Συνεχίζεται, προς το παρόν, η αστάθεια


Ψυχρές αέριες μάζες, που λιμνάζουν στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας πάνω από τα Βαλκάνια, προκαλούν άστατο καιρό με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Στη χώρα μας, ειδικότερα, η αστάθεια θα οδηγήσει στην εκδήλωση βροχών και τοπικών καταιγίδων κυρίως στις ηπειρωτικές περιοχές. Οι άνεμοι θα πνέουν ΝΔ έως ΒΔ 4 με 5 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε επίπεδα κατά 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερα από τα κανονικά αυτής της εποχής. Οι παραπάνω καιρικές συνθήκες θα διατηρηθούν στην περιοχή μας όχι μόνο το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη), αλλά και την Τετάρτη (5/6). Την Πέμπτη και την Παρασκευή η αστάθεια θα περιοριστεί βασικά στη Β-ΒΑ Ελλάδα και η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο. Οι άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 5 μποφόρ. Τέλος, το Σαββατοκύριακο (8-9/6), τα βασικά χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι η επικράτηση βόρειων ανέμων (πρώιμα μελτέμια) και η περαιτέρω άνοδος της θερμοκρασίας κυρίως στη Δ. Ελλάδα.
Καλή εβδομάδα, φίλοι μου

Τρίτη, 4 Ιουνίου 2019


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 4-6-2019

Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικές βροχές και καταιγίδες κυρίως στα ΒΑ. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 10 έως 26 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Τοπικές βροχές και καταιγίδες κυρίως στα ΒΔ. Άνεμοι ΝΔ έως ΒΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 12 έως 26 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Τοπικές βροχές και καταιγίδες κυρίως στα ορεινά το απόγευμα. Άνεμοι ΝΔ έως ΒΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 13 έως 27 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Τοπικές βροχές και καταιγίδες στο Β-ΒΑ Αιγαίο. Άνεμοι Δ-ΝΔ 4 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 15 έως 27 βαθμούς.

Αττική:
Πιθανές βροχές το απόγευμα κυρίως στα βόρεια. Άνεμοι ΝΔ έως ΒΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 16 έως 27 βαθμούς.

Ν. Θεσσαλονίκης:
Πιθανές βροχές ή και καταιγίδες το απόγευμα κυρίως στα ορεινά. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 15 έως 25 βαθμούς.

23 σχόλια:

  1. Από παρασκευή τέρμα τα ψέματα.

    καλοκαιράκι!

    ΚΑΡΔΙΤΣΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μακάρι αλλά ο Ιούνιος φοβάμαι ότι έτσι θα πάει..

      Διαγραφή
    2. Δεν το βλέπω να πάει έτσι ο Ιούνιος λόγω της εντονότατης ατλαντικής κυκλοφορίας.Αρκετά πιθανό να μας πλακώσει κανάς καύσωνας με 43αρια.Ο καιρός δεν είναι στο χέρι μας για να τον κάνουμε ότι θέλουμε ούτε είναι "σερβιτόρος" να υπακούει στις "παραγγελίες" μας, στα θέλω μας.Στην τελική ας κάνει οτι νάναι,δεν θα σκάσουμε.

      ΚΑΡΔΙΤΣΑ

      Διαγραφή
  2. Λαμερας βγήκε του πανακογλου για όλο το καλοκαίρι 19.
    Κάποιο σχόλιο;
    Κώστας Αθήνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το είδα Κώστα. Βλέπω πως "δένει" με Accuweather και την συνεχιζόμενη τάση του CFS. Θα δείξει. Μακάρι να βγουν, να αποφύγουμε ακραίους καύσωνες και παρατεταμένες ζέστες.

      Διαγραφή
    2. Μακάρι Γιώργο

      Διαγραφή
  3. Σιγά σιγά θα έρθει κ το καλοκαιράκι,καλό απόγευμα σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σωστά έγραψε ο Χρήστος Σιμούλης σε προηγούμενο σχόλιό του για την κυριακάτικη καταιγίδα στην πόλη της Θεσσαλονίκης... Αυτή η καταιγίδα έδωσε στη Μίκρα Θεσ/νίκης (αεροδρόμιο) μόλις 0,6 mm.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου ρε τέως συμπολίτη μου. Αλεξάνδρεια τι γίνεται, βρέχει καθόλου; Επειδή ο σταθμός στο Π. Σκυλίτσι είναι σχετικά μακρυά. Έκλεισε και των Τρικάλων, βλέπεις, και δεν έχω καλή εικόνα.

      Διαγραφή
    2. Γεια σου Χρήστο. Βρέχει αλλά όχι κάτι το ιδιαίτερο. Γενικά, οι βροχές και οι καταιγίδες ούτε ιδιαίτερα έντονες ήταν, ούτε είχαν διάρκεια. Σίγουρα κάτω από τους μέσους όρους όπως και στην υπόλοιπη Κ. Μακεδονία. Περισσότερα ήταν τα φαινόμενα στις γύρω οροσειρές.

      Διαγραφή
  5. Χτες περιέγραψα την καταιγίδα που έκανε μόνο καλό στο χωριό μου εφόσον δεν έγινε κάπου ζημιά και ποτίστηκαν τα βαμβάκια κυρίως κανονικά.Δεν γνώριζα τι έγινε όμως στα γειτονικά χωριά της Καρδίτσας απο την ίδια καταιγίδα.Τα 'μαθα γυρίζοντας στο χωριό το μεσημέρι από τη δουλειά.
    Πολύ χαλάζι στα χωριά Αγία Τριάδα,Προάστιο,Καλλογριανά του Ν.Καρδιτσας σε μέγεθος φουντουκιού και βάλε δεν άφησε τίποτα όρθιο,τα ισοπέδωσε τα πάντα απο καλλιέργειες.
    Μπήκα πρίν απο λίγο στο karditsanews ή karditsalive και είχε φωτογραφίες και βίντεο.
    Φοβερή καταστροφή!
    Αυτό το νέο το έφερε ένας χωριανός μου που ήταν στο Προάστιο την ώρα της καταιγίδας και είπε ότι το είχε στρώσει μέσα στο χωριό από χαλάζι,συν και από άτομα από χωριά της Καρδίτσας που πέρασαν απο 'δω.Το είχε προειδοποιήσει ο κ.Ζιακόπουλος προσοχή για την Κυριακή!
    Γιώργος Νομή Τρικάλων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Που θα πάει,θα έρθει κ το καλοκαιράκι,οι καύσωνες μόνο να αργήσουν, καλό βράδυ σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Χιόνια στην Αυστραλία...

    Κάλλιο αργά, παρά ποτέ θα μπορούσαν να λένε στην Αυστραλία, όπου χιόνισε για πρώτη φορά μετά το 2015, ακόμα και στα βόρεια παράλια, στο υποτροπικό Κουίνσλαντ, όπως μεταδίδει η το BBC. Το Μετεωρολογικό Γραφείο της Αυστραλίας κάνει λόγο για ένα πολύ σπάνιο φαινόμενο, ενώ εξέδωσε προειδοποιήσεις για μία ακτογραμμή 1.000 χιλιομέτρων, που περιλαμβάνει και το Σίδνεϊ (ουσιαστικά πρόκειται για όλη την ανατολική ακτή της νησιωτικής χώρας). Συστήνεται επίσης στον κόσμο να μείνει σπίτι του, καθώς αναμένονται σφοδρές βροχοπτώσεις και θυελλώδεις άνεμοι. Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους η χιονόπτωση στο Κουίνσλαντ που οφείλεται σε ψυχρές αέριες μάζες από τον νότο, είναι ασυνήθιστη για μία πολιτεία με υποτροπικό κλίμα. Αλλά στα νότια της πολιτείας, κυρίως κοντά στα σύνορα με τη Νέα Νότια Ουαλία, που είναι ορεινή περιοχή μπορεί να καταγραφούν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.

    Χρήστες του twitter άρχισαν να συγκρίνουν τις χιονοπτώσεις του Κουίνσλαντ με αυτές της Φλόριντα στις ΗΠΑ, ενώ χιόνισε και 220 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Μπρισμπέιν. Καταγράφηκαν χαμηλές θερμοκρασίες ρεκόρ και 5 εκατοστά χιονιού στην περιοχή Blue Mountains, δυτικά του Σίδνεϊ, προκαλώντας προβλήματα στην κυκλοφορία, καθώς και οι άνεμοι στην πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας ξεπέρασαν τα 90 χιλιόμετρα την ώρα. Αυτοί οι άνεμοι καθιστούν πολύ δύσκολο το σέρφινγκ και γενικά οποιαδήποτε θαλάσσια δραστηριότητα, με συνέπεια να ανασταλούν και όλα τα δρομολόγια των φέρυ μποτ στο λιμάνι του Σίδνεϊ. Τον Ιούνιο αρχίζει ο χειμώνας στην Αυστραλία, που βίωσε το πιο καυτό της καλοκαίρι, με ακραία φαινόμενα, όπως ξηρασίες, πλημμύρες και πυρκαγιές. Οι Αυστραλοί ανησυχούν όσο ποτέ άλλοτε για την κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με σχετική έρευνα. Βέβαια, για τους χιονόφιλους κλιματική αλλαγή έχουμε μόνο όταν κάνει πολλή ζέστη, όταν έχει πολύ κρύο είναι απλά χειμώνας.
    https://www.bbc.com/news/world-australia-48507582
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Χιόνια έως αρκετά κοντά στο Μπρισμπέιν? Απίστευτο πραγματικά!

    Θάνος Κοτταράς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εδώ και χρόνια στην Αυστραλία θερίζουν οι καύσωνες, οι ξηρασίες και οι τρομαχτικές πυρκαγιές. Είδαν κι αυτοί επιτέλους μιάν άσπρη μέρα!

      Διαγραφή
    2. Όταν το 2000 μαζί με έναν συνάδελφο και φίλο από την ΕΜΥ δουλεύαμε στην Ολυμπιάδα του Σίδνεϊ ως βοηθοί μετεωρολόγοι, είδαμε και πάθαμε να εξοικειωθούμε με τα πολύ ανάποδα σχήματα των ridges και των troughs που βλέπαμε στους χάρτες και με τις εκφράσεις της μορφής "Να φυσήξει λίγο νοτιάς, να πάρουμε ανάσα". Την τελευταία ημέρα της παραμονής μας εκεί, φύσηξε στο Σίδνεϊ Δ-ΒΔ άνεμος που έφερε όλο το κοκκινόχωμα από το Άλις Σπρίνγκς. Μέσα σε λίγη ώρα ένοιωσα κάτι να με πνίγει στο λαιμό και ως το βράδυ είχα αρρωστήσει από οξεία λαρυγγίτιδα. Στη διάρκεια του ταξιδιού της επιστροφής και επί αρκετές ημέρες μετά την άφιξή μας στην Ελλάδα έμεινα άφωνος. Ελλάδα και πάλι Ελλάδα, ακόμα και όταν μας έρχονται οι καμήλες φορτωμένες...

      Διαγραφή
    3. Έχεις δίκιο δάσκαλε, ένα βράδυ έμεινα Κάιρο, ξυπνω το πρωί
      Μία θολούρα, σκόνη, χώμα.
      Κάθε μέρα αυτό το μοτίβο..
      Κ μόνο που το σκέφτομαι....

      Διαγραφή
  9. Τεταρτη συνεχόμενη ημέρα με αρκετή δροσιά και αρκετή έως πολύ ψύχρα τα βράδια ,με τον αέρα ασταμάτητο και πολλές φορές θυελλώδη.
    Τα παράθυρα κλειστά ακόμη και την ημέρα και το...τσίπουρο απαραίτητο, αφού για μπύρα ούτε λόγος.
    Γιώργο από Νομη,προχθές το βράδυ μπορεί να έβρεξε στο χωριό σου και στην Πατουλια, αλλά στο Γλινος δεν πήρε τίποτα.Εχθές όμως έβρεξε ποτιστικά για πολλή ώρα.
    Για το χαλάζι, ειδικά στο Προάστιο, τα έμαθα από πρώτο χέρι, εκσνε οντως πολλές ζημιές.
    Φιλε Χρήστο Παπαηλια, σόρι που δεν έλαβες απάντηση στο ερώτημα σου(Ευχαριστώ και τον Σιμουλη)αλλά δεν ξέρω τι έγινε και ενώ έστειλα απάντηση αυτή δεν βγήκε, και οχι οτι φταίει ο δάσκαλος ,μάλλον όμως εγώ δεν πρέπει να πάτησα το πλήκτρο Δημοσίευση.
    Λοιπόν το χωριό μου λέγεται Μαυρομματι και από τις Θεσπιές απέχει μόλις 2,5 χιλιόμετρα. Όταν είναι να ανέβεις ενημέρωσε με.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάλιστα φίλε Χριστόδουλε...επίσης,σε μουσικές εκδηλώσεις του Ιουλίου σε Ασκρη, Ελλοπία ή Ξηρονομή υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να έρθω...

      Διαγραφή
  10. Βλέπω ότι τα γνωρίζεις όλα τα χωριά της περιοχής μου ,λίγο η πολύ.
    Άντε λοιπόν να τα πούμε από κοντά,να πιουμε κανένα τσιπουράκι στην Ελλοπια στο ωραίο ουζερί και μετά να φάμε προβατίνα στο χωριό μου ή στην Ασκρη κάτω απο τα πλατάνια.
    Καλή σου μέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αλήθεια είναι ότι πάντα μοσχοβολουσε τσίκνα με την ανάλογη essence ψητού σε αυτά τα χωριά όσες φορές κι αν είχα περάσει οποιαδήποτε εποχή του χρόνου! Ωραία πράγματα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Σίγουρα,οταν περάσει κάποιος απο τα χωριά μας,θα του έρθει στην μύτη η ευχάριστη μυρωδιά κρέατος, αν και παλαιότερα μέ τις ταβέρνες να είναι πολύ περισσότερες,η μυρωδιά αυτή σου "τρυπουσε" την μύτη.
    Η γυναίκα μου, όταν πρωτοηρθε νύφη έλεγε ότι, εσείς εδώ μόνο το κρέας έχετε στο νου σάς.
    Η αλήθεια είναι πως, μας έμαθαν οι παλαιότεροι την ταβέρνα να την έχουμε σαν τρόπο συνεύρεσης μεταξύ μας,τώρα ο μεζές και το κρασί, είναι τα ...απαραίτητα για να μπορείς να ανταλαξεις απόψεις...
    Καλύτερα όμως να σταματήσουμε να γράφουμε περί αυτών των θεμάτων γιατί θα...γαργαλησουμε πολλές...μύτες και στο τέλος θα τα ακούσουμε και όχι άδικα.
    Τα αλλά από κοντά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή