Σαββατοκυριακάτικη μεταβολή του καιρού


Το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή), η περιοχή μας θα βρίσκεται υπό την επίδραση υψηλών πιέσεων με αποτέλεσμα την ηλιοφάνεια και τους ασθενείς ανέμους σχεδόν σε όλη τη χώρα. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές της. Κατά τα άλλα, το πρωί στην ηπειρωτική Ελλάδα οι συνθήκες θα είναι ευνοϊκές για το σχηματισμό ομιχλών. Το Σάββατο (4/5), προβλέπονται αραιές νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και καταιγίδες κυρίως στο Ιόνιο και τη δυτική και νότια ηπειρωτική χώρα. Οι άνεμοι θα γίνουν νοτιάδες με ένταση ως τα 7 μποφόρ (Ιόνιο) και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση ως προς τις μέγιστες τιμές της, βασικά στις περιοχές των βροχών. Την Κυριακή (5/5), ο καιρός θα είναι άστατος με τοπικές βροχές και καταιγίδες κατά περιόδους στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά και τις ανατολικές και βόρειες περιοχές του Αιγαίου. Οι νότιοι άνεμοι στο Αιγαίο θα φθάσουν τα 7 μποφόρ, αλλά στο Ιόνιο θα εξασθενήσουν και σταδιακά θα γίνουν Δ-ΒΔ 3 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση ως προς τις μέγιστες τιμές της κυρίως στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια. Τη Δευτέρα και την Τρίτη (6 & 7/5), τοπικές βροχές και καταιγίδες αναμένονται κυρίως στη Δ-ΒΔ Ελλάδα, τη βόρεια χώρα και τα νησιά του ανατολικού και του βόρειου Αιγαίου. Οι άνεμοι θα στραφούν παντού σε Δ-ΒΔ με ένταση 5 με 7 μποφόρ και η θερμοκρασία θα πέσει σε όλη τη χώρα.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 3 Μαΐου 2019


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 3-5-2019

Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικές νεφώσεις το απόγευμα. Άνεμοι Ν-ΝΔ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 7 έως 25 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Τοπικές νεφώσεις κυρίως στα ΒΔ το απόγευμα. Άνεμοι ΝΔ έως ΒΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 8 έως 24 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Λίγες νεφώσεις το απόγευμα. Άνεμοι Δ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 8 έως 25 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Ηλιοφάνεια σχεδόν παντού. Άνεμοι ΝΔ έως ΒΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 11 έως 24 βαθμούς.

Αττική:
Λίγες νεφώσεις το απόγευμα. Άνεμοι Δ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 11 έως 24 βαθμούς.

Ν. Θεσσαλονίκης:
Τοπικές νεφώσεις το απόγευμα. Άνεμοι Ν-ΝΑ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 10 έως 24 βαθμούς.

17 σχόλια:

  1. Χρόνια πολλά, Χριστός ανέστη! Υγεία και κάθε καλό για όλο τον κόσμο. Από καλοκαιρινές έως και σχεδον χειμωνιάτικες οι μέρες που πέρασα στην περιοχή της Άρτας. Το καιρικό μενού είχε αρχικά άφθονη σκόνη και υψηλές νεφώσεις, στη συνέχεια εντονη ζέστη έως 29 βαθμούς και στο τέλος βαρύ βροχερό και κρύο (έως 7-8 βαθμούς το βράδυ). Επιστροφή στην καθημερινότητα πια. Χρόνια πολλά σε όλους τους εορτάζοντες/εορτάζουσες των προηγούμενων ημερών. Να είστε όλοι καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μέχρι στιγμής άνετα κύλησε ο καιρός.Για να δούμε μην τυχον ξαφνικά πιάσουν καλοκαιρινές ζέστες.....

    καρδιτσα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χριστός ανέστη σε όλους κι από μένα και χρόνια πολλά σε όλους τους εορτάζοντες-υσες. Το δέντρο ήταν η πασχαλιά (Syringa Vulgaris). Όσο για τα χιόνια του Μαΐου, αυτά παρατηρούνται σε εξαιρετικές περιπτώσεις και στα πεδινά κατά το α΄ δεκαήμερο.

      Διαγραφή
    2. Αληθώς ανέστη.Γνωρίζεις πότε καταγράφηκαν χιονοπτώσεις στα πεδινά αρχές μαίου?Μήπως δεν είσαι σίγουρος?Εμένα μου ακούγεται για υπερβολή.

      καρδιτσα

      Διαγραφή
    3. Αμέλησα να αναφέρω ότι ισχύει μόνο για τα βόρεια πεδινά. Το έχω ξαναγράψει, στις 05 Μαΐου 1995 στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας με ελαφρά χιονόστρωση! Το γράφουν άλλωστε και μετεωρολογικά συγγράμματα.

      Διαγραφή
  3. Όπως είπε και ο Φώτης, το βράδυ της πρωτομαγιάς ήταν πολύ κρύο και έτσι και στην περιοχή μου άναψαν ξανά τζάκια και καλοριφέρ.
    Το πρωινό της Πέμπτης η θερμοκρασία έπεσε στους 6 βαθμούς, ο αέρας δυνατός και κρύος και όλη μέρα στην σκιά τσιμπαγε αρκετά.
    Τον ίδιο κρύα ήταν και η χθεσινή νύχτα,όπως και το πρωινό σήμερα, με 8 μόλις βαθμούς.
    Ο Παρνασσός όπως και η Διρφη κρατούν ακόμη πολύ χιόνι και με τις θερμοκρασίες να κρατιούνται χαμηλά, το χιόνι σίγουρα θα μείνει για πολύ καιρό ακόμα.
    Καλημέρα από το Σχηματάρι, με συντροφιά τα "κόκκινα βελη",που εδώ και μερικές ημέρες μας χαρίζουν όμορφες στιγμές και ωραίες "ζωγραφιες" που αφήνουν στον καταγάλανο ουρανό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλημέρα και χρόνια πολλά. Στην Καλαμάτα που βρέθηκα τις ημέρες των εορτών, η ζέστη το ΣΚ του Πάσχα ήταν σε καλοκαιρινά επίπεδα. Η κορύφωση ήταν το βράδυ της Ανάστασης όπου η θερμοκρασία ήταν στους 19 βαθμούς δηλαδή μιλάμε για μια καθαρά καλοκαιρινή βραδιά. Θεωρώ ότι αν αυτό το πράγμα συνέβαινε Ιούλιο, το 40 φεύγα το είχαμε άνετα.
    Από Κυριακή απόγευμα και μετά, μια μικρή αύρα επικράτησε, μη φανταστείτε κάτι τρομερό, απλώς έκανε πιο νορμάλ την κατάσταση, ουσιαστικά ο καιρός ήταν για κοντομάνικο όλες τις ημέρες. Στην Αττική ο καιρός σαφώς ψυχρότερος, το μακό είναι μάλλον αχρείαστο.
    Και από ό,τι φαίνεται θα παραμείνει αχρείαστο αφού και βροχές φαίνονται στον ορίζοντα ενώ η μαυτόγατα κάνει πλέον την παρουσία του αισθητή (με όλα τα συμπαραμαρτούντα).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μεσσηνία φίλε,την έχω γυρίσει κ αυτή κάνα δύο φορές.
      Όμορφη περιοχή με το λιμάνι της κ τις ωραίες παραλίες(Όπως κ βουνά) αλλά παράλληλα κ με τόσο διαφορετικό μικροκλίμα!(Δεν μοιάζει ούτε με της δυτικής Ελλάδος,ούτε με της ανατολικής αλλά πιο πολύ θα έλεγα κάτι ενδιάμεσο σε συνδυασμό κ με το κρητικό νότιο νησιωτικό κλίμα).

      Διαγραφή
  5. Μετά το άκρως βροχερό πρώτο 15ημερο του Απρίλη εδώ στη Ρόδο , ακολούθησε μια ευχάριστη ανοιξιάτικη περίοδος την οποία με τη σειρά της διαδέχθηκε ένα ζεστό κ με αρκετή σκόνη Πάσχα (μέχρι κ ομίχλη δημιουργήθηκε). Βροχούλα ασθενη είχαμε την Πρωτομαγιά το βράδυ κ μάλλον θα έχουμε κ αύριο βράδυ
    Θάνος Κοτταρας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τέσσερις εκδοχές του αναλυτικού χάρτη επιφανείας, σήμερα 12 UTC. Ως προς την περιοχή μας, τέσσερις διαφορετικές εικόνες:

    Θερμό μέτωπο: https://cdn.knmi.nl/knmi/map/page/weer/waarschuwingen_verwachtingen/weerkaarten/AL0412_large.gif

    Συνεσφιγμένο μέτωπο: https://www.zamg.ac.at/fix/wetter/bodenkarte/2019/05/04/BK_BodAna_Sat_1905041200.png

    Ψυχρό μέτωπο στην Ν.Ιταλία: http://www.wetterzentrale.de/maps/BRAEU_0.gif

    Κανένα μέτωπο στην ευρύτερη περιοχή: https://www.dwd.de/DWD/wetter/wv_spez/hobbymet/wetterkarten/bwk_bodendruck_na_ana.png

    Αναρωτιέμαι όταν βλέπω τέτοιες διχογνωμίες, πόσο υποκειμενική είναι η χάραξη των μετώπων πάνω στους συνοπτικούς χάρτες; Και θα ήθελα και την γνώμη του κ.Ζιακόπουλου, ποιό site με αναλυτικό χάρτη εμπιστεύεται περισσότερο.





    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μια άκρως φθινοπωρινή για να μην πω χειμερινή ημέρα ήταν η σημερινή στην περιοχή μου,καθώς η "βαριά"συννεφιά που άφησε πολλές φορές σιγανό ψιλόβροχο, αλλά και ο πολύ δυνατός δυτικός άνεμος,συνέθεταν μια ατμόσφαιρα που παρέπεμπε σε τέλη Νοεμβρίου και όχι για αρχές Μαΐου.
    Η θερμοκρασία σε χαμηλά επίπεδα, στους 10 το πρωί και δεν ξεπέρασε το μεσημέρι τους 14 βαθμούς, αλλά Με την αίσθηση πολύ χαμηλότερη, λόγω του δυνατού και κρύου ανέμου.
    Οπότε η θέρμανση είναι απαραίτητη στο βράδυ και το πρωί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. NW Pindos
    Χρόνια πολλά, Χριστός Ανέστη!
    Είμαστε στο πρώτο πενθήμερο του Μαίου και τα χιόνια στα πολύ ορεινά τμήματα της ΒΔ χώρας και Ηπείρου κρατούν αξιοπρεπώς (εξ ιδίας αντιλήψεως μέχρι και σήμερα ο Σμόλικας έχει εικόνα χειμερινή). Πολύ χιόνι επίσης (για την εποχή) ο Όλυμπος (κάτασπρος από τα 2000μ. ειδικά η ΒΔ πλευρά του και μεγάλης έκτασης χιονοκάλυψη για την εποχή). Χαμηλές, επίσης, ακόμη οι θερμοκρασίες στα παραπάνω υψόμετρα (μονοψήφιες μέγιστες και ίσως και λίγο αρνητικές πολύ νωρίς το πρωί).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Νομίζω ότι η προγνωσιμότητα του καιρού απο εδώ κ πέρα θα παρουσιάζει αρκετές αλλαγές ειδικά απο μοντέλο σε μοντέλο όπως αναφέρει κ ο Γιώργος παραπάνω κ οι γνώσεις για μια καλή πρόγνωση θα πρέπει να είναι πάρα πολλές κ ειδικότερα όταν αναφερόμαστε απο περιοχή σε περιοχή,εκεί πρέπει να έχεις κ τύχη για να πέσεις μέσα στην πρόγνωση,δυστυχώς έτσι είναι το καλοκαίρι.
    Εδώ πάντως στην περιοχή μού επικρατεί δεύτερη σερί μέρα με ολική νεφοκάλυψη κ αρκετή σκόνη που κάνουν τον καιρό πολύ μουντό κ ψυχρό ενώ δε λείπουν κ οι βροχοπτώσεις σε συνδυασμό κ με κάποιες τοπικές καταιγίδες αυτή την ώρα.
    Όπως είπε κ ο Χριστόδουλος το πράγμα θυμίζει τέλη Νοεμβρίου κ όχι Μάη.
    Από αύριο τα καλύτερα έρχονται ενώ δεν αποκλείω κ κάποια χιόνια να ξανά σημειώνονται στα δυτικά κ βόρεια πολύ ορεινά τμήματα με την παράλληλη πτώση τής θερμοκρασίας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φώτη, ίσως δεν ήμουν σαφής στο σχόλιό μου. Δεν αναφέρθηκα σε προγνωστικούς αλλά σε αναλυτικούς χάρτες επιφανείας. Και όχι σε διχογνωμία προγνωστικών μοντέλων, αλλά στη χάραξη των μετώπων πάνω σ΄ένα συνοπτικό χάρτη, που δεν είναι προγνωστική αλλά διαγνωστική διαδικασία. Ευελπιστώ να έχω κάποια στιγμή και μιάν ex officio απάντηση από τον Δάσκαλο επ΄αυτού.

      Διαγραφή
    2. Όχι Γιώργο,κατάλαβα ποιούς χάρτες ανέβασες απλά το λάθος δικό μου καθώς το λάθος εκ παραδρομής ήταν γραφικό.
      Εγώ ήθελα να σταθώ πιο πολύ στην δύσκολη εκτίμηση καιρικών συνθηκών από εδώ κ πέρα κ όχι στους
      επιφανειακούς χάρτες ανάλυσης βαρομετρικών συστημάτων.
      Σίγουρα ο ειδικός να μας αναλύσει τις 4 διαφορετικές εκδοχές των χαρτών επιφανείας είναι ο δάσκαλος αν κ νομίζω όπως εξελίσσεται ο καιρός στην περιοχή μας κ κοιτώντας τις δορυφορικές κ τα συστήματα που μας έρχονται μαζί με τις θερμοκρασίες,οι πενιχρές μου γνώσεις με κάνουν να καταλαβαίνω ότι σήμερα είχαμε το πέρασμα θερμότερου αέρα με αρκετή νεφοκάλυψη(νότιο ρεύμα) κ αύριο Θα έχουμε πέρασμα ψυχρού αέρα(βορειοδυτικό ρεύμα)επίσης με αρκετή νεφοκάλυψη κ φαινόμενα από την Πίνδο κ δυτικότερα κ στα υπόλοιπα ως μορφή αστάθειας λόγω κ εποχής.
      Βάση αυτών που προείπα η περιοχή μας νομίζω αν κ πιθανόν να κάνω λάθος,επηρεάζεται από συνεσφιγμένο μέτωπο όπως στο χάρτη 2 που ανέβασες.
      Τώρα ποιοί είναι οι καλύτεροι χάρτες κ πως διαδραματίζεται η όλη συνοπτική κυκλοφορία κ πως μπορούμε καλύτερα να τούς αποτυπώνουμε εμείς οι "ερασιτέχνες" (μιλάω για τον εαυτό μου κ θέλω να μάθω πολλά ακόμη καθώς βασίζομαι σε ότι διαβάζω) μόνο κάποιος ειδικός σαν το δάσκαλο θα μπορούσε να μας δώσει τα φώτα κ να μας μυήσει καλύτερα το συνοπτικό κομμάτι αυτών.

      Διαγραφή
  10. Πεταξα σήμερα από Αθήνα για Ρόδο με 2 ώρες καθυστέρηση λόγω των πολύ ισχυρών ανέμων στο Ελ.Βενιζέλος. Οι ισχυροί ΝΑ άνεμοι έχουν προκαλέσει μεγάλα προβλήματα σε αέρα κ θάλασσα σήμερα. Πολλές καθυστερήσεις κ ακυρώσεις πτήσεων στο Βενιζέλος, ενώ κ εδώ στο αεροδρόμιο Διαγόρας υπάρχουν προβλήματα. Πάντα προβληματική η ισχυρή σοροκαδα κ νομίζω πως δεν περιμέναμε τόσο ισχυρούς ανέμους σήμερα
    Θάνος Κοτταρας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Επίσης πολύ σκόνη κ λασποβροχες όλο το ΣΚ κ σε Αθήνα κ σε Ρόδο
    Θάνος

    ΑπάντησηΔιαγραφή