Η «δικαιωματίστρια» ζεστούλα και το «αγουροξυπνημένο» μελτεμάκι!

Με θέα τη Β. Πίνδο, του Επαμεινώνδα Ζιακόπουλου


Η περιοχή μας επηρεάζεται από το συνδυασμό των υψηλών πιέσεων στα Β. Βαλκάνια με τις χαμηλές πιέσεις στην Α. Μεσόγειο, με αποτέλεσμα την επικράτηση βόρειων ανέμων με ένταση ως τα 6 μποφόρ (ΝΑ Αιγαίο και Καρπάθιο). Κατά τα άλλα, το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη), η απογευματινή αστάθεια που οδηγεί στην εκδήλωση όμβρων ή και καταιγίδων θα περιοριστεί στα ορεινά κυρίως της Α. Μακεδονίας και της Θράκης και η θερμοκρασία θα φθάσει τους 33 βαθμούς. 


Το τριήμερο Τετάρτη - Παρασκευή (21-23/6), γενικά, δεν προβλέπονται βροχές. Στις εξαιρέσεις οι ορεινές ηπειρωτικές περιοχές της χώρας, όπου τα απογεύματα δεν αποκλείεται να εκδηλώνονται μεμονωμένοι όμβροι. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με ένταση: στα δυτικά 3 με 4 μποφόρ, στα ανατολικά 4 με 6 μποφόρ και παροδικά στο ΝΑ Αιγαίο και το Καρπάθιο 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο κυρίως στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά. Εκτιμάται ότι στη Δ. Ελλάδα η μέγιστη τιμή της θα φθάσει τους 37 βαθμούς. 

17 σχόλια:

  1. Δεν βλέπω να καλοκαιριαζει,κάτι μου λέει ότι από το επόμενο Σαββατοκύριακο και μετά κάτι θα έχουμε πάλι, γι'αυτό υποθέτω και ο δάσκαλος δεν προχώρησε παραπέρα,είδη από 22 του μηνός και μετά η μέρα αρχίζει να μικραίνει σιγά σιγά με ότι συνεπάγεται αυτό . Χρήστος από την ηλιόλουστη καταπράσινη Όθρυ,έχοντας στο υπόψιν ότι μάλλον το καλοκαιράκι πάει για φθινώπορο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αφού από δω και πέρα η θερμοκρασία θα πιάνει 30 πλας Χρήστο ότι και αστάθεια να κάνει από την άλλη εβδομάδα καλοκαίρι θα είναι.
      Άσε τα ορεινά και την Μακεδονία Θράκη καθώς εκεί τα απογεύματα είναι σύνηθες φαινόμενο οι μπόρες.
      Εμείς οι πιό κάτω και τα πεδινά παραθαλάσσια θα απολαύσουμε καλοκαίρι χωρίς ακρότητες από δω και στο εξής.

      Διαγραφή
    2. Συμφωνώ ...αλλα η αστάθεια δεν βλέπω να μας εγκαταλείπει εύκολα

      Διαγραφή
  2. Καλησπέρα από την βροχερή Στοκχόλμη που η υγρασία κάνει την ατμόσφαιρα αποπνικτική .Μάκης Στοκχόλμη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Aδέρφια , κοιτάμε πλεον τί θα γίνει μεχρι το Νοέμβριο . Θα εχουμε μακρείς καυσωνες ? Θα εχουμε ισχυρη ανομβρία ? Θα μαζεψουμε τις ελιες με κοντομάνικα ??
    Ή θα πάμε "κάπως" φυσιολογικά ? Θα είμαστε άραγε η θετική εξαίρεση της Ευρώπης με βροχες απο τον Οκτωβριο (ο Σεπτεμβρης ειναι αμιγώς καλοκαιρινος μηνας πλεον) ?? Προσωπικά φοβάμαι .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εδώ δεν γνωρίζουμε τι καιρό θα κάνει σε 5 μέρες και εσείς μας ζητάτε τι καιρό θα έχει μέχρι τον νοέμβριο;

      Διαγραφή
    2. Αυτό κατάλαβες φίλε μου ?

      Διαγραφή
  4. Μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας 19/6 ο άνεμος ήταν, πάντως, (βορειο)δυτικός, διατηρώντας στον Σαρωνικό τη θολούρα, μέρος της οποίας οφειλόταν στα ρυάκια από από τα νερά της κυριακάτικης βροχής, που είχαν κατεβάσει διάφορα στη θάλασσα. Αυτό μπορούσε να το διαπιστώσει εύκολα κάποιος από τα πάρα πολλά φύλλα που επέπλεαν. Kι ένα πιο εξασκημένο μάτι θα έβλεπε και τη διαλυμένη μέδουσα, μάλλον ακουάρια ήταν, που δεν τσιμπάει, διότι δεν πιστεύω η ακριβοθώρητη Olindias muelleri (στο naturagraeca.com είδα το συγκεκριμένο όνομα), που της μοιάζει να εμφανίστηκε στη Βουλιαγμένη.

    Γυρίζοντας σπίτι για να ταξινομήσω τις υποβρύχιες φωτογραφίες και τα βίντεο, είδα ότι είχα e-mail από το νοσοκομείο, που πήγαν οι μονάδες αίματος από την πρόσφατη αιμοδοσία που συμμετείχα. Mε ενημέρωσαν ότι όλες οι εξετάσεις μου ήταν αρνητικές - βασικά για ηπατίτιδα, σύφιλη, AIDS, HTLV I+II εξετάζουν το αίμα, πέρα από την πίεση (και την αιμοσφαιρίνη) που σου παίρνουν πριν την αιμοδοσία - κάτι που έγινε για πρώτη φορά, δηλαδή, η ενημέρωση μέσω e-mail, αλλά σε κάθε περίπτωση όλα καλά.
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συγγραφέας, ποιητής, φιλόσοφος και αιμοδότης. Εύγε Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
  5. Πω πω πω έτσι για πλάκα σήμερα με ένα +16 μόλις στα 850 και η Τ ανέβηκε το μεσημέρι στους 32 με 33β σε πεδιάδες της Στερεάς της Πελοποννήσου και της κεντρικής Μακεδονίας.
    Καταλαβαίνετε τι δυναμική έχει ο ήλιος αυτή την εποχή.
    Μέχρι και το Σαββατοκύριακο θα δούμε πολλά 36αρια άνετα και όχι μόνο σε δυτικές ηπειρωτικές περιοχές.
    Μία χαρά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακριβώς έτσι είναι, Φώτη. Μάλιστα, στο Φάληρο η θερμοκρασία ξεπέρασε χθες, Δευτέρα 19/6, για πρώτη φορά μετά από 12 μέρες τους 30 βαθμούς. Στην Καλλιθέα έφτασε και τους 31 βαθμούς, μετά από εννέα μέρες, ενώ στη Σαλαμίνα τους 32β. Στην Αθήνα (κέντρο) δεν έχει κάνει ακόμα 30άρι, σε αντίθεση με τα γειτονικά Πατήσια ενώ σε περιοχές, όπως η Ανάβυσσος, η Κερατέα και το Λαύριο η θερμοκρασία δεν έχει υπερβεί ούτε τους 29 βαθμούς.

      Παρεμπιπτόντως, το effis προβλέπει ότι η επόμενη εβδομάδα (26 Ιουνίου - 2 Ιουλίου) θα είναι ψυχρότερη από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα, αλλά στη συνέχεια οι θερμοκρασίες θα προσεγγίσουν τις μέσες τιμές, δηλαδή, θα έχει ζέστη. Κοντά στον μέσο όρο αναμένονται και οι βροχές (λίγες ως ελάχιστες).
      https://effis.jrc.ec.europa.eu/apps/effis.longterm.forecasts/
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
  6. Καλημέρα απ'την Κασσάνδρεια Χαλκιδικής, μετά από το φθινοπωρινό Σαββατοκύριακο που έδωσε 42 χλστ υετού στην περιοχή μου, αρκετά περισσότερα σε περιοχές του Δήμου Προποντίδας, ο καιρός πλέον είναι φυσιολογικός για την εποχή με ηλιοφάνεια και μεγιστη θερμοκρασία λίγο κάτω από τους 30C ευτυχώς ζεστή δεν διαφαίνεται προς το παρόν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Έσπασαν για πρώτη φορά φέτος το φράγμα των 30 βαθμών σήμερα Τρίτη 20/6 η Αθήνα (κέντρο) και η Κηφισιά, ενώ η υψηλότερη θερμοκρασία για την Αττική καταγράφηκε και πάλι στη Σαλαμίνα (33,4β.) και η χαμηλότερη στον Διόνυσο (27,7β.). Κάτω από τους 30 βαθμούς έμειναν η Ανάβυσσος, το Λαύριο, η Κερατέα, ενώ το Σούνιο άγγιξε τους 32β.

    Σύμφωνα, εξάλλου, με ένα βιντεάκι του meteo.gr φαίνεται να γλιτώνουμε τα... θερμότερα ως το τέλος της εβδομάδας, σε αντίθεση με την Ιταλία και την Ισπανία, που θα έχουν πολλή ζέστη την Πέμπτη και το ΣΚ 24-25/6 αντίστοιχα.
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλησπέρα,η ηλιακή ακτινοβολία θεωρώ οτι παίζει αρκετά σημαντικό ρόλο στον καθορισμό της μέγιστης θερμοκρασίας,εκτός από την θερμοκρασία στα 850hpa και αλλες συνθηκες πχ ηλιοφανεια,ανεμοι κλπ.
    Επειδή αυτό το διάστημα είναι στο μέγιστο η διάρκεια των ημερών ανεβαίνει εκτοξεύεται με το παραμικρό η θερμοκρασία ακόμα και όταν οι Τ στα 850hpa δεν ειναι ιδαιτερα υψηλες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μεταξύ Τ850 και Τεδάφους υπάρχουν όρια. Μάλιστα είναι και λόγος για να αντιληφθεί κάποιος αν μια μέτρηση είναι παντελώς λάθος (βλέπε 48βκ το 1977 που δεν υπάρχει η κάτι 47αρια το 2021 είτε κάτι Φιλοθέες και Φιλαδέλφειες τα τελευταία χρόνια). Μια μέση διάφορα τα καλοκαίρια είναι οι 16 βκ και σε ακραία ξηρές καταστάσεις οι 18-18.5β.κ παγκόσμια αλλά και στην χώρα μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η Φιλαδέλφεια παίζει να είναι η πιο παρεξηγημένη περιοχή για αυτόν τον λόγο. Οι ελάχιστοι σταθμοί της ΕΜΥ τότε με τα λάθος στοιχεία του 77 βγάλανε την Φιλαδέλφεια τον φούρνο της Ελλάδας. Θεωρώ το πλούσιο σε σταθμούς ΕΑΑ ήρθε να διαψεύσει πολλά. Εννοείται δεν μπορεί να βάλει ο ΕΑΑ δικό του σταθμό στην περιοχή λόγω ΕΜΥ θα ήταν ξεκάθαρο ότι μια περιοχή όπως η Φιλαδέλφεια δεν είναι το μαύρο πρόβατο. Ο

      Μετά από 5 μέρες στο Βερολίνο επιστροφή Αθήνα. Μου είχε λείψει αρκετά το καλοκαίρι πάνω αν και βίωσα χθες κλίμα τροπικό. 25c, ισχυρή βροχή και υγρασία στον θεό.


      Γιάννης
      ΝΦ

      Διαγραφή
  10. Η Ευρώπη ήταν το 2022 κατά 2,3 βαθμούς θερμότερη σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή (1850-1900), όπως επισημαίνει η Le Monde. Συγκεκριμένα, το 2022 ήταν το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί στο Βέλγιο, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιρλανδία, τη Βρετανία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, το Λουξεμβούργο, την Ελβετία και την Ιταλία. Συνολικά για την Ευρώπη, το 2022 ήταν το δεύτερο θερμότερο έτος και εφόσον συμπεριληφθούν σε αυτήν η Γροιλανδία και διάφορες περιοχές στα ανατολικά το τέταρτο, από τότε που τηρείται αρχείο.

    Τον Νοέμβριο του 2022, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας είχε ήδη ανακοινώσει ότι η Ευρώπη θερμαίνεται κατά 0,5 βαθμούς ανά δεκαετία από το 1990, δηλαδή, με διπλάσιο ρυθμό από τον παγκόσμιο μέσο όρο ή εναλλακτικά από τις άλλες πέντε ηπείρους. Οι οικονομικές ζημίες, κυρίως από πλημμύρες και θύελλες, ανήλθαν στα 1,8 δισ. ευρώ το 2022 στην Ευρώπη, ποσό που είναι, ωστόσο, πολύ μικρότερο από τα 50 δισ. του 2021, λόγω των ακραίων πλημμυρών. Κι όλα αυτά, ενώ η Ιβηρική χερσόνησος βίωσε την τέταρτη σερί χρονιά ξηρασίας και οι Άλπεις και τα Πυρηναία την τρίτη. Η Γαλλία είχε την πιο ξηρή περίοδο από το 1976, μεταξύ Ιανουαρίου και Σεπτεμβρίου 2022 και το Ηνωμένο Βασίλειο μεταξύ Ιανουαρίου και Αυγούστου.

    Απώλειες ρεκόρ είχαν οι παγετώνες των Άλπεων, λόγω των πενιχρών χιονοπτώσεων τον χειμώνα και από το 1997 έχουν χάσει 880 κυβικά χιλιόμετρα πάγου. Τα νερά του βόρειου Ατλαντικού είναι, επίσης τα πιο θερμά που έχουν καταγραφεί ποτέ, προκαλώντας έτσι μεταναστεύσεις και εξαφανίσεις ειδών. Και το χειρότερο είναι ότι το 2022 δεν ήταν μία παραφωνία του κλίματος, αλλά μία συνέχεια της τάσης για όλο και περισσότερα επεισόδια θερμικού στρες στην Ευρώπη, σύμφωνα με τον διευθυντή του Παρατηρητηρίου Copernicus για την Κλιματική Αλλαγή Carlo Buontempo.

    Eπίσης, το 2021 οι συγκεντρώσεις των τριών βασικών αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα έφτασαν στα υψηλότερα επίπεδα και τα πρώτα δεδομένα για το 2022 δείχνουν ότι εξακολουθούν να αυξάνονται. Μία μικρή ελπίδα αποτελεί το γεγονός ότι το 2022 για πρώτη φορά στην Ευρώπη παράχθηκε περισσότερο ηλεκτρικό από την ηλιακή και αιολική ενέργεια (22,3%) απ' ό,τι από το φυσικό αέριο (20%) και τον άνθρακα (16%).
    https://www.lemonde.fr/planete/article/2023/06/19/l-europe-s-est-rechauffee-de-2-3-c-depuis-l-ere-preindustrielle_6178312_3244.html
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή