Τι είχες Γιάννη, τι είχα πάντα…

Έχω την αίσθηση ότι βιάστηκαν ακόμα μια φορά όσοι έσπευσαν να προαναγγείλουν για το Σαββατοκύριακο (24-25/6) μπουρίνια, ενεργά ψυχρά μέτωπα και γενικότερα επανάληψη των καταιγίδων της προηγούμενης εβδομάδας. Η ελεύθερη ατμόσφαιρα είναι πλέον λιγότερο ψυχρή και περισσότερο ξηρή και ελλείποντος ικανού δυναμικού αιτίου αυτό που κατά πάσα πιθανότητα θα δώσει είναι απλές (μονοκυτταρικές) καταιγίδες αέριας μάζας, κατά προτίμηση στις περιοχές μεγαλύτερου υψομέτρου και μεγαλύτερου γεωγραφικού πλάτους. Πάντα τα ανωτέρω ως προμηθέας και όχι ως επιμηθέας, όπερ ερμηνεύεται ότι υπάρχει ρίσκο και στις δικές μου προβλέψεις.

Καλημέρα σε όλους


15 σχόλια:

  1. ....Κύριε Ζιακόπουλε...εγώ κρατώ μία επιφύλαξη....για την συσωρευμένη ενέργεια που υπάρχει στην ατμόσφαιρα από την καλοκαιρία αυτής της εβδομάδος,κατα τα λοιπά η κίνηση του αιτίου δεν έχει καμμία σχέση με αυτό που μας περιγράψατε πέρσι ας πούμε με την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη...όπου ψυχρό μέτωπο μετά από καύσωνα κατέρχεται τα Βαλκάνια και βρίσκει...την υγρασία της θαλάσσιας αύρας...στα πεδινά των ανατολικών περιοχών,ομοίως όπως πολύ σωστά παρατηρήσατε....τα 850hpa ζεστάθηκαν.....κατά τα λοιπά...κάποιος από Μακεδονία και Θράκη ας περιγράψει τι έγινε..με την καρποδεσία στα πεδινά γιατί μάλλον μιλάμε για μεγάλη ζημιά."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καρποδεσία δεν έχει γίνει ούτε στους ελαιώνες των 2-3 σημαντικότερων ελαιοκομικών νομών της πατρίδας μας !! Mιλώντας ως Προμηθέας κι εγώ . να πω οτι η τιμή του ελαιολάδου την επόμενη σεζόν πιθανόν να φτάσει και τα 8-8,5 ευρώ το κιλό χονδρική (ex-factory) , λόγω και της τρομακτικής ανομβρίας στην Ιβηρική τους προηγούμενους μήνες ...

      Διαγραφή
  2. Καλό μεσημέρι, ως Γιάννης ! η τρομολαγνεία μεταφράζεται σε κλίκ ! και τα κλίκ σε χρήμα, δόξα..... κλπ κλπ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Που είναι όσοι με λέγανε θερμολάγνο επειδή είπα ότι έρχεται το καλοκαίρι; Τυπικά 32-34αρια στην Αθήνα με τα βράδια να κρατάει μια τυπική δροσιά.

    Γιάννης
    ΝΦ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τα είπες όλα δάσκαλε...
    Πάντα η υπερβολή της υπερβολής...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλησπέρα σε όλους κι όλες!
    Δάσκαλε ευχαριστούμε για τις επισημάνσεις και για την αλήθεια των λεγόμενων σας. Προσωπικά, ως απόλυτος μη ειδήμων του καιρού, μου προκαλεί εντύπωση πώς αυτά τα φαινόμενα προβλέπονται δύσκολα ακόμη και λίγες ώρες πριν… αυτό συνέβη και την περασμένο ΣΚ στη Θεσσαλονίκη. Οι προβλέψεις , γενικά μιλώντας, δίναν βροχές και καταιγίδες για ΠΣΚ και τελικά ο κατακλυσμός έγινε τα ξημερώματα του Σαββάτου. Δεν δίνω τόση σημασία σε όσους λένε 3-4-5 μέρες πριν αλλά στις προγνώσεις για το επόμενο 24ωρο. Μακάρι αυτές να γίνουν σύντομα ακόμα πιο έγκυρες και στοχευμένες γιατί τότε και η χρηστική τους αξία θα πολλαπλαστιαστεί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πώς οι καταρρακτώδεις βροχές ενός κυκλώνα μπορεί να έχουν συνέπειες και μήνες μετά, αποδεικνύει ένα ρεπορτάζ του BBC. Συγκεκριμένα, ο κυκλώνας Yaku που έπληξε το Περού τον Απρίλιο με πολύ μεγάλες ποσότητες νερού, οδήγησε στην αύξηση του αριθμού των κουνουπιών και στη συνέχεια σε έξαρση του δάγκειου πυρετού με 146 χιλιάδες κρούσματα και 248 θύματα.

    Η υπουργός Υγείας του Περού Rosa Gutierrez παραιτήθηκε, λίγο πριν συζητηθεί πρόταση μομφής εναντίον της στο κοινοβούλιο, ενώ οι επιστήμονες φοβούνται ότι με το Ελ Νίνιο θα ακολουθήσει και νέος γύρος σφοδρών βροχοπτώσεων, αργότερα μέσα στο 2023.
    https://www.bbc.com/news/world-latin-america-65930736
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. παει για βροχη θεσσαλονικη προς τα δυτικα κ ηδη βρεχει νομο σερρων.. σαββατο κυριακη δευτερα θα βρεξει σιγουρα εστω καποιες ωρες!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έβρεξε επίσης στα κεντροβόρεια του Ν. Κιλκίς και στο εσωτερικό των Νομών Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής.

      Διαγραφή
  8. Γιά να μην πάρουν κάποιοι την δημοσίευση του δασκάλου και την εκφέρουν όπως αυτούς συμφέρει να πω ότι ΔΕΝ λέμε ότι ο καιρός του ΣΚ θα είναι παντού τέλειος και χωρίς φαινόμενα.
    Ζέστη ναι, θα έχει και ειδικά το Σάββατο (37β τοπικά και μάλιστα με αυξημένη δυσφορία)
    Καταιγίδες ναι,θα βγάλει εκεί πού συνήθως βγάζει(ορεινά ημιορεινά κεντροβόρειας Πελοποννήσου, εσωτερικό βόρειας ΒΔυτικης Στερεάς, Ηπειρος,εσωτερικό Θεσσαλίας και Μακεδονίας).
    Αυτές οι καταιγίδες θα εκδηλωθούν απόγευμα βράδυ και θα έχουν γενικά μικρής έκτασης χωροχρονικά χαρακτηριστικά,όμως παρότι δεν θα υπάρχει κάποιο σοβαρό δυναμικό αίτιο λόγω της ζέστης πού θα προϋπάρχει(αρκετά αυξημένοι και οι δείκτες αστάθειας) δεν αποκλείονται έντονα φαινόμενα η και χαλάζι σε τοπικό επίπεδο.
    Ο καιρός στην παραθαλάσσια ζώνη(πλην ίσως μεμονωμένα το βόρειο Ιόνιο και τα παράκτια της κεντρικής Μακεδονίας), όπως και σε όλα τα νησιά θα κρατηθεί αιθρίος και καλοκαιρινός όλες τις επόμενες ημέρες.
    Στην Αθήνα γενικά δεν δείχνει τίποτα ιδιαίτερο όλες τις επόμενες ημέρες.
    Εν ολίγοις όσο πιό ορεινά ημιορεινά στα κεντρικά και βόρεια ΒΔυτικα κατοικεί κάποιος τόσο μεγάλη η πιθανότητα γιά μπόρες και καταιγίδες πού και εκεί θα εκδηλώνονται συγκεκριμένες ώρες και όχι όλη τη μέρα εννοείται.
    Όσοι ζείτε σε πεδινά η παραθαλάσσια τμήματα κυρίως της ανατολικής και νότιας χώρας δεν θα καταλάβετε σχεδόν τίποτα.
    Υ. Γ. Αφού θα λείπω από την Κυριακή έως και την Τετάρτη στην παραθαλάσσια Ναυπακτία θα συντηρήσω και το σταθμό μού εδώ στην ηπειρωτική Αιτωλοακαρνία να είναι έτοιμος καθώς σίγουρα εδώ κάποια χιλιοστά θα ξανά πέσουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Για τον καιρό της Κυριακής, το φρόνιμο είναι να περιμένουμε έως και σήμερα το βράδυ, για να μην πω έως το Σάββατο το πρωί.
    Καλημέρα σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλημέρα από την ζέστη Κόνιτσα!
    35 βαθμούς χθες, σήμερα θα δούμε!
    Το καλοκαιράκι ήρθε και μακάρι να μείνει, κάποιος που απολαμβάνει την κανονικότητα των εποχών είναι ευτυχισμένος με την κατάσταση αυτή.
    Καλημέρα φίλοι, προσοχή σε όσους ταξιδέψουν για μπάνια ή για ψήφο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Για να μπορούμε να συνεννοηθούμε:
    Οι καταιγίδες αέριας μάζας (αλλιώς απλές, μονοκυτταρικές ή συνηθισμένες καταιγίδες) είναι καταιγίδες που διαρκούν μισή ή το πολύ μία ώρα, προκαλούν σύντομες αλλά ισχυρές βροχές, συνοδεύονται από ανέμους ταχύτητας ακόμα και 35 κόμβων ή/και από χαλάζι μικρού μεγέθους.
    Στον αντίποδα των συνηθισμένων καταιγίδων βρίσκονται οι υπερκαταιγίδες, για τις οποίες νομίζω ότι οι συνθήκες του Σαββατοκύριακου δεν θα είναι ευνοϊκές.
    Μια ζωηρή καταιγίδα αέριας μάζας μπορεί να οργανωθεί με την διαδικασία «parent-daughter», δηλαδή να μας δώσει ομάδα μονοκυτταρικών καταιγίδων με τα κύτταρα καθεμιάς από αυτές να βρίσκονται σε διαφορετικό στάδιο ανάπτυξης. Σε αυτές τις καταιγίδες, που ονομάζονται πολυκυτταρικές, κυριαρχεί η διαδικασία της πλευστότητας (buoyancy). Η κίνηση γίνεται με τον μέσο άνεμο σε περιβάλλον με ασθενή ή ανύπαρκτο κατακόρυφο διατμητικό άνεμο και ασθενείς ανώτερους ανέμους. Επειδή, το επόμενο διήμερο τέτοιες ατμοσφαιρικές συνθήκες πάνω από την ηπειρωτική Ελλάδα θα υπάρξουν, είναι πιθανό σε τοπικό επίπεδο να παρατηρηθούν πολυκυτταρικές καταιγίδες.
    Καλημέρα σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή