Η φετινή άνοιξη

Μπορεί στην πατρίδα μας να βιώσαμε έναν αρκετά ψυχρό Μάιο, αλλά παγκοσμίως ο φετινός Μάιος ήταν ο δεύτερος θερμότερος Μάιος, λιγότερο από 0,1°C ψυχρότερος από τον θερμότερο Μάιο που έχει καταγραφεί.


Στη χώρα μας η φετινή άνοιξη στο σύνολό της (Μάρτιος, Απρίλιος, Μάιος) ήταν ψυχρότερη του κανονικού.


Στην Ευρώπη τις τελευταίες δύο δεκαετίες υπάρχει σαφής τάση  ανόδου της θερμοκρασίας τη συγκεκριμένη εποχή του έτους.



Πάνω από το 90% του ποσού της θερμότητας που παγιδεύεται στην ατμόσφαιρα από τη δράση των θερμοκηπικών αερίων απορροφάται από τις θάλασσες που θερμαίνονται με ταχύτατους ρυθμούς. Τον φετινό Μάιο κατεγράφη ρεκόρ θερμοκρασίας των επιφανειακών νερών των θαλασσών του πλανήτη μας που βρίσκονται μεταξύ των 60Β και 60Ν παραλλήλων.

26 σχόλια:

  1. Μακάρι να μην είναι σοβαρός ο τραυματισμός της Νονάς ! και γρήγορα και πάλι κοντά μας. Περαστικά Χριστίνα,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπερα δασκαλε και σε ολους τους φιλους. Κυρια χριστινα σουζη περαστικα σας!
    Οσον αφορα τα καιρικα, οι εκτιμησεις για μαλλον ηπιο και σχετικα βροχερο καλοκαιρι προσωπικα δεν με χαλαει καθως δεν αντεχω καθολου τις θερμοκρασιες ανω των 32-33 βαθμων, αλλα οι ασταθειες φερνουν και καταστροφες.
    Κατι ενδιαμεσο λοιπον!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ευχαριστούμε για το άρθρο κύριε Ζιακόπουλε! Σήμερα εδώ στην Μυτιλήνη το βραδάκι ήταν το πιο ζεστό μέχρι τώρα.. Περαστικά στην κυρία Χριστίνα Σούζη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Περαστικά στην εξαίρετη κ. Χριστίνα Σούζη.
    Εύχομαι ο τραυματισμός της να ήταν ελαφρύς.
    Ο καιρός μία χαρά ήπια καλοκαιρινά κυλάει.
    Νεότερα τις αμέσως επόμενες μέρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ταχεία ανάρρωση στην κ Χριστίνα
    Κώστας Αθήνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Περαστικά στην εξαίρετη κ Χριστίνα γρήγορη ανάρρωση εύχομαι.. Καλημέρα σέ όλους!! Κόρινθος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλημέρα σας. Ταχεία ανάρρωση στην συμπαθέστατη Χριστίνα μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλημέρα. Γρήγορη ανάρρωση κα Σούζη και περαστικά σας! Στα καιρικά, παράξενος καιρός! Εύχομαι να μην μας κάνει μαζεμένες τις ζέστες και η άνομβρη περίοδος μην τραβήξει πολύ μέσα στο φθινόπωρο. Θα μου πείτε, νωρίς είναι ακόμα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλά είναι η κ. Σούζη, αφού όπως ανέφερε και η ίδια, γλίτωσε, ευτυχώς, τα χειρότερα. Περαστικά και από μένα στη συμπαθή μετεωρολόγο.

    Σύμφωνα, παρεμπιπτόντως, με το meteo.gr, ο Μάιος ήταν 2,6 με 3,2 βαθμούς ψυχρότερος από τις μέσες τιμές της θερμοκρασίας τη δεκαετία 2010-19, σε όλη σχεδόν την ηπειρωτική Ελλάδα, με τη μεγαλύτερη αρνητική απόκλιση να καταγράφεται στη Θεσσαλία. Αντίθετα, στην Ήπειρο και τη δυτική Στερεά η θερμοκρασία κυμάνθηκε κοντά στα κανονικά επίπεδα (-0,7βαθμοί η απόκλιση), ενώ στην Πελοπόννησο και τα νησιά του Αιγαίου ήταν 2 βαθμούς χαμηλότερη από τον μέσο όρο της εποχής.

    Οι ψυχρότερες θερμοκρασίες από τις μέσες κλιματικές τιμές θα συνεχιστούν στη χώρα μας και σε αρκετά ακόμα μέρη της Μεσογείου, μέχρι τα μέσα Ιουλίου, σύμφωνα με τo effis.
    B. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Kαλημέρα σε όλους! Ξεκάθαρα στην Αθήνα ο Ιούνιος έχει το πάνω χέρι πλέον. Οι θερμοκρασίες με το ζόρι πέφτουν κάτω από τους 20c. Να δούμε πόσο θα αντισταθεί ο σταθμός στο Γκάζι μέχρι να πιάσει το πρώτο 30άρι. Ο σταθμός των Πατησίων δεν άντεξε για πολύ και σίγουρα φταίει η θερμική νησίδα. Εχουν σκεφτεί ποτέ μεγάλες πόλεις να αντιμετωπίσουν το συγκεκριμένο φαινόμενο άραγε;


    Η τάση τα τελευταία χρόνια είναι 10 θερμοί μήνες και 2 μήνες που το παλεύουν. Δυστυχώς δεν φαίνεται να υπάρχει μεταστροφή στην άνοδο της θερμοκρασίας. Φαντάζομαι όλα θα δείχνουν εντελώς διαφορετικά σε 20 χρόνια πχ.

    Γιάννης
    ΝΦ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στα νότια προάστια έχει σερί 30άρια εδώ και τέσσερις μέρες, Γιάννη. Μάλιστα, η Καλλιθέα "έγραψε" και 31,5 βαθμούς τις προάλλες, μάλλον τη μέγιστη μέχρι στιγμής για την ηπειρωτική Αττική, καθώς καταγράφηκαν και 32 βαθμοί στη Σαλαμίνα προχθές. Το Φάληρο "έχασε" επίσης οριακά (29,8β.) σήμερα το τέταρτο σερί 30άρι, μετά τους 30,8β. τις προηγούμενες μέρες.

      Νοτιότερα, οι θερμοκρασίες "παίζουν" γύρω στους 28 βαθμούς, π.χ. στην Ανάβυσσο και το Σούνιο, επειδή οι βοριάδες είναι πιο ισχυροί εκεί. Γενικά, δεν υπάρχει, πάντως, ιδιαίτερη αίσθηση ζέστης, με εξαίρεση τα μεσημέρια και αν είσαι μέσα σε κάνα αμάξι και σε κίνηση, ακόμα και τότε.

      Ψυχρολουσία βίωσα, πάντως, σήμερα που είδα μία μουρμούρα να πιάνεται σε αγκίστρι και δεν μου έκοψε να την τρομάξω να φύγει, πριν το καταπιεί. Έτσι, αν και φωτογράφισα χταπόδι και σουπιά, μου βγήκε η βουτιά ξινή.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    2. Αυτό που δεν θέλεις το κρύο του χειμώνα αλλά βουτάς στην παγωμένη θάλασσα,δεν το καταλαβαίνω.Θα μου πεις,εμένα που μου αρέσει η παγωνιά,δεν μπαίνω στο νερό αν δεν είναι χλιαρό προς το καυτό...
      Δημήτρης ρ.

      Διαγραφή
    3. Μεταφορική ήταν η "ψυχρολουσία", Δημήτρη, εννοούσα ότι στενοχωρήθηκα, επειδή είδα με τη μάσκα το ψάρι να πιάνεται και να παλεύει να ξεφύγει από το αγκίστρι, ενώ το τραβούσαν με την πετονιά στην ακτή, επιφυλάσσοντας του ένα αγωνιώδες και ασφυκτικό τέλος. Άλλωστε, δεν είναι πλέον κρύα η θάλασσα, στην οποία θέλω να βρίσκομαι, ανεξαρτήτως εποχής, κυρίως επειδή μου αρέσει ο βυθός.

      Όπως για παράδειγμα, κάποιος άλλος κάνει τρέξιμο και ποδήλατο, ακόμα και κάτω από τον καυτό ήλιο το καλοκαίρι, αψηφώντας το επίπονο της διαδικασίας, επειδή αυτό είναι το χόμπι του. Από την άλλη, τον χειμώνα μπορεί να είναι πιο κρύα η θάλασσα - παγωμένη στην Ελλάδα είναι σε λίγες περιπτώσεις, κυρίως σε ψυχρές εισβολές - αλλά έχεις τη δυνατότητα να δεις τη φυσική ομορφιά του τοπίου, χωρίς την πολυκοσμία και τις διάφορες κατασκευές στις ακτές.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    4. Φαντάζομαι δεν βοηθάει ο βοριάς περιοχές κοντά στο κέντρο. Φιλαδέλφεια είναι ιδανικό άνεμος μιας που κρατάει την θερμοκρασία σε καλά επίπεδα. Αν φυσάει βέβαια δυτικός, νοτιοδυτικό ή νότιος ανάβουμε.

      Διαγραφή
    5. Βαγγέλη,αν δεν "κάψει" η θάλασσα ούτε το δάχτυλο μου δεν βάζω.Έχεις κότσια,το παραδέχομαι.
      Δημήτρης ρ.

      Διαγραφή
  11. Με βροχή ξημερωσαμε στην Νοτιοδυτική Μαγνησία, ασθενούς έως μέτριας έντασης που κράτησε ως το μεσημέρι κάτι που κατά την γνώμη μου δεν είχε προβλεφθεί, Χρήστος Όθρυς πάντως φένεται ότι η αστάθεια δεν θα μας εγκαταληψη εύκολα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλησπέρα από τη ψυχρή σήμερα Στοκχόλμη αν αναμονή ζέστης από βδομάδα .Μάκης Στοκχόλμη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Πάντως σήμερα έβρεξε λίγο το πρωί στην Φθιώτιδα.Μετα κούνησε άλλο λίγο.Απροσμενα ήταν και τα δύο.
    Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Η reference period , είναι απαράδεκτη γιατί είναι παραπλανητική ! Και γίνεται χρήση της από ΟΛΟΥΣ τους επίσημους οργανισμούς και εργαστήρια !! Συμπεριεχει όλη την αύξηση της θερμοκρασίας 40 ετών και αυτό οδηγεί σε σύγχυση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Όλα φυσιολογικά και σήμερα.
    Χθες τη νύχτα συννεφιά με ψιλόβροχο κατά διαστήματα κ σχετικά υψηλές θερμοκρασίες.
    Κατά διαστήματα νεφώσεις σήμερα με μικρή αστάθεια στα ορεινά μας και τη θερμοκρασία κοντά στους 29 με 30β μαξ.
    Από αύριο το πάνω χέρι στις υψηλές θερμοκρασίες το παίρνει η ανατολική βόρεια και νότια ηπειρωτική χώρα όπου κυρίως το ΣΚ θα δούμε μέγιστες Τ κοντά στους 32 με 33 και τοπικά ακόμη και 34β σε πεδιάδες και κάμπους.
    Αν αυτό δεν είναι καλοκαίρι γιά το 1ο μισό τού Ιουνίου τότε ποιό είναι?

    Στη μεσοπρόθεσμη τάση τώρα, φαίνεται ότι από την Κυριακή και μετά μπαίνουμε και πάλι σε ένα σχετικά μακρύ διάστημα αστάθειας με έμφαση τα ηπειρωτικά δυτικά κεντρικά και βόρεια και κατά διαστήματα πιθανόν και τα υπόλοιπα.
    Στο Αιγαίο και τις παραθαλάσσιες περιοχές όλα δείχνουν ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα.
    Οι θερμοκρασίες από βδομάδα,επίσης θα υποχωρήσουν σε ελαφρώς χαμηλότερες τιμές από τα φυσιολογικά κυρίως στις περιοχές αστάθειας.
    Βάση της ανανέωσης του ευρωπαϊκού κέντρου effis, δεν αναμένεται κανένα ιδιαίτερα θερμό κύμα έως το 1ο 10ημερο τού Ιουλίου στη χώρα μας ενώ η έντονη αστάθεια προς τα τέλη του μήνα και μετά θα περιοριστεί στη βόρεια ΒΔυτική ηπειρωτική χώρα.
    Γενικά θα έλεγα η Μεσόγειος θα έχει πιό δροσερό και πιό άστατο καιρό απ'ότι η κεντροβόρεια Ευρωπαϊκή ήπειρος.
    Από κάτω το λινκ γιά λεπτομέρειες.

    https://effis.jrc.ec.europa.eu/apps/effis.longterm.forecasts/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τουλάχιστον για την περιοχή μου την Ξάνθη δεν έχουμε ακόμη καλοκαίρι. Η θερμοκρασία ακόμη δεν έπιασε τους 30 βαθμούς και δεν προβλέπεται να τους πιάσει για ακόμη πολλές ημέρες από ότι φαίνεται. Η δε θάλασσα είναι ακόμα κρύα για την εποχή.

      Διαγραφή
  16. Η Κόνιτσα γιορτάζει.
    9-11/6 το φεστιβάλ "Γιατί είναι μαύρα τα βουνά" ανοίγει τις πύλες του.
    Θα πραγματοποιηθεί στην γειτονιά του αγαπημένου κυρίου Δημήτρη, σε ένα μέρος που σίγουρα έπαιζε μικρός, στο σπίτι της Χαμκως, μητέρας του Αλή Πασά.
    Η αγωνία μας για τον καιρό μεγάλη.
    Μακάρι η αστάθεια να μας ξεχάσει και να μπορέσουμε να το απολαύσουμε επισκέπτες και ντόπιοι .
    Μια μεγάλη γιορτή πολιτισμού ξεκινάει, η αγωνία μας μεγάλη, η χαρά μας για τις οποίες εργασίες συντήρησης έγιναν στο κτίριο επίσης μεγάλη!
    Ελπίζω ο καιρός να βοηθήσει και το φεστιβάλ να καθιερωθεί, θα είναι τιμή για τον όμορφο τόπο μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Η Ξάνθη προσεγγίζει καθημερινά πιά τούς 28 με 29β ενώ μέχρι στιγμής ο Ιούνης δεν έχει δώσει κάποια αστάθεια τουλάχιστον στην εκεί περιοχή.
    Γιά 1ο 10ήμερο τού Ιουνίου μία χαρά θεωρώ ότι είναι ο καιρός και στην Ξάνθη.
    Είμαι πάντα μετριόφρων και βλέπω το ποτήρι μισογεμάτο.
    Θα διαφωνήσω ότι πανελλαδικά μέχρι στιγμής δεν κυλούν όλα φυσιολογικά.
    Αν για παράδειγμα η θερμοκρασία βρίσκονταν από τώρα στην Ξάνθη στους 35β αυτό θα θεωρούσα μη φυσιολογικό.
    Μην ξεχνάς άλλωστε τον χάρτη πού έβγαλε το ΕΑΑ γιά τις μέσες ημέρες υετού τού Ιουνίου πού γιά την Αιτωλοακαρνία φτάνουν τις εννιάμισι μέρες το μήνα, στην Ξάνθη τις εντεκάμιση μέρες, στα Ιωάννινα τις δεκατρεισίμιση μέρες και γιά την Θεσσαλονίκη τις δέκα και κάτι ημέρες.
    Όπως θα δεις λοιπόν, ένας άκρως φυσιολογικός Ιούνης πάει να παγιωθεί στη χώρα μας με αρκετές ημέρες αστάθειας και θερμοκρασίες κοντά στους μέσους όρους.
    Μάλλον παιδιά,τα προ λίγων ετών καυτά και άνομβρα επεισόδια της άνοιξης και τού καλοκαιριού σας έχουν επηρεάσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ σε αυτό. Θερμοκρασίες κοντά στους 30 που έχει η Αθήνα είναι πολύ φυσιολογικές αρχές Ιουνίου. Ιούλιο Αύγουστο αυτές οι θερμοκρασίες θα ήταν ιδανικές.

      Διαγραφή
  18. Η άνοιξη την είδαμε ,δεν ήταν άνοιξη αυτή το παρακανε στις βροχές και την ψύχρα θα αναφερθώ μόνο για την περιοχή μου,τώρα μπροστά μας έχουμε το καλοκαίρι και όπως ανέφερε ο καλός φίλος Φώτης ποιο πάνω, με βάση μακροπρόθεσμα προγνωστικά στοιχεία δεν αναμένεται κάτι το ιδιαίτερο μέχρι 10 Ιουλίου,οι ζέστες πότε θα έρθουν, καθυστερημένες πάλι το βλέπω ,αλλά μετά θα έχουν αντίπαλο την μεγάλη νύχτα, οπότε εγώ λέω πάμε για ένα καλοκαίρι ήπιο χωρίς ακρότητες με αστάθειες ανά διαστήματα , Χρήστος Όθρυς που μέχρι στιγμής η ψύχρα το πρωί καλά κρατεί και η ζέστη δεν φάνηκε ακόμη και έρχεται μια εβδομάδα αστάθειας, ο δάσκαλος πιστεύω θα βγάλει πρόγνωση φαινομένων καθώς χρήζει προσοχής

    ΑπάντησηΔιαγραφή