Ήταν ο τόπος μου...

Η Τσούκα Ρόσσα (Κόκκινη Κορυφή) της Τύμφης.
 Η φωτογραφία τραβήχτηκε στις 27 Μαΐου και στάλθηκε από τον Δημήτρη Νάκο 

Πιέρια Όρη. Φωτ. Γιώργος Τομπουλίδης

Μπόρα στον Σαρωνικό. Φωτ. Βαγγέλης Σπανός

Ήταν ο τόπος μου βράχος και
χώματα ήλιος και μαύρο
κρασί. Όργωνα θέριζα και με
τον Όμηρο σε τραγουδούσα,
λαέ μου. Πάνω στα κύματα
νύχτες ολόκληρες σε ονειρεύτηκα...
Στίχοι: Κ.Χ Μύρης (1944).

6 σχόλια:

  1. Ταξιδιωτική οδηγία εξέδωσαν ΗΠΑ και Βρετανία για τουρίστες που επισκέπτονται την Ελλάδα, ώστε να προσέχουν για να μην τους τσιμπήσουν κουνούπια, καθώς αναμένεται άλλο ένα καλοκαίρι με άστατο καιρό, όπως αναφέρει ο Guardian. Μία εβδομάδα αφότου το Foreign Office (υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας) συμπεριέλαβε τα έντομα ανάμεσα στους πιθανούς κινδύνους ενός ταξιδιού στην Ελλάδα, έρχονται οι υγειονομικές υπηρεσίες της χώρας να συστήσουν στους τουρίστες να πάρουν προληπτικά μέτρα απέναντι στον ιό του δυτικού Νείλου, μετά από μία άνευ προηγουμένου έξαρση της ασθένειας που μεταδίδεται από τα κουνούπια το περσινό καλοκαίρι. "Υπήρχαν πολλά κρούσματα και είναι πλέον ένα ζήτημα δημόσιας υγείας" λέει η Δανάη Περβανίδου από το ΚΕΕΛΠΝΟ, υποστηρίζοντας ότι "ο ιός έχει εγκατασταθεί μόνιμα στην Ελλάδα μέσω των αποδημητικών πτηνών και συστήνουμε στον καθένα να παίρνει προστατευτικά μέτρα, όπως να φοράει μακρυμάνικα και να αποφεύγει μέρη με στάσιμο νερό, αλλά και να κάνει χρήση εντομοαπωθητικών".

    Το 2018 καταγράφηκαν 316 κρούσματα, αριθμός που συνιστά ρεκόρ, όπως και οι 50 θάνατοι, ενώ και το 2019 έχουν αναφερθεί περιπτώσεις ατόμων που νόησαν από τον ιό του δυτικού Νείλου, τόσο σε αγροτικές, όσο και σε αστικές περιοχές. Μόνο ένα 20% από όσους τσιμπηθούν θα εμφανίσει συμπτώματα σαν της γρίπης, όπως πυρετό, πονοκέφαλο κ.λ.π. και μόλις 1% από το παραπάνω ποσοστό (δηλαδή 0,2% συνολικά) θα αρρωστήσει σοβαρά. Ωστόσο, ανάμεσα σε αυτούς που διαγνώστηκαν με τον ιό πέρσι, 243 άτομα εμφάνισαν συμπτώματα νευρολογικών ασθενειών, όπως η εγκεφαλίτιδα, η μηνιγγίτιδα και η οξεία παράλυση. Από το 2012, όταν είχαν καταγραφεί 262 κρούσματα και 35 θάνατοι είχε να σημειωθεί ένα τόσο μεγάλο ξέσπασμα της ασθένειας του δυτικού Νείλου.

    Εν μέσω της αυξανόμενης ανησυχίας, η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα ζήτησε με τη σειρά της από τους πολίτες να παίρνουν προληπτικά μέτρα, όπως να καθαρίζουν τις περιοχές αναπαραγωγής κουνουπιών, κουρεύοντας κάθε τόσο τα χόρτα και τους θάμνους. Με την Ελλάδα να ετοιμάζεται να υποδεχτεί 31 εκ. τουρίστες - τριπλάσιους από τον πληθυσμό της - γίνονται ενέργειες για να ελεγχθεί η εξάπλωση του ιού, αν και δεν είναι εύκολο να προβλέψει κανείς ποιες περιοχές θα έχουν πρόβλημα. "Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι έχει μετακινηθεί από χωριά και υγρότοπους στα αστικά κέντρα, όπως η Αττική και η Θεσσαλονίκη" είπε η Περβανίδου στον Guardian. "Όπως τον χειμώνα περιμένουμε έξαρση της γρίπης, έτσι και το καλοκαίρι πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για τον ιό του δυτικού Νείλου" συμπλήρωσε η ίδια.

    Τα κουνούπια μεταφέρουν τον ιό τσιμπώντας άγρια πουλιά, τα οποία είναι φορείς του, ενώ ευάλωτα σε αυτόν είναι και τα άλογα, εκτός από τους ανθρώπους. Στην Ελλάδα, την Ιταλία, τη Σερβία, τη Ρουμανία και την Κύπρο υπήρξε αύξηση των κρουσμάτων το 2018 σε υψηλό επταετίας. Επίσης το τελευταίο κρούσμα για το 2018 καταγράφηκε τον Νοέμβριο στη Γαλλία, κάτι που δείχνει ότι η περίοδος διάδοσης του ιού τείνει να επιμηκυνθεί.
    https://www.theguardian.com/world/2019/jun/17/visitors-to-greece-take-precautions-west-nile-virus-mosquitoes
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Επειδή δεν πρέπει να γίνεται το άσπρο - μαύρο, οι 25 βαθμοί είναι σαν 35 με την υγρασία και οι 30 σαν 40. Το τροπικό κλίμα είναι ό,τι χειρότερο με χιλιάδες θανάτους από ασθένειες και καιρικά φαινόμενα. Το τροπικό καλοκαίρι στέρησε πέρσι πολλές ζωές και στην Ελλάδα. Πήγαινε παλιότερα συνάδελφος της μάνας μου για δουλειές στις Φιλιππίνες και έλεγε ότι δεν μπορούσε να αναπνεύσει μετά τη βροχή, που έπεφτε σχεδόν κάθε πρωί.

    Εννοείται ότι είναι σεβαστό να αρέσει στον καθένα ό,τι θέλει και λογαριασμό δεν θα δώσει σε κανέναν. Αλλά δεν πρέπει να διαστρεβλώνουμε την πραγματικότητα. Και μένα μου αρέσουν τα χειμερινά μπάνια και πάω θάλασσα ό,τι καιρό και να έχει, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι το ιδανικό ή, θα το προτείνω και σε άλλους, ούτε θα προσπαθήσω να τους πείσω ότι κάνω το σωστό. Η κουφόβραση που επικράτησε χθες στο Π. Φάληρο μετά τη βροχή έκανε τη ζέστη πιο ανυπόφορη από ό,τι με τα 35άρια, αλλά τον ξηρό καιρό με βοριαδάκι τις προηγούμενες μέρες. Όταν καθάρισαν τα σύννεφα και βγήκε ο ήλιος πιο καυτός από πριν, ήταν σαν να μην έβρεξε ποτέ.
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πάντως, είναι χαρακτηριστικό ότι, αμέσως μετά την πρόσφατη "αντιπαράθεσή" μας, βρέθηκες στο επίκεντρο της (μοναδικής) καταιγίδας που είχαμε χτες στην Αττική! Τυχαίο; Ο Βαγγέλης Κ., που μου αποδίδει ...μεταφυσικές ικανότητες, δεν το νομίζει. Γι αυτό προσέχετε όλοι τί γράφετε εδώ μέσα! Όποιος με κοντράρει θα εισπράττει καιρικά αυτό που του αξίζει!

      Διαγραφή
    2. Εκ νέου καταιγίδες αυτή την ώρα στη νότια Αττική!

      Διαγραφή
  3. Ούτε καν 2 χιλιοστά η Καλλιθέα! Μάλλον πάλι τον Σπανό κυνηγάνε οι 34 τόνοι νερού. Να δούμε τι θα γράψει σήμερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή