Στο επίκεντρο η θάλασσα και τα πλάσματά της

Αλκυονίδες Νήσοι. Φωτ. Χριστόδουλος Χριστοδούλου

Αλυκή Βοιωτίας. Φωτ. Χριστόδουλος Χριστοδούλου

Φωτ. Βαγγέλης Σπανός









Φωτ. Βαγγέλης Σπανός

10 σχόλια:

  1. Θαυμάσιες φώτος.Συνέχισε έτσι μαζί με τον Βαγγέλη.

    ΚΑΡΔΙΤΣΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δυστυχώς ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και ένας άλλος τραυματίστηκε από τα σημερινά ακραία καιρικά φαινόμενα. Δυστυχώς, επίσης, έχουν περάσει ανεπιστρεπτί οι εποχές που έπεφτε ποτιστική βροχή και ευωδίαζε η γη. Πλέον οι σφοδρές καταιγίδες σε όλο τον κόσμο προκαλούν καταστροφές και θύματα και η συχνότητά τους, όπως και η έντασή τους έχουν αυξηθεί δραματικά. Είναι αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής και σχεδόν κάθε μήνα πια έχουμε θύματα από καιρικά φαινόμενα.

    Και τι μπορούμε να κάνουμε για την κλιματική αλλαγή θα αναρωτηθεί εύλογα κάποιος. Όχι πολλά είναι η αλήθεια. Μπορούμε, όμως, να καταναλώνουμε λιγότερο - όχι μόνο ενέργεια, αλλά και πολλά άλλα προϊόντα και αγαθά που δεν μας είναι έτσι κι αλλιώς απαραίτητα. Είναι ο μοναδικός τρόπος να μειωθεί η παγκόσμια παραγωγή και κατά συνέπεια και οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Και είναι καλό και για την ψυχική μας διάθεση. Όπως μου είχε πει παλιότερα μία χειμερινή κολυμβήτρια, "ξέρεις πόσα πράγματα που πασχίζουμε να αποκτήσουμε, ενώ δεν τα έχουμε πραγματικά ανάγκη, μας κάνουν να είμαστε δυστυχισμένοι";

    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βαγγέλη, η κλιματική αλλαγή είναι εδώ, αλλά εσύ περιγράφεις ήδη καταστάσεις τύπου ..."The day after tomorrow". Εκτός από ακραία φαινόμενα, η γη και η ατμόσφαιρα εξακολουθούν να παράγουν και ΑΠΛΑ φαινόμενα, έντονα φαινόμενα, όμορφα φαινόμενα για εμάς τους καιρόφιλους. Η μυρωδιά της γης μετά τη βροχή, η λυτρωτική ευεξία μετά την καταιγίδα (λόγω αρνητικών ιόντων), φυσικά και υπάρχουν ακόμα. Από τη Σαλαμίνα ως την Καλλιθέα έφτασε η μυρωδιά της χτες. Λιγότερη "τρομολαγνεία" θα έκανε καλό στα σχόλιά σου. Συμφωνώ απόλυτα με την τελευταία σου παράγραφο.

      Διαγραφή
  3. Στο μεταξύ έβρεξε για τα καλά στη Σαλαμίνα απ' ο,τι με ενημέρωσαν πριν λίγο. Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν πέρασε ούτε μισή μέρα από το προηγούμενο σχόλιό μου και βίωσα την πιο ραγδαία βροχή της ζωής μου. Καλά στη θάλασσα έμεινα μέσα στο νερό μέχρι να κοπάσει, αλλά πού να ήξερα ότι θα είχε και δεύτερη δόση. Αυτό που έφαγα στο ένα χιλιόμετρο που περπάτησα με τα πόδια μέχρι το σπίτι, δεν ήταν βροχή, βόμβες νερού ήταν. Και δεν είναι η αστάθεια, είναι η κλιματική αλλαγή, που θα έχει δυστυχώς ανυπολόγιστες συνέπειες. Και ποια δροσιά βρε παιδιά; Τώρα που σταμάτησε και βγαίνει ο ήλιος, η κουφόβραση είναι απίστευτη, ενώ τα σκουπίδια που παρέσυραν πριν τα νερά κάνουν σουλάτσο στους δρόμους. Anyway...
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συγνώμη ρε Βαγγέλη, γράφεις και επισημαίνεις τους κινδύνους από τα ακραία καιρικά φαινόμενα και από την άλλη μένεις μέσα στη θάλασσα εν μέσω (πιθανής έστω) καταιγίδας; Αυτό με ξεπερνάει!

      Διαγραφή
    2. 34 τόνους νερό στο στρέμμα καταγράφηκαν στη Βάρκιζα από την τοπική καταιγίδα που δημιουργήθηκε νωρίς το μεσημέρι,όμως Βαγγέλη μού εκτός από όλα αυτά τα ωραία που γράφεις αλλά κ τις ωραίες συμβουλές που δίνεις θα έπρεπε με το που είδες να πλησιάζει η καταιγίδα να απομακρυνθείς από τη θάλασσα κ όχι να παραμείνεις μέσα σε αυτή.
      Ριψοκίνδυνο πολύ.

      Διαγραφή
    3. Ναι Φώτη! Επιτέλους καταιγίδα και στη νότια Αττική. Εντάξει, από Καλλιθέα ξώφαλτσα μας πέρασε (3 χιλιοστά έγραψε ο σταθμός του Χαροκοπείου) αλλά κάτι ήταν κι αυτό. Ευελπιστώ αύριο ή και μεθαύριο σε πιο δυνατές συγκινήσεις!

      Διαγραφή
    4. Γιώργο φίλε κ εδώ σήμερα άλλο πράγμα!
      Ενώ κάθε μέρα στο νομό βγάζει καταιγίδες κ μας παίρνουν ξωφαλτσα,σήμερα ήταν το κάτι άλλο.
      Μέχρι τις 5 το απόγευμα είχε ήλιο κ 34 βαθμούς κ μέσα σε μισή ώρα μαύρισε ο τόπος από τα ορεινά μας κ από τις 6 κ μετά έχει βγάλει σφοδρές βροχές, χαλάζι, αστραπές κ ότι άλλο υπάρχει.
      Να φανταστείς συνέχιζει στην πόλη πιο εξασθενημενα μέχρι αυτή την ώρα!
      Η θερμοκρασία προσγειώθηκε τώρα στους 22 μόλις βαθμούς.
      Και θα έχει κ συνέχεια.
      Τουλάχιστον ας κάνει τη μισή μέρα ζέστη κ την άλλη μισή φθινόπωρο, μια χαρά.

      Διαγραφή
    5. Ααααυτά είναι Φώτη! Και από τους 34 στους 22. Και ύστερα προσπαθούν να μας πείσουν κάποιοι ότι δεν δροσίζει με τις αστάθειες! Μισή μέρα ζέστη και μισή φθινόπωρο είναι το "τροπικό" καλοκαίρι που προτιμούσα πάντοτε. Να το συνδυάζαμε και με έναν "πολικό" χειμώνα, εγώ τουλάχιστον θα ήμουν πανευτυχής!

      Διαγραφή