Επίκαιρα

Συγκινητική η προσπάθεια ορισμένων να μας ενημερώσουν για τον καιρό του Πάσχα σχεδόν δύο εβδομάδες πριν, για να μπορέσουμε έγκαιρα να αποφασίσουμε αν θα πάμε ή όχι στα χωριά μας, αν θα πάρουμε χειμωνιάτικα ή καλοκαιρινά ρούχα, αν θα ψήσουμε το αρνί στην ύπαιθρο ή στο υπόστεγο κ.λπ. Αν και γνωρίζουν την επισφάλεια των μακρινών προγνώσεων, ρισκάρουν τη φήμη τους για το καλό μας που έλεγε και ο Γιάννης Μηλιώκας.


Αν παρ’ ελπίδα τις επόμενες ημέρες η κατάσταση αλλάξει, θα τους συγχωρήσουμε όχι μόνο γιατί δεν είχαν κακές προθέσεις, αλλά και γιατί οι άνθρωποι ήταν ξεκάθαροι: «με βάση τα σημερινά στοιχεία».

Κάποτε είχα πει ότι όσο πιο πολύ ξέρεις μετεωρολογία τόσο πιο πολύ τρέμεις να κάνεις μεγάλης διάρκειας προγνώσεις και μάλιστα σε μια εποχή όπως είναι η άνοιξη. Φαίνεται όμως ότι οι παλιοί μετεωρολόγοι τείνουν να εκλείψουν και η πιάτσα έχει κατακλυστεί από προγνώστες ειδικών ικανοτήτων που δεν ορρωδούν προ ουδενός!

Αναφορικά με την εξέλιξη του καιρού τις επόμενες ημέρες, ένας μετεωρολόγος της παλιάς σχολής αναρωτιέται αν είναι δυνατό σε μια δωδεκαήμερη πρόγνωση η προγνωσιμότητα της ατμόσφαιρας να είναι χαμηλή μεταξύ της 4ης και 6ης ημέρας και να αυξάνεται από την 7η μέρα και μετά. Η απάντηση είναι θετική, αν από την 4η ως την 6η μέρα περνάει μια διαταραχή και στη συνέχεια στην περιοχή εγκαθίσταται αντικυκλώνας. Το ζήτημα είναι ότι από την 7η ως τη 12η ημέρα το διάστημα είναι μεγάλο και δεν αποκλείεται η έλευση μιας νέας διαταραχής.   

22 σχόλια:

  1. Ναι τον καιρό του Πάσχα από τώρα αν είναι δυνατόν θα έλεγα εγώ,σε μια εποχή της άνοιξης η οποία προγνωσιμοτητα είναι πολύ δύσκολη, Χρήστος από Όθρυ με κρύο την νύχτα και τα καλοριφέρ να καίνε ακόμη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου, συνονόματε. Εγώ, αν ζούσα στο χωριό σου, τη θέρμανση θα την έσβηνα περί τις 20 Μαΐου.

      Διαγραφή
  2. Υπάρχει μεγάλη ζήτηση για ΄τέτοιου είδους προγνώσεις.Την προσφορά ευχαρίστως κάποιοι καλύπτουν.Άλλωστε,όπως η φύση, έτσι και η κοινωνία απεχθάνεται το κενό .Κατά τα άλλα "ει Άλυν ποταμόν διαβείς,μέγα κράτος καταστρέψεις "!.===========Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τελικά η δημοσιότητα πάση θυσία πρέπει να είναι μεγάλη αρρώστια......
    Υ.Γ Συγγνώμη αν κουράζω,ο Σπανός τι να έχει γίνει ? Μακάρι να είναι καλά και απλά να μας κρατάει μούτρα.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. .....και ελπίζοντας σε νερά έστω και στην παράταση....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Για το καλό μου,για το καλό μου-ώσπου δεν αντέξε στο τέλος το μυαλό μου...
    Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. για ποιους προγνώστες μιλάμε κύριε Ζιακόπουλε?....η πλειοψηφία αποτελεί....απλούς σχολιαστές των μοντέλων...σχόλια που και εγώ μπορώ να κάνω...εμπλουτισμένα με ατάκες γνωμικά...και άλλα...νομίζω ότι απλά είναι μια εκπτωση όπως σε πολλά στην σύγχρονη Ελλάδα και φυσικά δεν ξέρω αν οι ίδιοι ειναι ικανοποιημένοι από μια ζωή χωρίς μεράκι και κάματο...ας τους αφήσουμε...στην μιζέρια γιατί περί μιζέριας προκειται..."θωμάς"

    υ.γ. 1εγώ παντως επιμένω οτι το ρεύμα του κόλπου μεχρι και σημερα πάιζει κρυφτό.
    υ΄.γ.2 εχει πλάκα να ξαναδούμε στην Ουκρανία λευκά τανκσ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Σε συνέχεια τού χθεσινού μού σχολίου ο δάσκαλος σήμερα τα είπε όλα!
    Δεν υπάρχει ακόμη καμία ασφαλής εκτίμηση γιά τον καιρό της Μ. Εβδομάδας ανά ημέρα.
    Βάζουν όλοι ένα "σύμφωνα με τα τωρινά στοιχεία" και τέλος.
    Αμ δε...
    Κοιτάζοντας και τα βραδινά στοιχεία το μόνο πού δείχνει να έχει παγιωθεί είναι ότι ο καιρός από την Κυριακή των βαΐων και μετά θα γίνει πολύ άστατος και ψυχρός πάντα γιά την εποχή.
    Αν το πάρουμε μέρα τη μέρα και μέχρι την Κυριακή τού Πάσχα συγνώμη,αλλά πραγματικά εγώ σαν Φώτης δεν γνωρίζω καθόλου ακόμη τι καιρό θα έχει στην περιοχή μού η τη Αττική η τη Θεσσαλονίκη.
    Υπομονή λίγες ημέρες ακόμη και όπως κάνουμε πάντα θα δώσουμε τις σωστές προγνώσεις με πρώτο τον δάσκαλο.
    Καλό ξημέρωμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. "Φαίνεται όμως ότι οι παλιοί μετεωρολόγοι τείνουν να εκλείψουν και η πιάτσα έχει κατακλυστεί από προγνώστες ειδικών ικανοτήτων που δεν ορρωδούν προ ουδενός". Πολύ εύστοχη και ρεαλιστική επισήμανση που όμως δυστυχώς δεν άπτεται μόνο του χώρου της επιστήμης της μετερεωλογίας. Η σύγχυση και η μετριότητα προάγεται πολύ καιρό τώρα, όχι μόνο από τα μέσα ενημέρωσης αλλά και από την πολιτική, οι λειτουργοί της οποίας, όλο και λιγότερο πείθουν ότι πρώτη προτεραιότητά τους αποτελεί η ευημερία του Έλληνα. Όσοι κατανοούν, ας φυλάττουν Θερμοπύλες στον επιστημονικό τους χώρο και σε αυτό που αναζητούν με συνέπεια να γνωρίζσουν καλύτερα γιατί το αγαπούν. Ακούω συχνά γύρω μου για προγνώσεις από τώρα για το επερχόμενο Θέρος και χαμογελώ. Στα αλήθεια, ο μέσος πολίτης, επαφίεται στην όποια πρόσφορη κρίση θα του δώσει μια αρεστή απάντηση κατευνασμού της όποιας ανησυχίας του; Ας βρούμε τη δύναμη και τη σωφροσύνη μέσα μας για την αναζήτηση της αλήθειας σε κάθε πεδίο που μας κινεί το ενδιαφέρον. Καλό βράδυ σε όλη την όμορφη παρέα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Η πλειονότητα των μετεωρολόγων δεν είναι έτσι, τουλάχιστον το ελπίζω. Δρουν σαν μετεωρολόγοι και όχι ως μετεωρολόγοι.

    Ελπίζω η πρόγνωση του να πάει κουβά για να σχολιάζω επαόριστον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καραβατακης Αντώνιος.14 Απριλίου 2022 στις 6:21 π.μ.

    Καλημέρα, τα τελευταία χρόνια απουσιάζει από την ζωή μας η υπομονή, η αξιοπρέπεια, η σοφία, η εξυπναδα,η κρίση του νου .Δυστυχώς επικρατεί η βλακεία, η ανοησία η απραγματοσυνη κ η ματαιοδοξία.Καλημέρα Δάσκαλε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ευθύνεται καθόλου το ότι τα προγνωστικά μοντέλα είναι ελεύθερα για τον οποιονδήποτε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είμαι κατά των περιορισμών και υπέρ των αυτο-περιορισμών.

      Διαγραφή
    2. Ίσως ένας χρήσιμος περιορισμός να ήταν το "μπλοκάρισμα" των διαχειριστών των μοντέλων σχετικά με τον αριθμό των ημερών πρόγνωσης. Τουλάχιστον για το ευρύ κοινό.

      Διαγραφή
  12. Καλημερα! Πεστα δασκαλε! Ελεος με μερικους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καλημέρα κύριε Ζιακοπουλε. Δυστυχώς ο πλουραλισμός σε ότι αφορά την ενημέρωση εξελίσεται σε βάρος της ενημέρωσης. Η καθημερινή μάχη της τηλεθέασης έχει συμπαρασύρει συναδέλφους σας και προγνωστες. Λίγοι ενδιαφέρονται για την ουσία της είδησης. Η λεζάντα μετράει. Άλλωστε μέσα στις επόμενες μέρες θα περάσουμε από σχεδόν όλα τα σενάρια. Με τις τιμές που έχει φέτος ο οβελίας μια διαταραχή την Κυριακή του Πάσχα θα είναι μια καλή δικαιολογία για αρνάκι στο φούρνο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Λογικό το βρίσκω να εχει αυξημένη τιμή ο οβελίας όταν οι ζωοτροφές έχουν αυξηθεί κατακόρυφα και τίθεται πλέον θέμα επιβίωσης των κτηνοτρόφων . Χρήστος Όθρυς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Θα ήθελα να εφιστήσω την προσοχή στις "πληροφορίες" οσον αφορά την άνοδο των τιμών καθώς ολοι είμαστε πεπεισμένοι ..οτι εχουν ανεβεί όλα γιατί "ετσι πρέπει",ο όρος "κερδοσκοπική τρομοκρατία " πρέπει να είναι πάντα στο νου μας,χαρακτηριστικά αναφέρω ότι το κατσικι αρνι τώρα ειναι ας πουμε 13 ευρώ γιατί ανεβηκε απο το πάσχα των ρωμαιοκαθολικών, που αν δείτε Ιταλό να σουβλίζει κατσίκι στην Ρώμη εγώ να ξαναβγάλω μαλλιά,εγώ εντωμεταξύ είμαι ετοιμος να απολαύσω την γεωπολιτική ανάλυση του ...τσομπάνου του χωριού μου προκειμένου να μου πουλήσει την προβατίνα 5 ευρω το κιλό από 3!"θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. "Όλοι είμαστε πεπεισμένοι..."!!. Και το λες εσύ "Θωμά ?!.==========Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. χαχαχ Αγαπητέ Π.Α. η πληροφορία που γνωρίζουμε εμείς οι δύο είναι απλά η πληροφορία που πρέπει να γνωρίζουμε η αλήθεια είναι άλλο πράγμα..."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή