Ανανέωση πρόγνωσης

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ  ΕΝΤΑΣΗΣ - ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙΡΙΚΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΑΣ (11 & 12/6/2023)

ΓΕΝΙΚΑ

Συνήθους εντάσεως και διάρκειας θερμικές καταιγίδες, οι οποίες, ωστόσο, σε τοπικό επίπεδο μπορεί να δημιουργήσουν μικροπροβλήματα. Απαιτείται επαγρύπνηση.  

ΠΙΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ


ΚΥΡΙΑΚΗ

Τοπικές καταιγίδες βασικά τις απογευματινές ώρες στη Μακεδονία (συμπεριλαμβανομένης της Θεσσαλονίκης), την Ήπειρο (κυρίως στα ορεινά), τη Θεσσαλία, τη Στερεά Ελλάδα και τις ανατολικές και βόρειες περιοχές της Πελοποννήσου (επίπεδο συναγερμού 1 - κίτρινη προειδοποίηση). 

Στην Αττική το απόγευμα αναμένονται τοπικές καταιγίδες, οι οποίες δεν αποκλείεται στα βόρεια να είναι έντονες.

ΔΕΥΤΕΡΑ

Τοπικές καταιγίδες τις απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά και κυρίως στη Μακεδονία, την Ήπειρο, τη Θεσσαλία (κυρίως στις δυτικές περιοχές), τη Στερεά Ελλάδα (κυρίως στις κεντροδυτικές περιοχές) και στο εσωτερικό της Πελοποννήσου (επίπεδο συναγερμού 1 - κίτρινη προειδοποίηση). 

 

Καλημέρα σε όλους

18 σχόλια:

  1. Οσο αφορά την από την ερχόμενη πέμπτη αναμένεται νέος γύρος ισχυρών βροχών και καταιγιδών με πιο γενικευμένα αυτή την φορά χαρακτηριστικά,σαν οργανωμένη διαταραχή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα στους φίλους του μπλοκ. Θεωρώ πολύ σημαντική την επισήμανση ΞΑΝΑ του επιπέδου συναγερμού που κάνατε άλλωστε κατά τα λεγόμενα γνωστής τηλεμετεοπερσονας μετά την κακοκαιρία εξπρές έρχονται αμέσως ζέστες με 38αρια. Δεν μου αρέσει να χρησιμοποιώ δικές μου λέξεις αλλά για τον συγκεκριμένο έκανα μία εξαίρεση. Αυτό το λέω γιατί τα σχόλια σας είναι πάντα με σεβασμό στην ελληνική γλώσσα και ας είστε της θετικής κατεύθυνσης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε Νίκο, από πλευράς ουσίας δεν αρκεί να λέμε μόνο "τι καιρό θα κάνει" αλλά και "τι μπορεί να κάνει ο καιρός". Δηλαδή, να κάνουμε εκτίμηση του είδους και του μεγέθους των επιπτώσεών του σε βασικούς τομείς των δραστηριοτήτων μας.
      Είναι μια μεγάλη πρόκληση, ένα στοίχημα που πρέπει οι Μετεωρολογικές Υπηρεσίες οπωσδήποτε να κερδίσουν!

      Διαγραφή
    2. Συμφωνώ αν και πιστεύω ότι το πρόβλημα στις μέρες μας είναι ότι λίγοι έχουν τό σθένος να υπερασπιστούν την γνώμη τους. Προτιμάνε την πεπατημένη ακολουθώντας τους πολλούς. Δυστυχώς οι πολλοί κάνουν αισθητή την παρουσία τους φωνάζοντας και τρομοκρατώντας. Παίρνω κουράγιο από ελάχιστες φωτεινές εξαιρέσεις που σε κάνουν να πιστέψεις ότι δεν θα αλλάξουν ποτέ. Άλλωστε δεν το κάνατε ως τώρα.Το ήθος είναι μια σπουδαία διαχρονική αξία

      Διαγραφή
    3. Για πάρα πολλούς η συμπόρευση με ένα παρακείμενο ή και υπερκείμενο πλήθος αποτελούσε ανέκαθεν ένα διαχρονικό ζητούμενο και επιδίωξη.Κυρίως για λόγους κοινωνικούς ,σχετιζομένους,εκτός άλλων,με το μείζον αγαθό της ασφάλειας.
      "Ουχ ομολόγουν ,ίνα μη αποσυνάγωγοι ώσιν ". -----======Π.Α

      Διαγραφή
  3. Καλημέρα και καλή Κυριακη δάσκαλε!
    Από ότι φαίνεται και ο Ιούνιος θα έχει τις καταιγίδες-ασταθειες του μέχρι τέλους αν και μακριά για προγνώσεις. Το μόνο θετικό είναι ότι το έδαφος δεν θα είναι τόσο ξηρό και ίσως να έχουμε λιγότερες πυρκαγιές φέτος ωστόσο για την αγροτική παραγωγή δεν είναι κάτι ευνοϊκό αυτό το σκηνικό του καιρού αλλά όπως έχουμε πει η νέα τάξη πραγμάτων με την κλιματική αλλαγή είναι εδώ και από ότι φαίνεται ήδη είναι η επόμενη πρόκληση της ανθρωπότητας. Αστάθειες είχαμε και άλλες χρονιές Μάϊο Ιούνιο ωστόσο αυτό που εκπλήσσει είναι η θερμοκρασία και η εμμονή της μη ανόδου αυτής αν και έχουμε ξεχάσει πλέον τι θεωρούμε φυσιολογικό μετά από τόσες θερμές περιόδους τέτοιες εποχές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ευχαριστούμε κύριε Ζιακοπουλε για την ενημέρωση να είστε καλά καλημέρα σας!! Κόρινθος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Kαλημέρα από Φιλαδέλφεια! Οι θερμοκρασίες από τις αρχές του μήνα είναι άκρως ικανοποιητικές. Και ο βοριάς τις περισσότερες μέρες κάνει την όποια ζέστη υποφερτή. Ειδικά μετά τις 5-6 το απόγευμα είναι ιδανικά και για βόλτα.

    Χθές σε κάποια φάση θεώρησα ότι θα βρέξει κατά το μεσημέρι απόγευμα στην περιοχή μου αλλά μείναμε με την συννεφιά. Κέντρο κατά τη 1 με 2 έπεσαν μερικές ψιχάλες που δεν πτόησαν κανέναν. Ευελπιστώ σε τίποτα ενδιαφέρον το μεσημέρι αν και είναι αρκετά δύσκολη η Αθήνα το τελευταίο διάστημα.

    Γιάννης
    ΝΦ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλημερα δασκαλε. Δυσκολη μερα σημερα για την ηπειρωτικη χωρα. Η βορεια αττικη οπως λεει ο δασκαλος και γενικα το λεκανοπεδιο θα εχει καταιγιδες. Στην νοτιοανατολικη αττικη που βρισκομαι δυσκολα θα κανει κατι. Το δυτικο stream δεν ευνοει για κατι αξιολογο.
    Ενδιαφερον θα εχει ο καιρος και απο παρασκευη και μετα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. 17,5mm έδωσε στο κέντρο της πόλης τού Αγρινίου ή ισχυρή καταιγίδα πού πέρασε σήμερα το μεσημέρι.
    Τα αστραπόβροντα απανωτά και η δροσιά βάλσαμο.
    Στην περιοχή μού αν και έβρεχε από νωρίτερα σήμερα τα χιλιοστά ήταν λιγότερα.
    Αύριο ξημερώνει μία πολύ δυνατή μέρα αστάθειας γιά το εσωτερικό της Στερεάς, της δυτικής Θεσσαλίας, της Ηπείρου και της κεντροανατολικής και βόρειας Πελοποννήσου.
    Όσο πιό κοντά στην Πίνδο τόσο πιό έντονα τα φαινόμενα.
    Κάποιες μπόρες θα φτάσουν και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά κυρίως της Μακεδονίας αλλά ακόμη και σε τμήματα τού Ιονίου μεμονωμένα.
    Το ενδιαφέρον όπως ξανά έγραψα κορυφώνεται μεταξύ 16 και 18 Ιουνίου(έχω αναφέρει πιθανή επικράτηση κυκλοφορίας) αλλά αυτά θα τα δούμε αύριο μεθαύριο που τα στοιχεία θα έχουν συγκλίνει.
    Υ. Γ. Περί ηφαιστειακών εκρήξεων και της ανάλυσης πού έκανε ο δάσκαλος γιά παρόμοιες καταστάσεις τού παρελθόντος, αυτό πού εγώ έχω συμπεράνει είναι το εξής.
    Με τα δεδομένα ως έχουν οι ποσότητες σταγονιδίων θειικού οξέος πού απελευθερώθηκαν στην ατμόσφαιρα από τις μέχρι τώρα εκρήξεις, δεν είναι ικανές να συμβάλουν στη μείωση της παγκόσμιας θερμοκρασίας.
    Αυτό άλλωστε φαίνεται και από τα στοιχεία πού παίρνουμε συνεχώς από τον NOAA γιά τις παγκόσμιες θερμοκρασίες πού μόνο σε πτώση δεν βρίσκονται.
    Αν θα συνεχιστεί το ντόμινο των ηφαιστειακών εκρήξεων(γιατί αυτό παρατηρούμε) και έχουμε κάποιες αλλαγές μεσοπρόθεσμα αυτό δεν μπορούμε να το ξέρουμε ακόμα.
    Με τα τωρινά δεδομένα πάντως μην περιμένουμε αλλαγές όπως αυτές πού έγραψε ο δάσκαλος(Λάκι Κρακατόα κ.α.)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλησπέρα από τη Στοκχόλμη που πάμε για θερμοκρασίες άκρως καλοκαιρινές από μεθαύριο με τη μέγιστη πάνω από 25-26c.Μεγάλος κίνδυνος πυρκαγιών λόγω ξηρότητας εδαφών .Μάκης Στοκχόλμη .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ούτε σταγόνα στην Όθρυ σήμερα,στα πεδινά μια ψιχαλα της Νοτιοδυτικής Μαγνησίας, Χρήστος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Φοίβος Παπαδόπουλος11 Ιουνίου 2023 στις 11:29 μ.μ.

    Οι παρατεταμένες συνθήκες αστάθειας αν δεν έχουν “παρατράγουδα” (πλημύρες, καταστροφές σε καλλιέργειες κλπ), είναι ευεργετικές για πόλεις όπως η Αθήνα που πλήττεται ιδιαίτερα από το φαινόμενο της θερμικής νησίδας. Επί πλέον τα παιδιά που φέτος έδιναν Πανελλαδικές εξετάσεις είχαν ιδανικές συνθήκες. Θυμάμαι και εγώ το 1980 τέτοιες μέρες περίπου που έδινα τις Πανελλήνιες τότε εξετάσεις. Την μέρα που έδινα φυσική ξέσπασε μια καταιγίδα με αστραπές και. βροντές! Θυμάμαι ότι την ώρα της καταιγίδας είχα ιδιαίτερη διαύγεια πνεύματος και τελικά έγραψα τελικά πολύ καλά ( μεταξύ άλλων και μια άσκηση με το φαινόμενο Doppler)! Πολύ αργότερα διάβασα για μια έρευνα που έγινε σε πανεπιστήμιο, με ομάδες φοιτητών που έγραψαν τα ίδια θέματα, οι μεν με κανονικές καιρικές συνθήκες και οι δε κατά την διάρκεια καταιγίδας. Τελικά οι δεύτεροι είχαν καλύτερα αποτελέσματα! Θα μπορούσαμε να πούμε ότι οι έντονες καιρικές συνθήκες μιας καταιγίδας μάλλον κινητοποιούν ενστικτωδώς τις δυνάμεις μας, όπως θα συνέβαινε στους προϊστορικούς προγόνους μας για να αντιμετωπίσουν την “απειλή” της καταιγίδας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πολυ καλό νερό έπεσε στην περιοχή μου,αφήνοντας ανάμεικτα συναισθήματα καθώς από την μία ήταν αναζωογόνηση για την φύση και τα πλάσματα της,αλλά από την άλλη οι ζημιές συνεχίζουν να μεγαλώνουν όλο και περισσότερο αφού οι ασθένειες και ειδικά ο περονοσπορος "θεριζουν" στην κυριολεξία.
    Η μάχη με τα χορτάρια έχει χαθεί προ πολλού και απλά συνεχίζουμε για την τιμή των "οπλων"...
    Δεν υπαρχει παραγωγή που να μην έχει πρόβλημα είτε λέγεται αμπέλι, είτε κρεμμύδια, βαμβάκια, τρυφυλια,ακόμη και τα σιτηρά,(π.χ σε αλώνισμα 100 στρεμμάτων κριθαριού πριν 3 ημέρες,που έχω μαζί με έναν θείο μου, δεν καταφέραμε να πιάσουμε ούτε 20 τόνους καρπό, ήτοι, σόλο κάσα, σόλο καπικια που λένε στην πρεφα).
    Δυστυχως δείχνει να υπάρχει και συνέχεια στις ζημιές και μενει να δούμε σε ποιο βαθμό θα σταματήσει.
    Πανω κατω τα ίδια μου ανέφερε φίλος μου από το όμορφο νησί της Ζακύνθου,όταν μιλήσαμε ενώ βρισκόμουν εκδρομή στο αγαπημένο μου Ναύπλιο.Οι περισσότεροι τα έχουν παρατήσει,μου τόνισε ο φίλος μου, αφού δεν συμφέρει να συνεχίσουν αφού τα κοστολογια είναι υψηλά και οι τιμές των προϊόντων χαμηλές.
    Ας έχουμε την υγειά μας τουλάχιστον..
    Καλο ξημέρωμα σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλημέρα σας. Έχουμε τα προβλήματα κυρίως των αγροτών, έχουμε και τη γκρίνια από τις νοικοκυρές που δεν μπορούν ν' απλώσουν τα ρούχα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Στον σταθμό του meteo.gr στην Πάρνηθα καταγράφηκαν 51 χιλιοστά βροχής σε δύο ώρες, χθες Κυριακή 11/6 και ακολούθησαν, με 20mm το Τατόι και η Ελληνογαλλική Σχολή (Delacroix), που βρίσκεται στην Αγία Παρασκευή (16,6 mm μέσα στην πόλη). Διψήφια νούμερα σημειώθηκαν, επίσης, στην Κάντζα (12mm), στο Νομισματοκοπείο (10,6mm) και στα Βριλήσσια (13,2mm).

    Αντίθετα, το γειτονικό τους Μαρούσι δέχτηκε μόλις 3,2 χιλιοστά, δείγμα της μεγάλης τοπικότητας που έχουν αυτά τα φαινόμενα. Κι επειδή είναι ραγδαία προκαλούν πολλές φορές εσφαλμένα την εντύπωση ότι έριξε καρέκλες, όπως μου είπε μία φίλη που δούλευε εκείνη την ώρα στους Αμπελόκηπους, αλλά αργότερα είδα ότι ο σταθμός κατέγραψε μόλις 1,6 χιλιοστά. Μηδενική ήταν η καταγραφή στην Καλλιθέα, αν και ψιχάλισε για λίγη ώρα, αλλά οι δρόμοι στέγνωσαν πολύ πιο γρήγορα από το Π. Φάληρο των 0,4mm.

    Περπατώντας, πάντως, από το ένα προάστιο των νοτίων προαστίων στο άλλο ήταν αισθητή η υγρασία στην ατμόσφαιρα, ίσως και μία μικρή δυσφορία, αν και μπορεί να ήμουν απλά κουρασμένος από την αιμοδοσία και καπάκι την αϋπνία του Σαββάτου 10/6. Σε κάθε περίπτωση, δίνεται η εντύπωση ότι το κλίμα στην Ελλάδα αρχίζει να αποκτά κάποια τροπικά χαρακτηριστικά, καθώς δεν θυμάμαι τέτοια εμμονή της αστάθειας τη δεκαετία του 1990 και την πρώτη του 21ου αιώνα.

    Την ίδια στιγμή, η Αγγλία συνεχίζει να ξεπερνάει την Ελλάδα σε θερμοκρασίες και όπως γράφει το Skynews η μέγιστη των 31,2 βαθμών καταγράφηκε για πρώτη φορά τόσο νωρίς εδώ και δύο δεκαετίες. Kι όλα αυτά ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο άργησε να σπάσει το φράγμα των 25 βαθμών φέτος. Παρά το γεγονός ότι τα 30άρια δεν είναι ασυνήθιστα τον Ιούνιο, ενώ η υψηλότερη θερμοκρασία όλων των εποχών στη Βρετανία για τον πρώτο μήνα του καλοκαιριού είχε καταγραφεί το 1957 και το 1976 και ήταν 35,6 βαθμοί.

    Όσο για τις τρεις λιποθυμίες που σημειώθηκαν στη στρατιωτική παρέλαση και τις απέδωσαν στην πολλή ζέστη, μάλλον παίζει ρόλο και η πολύωρη ορθοστασία, αλλά και οι άκρως χειμωνιάτικες στολές της βασιλικής φρουράς, με αποκορύφωμα τον τεράστιο μάλλινο σκούφο. Άλλωστε, στη συγκεκριμένη παρέλαση έχω δει να λιποθυμούν και με βροχή. Παρωχημένα έθιμα άλλων εποχών, που συνεχίζουν να ταλαιπωρούν τους ανθρώπους εν έτει 2023.
    https://news.sky.com/story/at-least-four-troops-faint-in-military-parade-inspected-by-prince-william-as-temperatures-soar-12899991
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή