Στη Δ. Ευρώπη καύσωνας και στην περιοχή μας μελτέμια


Θερμές αέριες μάζες μεταφέρονται από τη ΒΔ Αφρική προς τη Δ. Ευρώπη, με αποτέλεσμα τη βαθμιαία άνοδο της θερμοκρασίας στα επίπεδα του καύσωνα. Η περιοχή μας βρίσκεται υπό την επίδραση του συνδυασμού των υψηλών πιέσεων στα Β. Βαλκάνια με τις χαμηλές πιέσεις στην Α. Μεσόγειο, με συνέπεια την επικράτηση ενισχυμένων Β-ΒΑ ανέμων εντάσεως ως τα 7 μποφόρ (Αιγαίο). Κατά τα άλλα, το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη), μία διαταραχή στα ανώτερα ατμοσφαιρικά στρώματα θα προκαλέσει τοπικούς όμβρους ή και καταιγίδες στα ηπειρωτικά και κυρίως στη Μακεδονία και την ορεινή Θεσσαλία. Η θερμοκρασία θα φθάσει τους 35 βαθμούς (Δ. Ελλάδα). Την Τετάρτη (26/6), τοπικοί όμβροι ή και καταιγίδες αναμένονται βασικά στην κεντρική και τη βόρεια Ελλάδα και την Κρήτη. Οι άνεμοι στο Αιγαίο είναι πιθανό να φθάσουν τα 8 μποφόρ και η θερμοκρασία δεν θα αλλάξει σημαντικά. Την Πέμπτη (27/6), γενικά, δεν προβλέπονται βροχές και οι βόρειοι άνεμοι από το απόγευμα θα παρουσιάσουν μικρή εξασθένηση. 

Τρίτη, 25 Ιουνίου 2019


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 25-6-2019

Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικοί όμβροι και καταιγίδες κυρίως στα ορεινά το απόγευμα. Άνεμοι Β-ΒΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 16 έως 33 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Πιθανοί όμβροι κυρίως στα ορεινά το απόγευμα. Άνεμοι Β-ΒΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 17 έως 35 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Πιθανοί όμβροι κυρίως στα ορεινά το απόγευμα. Άνεμοι Β-ΒΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 18 έως 34 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Τοπικές νεφώσεις. Άνεμοι ΒΑ έως ΒΔ 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 20 έως 33 βαθμούς.

Αττική:
Λίγες νεφώσεις. Άνεμοι Β-ΒΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 23 έως 34 βαθμούς.

Ν. Θεσσαλονίκης:
Πιθανοί όμβροι κυρίως το απόγευμα. Άνεμοι Β 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 21 έως 32 βαθμούς.

8 σχόλια:

  1. Καλησπέρα θα ήθελα είτε ο δάσκαλος είτε κάποιος ερασιτέχνης μετεωρολόγος από την παρέα να μας ενημερώσει (αν έχει βέβαια χρόνο και διάθεση) πληρέστερα για τον καύσωνα της Δυτικής Ευρώπης : ποιες περιοχές αφορά, πόσο κρατά, αν έχει υψηλές θερμοκρασίες και υγρασία.
    Στα διάφορα site υπάρχουν αντικρουόμενα στοιχεία. Στο κινητό μου π.χ. δείχνει Παρίσι Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη 37 βαθμούς . Είναι καύσωνας αυτό για το Παρίσι;
    Κωνσταντίνος Θεσσαλονίκη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για την κεντρική Ευρώπη(Γερμανία-Γαλλία)θερμοκρασίες άνω των 32 βαθμών θεωρούνται ως καύσωνας κ αυτό λόγω αίσθησης της ζέστης στο ανθρώπινο σώμα.
      Η υγρασία σε αυτές τις περιοχές είναι είναι πολύ πιο αυξημένη σε σχέση με τη Μεσόγειο ενώ ένα ακόμη μείον που έχουν είναι ότι δεν υπάρχει θαλάσσια αύρα που μετριάζει την κατάσταση όπως παράδειγμα στη χώρα μας.
      37 βαθμοί εκεί πιστεύω ότι είναι σαν 45 εδώ!

      Διαγραφή
  2. Εδώ στον κάμπο της Αλεξάνδρειας, από τις 4:30 περΐπου το απόγευμα που εκδηλώθηκε η πρώτη καταιγίδα με δυνατή βροχή, έχουμε ασθενείς βροχές και καταιγίδες έως και αυτή την ώρα. Η θερμοκρασία έχει πέσει αρκετά σε σχέση με το μεσημέρι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πέταξαν τα αεροπλάνα της χαλαζικής προστασίας?Απορώ πως είχατε καταιγίδα την ίδια στιγμή που εκείνες οι περιοχές εντάσσονται σε αυτό το πρόγραμμα.

      ΚΑΡΔΙΤΣΑ

      Διαγραφή
    2. Από όσο ξέρω, τα αεροπλάνα πετάνε πάντοτε σε παρόμοιες συνθήκες αλλά δεν είναι 100% αποτελεσματικά ή να το πω αλλιώς, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τι θα γινόταν αν δεν πετούσαν.

      Διαγραφή
    3. Αν δεν πετούσαν το μόνο σίγουρο είναι οτι θα έπεφτε περισσότερο νερό απο τις καταιγίδες.Επηρεάζεται και η βροχή, όχι αποκλειστικά το χαλάζι.Αυτά προκύπτουν απο τις παρατηρήσεις μου.Απο εκεί και ύστερα δεν ξέρω λεπτομέρειες σε κάθε πράγμα που έχει να κάνει με την εναέρια χαλαζική προστασία.Για να συνεχίζεται απο το 1981 έως σήμερα το βέβαιο είναι πως πρόκειται για μια επιτυχημένη και απολύτως αναγκαία μέθοδο για την αγροτική παραγωγή γιατί αλλιώς δεν θα είχε νόημα να συνεχίσει.Θεωρώ οτί η διαφορά στις καταιγίδες θα φανεί καθώς απο τον αύγουστο λήγει η χαλαζική προστασία.

      ΚΑΡΔΙΤΣΑ

      Διαγραφή
  3. Καλησπέρα σε όλους τους φίλους,κ στον Βόλο εδώ κ ώρα έχει βγάλει δυνατό αέρα κ τα παίρνει όλα στο πέρασμα του,για το Παρίσι φίλε που ρωτάς,37 βαθμοί είναι φονικός καύσωνας, ευτυχώς μετά το 2003 , τότε είχανε πεθάνει πάνω από 2000 κόσμος,πήρανε τα μέτρα τους,καλό ξημέρωμα σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μήπως γνωρίζεις αν ασχολήσε και κρατάς στοιχεια για τις υψηλότερες θερμοκρασίες κάθε χώρας εξαιρώντας τις μεσογειακές χώρες?Για παράδειγμα μιας που ανέφερες την Γαλλία ποιά είναι η υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ???

      ΚΑΡΔΙΤΣΑ

      Διαγραφή