Ανταγωνισμοί καλοκαιρινής ζέστης, ανοιξιάτικου τύπου αστάθειας και νεαρών Ετησίων


Βαρομετρικά χαμηλά επηρεάζουν με ισχυρές βροχές και καταιγίδες τις περισσότερες χώρες της δυτικής, κεντρικής και βόρειας Ευρώπης. Στη διάρκεια του νέου εικοσιτετραώρου (Τετάρτη), τοπικοί όμβροι και καταιγίδες αναμένονται και στα Βαλκάνια, αποτέλεσμα της θερμικής αστάθειας, η οποία εκδηλώνεται βασικά τις απογευματινές ώρες. Στη χώρα μας, ειδικότερα, φαινόμενα αστάθειας προβλέπονται κυρίως στις ανατολικές και βόρειες ηπειρωτικές περιοχές και την ορεινή Κρήτη. Οι άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 5 μποφόρ και η θερμοκρασία θα φθάσει του 34 βαθμούς. Την Πέμπτη και την Παρασκευή (13-14/6), οι πιθανότητες εκδήλωσης απογευματινών όμβρων και καταιγίδων περιορίζονται σημαντικά και το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού θα είναι η άνοδος της θερμοκρασίας. Εκτιμάται ότι η μέγιστη τιμή της θα φθάσει τους 37 και ίσως κατά τόπους στα δυτικά τους 38 βαθμούς. Οι άνεμοι θα στραφούν σε βορείους με ένταση ως τα 6 μποφόρ (Αιγαίο). Το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος (15-17/6), οι συνθήκες θα γίνουν και πάλι ευνοϊκές για την εκδήλωση τοπικών βροχών και καταιγίδων στα ηπειρωτικά, το Αιγαίο και την Κρήτη. Οι άνεμοι θα  πνέουν Β-ΒΑ με βασικές εντάσεις στο Ιόνιο τα 4 και στο Αιγαίο τα 5 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση.  

Τετάρτη, 12 Ιουνίου 2019


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 12-6-2019

Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικοί όμβροι ή και καταιγίδες το απόγευμα κυρίως στα ορεινά. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 14 έως 32 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Πιθανοί όμβροι το απόγευμα στα ορεινά. Άνεμοι Δ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 16 έως 34 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Τοπικοί όμβροι ή και καταιγίδες το απόγευμα κυρίως στα ορεινά. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 16 έως 34 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Πιθανοί όμβροι ή και καταιγίδες κυρίως στο Α-ΒΑ Αιγαίο και την ορεινή Κρήτη. Άνεμοι Β-ΒΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 19 έως 31 βαθμούς.

Αττική:
Πιθανοί όμβροι ή και καταιγίδες το απόγευμα κυρίως στα βόρεια. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 19 έως 32 βαθμούς.

Ν. Θεσσαλονίκης:
Πιθανοί όμβροι ή και καταιγίδες το απόγευμα κυρίως στα ορεινά. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 18 έως 31 βαθμούς.

9 σχόλια:

  1. Σε επαρχία της Κίνας έπεσαν 688 χιλιοστά βροχής...

    Χιλιάδες άνθρωποι αποκλείστηκαν και πέντε σκοτώθηκαν από τις καταρρακτώδεις βροχές στην κεντρική και νότια Κίνα, με τις αρχές να προετοιμάζονται για τουλάχιστον άλλες τέσσερις μέρες κακοκαιρίας, όπως μεταδίδει το Reuters. Oι πλημμύρες "εξαφάνισαν" 10.800 εκτάρια καλλιεργειών και κατέστρεψαν εκατοντάδες σπίτια στην επαρχία Jianxi, με συνολικά 1,4 εκ. ανθρώπους να επηρεάζονται και την οικονομική ζημία να ανέρχεται σε 2,65 δισ. γουάν (382,41 εκ. δολ.). Στην επαρχία Guanxi, στα νοτιοανατολικά έμειναν χωρίς ρεύμα 20 χιλιάδες νοικοκυριά και υπέστησαν σοβαρές ζημιές δρόμοι, γέφυρες και άλλες υποδομές.

    Τα ύψη βροχής στη Jianxi έφτασαν τα 688 χιλιοστά, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία της Κίνας, ενώ έγιναν ρεκόρ βροχόπτωσης για τον Ιούνιο, τόσο στη συγκεκριμένη επαρχία, όσο και στην Hunan. Καταιγίδες αναμένονται μέχρι την Πέμπτη στις ίδιες, αλλά και σε άλλες επαρχίες της Κίνας, όπως και στο νησί της Ταϊβάν, ενώ συστήνεται στους πολίτες να προσέχουν τους κεραυνούς και τους ποταμούς που μπορεί να υπερχειλίσουν.
    https://www.reuters.com/article/us-china-weather/thousands-stranded-five-killed-as-heavy-rain-lashes-south-china-idUSKCN1TB2PD?il=0

    Καταιγίδα πρέπει να είχαμε, εξάλλου, σήμερα στην Αγία Μαρίνα - ανάμεσα στη Βάρκιζα και το Λαγονήσι - στη νότια Αττική, αφού η θάλασσα είχε γίνει καφέ από το κοκκινόχωμα που μετέφερε η βροχή (γίνονταν και έργα δίπλα στην παραλία). Έβρεξε και στο Θυμάρι, αλλά ήταν μία σιγανή, ποτιστική βροχή για καμιά ώρα και ευτυχώς τα φυτά πρόλαβαν να στεγνώσουν πριν επανέλθει δριμύτερος και καυτός ο ήλιος.

    Ούτε το μπάνιο των λουόμενων χάλασε η βροχή και φωτογράφισα και βασιλικό κάβουρα για πρώτη φορά μετά τις 2 Δεκεμβρίου στη δαντελένια ακρογιαλιά. Ήταν και μία ανταμοιβή για τα σκουπίδια που μάζεψα από μία ασημένια θάλασσα και μία βρεγμένη ακτή. Ανάμεσά τους βρήκα μία πεθαμένη σαρδελίτσα, με την οποία δελέασα τον βασιλικό κάβουρα, έτσι ώστε από την κρυψώνα του να βγει. Μετά τον αντάμειψα και αυτόν με τη σαρδελίτσα, γιατί είχε και αυγά και σύντομα θα κάνει παιδιά. Φωτογράφισα και ζωντανές σαρδέλες. Στο απέραντο γαλάζιο έμοιαζαν σαν σταγόνες της βροχής σε έναν άλλον ουρανό.
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γιώργο τη σώσαμε την ταράτσα... Δόξα τω Θεω..
    Κώστας Αθήνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άντε λοιπόν, γουρλίδικη να είναι για το χειμώνα, με δεκάποντο και βάλε! Εγώ στην Καλλιθέα δε βράχηκα, ελπίζω όμως για αύριο. Και μετά πάλι από βδομάδα, όπου έρχονται τα καλύτερα; Για να δούμε...

      Διαγραφή
    2. Μακάρι μακάρι

      Διαγραφή
  3. Κάτι φαίνεται στον ορίζοντα να αλλάζει η κυκλοφορία.
    Οπότε αγαπητοί,κυρίες και κύριοι αναγνώστες και σχολιαστές πάμε για γερές αστάθειες?
    Εν όψει μπροστά μας......

    ΚΑΡΔΙΤΣΑ



    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ίσα που πρόλαβα να φύγω σήμερα το μεσημέρι από τα Τρίκαλα,με πρόλαβαν όμως τα προεορτια της καταιγίδας,πολύ χοντρές σταγόνες που έπιαναν σχεδόν το 1/3 του παρμπρίζ και σκαζανε στην άσφαλτο.
    Έπρεπε να γυρνούσα κατευθείαν στο χωριό γιατί απο χτές ποτίζουμε,αφού ο βοριάς-λιβας του ΣΚ μας τα 'χει "ξερανει"και θέλανε νερό.Δεν περίμενα να βρέξει στο χωριό απ'αυτη την καταιγίδα έτσι και έγινε.Σταματισα στο χωράφι πρίν φτάσω στο χωριό και απο κεί έβλεπα τι γινότανε προς τα δυτικά μου.Αναμεσα στη μαυριλα που υπήρχε,υπήρχε και μια μεγάλη άσπρη στήλη χαλαζιου,πολλές αστραπές που οι λάμψεις τους έφτασαν μέχρι το χωράφι που ήμουνα εγώ.Επισης σε μια στιγμή σήκωσε έναν Δ.ανεμο που έφερε και κάποιες σταγόνες και απο κει που έκανε ζεστουλα,έκανε ψυχρουλα με τη μυρωδιά της βροχής.Εμαθα τι έγινε μετά και στη πόλη και στα χωριά και περίμενα να τα δω όλα αυτά.Οπως και έμαθα και σε πολλές άλλες περιοχές,η αστάθεια ήταν πιο γενικευμένη σήμερα καλά είχε πει ο Γιώργος Λ.
    Αυτη τη στιγμή τώρα που γράφω σιγοβρέχει,κάθομαι έξω στη βεράντα και παραεχει δροσιά.
    Δεν περίμενα τέτοιες προβλέψεις για το τριήμερο...διάβασα προηγουμένως και το σχόλιο του Γιώργου απο τα ορεινά και πράγματι εκεί δεν ένιωσαν τη ζέστη μέχρι τώρα όπως είχε πει και ο Χριστόδουλος και όπως φαίνεται έτσι θα πάει.
    Η βροχούλα τώρα χόντρινε και δυνάμωσε λίγο ωπ!και μια αστραπή ακριβώς στα βόρεια πίσω απ'το βουνό.Και μια υπόκωφη βροντή.Αντε να δούμε...
    Γιώργος Νομή Τρικάλων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. σα να 'θελε να με διαψεύσει, Γιώργο, γι αυτά που έλεγα τις προάλλες (παλιό κόλπο). το νερό ήταν πολύ (28 mm σε 45 λεπτά), και η μέγιστη ραγδαιότητα 311 mm/hr (σταθμός ΕΑΑ). στη συνέχεια η ατμόσφαιρα έγινε τροπικάνα, λόγω της συσσώρευσης υδρατμών υποθέτω, αλλά το βραδάκι δρόσισε αρκετά.

      ήταν ένα ξέσπασμα του καιρού, ημερήσιο ρεκόρ για το 2019 και μόλις η δεύτερη βροχή άνω των 20 mm για φέτος.

      καλημέρα σε Όλους

      Διαγραφή
  5. Απίστευτο, αλλά σήμερα είχαμε καταιγίδα αστάθειας κ εδώ στη Ρόδο! Τέτοια βέβαια φαινόμενα δεν είναι σπάνια στα πιο ορεινά του νησιού, συνήθως ομως δεν "περπατάνε" μέχρι τα παράλια του νησιού (και εαν γίνει, συνηθως συμβαίνει τις νυχτερινές ώρες - όπως καλή ώρα χθες βράδυ). Σήμερα όμως είχαμε μεσημεριανή θερμική αστάθεια ακόμα και στην πόλη της Ρόδου, αλλά κ σε άλλες παραλιακές περιοχές
    Θάνος Κοτταρας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Το μεσημεριανό "φορτωμα"του καιρού, ευτυχώς ξέσπασε μόνο στους γύρω ορεινούς όγκους και λέω ευτυχώς, γιατί έριξε και χαλάζι όπως έμαθα.
    Στην περιοχή μου το δεύτερο κύμα μερα τις 6 το απόγευμα, το μόνο που κατάφερε να κάνει ήταν να καταβρέξει το χώμα.
    Η θερμοκρασία χαμηλά,τόσο το βράδυ, όσο και το πρωί,19 και 15 αντίστοιχα.
    Με αυτά που είδα πχ στην Τρίπολη μέχρι χαλάζι, ούτε που με πείραξε που δεν έβρεξε ,ούτως ή άλλως, ο χορταροπολεμος συνεχίζεται δεν χρειάζεται να τρέχουμε περαιτέρω.
    Καλημέρα σε όλους σας.
    Υ,Γ:Απόλυτο δίκιο έχει ο Γιώργος απο ορεινά Τρικάλων, τα είδα και εγώ στην ορεινή Αργιθεα που ήμουν. Το ίδιο μου λέει και ο πεθερός το, που είναι 60 χρόνια Μελισσοκομος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή