Οι Λήμνιοι, οι Αθηναίοι και το μελτέμι


Όταν οι Πελασγοί διώχτηκαν άδικα από την Αττική, εγκαταστάθηκαν σε διάφορες περιοχές και κυρίως στη Λήμνο. Οργισμένοι με τους Αθηναίους, αποφάσισαν να τους εκδικηθούν με τον παρακάτω τρόπο. Επιβιβάστηκαν στα πλοία, που εν τω μεταξύ είχαν αποκτήσει, και φθάνοντας στην Αττική έστησαν καρτέρι στις γυναίκες των Αθηναίων που τιμούσαν τη γιορτή της Άρτεμης στη Βραυρώνα. Από εκεί άρπαξαν πολλές από αυτές και τις μετέφεραν στη Λήμνο. Ο Ηρόδοτος λέει ότι οι  γυναίκες αυτές έφεραν στον κόσμο πολλά παιδιά, στα οποία μάθαιναν την αττική γλώσσα και τον τρόπο ζωής των Αθηναίων. Οι Αθηναίες υποστήριζαν τα παιδιά τους και ήθελαν αυτά να επιβάλλονται στα παιδιά που είχαν αποκτήσει οι Πελασγοί με τις νόμιμες γυναίκες τους. Οι Πελασγοί, φοβούμενοι ότι τα παιδιά των Αθηναίων γυναικών, όταν θα γίνονταν άνδρες, θα στρέφονταν εναντίον τους, σκότωσαν τόσο αυτά όσο και τις μητέρες τους. Από τότε τα ειδεχθή εγκλήματα στην Ελλάδα ονομάζονται Λήμνια.

Τη συνέχεια, που έχει μετεωρολογικό ενδιαφέρον, ας αφήσουμε να τη διηγηθεί ο ίδιος ο Ηρόδοτος: «Από την ώρα που οι Πελασγοί σκότωσαν τις Αθηναίες γυναίκες και τα παιδιά τους, ούτε η γη έδινε καρπό ούτε οι γυναίκες και τα ζώα των κοπαδιών τους γεννούσαν όπως και πριν. Καθώς λοιπόν τους πίεζαν πείνα και ατεκνία, έστειλαν απεσταλμένους στους Δελφούς για να αναζητήσουν κάποιο τρόπο να σταματήσουν οι συμφορές που τους χτυπούσαν.  Κι η Πυθία τους πρόσταξε να δώσουν στους Αθηναίους, για το κακό που τους είχαν κάνει, την ικανοποίηση που οι ίδιοι οι Αθηναίοι θα έκριναν δίκαιη. Ήρθαν λοιπόν οι Πελασγοί στην Αθήνα δηλώνοντας πως ήταν πρόθυμοι να δώσουν ικανοποίηση για όλες τις άδικες πράξεις που έκαναν. Κι οι Αθηναίοι πήραν κι έστρωσαν στο πρυτανείο κρεβάτι όσο μπορούσαν πιο στολισμένο, έστρωσαν και τραπέζι με του κόσμου τα καλά απάνω του, και τότε πρόσταζαν τους Πελασγούς να τους παραδώσουν τη χώρα τους σε παρόμοια κατάσταση. Κι οι Πελασγοί αποκρίθηκαν λέγοντας: «Όταν καράβι από τη δική σας χώρα μέσα σε μια μέρα με βόρειο άνεμο φτάσει στη δική μας, τότε θα σας την παραδώσουμε», ξέροντας καλά πως κάτι τέτοιο είναι αδύνατο· γιατί η Αττική βρίσκεται πολύ πιο νότια από τη Λήμνο» (Ηρόδοτος, 6.139.1-4). Κι ο πατέρας της ιστορίας συνεχίζει: «Κατόπιν πέρασαν πάρα πολλά χρόνια, όταν η Χερσόνησος, αυτή που βρίσκεται στον Ελλήσποντο, πέρασε στην εξουσία των Αθηναίων· τότε ο Μιλτιάδης, ο γιος του Κίμωνος, την εποχή που πήραν να φυσούν τα μελτέμια, ξεκινώντας με καράβι από τον Ελαιούντα της Χερσονήσου έπιασε στεριά στη Λήμνο κι έβαλε να κηρύξουν στους Πελασγούς να εγκαταλείψουν το νησί, θυμίζοντάς τους τον παλιό χρησμό, που οι Πελασγοί με κανένα τρόπο δεν έλπιζαν ότι θα εκπληρωθεί. Λοιπόν, οι κάτοικοι της Ηφαιστείας πείστηκαν, οι Μυριναίοι όμως, καθώς δεν παραδέχονταν πως η Χερσόνησος είναι Αττική, πολιορκήθηκαν, ώσπου και αυτοί παραδόθηκαν. Έτσι πήραν τη Λήμνο οι Αθηναίοι κι ο Μιλτιάδης» (Ηρόδοτος 6.140.1-2). 

4 σχόλια:

  1. Καλησπέρα.κ ζιακοπουλε, ωραίος όπως πάντα,θελει τέχνη το γράψιμο...καλό ξημέρωμα από μυτιληνη.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ ωραία ιστορική αναδρομή που δείχνει πώς τα καιρικά φαινόμενα (τα μελτέμια στη συγκεκριμένη περίπτωση) συνεχίζονται ανά τους αιώνες, την ίδια στιγμή που έρχονται και παρέρχονται οι άνθρωποι και οι πολιτισμοί. Και κάθε καλοκαίρι έρχονται και οι τουρίστες, αλλά το ακόλουθο άρθρο του Reuters είναι ένα παράδειγμα γιατί ο υπερβολικός τουρισμός μάλλον κακό κάνει σε έναν τόπο, αφού επιβαρύνει ένα ήδη κορεσμένο περιβάλλον. Αναφέρεται στην κροατική πόλη του Ντουμπρόβνικ και μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, αλλά και διάσημο θέρετρο της Αδριατικής, που βρίσκεται σε κίνδυνο εξαιτίας των πάρα πολλών επισκεπτών που καταφθάνουν καθημερινά με κρουαζιερόπλοια.

    Μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουνίου 2018 περίπου 288 χιλιάδες τουρίστες από 188 κρουαζιερόπλοια επισκέφτηκαν το Ντουμπρόβνικ που έχει ιστορία 800 ετών. Το 2017 ήταν 749 χιλιάδες άνθρωποι που είχαν αποβιβαστεί από 539 κρουαζιερόπλοια στο λιμάνι της Κροατίας. Καταστηματάρχες, εστιάτορες και περίπου 1.500 ντόπιοι, που ζουν στην παλιά πόλη, όπου έγιναν και γυρίσματα του Game of Thrones, δίνουν πραγματικά αγώνα για να εξυπηρετήσουν τα πλήθη των επισκεπτών. Το 2017 η UNESCO προειδοποίησε ότι η πολιτιστική κληρονομιά του Ντουμπρόβνικ βρίσκεται σε κίνδυνο, εξαιτίας του τεράστιου αριθμού τουριστών, που δοκιμάζει τις αντοχές της πόλης.

    Για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα το Ντουμπρόβνικ εισήγαγε το 2017 το σχέδιο "Προστατέψτε την πόλη" σύμφωνα με το οποίο δεν θα μπορούν να υπερβαίνουν τις 4.000 οι τουρίστες που θα βρίσκονται οποιαδήποτε στιγμή στην Παλιά Πόλη, το μνημείο κληρονομιάς της UNESCO. Το σχέδιο άρχισε να αποδίδει από τη φετινή τουριστική περίοδο και υπάρχει ήδη βελτίωση στην ποιότητα της φιλοξενίας των επισκεπτών, καθώς είναι πλέον λιγότεροι. Έχει αυξηθεί, όμως, κατά 14% ο αριθμός των τουριστών, που μένουν έστω ένα βράδυ στο Ντουμπρόβνικ και ανέρχονται σε 4,2 εκ. μέχρι στιγμής το 2018. Σύμφωνα με το Cruise Critic, το Ντουμπρόβνικ θεωρείται ο καλύτερος τουριστικός προορισμός της ανατολικής Μεσογείου για τέτοια ταξίδια τόσο για το 2017, όσο και για το 2018 και ακολουθούν το Κότορ του Μαυροβουνίου, η Βενετία της Ιταλίας και η Σαντορίνη και η Ρόδος στην Ελλάδα.
    https://www.reuters.com/article/us-croatia-dubrovnik/croatias-adriatic-gem-limits-number-of-tourists-to-fight-overcrowding-idUSKBN1KP0BF?il=0
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Επιβεβαιώθηκε (για άλλη μία φορά) ο κ. Ζιακόπουλος, καθώς δεν έσπασαν τα θερμοκρασιακά ρεκόρ (εθνικά και πανευρωπαϊκό) παρά το έντονο κύμα καύσωνα στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης...

    Πανευρωπαϊκά ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών, που κρατούν πάνω από 30 χρόνια, απειλήθηκαν αυτό το Σαββατοκύριακο 4-5/8, καθώς η θερμοκρασία στο El Granado της Ισπανίας έφτασε στους 46,6 βαθμούς, μόλις 0,3 λιγότερους από την υψηλότερη που έχει καταγραφεί ποτέ στη χώρα, όπως αναφέρει το Skynews. Aντίστοιχα, στην Πορτογαλία ο υδράργυρος σκαρφάλωσε στους 46,4 βαθμούς στην Alvega, με το εθνικό ρεκόρ να είναι 47,4 βαθμοί από το 2003 και το πανευρωπαϊκό 48 βαθμοί στην Αθήνα το 1977.

    Το υπουργείο Εσωτερικών της Ισπανίας εξέδωσε προειδοποιήσεις για δασικές πυρκαγιές και συνέστησε στον κόσμο να μένει σε προστατευμένους χώρους, μετά τον θάνατο τριών ανθρώπων μεσοβδόμαδα. Η φωτιά ξέσπασε, ωστόσο, στην Πορτογαλία στο βουνό Monchique στο Αlgarve, όπου 400 πυροσβέστες, αεροπλάνα, ελικόπτερα και 121 οχήματα έχουν επιστρατευτεί για την κατάσβεσή της και ένα χωριό εκκενώθηκε.
    Η Εvoka θύμιζε έρημη πόλη, καθώς οι κάτοικοι και οι τουρίστες συμμορφώθηκαν με τις οδηγίες και δεν εκτέθηκαν στις υψηλές θερμοκρασίες, ενώ οι αρχές έκλεισαν στη Λισσαβώνα παιδικές χαρές και συνέστησαν στον κόσμο να αποφεύγει τα πικ νικ και τις εξωτερικές δραστηριότητες.

    Αλλά δεν ήταν μόνο η νότια Ευρώπη που ένιωσε τη ζέστη, καθώς κάτι ανάλογο συνέβη στη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Σουηδία και την Ελβετία. Στη Γαλλία το υπουργείο Υγείας έκανε ενημερωτική καμπάνια μέσω τηλεόρασης και ραδιοφώνου, προειδοποιώντας για τον χειρότερο καύσωνα από το 2006, ενώ έκλεισαν και τέσσερις πυρηνικοί αντιδραστήρες λόγω ζέστης. Στην πρωτεύουσα Βιέννη της Αυστρίας η θερμοκρασία έφτασε τους 34 βαθμούς και φόρεσαν παπουτσάκια στα αστυνομικά σκυλιά, ενώ στη Γερμανία πολλά ψάρια πέθαναν σε ποτάμι του Αμβούργου, όπου η θερμοκρασία των υδάτων ανήλθε σε 27,5 βαθμούς, μειώνοντας τα επίπεδα του οξυγόνου.

    Ανησυχία υπάρχει ακόμα και για τους κύκνους. Δασικές πυρκαγιές ξέσπασαν, εξάλλου, στο Straalen στα δυτικά της χώρας. Η ακραία ζέστη κυρίως στη νότια Ευρώπη οφείλεται σε αέριες μάζες από την Αφρική που ταξίδεψαν μέσω της Ιβηρικής Χερσονήσου.
    https://news.sky.com/story/all-time-records-almost-fall-on-day-of-scorching-sun-across-europe-11461265
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εξαιρετικά εύστοχες και χρήσιμες -ως συνήθως- οι ιστορκές αναφορές σας. Ευχαριστούμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή