Η λευκή υποτέλεια

Χιονούρα στα Λευκά Όρη, του Σπύρου Μπαλαδήμα
Στην ανάρτηση του περασμένου Σαββάτου είδαμε ότι, ως κλιματική παράμετρος, η «μόνιμη γραμμή χιονιού» είναι διαφορετική από τις περιστασιακές ή μη χιονούρες, δηλαδή τις «γλώσσες» ή «μπαλώματα» του χιονιού που αρνούνται να λιώσουν ακόμα και στα τέλη του καλοκαιριού και ότι η πρακτική να μεταφέρεται παγωμένο χιόνι από τα βουνά στους κάμπους την καλοκαιρινή περίοδο έρχεται από πολύ παλιά. Στο σημερινό άρθρο θα δούμε την ιστορική διάσταση αυτής της διαδικασίας στην περιοχή της Κρήτης.


Οι ερευνήτριες Jean M. Grove και Annalisa Conterio, αντλώντας την πληροφορία από το Τουρκικό Αρχείο Ηρακλείου, αναφέρουν ότι το χειμώνα του 1682-83 είχε πέσει πολύ χιόνι στην Κρήτη και ότι οι κάτοικοι παραπονέθηκαν στον Τούρκο Πασά ότι στη διάρκεια του καλοκαιριού που ακολούθησε, με την αφθονία του χιονιού που υπήρχε, «οι Τούρκοι τους ανάγκασαν να μεταφέρουν 6.300 φορτώματα».1

Οι ιστορικοί Ζαμπέλιος και Κριτοβουλίδης μάς πληροφορούν ότι «Η ορεινή επαρχία των Σφακίων, δοθείσα εις ζώνην προς την βασιλομήτορα (βαλιδέ), επλήρωνε κατ’ αρχάς μικρόν ποσόν χρημάτων ετησίως, το οποίον όμως βραδύτερον έπαυσαν να καταβάλλωσιν οι Σφαικιανοί, του φόρου αντικατασταθέντος δι’ ολίγων σάκκων χιόνος, την οποία έπεμπον εις το μέγαρον του πασά κατά τους θερμούς μήνας, προς παρασκευήν αναψυκτικών».2

Ο Μουρέλλος στη δική του Ιστορία της Κρήτης αναφέρει ότι ο αρχικός φόρος που πλήρωναν οι Σφακαινοί ανερχόταν στο ποσό των 5.000 γροσίων το χρόνο και ότι τα χρήματα αυτά η σουλτάνα τα χάριζε στα τεμένη της Μέκκας και της Μεδίνας για να δείξει ότι δεν πληρώνονταν «για καταπίεση, μα από πολιτική ανάγκη». Αργότερα, ο φόρος αυτός αντικαταστάθηκε από δύο φορτία χιόνι των Σφακιανών βουνών. Και συνεχίζει ο Μουρέλλος: «Το χιόνι αυτό ήταν η λευκότερη υποτέλεια προς τον σκληρό για όλους τους άλλους χριστιανούς κατακτητή, που ο ίδιος την πρότεινε στους ηρωικούς Σφακιανούς, για να τους δείξει την αγάπη του, ενώ πραγματικά αυτή δεν ήταν τίποτα άλλο παρά μια εκδηλωμένη αδυναμία μπρος στον όγκο της ψυχικής ρώμης των Σφακιανών, μα και μπρός στο ύψος των δύσβατων βουνών τους που δεν είχε καιρό, μήτε όρεξη, αλλά μήτε καν συμφέρον να το μετρήσει ανεβαίνοντάς το».3

ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ

1 Jean M. Grove - Annalisa Conterio, The climate of Crete in the sixteenth and seventeenth centuries. Climatic Change 30:239, 1995.

2  Ζαμπελίου και Κριτοβουλίδου, Ιστορία των Επαναστάσεων της Κρήτης, συμπληρωθείσα υπό Ιωάννου Κονδυλάκη, 1893. Εκδοτικό Κατάστημα Γεωργίου Φέξη, σελ. 278.

3  Ι. Δ. Μουρέλλου, Ιστορία της Κρήτης, 1931. Τυπογραφείον Ελευθέρας Σκέψεως,  Ηράκλειο, σελ.31.

5 σχόλια:

  1. ...κατ αρχήν στην φώτο βλέπω μεσογειακή πεύκη...κατι που με ξενίζει οσο αφορά το υψόμετρο..από την άλλη..θεωρώ οτι και στην οροσειρά του Αντλαντα μπορεί να έχουμε τέτοιες "εκπλήξεις"...ο προβληματισμός που μου γεννήθηκε τώρα είναι αν τα δέντρα..και η επέκταση ενός είδους προς νότο η βορρά είναι ο καλυτερος χάρτης..για την "ανάγνωση" της μεταβλητότητας του κλίματος ..η για εσάς της κλιματικής αλλαγής..π.χ. υπήρχε οξιά στην αρχαία Ελλάδα? μνημονεύεται από κανένα..στα πλοία τι δέντρα χρησιμοποιούσαν οι Αθηναίοι και που τα βρήσκαν?"θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μας τιμάτε με την ανάρτησή σας. Το ίδιο γράφουν οι συγκεκριμένοι συγγραφείς και για την Τήνο όπου τον συγκεκριμένο χειμώνα που αναφέρετε σημειώθηκαν σφοδρές χιονοπτώσεις και δριμύ ψύχος και πέθαναν τετρακόσια βοοειδή και 3.742 χοίροι, πρόβατα και αίγες. Επίσης για έναν άλλο δριμύτατο χειμώνα ο γάλλος περιηγητής και βοτανολόγος Tournefort που επισκέφτηκε τον Ψηλορείτη τον Ιούλιο του 1700 αναφέρει ότι "όπου και να κυττάξει κανείς, σε όποια πλευρά και αν στρέψει τα μάτια του, από το ένα ύψος στο άλλο, δεν βλέπει τίποτα άλλο από τέλματα και βαθιές αβύσσους γεμάτα χιόνι" και ότι το χιόνια καλύπτουν τις κορυφές των βουνών της Κρήτης ολόκληρο το έτος (P.J. Tournefort, "A Voyage into the Levant", 1715, σελ. 41-42). Αν λάβομε υπόψη μας ότι τα Λευκά Όρη είναι πιο "ευνοημένα" για χιονούρες από τον Ψηλορείτη, συνάγεται ότι το φαινόμενο αυτό πρέπει να ήταν εντονότερο στα δυτικά βουνά μας, παρόλο που η χιονόπτωση αυτών των δύο χειμώνων 1682/3 και 1699/1700 πρέπει να ήταν ασυνήθιστα έντονη, ακόμα και για μια περίοδο που περιλαμβάνεται στη Μίνι Παγετώδη Περίοδο (Little Ice Age).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιώργο μου, έξι μήνες στα Αοράκια (ΣΕΑΠ), δύο μήνες στα Τσικαλαριά, καλοκαιρινές διακοπές στα χρόνια της νιότης, δοκιμασμένες φιλίες και γνωριμίες με κουζουλούς, σαλούς και Ζορμπάδες είναι αδυναμίες αγιάτρευτες!

      Διαγραφή
  3. Σχετική μια ανάρτησή μου αφορά τον μακρινό Πόντο. Το χιόνι ως προϊόν προς πώληση.
    " πωλείται χιόνι…
    ➤ ευρηματικοί, εργατικοί και νοικοκυραίοι οι πρόγονοι μας στον Πόντο,
    ➤ εκμεταλλεύονται κάθε τι προκειμένου να ζήσουν, να ενισχύσουν το οικογενειακό τους εισόδημα. Το Ελληνικό δαιμόνιο που ακούμε να λένε… "

    όλο το άρθρο μας στον σύνδεσμο : https://terra-pontus.blogspot.com/2016/07/blog-post_2.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σκόνη σήμερα μπόλικη εδώ στη Ρόδο και παράλληλα δυστυχώς είχαμε και μεγάλη πυρκαγια στα δυτικά του νησιού. Στον αντίποδα από χθες βράδυ μέχρι και σήμερα το μεσημέρι καλούτσικες βροχές σημειώθηκαν στα βορειανατολικά και ειδικά στον Έβρο, όπου το πρωινό όπως έμαθα από φίλο ήταν άκρως φθινοπωρινοχειμερινο

    ΑπάντησηΔιαγραφή