Επιμένει η αστάθεια!

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ  ΕΝΤΑΣΗΣ - ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙΡΙΚΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ (12/6) ΩΣ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ (18/6)

ΓΕΝΙΚΑ

Συνέχιση της αστάθειας με εξάρσεις και υφέσεις. Οι άνεμοι δεν αναμένεται να ξεπεράσουν τα 6 μποφόρ.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ


ΔΕΥΤΕΡΑ

Στην ηπειρωτική Ελλάδα καταιγίδες πιθανώς κατά τόπους ισχυρές.

Αυξημένη επαγρύπνηση στη Μακεδονία (κυρίως στις κεντροδυτικές περιοχές), την Ήπειρο (κυρίως στις μη παράκτιες περιοχές), τη Θεσσαλία (εκτός των Α-ΝΑ περιοχών της), τη Στερεά Ελλάδα (κεντροδυτικές περιοχές) και την Πελοπόννησο (κυρίως στο εσωτερικό της).   

Στη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή της είναι αρκετά πιθανό να εκδηλωθούν και πάλι τοπικές καταιγίδες, αλλά στην Αττική οι πιθανότητες είναι περιορισμένες.

ΤΡΙΤΗ

Τοπικές καταιγίδες το απόγευμα στη Μακεδονία (κυρίως στα ορεινά), την Ήπειρο (κυρίως στα ορεινά), τη Θεσσαλία (κυρίως στις δυτικές περιοχές), τη Στερεά Ελλάδα (κυρίως στις κεντροδυτικές περιοχές) και στο εσωτερικό της Πελοποννήσου. 

ΤΕΤΑΡΤΗ

Περιορισμός ης αστάθειας στη Β. Ελλάδα και κυρίως στα ορεινά αυτής.

ΠΕΜΠΤΗ

Τοπικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες στο Ιόνιο (κυρίως στις βόρειες περιοχές), την Ήπειρο, τη Μακεδονία, τη Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Τοπικοί όμβροι και καταιγίδες στο Ιόνιο και κυρίως στην ηπειρωτική χώρα το απόγευμα.

ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ

Συνέχιση της απογευματινής αστάθειας κυρίως στην κεντρική και τη βόρεια Ελλάδα.

 

Καλημέρα και καλή εβδομάδα σε όλους

23 σχόλια:

  1. Έχει τρελαθεί ο καιρός γενικώς και παγκοσμίως, επηρεάζοντας και τις συνήθειες των ζώων, αλλά ακόμα κι έτσι, προκάλεσε τεράστια έκπληξη η εμφάνιση μίας αρκούδας σε δημοφιλή παραλία στη Φλόριντα, όπως αναφέρει ο Guardian. To νεαρό ζώο κολυμπούσε στα ζεστά νερά του Κόλπου του Μεξικού και βγήκε στην ακτή, χωρίς να πειράξει κανέναν και χωρίς να φαίνεται να έχει τραυματιστεί, ενώ φοβισμένο μάλλον από το μεγάλο πλήθος ανθρώπων που αντίκρισε, τράπηκε σε φυγή.

    Αν και οι αρκούδες είναι καλές κολυμβήτριες και ειδικά οι πολικές μπορούν να διανύσουν μίλια στη θάλασσα, κυνηγώντας φώκιες, η παγωμένη Αρκτική απέχει πάρα πολύ από τη συνήθως ηλιόλουστη και τουριστική Φλόριντα. Όσο για την... τροπική Αττική, τη Δευτέρα εμφανίστηκαν αρκουδοσύννεφα, δηλαδή, σωρειτομελανίες από 'δω κι από εκεί. Όπως, όμως, ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη, έτσι κι ένας σωρειτομελανίας δεν φέρνει την καταιγίδα. Προς το παρόν, τουλάχιστον...
    https://www.theguardian.com/us-news/2023/jun/11/beach-bum-no-bear-florida-sunbathers-shocked-by-ursine-ocean-goer
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ...Συνεφιά σήμερα όλη την ημέρα στο Ανω Βόιο..με συννεχή βροχή ποτιστική φθινοπωρινού τύπου και υπόκωφα ηλεκτρικά...θερμοκρασία...16,5...σύνολο χιλιοστών μαζίμε χθεσινή καταιγίδα...26 mm για την ώρα,το πρωί είχε πυκνή ομίχλη που διαλύθηκε με την βροχή.Πάνω κάτω...Οκτώμβρης δλδ.
    Για την ιστορία..η απουσία καρπών στα δέντρα...οφείλεται σε καθημερινό παγετό τον Απρίλιο...για μία εβδομάδα περιπου και έτσι ο Μάιος είναι αθώος.
    Για την ώρα ψάχνω να βρώ...τι ιδιαίτερο έχει αυτός ο Μάιος και ο Ιούνιος για τα μέρη μου..αλλά και την Θεσσαλονίκη,το μονο που βρήκα είναι η ευκολία που περνάν οι ψυχρές αέριες μάζες στην Αδριατική -Ιόνιο και έτσι βρεχόμαστε όλοι και πολυ πέρσι θυμίζω την τιμητική τους είχαν τα ΒΑ.Τα μοντέλα εντωμεταξύ κάτι ψυθιρίζουν ότι το καλοαίρι...έρχεται αλλά μόνο το ψυθιρίζουν.."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το καλοκαίρι έρχεται με φόρα μετά τις 20 Ιουνιου. Τα ψέματα τελειώνουν.

      Διαγραφή
    2. Είναι σίγουρο, Γιάννη; Οι χαμηλότερες από τα κανονικά επίπεδα για την εποχή θερμοκρασίες θα συνεχιστούν τουλάχιστον ως τις εκλογές σε όλη τη χώρα, πριν ισορροπήσουν σιγά, σιγά στη συνέχεια. Σύμφωνα με το effis, σε ορισμένα τμήματα της βορειοδυτικής Ελλάδας οι αρνητικές αποκλίσεις από τις μέσες τιμές της θερμοκρασίας θα επιμείνουν και τον Ιούλιο. Η αστάθεια, βέβαια, θα περιοριστεί σταδιακά μετά το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας.
      https://effis.jrc.ec.europa.eu/apps/effis.longterm.forecasts/
      Γενικότερα, η Ευρώπη παραμένει χωρισμένη στα δύο, με το δυτικό και κεντρικό τμήμα της και ειδικά τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Πολωνία να έχουν την περισσότερη ζέστη, σε αντίθεση με την πιο δροσερή, για την εποχή, Μεσόγειο, όπως γράφει ο Guardian. Mάλιστα, στην Ολλανδία θα μοιράζουν δωρεάν αντηλιακό στους πολίτες φέτος στο καλοκαίρι σε όλους τους ανοιχτούς χώρους και σε σχολεία, πανεπιστήμια, πάρκα, φεστιβάλ και αθλητικές εγκαταστάσεις. Ο λόγος είναι τα υψηλά επίπεδα καρκίνου του δέρματος στη χώρα και προκειμένου να μην αγοράζουν κάποιοι αντηλιακά, επειδή είναι ακριβά, οι αρχές θα το δίνουν δωρεάν.
      https://www.theguardian.com/world/2023/jun/12/netherlands-free-sun-cream-record-skin-cancer-levels
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
  3. Θωμά η ευκολία θα γίνει δυσκολία τον χειμώνα και οι ψυχρές μάζες θα περνούν από κάθε αλλη περιοχή εκτός από την Αδριατική...Απο τώρα αρχίζω και ανησυχώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Aγαπητέ nakiosjim το πρόβλημα που έχω έγω...για το μέλλον...αφορά...το πρόβλημα της κότας και του αυγού...δλδ ο καιρός...ακολουθεί....τα "καμώματα" του και τα ισσοροπεί...(π.χ. ο ζεστός χειμώνας)...ή επειδή..είναι διδυμος στο ζώδιο..απλά..διακρίνει..τις ...στροφές του...και τις συμαζεύει.?
      ...Πιο σοβαρά τώρα ο κύριος Ζιακόπουλος μίλησε κάποια στιγμή για την κανονικότητα στην εναλλαγή της κυκλοφορίας και αν θυμάμαι καλά..το χρονικό διάστημα που μας έδωσε είναι δύο εβδομάδες...από μεσηβρινή σε ζωνική,δεν ξέρω αν αυτές οι εμμονές έχουν μελετηθει προκειμένου να προστεθούν σαν ένα στοιχείο της νέας κλιματικής κανονικότητας...και έχει διαπιστωθεί...η διατάραξη αυτης της διαδοχής της κυκλοφορίας...."θωμάς"

      Διαγραφή
  4. "Γδάρθηκε" από καταιγίδες σήμερα και πάλι η ηπειρωτική Αιτωλοακαρνία καθώς από τις 2 και μισή το μεσημέρι και έως τις 6 και μισή το απόγευμα κατά κύματα επηρέαζε το εσωτερικό τού νομού αλλά και την πόλη τού Αγρινίου.
    Οι ηλεκτρικές εκκενώσεις αμέτρητες!
    34mm η περιοχή μού και 25mm η πόλη.
    Ήδη έχει υπέρ καλυφθεί ο μέσος όρος υετού τού Ιουνίου και συνεχίζουμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Χαλάζι στην επαρχία Τυρνάβου από την μεσημεριανή καταιγίδα Ζημιές σε αμπέλια ροδάκινα αχλάδια Εκτός από όλες τις μυκητολογικες ασθενείες Το χαλάζι μας έλειπε Φέτος δεν σώζεται τίποτα 3 μήνες συνεχομενες βροχοπτώσεις κ χαμηλές θερμοκρασίες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλή εβδομάδα φίλοι.
    Ολοκληρώθηκε το μουσικό φεστιβάλ στην όμορφη Κόνιτσα, ευτυχώς μια μεσημεριανή μπόρα είχαμε μόνο χθες που δεν εμπόδισε την ομορφιά της τελευταίας βραδιάς.
    Παρασκευή και Σάββατο είχα.ε πολύ καλό καιρό και σχετικά ζεστές βραδιές.
    Σήμερα ξυπνήσαμε με ομίχλη, δροσιά όλη την ημέρα και μπόρα τις μεσημεριανές ώρες....
    Τα δέντρα μας είναι φτωχά κι εδώ Θωμά, οι αγρότες μας έχουν χάσει ήδη δύο χέρια τριφύλλι, στον κάμπο αναγκάστηκαν να σπείρουν δύο φορές.... Πόσο σκέφτομαι αυτούς τους ανθρώπους όπως και όσους έχουν παραλιακά μαγαζιά που ο δεύτερος μήνας της σεζόν τους φεύγει ανεκμετάλλευτος...
    Με τρομάζει ο χειμώνας που έρχεται, μυρίζομαι φτώχεια...
    Καλή εβδομάδα σε όλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Kαλημέρα από Φιλαδέλφεια! Χθες μας εκανε την χάρη και έριξε λίγη βροχή. Δροσερά και σήμερα για Ιούνιο μήνα και ας μην έχουν τις καταιγίδες των δυτικών.

    Φαίνεται την τελευταία εβδομάδα να 30αρίζει όλη η Αττική! Για να δούμε! Αδύνατο το θεωρώ να την γλιτώσουμε.

    Γιάννης
    ΝΦ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεύτερη φορά που βρέχει την τελευταία ώρα στην Φιλαδέλφεια. ¨Οχι κάτι ακραίο.

      Διαγραφή
    2. Πρωταθλήτρια της βροχής - αφού έχασε τον τίτλο στη Superleague 2 από την Κηφισιά - θα βγει μάλλον η Καλλιθέα σήμερα Τρίτη και 13 με 22 χιλιοστά. Ακολουθεί η γειτονική Νέα Σμύρνη με 14mm, με τη θερμοκρασία να υποχωρεί στις δύο πόλεις στους 20 βαθμούς, κατά τη διάρκεια της καταιγίδας. Αντίθετα, στο Μοσχάτο, που έριξε κάτι ψιλά (0,4 χιλιοστά), η θερμοκρασία συγκρατήθηκε στους 26 βαθμούς.

      Ευτυχώς είδα το meteo.gr το πρωί που έδινε τον περισσότερο υετό για το μεσημέρι σε αυτό το τόξο (άλλα 7 χιλιοστά έπεσαν στο Φάληρο) και έκανα τα κουμάντα μου. Προλαβαίνοντας τους σωρειτομελανίες και τα μελανοστρώματα και φωτογραφίζοντας και τρία μαγιάτικα - μανάλια, όπως λέγονται σε νεαρή ηλικία - τα πρώτα για το φετινό καλοκαίρι. Μάλιστα, εμφανίστηκαν νωρίς, καθώς συνήθως οι πρώτες θεάσεις τους κοντά στις ακτές καταγράφονται τέλη Ιουλίου, αρχές Αυγούστου.

      Οπότε, παρά τις ψιχάλες, έφυγα ευχαριστημένος από την παραλία, σε αντίθεση με κάτι κοπέλες, που ήταν φανερή η απογοήτευση τους, αφού δεν μπόρεσαν να κάνουν ηλιοθεραπεία. Τώρα, πάει να βγει ο ήλιος, βέβαια, ανεβάζοντας σε μία τέτοια περίπτωση στα ύψη την υγρασία. The tropical heat, που έλεγε και μία παλιά διαφήμιση.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    3. Πέρασαν όλες οι κοπέλες
      με τα μαγιό και τις ομπρέλες

      Ύστερα πέρασαν οι φίλοι
      κανείς δε βρήκε το κοχύλι...

      Διαγραφή
  8. Καλημέρα από τα βροχερά Τρίκαλα. Τις δύο προηγούμενες μέρες έδωσε 18 και 40 mm αντίστοιχα. Το τελευταίο ημερήσιο ρεκόρ ήταν τον Ιούνιο του 2014

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Έστω για μια μόνο ημέρα το χειμώνα να είχε τόσο κλειστό καιρό, όσο έχει σήμερα η συμπρωτεύουσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Όσο βροχή και συννεφιά δεν είχε όλο το φθινόπωρο και χειμώνα κάνει τώρα στη Θεσσαλονίκη… τι να πω… η φύση τα λέει μόνη της. Το μπλε γιασεμί που έχω στο μπαλκόνι άνθιζε μέχρι και αρχές Γενάρη. Το κλάδεψα και ξανανθίσει αρχές Ιούνη!!! Ο Μάης και ο Ιούνιος θα πρέπει να χαρακτηριστούν εποχή μουσώνων πλέον για τη βόρεια Ελλάδα, ο χειμώνας ξηρός και ήπιος, το φθινόπωρο αποκαλόκαιρο.
    Κωνσταντίνος Θεσσαλονίκη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Kαλησπέρα σε όλους! Σχεδόν τρία τέταρτα δυνατής καταιγίδας ήταν αρκετά χθες για να πλημμυρίσει το ιστορικό κέντρο της Κέρκυρας! Οι δυνατοί κεραυνοί συμπλήρωναν ένα άκρως φθινοπωρινό σκηνικό στην καρδία του Ιουνίου, ένας εκ των οποίων προκάλεσε πυρκαγιά στον ιστορικό ναό του Αγίου Γεωργίου στο παλαιό φρούριο και έκαψε σχεδόν το 1/6 της στέγης του. Ευτυχώς η έγκαιρη επέμβαση της πυροσβεστικής απέτρεψε μεγαλύτερη καταστροφή. Και σήμερα η συννεφιά είναι αισθητή και η ζέστη εναλλάσσεται με δροσερό αέρα. Αναμένουμε τη συνέχεια με καιρικό ενδιαφέρον! Υ.Γ. Εύχομαι από το βήμα αυτό ταχεία ανάρρωση στην κα Σούζη από το ατύχημα που είχε πρόσφατα. Όλοι οι καιρόφιλοι της ευχόμαστε να επιστρέψει γρήγορα στα καθήκοντά της!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε Αχιλλέα τα 60mm έφτασε η καταιγίδα στην Κέρκυρα και όντως ήταν άκρως εντυπωσιακή όπως είδα από φωτογραφίες.
      Εντυπωσιακή και η τοπικότητα καθώς σε άλλες περιοχές τού νησιού δεν έπεσε σταγόνα.

      Με τα τελευταία στοιχεία κλειδώνει η νέα σοβαρή και πιό οργανωμένη αλλαγή τού καιρού το διάστημα 15 έως 18 Ιούνη(Σας είχα προϊδεάσει αρκετές μέρες πριν αν θυμάστε).
      Πρώτα στη δυτική και βόρεια χώρα και μετέπειτα στην υπόλοιπη κεντρική καθώς και στο ανατολικό και βόρειο Αιγαίο ο καιρός θα επιδεινωθεί σημαντικά.
      Ας δείξουν λίγο προσοχή οι λουόμενοι Πέμπτη Παρασκευή στο Ιόνιο(Κέρκυρα Παξοί Ιθάκη Κεφαλλονιά Λευκάδα) και το Σαββατοκύριακο στο βόρειο ανατολικό Αιγαίο.
      Δεν είναι και ότι πιό σύνηθες τέτοια εποχή να βγάζει καταιγίδες η μπουρίνια σε νησιώτικα μέρη.
      Ευτυχώς όμως όπως είπε και ο Γιάννης ο Θεσπρωτός με το θερινό ηλιοστάσιο έρχεται και το καλοκαίρι με θερμοκρασίες άκρως καλοκαιρινές(φυσιολογικά πράγματα όμως και όχι καύσωνες και τέτοια) και την αστάθεια σε μεγάλη μείωση παντού!
      Καλό ξημέρωμα από την ψυχρή και πάλι τώρα τη νύχτα Αιτωλοακαρνία.

      Διαγραφή
  12. Ακόμη περισσότερο νερό έπεσε εχθές το απόγευμα - βράδυ σε όλες τις κεντρονοτιες περιοχές της Βοιωτίας και σε μεγαλύτερη έκταση από την Κυριακή καθώς εφθασε ως και τον Κορινθιακο κόλπο.
    Πολλά χωράφια έπιασαν νερό, ενώ έριξε και λίγο χαλάζι ευτυχώς για λίγη ώρα μαζί με την βροχή.
    Αρκετά ήταν και τα αστραποβροντα.
    Πολλές οι ζημιές, ειδικά σε κρεμμύδια, βαμβάκι και σιτηρά τα οποία μαύρισαν λόγω υγρασίας και χαμηλών θερμοκρασιών.
    Σήμερα από το πρωί επικράτησε πυκνή συννεφιά που κατά διαστήματα άφηνε αυτό το σπαστικό πουσι του βορείου ρεύματος.
    Εδώ και λίγη ώρα έχει μαυρίσει τριγύρω και οι απειλές για εκ νέου βροχές είναι πολλές...
    Ίδωμεν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Άλλα 6,5mm σήμερα και η καθημερινή συνήθεια έγινε λατρεία.
    Παραδόξως ενώ στα ανατολικά ηπειρωτικά δεν σημειώθηκαν βροχές στους επίσημους σταθμούς ο νομός Αττικής πήρε από την υετική πίτα σε αρκετές περιοχές της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Πιο ψυχρή είναι τις τελευταίες μέρες η νότια Ευρώπη απ' ό,τι η βόρεια. Ενδεικτικά, η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 28 βαθμούς στο Όσλο, τη Γλασκώβη, το Λονδίνο, το Παρίσι και την Κολωνία. Και η Στοκχόλμη ήταν, επίσης, την Τρίτη 13/6 πιο ζεστή, από ό,τι η Αθήνα (26β.), το Μιλάνο (25β.) και η Μαδρίτη (24β.).

    Aπό το άρθρο του meteo.gr, κρατάω, πάντως, ότι με ελάχιστες εξαιρέσεις, η θερμοκρασία παραμένει κάτω από τους 30 βαθμούς πανευρωπαϊκά.
    https://www.meteo.gr/article_view.cfm?entryID=2789
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή