Στη ΒΑ Ελλάδα οι σημαντικότερες βροχές

Το νέο εικοσιτετράωρο (Πέμπτη), η διάταξη των βαρομετρικών συστημάτων στη ΝΑ Ευρώπη θα είναι ευνοϊκή για να επικρατήσουν στη χώρα μας Δ-ΒΔ άνεμοι εντάσεως ως τα 6 μποφόρ (Θάλασσα Κυθήρων, Κρητικό). Κατά τα άλλα, τοπικές βροχές ή και καταιγίδες θα σημειωθούν κυρίως στη ΒΑ Ελλάδα και η θερμοκρασία θα κυμανθεί κοντά στα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Την Παρασκευή (3/5), δεν προβλέπονται βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν ΝΔ έως ΒΔ 3 με 5 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο. Το Σάββατο (4/5), ένα βαρομετρικό χαμηλό που θα κινηθεί από την Τυνησία προς την περιοχή μας θα φέρει αρκετή συννεφιά και τοπικές βροχές -μάλλον λασποβροχές- στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Οι άνεμοι θα γίνουν νοτιάδες με ένταση ως τα 7 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα κυρίως στη Ν-ΝΑ νησιωτική Ελλάδα. Την Κυριακή (5/5), τοπικές βροχές αναμένονται κυρίως στην κεντρική και τη βόρεια χώρα. Οι ισχυροί νοτιάδες βαθμιαία θα εξασθενήσουν.
Καλό μήνα, φίλοι μου

ΠΕΜΠΤΗ, 2 Μαΐου 2019


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 2-5-2019

Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικοί όμβροι και καταιγίδες κυρίως στα ΒΑ το απόγευμα. Άνεμοι Δ-ΒΔ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 6 έως 22 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Πιθανοί όμβροι το απόγευμα στα ορεινά. Άνεμοι ΒΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 8 έως 22 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Πιθανοί όμβροι το απόγευμα στα ορεινά. Άνεμοι ΒΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 8 έως 23 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Τοπικοί όμβροι ή και καταιγίδες στο Α-ΒΑ Αιγαίο. Άνεμοι Δ-ΒΔ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 10 έως 23 βαθμούς.

Αττική:
Τοπικές νεφώσεις το απόγευμα. Άνεμοι ΒΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 11 έως 23 βαθμούς. 

Ν. Θεσσαλονίκης:
Πιθανοί όμβροι το απόγευμα στα ορεινά. Άνεμοι ΒΔ 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 10 έως 22 βαθμούς.

10 σχόλια:

  1. Καλό μήνα σε όλους!
    Με αμείωτο το καιρικό ενδιαφέρον συνεχίζει ο Μάιος για πολλές περιοχές της χώρας καθώς απο το Σάββατο κυρίως κ μετά μπαίνουμε σε τροχιά έντονης αστάθειας κ πάλι με αρκετές βροχές αλλά κ ψύχρα θα έλεγα,κυρίως αυτή τη φορά όμως στα πιο δυτικά κεντρικά κ βόρεια.
    Θερμή εισβολή ακόμη(ευτυχώς)δε φαίνεται ούτε με κιάλια!

    Υ.Γ. Πρωτομαγιά σήμερα κ δυστυχώς το πρώτο μπάνιο μού για φέτος αναβλήθηκε με τον καιρό από εχθές να έχει γίνει άκρως φθινοπωρινός με συνεφιές κ έναν ψυχρό δυτικό άνεμο πους μας έχει κάνει να ξανά φορέσουμε εκ νέου τα μακριμάνικα κ τις ζακέτες.
    Μάλιστα εδώ κ λίγες ώρες σημειώνεται ισχυρή βροχή κ η θερμοκρασία έχει κατρακυλήσει στους 13 με 14 βαθμούς!
    Οπότε μάλλον θα έλεγα ότι για το δυτικό τόξο της χώρας οι θερμοκρασίες είναι κ θα είναι το επόμενο διάστημα κατώτερες των φυσιολογικών τιμών.
    Καλό απόγευμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ασθενής βροχή σημειώθηκε χθες βράδυ ακόμα και στη Ρόδο (και μάλιστα σε όλο το νησί)!. Πάντως οι δροσερές ανοιξιάτικες συνθήκες έχουν επανέλθει εδώ και μερικές ώρες. Μακάρι οι δροσερές και - γιατί όχι- άσταθειοβροχερές για κάποιες ορεινές περιοχές συνθήκες να συνεχιστούν και τον Μάιο
      Θάνος Κοτταράς

      Διαγραφή
  2. Κάπως έτσι έκλεισε θερμοκρασιακά ο Απρίλιος:

    http://models.weatherbell.com/climate/ncep_cfsr_europe_t2m_anom.png

    Δροσερός για εμάς, θερμός για το μεγαλύτερο μέρος της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης. Έντονη η ψυχρή ανωμαλία στη Μέση Ανατολή.

    "Μοιρασμένη" η Β. Αμερική, με τη Γροιλανδία (ως συνήθως τα τελευταία χρόνια) στο φούρνο:

    http://models.weatherbell.com/climate/ncep_cfsr_noram_t2m_anom.png

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με λίγα λόγια Γιώργο η ανωμαλία συνεχίζει στη Γροιλανδία ενώ η χώρα μας σε γενικές γραμμές τον Απρίλιο ήταν αρκετά ψυχρή κ κυρίως τα δυτικά της τμήματα όπως φαίνεται κ στο χάρτη(Οπότε δίκαια έκαιγαν τα τζάκια μέχρι την Μ.Τεταρτη κ μετά από ένα διάλειμμα σήμερα ξανά πήραν μπροστά!!!!!).

      http://effis.jrc.ec.europa.eu/applications/monthly-forecast/

      Εγώ με τη σειρά μου σας παραθέτω παραπάνω το λινκ από το πολύ επιτυχημένο μεσοπρόθεσμο ευρωπαϊκό μοντέλο "Copernicus ECMWF" που μας δείχνει σε γενικές γραμμές με χάρτες την πιθανή εξέλιξη του καιρού για τον Μάιο.
      Με λίγα λόγια το μεγαλύτερο διάστημα θα πρέπει να περάσει με θερμοκρασίες χαμηλότερες του μέσου όρου κ αρκετές βροχές είτε με αστάθειες είτε με κάποια χαμηλά από τα δυτικά.Η καλύτερη περίοδο με τα περισσότερα φαινόμενα-ψύχρα φαίνεται να είναι από τις 6 έως τις 13 Μαΐου.
      Την πρώτη βδομάδα του Μαΐου η μερίδα του λέοντος υετικά θα πάει στα δυτικά κ η τελευταία βδομάδα ο καιρός θα πρέπει σιγά σιγά να συμβιβαστεί με τις ημερολογιακές ενδείξεις με την αστάθεια όμως να επιμένει τα απογεύματα.Αντίθετα στην Ιβηρική χερσόνησο ο καιρός θα παραμείνει κ τον Μάη ζεστός κ άνομβρος.
      Αν βγει ο ευρωπαίος επιβεβαιώνετε κ η αίσθηση που είχα πολλές μέρες πρίν κ την είχα πει για τον μήνα αυτόν.

      Διαγραφή
    2. Όχι μόνο η αίσθησή σου επιβεβαιώνεται, αλλά και ο χαρακτηρισμός "μαυρόγατα" που έχει κολλήσει σ΄εμένα ο Βαγγέλης Κ.! Είναι τυχαίο ότι η μοναδική φετινή χιονόπτωση (έστω και εξπρές) στο κέντρο της Αθήνας συνέβη τον καιρό που ήμουν πλήρως εξαφανισμένος από το μπλογκ;

      Διαγραφή
    3. Έλα μου ντε.....
      Δε πειράζει Γιώργο,όλοι ξέρουμε πόσο ενημερωμένος κ καταρτισμένος είσαι πάνω στον καιρό κ στο προγνωστικό κομμάτι.Ας μας λες εσύ για ζέστες κ ξηρασία για γούρι κ στο τέλος ας κάνει αυτό που ποθούμε εμείς κ δε πειράζει.

      Διαγραφή
  3. Καλό μήνα σε όλους σας.
    Ο τρελός αέρας στην περιοχή μου, δεν έχει ξεκόψει λεπτό από το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα και μάλιστα σήμερα, έφερε και πολύ πυκνή συννεφιά, αλλά και αρκετές σταγόνες βροχής,με αποτέλεσμα η θερμοκρασία να μην ξεπεράσει τους 16 βαθμούς.
    Αυτό όμως δεν με εμπόδισε να κάνω ένα ακόμη μπάνιο στα υπέροχα και κρυστάλλινα νερά του Κορινθιακού κόλπου και μάλιστα με πολύ κόσμο να τιμάει την θάλασσα.
    Όπως σου είπα φίλε Φώτη, μπορεί το πρωί να βασανιστηκα,αναγκαστικά στα αμπέλια μου, καθώς η ζέστη των τελευταίων ημερών, φούντωσε για τα καλά τα χορτάρια,αλλά μετά το καλούσε η μέρα για μπάνιο και τσιπουροκατασταση...!!
    Ελπίζω να μην πιασει την περιοχή μου τις επόμενες ημέρες ,καμία από τις ερχόμενες ασταθειες
    Όσο για τις θερμές εισβολές, ελπίζω να είναι όσο πιο ήπιες γίνεται και οπωσδήποτε μετά τις εκλογές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Από τσούχτρες πώς πάει φέτος ο Κορινθιακός Χριστόδουλε; Όσο για τον καιρό μετά τις εκλογές, προβλέπω πως θα επικρατήσουν συνθήκες ...αστάθειας, που θα τραβήξει όλο το καλοκαίρι, με όμβρους (εξελίξεων), μέτωπα (αντιπαραθέσεων), κεραυνούς (δηλώσεων) και γενικώς ακραία πολιτικά φαινόμενα που θα επηρεάσουν σημαντικά τα μπάνια του λαού.

      Διαγραφή
  4. Μέχρι στιγμής Γιώργο, οι τσουχτρες αγνοούνται και από όσα είδα στον βυθό που βούτηξα, δεν φαίνονταν να υπάρχουν και αυτοί οι θυλακες που ήταν γεμάτοι πέρυσι με γόνους, νομίζω έτσι τα λένε,το ίδιο μου λένε και οι ψαράδες.Μακαρι να μην έχει φέτος, γιατί θα είναι καταστροφικά για όλους μας.
    Για τις εκλογές, μιλάω για τις τοπικές και γι'αυτό το διάστημα με ενδιαφέρει.
    Για τις άλλες, έχουμε πολύ καιρό ακόμη και όταν έρθουν με το καλό και δώσω τα αποτελέσματα στον φίλο μου στο ΣΚΆΙ,θα τα αναρτήσω και εδω(και Ο Θεός βοηθος).Καλημέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το μόνο καλό που έχουν οι εκλογές,οι αυτοδιοικητικές είναι ότι γίνονται μαζικά έργα και οι βουλευτικές εκλογές ότι τσιμπάμε κάνα έκτακτο επίδομα ή ότι γίνεται καμιά φοροελάφρυνση την οποία του χρόνου θα μας την πάρουν πίσω έχοντας δέσει το γάϊδαρό τους για μια τετραετία!
    Κατά τα άλλα δε θέλω να τις σκέπτομαι τις εκλογές κυρίως για το πολύ χαμηλό επίπεδο αντιπαράθεσης και ενθυμουμενος όλες τις προεκλογικές εξαπατήσεις των τελευταίων 25 ετών που θυμάμαι,δεξιών,αριστερών,κεντρώων,εκσυγρονιστών,συντηρητικών,όλων όμως ανεξαιρέτως!

    ΑπάντησηΔιαγραφή