών πιέσεων) λειτουργούν ως κέντρα ελέγχου των αερίων μαζών. Για την πρόγνωση του καιρού η μετακίνησή τους ίσως να είναι μεγαλύτερης σπουδαιότητας από το σχηματισμό και την κίνηση των βαρομετρικών χαμηλών, στα οποία συνήθως δίνουμε μεγαλύτερη έμφαση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Υπερβολικότατος στον τίτλος σας κ.Ζιακόπουλε.
    Γιατί μου φαίνεται ότι έχετε γίνει γκρινιάρης καιρόφιλος το τελευταίο διάστημα, που δεν δείχνετε υπομονή για έναν καιρό που καλύτερα να είναι έτσι τώρα παρά στους παρακάτω κρίσιμους χειμερινούς μήνες;

    Γ.Ε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάθε πράγμα στον καιρό του και τα μελτέμια τον Αύγουστο.
      Το τι γίνεται τώρα δεν προδικάζει αυτό που θα γίνει μετά από 3 ή 4 μήνες.

      Διαγραφή
    2. Όσο και αν εχω προσπαθήσει το φθινόπωρο να "διαβάσω" το χειμώνα δεν βρηκα άκρη με εξαίρεση το φθινόπωρο του 2011 που μπήκε δυναμικά και συνέχισε έτσι και τον χειμώνα.Ό,τι και να κανει τώρα τίποτα δεν δείχνει πως θα εχει και συνέχεια το χειμώνα.

      Διαγραφή
  5. Με θερμοκρασιες που φλερταρουν καθε μερα με τους 26-27..Με την βροχη να αγνοειται...Και με την συνεχεια να ειναι ακομα χειροτερη δεν καταλαβαινω γιατι ρε φιλε τις διαπιστωσεις του ζιακοπουλου τις θεωρεις γκρινια...Προφανως και ο κυριος ζιακοπουλος μπορει να υπερασπιστει τον εαυτο του και ηδη το επραξε με την απαντηση του...Το να παρουσιαζει ομως καποιος δεδομενα και στοιχεια προφανως και δεν ειναι γκρινια...Εσυ δηλαδη εξω αισθανεσαι φθινοπωρο???Εκτος εαν ζεις σε αλλη χωρα...Επιπλεον εχεις υπογραψει συμβολαιο με τον καιρο???Απκλειεται μεσ τον χειμωνα να εχουμε παλι αντικυκλωνα???Εχω βαρεθει να διαβαζω σε ολα τα καιρικα blog την ιδια καραμελα...Καλυτερα που κανει τωρα τον αντικυκλωνα...Τι αστεια λογικη ειναι αυτη ρε παιδες...Εκτος κι αν μιλατε προσωπικα με τον αζορικο...Συνελθετε κυριοι...Χανονται πολλες μερες με υετικο ενδιαφερον και σεις πιθανολογειτε για τον χειμωνα χωρις καμια λογικη..Βλεπετε το δεντρο και χανετε το δασος...Καιρος δεν ειναι μονο το χιονι....Ξεκολληστε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ευτυχώς υπάρχουν φωνές λογικής όπως ο κ. Ζιακοπουλος που περιγράφει ακριβώς τα πράγματα όπως είναι και όχι βέβαια όπως κάποιοι θα ήθελαν ν είναι. Από την άλλη πως γίνεται κάποιοι να επιμένουν ότι δεν υπάρχει κλιματική αλλαγή. Σε κάθε μόνιμη βάση Θηρία αντικυκλωνες στην Ευρώπη, καλοκαίρι μέχρι τέλος Οκτωβρίου .. Αργότερα θα έρθουν κ τα τυφωνοχαμηλα.. Πόσο καιρό ο Μ. Ο είναι πάνω από τα κλιματικά; ποιες χρονιές η θερμοκρασία είναι στον μ. Ο; υπάρχει πρόβλημα αλλά κάποιοι νομίζουν ότι με ένα χαμηλό το 3μηνο όλα λύνονται εφόσον έβρεξε 100μμ... Ωραία και αν βάσει κυκλοφορίας το χειμώνα κατέβει το - 12 και χιονίσει μέχρι τις βάρκες τι σημαίνει; ότι βελτιώθηκαν τα πράγματα; δεν υπάρχει πρόβλημα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή