Περιορίζεται σταδιακά η αστάθεια


Η διάταξη των βαρομετρικών συστημάτων στη ΝΑ Ευρώπη παραμένει ευνοϊκή για να διατηρηθεί στην περιοχή μας το Β-ΒΔ ρεύμα με ένταση ως τα 5 μποφόρ. Κατά τα άλλα, το νέο εικοσιτετράωρο (Πέμπτη), η απογευματινή αστάθεια θα συνεχιστεί σε αρκετές ηπειρωτικές περιοχές και η θερμοκρασία θα φθάσει τους 33 βαθμούς. Την Παρασκευή (21/6), μεμονωμένοι όμβροι ή και καταιγίδες αναμένονται το απόγευμα στην ηπειρωτική Ελλάδα και κυρίως στην Α. Μακεδονία και τη Θράκη. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΔ 4 με 5 και στα νοτιοανατολικά πελάγη 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο. Το Σαββατοκύριακο (22-23/6), οι απογευματινές καταιγίδες θα περιοριστούν βασικά στα ορεινά της Β-ΒΑ Ελλάδας. Αναφορικά με τους ανέμους, δεν προβλέπονται αξιόλογες αλλαγές, ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω άνοδο, Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, την Κυριακή, οι μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας είναι πιθανό να φθάσουν ακόμα και τους 39 βαθμούς.

Πέμπτη, 20 Ιουνίου 2019


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 20-6-2019

Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικοί όμβροι και καταιγίδες το μεσημέρι - απόγευμα στη Μακεδονία. Άνεμοι Β-ΒΑ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 16 έως 32 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Πιθανοί όμβροι ή και καταιγίδες το απόγευμα κυρίως στα ορεινά. Άνεμοι Δ-ΒΔ 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 17 έως 33 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Τοπικοί όμβροι και καταιγίδες το μεσημέρι - απόγευμα. Άνεμοι Β-ΒΔ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 17 έως 33 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Τοπικές νεφώσεις. Άνεμοι Β-ΒΔ 4 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 20 έως 31 βαθμούς.

Αττική:
Πιθανοί όμβροι ή και καταιγίδες το απόγευμα κυρίως στα βόρεια. Άνεμοι Β-ΒΔ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 21 έως 32 βαθμούς.

Ν. Θεσσαλονίκης:
Τοπικοί όμβροι και καταιγίδες το μεσημέρι - απόγευμα. Άνεμοι Β-ΒΔ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 20 έως 30 βαθμούς.

12 σχόλια:

  1. Προς επίρρωση όσων έγραψε χθες για τη Γροιλανδία ο κ. Ζιακόπουλος είναι και το ακόλουθο κείμενο της Le Monde, που έχει και τη φωτογραφία που έγινε viral με σκυλιά να μεταφέρουν ένα έλκηθρο, τρέχοντας πάνω σε νερά βάθους 40-50 εκ., που προέκυψαν από το λιώσιμο των πάγων. Ο ερευνητής Steffen Olsen από το Κέντρο για τους Ωκεανούς και τους Πάγους του Ινσιτούτου Μετεωρολογίας της Δανίας έκανε λόγο για κάτι πρωτοφανές τέτοια εποχή, καθώς οι πάγοι αρχίζουν να λιώνουν πιο αργά μέσα στο καλοκαίρι. Προσπαθώντας να εξηγήσουν το λιώσιμο 2 δισ. τόνων πάγων σε μία μέρα, οι επιστήμονες στάθηκαν στους 17,3 βαθμούς Κελσίου που έδειξε ο μετεωρολογικός σταθμός που βρίσκεται στο αεροδρόμιο Qaanaq την Τετάρτη 12/6, αλλά και στους 15 βαθμούς που ήταν η ένδειξή του την Πέμπτη 13/6.

    Ο Steffen Olsen υπογράμμισε και τη σημασία που έχουν οι πάγοι για τις κοινότητες της Γροιλανδίας, προκειμένου να μετακινούνται για να κυνηγούν και να ψαρεύουν οι ντόπιοι. Στη Γροιλανδία έχει καταγραφεί μία αύξηση της θερμοκρασίας κατά 3 βαθμούς Κελσίου τα τελευταία 100 χρόνια. Η τήξη των πάγων έχει τετραπλασιαστεί μέσα σε δέκα χρόνια και κατά μέσο όρο καταγραφόταν απώλεια 280 δισ. τόνων ετησίως από το 2012 ως το 2016. Ο βασικός λόγος είναι η θέρμανση του αέρα που λιώνει την επιφάνεια του πάγου και η Γροιλανδία έχει φτάσει σε οριακό σημείο, όπως προειδοποιεί ο καθηγητής του Οχάιο Στέιτ Michael Bevis και επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας που εκπόνησε τη μελέτη με τα παραπάνω στοιχεία στις 22 Ιανουαρίου.

    Άραγε θα μπορούσα να κολυμπήσω στη Γροιλανδία με τους 17 βαθμούς, δίπλα στους (λιωμένους) πάγους; Πιστεύω θα τα κατάφερνα αφού κολυμπάω τον χειμώνα εδώ, που έχει πιο πολύ κρύο απ' ό,τι το καλοκαίρι της Γροιλανδίας. Καλά σε λίγα χρόνια παίζει και τα καλοκαίρια μας να μην έχουν μεγάλες θερμοκρασιακές διαφορές. Αφού σαν κυνηγημένος πάω τις τελευταίες μέρες για μπάνιο - χειμώνας και είναι λες με τόσες βροχές. Είναι αδύνατον επίσης να προβλέψουν ακόμα και οι μετεωρολόγοι που θα σκάσει η καταιγίδα. Κατά τις 12:30μ.μ. την Τετάρτη με πήρε τηλέφωνο μία φίλη από την Καλλιθέα, όπου έβρεχε, ενώ στο Φάληρο είχε ακόμα ήλιο και αναπτύξεις νεφών αστάθειας. Όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες με τους γλάρους που έβγαλα από τα θολά λόγω των τελευταίων βροχών νερά.

    Και μέχρι να προλάβω να τις περάσω στον υπολογιστή και να αποσώσω το κείμενο η καταιγίδα είχε έρθει στο Φάληρο και είχε κόψει στην Καλλιθέα. Σε ένα διάλειμμα της βροχής κατά τις 2 παρά ξεμύτισα ξανά. Αλλά η ουσία δεν αλλάζει τελικά. Δυστυχώς το κλίμα της Ελλάδας πάει για τροπικό. Ασορτί με το μέλλον μας το τριτοκοσμικό.
    https://www.lemonde.fr/big-browser/article/2019/06/18/la-photographie-d-un-scientifique-danois-revele-la-fonte-des-glaces-precoce-au-groenland_5478139_4832693.html
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ απόλυτα
      Αν και εδώ στην Κρήτη δεν θα καταλάβουμε ποτέ τίποτα απ τις ασταθειες(αν και πέρυσι ειδαμε μπόλικες) τετοια εμμονή στην Αττική και σε άλλες περιοχές της νότιας Ελλάδας όπως στην Πελοπόννησο είναι τόσο αφύσικη !
      Έφτασε η Αθήνα να βάζει το καλοκαίρι πιο πολλά χιλιοστά από τη θεσσαλονικη...δεν ήταν ποτέ έτσι το κλίμα της ΝΟΤΙΑΣ και ξαναλέω ΝΟΤΙΑΣ Ελλάδας
      Τετοια επιμονή στις καταιγίδες λες και είμαστε στη φλοριντα
      Που είναι το παλιό ελληνικό μεσογειακο καλοκαίρι ...μας το πήρανε και αυτό;;

      Διαγραφή
    2. Ακριβώς έτσι είναι φίλε και είναι θετικό που έστω και κάποιοι σε αυτό το blog συνειδητοποιούν τις επιπτώσεις που θα έχει η κλιματική αλλαγή στη ζωή μας. Και δεν θεωρούν ότι ότι τα έχω με τους... χιονόφιλους ή, κινδυνολογώ, όπως μου προσάπτει ο Γιώργος Λαμέρας. Κινδυνολογία είναι οι 50 νεκροί από τα κουνούπια - ξεκάθαρη ένδειξη στροφής του κλίματος σε πιο τροπικό λόγω των αλλεπάλληλων βροχών - ή, πραγματικότητα; Κινδυνολογία είναι ότι κάθε μήνα από τον μεσογειακό κυκλώνα (τέλη Σεπτέμβρη) και μετά στα έχουμε θύματα από ακραία καιρικά φαινόμενα, κυρίως καταιγίδες και πλημμύρες και κάποια και από τις χιονοπτώσεις ή, πραγματικότητα; Μάλλον ισχύει αυτό που λένε, αν η πραγματικότητα δεν συμφωνεί μαζί μας, τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα.

      Κινδυνολογία είναι ότι η μισή παραγωγή των ροδάκινων στην κεντρική Μακεδονία καταστράφηκε από τις καθημερινές (!) χαλαζοπτώσεις ή, πραγματικότητα; Κινδυνολογία είναι ότι τα νερά των σφοδρών βροχοπτώσεων παρασύρουν σκουπίδια παντού και μολύνουν τη θάλασσα ή, πραγματικότητα; Όπως είπε και μικροβιολόγος στην ΕΡΤ, η οποία ανέφερε ότι δεν γίνονται καν δειγματοληπτικοί έλεγχοι στη θάλασσα αμέσως μετά τις βροχές, γιατί τα νερά είναι πολύ επιβαρυμένα.

      Και μπορώ να αναφέρω πολλά ακόμα, αλλά δεν έχει νόημα. Φωνή βοώντος εν τη ερήμω. Ας σταματήσω, λοιπόν, εδώ για να μην λένε και οι χιονόφιλοι του blog ότι δεν τους αφήνω να χαρούν τις αγαπημένες τους κακοκαιρίες. Λες και τους εμποδίζω με κάποιον τρόπο, επειδή γράφω την άποψή μου, πάντα τεκμηριωμένα και ποτέ χωρίς στοιχεία. Η κλιματική αλλαγή μου θυμίζει λίγο την οικονομική κρίση στις αρχές της δεκαετίας. Όταν όλοι μας πιστεύαμε κατά βάθος ότι εμείς θα τη σκαπουλάρουμε και θα αγγίξει κάποιους άλλους. Και όπως δεν συνειδητοποιήσαμε ότι η οικονομική κρίση θα είναι μία μόνιμη κατάσταση καταβαράθρωσης του βιοτικού επιπέδου, έτσι δεν συνειδητοποιούμε ότι θα αλλάξει δραματικά τη ζωή μας και η κλιματική αλλαγή. Νομίζουμε ότι είμαστε άτρωτοι. Αλλά είμαστε σαν ένα φτερό στον άνεμο. Όπως διαπίστωσα ειδικά φέτος τον χειμώνα με τους απίστευτα σφοδρούς ανέμους στη θάλασσα. All we are is dust in the wind.

      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
  2. Θα συμφωνήσω απόλυτα με τον ανώνυμο πιο πάνω Αθήνα και γενικότερα κέντρο νότια και ηπειρωτική Ελλάδα το έχει παρακάνει με τα χιλιοστά βροχής για την ώρα από πλευράς θερμοκρασίας σε σχέση με πέρσυ που ο Ιούνιος αλλά και ο Μάιος ήταν άκρως χειμωνιάτικος δε θυμάμαι ποτέ τον ποτόν να είχαμε μέγιστη θερμοκρασία στην Αθήνα 27/ Ιουνίου παρακαλώ μέγιστη θερμοκρασία 23ο με βροχές χαλάζι και βροντές αυτό το περσινό θα μείνει στην ιστορία και θα ισοδυναμούσε πρακτικά αν είχαμε 27 δεκεβρη 27ο θερμοκρασία για μένα μακάρι να το καταφέρει κάτι τετειο ο καιρός έτσι για να ρεφάρει όπως έδωσε κρύο εν μέσο θερινού ηλιοστασιου γιατί όχι και ένα καλό 27 αρι να γλιτώσουμε και πετρέλαιο ο μαλακός χειμώνας είναι και οικονομία για την τσέπη μας μην το ξεχνάμε είμαστε υπό κρίση έως το 2070 3 γενιές και βάλε θα πληρώνουν μνημόνια άσχετα αν τυπικά βγήκαμε από τη σκληρή επιτήρηση τον Αύγουστο λευτά για πετρέλαιο δεν υπάρχουν ας κάνει ένα μαλακό χειμώνα ανοιξιάτικο μπάς και γλιτώσουμε από τετειου είδους περιττά έξοδα και μην ακούσω κανέναν να λέει εσείς στην Αθήνα δεν έχετε πρόβλημα χειμώνας δεν είναι μόνο φλωρινα και καιμακτσαλαν Παρνασσός και πηλιο χειμώνας είναι για όλη την Ελλάδα απλώς οι βόρειοι είναι μαθημένοι με τα δικά τους κρύα εμείς δεν αντέχουμε το δικό μας το αθηναϊκό αν πηγαίναμε και βόρεια Ελλάδα θα ψωφαγαμε σαν τα κοτόπουλα ας κάνει έναν ήπιο χειμώνα πανελλαδικά να μην χρειαστεί καθόλου θέρμανση σε καμία περιοχή της Ελλάδας δε νομίζω να είναι παράλογο αυτό με τα λευτα του πετρελαίου καλύπτει κανείς βασικά ετήσια έξοδα διατροφής Κ.λ.π Κ.λ.π βουλωνουμε μια τρύπα που λέει και ο λαός δε νομίζω να είναι και τόσο παράλογο μαλακός οικονομικός χειμώνας και θερμό και ξηρό καλοκαίρι και όλα μέλι γάλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υπερβολικός είσαι με αυτά που λες κ όμως ανώνυμε φίλε,αν μπορείς όμως βάλε έστω κ ένα σημείο στίξης στα λεγόμενά σού.Στραβωθήκαμε.

      Διαγραφή
    2. Συγγνώμη για το ανώνυμος,Denis η Διονύσης.

      Διαγραφή
    3. Δεν είμαι υπερβολικός καθώς αυτά που λέω στηρίζονται σε στοιχεία και τα χιλιοστά μιλούν από μόνα τους...
      Επίσης λίγη ευγένεια δεν θα έβλαπτε, δεν προσέβαλα κανεναν!

      Διαγραφή
  3. Επίσης, Λαμέρα κόφτο. Κούρασες... Το ότι ασχολείσαι συνέχεια μαζί μου και με άλλους κατά καιρούς, δείχνει ότι έχεις δικά σου θέματα. Προσπάθησε να τα λύσεις και άφησέ με στην ησυχία μου. Φιλικά.
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν μπορέσατε να συνυπάρξετε εν ειρήνη ούτε για μία εβδομάδα! Μάταιος κόπος από μέρους μου η δεύτερη ευκαιρία. Λυπάμαι πολύ.

      Διαγραφή
  4. Καλημέρα, και που να σφίξουν κι άλλο οι ζέστες!!! Μου αρέσει Φώτη που στραβώνεσαι για να διαβάζεις παραληρήματα.
    Προ αμνημονεύτων ετών που περνούσε από κάθε γειτονία ο παγοπώλης και πουλούσε παγοκολόνες, για κατι τέτοιες περιπτώσεις φώναζαν οι γηραιότεροι «σπάστε ένα κομμάτι πάγο και βάλτε το στο κεφάλι του να συνέλθει…»

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η αστάθεια επιμένει σε συγκεκριμένο κομμάτι του νομού Αττικής λόγω των συγκεκριμένων ανέμων καθ'ύψος στα 700hpa και στα 850 hpa ,χτες κατάφερε να είναι λίγο πιο γενικευμένη μέχρι και στα βορειοανατολικότερα του λεκανοπεδίου περιξ του Υμηττου και μεταξύ νότιας Πεντέλης- Υμηττου ,καθώς ο βοριάς χτες ήταν ανύπαρκτος στην επιφάνεια και η αύρα βοήθησε τα φαινόμενα να "ανηφορίσουν" λίγο προς το πάνω . Το βόρειο-βορειοδυτικό ή βορειοδυτικό stream δεν έχει αφήσει σταγόνα από Κιφησιά και πάνω και γενικώς στην βορειοανατολική Αττική βόρεια της Πεντέλης αλλά και βορειότερα της Πάρνηθας μέχρι την Ιπποκράτειο Πολιτεία. Πέρσι(2018) και προπερσι(2016) ευνοήθηκαν οι περιοχές αυτές με πάνω από 100 χιλιοστά τον Ιούνιο .Γενικώς ο Ιούνιος είναι μήνας αστάθειας για τα ορεινά και βόρεια της Αττικής απλώς φέτος ευνοήθηκαν περιοχές του νομού που δεν βλέπουν τόσο συχνά θερμικές αστάθειες.
    Ι.Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Για τρίτη συνεχόμενη ημέρα το πρώτο κύμα πέρασε μπροστά από τον Ελικώνα και κατέληξε στόν Κορινθιακό και έπληξε τα γύρω χωριά.
    Το δεύτερο κύμα, δεν πλησίασε κοντά στο χωριό,παρά μόνο μερικά αστραποβροντα, αλλά σάρωσε στην κυριολεξία την πόλη της Λειβαδιάς και τις γύρω περιοχές, ασχέτως αν οι εκεί σταθμοί έγραψαν λίγα πράγματα.
    Το νερό που έπεσε στην περιοχή ήταν πάρα πολύ και τα χωράφια πλημμύρισαν.
    Σε συνοικισμούς(σαχαρας)της πόλης που είναι προς το βουνό, όπως και στο Περα χωριό(Νίκο Παππα)πέρασαν ποτάμια κατεβάζοντας πέτρες και ξύλα.
    Στο χωριό μου ,το μόνο που έμεινε είναι η πολλή δροσιά τα βράδια και η ψυχρα τα πρωίνα(16 ειχε το πρωί).
    Πριν έρθει η πολλή ζέστη που εσείς βλέπετε στα μοντέλα και εγώ καθημερινά από τα σημάδια της φύσης, θέλει προσοχή, τόσο η σημερινή ημέρα (περισσοτετο)Όσο και οι επόμενες 2 ημέρες.
    Υ.Γ:Μια άνιση "μάχη" διεξάχθηκε εχθές το απόγευμα ,ανάμεσα σε δύο καρακαξες και σε ένα μικρό φιδάκι, που όσο και αν προσπάθησα,τόσο εγώ, όσο και τα σκυλιά μου, δεν μπορέσαμε να το σωσουμε και έγινε κομμάτια στα γαμψά τους νύχια.Στεναχωριεμαι με κάτι τέτοια, καθώς και μεν και τα πουλιά πρέπει να ζήσουν και το κάνουν για την επιβίωση τους,αλλά και τα φίδια είναι άκρως απαραίτητά, γιατί μας γλυτώνουν από τρωκτικά και ασθένειες.
    Καλημέρα σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή