Οι ΒΑ άνεμοι και η κάμψη της θερμοκρασίας τα σίγουρα. Οι βροχές τοπικές και εν πολλοίς αμφίβολες. Άνοιξη γαρ!

Το πανέμορφο Τολό της Αργολίδας, του Σταύρου Παυλόπουλου

Η περιοχή μας επηρεάζεται από το συνδυασμό των υψηλών πιέσεων στα Β. Βαλκάνια με τις χαμηλές πιέσεις στην Α. Μεσόγειο, με αποτέλεσμα την επικράτηση Β-ΒΑ ανέμων εντάσεως ως τα 6 μποφόρ (Αιγαίο). Κατά τα άλλα, το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή),  οι συνθήκες θα είναι ευνοϊκές για την εκδήλωση απογευματινών όμβρων και καταιγίδων κυρίως στη Μακεδονία και την ορεινή Ήπειρο. Η θερμοκρασία θα φθάσει τους 26 βαθμούς. 


Το Σάββατο (30/4), βροχές και τοπικές καταιγίδες προβλέπονται στη Μακεδονία, την Ήπειρο, τη Δ. Θεσσαλία, την κεντροδυτική Στερεά και τη ΒΔ Πελοπόννησο. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΑ στα δυτικά 3 με 5 και στα ανατολικά 5 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση. 

Την Κυριακή (1/5), τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες αναμένονται στη Μακεδονία και τη Δ-ΒΔ Ελλάδα. Αναφορικά με τους ανέμους και τις θερμοκρασίες, δεν αναμένονται αξιόλογες μεταβολές. 

Τη Δευτέρα (2/5), προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές μικρής διάρκειας κυρίως στη ΒΔ Ελλάδα και τις ανατολικές και νότιες περιοχές της χώρας. Οι άνεμοι θα πνέουν ΒΑ 4 με 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε επίπεδα κοντά στα κανονικά αυτής της εποχής. 

21 σχόλια:

  1. Χειμώνας και ξερό ψωμι.. Δεν την μπορώ αυτή τη ζεστη! 25 βαθμοί και βάλε σήμερα στην Ηπειρο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. που να ερθει τοτε το καλοκαιρι με τα 35αρια!
      (μια χαρά ανετα ειναι οι 25 βαθμοι)

      Διαγραφή
  2. μέσα στον μαιο δινεται σε συνεχομενα τρεξιματα των καιρικών μοντέλων ασταθειες με καταιγιδες όπως και περιοδικά,οργανωμένα συστήματα με βροχές,με επίκεντρο και των 2 στις βορειότερες-βορειοδυτικές περιοχές της χωρας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Χρόνια πολλά σε όλους τούς φίλους τού μπλογκ μετά από αρκετές μέρες.
    Ωραία περάσαμε,όμως σιγά σιγά τέλος τα καλά.
    Συμφωνώ απολύτως με τον δάσκαλο.
    Οι θερμοκρασίες πού βιώνουμε τις τελευταίες ημέρες είναι αρκετά υψηλές θα έλεγα καθώς ακόμη βρισκόμαστε στον Απρίλη.
    Ευτυχώς σιγά σιγά από Σάββατο και μετέπειτα θα δροσίσει αρκετά σχεδόν παντού.
    Γιά μένα η ανομβρία συνεχίζεται γιά μεγάλο κομμάτι της χώρας και κυρίως γιά τα α ανατολικά και νότια όπου δεν αναμένονται πλην της Δευτέρας(τοπικές λασποβροχές) καθόλου βροχές το επόμενο διάστημα.
    Ακόμη και στα δυτικά ΒΔυτικα αμφίβολο εάν αυτές οι βροχές πού θα πέσουν θα είναι έστω καλούτσικες στα πεδινά(στα ορεινά λογικά θα είναι).
    Θέλουμε βροχές ενόψει θέρους!
    Ελπίζω τα χαμηλό πού βγάζουν σχεδόν όλα τα μοντέλα μέχρι αυτή την στιγμή για το επόμενο ΣΚ από την περιοχή της Ιταλίας να καταφέρει να μας επηρεάσει.
    Θα το δούμε καθώς όπως έγραψε και ο δάσκαλος "άνοιξη γαρ".
    Καλή συνέχεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καιρός ήταν να δροσίσει λίγο. Αυτές τις ημέρες η θερμοκρασία φλέρταρε καθημερινά Μυτιλήνη με τους27 βαθμούς Κελσίου. Δεν θέλουμε από τώρα τέτοιες θερμοκρασίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Με Β-ΒΑ άνεμο έχουμε ευστάθεια στην ατμόσφαιρα γιατί να έχουμε βροχή αύριο στην Ήπειρο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αμ έλα που την περίοδο του θέρους ο ΒΑ άνεμος σε συνδυασμό με ανώτερη ψυχρή λίμνη και υπερθέρμανση εδάφους λειτουργεί αντίστροφα στην Ήπειρο σε σχέση με το χειμώνα καθώς μεταφέρει τους πυρήνες αστάθειας από την Πίνδο προς το Ιονιο. Έτσι έχω διαβάσει. Δάσκαλε τα λέω καλά η λέω μπαρούφες?

      Διαγραφή
    2. Δημήτρη τέλος αυτά περί ανέμων και υδάτων από εδώ και στο εξής.
      Μπαίνουμε στην αστάθεια των θερινών μηνών.
      Η Ήπειρος αύριο θα έχει δυτικό στη μέση τροπόσφαιρα και ΒΑνατολικό στα χαμηλότερα.
      Τις θερμές ώρες της ημέρας οι άνεμοι(στα χαμηλά) γίνονται διαφόρων διευθύνσεων και στο παιχνίδι μπαίνει η ανάπτυξη ανοδικών κινήσεων των ανέμων-ρευμάτων, η υγρασία καθ' ύψος το CAPE η επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας και άλλα πολλά.
      Τα τεφιγράμματα ανά περιοχή δίνουν μία καλή εικόνα.
      Για μένα τούς θερινούς μήνες στα ηπειρωτικά δεν ισχύουν οι κανόνες των ανέμων όπως φθινόπωρο και άνοιξη.
      Το ανατολικό στριμ συνήθως ευνοεί αστάθειες στα ΒΔυτικα ηπειρωτικά και το δυτικό στα ανατολικά ηπειρωτικά.
      Γενικά παίζουν πολλά σενάρια με τούς ανέμους το καλοκαίρι.
      Εν ολίγοις,άνετα αύριο στα ορεινά ημιορεινά της Ηπείρου μπορεί να βγάλει έντονη αστάθεια με τοπικό βέβαια χαρακτήρα.

      Διαγραφή
    3. *γιά μένα τούς θερινούς μήνες στα ηπειρωτικά δεν ισχύουν οι κανόνες των διευθύνσεων των ανέμων πού μας επηρεάζουν(ευνοούν) φθινόπωρο - χειμώνα ήθελα να πω παραπάνω.

      Διαγραφή
  6. Εγω παλι θα ήθελα μια μπόρα 10mm περίπου βροχής μεσα στο προσεχές τριήμερο,για να ποτιστει το βαμβάκι μου.Ειχε κάποια υγρασία το χώμα απο την τελευταία βροχόπτωση,αλλά αυτός ο πασχαλιατικος λιβας μας αλαξε τα..σχέδια.
    Για να δούμε θα τα καταφέρει;
    Που φτάσαμε,να αναρωτιόμαστε τελη Απριλίου αρχές Μαΐου αν θα πιάσει καμιά μπορα στα κεντρικά ηπειρωτικά.
    Ας μη μιλήσω τώρα καλητερα σαν καιρόφιλος χρονιαρες μέρες που είναι...
    Γιώργος πεδινά Τρικάλων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ω, Τολό, αγαπημένες, θαυμάσιες διακοπές, Αύγουστος 2015.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Φίλε Φώτη,από το στόμα σου και στου...καιρού το αφτί,λέω αυτό το ρητό (σε παράφραση)όσο αναφορά την πιθανή εξέλιξη του καιρού στην περιοχή μου,καθώς εγώ προσωπικά δεν θέλω σταγόνα για τουλάχιστον ένα 15θημερο αφού η μάχη με τα χορτάρια είναι άνιση παρότι δίνεται καθημερινώς.
    Το νερό που έπεσε ήταν αρκετό και σε συνδυασμό με την ζέστη που ακολούθησε, σταροχορτια και και λαψανες ξεπέρασαν το ένα μέτρο.
    Φυσικά σιτηρά,κρεμμύδια κλπ θέλουν νερό,αλλά αυτό συνέβαινε πάντα καθώς οι ρίζες τους είναι επιφανειακές.
    Περιοχές ανατολικές της Βοιωτίας έχουν επίσης ανάγκη για νερό αφού εκεί δεν έβρεξε παρά ελάχιστα.
    Σήμερα το πρωί πήγα την κόρη μου μέχρι Αταλάντη να φύγει για Βόλο,ακολούθησα την παλιά εθνική οδό Αθηνών Λαμίας(από Λιβαδειά, Χαιρώνεια κλπ)Και είχα την ευκαιρία να δω από κοντά τις ζημιές στους ελαιώνες.
    Από τον κάμπο της Θήβας έως και λίγο πριν πέσω στον κάμπο της Αταλάντης δυστυχώς συνάντησα καμμένη γη αφού η ζημιά είναι στο 100%.
    Σου καίγεται η καρδιά να βλέπεις τέτοια εικόνα.
    Με την άνοδο της θερμοκρασίας αρχίζει να φαίνεται και η εξίσου σημαντική ζημιά που έχει γίνει στους ελαιώνες και στα υψώματα αφού μέρα με την μέρα βλέπεις δέντρα να ξεραίνονται το ένα μετά το άλλο.
    Για άλλη μια φορά είναι μεγάλο το τίμημα που πληρώνουμε για να έχουμε την "χαρά"να απολαύσουμε τον λευκό επισκέπτη.
    Κρίμα.
    Χριστός ανέστη,έστω και καθυστερημένα και επίσης χρόνια πολλά για ολους-ες οσους-ες γιόρταζαν όλες τις προηγούμενες ημέρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αγαπημένο Τολό. Θυμάμαιμικρός πηγαίναμε διακοπές (χώρια από τις κύριες διακοπές μας) κάθε χρόνο με την οικογένειά μου Πόρο, Ύδρα, Σπέτσες, Τολό. Κάναμε τα μπάνια μας και μετά για φαγητό σε ψαροταβέρνες. Ωραία χρόνια! Καλησπέρα σε όλους και στον Δάσκαλο μας. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Τελικά δεν είχαμε βροχή σήμερα στα Γιάννενα ούτε στα βουνά δεν ξέρω τι δεν πήγε καλά.Αυριο πάλι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Απαίσιος καιρός για τριήμερο Πρωτομαγιάς. Και να έβρεχε άντε να άξιζε.. συννεφιά και θερμοκρασία 17 βαθμοί. Αυτός ο καιρός ή του ύψους ή του βάθους. Η άνοιξη αγνοείται
    Κωνσταντίνος Θεσσαλονίκη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Φίλε Χριστόδουλε σε καταλαβαίνω απολύτως.Εχω ζήσει τέτοιες καταστάσεις .Αν και δεν είμαι αγρότης,έχω φυτέψει ο ίδιος αρκετές και τις έχω μεγαλωσει παράλληλα με τα παιδιά μου.Τέτοιες εικόνες με συντρίβουν.Φέτος εδώ στη Δ,Κορινθία δεν είχαμε τέτοια προβλήματα.Μάλιστα φαίνεται και αρκετά καλή ανθοφορία.Ομως οι μη ποτιστικές δεν ξέρω αν θα "βγουν πέρα".Αποχαιρετούμε σήμερα τον Απρίλη με πενιχρό υετικό σκόρ.Σπεύδω από σήμερα για χρόνια πολλά σε όλους τούς δυσπιστούντες αλλά και απιστούντες και ιδιαιτέρως στον εξαίρετο φίλο του μπλόγκ εκ Βορείου Ελλάδος.=============Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καλησπέρα. Τα τελευταία 2 με 3 χρόνια περίπου στην Αθήνα συγκεκριμένα επικρατεί σχετική ξηρασία κάτι οχι ασυνήθιστο βέβαια. Αν εξαιρέσουμε τα χιόνια μετά βρεχει μία μέρα λίγο και ξεχνάει να ξανα βρέξει. Πού θα πάει όμως! Έχει ο καιρός γυρίσματα και λέω εχει ο καιρός γυρίσματα για να μην βιαστεί κάποιος να πει ότι φταίει η κλιματική αλλαγή. Τέτοια περιστατικά έχουμε εκατοντάδες στο παρελθόν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Χριστός Ανέστη .Κάτι μου λέει ότι ο Μάιος θα είναι ένας βροχερός μήνας για την εποχή που διανύουμε ,η πορεία θα δείξει , Χρήστος από Όθρυς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Σήμερα το απόγευμα κάτι έγινε στα Γιάννενα από μερικά χιλιοστά μέχρι αρκετά κατά τόπους στο λεκανοπέδιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ και καλό μας μήνα αν και μας τα κάνε μαντάρα έπρεπε να συνεχίσουν τα 27άρια έως και 30 άρια που είχαμε κατά τόπους σε κάποιους σταθμούς της αττικής την περασμένη Πέμπτη 28 Απρίλη έπρεπε να το συνεχίσει έτσι έχει κουράσει αυτή η χειμωνία άλλα χρονιά όχι πολύ μακριά από τα μέσα Απρίλη τα 26-28άρια ήταν γενικά και συστηματικά ο φετινός μάρτης είχε χαρακτήρα Φλεβάρη για να μην πω Γενάρη και ο απρίλης χαρακτήρα μάρτη τώρα ο Μάης τι πάει να μας το παίξει Απρίλη ού μη γέννητω καλύτερα να είναι ο Μάης σαν Ιούνιο και βάλε αρκετά φέτος με τις ψυχρές μέρες έχουμε χάσει πολύ έδαφος από άνοιξη και καλοκαίρι και ελπίζω το 2ο μισό του Μάη να αποκατασταθεί η τάξη και να δούμε και προχωρημένο Ιούλιο στο δεύτερο μισό του Μάη μας το χρωστάει και σαν τάση μόλις αυτό είδα στο τρέξιμο gfs 850 μετά το δεύτερο μισό θα ξεβράσει επιτέλους η Αφρική και θα εκτοπιστούνε επιτέλους όλα τα μπλέ πράσινα και κίτρινα χρώματα άντε να παγιώσει το πορτοκαλί κόκκινο χρώμα να φτάσει μέχρι Ουκρανία και όσλο μην ξαναδώ ίχνος χειμώνα πριν του Αγ.δημητριου Οκτωβρίου από τώρα και μέχρι Οκτώβρη μόνο θέρος!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή