Οι γαλότσες του Σρέντερ


Την 29η Οκτωβρίου 1961 στην Ελλάδα έγιναν βουλευτικές εκλογές. Νικητής είχε βγει η παράταξη του Κωνσταντίνου Καραμανλή (ΕΡΕ). Ωστόσο, η αξιωματική αντιπολίτευση, η  Ένωση Κέντρου του Γεωργίου Παπανδρέου, είχε αμφισβητήσει το αδιάβλητο των εκλογών, οι οποίες έμειναν στην ιστορία ως «εκλογές βίας και νοθείας». Στις 23:30 της 5ης Νοεμβρίου 1961 στην Αττική ξέσπασε τρομερή καταιγίδα με αποτέλεσμα το θάνατο δεκάδων ανθρώπων και την πρόκληση τεράστιων υλικών καταστροφών. Οι αντίπαλοι της Κυβέρνησης την κατηγόρησαν γιατί «είχε αφήσει την Αθήνα έρμαιη στο έλεος των στοιχείων της φύσης, χωρίς στοιχειώδη αποχετευτικά και άλλα έργα υποδομής» και οι αντιπολιτευόμενες εφημερίδες φιλοξενούσαν δηλώσεις κατοίκων της μορφής: «Αν οι πλημμύρες είχαν έρθει την προηγούμενη βδομάδα, θα ψηφίζαμε αλλιώς». 


Κυβερνητικοί κύκλοι, ευρισκόμενοι σε άμυνα, είχαν προτείνει «να καλλιεργηθεί και διαδοθεί διά της προπαγάνδας του ψιθύρου εις τον λαόν η φήμη ότι τας πλημμύρας προεκάλεσαν μετεωρολογικαί μεταβολαί και ρεύματα, προελθούσαι εξ αποτόμων μεταβολών της θερμοκρασίας συνεπεία της γενικής διαταράξεως της ατμοσφαίρας από τας ατομικάς εκρήξεις της Σοβιετικής Ενώσεως!» (Πρακτικά Συμβουλίου Μελετών του Υπουργείου Προεδρίας). Σημειώνεται ότι στις 30 Οκτωβρίου 1961 στη Νόβαγια Ζέμλιγια της Ρωσικής Αρκτικής η Σοβιετική Ένωση είχε πραγματοποιήσει τη μεγαλύτερη πυρηνική δοκιμή της ιστορίας (Τσαρ Μπόμπα).

Την 2α Νοεμβρίου 1977, μεσούσης της προεκλογικής περιόδου (οι εκλογές είχαν οριστεί για τις 20 του μήνα), ξέσπασε στην Αθήνα άλλη μία σφοδρή καταιγίδα που προκάλεσε το θάνατο 24 ανθρώπων και μεγάλες υλικές καταστροφές. Η αντιπολίτευση, για το μεγάλο αριθμό των θυμάτων και τις εκτεταμένες καταστροφές, έριξε τις ευθύνες στην Κυβέρνηση του πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή. Στις 16 Νοεμβρίου 1977 ο Ανδρέας Παπανδρέου στην προεκλογική ομιλία του στο Σύνταγμα, που έγινε με καλό καιρό, είπε ότι  ο ήλιος του ΠΑΣΟΚ είχε διαλύσει τα σύννεφα και άφησε να εννοηθεί ότι ως κυβέρνηση θα έπαιρνε όλα εκείνα τα μέτρα για την αποτροπή ή το μετριασμό των επιπτώσεων των ισχυρών καταιγίδων. Δεκαεπτά χρόνια μετά, τον Οκτώβριο του 1994, με πρωθυπουργό τον Ανδρέα Παπανδρέου, νέα πλημμύρα πλήττει την Αττική, με αποτέλεσμα, πέρα από τις υλικές καταστροφές, το θάνατο 10 ανθρώπων.

Τον Φεβρουάριο του 1962 καταστροφικές πλημμύρες έπληξαν την περιοχή του Αμβούργου. Ο υπουργός εσωτερικών της τοπικής κυβέρνησης και μετέπειτα καγκελάριος Χέλμουτ Σμιτ, αναλαμβάνοντας ο ίδιος τον συντονισμό των επιχειρήσεων, αντιμετώπισε με επιτυχία την κρίση. Τον Αύγουστο του 2002, στις μεγάλες πλημμύρες του ποταμού Έλβα, ο Γκέρχαρντ Σρέντερ άφησε το γραφείο του στην καγκελαρία και βούτηξε με τις γαλότσες του στις λάσπες, συμμετέχοντας ενεργά στις επιχειρήσεις. Εκείνο το καλοκαίρι, ο αντίπαλος του Σρέντερ για την καγκελαρία Έντμουντ Στόιμπερ, που προηγούνταν στις δημοσκοπήσεις, πήγε διακοπές. Στις εκλογές που ακολούθησαν το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα του Σρέντερ ήλθε πρώτο. Πολλοί λένε ότι ο ηγέτης του, ο οποίος φορώντας τις γαλότσες του έτρεξε να εμψυχώσει τους πλημμυροπαθείς, ήταν αυτός που του έδωσε τη νίκη.
Καλή Κυριακή, φίλοι μου

1 σχόλιο:

  1. http://ziakopoulos.blogspot.com/2019/05/blog-post_69.html?m=1

    Εκτός από τον καιρό δάσκαλε,τα πάτε πολύ καλά κ στα εκλογικά αποτελέσματα κ μάλιστα μέρες πρίν!
    Καλή εβδομάδα σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή