Προς παύση των βροχών και εξασθένηση των ανέμων

Η βασική ατμοσφαιρική διαταραχή, που το τελευταίο τριήμερο επηρέασε με ανομοιόμορφο τρόπο τον καιρό των διάφορων περιοχών της χώρας μας, κατευθύνεται πλέον προς τη Β. Αφρική. Αυτό θα έχει ως συνέπεια να πέσει σιγά-σιγά η αυλαία των βροχών και να εξασθενήσουν σταδιακά οι βόρειοι άνεμοι. Κατά τα άλλα, το νέο εικοσιτετράωρο (Πέμπτη), η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές της, αλλά οι ελάχιστες τιμές θα κυμανθούν σε χαμηλά επίπεδα. Την Παρασκευή (27/10), μόνο το πρωί στη Β. Κρήτη υπάρχει πιθανότητα να σημειωθούν λίγες ασθενείς βροχές. Η ένταση των ανέμων θα πέσει βαθμιαία στα 4 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί κοντά στα κανονικά για τα εποχή επίπεδα. Το Σάββατο (28/10) είναι πιθανό να σημειωθούν τοπικές βροχές μικρής διάρκειας κυρίως στη Δ. Ελλάδα, την Α. Μακεδονία, τη Θράκη και το Α. Αιγαίο. Οι άνεμοι θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις με βασική ένταση τα 4 με 5 μποφόρ. Τέλος, την Κυριακή  (29/10), λίγες πρόσκαιρες βροχές αναμένονται στα ανατολικά και νότια.

Πέμπτη, 26 Οκτωβρίου 2017

 
ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 26-10-2017

Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικές νεφώσεις το πρωί. Άνεμοι Β-ΒΑ 3 με 4 και πρόσκαιρα στα ανατολικά 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 4 έως 20 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Ηλιοφάνεια σχεδόν παντού. Άνεμοι Α-ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 6 έως 23 βαθμούς. 

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Τοπικές βροχές κατά κανόνα ασθενείς. Το απόγευμα βελτίωση. Άνεμοι ΒΑ 4 με 5 και τοπικά στα ανατολικά 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 8 έως 21 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Τοπικές βροχές στα Ν-ΝΔ και κυρίως στην Κρήτη, όπου είναι πιθανό να εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες. Άνεμοι Β-ΒΑ 5 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 12 έως 22 βαθμούς.

Αττική:
Τοπικές νεφώσεις με πιθανότητα ασθενών βροχών το πρωί στα ανατολικά και τα βόρεια. Άνεμοι ΒΑ 4 με 5 και πρόσκαιρα στα ανατολικά 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 12 έως 21 βαθμούς. 

Θεσσαλονίκη
Λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις. Άνεμοι Β-ΒΑ 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 10 έως 20 βαθμούς.

2 σχόλια:

  1. Παύση των ποιων; Για να πάει κάτι, πρέπει πρώτα να είναι σε ισχύ. Εντάξει, αστειεύομαι, άλλωστε υπάρχουν περιοχές στη χώρα στις οποίες έβρεξε ικανοποιητικά. Η Αττική όμως δεν είναι ανάμεσα σε αυτές. Απ ό,τι βλέπω στην 5-ημερη πρόβλεψη, δεν προβλέπεται κάτι ιδιαίτερο υετικά. Άρα ο Οκτώβριος θα κλείσει για την περιοχή μου (Κηφισιά) με το συγκλονιστικό νούμερο των 5,2 (το 0,2 προστέθηκε το διήμερο της επέλασης του Δαίδαλου...., ε βέβαια, μετά την Αριάδνη έγινε της μόδας να δίνουμε ονόματα στις... μούφες). Άρα ο Οκτώβρης θα υπολείπεται υετικώς από Μάιο και Ιούνιο και θα κονταροχτυπιέται με τον Ιούλιο. Μόνο τον Αύγουστο που μας πέρασε βάζει κάτω... Όλα αυτά μπορεί να είναι απλή συγκυρία (μπορεί και να μην είναι όμως...) αλλά οπωσδήποτε δεν μπορεί να προδικάσει τους επόμενους μήνες, γι αυτό κ παραμένω συγκρατημένα αισιόδοξος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φίλε μου Βαγγέλη, όπως σωστά επισημαίνεις, μπορεί να πρόκειται για συγκυρία, μπορεί και όχι. Η μεγάλη εικόνα όμως είναι η κλιματική αλλαγή, τουλάχιστον για όσους την αποδέχονται (και είναι νομίζω πλέον η συντριπτική πλειονότητα είδικών και μη). Αυτό σημαίνει οτι, όσο περνάνε τα χρόνια, τίποτα δεν θα είναι πια όπως ήταν. Χωρίς να είναι, με τα δεδομένα του σήμερα, προβλέψιμες οι ακριβείς επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής ανά τον κόσμο, κάποια πράγματα φαντάζουν εύλογα. Οι χώρες της μεσογειακής λεκάνης, που έτσι κι αλλιώς βρίσκονται κοντά στη ζώνη των υποτροπικών πιέσεων, είναι σαφώς υποψήφιες για ερημοποίηση. Εννοείται πως αυτή θα είναι μια εξελικτική διαδικασία, δε θα συμβεί ξαφνικά ...αύριο, όμως τα σημάδια είναι ήδη ορατά από τώρα και θα γίνονται όλο και πιο ξεκάθαρα με την πάροδο του χρόνου. Ακόμα και αν το 2018 ρίξει όλα τα νερά που μας στέρησε το 2017, η τάση (μέσες θερμοκρασίες μηνών σταθερα πάνω από τα κλιματικά, με ελάχιστες εξαιρέσεις - διαφαινόμενες αλλαγές στα μοτίβα της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας) η τάση παραμένει. Συμπέρασμα: Δεν μπορούμε παρά να "συμβιβαστούμε" με την κατάσταση και να περιορίσουμε τις καιρικές "απαιτήσεις" μας, προκειμένου να μην βρισκόμαστε σε ένα διαρκές στερητικό σύνδρομο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή