Περιορίζεται η αστάθεια και ανεβαίνει η θερμοκρασία


Η χώρα επηρεάζεται από το συνδυασμό των υψηλών πιέσεων στην κεντρική Μεσόγειο και τα Β. Βαλκάνια με τις χαμηλές πιέσεις στην Α. Μεσόγειο, με αποτέλεσμα την επικράτηση Β-ΒΔ ανέμων εντάσεως ως τα 6 μποφόρ (Καρπάθιο). Αναφορικά με τις άλλες βασικές μετεωρολογικές παραμέτρους, το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή), η αστάθεια, που οδηγεί στην εκδήλωση των απογευματινών καταιγίδων, θα περιοριστεί και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο. Το Σάββατο (22/6), προβλέπεται ηλιοφάνεια και μόνο το απόγευμα στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΔ στο Ιόνιο 3 με 4 και στο Αιγαίο 5 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο. Την Κυριακή (23/6), τοπικοί όμβροι και καταιγίδες αναμένονται το απόγευμα στην κεντρική και κυρίως στη βόρεια Ελλάδα. Οι άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα φθάσει τους 38 βαθμούς. Τη Δευτέρα (24/6), στην κεντρική και κυρίως στη βόρεια Ελλάδα προβλέπεται άστατος καιρός με όμβρους και καταιγίδες κυρίως το απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι 4 με 6 μποφόρ και η θερμοκρασία στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια θα σημειώσει πτώση κατά 2 με 4 βαθμούς. Την Τρίτη και την Τετάρτη (25-26/6), στην ηπειρωτική Ελλάδα προβλέπονται τοπικές βροχές και καταιγίδες κυρίως τις απογευματινές ώρες. Σποραδικές βροχές δεν αποκλείεται να σημειωθούν ακόμα στο Ιόνιο και το ΒΔ Αιγαίο. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΑ 5 με 7 μποφόρ και η θερμοκρασία θα πέσει λίγο και στη νότια Ελλάδα.    

Παρασκευή, 21 Ιουνίου 2019


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 21-6-2019

Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικοί όμβροι ή και καταιγίδες το απόγευμα κυρίως στην Α. Μακεδονία. Άνεμοι Β 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 16 έως 34 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Πιθανοί όμβροι το απόγευμα στα ορεινά. Άνεμοι ΒΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 17 έως 35 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Πιθανοί όμβροι το απόγευμα κυρίως στα ορεινά. Άνεμοι Β-ΒΔ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 17 έως 34 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Ηλιοφάνεια σχεδόν παντού. Άνεμοι Β-ΒΔ 4 με 5 και στα νοτιοανατολικά 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 20 έως 32 βαθμούς.

Αττική:
Πιθανοί όμβροι το απόγευμα κυρίως στα βόρεια. Άνεμοι Β-ΒΔ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 21 έως 33 βαθμούς.

Ν. Θεσσαλονίκης:
Πιθανοί όμβροι το απόγευμα στα ορεινά. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 20 έως 32 βαθμούς.


12 σχόλια:

  1. Η δυτική ευρώπη να ετοιμάζεται για καύσωνα........

    ΚΑΡΔΙΤΣΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εφιαλτικές καταστάσεις δίνει το σημερινό GFS για δυτική και κεντρική Ευρώπη από Τετάρτη. Μέχρι και 30 βαθμούς στη Γαλλία στη στάθμη των 850 hPa!! Τέτοια προγνωστική εικόνα για την περιοχή αυτή δεν έχω ξαναδεί στους χάρτες. Μακάρι να μη συμβεί γιατί οι συνέπειες θα είναι τραγικές!

      Διαγραφή
  2. Καλημέρα, στα βόρεια προάστια, δεν έχουμε πάρει χαμπάρι από την αστάθεια που έχει πλήξει μεγάλο μέρος της Αττικής. Εξαιρουμένης της Τετάρτης που πράγματι είχε καταιγίδα (αλλά μόλις 2 χιλιοστά βροχής) όλες τις άλλες ημέρες ο καιρός κύλησε ομαλότατα. Ήλιος, κάποια συννεφιά το μεσημέρι και ξανά ήλιος το απόγευμα. Έχω την αίσθηση ότι τα κεντρονότια ευνοήθηκαν αυτή τη φορά, χωρίς να μπορώ να καταλάβω το γιατί, αν υπάρχει βέβαια λόγος και δεν είναι απλά τυχαίο. Ακόμα πιο παράξενο είναι ότι το ίδιο συνέβη και στα δυτικά, π.χ. ο Ασπρόπυργος που εργάζομαι, που είναι μέρη που εύκολα χτυπιούνται από μπουρίνια καλοκαιρινά.

    Τώρα πάμε σιγά σιγά για το βαθύ καλοκαίρι, αυτό που τόσο λατρεύει ο Λαμέρας. :) Προσωπικά, αυτό που διαφαίνεται, σχετική ζέστη με βοριαδάκι μου ακούγεται μια χαρά. Για την Κηφισιά είναι το ιδανικό καλοκαιρινό σκηνικό αφού τέτοιος καιρός δίνει όση ζέστη χρειάζεται χωρίς ακρότητες, βράδια δροσερά μέχρι που γίνεται οριακά δυσάρεστο το να κάθεσαι σε βορινά μπαλκόνια τα βράδια) Ισως ακούγεται λίγο εγωιστικό βέβαια, αλλά για να χρησιμοποιήσουμε και ένα πολιτικό κλισέ μιας κι έχουμε μπει σε προεκλογικό mood, εδώ θα λέμε αλήθειες και μόνο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ε βέβαια! Οι ...προνομιούχοι που μένουν στα βόρεια προάστια τι ανάγκη έχουν; Αλλά την αστάθεια σας την πήραμε όλη, καλά να πάθετε! Όσο για την επερχόμενη ζέστη, εγώ είμαι υποχρεωμένος να προβλέπω ...βαρβάτο καύσωνα. Τον λόγο τον γνωρίζεις καλά Βαγγέλη.

      Διαγραφή
  3. Απόκλιση θερμοκρασίας Ευρώπης κατά Weatherbell για το πρώτο 20ήμερο του Ιουνίου:

    http://models.weatherbell.com/climate/ncep_cfsr_europe_t2m_anom.png

    Ελαφρώς θερμότερη του κλιματολογικού μέσου όρου η χώρα μας. Στην κεντρική Ευρώπη η ζέστη και η ανομβρία συνεχίζονται. Και τα χειρότερα για τις κεντροευρωπαϊκές πρωτεύουσες έρχονται:

    https://www.newsit.gr/kairos/kairos-arnaoutoglou-tetraimero-kaysona-stin-xora-mas-2/2807786/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Προς το παρόν αν εξαιρεθεί το σχετικά ζεστό Σαββατοκύριακο που θα έχουμε την νέα εβδομάδα επιστρέφουν οι "ετησίες" ή αλλιώς τα μελτέμια αρκετά ενισχυμένα για να ρίξουν την θερμοκρασία ενώ κάποια αστάθεια θα βγει κυρίως την Δευτέρα-Τρίτη στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα με τα κλασικά μπουρίνια. Την ώρα που την άλλη εβδομάδα πρωτοφανές κύμα καύσωνα θα επηρεάσει όλη την δυτική κεντρική ακόμα και βόρεια Ευρώπη εμείς θα είμαστε στην ψυχρή ανατολική πλευρά ενός "άτυπου καλοκαιρινού Ω blocking" . Καμία διάθεση προς το παρόν για καύσωνες ,μακάρι να πάει φυσιολογικά όλο το καλοκαίρι χωρίς ακρότητες στις θερμοκρασίες(μόνο στα φαινόμενα για εμάς τους καιρόφιλους).
    Ι.Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για να πάει καλά το καλοκαίρι εγώ πρέπει να ...λέω για καύσωνες. Ήδη έχουμε γλιτώσει δύο μ΄αυτόν τον τρόπο. Ο Βαγγέλης Κ. το ξέρει το κόλπο με τα ...ξόρκια και τις μαγγανείες, για αυτό και τα περί βαρβάτου καύσωνα στην απάντησή μου παραπάνω. Και δεν αναφέρομαι στο Σ/Κ αλλά στις αρχές του Ιουλίου.

      Διαγραφή
    2. Φαίνονται 40ρια από τέλος Ιούνη κ μετά!Έτσι δεν είναι Γιώργο??
      (Μακριά από μας....)

      Διαγραφή
  5. Αυτό που μου αρέσει είναι, ότι κάθε τόσο έρχονται ανάσες δροσιάς,η συνεχόμενη ζέστη δεν παλεύεται με τίποτα, Καλό τριήμερο σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Βγήκαν οι χάρτες αποκλίσεων του ΝΟΑΑ για το ανοιξιάτικο τρίμηνο.

    Υετός: Κάτω από τα κανονικά επίπεδα όλη σχεδόν η χώρα:

    https://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/analysis_monitoring/regional_monitoring/3cpnp1.png

    Θερμοκρασία: Στα κανονικά ή λίγο παραπάνω από τα κανονικά επίπεδα:

    https://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/analysis_monitoring/regional_monitoring/3ctan1.png

    Υπενθυμίζω ότι ο αντίστοιχος χάρτης θερμοκρ. απόκλισης για το χειμερινό τρίμηνο είχε την Ελλάδα στα άσπρα (κανονικές θερμοκρασίες) και κάποιες λίγες περιοχές στα γαλάζια (ελαφρώς ψυχρότερες).

    Αυτά τα επισημαίνω για να δείξω ότι το κλίμα μας δεν έγινε φέτος ξαφνικά ούτε ...πολικό ούτε ...τροπικό, όπως εσφαλμένα πιστεύουν αρκετοί, μη ασχολούμενοι ιδιαιτέρως με τα καιρικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Παρασκευή και Σάββατο, συνεχίστηκαν οι δροσιες στην περιοχή μου, με πολύ δυνατό βοριά, διαύγεια και θερμοκρασία έως 32 βαθμούς, χωρίς καθόλου υγρασία.
    Σήμερα όμως είχαμε πολλή ζέστη ημέρα, με λίγο άνεμο, αυξημένη υγρασία και η θερμοκρασία έφθασε κοντά 36 βαθμούς και στον κάμπο ξεπέρασε τους 38.
    Εδώ και λίγη ώρα, έβγαλε αραιή συννεφιά και αεράκι φρέσκο, με την θερμοκρασία να πέφτει απότομα.
    Πιστεύω ότι θα πέσει κι άλλο και θα εχουμε δροσερή βραδιά, όπως τις προηγούμενες νύχτες,καθώς σήμερα στην όμορφη πλατεία του χωριού μου έχει χορευτική εκδήλωση,με πολλά συγκροτήματα απο τις γύρω περιοχές,άφθονη προβατίνα,κρασί και χορό μέχρι αργα την νύχτα, οπότε θέλουμε δροσιά και οπωσδήποτε αέρα, για να μην μας...γαργαλαει την μύτη η τσίκνα της προβατινας(πρατινα,σε πολλές περιοχες).
    Γιώργο Λαμερα, μπορείς να κάνεις κανένα...μαγικο;!!
    Είστε όλοι ευπρόσδεκτοι,ειδικά για τους κοντινούς.
    Καλό βράδυ σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή