Η κακοκαιρία του διημέρου σε εικόνες


Πολυπαραμετρικός δείκτης πρόγνωσης ακραίων καιρικών φαινομένων του ECMWF για την Κυριακή (17-4-2022) και τη Δευτέρα (18-4-2022)  στη χώρα μας. Τα διαβαθμισμένα σύμβολα πράσινου χρώματος είναι για τις βροχές και τα διαβαθμισμένα σύμβολα μοβ χρώματος είναι για τους ανέμους. Τα απλά χρώματα είναι για τις θερμοκρασίες (κίτρινο / κόκκινο για τις υψηλές και σιέλ / μπλε για τις χαμηλές).

Καλημέρα σε όλους


17 σχόλια:

  1. Καλημέρα κύριε Ζιακοπουλε και χρόνια πολλά για σήμερα. Από το Ωσαννα ο Κυριος θα πάμε στο Σταυρώσον αυτόν! Έτσι γίνεται εξάλλου και με τους προγνωστες στις μερες μας. Ο κόσμος είναι αχάριστος και ξεχνάει εύκολα. Όπως βλέπουμε στους παραπάνω χάρτες η Ήπειρος δε θα καταλάβει και πολλά από την επερχόμενη κακοκαιρια,οσον αφορά τον υετο. Αναμενόμενο βέβαια με τέτοια κίνηση του συρτοχαμηλου και με βορειοανατολικους ανεμους στην επιφάνεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα και χρόνια πολλά στους εορτάζοντες.Πολυ νερό έπεσε κατά την διάρκεια της νύχτας στη Νοτιοδυτική Μαγνησία και μετά από ένα μικρό διάλειμμα το πρωί συνεχίζει τώρα , ευεργετικές βροχουλες τις άνοιξης, τις χρειαζόταν ο τόπος άλλοστε από την παρατεταμένη ανομβρία.Μαλλον τα τελευταία στοιχεία δείχνουν για την Λαμπροφο ημέρα τις Αναστάσεως θα έχουμε ανοιξιάτικο καιρό.Τελος να πω δάσκαλε μάλλον στην ανάρτηση σας αντί να γράφει τα άλλα χρώματα γραφτείκε εκ παραδρομής τα απλά χρώματα . Χρήστος από την βροχερη Όθρυ αυτή τι στιγμή ποτιστικου τύπου ,με θερμοκρασία στους 14 στα πεδινά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Kύριε Ζιακόπουλε γιατί την άνοιξη ο υετός με τις ψυχρές μάζες συνδηάζεται τόσο ευκολα για τα βόρεια ενω΄...τον χειμώνα πρεπει να ανάψουμε κεράκι?...ειναι η αστάθεια οι πιο ζεστές θάλασσες...η μια ψυχρή μάζα των -8 στα 850hpa είναι πιο ξηρή η μαλλον τελειως ξηρή από αυτην των 0 ?"θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η απάντηση είναι απλή... Ανθρωπογενης κλιματική αλλαγή και απορρύθμιση της παγκόσμιας κυκλοφορίας Άπιστε Θωμά!!

      Διαγραφή
    2. γιάννη ....κοντοχωριανέ...από τότε που έχουν βγεί τα αρχεία.καιρού.το -10 και -8 σε σένα και μένα...μας οδηγεί στο τηλεσκόπιο...για παρατηρήσεις των άστρων..."θωμάς"

      Διαγραφή
  4. Από τα ξημερώματα ξεκίνησε λασποβροχη,γρήγορα όμως με την στροφή των ανέμων σε ΒΒΔ βρέχει συνεχόμενα ποτιστικά,ενίοτε δυνατά,φθάνοντας μέχρι στιγμής τα 12 χιλιοστά με την θερμοκρασία σε μονοψήφιο αριθμό(9 βαθμούς)οπότε η θέρμανση κρίνεται απαραίτητη.
    Για τα σπαρτά,είναι μάλαμα αυτή η βροχή,η "μαχη" όμως με τα χορτάρια θα συνεχιστεί εντονότερη μόλις βελτιωθεί ο καιρός μιας και η ζέστη των προηγούμενων ημερών τα ενίσχυσε πολύ.
    Παρά τον δυνατό αέρα που φυσούσε πάνω από 20 ημέρες και φάνηκε να στεγνώνει το έδαφος,αυτό έγινε μόνο επιφανειακά καθώς μετά από τους 15-20 πόντους όλα είναι γεμάτα υγρασία και αυτό φάνηκε ξεκάθαρα εχθές που φυτευα δέντρα.
    Ελπίζω να πάρουν καλό νερο όσες περιοχές της χώρας το έχουν ανάγκη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλησπέρα και χρόνια πολλά! Κίτρινος ουρανός, Βροχή ανά διαστήματα με χοντρές σταγόνες και σποραδικές καταιγίδες στην Αττική. Σκουπίζοντας το μπαλκόνι το πρωί μάζεψα σχεδόν μια χούφτα χώμα από την αφρικανική σκόνη. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλή κ Αγία Μεγάλη Εβδομάδα εύχομαι σε όλους.
    Βρόχο λάσπη αέρας και αστραποβροντο
    Αθήνα.
    Κώστας Αθήνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλησπέρα σε όλους από το βροχερἠ Αθήνα,

    Μόλις διάβασα τα χθεσινά σχόλια για την Έξοδο του Μεσολογγίου και επανέρχομαι για να αναφερθώ σε ένα όχι ιδιαίτερα γνωστό γεγονός που συνέβη τον Ιούλιο του 1825, μήνες πριν την Έξοδο, όταν ο Τουρκαλβανός Ταχήρ Αμπαζής, παλαιός γνώριμος των Σουλιωτών και σύμμαχος του Κιουταχή, προσπάθησε να πείσει τους πολιορκημένους να παραδοθούν στέλνοντας γράμμα στον Λάμπρο Βέικο, οπλαρχηγό. Η αρνητική απάντηση του Βέικου αποτελεί υπόδειγμα όχι μόνον ανδρείας και αυτοσυνειδησίας, επίγνωσης των διαφορών ανάμεσα στους Έλληνες και τους Οθωμανούς, χιούμορ και σαρκασμού, αλλά κυρίως συναίσθησης της ιστορικής σημασίας των γεγονότων της περιόδου. (Σε παρένθεση η μετάφραση λέξεων που πλέον δε χρησιμοποιούνται.

    «Ενδοξότατε Ταχήρ Αγά,
    Ημείς είμασθε φίλοι και η περίστασις της θρησκείας το έφερε να πολεμήσωμεν, όμως πάντοτε η φιλία μας να τρέχη. Φίλε μου, βλέπω ότι έχεις δύο φοραίς όπου ήλθες εις αντάμωσιν διά να μεσιτεύσης να παραδοθή το Μεσολόγγιον. Ακόμη βλέπω ότι ο Ρούμελης ( πασάς ) μας ζητεί δύο Tάμπιες (προμαχώνες) διά να βάλη ανθρώπους του. Ηξεύρετε πολύ καλά ότι τον Θεόν τον έχομεν μαζί και η ελπίδα μας κρεμάται από εκεί, όθεν ως φίλος σ’ αφήνω να στοχασθής ότι ένα Κάστρον με τζεμπιχανέδες (πολεμοφόδια) , με ζαϊρέν (τρόφιμα), με νερό και καθεξής όλα τα χρειαζούμενα, εις αυτόν τον καιρόν και ημείς εδώ μέσα να το παραδόσωμεν, θα έχωμεν πρώτον την συνείδησιν του Θεού και δεύτερον την κατηγορίαν όλου του κόσμου και ξεχωριστά εσένα του φίλου μας, όπου και εις αυτό είμεθα βέβαιοι ότι όχι μόνον δεν θα εύρωμεν εις το εξής τόπον να ζήσωμεν, παρά ούτε διά το όνομά μας θα ερωτήση κανένας, τόσον μισητοί θα είμεθα, όσον από τον Θεόν και την ανθρωπότητα, μπιλέμ (ακόμα) και από τους ιδικούς μας και φίλους μας.
    Όθεν του Ρούμελη (πασά) χώρισέ του το παστρικά, καθώς μας γνωρίζεις, ότι να ηξεύρη καλά, χωρίς να κάμη γιουρούσι (έφοδο) να εμβή με το σπαθί, το Μεσολόγγι δεν παίρνει.
    1825 Ιουλίου 20, Μεσολόγγι
    Ταύτα και μένω,
    ο φίλος σου
    Λάμπρος Βέικος
    Προς τούτοις λάβε και τέσσαρες μποτίλιες ρούμι να ταις δώσης τους Μπαϊρακτάρηδές σου (αξιωματικούς, σημαιοφόρους) , όταν θα κάμουν το γιουρούσι.

    Με άλλα λόγια η επιστολή επαναλαμβάνει το "Μολών Λαβέ"

    Νίκος (φιλόλογος)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μόνο οι άνθρωποι που είναι φτιαγμένοι από αυτή την πάστα μπορούν να γυρίσουν τον τροχό της Ιστορίας!
      Ο Σπυρίδων Τρικούπης λέει ότι αν τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν για τις δύο αποτυχημένες επιχειρήσεις εφοδιασμού του Μεσολογγίου που έγιναν το Φεβρουάριο και το Μάρτιο είχαν βρεθεί νωρίτερα και τον Ιανουάριο του 1826 ο Μιαούλης εφοδίαζε την ηρωική πόλη με περισσότερα τρόφιμα, το Μεσολόγγι δεν θα έπεφτε. Προς ενίσχυση του συλλογισμού του, ο Μεσολογγίτης ιστορικός επικαλείται τα λόγια του ίδιου του Ιμπραήμ προς το ναύαρχο Δεριγνί στη συνάντηση που είχαν οι δύο άνδρες λίγες μέρες μετά την πτώση του Μεσολογγίου στο Νεόκαστρο. Όταν ο Γάλλος ρώτησε τον Αιγύπτιο για την εκστρατεία του, εκείνος δείχνοντας με το δάκτυλό του το χιόνι μιας βουνοκορφής που είχε αρχίσει να λιώνει, του είπε: «Βλέπεις πώς λιώνει εκείνο το χιόνι; Με τον ίδιο τρόπο θα λιώναμε και εμείς όλοι, αν η φρουρά του Μεσολογγίου είχε τροφή για τρεις ακόμα εβδομάδες». Όμως, η ιστορία δεν ξαναγράφεται με τα «εάν».
      Ευχαριστούμε, φίλε Νίκο.

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστούμε γιά την τοποθέτηση κ. Νίκο.

      Διαγραφή
  8. Και εκεί που φαινόταν ότι τίποτε δεν αντιστέκεται στον μεγάλο σερασκέρη και στρατηλάτη Ιμπραήμ πασά,το ίδιο έτος, καλοκαίρι του 1826,ήρθε η Μάνη,με την τρίδυμη μάχη-Αλμυρός(Βέργα),Δυρός,Πολυάραβος(Πολυτσάραβος)-να ταπεινώσει την ...."επηρμένην οφρύν"......=========Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Να σημειωθεί οτι κατά περιόδους οι τούρκοι.και γενικά οι κατακτητές....ελάμβαναν επιστολές και μνμ δια αγγελιοφόρων...πολύ λιγότερο" ευγενικές"....ειδικά ο Καραισκάκης το είχε τερματήσει...ακομα καλύτερα ηταν τα μνμ μεταξύ των πολεμιστών στα χαρακώματα του 21..και για να βρούμε και αναλογίες...οποιος δεν βαριέται μπορεί να δεί και την απάντηση των Κοζάκων στον Σουλτάνο, ναι ηταν οι πρόγονοι των σημερινών Ουκρανών..https://www.youtube.com/watch?v=YT6z3l_0WWY"θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ξεκίνησε η βροχή στα Γιάννενα ενώ στα γύρω ορεινά χιονίζει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αναφορά από Διαβολιτσι Μεσσηνίας.

    Καταρρακτώδης βροχή με ψιλό χαλαζάκι και αρκετά αστραπόβροντα.

    Την είχε πολύ ανάγκη ο τόπος την σημερινή βροχή

    Καλή Μ. Εβδομάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αξιόλογα φαινόμενα στη νοτιοδυτική Μαγνησία από προχθές την νύχτα και συνεχίζει σχεδόν ασταμάτητα , ποτιστικου τύπου βροχές κατά περιόδους ποιο έντονα ,χόρτασε η γη νεράκι που τόσο πολύ το ήθελε και βλέπεις τα δεντράκια αναγεννήθηκαν και όλη η φύση.χρηστος, Όθρυς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Επίσης, αξίζει να κάνουμε ιδιαίτερη μνεία στους Σουλιώτες που βρισκόντουσαν εντός των τειχών. Χωρίς αυτούς, το Μεσολόγγι δε θα κρατούσε τόσο πολύ. Οι άνθρωποι αυτοί ήταν πραγματικά πολεμικές μηχανές.
    Στους περίφημους λαγουμιτζίδες που τρύπωναν σαν ποντικούς μέσα στη γη, σε πολύ στενές αυτοσχέδιες σήραγγες και προκαλούσαν φθορές στον εχθρό. Άντρες μικροκαμωμένοι στο ανάστημα αλλά με διόλου μικροκαμωμένη ψυχή.
    Μνημόσυνο οφείλουμε σε έναν όχι και τόσο γνωστό ήρωα. Το Γιάννη Γούναρη, ο οποίος διέμενε με την οικογένειά του κοντά στον Κιουταχή και όταν άκουσε ότι ετοίμαζαν επίθεση οι Τούρκοι το βράδυ της παραμονής των Χριστουγέννων σε ένα συγκεκριμένο σημείο του τείχους που ήταν κάπως ευάλωτο, ο Γούναρης προφασιζόμενος ότι πάει για κυνήγι, πήγε και βρήκε τους οπλαρχηγούς για να τους ενημερώσει σχετικά. Θεώρησαν οι Τούρκοι ότι όλοι θα βρικόντουσαν στην εκκλησία εκείνη την ώρα.
    Τότε, αποφασίστηκε να πάνε στην εκκλησία οι άμαχοι και να κάνουν και σχετική φασαρία για να ακουστεί ότι όλοι είναι εκεί.
    Η επίθεση αποκρούστηκε επιτυχώς με βαριές απώλειες από την άλλη πλευρά.
    Τι κάνει όμως αυτήν την πράξη του Γούναρη, τόσο μεγαλοπρεπή και ηρωική;
    Η θυσία των παιδιών και της γυναίκας του που τους άφησε πίσω, γνωρίζοντας εκ των προτέρων τα αντίποινα που έχω την εντύπωση ότι εκτελέστηκαν.
    Νιώθω πολύ μικρός απέναντι σε τέτοιους υπερανθρώπους.
    Καλό παράδεισο να 'χουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή