Σαββατοκύριακο με ισχυρά μελτέμια και σχετική δροσιά


Πολύ θερμές αέριες μάζες αφρικανικής προελεύσεως προκαλούν ισχυρό καύσωνα στη Δ. Ευρώπη και κυρίως στην Ισπανία, τη Γαλλία, τη Ν. Αγγλία, την Ελβετία και τη Β. Ιταλία. Το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή), άνοδο θα παρουσιάσει η θερμοκρασία και στη χώρα μας, αλλά όχι στα ίδια επίπεδα. Κατά τα άλλα, τοπικές καταιγίδες αναμένονται στη Β. Ελλάδα και οι άνεμοι θα φθάνουν στα πελάγη τα 6 μποφόρ. Το Σαββατοκύριακο (29-30/6), ένα ψυχρό μέτωπο που θα κινηθεί από τη Β-ΒΑ Ευρώπη προς την περιοχή μας θα προκαλέσει πτώση της θερμοκρασίας, η οποία θα γίνει πιο αισθητή στα ανατολικά και τα βόρεια. Παράλληλα, θα επικρατήσουν ενισχυμένοι Β-ΒΑ άνεμοι, οι οποίοι την Κυριακή στο Αιγαίο θα φθάσουν τα 8 μποφόρ. Σημειώνεται ακόμα ότι το Σάββατο δεν αποκλείεται να σημειωθούν τοπικοί όμβροι ή και καταιγίδες στην Α. Μακεδονία, τη Χαλκιδική, την Α. Θεσσαλία, τη Στερεά Ελλάδα, την Εύβοια και την Πελοπόννησο. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, το τετραήμερο Δευτέρα-Πέμπτη (1-4/7), το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού θα είναι η άνοδος της θερμοκρασίας, η οποία δεν αποκλείεται να αγγίξει ακόμα και τους 40 βαθμούς. Οι βόρειοι άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 6 μποφόρ.

Παρασκευή, 28 Ιουνίου 2019


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28-6-2019

Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικοί όμβροι και καταιγίδες κυρίως στα ορεινά. Άνεμοι Β-ΒΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 17 έως 36 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Τοπικές νεφώσεις κυρίως στα ορεινά το απόγευμα. Άνεμοι Β-ΒΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 18 έως 37 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Μικρή πιθανότητα τοπικών όμβρων στη Θεσσαλία και την Εύβοια. Άνεμοι Β-ΒΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 19 έως 38 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Πιθανοί όμβροι στο Β-ΒΔ Αιγαίο. Άνεμοι Β-ΒΔ 5 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 21 έως 34 βαθμούς.

Αττική:
Λίγες νεφώσεις στα βόρεια. Άνεμοι Β-ΒΔ 4 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 23 έως 36 βαθμούς.

Ν. Θεσσαλονίκης:
Τοπικές νεφώσεις κυρίως το απόγευμα. Άνεμοι ΒΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 22 έως 35 βαθμούς.

28 σχόλια:

  1. Κατά την περίοδο 1971-2000 στη Μίκρα (ΕΜΥ), η μέση μηνιαία θερμοκρασία του Ιουνίου ήταν 24,6 °C και η μέση τιμή του υετού 27,5 mm.

    Ο φετινός Ιούνιος στη Μΐκρα (ΕΜΥ), από 01/06/2019 έως 26/06/2019, είχε μέση τιμή θερμοκρασίας 26,8 °C και υετό 36,7 mm.

    Με το τέλος του μήνα, θα δημοσιεύσω τιμές και για μερικούς άλλους σταθμούς της ΕΜΥ οι οποίοι έχουν κλιματικά δεδομένα της περιόδου 1971-2000.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στην χτεσινή ανάρτηση διαπιστώσαμε και πάλι (σχόλια Φώτη και Βασίλη) τις εγγενείς αδυναμίες των μακροπρόθεσμων και εποχικών προβλέψεων. Αυτό σημαίνει όμως ότι, όπως τώρα υπάρχει μιά ανατροπή, σε λίγο μπορεί να υπάρξει και ανατροπή της ανατροπής κλπ. Δεν τα λέω πιο καθαρά για τους ...γνωστούς λόγους. Πάντως, το Accueweather δείχνει να πιάνει τον κεντροευρωπαϊκό καύσωνα, αν θυμάμαι καλά, έτσι Φώτη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όντως Γιώργο,για δυτικοκεντρική Ευρώπη έπεσε διάνα.
      Απλά οι αμερικανοί έχουν βγάλει την εκτίμησή τούς από τα μέσα του Μάη οπότε είναι κ λογικό στο πέρας του καλοκαιριού να υπάρξουν αποκλίσεις εφόσον η εκτίμηση δεν ανανεώνεται.
      Να τονιστεί επίσης ότι για τον Ιούνιο οι αμερικανοί τα πήγαν καλά πανευρωπαϊκά ενώ κ για τη χώρα μάς ποτέ δεν είπαν ότι θα έχει χαμηλότερες θερμοκρασίες όπως π.χ. πέρσι.θα έχουν κ τα Βαλκάνια ζέστες απλά δε θα είναι στα επίπεδα καύσωνα κ θα διαδέχονται από καταιγίδες κατά περιόδους,πράγμα που συμβαίνει μέχρι στιγμής συχνά.
      Μακάρι πάντως να αποτραπούν τα χειρότερα αν κ εδώ στα δυτικά ήδη έχει τσιμπήσει αρκετά η θερμοκρασία κ από βδομάδα θα τσιμπήσει ακόμη λίγο.

      Διαγραφή
  3. Δεν θυμάμαι πολλές φορές η ζέστη για την οποία μιλάει ο δάσκαλος προς το τέλος της άλλης εβδομάδας να έρχεται από τα βόρεια που πρακτικά θα είναι κομμάτι του καύσωνα που θα πλήττει την δυτική&κεντρική Ευρώπη. Λές και είναι χειμωνιάτικος αυλώνας από τα Βαλκάνια και κατεβαίνει προς την χώρα μας είναι αυτή η ζέστη. Εκτός από τις ακτές τις Λιβύης από εδώ και πέρα θα μας έρχεται η ζέστη και από βόρεια μετά το κύκλο που έκανε σχεδόν σε όλη την Ευρώπη.
    Το κλίμα αλλάζει και έχουμε να δούμε πολλά άκομα....Προς το παρόν απολαύστε την ευχάριστη δροσιά του "άγιου μελτεμιού"
    Ι.Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ δεν θα έλεγα ότι έρχεται από τα βόρεια. Απλώς καταρρέει, αφού πρώτα κορυφωθεί την Κυριακή, ο (υποτυπώδης, θερινού τύπου) αυλώνας που, σε συνδυασμό με τις αστάθειες πρώτα και με το βόρειο ρεύμα στη συνέχεια, εξασφάλιζε ανεκτές θερμοκρασίες σε μεγάλο μέρος της χώρας. Καταρρέει λοιπόν, οπότε ανεμπόδιστες οι αφρικάνικες θερμές μάζες μπορούν πλέον να καταλάβουν και την ανατολική Μεσόγειο.

      Διαγραφή
  4. Καλησπέρα,τον καταβάτη ΒΑ άνεμο πρέπει να τον ζήσεις για να τον καταλάβεις,Στην Μυτηληνη κ όχι μόνο σε δροσίζει, στον Βόλο που είμαι ένα μήνα περίπου τον έχω ζήσει στο πετσί μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Γιώργο Λαμέρα, δράσε και πες εκτιμηση για το μεγάλο καύσωνα του τζίφου στα μέσα του μήνα! Έξω και μακριά ,έξω και μακριά! Ως συνήθως αυτά τα σενάρια έχουν μεγάλη επαληθευσιμότητα σε αντίθεση με τα κρύα σενάρια που τρώνε όλο κωλοτούμπες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το ζήτημα είναι όπως το έθεσε ο Φώτης σε προηγούμενη ανάρτηση: Προτιμάμε έναν - δύο δυνατούς καύσωνες με ενδιάμεσα δροσερά διαστήματα ή μήπως παρατεταμένες ζέστες χωρίς ακραίους καύσωνες; Και αν ο καιρός ακυρώσει το δίλημμά μας, συνδυάζοντας και καύσωνες και συνεχόμενες θερμές περιόδους;

      Διαγραφή
    2. Ως τότε ποιός ζει ποιός πεθαίνει!δεν βγαίνει συμπέρασμα με αυτήν την τακτική.Ενδέχεται στο επόμενο ραν να δείχνει αστάθειες.Να περιμένουμε ως τότε.

      ΚΑΡΔΙΤΣΑ

      Διαγραφή
    3. Το ξέρω ότι δε μπορούμε να κάνουμε πρόβλεψη αλλά ζητώ την εκτίμηση-γκαντέμιασμα του καυτού σεναρίου!

      Διαγραφή
  6. Ποια Λάρισα, ποιο Αγρίνιο; Κατερίνη και χθες και σήμερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τώρα θα γελάσω μόλις είδα τον τζίφο 850 και κυριολεκτικά καφετίζει πολύ σκούρο χρώμα όπως ήταν και το ευλογημένο 2 ήμερο 30/6/2017 1/7/2017 Ελευσίνα 45 Αθήνα 42-(43) ετειμαστειτεεεεεεεε!!!! 9-11/7 θα γίνει χαμός Αθήνα Κρήτη και Πελοπόννησο και δε θα πέφτει ούτε τη νύχτα μάλιστα το χρώμα του τζίφου το δείχνει και κατά 1 τόνο πιο σκούρο που σημάνει +2 βαθμούς από την 30/6 και 1 Ιουλίου να μείνει ως έχει και θα καλοπερασουμε καλαααα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Κλιματική αλλαγή: Το σύγχρονο "απαρτχάιντ" που απειλεί Δημοκρατία και Ανθρώπινα Δικαιώματα

    "Η υπερθέρμανση του πλανήτη απειλεί πρωτίστως θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, όπως αυτά στην τροφή, το νερό, τη στέγαση και την ασφάλεια. Εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν να στερηθούν τα παραπάνω μέσα στα επόμενα χρόνια, όπως όμως επισημαίνει μιλώντας στον "Guardian" ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ σε θέματα ακραίας φτώχειας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Φίλιπ Άλστον, ο δρόμος προς την απόλυτη καταστροφή θα είναι αργός και βασανιστικός. Γιατί αυτοί που θα κληθούν να πληρώσουν το μεγαλύτερο τίμημα θα πρέπει επίσης να στερηθούν και άλλα πολύτιμα αγαθά που σήμερα θεωρούνται δεδομένα, όπως δημοκρατία, η ισονομία και η έννοια κάθε κανόνα δικαίου.

    Ο Άλστον κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, επικρίνοντας κυβερνήσεις, επιχειρήσεις και τον ίδιο τον ΟΗΕ για τα ανεπαρκή μέτρα που λαμβάνουν σε σχέση με τον επείγοντα χαρακτήρα και το μέγεθος της επικείμενης "Αποκάλυψης", ενώ στην έκθεση που συνέταξε για λογαριασμό του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ (HRC), υπογραμμίζει χωρίς περιστροφές ότι "Τα ανθρώπινα δικαιώματα μπορεί να μην επιβιώσουν", τονίζεται σε ένα από τα αποσπάσματα που παρουσιάζει ο Guardian...."

    https://www.news247.gr/perivallon/klimatiki-allagi-to-sygchrono-apartchaint-poy-apeilei-dimokratia-kai-anthropina-dikaiomata.7465508.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Γιώργο, είναι νωπο το 2012 που είχε απανωτούς καύσωνες και ενδιάμεσα μόνο από 35 και πάνω! Βέβαια ο Ιούνιος έφυγε ζεστος αλλά όχι σε εκείνα τα επίπεδα...κάνε πρόβλεψη Ιούλιο και Αύγουστο αλλά 12...Κατά τα άλλα, αν είναι αδύνατον να να έχουμε δροσιά ας είναι και δυο μεγάλοι καύσωνες και ενδιάμεσα δροσιά παρά το συνεχόμενο κολαστήριο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Κλιματική αλλαγή: περισσότερες ζεστές ημέρες και λιγότερες κρύες νύχτες στην ΝΑ Μεσόγειο

    http://www.meteo.gr/articles_all.cfm

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. NW Pindos
    Καλησπέρα σε όλη την παρέα! Παρακολουθώ τις εξελίξεις και τις αναρτήσεις όλων, αλλά το καλοκαίρι δεν συνηθίζω να γράφω σχόλια, καθότι λάτρης του χειμώνα και του χιονιού. Όμως τις επόμενες μέρες διαφαίνεται, σύμφωνα με εκτιμήσεις, που διαβάζω, κύμα καύσωνα, που παρεκκλίνει των συνήθων ακόμη και υψηλών καλοκαιρινών θερμοκρασιών. Καταρχήν από Δευτέρα η θερμοκρασία αρχίζει να ανεβαίνει σταδιακά για να κορυφωθεί από Πέμπτη και μετά με κλασσικά 40άρια ίσως και λίγο παραπάνω στις συνήθεις στη ζέστη περιοχές. Η κατάσταση αυτή υπάγεται στην έννοια ενός, ας πούμε, φυσιολογικού για την εποχή καύσωνα (και άλλες φορές έχει συμβεί αυτό στο παρελθόν). Όμως από Δευτέρα 8 Ιουλίου και για ένα 3ημερο - 4ημερο υπάρχει σενάριο για έτι περαιτέρω άνοδο της θερμοκρασίας με εκτιμήσεις για 45άρια - 47άρια και με ελάχιστες θερμοκρασίες επίσης πολύ υψηλές. Νομίζω ότι οι εκτιμήσεις αυτές αφορούν πάντοτε θερμοκρασίες υπό σκιά. Αν συμβεί αυτό πρέπει να είναι γνωστό όσο γίνεται πιο νωρίς. Απεύχομαι κυριολεκτικά να συμβεί κάτι τέτοιο και δεν μπορώ να διανοηθώ ότι θα συμβεί τέτοιο πράγμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το κακό είναι ότι μέρα με τη μέρα τα ensembles του GFS γίνονται όλο και χειρότερα για 8 Ιουλίου και μετά. Είναι πολύ μακριά βέβαια, αλλά, με δεδομένο ότι η προγνωσιμότητα αυτών των καταστάσεων, που θα τις χαρακτήριζα αντικυκλωνικές - υποτροπικές, είναι συνήθως ιδιαίτερα καλή, φοβάμαι και εγώ για κάτι ενδεχομένως ακραίο προς τα μέσα του μήνα. Αδιανόητο πάντως δεν είναι φίλε μου. Πόσο μάλλον μετά το πρόσφατο ρεκόρ των 46 βαθμών στη νότια Γαλλία.

      Διαγραφή
    2. Γειά σου φίλε από Πίνδο.Έχω αναφέρει από μέρες για το πιθανό κύμα ήπιου καύσωνα από βδομάδα κ όντως δείχνει πώς θα συμβεί.
      Όσο για τον παραπέρα ισχυρό καύσωνα που πολλοί τον θεωρούν σίγουρο,εκτός οτι έχουμε πολλές ημέρες μπροστά μας εγώ κρατάω μικρό καλάθι κ πιστεύω ότι δε θα κάνει κάτι το ακραίο. Γενικά βλέπω ότι κυκλοφορεί πολύ ραδιο αρβύλα κ στον καιρό κ αυτό με λυπεί αρκετά.

      Διαγραφή
    3. NW Pindos
      Καλημέρα σε όλους και χρόνια πολλά στους εορτάζοντες χθες (Πέτρου και Παύλου) αλλά και σήμερα (Αποστόλου)! Σε αυτό που αναφέρεις Φώτη δεν έχεις και άδικο, αλλά προβληματίζομαι διότι είμαστε χώρα επιρεπής στους καύσωνες. Δηλαδή προσωπικά κρατάω μικρό καλάθι όταν ακούω το χειμώνα για σοβαρή πολύ ψυχρή εισβολή (αν και πλέον στη χώρα μας έχουμε πολύ ψυχρές εισβολές σχεδόν κάθε χειμώνα), ενώ κρατάω μεγαλύτερο καλάθι όταν ακούω για καύσωνες το καλοκαίρι δεδομένου μάλιστα ότι η προγνωσιμότητα αυτών των καταστάσεων είναι συνήθως ιδιαίτερα καλή όπως λέει και ο Γιώργος (συγκριτικά με τις ψυχρές εισβολές). Ωστόσο αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία εν προκειμένω είναι ότι, ενώ τα πολλά μείον το χειμώνα σε μια ψυχρή εισβολή εντοπίζονται σε περιοχές στις οποίες ως επί το πλείστον δεν υπάρχει κόσμος (πολύ ορεινές περιοχές, περιοχές με φαινόμενα αναστροφής κλπ.κλπ.), οι καύσωνες εντοπίζονται σε περιοχές που διαβιεί πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού συμπεριλαμβανομένων και των λεγόμενων ευπαθών ομάδων με ότι αυτό συνεπάγεται. Συν τοις άλλοις έτσι όπως παρουσιάζονται τα στοιχεία πριν την εκτιμούμενη (προς το παρόν) έλευση του μεγάλου καύσωνα, η όλη ατμόσφαιρα θα είναι ήδη ζεστή και δύσφορη λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που θα έχουν προηγηθεί κατά τις προηγούμενες μέρες κυρίως από την ερχόμενη Τρίτη και μετά.
      ΥΓ. Δέκα περίπου μέρες πριν (μέσα Ιουνίου δηλαδή) ο Σμόλικας είχε χιόνι σε ανήλια σημεία, δεν ξέρω τι γίνεται στα βουνά της Ηπείρου νοτιότερα.

      Διαγραφή
    4. Δεν είναι λίγοι Φώτη που έχαψαν τα σενάρια για καύσωνες.Δείχνουν κάτι τα μοντέλα για μετά απο 10-15 μέρες και πολλοί το έχουν ως δεδομένο λες και επρόκειτο να συμβεί σε 2-3 μέρες.Οπως γίνεται και τον χειμώνα με τις ψυχρές εισβολές.Γελοίο και παράλογο.Για να μην προδικάζω καταστάσεις,πάντα αφήνεται ενα μικρό ενδεχόμενο ανοικτό για το οτιδήποτε.
      Αλλα να λέμε οτι είναι σίγουρο κάτι για μετά απο τόσες μέρες δεν έχει βάση.

      ΚΑΡΔΙΤΣΑ

      Διαγραφή
    5. Απο την πολη των Ιωαννίνων φαίνεται μόνο ενα σημείο με χιόνι και αυτο ειναι στα Τζουμέρκα.

      Διαγραφή
  12. Πραγματικά παράξενο το φετινό καλοκαίρι μέχρι στιγμής.
    Τα έχει όλα,από ζέστες μελτέμια υγρασίες αλλά κ πολλές τοπικές καταιγίδες που ομολογουμένως δεν τις περιμένεις.
    Εχθές στη βραδινή υπηρεσία που βρισκόμουνα γύρω στις 11 το βράδυ ο ορίζοντας πήρε φωτιά με πολλές κ μεγάλες λάμψεις από την καταιγίδα που δημιουργήθηκε στην ορεινή Άρτα κ κατέβηκε στην Αμφιλοχία κ αργότερα μπήκε μέσα στον Αμβρακικό.
    Μέχρι τις 3 τη νύχτα η ηλεκτρική δραστηριότητα έπαιρνε κ έδινε ενώ στη πόλη μου πήρε μια ψιχάλα μόνο.
    Σήμερα το πρωί η μέρα ξεκίνησε κ πάλι με αρκετή υγρασία κ κάποιες νεφώσεις αλλά δεν με ανησύχησαν καθώς από το πρωί βρίσκομαι στα δυτικά παράκτια του νόμου(Αστακός Μύτικας Κάλαμος) όπου τελικά κ σύννεφα έβγαλε κ 2 φορές μας πήρε μπόρα κ ουράνια τόξα έβγαλε κ μαντάρα μας τα έκανε.
    Αυτό που βλέπω για άλλη μία φορά εγώ είναι ότι το καλοκαίρι κανένας δε μπορεί να προβλέψει που ακριβώς θα βγάλει καταιγίδες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Παρόλο που την Παρασκευή είχε λίγη ζέστη(32,5)αλλα με αρκετά δυνατό βοριά που την έκανε ανεκτή, οι"μετεωρολογοι"μου από την Πέμπτη με προειδοποιούσαν για αλλαγή του καιρού(Έτσι δεν είναι Φώτη;).
    Δεν είχε τον ηλεκτρισμό που περιέγραψε ο Φώτης για την δυτική Ελλάδα, αλλά αργά την νύχτα προς το ξημέρωμα του Σαββάτου, ενισχύθηκε παρά πολύ ο αέρας που μαζί του έφερε πυκνή συννεφιά και μια σιγανή βροχή.
    Όχι κάτι ιδιαίτερο αλλα δροσισε φυτά και δέντρα.
    Στα ορεινά του Ελικώνα όμως έκανε καλύτερη δουλειά, αφού έβρεξε περισσότερο. Όλο το βουνό είναι καταπράσινο.
    Όλη μέρα το Σάββατο, ήταν απολαυστικό,με δυνατό αέρα και συννεφιά κατά διαστήματα πυκνή.
    Ακόμη και στην θάλασσα που κατέβηκα το μεσημέρι, τα νερά ήταν αρκετά κρύα, ακόμη και για μένα.
    Στην επιστροφή μου προς το χωριό,συνάντησα εκ νέου πυκνή συννεφιά και μια ασθενή ψιχαλα, που κράτησε καμια ώρα, αλλά είχε ως αποτέλεσμα, η θερμοκρασία να πέσει αρκετά.
    Το βραδακι,(στην όμορφη πλατεία του χωριού μου, είχε εκδηλώσεις,με συμμετοχή και των γύρω περιοχών),Η θερμοκρασία έπεσε κάτω Απο τους 20 βαθμούς και τα φθινοπωρινά μπουφάν, είχαν την τιμητική τους. Για την εποχή,ήταν μια κρύα βραδιά.
    Το ίδιο σκηνικό έχει και το πρωινό σήμερα,αέρα πολύ δυνατό,πυκνή συννεφιά και έντονη ψύχρα.
    Βέβαια αυτό είναι για λίγες ημέρες, καθώς τα σημάδια της φύσης δείχνουν ότι ακριβώς γράψατε οι περισσότεροι φίλοι του μπλοκ.
    Έρχεται ζέστη πολλή και παρατεταμενη για σχεδόν όλο τον Ιούλιο,που χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή ,τόσο για τους ανθρώπους, όσο και για φυτά και ζώα.
    Όπως μου δείχνουν τα σημάδια, εκτός(χοντρικά)το πρώτο 10ημερο του Αυγούστου που θα έχει και κάποιες ασταθειες, ζέστη θα έχουμε για το υπόλοιπο του μήνα, όπως επίσης και τον Σεπτέμβριο, για να μην πω και τον Οκτώβριο.
    Αυτό φυσικά θα μου το "πουν"οι "μετεωρολογοι" μου,τους οποίους παρακολουθω καθημερινά και με εκπλήσσουν τις περισσότερες φορές, με τις γνώσεις τους και τις προβλέψεις τους,τόσο για κοντινό,όσο και για μακρινό διάστημα.
    Σίγουρα το κλίμα έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια,το βλέπουμε όλοι σε καθημερινή βάση, οι περισσότεροι από εσάς με τις γνώσεις πάνω σε αυτό και ο κ,Ζιακοπουλος, ακόμη πιο πολύ,καθότι οι γνώσεις και η εμπειρία του, ξεπερνούν όλους μας κατά πολυ.
    Όχι μόνο έχουμε να δούμε πολλά και ενδιαφέροντα, όπως πολύ σωστά έγραψε και ο φίλος Ι.Κ,αλλά πιστεύω πως, μάλλον δεν έχουμε δει τίποτα, μπροστά σε αυτά που έρχονται.
    Χωρίς να θέλω να κινδυνολογησω, συμφωνώ απόλυτα με αυτά που μας μετέφερε ο Γιώργος Λαμερας,και "βλεπω"να έρχονται δύσκολες στιγμές για όλους μας,τόσο για τις κλιματικές αλλαγές, όσο και για την καθημερινότητα μας(παγκοσμίως μιλάω και όχι μόνο για την χώρα μας)Και δεν ειμαι και ιδιαίτερα σίγουρος,εαν αυτοι που μπορούν,θέλουν και να βοηθήσουν.Οποτε το φρονημο,είναι να παίρνει ο καθένας μας, τα μέτρα του,όσο μπορούμε.
    Όσο γράφω,πυκνωσε πιο πολύ η συννεφιά και φέρνει μαζί της ,σταγόνες βροχής...ας απολαύσουμε τις όμορφες ανάσες δροσιάς...
    Χρόνια πολλά σε οσους-ες γιόρταζαν εχθές, αλλά και σήμερα.
    Καλημέρα σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Κύριε Ζιακόπουλε γνωρίζεται ποιό είναι το καταλληλότερο σενάριο η αλλίως τρόπος για την καλύτερη ευνοικότητα στην εκδήλωση θερμικών καταιγιδών?θα ήθελα να μου λύσετε την απορία.

    ΚΑΡΔΙΤΣΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Στην Γαλλία καταγράφηκε η υψηλότερη θερμοκρασία όλων των εποχών με 45,9 βαθμούς αλλά σε μερικά μμε διάβασα ότι δεν υπολογίζετε ως επίσημη μέτρηση απο την γαλλική μετεορολογική υπηρεσία.
    Επειδή γενικά λεγεται οτί αυτές οι θερμοκρασίες είναι αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής θέλω να τονίσω οτί τέτοιες θερμοκρασίες παρότι "εκτός ευρώπης"συμβαίνουν στην ευρώπη αν και όχι συχνά όπως είναι λογικό.Δηλαδή δεν έχει να κάνει με την κλιματική αλλαγή καθώς έτυχαν αυτές οι θερμοκρασίες.Αν πχ υπήρχαν μετρήσεις(λέμε τώρα)πχ τα τελευταία 3000 χρόνια θα βλέπαμε ότι τις κάνει αυτές τις θερμοκρασίες.
    Για να μην παρεξηγηθούμε υπάρχει κλιματική αλλαγή.
    Με βάση αυτά βρίσκοντας την ευκαιρία να ρωτήσω,γνωρίζει κάποιος από εδώ μέσα αν οι 48 βαθμοί της Αθήνας πρόκειται για την υψηλότερη θερμοκρασία στην ευρώπη η υπάρχουν καταγεγραμμένες θερμοκρασίες υψηλότερες απο εκείνη?Από όσο έψαξα είδα το πρώτο,απλά ρωτάω για να επιβεβαιωθώ.
    ΚΑΡΔΙΤΣΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτο το παραμυθι θα τελειωσει συντομα...Ευτυχως εχει μπει στο δρομο για ακυρωση εστω και αν κανει καμποσα χρονια...
      http://e-meteolarissa.blogspot.com/2012/08/blog-post_20.html

      Διαγραφή
  16. Καλό μήνα εύχομαι σε όλους
    Ηπιο κ δροσερό μήνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Χριστοδουλε καλησπέρα, ελπίζω οι μετεωρολόγοι σου αυτή την φορά να πέσουν έξω,εάν έχουμε παρατεταμένο καύσωνα για όλο τον Ιούλιο την κάτσαμε την βάρκα......

    ΑπάντησηΔιαγραφή