Μας ξεπάγιασες και μας καταξόδεψες! Όσο πιο γρήγορα σε ξεχάσουμε, τόσο καλύτερα!


Η παγκόσμια μέση θερμοκρασία του φετινού Μαρτίου ήταν περίπου κατά 0,4ºC υψηλότερη από τον μέσο όρο του Μαρτίου της περιόδου 1991-2020, γεγονός που την καθιστά την πέμπτη θερμότερη καταγραφή. Η Ευρώπη στο σύνολό της ήταν περίπου κατά 0,4ºC ψυχρότερη από τον μέσο όρο του Μαρτίου, γεγονός που την καθιστά την τρίτη ψυχρότερη καταγραφή των τελευταίων 10 ετών. Βλέποντας το θερμοκρασιακό μωσαϊκό του περασμένου μήνα στη Γηραιά Ήπειρο, μου προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι ταυτόχρονα ήταν κρύες η Ισπανία, η Ιταλία και η Ελλάδα. 

29 σχόλια:

  1. Αν μας ζεσταινε όμως θα λέγατε για κλιματικές αλλαγές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κλιματική αλλαγή δεν είναι ούτε ο Μάρτης - λιοντάρι της Ελλάδας ούτε ο Μάρτης - αρνί της Σουηδίας. Κλιματική αλλαγή είναι το γεγονός ότι σε πλανητικό επίπεδο ο φετινός Μάρτης ήταν κατά 0,4ºC θερμότερος από το μέσο όρο της περιόδου1991-2020. Προσέξτε, όχι της Μικρής Παγετώδους Εποχής ούτε της περιόδου 1961-1990. Μιλάμε για την τελευταία τριακονταετία με προϊούσα την κλιματική αλλαγή!
      Τα παραπάνω δεν τα αναφέρω για να σας πείσω. Μείνετε όσο θέλετε στις απόψεις σας. Ό νομπελίστας πατέρας της κβαντικής θεωρίας Μαξ Πλανκ έγραψε ότι «μια καινούργια επιστημονική αλήθεια δεν θριαμβεύει ποτέ επειδή πείθει τους αντιπάλους της, αλλά μάλλον επειδή ανδρώνεται μια νέα γενιά επιστημόνων, στην οποία η συγκεκριμένη αλήθεια είναι οικεία».
      Καλό απόγευμα σε όλους.

      Διαγραφή
    2. Πολύ τη "γουστάρω" τη 2η παράγραφο ορέ δάσκαλε!. Να είσαι καλά.======Π.Α.

      Διαγραφή
    3. Δάσκαλε επιστήμονας δεν είμαι αλλά αν κάτι είναι της μόδας ή το αποδέχεται κάποιος αυτήν την περίοδο δεν σημαίνει ότι είναι και το σωστό.

      Διαγραφή
    4. Επιμένεις χωρίς επιχειρήματα! Μοιάζει με συνομιλία κωφών...

      Διαγραφή
    5. Μάλλον εσύ δεν κατάλαβες

      Διαγραφή
    6. Μάλλον δεν κατάλαβες

      Διαγραφή
  2. Καμιά βροχή στη Νότια Πελοπόννησο προβλέπεται;Αν σταματήσει να βρέχει από τώρα ζήτω που καήκαμε...Πάνε οι ελιές και η παραγωγή φέτος..Πέρσι και πρόπερσι μας "την έκανε" με τους καύσωνες τον Μάιο πάνω στον ανθό,αν αρχίσει και με τη λειψυδρία θα έχουμε πρόβλημα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και που να δεις τη Βόρεια Πελοπόννησο,Στάθη.Ακόμα χειρότερα.Για να δούμε.Περιμένουμε και τους.....μουσώνες,όπως προσφυώς τους έχει βαφτίσει ο φίλος μας ο δασοπόνος Χρήστος ο Μεγαρεύς!!!==========Π.Α.

      Διαγραφή
    2. Οι μουσώνες της Ελλάδας
      Α) Ανοιξιάτικοι μουσώνες οι λεγόμενοι και Λευκόνοτοι: Ν-ΝΔ άνεμοι που βρέχουν περισσότερο σκόνη παρά νερό.
      Β) Καλοκαιρινοί μουσώνες, οι λεγόμενοι και Ετησίες: Β-ΒΑ άνεμοι που δροσίζουν και καίνε τα δάση μας, αλλά δεν βρέχουν.
      Γ) Φθινοπωρινοί μουσώνες, οι λεγόμενοι από τον «δάσκαλο» και Μαυρόνοτοι: Ν άνεμοι που βρέχουν πολύ και ορισμένες φορές μας πνίγουν.
      Δ) Χειμερινοί μουσώνες: Β-ΒΑ άνεμοι που βρέχουν και χιονίζουν στα ανατολικά και τα νότια και παγώνουν όλη τη χώρα.
      Η θερμική αστάθεια, οι βοριάδες του φθινοπώρου και οι νοτιάδες του χειμώνα ανήκουν στη… Super League 2.

      Διαγραφή
    3. Ευχαριστίες.==========Π.Α.

      Διαγραφή
    4. την αστάθεια του καλοκαιριου μην την βαζετε β εθνική κυριε Ζιακόπουλε...ειδικά για τα κεντρικά και βόρεια πεδινά...κανει την διαφορά αναμεσα στο μεσογειακό και μεσευρωπαικό κλίμα..από αυτήν εξαρτώνται πολλά...αλλά οταν εχει "κέφια" κηνδυνέυουν και πολλά..."θωμάς"

      Διαγραφή
    5. Καλημέρα σας. Ενίοτε, έχει και η Super League 2 καλές ομάδες, όπως αυτή της σημερινής ημέρας του 2003, κ. καθηγητά.

      Διαγραφή
    6. Στην εθνική μουσώνων (ανέμων) Ελλάδας, Χρήστο, όντως παίζουν και οι Ορνιθίες, δηλαδή οι ψυχροί άνεμοι στις αρχές της άνοιξης.
      Η αστάθεια, "Θωμά", είναι από μόνη της μια κατηγορία. Είναι αυτή που συνήθως φέρνει το νερο με τους κουβάδες και σε τοπικό πάντα επίπεδο μας δροσίζει, μας ξεπλένει, μας ξεδιψάει και ενίοτε μας πνίγει. Τη θέλουμε γιατί είναι η μοναδική πηγή νερού στη χώρα επί πέντε μήνες.
      Καλημέρα σε όλους.

      Διαγραφή
    7. Τα τελευταία χρόνια δεν είχαμε βροχές το καλοκαίρι από χαμηλά και όχι από αστάθεια;

      Διαγραφή
    8. Ο βασικός παίχτης είναι η αστάθεια. Οι ψυχρές αέριες μάζες στη ανώτερη ατμόσφαιρα και σε κάποιες περιπτώσεις ο στροβιλισμός την ενισχύουν. Ο κλειστός καιρός από το πρωί είναι σπάνιος το καλοκαίρι.

      Διαγραφή
  3. Ποια θεωρείτε κ. Ζιακόπουλε πιθανή εξήγηση του ταυτόχρονου κρύου σε Ισπανία, Ιταλία και Ελλάδα;
    Νίκος (φιλόλογος)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νομίζω ότι η εμμονή της omega blocking κυκλοφορίας με τον σχεδόν στάσιμο αντικυκλώνα στη Β-ΒΔ Ευρώπη. Η υπόθεση ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη επηρεάζει τα πρότυπα της ατμοσφαιρικής κυκλοφοριάς των παλαιότερων δεκαετιών έχει βάση, αλλά τα πώς και τα γιατί δεν μπορούν ακόμα να απαντηθούν.

      Διαγραφή
    2. αυτό περίμενα από εσάς κύριε Ζιακοπουλε....ότι η ατμοσφαιρική κυκλοφορία αλλάζει τώρα γιατί...είναι λογικό ακόμα να μην μπορούμε να το απαντήσουμε...ως χαρακτηριστικό της για την Ευρώπη μπορούμε να πουμε την κυριαρχία του ΑΖορικού ως βασικού ρυθμιστή με σαφώς μεγαλύτερη εκταση από προηγουμενες δεκαετίες..ακόμα εντύπωση προκαλεί και ο ψυχρός βόρειος αντλαντικός..ενω κανονικά επρεπε το ψυχος αυτό να ηταν δυτικότερα στον Καναδά..φυσικά και δε κουράζω με τις αντιρήσειςεις μου...περί κλιματικής αλλαγής..μόνο οποτε μπορείται να καταγράψετε τα βασικά χαρακτηριστικά της νέας κλιματικής πραγματικότητας.."θωμάς

      Διαγραφή
  4. Και Άνδρο λειψυδρία έχουμε.. Θέλουμε μια καλή βροχή για τα δένδρα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλησπέρα κύριε Ζιακοπουλε. Δεν θυμάμαι ποια χρονιά αλλά είχε περίπου μέσα Απριλίου χιονίσει το βράδυ στα Τρίκαλα καυ το πρωί είχε στρώσει λίγα εκατοστά. Ακριβώς μια βδομάδα μετά κυκλοφορούσα με καλοκαιρινά παπούτσια. Ακριβώς σε μια βδομάδα τεράστια θερμοκρασιακή μεταβολή. Φαντάζομαι πριν δεκαετίες αυτό δεν γινόταν σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μήπως αναφέρεσαι στον Απρίλη του 2003?τοτε είχε συμβεί αυτή η μεγάλη θερμοκρασιακη απόκλιση που αναφέρεις.

      Διαγραφή
  6. Καλησπέρα.
    Πολλοί νομίζουν (όχι μόνο στο μπλογκ, αλλά γενικότερα), ότι όταν από διάφορα μέρη της Ελλάδας μιλάμε για ανομβρία-ξηρασια, είναι ότι γκρινιάζουμε γιατί μας αρέσει η βροχή.Δεν είναι έτσι όμως.
    Όταν φανούν οι συνέπειες της αναβροχιας (στην δική μου διάλεκτο), τότε θα καταλάβουν τι σημαίνει να βρέχει και να χιονίζει.Παντα βέβαια κάθε πράγμα στον καιρό του.
    Πολύ σωστά κάποιοι φίλοι εδώ μέσα έχουν γράψει ότι οι καιρικές συνθήκες δεν είναι όπως παλιότερα, τουλάχιστον στην γενιά τη δική μου (50ης), αλλά και στη γενιά του πατέρα.
    Ο κύριος Ζιακοπουλος για την κλιματική αλλαγή που λέει, την αποδεικνύει με επιστημονικό τρόπο και παρόλα αυτά την εκφράζει όσο πιο απλά γίνεται μέσα από αυτό το μπλογκ.
    Η βροχή και το χιόνι στον καιρό τους, για τον πρωτογενή τομέα είναι χρυσάφι.
    Καλό βράδυ σε όλους.ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Στα βορειοδυτικά αναμένονται βροχές τις επόμενες μέρες.
    Μακάρι βροχές να δούνε όλοι οι φίλοι γεωργοί που αγωνιούν για τις σοδειές τους.
    Χαιρετισμούς από την σκονισμένη Κόνιτσα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πάλι τα ίδια! Ξεχάστηκαν οι βροχές στην δυτική Ελλάδα ξεχάστηκαν τα χιόνια στην ανατολική Ελλάδα οι πολλές βροχές για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στην Κρήτη ο κρύος Οκτώβριος ο πολύ χειμωνιάτικος Μάρτιος πρόσφατα κ η γκρίνια γκρίνια.... Ανευχαριστητος ο άνθρωπος πάντα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Δηλαδή,dear mr unknown,ο Ηλιόπουλος δεν έπρεπε να θέλει και επόμενο ποτήρι νερό μετά από τόση λακέρδα.Δεν παλαβώσαμε όσοι τα γράφουμε.Εχουμε πραγματικό πρόβλημα στις περιοχές μας, όπως σημειώνει πιό πάνω και ο συντοπίτης μου Δημήτρης.========Πέτρος Αλιφέρης,του Κωνσταντίνου και της Σοφίας,από την υετικά ελλειμματική Βόρεια Πελοπόννησο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Όταν κάνει ζεστή λέτε ότι καταστρεφόμαστε από κλιματική αλλαγή. Όταν κάνει κρύο λέτε γρήγορα να το ξεχάσουμε. Απίστευτες καταστάσεις. :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή