Περιορισμένη, προς το παρόν, η αστάθεια

Βαρομετρικό χαμηλό στη Β. Ιταλία κινείται αργά Α-ΝΑ. Στη διάρκεια του νέου εικοσιτετραώρου (Τετάρτη), το σύστημα αυτό θα προκαλέσει τοπικές βροχές κυρίως στη Δ-ΒΔ Ελλάδα και σε συνδυασμό με τις υψηλές πιέσεις στην Τουρκία θα διατηρήσει στην περιοχή μας το Ν-ΝΔ ρεύμα με ένταση ως τα 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα φθάσει τους 30 βαθμούς (ανατολική και νότια Ελλάδα). Την Πέμπτη (30/5), στα δυτικά και τα βόρεια προβλέπονται νεφώσεις με λίγες βροχές κυρίως στα ΒΔ. Οι άνεμοι θα πνέουν ΒΔ έως ΝΔ 4 με 5 μποφόρ και η θερμοκρασία δεν θα αλλάξει σημαντικά. Την Παρασκευή (31/5), σύντομες τοπικές βροχές αναμένονται στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά. Οι άνεμοι θα πνέουν Δ-ΒΔ 3 με 5 μποφόρ και στη ΒΔ χώρα θα πέσει λίγο η θερμοκρασία. Το Σαββατοκύριακο (1-2/6), βροχές και τοπικές καταιγίδες θα σημειωθούν στο Ιόνιο και την ηπειρωτική Ελλάδα. Οι άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 5 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση σε όλη τη χώρα.

Τετάρτη, 29 Μαΐου 2019


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 29-5-2019

Βόρεια Ελλάδα:
Πιθανές βροχές μικρής διάρκειας στη Μακεδονία. Άνεμοι Ν-ΝΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 11 έως 29 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Παροδικές βροχές στο Β. Ιόνιο, την Ήπειρο και τη Δ. Στερεά. Πιθανές καταιγίδες. Άνεμοι Ν-ΝΔ 4 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 13 έως 28 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Τοπικές νεφώσεις. Άνεμοι Δ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 14 έως 30 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Αραιές νεφώσεις κυρίως στα νότια. Άνεμοι Δ-ΝΔ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 16 έως 30 βαθμούς.

Αττική:
Λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις. Άνεμοι Δ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 17 έως 29 βαθμούς.
 
Ν. Θεσσαλονίκης:
Τοπικές νεφώσεις κυρίως το απόγευμα. Άνεμοι Ν 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 16 έως 28 βαθμούς

12 σχόλια:

  1. Κατάξερος ο μάης στην Καρδίτσα,
    ΚΑΤΑΞΕΡΟΣ!

    καρδιτσα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα σας κύριε Ζιακόπουλε.Στο μετεόγραμμα σας εξακολουθείτε να δίνετε βροχές στην Αττική για το Σάββατο και καταιγίδες για την Κυριακή..Έχω την αίσθηση οτι η λίμνη θα κινηθεί βορειότερα βασιζόμενος πάντα στο τι δείχνουν τα προγνωστικά μοντέλα σήμερα..Οπότε ο νομός Αττικής δύσκολα θα επηρεαστεί..Κάτι παραπάνω θα ξέρετε βεβαία και ελπίζω να δικαιωθείτε..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. http://effis.jrc.ec.europa.eu/applications/monthly-forecast/

    Μόλις βγήκε(πατήστε πάνω το λινκ)κ η ανανεωμένη μεσοπρόθεσμη προοπτική του καιρού από τούς ευρωπαίους η οποία συνεχίζει κ δείχνει για όλο σχεδόν τον Ιούνιο θερμοκρασίες χαμηλότερες του μέσου όρου στα δυτικά κ κοντά στο μέσο όρο για την υπόλοιπη χώρα με αυξημένη γενικά αστάθεια πρωτίστως στα ΔΒδυτικά αρχές του μήνα κ μετέπειτα σε όλη τη χώρα κ κυρίως στα ηπειρωτικά όπου μετά τις 16 του μήνα δεν αποκλείονται κ έντονα καιρικά φαινόμενα.
    Έχουμε λοιπόν συμφωνία των δύο μεγάλων προγνωστικών κέντρων(Ευρώπη-Αμερική)κ αναμένουμε την εξέλιξη του καιρού η οποία εάν κρίνω από την προοπτική του Σαββάτου κ μετά θα έχει αρκετό ενδιαφέρον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλημέρα σε όλους! Γιώργο Λαμέρα, για το γκαντεμικο όνομα και τον καιρό,μου ήρθαν αναμνήσεις από τον Απρίλη του 1990,παιδί της τετάρτης δημοτικού! Πρώτο θέμα συζήτησης όλη τη χρονιά ήταν το ότι είχε σχεδόν δύο χρόνια να βρέξει!Βγηκε ο Μητσοτάκης την Κυριακή των Βαΐων και εβρεξε Μ.Τρίτη και Μ. Παρασκευή όσο δεν είχε βρέξει από την αρχή της χρονιάς! Στο πολωμενο τότε πολιτικό κλίμα, οι εφημερίδες οι προσκείμενες στη ΝΔ το χρησιμοποίησαν σχεδόν ως άνωθεν σημάδι ότι όταν βγήκε ο "γκαντέμης" εβρεξε! Στον αντιποδα, το 1993 με το στέγνωμα των ταμιευτήρων της ΕΥΔΑΠ, αντίστοιχα τα προσκειμενα στο ΠΑΣΟΚ μέσα, στα προεκλογικά του Οκτωβρίου 1993 έλεγαν ότι ούτε η φύση δε θέλει το "γκαντέμη" και ότι αν δε φύγει, δεν ξαναβρέχει στην Ελλάδα! Για την ιστορία τότε εβρεξε για πρώτη φορά στην Αττική το βράδυ της 13ης Νοεμβρίου μετά από 5+ μήνες χωρίς χιλιοστό υετού!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Παιδιά, ωραία περνάμε με τις βροχές μας, μπαίνει ο Ιούνιος και θα βρέχει, οι μακροπρόθεσμες για τα Βαλκάνια είναι καλές, με άλλα λόγια, το μοτίβο συνεχίζει να ευνοεί την περιοχή μας εδώ και κάμποσους μήνες. Δε σας κρύβω όμως ότι φοβάμαι ότι το μοτίβο θα αλλάξει όταν δε θα πρέπει - γιατί κάποια στιγμή θα αλλάξει νομοτελειακά -- και φάμε φάβα χειμώνα του χρόνου. Γιώργο ξεκίνα σε παρακαλώ τα δικά σου, ξέρεις εσύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κοίταξε, ο γκαντέμης του μπλογκ είμαι εγώ, δεν υπάρχει αμφιβολία περί αυτού. Επειδή όμως επίκειται πολιτική αλλαγή, θα δούμε πώς θα πάνε τα πράγματα από αυτής της απόψεως (βλέπε σχετικό σχόλιο Παπαηλία) και αναλόγως θα ...δράσω. Πάντως, ως γκαντέμης αντιπρόεδρος του μπλογκ, νομίζω πως δικαιούμαι να διεκδικήσω κάποια στιγμή (σε βαθιά γεράματα ίσως) και τον τίτλο του ...Επίτιμου.

      Διαγραφή
    2. Αν είναι να αλλάξει οπωσδήποτε ας αλλάξει το καλοκαίρι για να ξαναλλάξει προς το ψυχρό και βροχερό και πάλι από τον Οκτώβριο και όχι να φάμε τη φρίκη του 2015 που πήγαινε ονειρικά το καλοκαίρι και από το Νοέμβριο επικράτησε το πολύ ξηρό και επίμονα ζεστό σενάριο...αφού φάγαμε και τα Σεπτεμβριανά 40άρια πρώτα...

      Διαγραφή
  6. Χριστόδουλε, συγχαρητήρια, καλή και δημιουργική θητεία! Μια ερώτηση, σε τι κατάσταση βρίσκεται ο δρόμος για Άγιο Σεραφείμ μετά τις βρω; Πάει επιβατικό αμάξι; Ευχαριστώ πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ο άνεμος παίζει πολύ μεγάλο ρόλο στον καιρό της περιοχή μου,τόσο τον χειμώνα,όσο και το καλοκαιρι.
    Η ενταση του και η φορά διευθύνσεις του ακόμη περισσότερο.
    Τον χειμώνα, μας βασανίζει άγρια και το καλοκαιρι, μας χαρίζει απλόχερα δροσερές ημέρες και πολλές φορές αρκετά ψυχρές νύχτες.
    Τις τελευταίες ημέρες και ειδικά από την Κυριακή και μετά, μπορεί ο ΔΝΔ άνεμος στα υψώματα να κρατά την θερμοκρασία σε πολύ καλά επίπεδα (27-28 βαθμούς),όμως στον κάμπο της κωπαιδος, τον δικό μας ,αλλά και τον κάμπο της Θήβας, δρα σαν λιβας, με αποτέλεσμα να έχει κάνει ζημιά, ειδικά στα σιτηρά ,καθως"άρπαξαν"και κιτρινησαν πριν την ώρα τους.
    Πόση ακριβώς θα είναι η ζημιά, θα φανεί σε λίγες ημέρες που θα αρχίσει το κόψιμο.
    Είναι όμως απίστευτο αυτό που έγινε σε τόσες λίγες ημέρες.
    Ακόμη και τα χορτάρια στον κάμπο ξεράθηκαν, ενώ άρχισαν να "στριβουν"(ξεραίνονται)και στα πιο ημιορεινά.
    Ένα άλλο παράδοξο είναι ότι τα πρωινά που κόβει ο αερας στον κάμπο και με την υγρασία που υπάρχει εκεί, 3 μερες τωρα,σχηματίζεται ομίχλη που ειδικά στην Κωπαιδα είναι πυκνή.
    Μετά το τέλος των εκλογών,ασχολούμαι εντατικά με τα αμπέλια μου, καθώς πολλές δουλειές έμειναν πίσω.
    Παρατηρώ ξανά να υπάρχουν φέτος παρά πολλά φίδια,ποντίκια, σκατζοχαιροι, ασβοι,κουναβια και αγριογούρουνα.
    Οι δε αλεπούδες και οι νυφιτσες κάνουν πάρτι τόσο στους αγρούς,όσο και μέσα στο χωριό μου.
    Επίσης έχουν κάνει την εμφάνισή τους και αλλά ζευγάρια σταυραετων, με αποτέλεσμα τα" γερακια μου"να εχουν μετακινηθεί προς το χωριό,αφήνοντας ελεύθερο το πεδίο στους σταυραετους, που έχει γεμίσει με αυτους όλη η Κωπαιδα.
    Εντατικά "δουλευουν"και οι "μετεωρολογοι"μου για ακόμη μια φορά και τους παρατηρώ προσεκτικά ώστε να μπορέσω να αποκρυπτογραφήσω τις "προβλεψεις"τους.
    Φίλε Χρήστο Παπαηλια,στο μοναστήρι πήγα τελευταίο φορά την παραμονή της γιορτής, 5 Μαΐου δηλαδή και ο δρόμος ήταν πολύ καλός.
    Διαβάζοντας το σχόλιο σου, επικοινώνησα με τον μοναχό Ισαάκ που βρίσκεται λίγο πιο κάτω, στην Ιερά Μονή Αγίων Θεωδορων Ζαλτσας, τα λεγόμενα και Μετέωρα της Βοιωτίας και μου είπε ότι εχθές που πέρασε, ο δρόμος ήταν σε άριστη κατάσταση και για χαμηλό αυτοκίνητο.
    Εάν βρεθείς στην περιοχή, καλό είναι να δεις και την μόνη των Μετεώρων.
    Δεν ξέρω από ποιον δρόμο θα έρθεις, αλλά νομίζω ότι είναι καλύτερα να διαλέξεις τον δρόμο(αν θυμάμαι καλά είπες ότι μένεις Δ,Αττικη;)από Π.εθνικη Θήβας-Αθηνας(καζα)και από Ερυθρές-Πλαταιές να πάρεις τον καινούργιο δρόμο που πηγαίνει προς Δομβραινα παραλία Σαράντη και μετα το χωριό Πρόδρομος, ακριβώς στο κανάλι του Μόρνου να στρίψεις αριστερά.
    Όπως και να έχει, αν χρειαστείς οτιδήποτε μην διστάσεις να με ενοχλήσεις ,ακόμη και για παρέα.
    Στις 15 Ιουνίου είναι η γιορτή του Ιερώνυμου και συνήθως ο αρχιεπίσκοπος λειτουργεί εκεί, καθώς ανεβαίνει συχνά για να ηρεμήσει, αφού αποτελεί το ησυχαστήριο του.
    Βέβαια αυτό θα το μάθω όταν ζυγώνει ο καιρός, γιατί μπορεί να προκύψει κάτι στο πρόγραμμα του.
    Η πρόσκληση για την ημέρα αυτή, είναι ανοιχτή για όλους σας και άνετα γίνομαι ο ξεναγός σας,αφού θα έχουν τελειώσει και τα παιδιά τις εξετάσεις (γυμνάσια-λυκεια).
    Δάσκαλε,να μια καλή ευκαιρία για να έρθεις με την σύζυγό.
    Το ίδιο ισχύει και για τον Σιμουλη,όπως και τον Νίκο τον Πάπα που χάθηκαν τελείως από το μπλοκ .
    Καλημέρα σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Σε ευχαριστώ πάρα πολύ,θα χαρώ πολύ να σε βρω όταν ανέβω,εχω να έρθω από τον Ιούλιο του 2017 με χαμηλό αμάξι ...από Πρόδρομο, Χωστια και κανάλι έρχομαι ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Χρήστο εννοώ εάν έρθεις απο Καζα, η από εθνική Αθηνών Λαμίας οπότε περνάς και από το χωριό μου να πάμε παρέα.
    Χαρά μου να βρεθούμε από κοντά.
    Ενημέρωσε με.
    Χωστια ,είναι η παλιά ονομασία του Προδρόμου.
    Καλή μου μερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ναι Χριστόδουλε, από Κάζα, Πλαταιές, Θεσπιές,Θίσβη πάω...Να μην έχει και τις προπερσινες τσούχτρες ψήνομαι πολύ για μπανάκι στην παραλία Σαράντη! Πως λέγεται το χωριό σου ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή