Στο μεταίχμιο δύο εποχών




Εικόνες από τν κάμπο της Κωπαΐδας. Φωτ. Χριστόδουλος Χριστοδούλου

1 σχόλιο:

  1. Η μεσαία φωτογραφία είναι από τον κάμπο του χωριού μου και το όρος που φαίνεται στην δεξιά πλευρά της εικόνας, είναι το Σφίγγειο ορος,το οποίο έχει μεγάλη ιστορία που χάνεται στα βάθη της αρχαιότητος.
    Στην απόληξη του, στην αριστερή πλευρά(μετα το αμπέλι στο βάθος υπάρχει ένας πυλώνας της ΔΕΗ,σχεδόν στην μύτη του πυλώνα,στην συστάδα των δέντρων),υπάρχει ένα πέρασμα, που βγάζει στην Κωπαιδα.
    Σε αυτό το περασμα κατά την μυθολογία ,στεκόταν το μυθικό πλάσμα ή τέρας Σφίγγα, που έθετε στους περαστικούς το περιβόητο αίνιγμα και όποιος δεν μπορούσε να βρει την λύση στον σκότωνε.
    Το αίνιγμα τελικά το έλυσε ο Οιδίποδας και εσωσε τους ανθρώπους, καθώς από εκεί κοντά έπρεπε να περάσουν οπωσδήποτε αν ήθελαν να πάνε για το μαντείο των Δελφών.
    Ακριβώς δίπλα σε αυτο το πέρασμα, ήταν και το στενό πέρασμα (Στενή λέγεται ακόμη και σήμερα)που χρησιμοποίησε και ο Μ.Αλεξανδρος για να περάσει και να φθάσει στην Θήβα, καθώς το πέρασμα που στεκόταν η Σφίγγα, έκλεινε απο το νερό της λίμνης της Κωπαιδος.
    Σε πολύ κοντινή απόσταση, βρισκόταν και η αρχαία πόλη της Ογχηστου, που ήταν η πόλη των κοινών Βοιωτών, με μεγάλο πληθυσμό.
    Καλό βράδυ σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή