Αστάθεια στη Β-ΒΔ Ελλάδα


Βαρομετρικό χαμηλό στην Τυρρηνική Θάλασσα κινείται βορειοανατολικά και το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη) θα προκαλέσει τοπικές βροχές κυρίως στη ΒΔ Ελλάδα. Την εικόνα του καιρού θα συμπληρώνουν οι Ν-ΝΔ άνεμοι εντάσεως ως τα 6 μποφόρ και οι υψηλές θερμοκρασίες ιδιαίτερα στις ανατολικές και νότιες περιοχές της χώρας. Την Τετάρτη και την Πέμπτη (29-30/5), αναφορικά με την προοπτική βροχών και την πορεία της θερμοκρασίας δεν αναμένονται αξιόλογες μεταβολές. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις με μέγιστη ένταση τα 6 μποφόρ στα νότια πελάγη. Την Παρασκευή (31/5), τοπικές βροχές και καταιγίδες αναμένονται στο Β. Ιόνιο, την Ήπειρο, τη Μακεδονία και τη Θράκη. Οι άνεμοι θα πνέουν Δ-ΒΔ 4 με 6 μποφόρ και στη Β-ΒΔ Ελλάδα θα πέσει λίγο η θερμοκρασία. Το Σάββατο (1/6) και κυρίως την Κυριακή (2/6), οι βροχές και οι καταιγίδες θα ενταθούν και θα επεκταθούν σχεδόν σε όλες τις δυτικές, κεντρικές και βόρειες περιοχές της χώρας.

Καλή εβδομάδα, φίλοι μου

Τρίτη, 28 Μαΐου 2019


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 28-5-2019

Βόρεια Ελλάδα:
Πιθανές βροχές ή και καταιγίδες στη δυτική και την κεντρική Μακεδονία. Άνεμοι Α-ΝΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 11 έως 30 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Παροδικές βροχές και καταιγίδες στο Β. Ιόνιο, την Ήπειρο και ίσως στη Δ. Στερεά. Άνεμοι Ν-ΝΔ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 13 έως 28 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Πιθανές βροχές ή και καταιγίδες στα ορεινά της Θεσσαλίας. Άνεμοι Ν-ΝΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 14 έως 30 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις. Άνεμοι Ν-ΝΔ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 16 έως 32 βαθμούς.

Αττική:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι Ν- ΝΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 17 έως 29 βαθμούς.
 
Ν. Θεσσαλονίκης:
Λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις. Άνεμοι Ν-ΝΑ 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 16 έως 28 βαθμούς.

8 σχόλια:

  1. Ο Μάης τελειώνει κ τουλάχιστον στα ΔΒΔυτικά το μοτίβο του καιρού δεν έχει αλλάξει,με τις πυκνές συνεφιές κατά περιόδους,τις μπόρες(οι οποίες σήμερα σε αντίθεση με τα προγνωστικά ήταν πολύ περισσότερες στην περιοχή μου από τις 5 κ 30 τα ξημερώματα κ συνεχίζουν μέχρι αυτή την ώρα με τη μορφή λασποβροχής!)κ τις θερμοκρασίες να μη λένε να ανέβουν σε καλοκαιρινά επίπεδα καθώς μόνο χθες σε συνδυασμό την αυξημένη δυσφορία κ τα κάποια ανοίγματα κοντέψαμε αλλά δεν ξεπεράσαμε κ πάλι το "ψυχολογικό" των 30β όχι μόνο εχθές αλλά καμία μέρα του Μαΐου!
    Ο καιρός φαίνεται να συνεχίζει τα δικά τού κυρίως στα Βδυτικά,ενώ προς το ΣΚ κ μετά η αστάθεια έρχεται να ενταθεί κ να εγκατασταθεί μαζί με τον πρώτο μήνα του καλοκαιριού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτή είναι η κατάσταση πανευρωπαϊκά, όσον αφορά στις θερμοκρασιακές αποκλίσεις, από 1ης Μαΐου ως σήμερα, σύμφωνα τουλάχιστον με τον χάρτη του Weatherbell:

      http://models.weatherbell.com/climate/ncep_cfsr_europe_t2m_anom.png

      Ακόμα και στην Αθήνα τα σπίτια δεν έχουν ζεσταθεί, σκεπαζόμαστε ακόμα με πικέ κουβέρτες και αυτό είναι κάτι που δεν το θυμάμαι εδώ και πολλά χρόνια και που οπωσδήποτε είναι προτιμότερο από το να ψηνόμαστε ήδη από το Μάη στον αθηναϊκό ...θερμοσυσσωρευτή.

      Αναφορικά με τον υετό δεν έχω υπόψη μου κάποιο αντίστοιχο χάρτη. Όταν κλείσει ο μήνας θα δούμε. Σήμερα ψιχάλισε για λίγο στην Καλλιθέα. Ο καιρός είναι μουντός, φθινοπωρινός από το πρωί, με πολύ μικρά διαστήματα ηλιοφάνειας. Κάποιοι ...κακοί άνθρωποι έσπευσαν να το αποδώσουν στο αποτέλεσμα των εκλογών, επικαλούμενοι το βεβαρυμένο παρελθόν ενός ονόματος ως προς την ...γκαντεμιά! Η συνέχεια θα δείξει αν έχουν δίκιο. Έχουμε άλλωστε πλέον μπροστά μας βουλευτικές εκλογές στις 30 Ιουνίου. Ανάλογα με το αποτέλεσμα και το εύρος της διαφοράς, θα μπορούσε ακόμα και να ...χιονίσει;

      Διαγραφή
    2. Φθινοπωρινός και για μία ώρα βροχερός σήμερα μέχρι το μεσημέρι,και μετα ασθενές θερμική αστάθεια έδινε ψιχάλες και βροχούλες εδώ και κεί μέχρι σχεδόν το βράδυ.
      Όντως Φώτη ο δάσκαλος έπεσε μέσα στις προβλέψεις για σήμερα από μέρες,για τον καιρό φυσικά,μόνο που δεν περίμενα και γω αυτό το Φθινοπωρινό πρωινό!
      Το πότισμα αναβάλλεται για κάποιες ημέρες,και έτσι γύρισα μετά από μια δύσκολη Δευτέρα στη δουλειά στο σπίτι και ξεκουραζόμουν.Μεχρι να ξαναχρειαστεί πότισμα όλο και κάποιο "συννεφακι" θα πιάσει πιάσει και πάλι.
      Χώρια ότι απο Παρασκευή μάλλον πάμε για άλλα...
      Γιώργος Νομή Τρικάλων

      Διαγραφή
    3. Αυτός ο χάρτης Γιώργο με τους χρωματισμούς αποτυπώνει ακριβώς τον καιρό του Μαΐου στη χώρα μας όπως τον ένιωσα κ εγώ.
      Όσο για τις βουλευτικές εκλογές τέλος Ιούνη,πλάκα πλάκα κ αναλόγως του αποτελέσματος(το γκατέμικο όνομα μάλλον θα υπερισχύσει) όλα μπορεί να τα δούμε κ στον καιρό!

      Διαγραφή
  2. Απο όσο θυμαμαι το βουνό Τομαρος το οποιο φαίνεται απο την πολη των Ιωαννίνων δεν κρατάει χιονι περα απο τις πρώτες μέρες του Μάιου.Φέτος σε τέσσερις μερες έρχεται καλοκαίρι και εχει ακομη λιγο χιόνι.Αυτο δείχνει οτι στα βορειοδυτικά ο Μάιος ηταν σιγουρα πιο κρύος απο τον μέσο όρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όντως ο καιρός συνεχίζει να είναι αρκετά ψυχρός και στην περιοχή μου και εκτός από 2 ημέρες που μπορεί να πει κανείς ότι είχαν καλοκαιρινο χαρακτήρα, οι υπόλοιπες είναι πολύ δροσερές και πολλές φορές ψυχρές και μάλιστα πολλές φορές πρωι-βράδυ τσιμπάει πολύ και φυσικά η κουβέρτα, όχι πικε, είναι άκρως απαραίτητη.Τα σπίτια παραμένουν κρύα και μαζί με τον ασταμάτητο αέρα διατηρούν χαμηλά την θερμοκρασία μέσα σε αυτά.
    Χιονι αρκετό έχει ακόμη ο Παρνασσός, πιο λίγο στην νότια πλευρά του και περισσότερο στην βόρεια.Χιονι αρκετό κρατάει ακόμη και η Διρφη.
    Ο καιρός είναι παράξενος και ύπουλος.Οι ζημιές είναι ήδη αρκετές τόσο σε αμπέλια, όχι μόνο από το χαλάζι, αλλά σε πολλά δεν πέταξαν τα 2α μάτια, αλλά έχουν τα μισά σταφύλια και πολλά έχουν προβλήματα από υγρασία και ασθενιες.
    Ίδια εικόνα έχουν και τα καρποφόρα,μισή η και σχεδόν καθόλου παραγωγή.
    Τα σιτηρά με την σειρά τους,έχουν και αυτά τα θέματα τους ,με πολλά κριθαρια ειδικά, να "άρπαξαν" απότομα και με όσα φαίνονται να έρχονται, από όσα γράφετε ολοι σας,σίγουρα θα έχουμε περισσότερες ζημιές.
    Περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει με τις ελιές, καθώς είναι γεμάτες με άνθος, όπως τις τελευταίες χρονιές άλλωστε,αλλά δεν ξέρω τι κρατήσουν στο τέλος.Τα τελευταία χρόνια, κρατούν ελάχιστα.Αυτόςείναι ο λόγος που χαρακτηρίσα την χρονιά όχι καλή και "ζημιαρικη".Για να δούμε.
    Καλημέρα σε όλους σας .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πάμε τώρα στα εκλογικά.
    Όπως είχα προβλέψει, η αναγνώριση του κόσμου στο πρόσωπο μου ,ήταν συγκινητική ,αλλά η κάλπη κρύβει πολλά.
    Πολλά περισσότερο βέβαια γίνονται πίσω απο την κάλπη η μάλλον μακριά από αυτήν.
    Και δεν μιλάω μονο για ολόκληρους μηχανισμούς κομμάτων, ούτε για διαφήμιση έμμεση ή άμεση, αλλά και δυσφήμιση κατά προσωπων και αυτό είναι πολύ άσχημο για τα στενά όρια ενός χωριού και ας είναι μεγάλο σαν το δικό μου.Γιατί σε κλειστές κοινωνίες, όλοι γνωριζόμαστε μεταξύ μας και "χτυπάνε"άσχημα.
    Αλλά για μερικούς, αυτά,ειναι ψιλά γράμματα, μπροστά στο κομματικό και προσωπικό συμφέρον.
    Αυτά που ανέφερα παραπάνω δεν τα λέω σαν δικαιολογία, αλλά σαν πικρία, καθώς οι περισσότεροι και απο τους 2 συνδυασμούς, συμμετείχαν καθαρά και μόνο να βοηθήσουν για να βελτιωθεί η εικόνα του χωριού.
    Και μπορεί να είμασταν στο τοπικό συμβούλιο, αλλά βοήθησαμε και τον Δημαρχο να πάρει με την πρώτη Κυριακή τις εκλογές.Γιατι το αξίζει είναι ΆΡΧΟΝΤΑΣ.
    ΕΞΗΓΩ.
    Όπως έχω ξαναγράψει, ο Δήμος που μένω,είναι μικρός σε πληθυσμό (περίπου 13,000)αλλα πολύ οργανωμένος,και 2ος στην Ελλάδα σε απορροφητικότητα στο ΕΣΠΑ και προπαντός, χωρίς ευρώ χρέος!!!
    Ξέρετε πολλούς δήμους στην Ελλάδα να μην χρωστάνε και μάλιστα να έχει κάνει ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΕΡΓΑ;
    Έχετε δει πολλούς δήμους,με μια κωμόπολη (Αλίαρτο)και 10 χωριά, να έχουν 2 κλειστά γυμναστήρια, με 3 στάδια ποδοσφαιρου(συν δύο που ήδη ξεκίνησαν),με τρία συνεδριακα κέντρα και αίθουσα κινήματοθεατρου 200 θέσεων (μπάρες φωτισμού,καμερες, καμαρίνια κλπ)στο χωριό μου,που αντάξια της δεν υπάρχουν ούτε σε μεγάλες πόλεις;
    Θα μπορούσα να γράφω για ώρες, τα πράγματα που έχει φτιάξει όλη η δημοτική αρχή, τα τέσσερα τελευταία χρόνια.
    Και όμως, κάποιοι έβαλαν πάνω από όλα τον προσωπικό τους εγωισμό,τις προσωπικές τους φιλοδοξίες και τα κομματικά μικροσυμφέροντα.
    Άφησαν συξυλο τον ΔΗΜΑΡΧΟ και ευτυχώς λίγους πιστούς και αξιοπρεπείς ΑΝΘΡΏΠΟΥΣ.
    Μπροστα Σε όλα αυτά, εγώ και 3-4(Όπως εγραψα)50ρηδες, ορθωσαμε ανάστημα και τείχος προστασίας και κάνοντας "παιδομάζωμα" στην κυριολεξία, ξεκινήσαμε τον αγώνα.
    Και ήταν αγώνας ζωής των παιδιών μας, για αυτά παλέψαμε.
    Για να καταλάβετε τι λέω,αναφέρω μόνο αυτό.
    Το 90% από το χωριό μου και το 80% από την Αλίαρτο και τα γύρω χωριά, αποχώρησε από τον συνδυασμό.Αντιδημαρχοι, με θητεία χρόνων, έμπειροι συνεργάτες νε θητεία 30 και πλέον χρόνων, κομματικοί μηχανισμοί και πολλά πολλά άλλα.
    Και εμείς σαν τους 300 του Λεωνίδα, ενωμένοι γύρω από τον Δήμαρχο, σαν γροθιά.
    Ο αγώνας άνισος και σκληρός,λέω την μεγαλύτερη "μάχη" να δίνεται στο χωριό μου,καθώς εκεί υπήρχε ο "βαρύς" οπλισμός και υπόλοιπο των αντιπάλων .
    Ο Θεός όμως όταν θέλει να σώσει κάποιον, τότε του στέλνει κάποιον που τον αγαπάει.
    Σαν θαύμα ή βλέποντας την αδικία αυτή, ορισμένοι, συστράτευθηκαν μαζί μας και το όνειρο έγινε πραγματικότητα.
    Όχι μόνον πήραμε τις εκλογες από την πρώτη Κυριακή, αλλά τους πήραμε και το τοπικό στο χωριό μου με σαρωμα (244 ψηφοδελτια διαφορα)Όταν στο δημοτικό σχεδόν τους εκμηδενίσαμε και χάσαμε με μολις 16 ψηφοδέλτια!!!
    Οπότε φίλοι μου μετά από όλα αυτά, νομίζω ότι πολύ μικρή σημάσια έχει αν βγήκα ή οχι πρόεδρος. Ούτε και με νοιάζει δηλαδή, το μόνο που με νοιάζει είναι ότι τους αφήσαμε εμείς συξυλους, να ψάχνουν να βρουν τα αίτια της ΗΤΤΑΣ ΤΟΥΣ.
    Μετά από ενστάσεις,ξαναγίνεται καταμέτρηση, εγώ όμως είμαι 2ος ή 3ος, όχι πρώτος και δεν στεναχωριέμαι καθόλου, καθώς σε αυτούς που ήρθαν μαζί μας τελευταία στιγμή, ήταν και μια γυναίκα, η οποία έχασε τον άντρα της πριν 30 ημέρες και όμως συστράτευθηκε κοντά μας και κόσμος την έβγαλε πρώτη.Το αξίζει και μπράβο της.
    Συνεχίζουμε λοιπόν το όμορφο ταξίδι του Δήμου μας, με ανανέωση που έφθασε στο 80% και όλο νιάτα που θριβουν απο ομορφια και χάρη και όρεξη και διάθεση και πάνω απ'όλα ΕΝΤΙΜΟΤΗΤΑ.
    Και το ΔΉΜΑΡΧΟ ΜΑΣ στην 3η του θητεία.
    Ζητώ συγγνώμη αν κούρασα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή