Η εξέλιξη του καιρού ως τα μέσα της Μ. Εβδομάδας

Βαρομετρικό χαμηλό στις ακτές της Τυνησίας κινείται αργά Α-ΒΑ, ενώ υψηλές πιέσεις καλύπτουν τα Β. Βαλκάνια. Με αυτές τις συνθήκες, το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή), αναμένονται νεφώσεις, κατά κανόνα αραιές, και Α-ΒΑ άνεμοι με ένταση ως τα 6 μποφόρ (Θάλασσα Κυθήρων). Η θερμοκρασία θα φθάσει τους 24 βαθμούς. Το Σάββατο (16/4), προβλέπεται περισσότερη συννεφιά και θα σημειωθούν τοπικές βροχές, κατά κανόνα ασθενείς και μικρής διάρκειας, κυρίως στην Πελοπόννησο και την Α. Στερεά. Αναφορικά με τους ανέμους και τη θερμοκρασία, δεν αναμένονται αξιόλογες μεταβολές. 


Την Κυριακή των Βαΐων, με την άφιξη του χαμηλού της Τυνησίας στο Ν. Αιγαίο και την κίνηση ενός ψυχρού μετώπου από τη Β. Ευρώπη προς την περιοχή μας, αναμένεται αξιόλογη μεταβολή του καιρού στη χώρα με κύρια χαρακτηριστικά τις βροχές, τις τοπικές καταιγίδες και την πτώση της θερμοκρασίας, με αποτέλεσμα να χιονίσει και σε ημιορεινές περιοχές της Β-ΒΔ Ελλάδας. Οι άνεμοι θα πνέουν: στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια Β-ΒΑ 5 με 7 μποφόρ και στην υπόλοιπη χώρα ΝΑ με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση, η οποία στην Ήπειρο, τη Μακεδονία και τη Θεσσαλία θα είναι σημαντική. 

Τη Μ. Δευτέρα, προβλέπεται συνέχιση της κακοκαιρίας σχεδόν σε όλες τις περιοχές. Οι άνεμοι θα γίνουν σταδιακά παντού Β-ΒΔ με ένταση ως τα 7 μποφόρ (δυτικά και νότια) και η θερμοκρασία θα πέσει σε όλη τη χώρα. 

Τη Μ. Τρίτη, τα καιρικά φαινόμενα βαθμιαία θα εξασθενήσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν ΒΔ 6 με 7 μποφόρ με τάση εξασθένησης και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές της. 

Τη Μ. Τετάρτη, προβλέπεται σχεδόν παντού ηλιοφάνεια. Η ένταση των ανέμων θα πέσει στα 5 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο.

 

46 σχόλια:

  1. Μόλις το διάβασα και είμαι ....ένθεος-ένθους-ενθουσιασμένος!.Βαρομετρικό εκ Τυνησίας και μάλιστα.... αργοκίνητο!.Επιτέλους."Και τα ιερά καλά και τα σφάγια καλά ".Αυτή τη φορά δεν μπορεί,΄κάτι καλό θα πάρουμε και εμείς.Μπορεί και .....λίρα παλαιάς κοπής!.=====Π.Α.

    Υ.γ. "Περδικούλα ημέρωνα κι εκείνη μαγριευότανε......".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. «Τα μονόλιρα, πεντόλιρα και πού `ντα
      ο πεζεβέγγης καιρός που τα `χει στην πούγγα!»
      Σημείωση: Η λέξη πεζεβέγγης είναι τουρκική και σημαίνει μαστροπός, αλλά στα ελληνικά έχει τη σημασία του μασκαρά, του αχρείου και του κατεργάρη και με αυτή την έννοια ταιριάζει γάντι στον καιρό!

      Διαγραφή
  2. Οπότε από Μ. Τετάρτη ο καιρός βελτιώνεται ουσιαστικά. Ανοδος θερμοκρασίας περίπου στα κανονικά για την εποχή επίπεδα με πιθανή αστάθεια κυρίως στις ορεινές περιοχές. Για την ημέρα της Λαμπρής θα έχουμε ηλιοφάνεια αλλά και τοπικές συννεφιές με παροδικούς όμβρους όπου η αστάθεια είναι εντονότερη. Θερμοκρασιακά θα είμαστε στην περιοχή των 20 με 25 βαθμών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Από που προκύπτει αυτό 10 μέρες πριν το Πάσχα; Με τα μέχρι τώρα στοιχεία;;;

      Διαγραφή
    2. Πρέπει να διαγραφείς από μόνος σου Κώστας Αθήνα

      Διαγραφή
    3. μεγάλη μπουκιά φάε μεγάλα λόγια μην λες.Τα μισά σενάρια δείχνουν οργανωμένη κακοκαιρία με βροχές.τα πάντα είναι πιθανά.

      Διαγραφή
  3. Ο δάσκαλος με την φωτογραφία πάντα ευρηματικος και εύστοχος,μια φωτογραφία του δάσκαλου σε κάθε ανάρτηση αποκομίζει και τον καιρό οποίος ξέρει και την διαβάζει . Επιτέλους έρχονται οι πολυπόθητες βροχές κάλιο αργά παρά ποτέ αλλά και το κρύο για την εποχή έντονο και βλέπω η θέρμανση να παίρνει μπροστά πάλι για όσους την σταματησαν,όσο για την λαμπρηφορο ημέρα της Αναστάσεως θεωρώ ότι πρέπει να περιμένουμε λίγο ακόμη . Χρήστος Όθρυς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Με βαση τις εκτιμήσεις σας,βλέπω χιονοπτώσεις στο χωριό μου Δευτέρα και Τρίτη και παγετό το πρωί της Πέμπτης τουλάχιστον με μία πιθανή κυκλογέννεση στο Ιόνιο πριν το Πάσχα παμε για Πάσχα με 8 βαθμούς και αντάρα με βροχή...ως εκ τούτου ο τσομπάνος του χωριού μου θα μείνει με τις πρ0βατίνες των 5 ευρώ το κιλό..απούλητες....τις οποίες μάλιστα τις βόσκει στα δικά μου εγκατελε λειμένα χωράφια..."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. βασικά και την τεταρτη το πρωι θα κάνει παγωνια αφου θα εχει προηγηθει ξαστερη νυχτα με την κακοκαιρια να τελειωνει την τριτη το απόγευμα.

      Διαγραφή
  5. Πρόβλεψη Ζιακό δάσκαλος!
    Τέλος!

    Η φωτογραφία σας δάσκαλε μας προϊδεάζει γιά το τι θα νιώσουν οι κάτοικοι κυρίως της βόρειας χώρας από Κυριακή μέχρι Μ. Τρίτη ίσως και την Μ. Τετάρτη όπως είδα στα τελευταία στοιχεία.
    Το Σάββατο τού Λαζαρου κάποιες λασποβροχές σε Στερεά κ Πελοπόννησο δε νομίζω ότι θα είναι ικανές να δημιουργήσουν πρόβλημα στην έξοδο τού Μεσολογγίου καθώς θα είναι σύντομης διάρκειας.
    Όπως δείχνουν αυτή τη στιγμή οι διατάξεις στα 500hPa στα περισσότερα μοντέλα γιά την ανατολική μεσόγειο, πραγματικά εάν είχαμε Γενάρη η Φλεβάρη θα μιλούσαμε για σφοδρό χιονιά βόρειας Ελλάδος!
    Ακόμη και έτσι πάντως σίγουρα θα καταφέρουν να χιονιστούν και ημιορεινές περιοχές.
    Χιόνια θα πέσουν και στα ορεινά τής κεντρικής χώρας ενώ αξιόλογα φαινόμενα θα έχουμε λογικά από το ύψος της Πελοποννήσου και βορειότερα ενώ λιγότερα στα νότια και την Κρήτη.
    Από την Μ. Πέμπτη και μετά αυτό πού βλέπω εγώ είναι η σίγουρη άνοδος της θερμοκρασίας.
    Από βροχές είναι νωρίς ακόμη να πούμε με τα πιό ΒΔυτικα και βόρεια τμήματα της χώρας μας να είναι ύποπτα.
    Θα τα δούμε με τις μέρες, καλό ξημέρωμα σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μετά από όσα αναφέρει ο δάσκαλος για τα φαινόμενα που έρχονται,ελπίζω να μην έχουμε ζημιές και προβλήματα στις καλλιέργειες,καθώς ήδη οι ποικιλίες σρα αμπέλια μου έχουν φθάσει τα 10 εκατοστά.
    Ζητώ συγγνώμη που χάθηκα ξαφνικά χρωστωντας απαντήσεις,αλλα πέραν των υποχρεώσεων πολλές φορές έρχονται και απρόοπτα που είναι σημαντικά και μου στερούν και τον ελάχιστο χρόνο που έχω.
    Πιστεύω πως τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει ο κατάλληλος χρόνος για να απαντήσω,εσείς κρατείστε μόνο πως είμαστε στο 5ό και τελευταίο γένος του Ησιόδου και με ότι αυτό συνεπάγεται.
    Καλημέρα σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ηλιόλουστη σήμερα η πλατεία της Κόνιτσας και το θερμόμετρο στο φαρμακείο της Ουρανίας (ξέρει ο χωριανός) γράφει 20 βαθμούς!
    Καλημέρα σε όλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Γιώργος Ορεινά Τρίκαλα15 Απριλίου 2022 στις 12:38 μ.μ.

    Ελπίζω να μην κάνει παγωνιά.
    Έχουμε Μελίσσια που βρίσκονται σε μεγάλη ανάπτυξη λόγω πεύκου.
    Ο καιρός στην Θεσσαλία φέτος τα ξεγέλασε... Ο γένος έχει ανοιχτεί σε μεγάλο βαθμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Η φωτογραφία με την πέρδικα κ.Ζιακόπουλε που κολλάει με την πρόγνωση;
    Κανονικά θα επρεπε να εδειχνε η φωτογραφία συννεφιά με βροχή αφού στις προγνώσεις γινεται σχετικά λόγος για αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα σε μαλώσω! Πρώτον γιατί στην πρόγνωση του Κυριακοδεύτερου γίνεται λόγος για χιόνια ως τα ημιορεινά και για πτώση της θερμοκρασίας και δεύτερον γιατί η ως άνω πέρδικα μνημονεύτηκε στην ανάρτηση της 9ης Απριλίου και είναι αυτή που ανησυχεί για τα υπό εκκόλαψη περδικόπουλα. Πού έχουμε το μυαλό μας όταν γίνεται παράδοση;

      Διαγραφή
    2. Αχ φίλε ανώνυμε, δεν παρακολουθείς συχνά το μπλογκ φαίνεται....

      25β μέγιστη σήμερα στα πεδινά μας ενώ μετά το μεσημέρι άρχισε να συννεφιάζει όλο ένα και περισσότερο από τα νδυτικά.

      Διαγραφή
  10. Γιάννης από Μυτιλήνη15 Απριλίου 2022 στις 2:45 μ.μ.

    Ευχαριστούμε πολύ για την ενημέρωση κύριε Ζιακόπουλε!! Σχετική ψύχρα εδώ στο νησί το πρωί και σχετική ζέστη το μεσημέρι! Καλό Σαββατοκύριακο σε όλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Η τελευταία σοβαρή βροχόπτωση στη Καλαμάτα (9mm) ήταν στις 9 Μάρτη. Εάν δεν βρέξει την εβδομάδα των Παθών...μας περιμένουν τα δικά μας πάθη το καλοκαίρι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σίγουρα θέλουμε βροχή;
      Κάποιοι πριν λίγες μέρες, λέγαν ότι τον Απρίλη χιονοβρέχει στων αμαρτωλών τη χώρα...
      Ίσως δεν έχουν δει τη φύση , που άρχισε να ξεραίνεται, αλλιώς ..ουδείς αναμάρτητος, γι' αυτό θα βρέξει.
      Άσε που έχουμε ήδη πολλές πυρκαγιές...

      Διαγραφή
    2. Φίλε Νώντα, με 246mm η Καλαμάτα δεν νομίζω να έχει «παράπονο». Στη Θεσσαλονίκη έχουμε μόλις 105mm. Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν έντονες διαφοροποιήσεις ανά την Ελλάδα και επίσης αλήθεια είναι ότι τα νερά την άνοιξη είναι πολύτιμα για τις καλλιέργειες ειδικά αν πρόκειται να ακολουθήσει άνυδρη περίοδος. Εμείς εδώ στη Μακεδονία ποντάρουμε στην μαγιάτικη αστάθεια για να ρεφάρουμε και να ποτιστεί η γη.
      Κωνσταντίνος Θεσσαλονίκη

      Διαγραφή
    3. Καλημέρα σας!και βόρεια Πελοπόννησο ακόμα χειρότερα, μέχρι και 60-70mm έχουμε μέχρι τώρα..υπαρχει θέμα.περιμενουμε τις βροχές σαν το μάννα εξ ουρανού.καλα νερά να έχουμε όλοι ιδίως εκεί που χρειάζεται περισσότερο!. Χρήστος Αιγιάλεια

      Διαγραφή
  12. Για μια ακόμα φορά ο ρόλος του καιρού στον πόλεμο.Οπως φαίνεται, η μεγάλη φουρτούνα συνέβαλε στο να καταλήξει η Ρωσική ναυαρχίδα στον πάτο του ....Άξεινου Πόντου,μάλλον αύτανδρη!!.==============Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ξέρεις πόσα τέτοια έχει ο κοντός

      Διαγραφή
    2. Ηγέτες, κοντοί, ψηλοί, επαρμένοι, με μουστάκια «παραλληλόγραμμα» ή όχι, αν δεν μπορούν να διδαχθούν από την ιστορία, πάνε χαμένοι!
      Ο ποταμός Άλυς της Μικράς Ασίας (στα τουρκικά Κιζίλιρμακ, δηλαδή ερυθρός ποταμός) στην κλασική αρχαιότητα αποτελούσε το σύνορο του ισχυρού βασιλείου των Λυδών (δυτικά) με το βασίλειο των Περσών (ανατολικά). Τον 6ο π. Χ. αιώνα, με βασιλιά τον Κροίσο με τα αμύθητα πλούτη, το βασίλειο των Λυδών έφθασε στο απόγειο της ακμής του. Το 550 π. Χ. στο μυαλό του Κροίσου καρφώθηκε η ιδέα να εκστρατεύσει εναντίον των Περσών και κατά τα ειωθότα ζήτησε χρησμό από το Μαντείο των Δελφών. «Κροίσος Άλυν διαβάς, μεγάλην αρχήν καταλύσει» είπε η Πυθία, χωρίς να διευκρινίσει ποια ήταν η αρχή που επρόκειτο να καταλυθεί. Ο Λυδός βασιλιάς, που θεώρησε ότι ο χρησμός αφορούσε την αντίπαλη Περσική Αυτοκρατορία, ξεκίνησε με ενθουσιασμό, αλλά στην αναμέτρηση που ακολούθησε νικήθηκε κατά κράτος από τους Πέρσες.
      Αναφορά στο γεγονός, αλλά για άλλο λόγο, έκανε πρόσφατα ο φίλος μας Π.Α.

      Διαγραφή
    3. Ειλικρινά τώρα οσοι στηρίζουν την εισβολή της ρωσίας στην ουκρανία αναρωτιούνται για ποιους λόγους εγινε η εισβολή;Η μήπως επειδή είναι ορθόδοξοι οι ρώσοι αυτομάτως την υποστηριζουμε λόγω θρησκείας;Ας μην ξεχνάμε τις ορθόδοξες σφαγές των ρωσων στρατιωτων στην ουκρανία που ντουφέκιζουν και βιάζουν αοπλο κόσμο.Ντροπή και ξεφτίλα να στηρίζουμε θηριωδίες και βαρβαρότητες και ύστερα μου γαυγίζουν κατηγορώντας το ισλαμ και τους μουσουλμάνους παρουσιάζοντας τους ως τα "τερατα" του ανθρωπινου ειδους.

      Διαγραφή
    4. "Κροίσος Άλυν διαβάς, μεγάλην αρχήν καταλύσει."
      Ο Κροίσος, βασιλιάς των Λυδών, φοβούμενος την περαιτέρω επέκταση της δυνάμεως των Περσών και σχεδιάζοντας να τους ανακόψει με επιθετικό πόλεμο, σκέφθηκε να ανεύρει το αψευδέστατο μαντείο του κόσμου. Έστειλε ταυτόχρονα θεοπρόπους στα σπουδαιότερα μαντεία της εποχής, με την εντολή να εμφανιστούν όλοι και να πάρουν χρησμό την 100ή ακριβώς μέρα από την αναχώρησή τους από τις Σάρδεις. Το ερώτημα ήταν “Τι έκανε ο Κροίσος εκείνη την ημέρα;” και να φέρουν σε αυτόν γραπτή την απάντηση.

      Την ημέρα εκείνη ο Κροίσος έκανε κάτι εντελώς ασυνήθιστο για βασιλιά: Έσφαξε μια χελώνα και ένα αρνί και έβραζε τα τεμάχιά τους μέσα σε ένα χάλκινο λέβητα, σκεπασμένον με χάλκινο πώμα.

      Εύστοχη υπήρξε η απάντηση του Αμφιάραου, αλλά η Πυθία του έδωσε την εξής καταπληκτική απάντηση:

      Οίδα δ΄εγώ ψάμμου τ΄αριθμόν και μέτρα θαλάσσης

      και κωφού συνίημι και ου φωνεύντος ακούω.

      Οδμή μ΄ες φρένας ήλθε κραταιρίνοιο χελώνης

      εψομένης εν χαλκώ αμ αρνείοισι κρέεσσιν,

      η χαλκός μεν υπέστρωται, χαλκόν δ΄επίεσται.

      ( Ηρόδοτος )

      Τότε ο Κροίσος τέλεσε πλουσιώτατες θυσίες και χρύσωσε κυριολεκτικά τους Δελφούς με αμύθητης αξίας αφιερώματα.

      Κατόπιν, υπέβαλε το κανονικό ερώτημά του, σχετικά με τον πόλεμο που σχεδίαζε κατά των Περσών.

      Η Πυθία του έδωσε τον εξής χρησμό:

      Κροίσος Άλυν (ποταμόν) διαβάς, μεγάλην αρχήν καταλύσει.

      Ο Κροίσος διέβη τον Άλυ ποταμό, βέβαιος για τον θρίαμβό του... Όμως, η αρχή που καταλύθηκε δεν ήταν αυτή των Περσών, αλλά η δική του, διότι ηττήθηκε κατά κράτος... Ο χρησμός εκπληρώθηκε! Η ερμηνεία του Κροίσου αποδείχθηκε βιαστική και μονομερής... καθώς ο χρησμός δεν τον προέτρεπε να διαβεί τον Άλυ ποταμό (φυσικό σύνορο της επικράτειάς του), αλλά να είναι πολύ προσεκτικός εάν τυχόν τον διαβεί, καθώς η σύγκρουση θα ήταν καταλυτική!

      ΠΥΡίΣΠΟΡΟΣ

      Διαγραφή
  13. Oι ιστορίες των κοντών ψηλών δεν έχουν τέλος στην ιστορία ,όπως και ο βομβαρδισμός των πληροφοριών που δεχόμαστε...π.χ. πως μπορεί η διακοπή των εμπορικών συναλλαγών με την Ρωσσία η οποια εχει Α.Ε.Π. όσο της Ισπανίας να μπορεί να προκαλέσει λιμο(!) σε όλο τον κόμσο...(αυτά τα λέει ο.... Ο.Η.Ε)...κάποια πράγματα όμως ειναι αξιωματικά στην γεωστρατηγική(την μισώ σαν επιστήμη) όπως οτι ολοι οι λαοί που κατοικουσαν στα Ουράλια και ανατολικά...κάποια στιγμή στρεφόταν δυτικά...και κυρίως στις ζεστές θάλασσες.
    Το πρόβλημα εδώ είναι το γιατί...ενας ευφυής στρατηγιστής όπως ο πουτιν εγκατέλειψε στρατηγικές..του τυπου της παγωμένης συγκρουσης...(γεωργία ..) και περασε σε ολοκληρωτικο πόλεμο του Β παγκοσμίου...παρόλο που λατρεύω την αντίσταση των Ουκρανών πορσπαθώ να καταλάβω και τους ρώσσους...αλλά δεν μπορώ να τους εκλογικεύσω με τίποτα..ισως ειναι οι μονοι στον κοσμο που δεν μπορούν πια να προβλεψουν πως θα είναι η επόμενη μερα...κατά τα λοιπά...το ψυχος του Μαρτίου νομιζω επηρέσασε αρκετά τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Το προηγουμενο σχολιο ηταν δικο μου σορυ ποθ δεν το υπογραψα "θωμας"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και ανυπόγραφο εβόα!.Και γαρ η γραφή σου δήλον σε ποιεί!.Να είσαι καλά "Θωμά".=====Π.Α.

      Διαγραφή
    2. Σε ευχαριστώ Π.Α...φυσικά επειδή είμαστε φιλοξενούμενοι.του κυριου Ζιακόπολου..και το blog είναι του καιρού...δεν μπορώ να ξεφύγω και να γράψω και για άλλα αξιωματα της ιστορίας όπως..οτι οι Βρεττανοί ειναι μανούλες να πείθουν τους άλλους να πολεμούν γι αυτούς..η οτι οι Γερμανοί...δεν επιδέχονται οποιασδήποτε ανάλυσης..ουτε αυτοί δεν μπορουν να την κάνουν...ας μείνουμε στους αγαπημένους Ιταλούς που μας κλεβουν τις κακοκαιρίες..οι οποίοι μάλιστα το λενε οτι δεν έχουν κερδισει κανένα πόλεμο...προτιμουν να ερωτεύονται να γεύονται..να δημιουργούν.. .να ζουν βρε παιδί..."θωμάς"

      Διαγραφή
  15. Πιστεύω ότι οι πόλεμοι,ειδικά στις μέρες μας,καλό είναι να μην ξεκινούν.Οι όποιες διαφορές να επιλύονται με "πολιτικά" μέσα.Διότι,κακά τα ψέματα, "εις τον πόλεμον φερόμεθα ως εις πόλεμον".Τελικά όμως φαίνεται ότι το "ultima datio regum"(το έσχατο επιχείρημα των βασιλέων),το οποίο είχε αναγράψει στα κανόνια του ο Μ.Φρειδερίκος της Πρωσίας ,εξακολουθεί να ισχύει .===========Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Δεν φαίνεται να επηρέασε ο καιρός τη βύθιση της Ρώσικης ναυαρχίδας. Στις 14 Απριλίου δεν έπνεαν αξιόλογοι άνεμοι στον Πόντο ούτε υπήρχε κάποιο έντονο σύστημα. Αυτό προκύπτει από τους χάρτες επιφάνειας αλλά και από τα δελτία της ΕΜΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καιρός: μέσο και τρόπος για να πιάσεις κουβέντα με τον διπλανό σου και για να δικαιολογήσεις την αργοπορία ή τη ματαίωση του ραντεβού σου, την καχεκτική πολιτική συγκέντρωση του κόμματός σου, την αποτυχία στο μέτωπο των πολεμικών επιχειρήσεων κ.ά.

      Διαγραφή
    2. Δάσκαλε βατόν.Είπα και γώ΄.Δικαιολογίες.....αρκτικές!. "φταίει ο κακός μας ο καιρός". ========Π.Α.

      Διαγραφή
  17. Λένε πως έτρωγαν άλογα, σκυλιά, γάτες και ποντίκια για να επιβιώσουν.
    Λένε πως οι μάνες έσφαζαν τα μωρά τους για να μη πέσουν στα χέρια του οχτρού και μετά αυτοκτονούσαν με το ίδιο ματωμένο μαχαίρι.
    Λένε πως ένας Τούρκος πήγε να σκυλέψει το άψυχο κορμί ενός παιδιού και η μάνα, αφού έβγαλε το μαχαίρι που είχε χώσει πριν λίγο στο στήθος της, τον έσφαξε.
    Λένε πως ο ήχος της έκρηξης από την ανατίναξη τράνταξε τον Άδη και τάραξε τον Χάρο.
    Γιατί ο Χάρος άκουσε την έκρηξη και περίμενε τους Μεσολογγίτες, μα πιότεροι Τούρκοι κατρακύλησαν κάτω εκεί θαρρώ.
    Λένε πως η Φρουρά του Μεσολογγίου αριθμούσε 3.500 άντρες Ρουμελιώτες και Σουλιώτες χωρισμένους σε τρεις ομάδες με ομαδάρχες τους Κίτσο Τζαβέλα, Νότη Μπότσαρη και Δημήτρη Μακρή.
    Λένε πως δυο ξένοι αιχμάλωτοι που είχαν αποδράσει πρόδωσαν την ΕΞΟΔΟ.
    Λένε πως στην ΕΞΟΔΟ οι γυναίκες θα ντύνονταν με αντρικά ρούχα και θα έπαιρναν στην πλάτη τα μωρά τους. Οι άντρες θα άνοιγαν τον δρόμο με το σπαθί στο χέρι.
    Λένε πως τη νύχτα του Λάζαρου το Μεσολόγγι ανέστησε την Ελλάδα.
    Λένε πως τα βόλια και οι οβίδες που χάλασαν οι οχτροί μπορούσαν να καλύψουν τη γη ολάκερη τρεις φορές, μα πάλι το Μεσολόγγι δεν έπεφτε.
    Λένε πως τις νύχτες οι Μεσολογγίτισσες τραγουδούσαν τραγούδια θάρρους για τους άντρες τους.
    Λένε πως κάθε μέρα πέθαιναν 150 από τους δικούς μας.
    Ό,τι και να λένε, ό,τι και να ισχύει, τούτο μόνο κρατήστε.
    Η ΕΞΟΔΟΣ του Μεσολογγίου αποτελεί, ίσως, την κορυφαία και την πλέον συγκινητική στιγμή του Αγώνα του Έθνους μας για λευτεριά. Συγκαταλέγεται δε, στις σημαντικότερες στιγμές της παγκόσμιας ιστορίας.
    Όλα αυτά έγιναν τη νύχτα του Λαζάρου στις 10 του Απρίλη του 1826, ξημερώματα Κυριακή των Βαΐων.
    Ο πατέρας αντίκριζε για τελευταία φορά τη θυγατέρα. Ο αδελφός αγκάλιαζε για τελευταία φορά την αδελφή. Η μανά θήλαζε για τελευταία φορά το μωρό. Ο γιος φιλούσε για τελευταία φορά το χέρι του πατέρα.
    – Καλή αντάμωση στον άλλο κόσμο!
    Στη μπαρουταποθήκη κάτω από τον προμαχώνα του Μάρκου Μπότσαρη, ο Χρήστος Καψάλης (Έλληνας προύχοντας και πολεμιστής) συγκέντρωσε 400 ψυχές (γυναίκες, παιδιά, ασθενείς και γηραιούς). Αποφάσισαν να μην παραδοθούν, αλλά να θυσιαστούν. Όλη τη νύχτα έψελναν νεκρικές ακολουθίες. Ο Καψάλης κρατούσε σφιχτά στο χέρι ένα αναμμένο δαδί όλη νύχτα. Τα χαράματα, όταν οι Τούρκοι μπήκαν στην Ιερή Πόλη, ο Καψάλης αναφώνησε ”Μνήσθητι μου Κύριε” και άφησε το δαδί πάνω στα βαρέλια με το μπαρούτι……
    Και η φωτιά έσμιξε τη γη με τον ουρανό. Κι έφτιαξε μονοπάτι να περάσουν οι ήρωες στην αιωνιότητα.
    Η απελευθέρωση του Μεσολογγίου υπογράφηκε στις 2 Μαΐου του 1829.
    Το 1937 ανακηρύχτηκε ως Ιερή Πόλη.
    Μια τιμητική και ένδοξη διάκριση που καμιά άλλη πόλη στον κόσμο δεν φέρει.

    "Τα μάτια μου δεν είδαν τόπον ενδοξότερον από τούτο το αλωνάκι".
    (Σολωμός)

    Τιμή και δόξα σήμερα στο Μεσολόγγι,την Αιτωλοακαρνία και όλη την Ελλάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η ηρωική φρουρά του Μεσολογγίου και ο άμαχος πληθυσμός της Ιερής Πόλης, πέρα από κάθε ανθρώπινο μέτρο, απαίτησαν ελευθερία ή θάνατο και με τη θυσία τους συντάραξαν τους ισχυρούς της Ευρώπης. Όπως είπα και κάποια άλλη φορά, η Χίος, τα Ψαρά και προπάντων το Μεσολόγγι μάς ελευθέρωσαν!
      Συγκλονιστικό το κείμενό σου! Μπράβο, Φώτη!

      Διαγραφή
    2. Φώτη το λέει η καρδιά σου.! Μπράβο σου.θερμά συγχαρητήρια.======Π.Α.

      Διαγραφή
    3. Ευχαριστώ πολύ όλους σας.
      Αναφορές και συλλογή στοιχείων είναι όλα αυτά πού τα έβαλα σε μία σειρά και τα ξεδίπλωσα στο μπλογκ γιά αυτήν την ιστορική μέρα πού γιορτάζεται σήμερα με τιμές ηρώων και την αναπαράσταση της ΕΞΟΔΟΥ στο Μεσολόγγι.
      Όταν τα έγραφα,κάπου κάπου ανατρίχιαζα...
      Καλή Κυριακή των βαΐων να έχουμε με ευεργετικές βροχούλες.

      Διαγραφή
    4. Συγχαρητήρια, φίλε Φώτη, μας συγκίνησες.

      Διαγραφή
    5. Εύγε Φώτη για τις ιστορικές θύμησες που μας παρουσίασες τόσο γλαφυρά!
      Μακάρι να μοιάζαμε έστω και λίγο τους προγόνους μας...

      Διαγραφή
  18. Μέχρι και ο Μέττερνιχ (μέγας εχθρός της επανάστασης), είπε στο σουλτάνο:
    Σε υποστήριξα πολύ. Τώρα όμως, υπάρχει το Μεσολόγγι στη μέση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Συννεφιά σήμερα με ισχυρό ΒΑ άνεμο στα Γιάννενα άρα αυτό που πρέπει να περιμένουμε από βροχή είναι ψίχουλα. Καλημέρα σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Συγχαρητήρια στον Φώτη Ματραλη για όλα όσα έγραψε και μας θύμισε και που όχι μόνο δεν πρέπει να τα ξεχνάμε,αλλά οπωσδήποτε ΠΡΈΠΕΙ να τα μάθουμε στα παιδιά μας καθώς,κατά εμένα,έρχονται δύσκολες στιγμές και οφείλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι.
    Χρόνια πολλά σε όλους μας για την σημερινή ημέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή