Αιώνια ατμοσφαιρική τραμπάλα!


Εντείνεται η μεταφορά θερμών αερίων μαζών από τη ΒΔ Αφρική προς τη Δ. Ευρώπη, με αποτέλεσμα τη μεγάλη άνοδο της θερμοκρασίας κυρίως στην Ισπανία, τη Γαλλία, την Ελβετία και τη ΒΔ Ιταλία. Στα καθ’ ημάς, το νέο εικοσιτετράωρο (Πέμπτη), ο συνδυασμός των υψηλών πιέσεων στα Β. Βαλκάνια με τις χαμηλές πιέσεις στην Α. Μεσόγειο θα διατηρήσει τους ισχυρούς ΒΑ ανέμους με ένταση ως τα 7 μποφόρ (Αιγαίο). Κατά τα άλλα, οι πιθανότητες βροχής είναι περιορισμένες και η θερμοκρασία θα φθάσει τους 36 βαθμούς. Την Παρασκευή (28/6), μόνο στη ΒΑ Ελλάδα είναι πιθανό να βρέξει τοπικά και πρόσκαιρα. Οι άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο. Το Σαββατοκύριακο (29/30), τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι η ενίσχυση των Β-ΒΑ ανέμων κατά 1 με 2 μποφόρ και η πτώση ης θερμοκρασίας στα ανατολικά και βόρεια. Λίγες βροχές ίσως σημειωθούν το Σάββατο στα ανατολικά.
 
Υ.Γ. Ο καιρός αυτών των ημερών μού φέρνει στο νου τον Αύγουστο του 2003, όταν φοβερός καύσωνας έπληττε τη Δ. Ευρώπη και σε μας τα μελτέμια δεν επέτρεπαν να γίνουν οι Δοκιμαστικοί Ολυμπιακοί Αγώνες Κωπηλασίας στον Σχοινιά. Η αιώνια ατμοσφαιρική τραμπάλα που στηρίζεται στις Άλπεις και ανεβοκατεβαίνει, όπως οι νόμοι της πλανητικής κυκλοφορίας προστάζουν!  

Πέμπτη, 27 Ιουνίου 2019


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 27-6-2019

Βόρεια Ελλάδα:
Λίγες νεφώσεις το απόγευμα. Άνεμοι Β-ΒΑ 4 με 6 μποφόρ με εξασθένηση. Θερμοκρασία από 16 έως 35 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Λίγες νεφώσεις το απόγευμα. Άνεμοι Β-ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 17 έως 36 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Τοπικές νεφώσεις. Μικρή πιθανότητα βροχών στη Θεσσαλία και την Α. Στερεά- Εύβοια. Άνεμοι ΒΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 18 έως 35 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Τοπικές νεφώσεις. Πιθανές βροχές στη Β-ΒΔ Κρήτη. Άνεμοι Β-ΒΑ 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 21 έως 33 βαθμούς.

Αττική:
Λίγες νεφώσεις στα βόρεια. Άνεμοι ΒΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 23 έως 34 βαθμούς.
 
Ν. Θεσσαλονίκης:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι Β-ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 21 έως 34 βαθμούς.

7 σχόλια:

  1. Όταν οι δυτικοί έχουν καλοκαιρια
    Εμείς κακοκαιρία και τούμπα..
    Στις Άλπεις;
    Δάσκαλε μας το εξηγείτε παρακαλώ πολύ αυτό;
    Κώστας Αθήνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Νέο ρεκόρ Ιουνίου για τη Γερμανία: 38,6 βαθμοί σ΄ενα μικρό μέρος στα σύνορα με την Πολωνία. Το προηγούμενο γερμανικό ρεκόρ (38,5) βαστούσε πάνω από 70 χρόνια, από τις 27 Ιουνίου του 1947!

    Από την γερμανική "έκδοση" της πολύ καλής καιρικής σελίδας Weatheronline.

    https://www.wetteronline.de/wetterticker/38-6-grad-neuer-juni-rekord-fuer-deutschland-201906267907441?utm_source=cp

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Να δούμε αν το φετινό καλοκαίρι συνεχιστεί η κυκλοφορία με τον θερμό τομέα στην δυτική και κεντρική Ευρώπη συνέχεια του χειμώνα ή θα έχουμε και εμείς κάποια θερμή λαίλαπα που είναι αρκετά πιθανό να έρθει και σε εμάς αργότερα. Η ατμοσφαιρική κυκλοφορία πάντως με τα μελτέμια στην Ελλάδα δεν αφήνει χώρο για αστάθειες τουλάχιστον τις επόμενες μέρες και ίσως εβδομάδες .Πιο πιθανό είναι το προσεχές Σ/Κ σε φθινοπωρινό στυλ καιρό βορειοανατολικού ρεύματος το πρωί στα ανατολικά και κάποιες μεμονωμένες καταιγίδες το μεσημεροαπόγευμα στην νοτιοδυτική Πελοπόνησσο(Μεσσηνία κυρίως). Σε περιοχές της βόρειας βορειοανατολικής Αττικής έχει να βρέξει κανένα 2 μήνο(και δεν βλέπω φως) σε σχέση με τον υπόλοιπο νομό που βράχηκε καλά.
    Ι.Κ
    Ι.Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλησπέρα σε όλους κ καλή συνέχεια καλοκαιριού.
    Προσωπικά αυτό που βλέπω είναι η "τούμπα" που έκανε κ ο ευρωπαίος στη μεσοπρόθεσμη του εκτίμηση με τη χώρα μας πια να βρίσκεται στις πιο πορτοκαλί αποχρώσεις κ τις βροχές σε φυσιολογικά η ακόμη κ χαμηλά επίπεδα για την εποχή σε πολλές περιοχές.
    Όλα αυτά μαζί με την τάση που φαίνεται κ στα υπόλοιπα προγνωστικά μαρτυρούν ότι για πολύ καιρό ακόμα θα βρισκόμαστε σε συνεχή ροή θερμών αερίων μαζών,βάζοντας μάλιστα τη χώρα μας στο παιχνίδι του καύσωνα την επόμενη εβδομάδα για κάποιες ημέρες.
    Η αλήθεια είναι ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι πολύ χειρότερα αν κρίνουμε από τις διαθέσεις του φετινού καλοκαιριού στην υπόλοιπη Ευρώπη κ μέχρι ώρας φαίνεται να αποφεύγονται τα δύσκολα.
    Πάντως για να λέμε την αλήθεια(το είπαν κ άλλοι φίλοι)εκτός κάποιων ανατολικών προσήνεμων περιοχών κ γύρω από το Αιγαίο όπου το μελτέμι κατά περιόδους κάνει δουλειά αυτές τις μέρες,η υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα όπως ακόμη κ το Ιόνιο περνούν δύσκολα με τον καταβάτη ΒΑ ανεμο.
    Το χειρότερο είναι ότι κ οι ελάχιστες τιμές παραμένουν υψηλές τις τελευταίες ημέρες.
    Μου φαίνεται πρέπει να κόψουμε στα βουνά κ στις παραλίες μόνιμα μέχρι το Σεπτέμβρη αν συνεχιστεί η ίδια κυκλοφορία.
    Τέλος να πω ότι θα προτιμούσα 3 κύματα καύσωνα με 42 βαθμούς όλο το καλοκαίρι κ το υπόλοιπο διάστημα δροσιές παρά 35 με 36 μέγιστες συνεχώς χωρίς ανάσα.
    Ήδη έχουν βράσει τα τσιμέντα κ δεν έχει μπει Ιούλιος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ας απολαύσουμε τις δροσιές και το γεγονός ότι προς το παρόν η χώρα μας και η ευρύτερη περιοχή είναι στον σχετικά ψυχρό τομέα. Μέχρι και την Τρίτη εδώ στη Ρόδο τα πράγματα ήταν αρκετά ζεστά (όχι πάντως κάτι ακραίο), αλλά σίγουρα δυσφορούσες στα σπίτια. Στην Αθήνα μάθαινα ότι είχε κιόλας δροσίσει για τα καλά. Ο δυτικός άνεμος έκανε την εμφάνισή του και εδώ από την Τετάρτη και μετά και πραγματικά πια ο καιρός και αυτό το αεράκι σου δημιουργεί ευεξία. Ευλογία και φυσικό αιρ-κοντίσιον το μελτέμι και ας μην το έχουμε εδώ στο βαθμό που το έχει η Αν.Αττική, η Εϋβοια, ή οι Κυκλάδες
    Θάνος Κοτταράς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τα τελευταία δεδομένα που έχω για τον Ιούλιο και τον αύγουστο είναι πιο θερμά από ότι ήταν Πριν ένα μήνα όταν έκανα και την μακροπρόθεσμη για το καλοκαίρι στο συν ένα περίμενα τον Ιούνιο και θα πάει στο συν 2 όπως και ο Ιούλιος. Μάλλον από ότι φαίνεται πάμε για αρκετές ζεστες. Ίσως και πάνω από συν 2 βαθμούς Κελσίου και από θέμα βροχής πάμε για ξηρασία. Ίσως ο Αύγουστος να έχει περιόδους καταιγίδων αλλά και αυτός από θέμα θερμοκρασίας φαίνεται να είναι θερμός. Σε λίγες μέρες θα προσπαθήσω να βγάλω την μακροπρόθεσμη για τους επόμενους δύο μήνες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όπως τα λες Βασίλη,πάμε για ζέστες δυστυχώς.
      Περιμένουμε ανάλυσή σου.

      Διαγραφή