Προς το καλοκαιράκι του Αγίου Δημητρίου: Εδώκαμεν, εδώκαμεν!

Η διάταξη των βαρομετρικών συστημάτων στη ΝΑ Ευρώπη με τις υψηλές πιέσεις στα Β. Βαλκάνια και τις χαμηλές πιέσεις στην Α. Μεσόγειο παραμένει ευνοϊκή για τη διατήρηση του Β-ΒΑ ρεύματος στη χώρα με μέγιστη ένταση τα 7 μποφόρ (Αιγαίο). Κατά τα άλλα, το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη) βροχές δεν προβλέπονται και οι μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας θα κυμανθούν σε επίπεδα κατά 2 με 4 βαθμούς υψηλότερα από τα κανονικά αυτής της εποχής. Ωστόσο, οι ελάχιστες θερμοκρασίες θα παραμείνουν χαμηλές. Το διήμερο Τετάρτη - Πέμπτη (18-19/10) θα περάσει και αυτό χωρίς βροχές και με τις ίδιες θερμοκρασίες. Όμως, οι βόρειοι άνεμοι θα εξασθενήσουν σημαντικά. Την Παρασκευή και το Σάββατο (20-21/10) υπάρχουν κάποιες πιθανότητες να σημειωθούν τοπικές βροχές μικρής διάρκειας κυρίως στα δυτικά και τα νότια. Οι άνεμοι θα πνέουν ΝΔ έως ΒΔ 3 με 5 μποφόρ και η θερμοκρασία δεν θα αλλάξει σημαντικά.

Καλή εβδομάδα, φίλοι μου
  
Τρίτη, 17 Οκτωβρίου 2017



ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 17-10-2017

Βόρεια Ελλάδα:
Λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις. Άνεμοι Α-ΒΑ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 6 έως 26 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις. Άνεμοι Α-ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 7 έως 27 βαθμούς. 

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις. Άνεμοι Β-ΒΑ 3 με 5 και στα ανατολικά 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 9 έως 26 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Τοπικές νεφώσεις. Άνεμοι Β-ΒΑ 5 με 6 και πρόσκαιρα κατά τόπους στο Αιγαίο 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 14 έως 26 βαθμούς.

Αττική:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι ΒΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 13 έως 26 βαθμούς. 

Θεσσαλονίκη
Λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις. Άνεμοι Α-ΒΑ 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 11 έως 24 βαθμούς.


12 σχόλια:

  1. !6 δασικές πυρκαγιές στην Ελλάδα το τελευταίο 24ωρο! Και βλέπουμε τι γίνεται σε Πορτογαλία και Ισπανία, όπου η ανομβρία είναι πολύ χειρότερη απ΄οτι σ΄εμάς. Για την Καλιφόρνια, τι να πει κανείς;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. http://www.mirror.co.uk/news/uk-news/eerie-orange-green-hurricane-sun-11349554

    Δε ξερω για ποσο θα διαρκεσει το λινκ. Εκπληκτικες εικονες και συναμα πρωτογνωρες για Μεγαλη βρετανια, βγαινουν οι μετεωρολογοι και εξηγουν το φαινομενο σαν να μην εχει συμβει ποτε εκει. Ο τυφωνας εσκαψε σκονη στη Μεγαλη Βρετανια και εγιναν τα παντα κοκκινα και ο ηλιος ενα κλασσικο ελληνικο ηλιοβασιλεμα με νοτιά.
    Κατι που σε μια χωρα συμβαινει με ρυθμο 2 ή 3 φορες καποιες εποχες του χρονου καπου αλλου δεν εχει ξανασυμβει. Αντικυκλωνες διαρκειας 25 ημερων καλυπτουν το 60% μια ηπείρου, και ενας τυφωνας βρεχει τα ψαρια του ατλαντικου και καποιες περιοχες τοπικα στη βρετανια. Ολα βαινουν καλως

    Κυριε ζιακοπουλε αν το επιθυμειτε καντε ενα αρθρο για το ποσο συχνα ειναι τετοια φαινομενα στην Ευρωπαικη ηπειρο και δεν εννοω τους αντικυκλώνες αλλα τους τυφώνες-κυκλωνες. Τι εχει καταγραφει το παρελθον και ποια χαρακτηριστικα πρεπει να εχει μια τετοια διαταραχη για να διαχωριστει απο τις ισχυρες διαταραχες του ατλαντικου που συχνα αγγιζουν πιεση στο κεντρο τα 950hp.
    Σας ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κατά τη γνώμη μου, τα της μεταφορράς σκόνης και τα στατιστικά των τροπικών κυκλώνων που κινούνται από τις τροπικές προς τις εξωτροπικές περιοχές του Β.Ατλαντικού εξασθενούμενοι δεν είναι τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία αυτής της υπόθεσης. Σημαντικό είναι το τι ακριβώς συνέβη με τη "συγχώνευση" της Οφηλίας με μια σκάφη χαμηλών υψών που παρατηρήθηκε τη νύχτα της Κυριακής προς τη Δευτέρα. Με άλλα λόγια, ποια ήταν η αλληλεπίδραση ενός χαμηλού θερμού πυρήνα που δεν εκτείνεται σε μεγάλο ύψος και έχει διαστάσεις υποσυνοπτικής κλίμακας (τροπικός κυκλώνας) με ένα χαμηλό ψυχρού πυρήνα που εκτείνεται σε μεγάλο ύψος και έχει συνοπτικής κλίμακας διαστάσεις; Εννοείται ότι πίσω από ις λέξεις "θερμός και "ψυχρός" πυρήνας κρύβοβται όλες οι άλλες διαφορές των δύο συστημάτων (βαροτροπικότητα-βαροκλινικότητα, γένεση, ζωή και θάνατος). Μια σχετική μελέτη θα είχε ενδιαφέρον.

      Διαγραφή
    2. Σχόλιο - απάντηση του δάσκαλου για σεμινάριο.

      Διαγραφή
  3. Σύμφωνα με τα 2 μοντέλα, ecmwf και gfs η πιθανότητα για κάποιες βροχές στην δυτική και νότια Ελλάδα το Σάββατο εξανεμίζονται. Το χαμηλό της ιβηρικής που θα κινηθεί ανατολικά φαίνεται να αποκόπτεται από την κυκλοφορία και να εξαφανίζεται μεταξύ Λιβύης και Αιγύπτου. Τώρα για τις 23-24 του μήνα ακόμα είναι νωρίς για το πώς και πόσο και που θα επηρεαστεί η χώρα. Για μένα όλα εξαρτώνται από το κατά πόσο θα μπορέσει η "σφήνα" του αζορικού να ανυψωθεί και να σταματήσει πρόσκαιρα την ατλαντική ροή χαμηλών ώστε να μπορέσει ο αυλώνας να σκάψει και να δημιουργηθεί χαμηλό δυτικά της χώρας. Διαφορετικά θα έρθει από βόρεια και θα είναι εξπρές κακοκαιρία. Ίδωμεν.. Αλέξανδρος Μήτσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αλέξανδρε, χαμένο θεωρώ προσωπικά τον Οκτώβρη για το μεγαλύτερο μέρος της χώρας, γι αυτό και δεν ασχολούμαι, όπως βλέπεις. Μακάρι να πέσω έξω!!

      Διαγραφή
    2. Γιώργο και εγώ χαμένο τον θεωρώ. Ότι μα ότι και να κάνει τις τελευταίες μέρες ο φετινός Οκτώβριος ήταν ένας καιρικός εφιάλτης. Το θέμα είναι ότι πλέον ξέρουμε ότι τέτοιοι μήνες τα επόμενα χρόνια θα ξαναέρθουν με πολύ μεγαλύτερη συχνότητα.. Αλλά δεν αντέχω άλλο αυτό το καιρικό σίχαμα. Δεν μπορώ άλλο και ψάχνω στους χάρτες την ελπίδα έστω για μια σταγόνα. Αλέξανδρος Μήτσης.

      Διαγραφή
    3. Αλέξανδρε, μην πάς μακριά, θυμήσου μόνο τον προπέρσινο χειμώνα. Με τον, κατά τα άλλα συμπαθέστατο και ικανότατο, εξ ερασιτεχνών μετεωρολόγο της δημόσιας τηλεόρασης να αποθεώνει όλο το χειμώνα στα δελτία του το καιρικό εκείνο χάλι("θαυμάσιος καιρός αύριο", "εξαιρετικος καιρός όλη τη βδομάδα" κλπ), προφανώς εναρμονιζόμενος με το ...κοινό περί καιρού αίσθημα. Ωσπου δεν άντεξα και του έγραψα κάτι στο FB.


      Διαγραφή
    4. Μα και τώρα το λένε.. Καλοκαιρία, τι όμορφος καιρός, κ.λ.π. Τις ελιές που διψάνε, τις λίμνες που στερεύουν δεν τις βλέπουν. Τον Σεπτέμβριο που κατάντησε Ιούλιος, το Φθινόπωρο που τείνει να εξαφανιστεί δεν τους κάνει εντύπωση. Ότι πουλάει φίλε μου. Άστο μην το ψάχνεις Γιώργο.. Κλείσε τα αυτιά σου και τα μάτια σου. Μόνο νεύρα θα έχεις τίποτα άλλο. Αλέξανδρος Μήτσης.

      Διαγραφή
    5. Δυστυχώς οι συνειδητοποιημένοι άνθρωποι που έχουν αγάπη για όλες τις εποχές και εκτιμούν όλα τα καιρικά μοτίβα είναι μετρημένοι στα δάκτυλα του ενός χεριού.Σε όποιον και να πεις ότι δε σου αρέσει η φετινή καλοκαιρία του Οκτωβρίου θα σε θεωρήσει το λιγότερο γραφικό ή μάλλον τρελό.Εγώ προσωπικά συμπαθούσα πάντα τη χειμερινή περίοδο διότι σαν καιρόφιλος, έχει πολλά περισσότερα να μου δώσει.Αλλά εμείς που μας αρέσει το κρύο και προτιμάμε να δαπανούμε ελάχιστα χρήματα στο πετρέλαιο θέρμανσης ακολουθώντας έξυπνες πρακτικές για τη μόνωση και τον αερισμό παρά να χρυσοπληρώνουμε τα κλιματιστικά στη ΔΕΗ είμαστε τρελοί.Γιατί;Γιατί υπάρχει πλήρης άγνοια στο κοινό στα απλά καθημερινά θέματα φυσικής που έχουν εφαρμογή στη ζωή μας.Δεν ελπίζω σε κάποια αλλαγή..έτσι και αλλιώς ο κόσμος πάντα έτσι ήταν και έτσι θα είναι.Ο άλλος σπουδάζει στο πολυτεχνείο 22 χρονών γομάρι και το μόνο ενδιαφέρον που βρίσκει είναι η καφετέρια με τη μουσική-σφυροκόπημα και το club.Τι να περιμένει κανείς από μια τέτοια κοινωνία.Συγνώμη που με πήρε το παράπονο αλλά από όσο έχω διαβάσει και τους άλλους φίλους εδώ μέσα..κάπως έτσι πρέπει να νιώθουν."Αλοίμονο δεν έχω τη κοινή λογική" που λέει και ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας.Όσο για τις λίμνες που στερεύουν και τις ελιές που διψούν...κανείς δε νοιάζεται ώσπου πλήττεται οικονομικά.
      Υ.Γ.Κλαίνε τα πουλιά γι'αέρα
      και τα δέντρα για νερό
      κλαίω βροχούλα μου και
      γω για σένα
      που έχω μήνες
      για να σε δω... κατά το σαν απόκληρος του Β.Τσιτσάνη

      Διαγραφή
    6. Φίλε Σταύρο σε ότι είπες συμφωνώ ΑΠΟΛΥΤΑ! Είναι ακριβώς έτσι. Υπάρχει όμως και η περίπτωση κάποιων πολύ λίγων που είναι συνειδητοποιημένοι όσον αφορά τις επιπτώσεις στο περιβάλλον, να προτιμούν την καφετέρια και την παραλία. Και εγώ καιρόφιλος-χιονόφιλος είμαι. Παρακολουθώ όμως όλα τα φαινόμενα όλες τις εποχές και έχω την γνώση για το τι συμβαίνει στο κλίμα των χωρών της μεσογείου. Πως λοιπόν να χαρώ και να επιζητώ την "καλοκαιρία" τέλη Οκτωβρίου; Αλέξανδρος Μήτσης.

      Διαγραφή
  4. Από ότι φαίνεται θα μεταναστεψουμε σε μεγαλύτερα γεωγραφικά πλατη

    ΑπάντησηΔιαγραφή