Ο καιρός του επόμενου πενθημέρου

Τοπίο στην Πίνδο, του Πάνου Τσιγκούλη

Το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή), η διάταξη των βαρομετρικών συστημάτων στη ΝΑ Ευρώπη, με τις υψηλές πιέσεις στην κεντρική Μεσόγειο και τις χαμηλές πιέσεις στη Μαύρη Θάλασσα και την Α. Μεσόγειο, θα είναι ευνοϊκή για να επικρατήσουν στη χώρα μας ΒΔ άνεμοι εντάσεως 5 με 7 μποφόρ. Κατά τα άλλα, στις περισσότερες περιοχές θα επικρατήσει ηλιοφάνεια και εξαιρετική ατμοσφαιρική διαύγεια. Η θερμοκρασία θα φθάσει τους 25 βαθμούς. 


Το Σάββατο (9/4) προβλέπεται και πάλι ηλιοφάνεια με εξαίρεση ίσως τη ΒΔ Ελλάδα, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, όπου θα υπάρχουν τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν Δ-ΝΔ με ένταση ως τα 6 μποφόρ (νότια πελάγη) και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο. 

Την Κυριακή (10/4), ένα βαρομετρικό χαμηλό, που θα συνοδεύεται από μέτωπα κακοκαιρίας, αναμένεται να κινηθεί από την κεντρική Ευρώπη προς την Τουρκία και να προκαλέσει βροχές και τοπικές καταιγίδες στη Δ-ΒΔ Ελλάδα, τη Θεσσαλία, τη βόρεια χώρα και το Β-ΒΑ Αιγαίο. Οι άνεμοι θα πνέουν Δ-ΝΔ 6 με 7 μποφόρ, αλλά σταδιακά από τη Β-ΒΔ Ελλάδα θα στραφούν σε ΒΔ περίπου με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στις δυτικές, κεντρικές και βόρειες περιοχές της χώρας. 

Τη Δευτέρα (11/4) αναμένεται βελτιωμένος καιρός, με εξαίρεση τη ΒΑ Ελλάδα, όπου το πρωί θα σημειωθούν τοπικές βροχές και καταιγίδες μικρής διάρκειας. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΔ 6 με 7 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση και η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση σε όλη τη χώρα. 

Την Τρίτη (12/4)ν προβλέπεται ηλιοφάνεια και αραιές νεφώσεις από το μεσημέρι στα δυτικά. Οι άνεμοι μόνο στα Δωδεκάνησα θα φθάσουν τα 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές της. 

8 σχόλια:

  1. 10 χιλιοστά βροχής σήμερα στα Γιάννενα λίγο πιο χαμηλά από τις προβλέψεις των μοντέλων.Η φωτογραφία δεν είναι τωρινή και ειναι τραβηγμένη από τον Σμολικα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα. Ωραία μέρα η σημερινή με καλές βροχές στην Ήπειρο από το πρωί ως αργά το απόγευμα. Πάμε για την Κυριακή τώρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 4,9mm κατέγραψε ο σταθμός μού στα βόρεια της πόλης τού Αγρινίου. Ούτε καλά ούτε άσχημα.
    Τα ορεινά δέχθηκαν αξιόλογες βροχές ενώ η ψύχρα σήμερα έγινε αισθητή με 19β μέγιστη όταν έβγαζε ήλιο,όμως στη διάρκεια των φαινομένων και με το πού έπεσε ο ήλιος λόγω και τού πολύ ενισχυμένου δυτικού ρεύματος "τσιμπάει" αρκετά.

    Δάσκαλε στην πολύ ωραία πρόγνωση επομένων ημερών πού κάνατε το μόνο πού θα ήθελα να προσθέσω είναι στις θερμοκρασίες όπου οι 25β που αναφέρατε δε νομίζω να αφορούν τη δυτική ΒΔυτική χώρα.
    Εκεί οι 19 έως 21β μέγιστες πιστεύω είναι πιό ρεαλιστικές τιμές.
    Η Κυριακή θα είναι άλλο ένα πρόσκαιρο διάλειμμα τού Απρίλη με άκρως φθινοπωρινό καιρό για τα δυτικά και βόρεια τμήματα της χώρας μας.

    Υ.Γ. Χριστόδουλε μιάς και ο καιρός δεν παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ιδίως για τα μέρη σού,ξεκινά και "ομολόγησε" γιά όλα αυτά τα ενδιαφέροντα πού μας είπες γιατί εγώ προσωπικά δεν κατάλαβα σχεδόν τίποτα.
    Φαίνεται πάντως ότι έχεις δουλέψει την ειδικότητα τού "μύστη και δρυίδη".
    Καλό βράδυ σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τελικά εμείς κλείνουμε στα 12,6 χιλιοστά Καληνύχτα από τα Γιάννενα.

      Διαγραφή
  4. Περιμένοντας τις βροχές της Κυριακής , σήμερα μια καταιγίδα το μεσημέρι η οποία όμως την εξαφάνισε μετά ο δυνατός δυτικός άνεμος , ξηρασίας συνέχεια δηλαδή.χρηστος Όθρυς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καραβατακης Αντώνιος.8 Απριλίου 2022 στις 5:26 μ.μ.

    Καλησπέρα σε όλους. Μακάρι Δάσκαλε αυτή την φορά να βρέξει Κ Μυτιλήνη. Έχει να βρέξει στο νησί από 6 Μαρτίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Στούς 25β σκαρφάλωσε σήμερα η θερμοκρασία στα ανατολικά ηπειρωτικά ενώ στα νότια τμήματα της χώρας μας τοπικά παρατηρήθηκαν 27 με 28β στούς επίσημους σταθμούς.
    Το λες και καλοκαιράκι.
    Στα δυτικά κ ΒΔυτικα τμήματα της χώρας όμως το δυτικό ρεύμα πού έφτανε τα 4 με 5 μποφόρ και ήταν σχετικά ψυχρό κράτησε την Τ στούς 20 με 22 β στα πεδινά από βορά προς νότο και στούς 18β στα παράκτια.
    Το πρωί τσιμπάει αρκετά.
    Αύριο το ίδιο σκηνικό πάνω κάτω με μικρή περαιτέρω άνοδο της θερμοκρασίας ενώ την Κυριακή στα δυτικά και βόρεια θα φθινοπωριάσει με πρόσκαιρα αξιόλογα φαινόμενα στα ορεινά ημιορεινά της δυτικής Πίνδου.
    Όπως ξανά είπαμε ας μη περιμένουμε αξιόλογες βροχές γιά το μεγαλύτερο κομμάτι της χώρας για πολλές ημέρες ακόμη.
    Μάλλον οι άφθονες χιονοπτώσεις τού προηγούμενου μήνα άρχισαν να πληρώνουν το τίμημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φώτη μας αδικείς λίγο στα βόρεια, τις τελευταίες μέρες σημειώνονται θερμοκρασίες προχωρημένης άνοιξης… ακριβώς όπως σε ανατολικά και νότια
      Κωνσταντίνος Θεσσαλονίκη

      Διαγραφή