Η ατμόσφαιρα ημερολόγιο δεν κοιτάει!

Aegean, Saronic and Corinthian thunderstorms effect!  Ελάχιστες ημέρες πριν από το θερινό ηλιοστάσιο φαντάζει εξωπραγματικό. Όμως, η ατμόσφαιρα ημερολόγιο δεν κοιτάει. Με θερμοκρασίες στα 500 hPa περί τους -15 βαθμούς και θερμοκρασίες θάλασσας περί τους 22 βαθμούς κάνει αυτό που οι νόμοι της προστάζουν!

Καλή Κυριακή, φίλοι μου!


24 σχόλια:

  1. Ακριβώς, όπως τα λέτε, κ. Ζιακόπουλε, 18 Ιουνίου και 18 βαθμοί το πρωί στη νότια Αττική. Από την άλλη, ισχύει και αυτό που λέει ο Φώτης, ότι ο καιρός είναι δημοκράτης, δηλαδή. Από την άποψη ότι στην ευρύτερη περιοχή της Αναβύσσου δεν είχε βρέξει σχεδόν καθόλου όλο τον μήνα και ο τοπικός σταθμός έχει καταγράψει 13 χιλιοστά μέχρι στιγμής, σήμερα Κυριακή.

    Επί της ουσίας, ο καιρός μου θυμίζει την Παρασκευή 2 Ιουνίου που είχε και τότε σχεδόν όλη τη μέρα, αλλά πιο βόρεια, ποτιστική βροχή. Είχαμε πάει στη Βάρκιζα και ήμουν ο μόνος που είχα βουτήξει σε μία παραλία ενός χιλιομέτρου, εκείνη την Παρασκευή (2/6). Φωτογραφίζοντας ένα χταποδάκι, το οποίο έδειξα, πριν το αφήσω ξανά στον βυθό, σε μερικούς τουρίστες για να χαρούν και αυτοί.

    Αφού δεν έβρεξε, πάντως, χθες το βραδάκι (17/6), που ήμασταν καλεσμένοι σε έναν γάμο στην Αγία Μαρίνα - Κορωπί, μάλλον σταθήκαμε τελικά και τυχεροί. Το ψιλόβροχο σταμάτησε λίγο πριν την τελετή, που έγινε σε ανοιχτό χώρο. Αν και λένε ότι βρεγμένη νύφη, τυχερή νύφη.

    Τυχερά είναι και τα αγαπημένα μου σκυλιά, που με τις χαμηλές θερμοκρασίες, το ευχαριστιούνται πολύ που τα παίρνω μαζί στη θάλασσα. Από την άλλη, λυπάμαι, όμως, όλους τους εργαζόμενους που περιμένουν ένα ΣΚ για μία απόδραση από την πόλη και τους κάθεται αυτή η συννεφιασμένη και βροχερή Κυριακή. Όταν επανέλθει η καλοκαιρία από αύριο, αυτοί θα δουλεύουν πάλι. Ο ήλιος άργησε μια μέρα.
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συγγραφέας ή ποιητής ή φιλόσοφος? Εκπληκτικό γράψιμο στα αλήθεια. Μπράβο αν και πλατιάζεις πάρα πολύ σε θέματα off topic.

      Διαγραφή
    2. Καλησπέρα και καλή Κυριακή Βαγγέλη. Αντε επιτέλους να ερθει το θερινό ηλιοστάσιο και μαζί και το καλοκαίρι να κάνουμε κάνα μπανιο. Κλείστηκαμε στο σπιτι. Ακόμη και εγώ που είμαι καιροφιλος το βαρεθηκα αυτό το πράμα!

      Διαγραφή
  2. Καλημέρα, καλή Κυριακή κύριε Ζιακόπουλε και στην παρέα. Όπως τα λέτε,δυο μέρες πριν το θερινό ηλιοστάσιο και ο καιρός θυμίζει προχωρημένο φθινόπωρο. βροχές κατά διαστήματα από χτες και εδώ στην ανατολική Αχαΐα χωρίς ακρότητες ευτυχώς. σήμερα ξυπνήσαμε με βαριά συννεφιά και αντάρα να καλύπτει τα γύρω βουνά μέχρι χαμηλά..η ψυχρούλα αισθητή. Καλή συνέχεια "καλοκαιριού"..
    Χρήστος Αιγιάλεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Στην Ξάνθη πάντως κατά παράδοξο τρόπο πάμε σίγουρα για αρνητικό ρεκόρ υετου για τον μήνα Ιούνιο. Με 20 mm έως τώρα απίθανο με ότι φαίνεται τις επόμενες μέρες να πιάσουμε τα 65mm που είναι ο μέσος όρος υετου για τον μήνα Ιούνιο σύμφωνα με το μέτεο. Και να σκεφθείτε ότι σχεδόν σε όλη την Ελλάδα ακόμη στην Αθήνα και σε νησιά έβρεξε πολύ. Επίσης τα προηγούμενα χρόνια εδώ στην περιοχή είχαμε πάνω από 150mm υετου κάθε Ιούνιο. Επίσης είχαμε χαμηλότερες θερμοκρασίες γιατί κάθε μέρα έχει συννεφιά με αέρα. Περίεργος Ιούνιος ως τώρα νομίζω για όλη την Ελλάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δάσκαλε πάντως η πρόγνωση σε γενικές γραμμές δεν ήταν πετυχημένη.Θα περίμενε κανείς με τέτοια εξέλιξη της τεχνολογίας να είναι πιο αξιόπιστη σε σχέση με παλαιότερα .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η πρόγνωση είναι πιο αξιόπιστη σε σχέση με το παρελθόν.
      Όμως, παρά τον καλπασμό της τεχνολογίας, δεν θα μπορέσουμε ποτέ να προβλέψουμε τον καιρό με 100% ακρίβεια. Οι λόγοι:
      - Υπάρχουν 200.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000 μόρια στην ατμόσφαιρα σε τυχαία κίνηση που είναι αδύνατο να τα αναπαραστήσουμε όλα!
      - Πιο απλοποιημένα, είναι αδύνατο να γνωρίζουμε πόσο γρήγορα και προς το πού κινείται ο αέρας, πόσο ζεστός είναι και πόσο υγρός είναι.
      - Η ανάλυση του μοντέλου είναι ανεπαρκής, υπάρχει ανακρίβεια στις αρχικές συνθήκες, η παραμετροποίηση του μοντέλου είναι κακή, υπάρχουν σφάλματα στις εξισώσεις του μοντέλου.
      Οι προαναφερθέντες λόγοι δεν είναι ανεξάρτητοι μεταξύ τους.
      Καλό απόγευμα σε όλους.

      Διαγραφή
  5. Εντύπωση προκαλεί και το γεγονός ότι παρατηρείται πολύωρη ποτιστική βροχή σήμερα καθώς και πολλές ώρες με νέφωση για αρκετές ημέρες, Ιούνιο μήνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακριβώς.Ποτιστικες βροχές και όχι επικίνδυνα φαινόμενα

      Διαγραφή
    2. Και το ερώτημα είναι πως δεν προβλέφθηκε αφού εχουμε βοριά.

      Διαγραφή
  6. Κάνει κάτι φοβερές εμμονές η ατμοσφαιρική κυκλοφορία.
    Η θα περνάμε σε φάση ανομβρίας Η θα μας κάνει πολυήμερες βροχοπτώσεις. Σε πολλές ηπειρωτικές περιοχές της Ελλάδας έχουν πάθει μεγάλες καταστροφές οι καλλιέργειες και γενικά οι αγρότες έχουν βρεθεί σε απόγνωση από τις ασθένειες που έχουν κυριολεκτικά ρημάξει τις καλλιέργειες.
    Η νεφοκάλυψη που έχει παρατηρηθεί εδώ και μήνες και από την εποχή της άνοιξης μέχρι σήμερα έχει σπάσει ρεκόρ.
    Καλημέρα Δάσκαλε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τελικά ,κατά την αποδρομή της σήμερα το πρωί , η κακοκαιρία "αποφάσισε" να αφήσει και σε μας 9 (εννέα) χιλιοστά βροχής,σε άλλους ευκταία και σε άλλους απευκταία.
    Απουσίαζαν παντελώς τα ηλεκτρικά, προς λύπην δική μου ,καθόσον με αρέσουν ιδιαίτερα και τα ......φωτορρυθμικά και οι ....ηχοβολισμοί ,αλλά προς χαράν της frida (4ποδο), η οποία υποφέρει με αυτά.
    Κατά τα άλλα "άμα τω θέρει αρχομένω..........". ---=======Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Διόρθωση αν επιτρέπεται. Άμα τω ήρι αρχομένω…


      Φωτ. Γιώργος Τομπουλίδης

      Διαγραφή
    2. 'Οντως αγαπητέ Γιώργο αυτό είναι σύνηθες σε αρκετούς αρχαίους συγγραφείς,κυρίως ιστορικούς,οι οποίοι αναφέρονται στην έναρξη της άνοιξης (έαρ).
      Εγώ το προσάρμοσα στην εποχή του καλοκαιριού (θέρος) ,η οποία στα καθ ημάς αρχίζει την ερχόμενη Τετάρτη (θερινό ηλιοστάσιο),με τα αποσιωπητικά να υπονοούν την προτροπή : " Ας τρέξουμε όλοι στις παραλίες".Της προτροπής εξαιρείται ο Βαγγέλης ,γιατί αυτός,ούτως ή άλλως, "εν αυταίς αεί πελάζει".
      Να είσαι καλά .---======Πέτρος Α.

      Διαγραφή
  8. Χρεη του χειμωνα αυτες οι βροχες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ότι και χρέη να είναι δυστυχώς τίποτα δεν κάνουν πάρα μόνο βοηθούν στην παράταση εξάπλωσης πυρκαγιών.
      Ότι και νερό να ρίξει όπως το ρίχνει και με τις τοπικότητες πού υπάρχουν, σε πέντε μέρες με ήλιο και ζέστη όλα πάλι κατάξερα είναι.
      Εγώ θέλω το Φθινόπωρο να έρθουν χαμηλά και καταιγίδες, όχι τώρα.

      Διαγραφή
  9. Καλησπέρα από τη βροχερή σήμερα Στοκχόλμη που δρόσισε ευτυχώς αρκετά .Αλλά η ζέστη θα επανέλθει .Μάκης Στοκχόλμη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Όταν το χειμερινό ηλιοστάσιο θα έχουμε 15 βαθμούς στα 500 hpa τότε να δούμε τι θα γράφουμε στα σχόλια μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Γιώργος Ορεινά Τρίκαλα18 Ιουνίου 2023 στις 8:46 μ.μ.

    Χθες έβρεχε όλο το βράδυ μέχρι τα ξημερώματα. Ποτιστική βροχή. Αλλά 3 ή 4 μέρες ( έχω μπερδέψει πόσες μέρες είναι φθινόπωρο) μουντός καιρός και θερμοκρασία κοντά στους 17 με 18 βαθμούς την ημέρα.

    Ευελπιστώ από αύριο να έχουμε λαμπερό ήλιο και να ανέβει η θερμοκρασία σε φυσιολογικά επίπεδα για να στεγνώσουμε.

    Αμπέλια, κηπευτικά και δένδρα έχουν βγει εκτός δράσης από τις ασθένειες.
    Δυστυχώς ο χειμώνας θα είναι δύσκολος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Aegean effect τις πρωινές ώρες κατάφερε και δημιουργήθηκε στο 2ο μισό του Ιούνη!
    Όχι και τόσο σύνηθες,αλλά το έχω ξανά δει πολλές φορές στο παρελθόν τον 1ο μήνα τού θέρους.
    Αν και τα φαινόμενα ήταν αξιόλογα σήμερα σε κάποια ανατολικά τμήματα, ο υετός ήταν κυρίως παραθαλάσσιος(εξού και οι μεγάλες θερμοκρασιακές διάφορες μεταξύ θάλασσας και μέσης τροπόσφαιρας), όπως και ορογραφικός με αρκετά χιλιοστά σε ορεινά και ημιορεινά τμήματα.

    Σε καμία των περιπτώσεων δεν δικαιολογείται το δελτίο επικίνδυνων φαινομένων και τα κατά ριπάς μηνύματα από το 112 σε πολλές ανατολικές περιοχές.
    Θα συνεχίσω να είμαι κάθετος στην πεπατημένη "άσε να στείλουμε να φύγει η ευθύνη".
    Γνωρίζω ότι η τοπικότητα είναι πολύ μεγάλη αυτή την εποχή και η ζημιά μπορεί να γίνει ακόμη και σε μία πολύ μικρή σε έκταση τοποθεσία.
    Όμως γιά ποιό λόγο ακόμη και εχτές το βράδυ τουρίστες και παραθεριστές να τρομάζουν ότι έρχεται η συντέλεια?
    Από χθες το απόγευμα και το gfs αλλά και το ευρωπαϊκό και το βρετανικό μοντέλο άρχισαν να μαζεύουν τα έντονα φαινόμενα και να τα περιορίζουν σε πολύ μικρότερη κλίμακα ώσπου τη νύχτα αργά έδειξαν απλώς μπόρες και τοπικές καταιγίδες γενικά ήπιου χαρακτήρα.
    Κατά την ταπεινή μού και πάλι άποψη έλειπαν βασικά στοιχεία γιά την εκδήλωση ισχυρών καταιγίδων (αντάξιες της Χαλκιδικής και της Εύβοιας προ ετών εννοώ).
    Δείκτες αστάθειας μηδενικοί, απουσία ηλιακής θέρμανσης τού εδάφους, ψυχρή ατμόσφαιρα με θερμοκρασίες που δεν ευνοούν την ανάπτυξη ισχυρών ή πολυκύτταρων καταιγίδων, όπως επίσης και η ανεμολογική σύγκλιση πού περιμέναμε η οποία βλέποντας τα σημερινά ραν των μοντέλων δεν ήρθε ποτέ!
    Καλά και ωραία τα μεγάλα ποσά στροβιλισμού αλλά από μόνα τούς ειδικά αυτή την εποχή δεν φτάνουν.
    Εκτιμώ λοιπόν ότι επαγγελματίες και επιστήμονες τού είδους με χρόνια εμπειρία(ΕΜΥ) θα μπορούσαν χθες το βράδυ να κατεβάσουν την επαγρύπνηση στο πορτοκαλί τουλάχιστον και όχι να την αναβαθμίσουν.
    Ακόμη και σε τόση δύσκολη εποχή, διαφωνώ ότι τα μοντέλα κάνουν μεγάλα λάθη.
    Έστω και στο παραπέντε και λίγες ώρες πριν,μπορούν και προβλέπουν με μεγάλη ακρίβεια τον καιρό των επόμενων ωρών παρά τις τοπικότητες.
    Το λάθος λοιπόν γιά σήμερα στην τελική πρόγνωση, θεωρώ κυρίως ότι προήλθε από ανθρώπινο χέρι διότι το στίγμα από τα μεγάλα μοντέλα εδόθη από χθες.
    Υ. Γ. Δεν υποτιμώ την αλλαγή τού καιρού που μας επηρέασε.
    Ήταν σημαντική και το είχαμε τονίσει.
    Άλλο αυτό όμως και άλλο τα επικίνδυνα φαινόμενα.
    Θεωρώ ότι αν αυτή η διαταραχή ερχόταν σε ένα μήνα από τώρα τα αποτελέσματα ίσως να ήταν όντως καταστροφικά.
    Καλή νέα καλοκαιρινή εβδομάδα να έχουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Λοιπόν, ωραία έβρεξε έβρεξε ξανά έβρεξε , σύννεφα σύννεφα σύννεφα. Πέρασε ο Μάιος και ο μισός Ιούνιος. Βάζουμε στο πατάρι τη φθινοπωρινή άνοιξη και καλωσορίζουμε από αύριο το ελληνικό μεσογειακό καλοκαίρι. Από αύριο 30αρια και ήλιος ήλιος ήλιος. Ελπίζω για τουλάχιστον 2 μήνες. Ιδανικά για 3. Χωρίς ακρότητες χωρίς καύσωνες αλλά και χωρίς βροχηηηηηηηη. Κάπου ώπα
    Καλό καλοκαίρι σε όλους/ες!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε δύο ημέρες με το θερινό ηλιοστάσιο μπαίνει και με τη βούλα το καλοκαίρι.
      Από την επόμενη εβδομάδα ξεκινούν και τα μπάνια του λαού όπως άλλωστε και η δική μού περίοδος με την αγαπημένη μου θάλασσα η οποία λήγει στο τέλος τού 1ου 10ημέρου τού Σεπτέμβρη.
      Ας ελπίσουμε να μην έχουμε κανένα ακραίο κύμα ζέστης(μάλλον έτσι το πάει) και να έχουμε από δω και πέρα φυσιολογικό καλοκαίρι με τις αστάθειες σποραδικές και εκεί πού τις ανήκουν (ορεινά ηπειρωτικά).
      Όλοι μαζί με τον Βαγγέλη Σπανό από δω και πέρα για ένα ηλιόλουστο καλοκαίρι!
      Θα δούμε αύριο βράδυ τα νέα στοιχεία που θα μας έρθουν από το μεσοπρόθεσμο Effis τού ευρωπαϊκου μοντέλου όπως και σε λίγες ημέρες την τελική εκτίμησή τους γιά τη συνέχεια του καλοκαιριού.
      Από αύριο και γιά τουλάχιστον μία εβδομάδα το καλοκαίρι θα δηλώσει βροντερή παρουσία.
      Καλό καλοκαίρι σε όλους.

      Διαγραφή
  14. ....Κύριε Ζιακόπουλε...αναφέρω...ότι σήμερα επιτέλους ...οι κούκοι λαλούν από το πρωί....σε όλο το Βόιο...από ερωτικό οίστρο!!...να καταχωρηθεί....ως ενα από τα στοιχεία..παραμετροποίησης..."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. https://www.youtube.com/watch?v=4a6VW2P6JEc&ab_channel=SotirisGorgogetas
      Καλημέρα σε όλους.

      Διαγραφή