Άλλο γαϊδουροκαλόκαιρο και άλλο καλοκαιράκι του Αγίου Δημητρίου!

Φθινοπωρινή εικόνα στο Νεοχώρι Φαλαισίας, της Αγγελικής Γκογκίδη


Η λέξη γαϊδουροκαλόκαιρο παραπέμπει σε ένα καλοκαίρι μακρόσυρτο που αρνείται με πείσμα να μας εγκαταλείψει, κλέβοντας μέρες και εβδομάδες από τον Σεπτέμβριο και ενίοτε από το πρώτο μισό του Οκτωβρίου. Η αίσθηση δεν είναι ευχάριστη γιατί όχι μόνο είμαστε κουρασμένοι από την πολύμηνη ταλαιπωρία της καλοκαιρινής ζέστης, αλλά και γιατί βιώνουμε συνθήκες αυξημένου δείκτη δυσφορίας λόγω του συνδυασμού των υψηλών θερμοκρασιών, των αυξημένων τιμών της σχετικής υγρασίας και της πτώσης της έντασης των ανέμων (μελτεμιών).


Το γαϊδουροκαλόκαιρο δεν έχει σχέση με το καλοκαιράκι του Αγίου Δημητρίου που με διάφορα ονόματα συναντάμε σε πολλές περιοχές των μέσων γεωγραφικών πλατών και στα δύο Ημισφαίρια της Γης. Το καλοκαιράκι του Αγίου Δημητρίου των Ελλήνων, το ινδιάνικο καλοκαίρι των Βορειοαμερικανών, ο χρυσός Οκτώβρης των Γερμανών, το καλοκαίρι των Τσιγγάνων των Βουλγάρων κ.λπ. αναφέρονται σε ένα διάστημα καλοκαιρίας στα μέσα ή προς τα τέλη του φθινοπώρου που έρχεται μετά από τις πρώτες «αναγνωριστικές» ψυχρές εισβολές του χειμώνα και πριν από την αποκατάσταση της εύρυθμης ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας της χειμερινής περιόδου. Σε αντίθεση με το γαϊδουροκαλόκαιρο, το καλοκαιράκι του Αγίου Δημητρίου είναι ευχάριστο. Είναι η τελευταία αναλαμπή του καλοκαιριού, ένα δώρο της φύσης για τις τελευταίες προετοιμασίες των ανθρώπων πριν από τον οριστικό ερχομό του χειμώνα. Είναι, θα λέγαμε, οι αλκυονίδες ημέρες του φθινοπώρου!

36 σχόλια:

  1. Δάσκαλε είσαι επιστήμονας με μπέσα .Πάντα βάζεις τα πράγματα στην θέση τους,προσπαθώντας να συνετισεις τους ανόητους κ αερολογους.Καλό ξημέρωμα από Μυτιλήνη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ακριβώς έτσι είναι, κ. Ζιακόπουλε. Οι αλκυονίδες του φθινοπώρου. Και όπως όλα δείχνουν καλοκαιρία θα επικρατήσει και το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου φέτος. Από αυτό το ΣΚ (22-23/10) θα εξασθενήσουν σταδιακά οι βοριάδες και θα ανέβει η θερμοκρασία παντού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Για κάποιον χτυπάει η καμπάνα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι σχέσεις καθενός από μας με την αισθητική, τη γλώσσα, τη λαογραφία και τη μετεωρολογία είναι διαφορετικές. Προφανώς, αυτά που γράφω απηχούν τις δικές μου απόψεις και σε μια εποχή που οι κραυγές, τα συνθήματα και οι πιασάρικοι τίτλοι θεωρούνται όροι επιτυχίας δεν έχω την αυταπάτη ότι θα γίνουν αποδεκτές. Πολύ περισσότερο δεν είμαι, ούτε θέλω να είμαι, δικαστής ή παιδονόμος. Όσο για την καμπάνα: «Μη στέλνεις ποτέ να ρωτήσεις για ποιον χτυπάει η καμπάνα. Η καμπάνα χτυπάει για σένα» (John Donne).

      Διαγραφή
  4. Σωστός ο δάσκαλος ,για να δούμε κάτι ετοιμάζει η καιρική κουζίνα για το τέλος του μήνα ,μετά το καλοκαιράκι του Αγίου Δημητρίου θα ασπρίσουν οι κορυφές των βουνών η όχι.Χρηστος Όθρυς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ακομα δεν εχουν ξεκαθαρισει τα πραγμα για την επομενη εβδομαδα.παρατηρωντας τις θερμες αεριες μαζες στην δυτικη μεσογειο δεν αποκλειεται στα επομενα τρεξιματα να καλυψουν τον ελλαδικο χωρο που αυτο θα σημανει μεγιστες τιμες 30 βαθμους.Αν συμβει θα γινεται λογος τοτε για κατακαλοκαιρο του αγιου δημητριου οπως ειχαμε προαναφερει πριν λιγες μερες εδω μεσα.
    για του λογου το αληθες:https://www.meteociel.fr/modeles/gfse_cartes.php?ech=6&code=0&mode=1

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. H Αθήνα βιώνει Αλκυονίδες μέρες από τις τελευταίες βροχές αρχές Σεπτεμβρίου. Προσωπικά δεν με χαλάει καθόλου φέτος ο καλός καιρός. Συννέφιασε τις προάλλες με την βροχή και είχα ξεχάσει πως είναι να χρειάζεσαι αναμμένο φως στις 9 το πρωί.

    Γιάννης Νεά Φιλαδέλφεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Εισ ωραίος Δάσκαλε
    Κώστας Αθήνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ο δάσκαλος με λίγα λόγια μας λέει ότι αυτό που ζούμε φέτος το φθινόπωρο είναι ένα παρατεταμένο καλοκαίρι με μικρές εξαιρέσεις περιόδων βροχής και βοριαδων, οπότε όλους μας εχει κουρασει, και το καλοκαιράκι του Αγίου δημητριου που θα μας έρθει την άλλη εβδομάδα δεν είναι ευπρόσδεκτο και θα επιβαρύνει την κατασταση. Βέβαια το γαιδουροκαλοκαιρο τα τελευταία χρόνια είναι συνηθισμένο φαινομενο λόγω της κλιματικής αλλαγής και χάνονται ολοκληροι φθινοπωρινόι μηνες με αποτέλεσμα να μπαίνουμε κατευθείαν στο χειμώνα





    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν μας λέει ακριβώς αυτό συντοπίτη, κυρίως θα έλεγα ότι απευθύνεται σε κάποιους "γνωστούς" οι οποίοι χρησιμοποιούν με λάθος τρόπο τις λέξεις που η λαϊκή παράδοση της περιοχής μας έχει καθιερώσει. Όπως και να έχει, το γαϊδουροκαλόκαιρο φέτος, μπορούμε να πούμε ότι "τραβά" κι ενώνεται με το καλοκαιράκι του αγ. Δημητρίου και μπορεί να συνεχιστεί και το Νοέμβρη, καθώς δεν υπάρχουν ενδείξεις αλλαγής.
      Παύλος, Άρτα

      Διαγραφή
  9. Στην Ελλάδα λένε ό,τι δηλώσεις, είσαι! Δυστυχώς έχουμε γεμίσει "μετεωρολόγους" της ανάγνωσης των μοντέλων. Των ίδιων μοντέλων που ο κος Ζιακόπουλος μας εξήγησε πόσο εύκολο είναι να πέσουν έξω κάτι που το είδαμε και στην πρόσφατη "κακοκαιρία" (που δεν ήρθε) στην Κέρκυρα ,αν και έκλεισαν τα σχολεία, αλλά και στην Κρήτη την περασμένη εβδομάδα. Κάτι τέτοια μου φέρνουν στο μυαλό τα λόγια του αείμνηστου δασκάλου μου στο δημοτικό : "καλά τα κομπιουτεράκια αλλά όταν θα χαλάσουν θα πρέπει να ξέρεις να κάνεις πράξεις με το χέρι" . Εκεί φαίνεται η αξία σου! Καλημέρα σε όλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Έχουμε μήπως αυτό που λένε οι Αμερικάνοι "Indian Summer" δηλαδή ινδιάνικο καλοκαίρι. Καλοκαίρι που τραβάει πολύ δηλαδή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Όπως τα λέτε είναι κε. Ζιακόπουλε. Δυστυχώς, είναι καθημερινό το φαινόμενο να αναφέρονται λέξεις που δείχνουν ημιμάθεια, προχειρότητα, ενώ περισσεύει και η κακή / λανθασμένη χρήση της ελληνικής γλώσσας. Από τα διάφορα ειδησεογραφικά σάιτ, μέχρι πρόσωπα που έχουν βήμα στο δημόσιο λόγο.
    Αναφορικά με τα καιρικά, είναι τραγική η κατάσταση για άλλο ένα φθινόπωρο σχεδόν σε όλη την Ελλάδα...Θα τολμούσα να πω ότι το φθινόπωρο είναι η εποχή που έχει αλλοιωθεί περισσότερο από όλες με την κλιματική κρίση. Ατελείωτες ημέρες βοριάδων, ενώ ο επικρατέστερος, κλιματικά, άνεμος της εποχής αυτής είναι ο νοτιάς, μόνιμη λιακάδα, χαμηλή υγρασία στη διάρκεια της μέρας και τσιμπημένες μέγιστες θερμοκρασίες. Ακόμη και να είναι ευχάριστος ο καιρός αυτός για πολύ κόσμο για εξορμήσεις στη φύση ή ακόμη και στις θάλασσες, είναι λυπηρός ο χαμός -επιτρέψτε μου την έκφραση- μιας εποχής που έχει τα δικά της όμορφα χαρακτηριστικά. Φθινόπωρο, όπως το θυμάμαι από τις πρώτες δύο δεκαετίες της ζωής μου, στην πατρίδα μου την Ήπειρο σήμαινε υγρασία, νοτιάδες, αρκετές έως πολλές και το σημαντικότερο, τακτικές βροχές, αρκετή νεφοκάλυψη, κίτρινα φύλλα στα δέντρα σταδιακά από αρχές Οκτώβρη, ενίοτε ψύχρα, ομίχλες. Και βεβαίως και τα ικανά διαλείμματα καλοκαιρίας ανάμεσα. Τα προαναφερθέντα φαινόμενα απουσιάζουν συστηματικά από τα τελευταία αρκετά φθινόπωρα, ενώ φέτος η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη. Ειλικρινά, περιγράφετε γλαφυρά το καλοκαιράκι του αγ. Δημητρίου ως τελευταία καλοκαιρινή αναλαμπή πριν την εδράιωση χειμερινής ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας ή ως διακοπή των πρώτων ψυχρών εισβολών και για ακόμη μία φορά βιώνουμε ένα παρατεταμένο καλοκαίρι από την 1η Σεπτέμβρη έως σήμερα, με 3 ή 4 μέρες λίγης βροχής... Όλα έχουν αλλάξει ανεπιστρεπτί και θεωρώ άτοπο να επικαλεστεί κανείς το βραδινό κρύο για να ισχυριστεί ότι πάνε καλά τα πράγματα. Αυτό έλειπε σε περιοδο αντικυκλώνα να μην υπάρχει κι αναστροφή στην ενδοχώρα... Ακόμη και να ρίξει το Νοέμβρη μαζεμένη τη βροχή του φθινοπώρου μέσα σε 5 ή 7 μέρες, δεν πρέπει να μας "λέει" κάτι, καθώς τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της εποχής αυτής έιναι άλλα... Γεμάτος προβληματισμό σας εύχομαι καλό μεσημέρι!
    Παύλος, Άρτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν χάνεται το φθινόπωρο, απλά είναι μία μεταβατική εποχή, με αρκετές ζεστές μέρες, μέχρι να κρυώσει οριστικά ο καιρός, όπως έγραψε ο κ. Ζιακόπουλος. Ούτε η άνοιξη χάθηκε, επειδή χιόνιζε σε μεγάλο διάστημα του περασμένου Μαρτίου ή έκανε 2-3 ψυχρές εισβολές τον Απρίλιο του 2021 και του 2020. Και η φύση άνθισε και η γη πρασίνισε και όπως είχε πει και ο Πάμπλο Νερούντα "μπορείς να κόψεις όλα τα λουλούδια, αλλά δεν μπορείς να εμποδίσεις την άνοιξη να έρθει".

      Διαγραφή
    2. Δεν χάνονται οι εποχές απλά έχει γίνει αντιστροφή ρόλων. Αυτό είναι που ανησυχει.

      Διαγραφή
  12. Ζούμε το γαϊδουροκαλοκαιρο όχι για πρώτη φορά.Το καλοκαιράκι του Αγίου Δημητριου φαίνεται ότι θα το αισθανθούμε παράλληλα. Λέτε να ζήσουμε και την ...μακριά γαϊδουρα τον Νοέμβριο (εννοώ την παράταση του γαϊδουροκαλοκαιρου) ή ο καιρός θα έρθει στα συγκαλά του; (Δ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Εις ό,τι αφορά στη γλώσσα ισχύει το "αρχή σοφίας η των ονομάτων επίσκεψις".Για παράδειγμα,στον χώρο της Τέχνης,είναι άλλο να αποκαλέσεις ένα έργο της Γλυπτικής άγαλμα=το εφ ω τις αγάλλεται,δηλαδή εκείνο ,στη θέα του οποίου κάποιος διεγείρεται συναισθηματικά , (Ελλάδα),και άλλο να το αποκαλέσεις statua =κάτι που στέκεται ,(Ρώμη).Εδώ υπεισέρχεται και αυτή η αισθητική,την οποία αναφέρει πιό πάνω ο δάσκαλος.============Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Τις τελευταίες εβδομάδες η τιμή του φυσικού αερίου έχει κάνει βουτιά και ένας από τους λόγους είναι οι προβλέψεις των μετεωρολογων για ήπιο χειμώνα. Είναι η πρώτη φορά που οικονομικοι αναλυτες επικαλούνται τέτοιο λόγο...Να λοιπόν που οι εποχικες προβλέψεις θα πάρουν θέση και στην οικονομία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Με ενοχλεί αυτή η αλλοίωση, διαστρεβλωση ακόμα και αφορισμος ορισμένων παλαιών εκφράσεων που κρύβουν μέσα τους λαϊκή σοφία αιώνων.
    Κλασικό παράδειγμα η έκφραση "Καλό Χειμώνα" που τείνει να γίνει συνωνυμη με βλαστημια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Αγαπητοί φίλοι,
    Επικρατεί πραγματικά σύγχυση ακόμη και μεταξύ μας.
    Όσοι ισχυρίζονται ότι ζούμε ακόμη το γαιδουροκαλόκαιρο νομίζω πλανώνται, εξαπατώνται. Το καλοκαίρι έχει τελειώσει ακόμη και στη νότια και νησιωτική Ελλάδα. Και μόνο που θερμοκρασιακά υπάρχουν τέτοιες διάφορες δείχνει ότι φθινοπώριασε. Κι αυτό ισχύει από τα τέλη Σεπτέμβρη σίγουρα. Εννοείται ότι ο Σεπτέμβρης είναι κατά βάση Καλοκαιρινός μήνας . Βασικά νομίζω πρέπει να διαχωρίσουμε τις θερμοκρασίες από τα φαινόμενα (βροχές, χαμηλά). Και τα φύλλα έχουν κιτρινίσει, και σε αρκετά μέρη έχουν ανάψει θέρμανση και τα σπίτια έχουν δροσίσει και τις κουβέρτες έχουμε πάρει και οι θάλασσες έχουν δροσίσει κλπ κλπ. Κανένα καλοκαίρι δεν βιώνουμε εδώ και μερικές μέρες/ βδομάδες. Τώρα όσοι περίμεναν πχ από τις 10 Σεπτέμβρη να βρέχει σε όλη τη χώρα, να έχει συννεφιά, και να χρειαζόμαστε μπουφάν ολημερα προφανώς δεν γνωρίζουν το κλίμα της Ελλάδας και δεν μπορούν να μελετήσουν στοιχειώδη στατιστική. Όταν ο ήλιος λιγοστεύει και η μέρα κρατά λιγότερο έρχεται κανονικά το φθινόπωρο ΠΑΝΤΑ. Ας μην λέμε υπερβολές. Ως προς τις βροχές/χαμηλά και τον νοτιά ναι να παραδεχτούμε ότι η πλάστιγγα γέρνει προς την άλλη πλευρά αλλά έχουμε μπροστά μας άλλους δυο μήνες γεμάτους φθινόπωρο: θα έρθουν χαμηλά και βροχές…
    Δάσκαλε ευχαριστούμε ξανά και ξανά για τον υπέροχο τρόπο με τον οποίο μας μεταλαμπαδεύετε τις γνώσεις σας ειδικά σε αναρτήσεις όπως αυτές που αφορούν ακόμη και εμάς τους ελάχιστα κατανοούντες τα μετεωρολογικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακριβώς όπως τα περιγράφεις, είναι. Το θερινό ηλιοστάσιο τελείωσε φέτος στις 23 Σεπτέμβρη, κάτι που σημαίνει ότι ο μήνας είναι ουσιαστικά καλοκαιρινός. Όπως και ο Μάρτιος ήταν αντίστοιχα χειμωνιάτικος με πολλά χιόνια, αν και τυπικά ανήκει στην άνοιξη. Το ότι τα 2/3 του Σεπτέμβρη ανήκουν στο καλοκαίρι, σημαίνει ότι έχουμε διανύσει χοντρικά έναν μήνα φθινόπωρο και όπως επισήμανες, έχει ψυχράνει ακόμα και στην Αττική, αν και έπαιξαν ρόλο και οι βοριάδες, βέβαια.

      Επίσης, κόψαμε τα πρώτα μανταρίνια και πορτοκάλια - αν και κάπως άγουρα ακόμα - ενώ μία φίλη αγόρασε καρπούζι και ακόμα και αυτό δείχνει τον μεταβατικό χαρακτήρα του φθινοπώρου, που έχει στοιχεία και από το καλοκαίρι και από τον χειμώνα.

      Είχαμε στα τέλη Σεπτεμβρίου και στα μέσα Οκτωβρίου και δύο επεισόδια βροχοπτώσεων - αντίθετα, στην Ισπανία η ξηρασία συνεχίζεται με θερμοκρασίες 30-32 βαθμών και εκεί έχουν όντως γαϊδουροκαλόκαιρο - τα οποία δεν είναι αρκετά στους καιρόφιλους. Γιατί αυτό είναι το πάθος τους, θα ήθελαν, αν γινόταν, να βρέχει ή να χιονίζει αντίστοιχα τον χειμώνα κάθε μέρα και έχοντας μία ανάλογη αγάπη για τη θάλασσα, όπου θέλω να βρίσκομαι καθημερινά και ανεξαρτήτως εποχής, τους καταλαβαίνω σε μεγάλο βαθμό.

      Διαγραφή
    2. Κωνσταντίνε όταν έχει κάθε μέρα ήλιο και 24αρια μέγιστη για πολλές μέρες για μένα καλοκαίρι είναι παρολη την ψυχρα το βράδυ και το πρωι

      Διαγραφή
  17. σε αυτην την περιπτωση η εκφραση γαιδουροκαλοκαιρο ταιριαζει να ειπωθει για φετος στην φραση για του αγιου δημητριου αντι της λεξης καλοκαιρακι διοτι οι κοκκινες θερμες αεριες μαζες θα μας κατακλυσουν το επομενο διαστημα,οποτε για φετος αυτη η λεξη ταυτιζεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Στους 3,5 βαθμούς σήμερα το πρωί στα Γιάννενα και σε λίγη ώρα...καλοκαιράκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ας γίνω λίγο χρήσιμος και εγώ, έστω και έτσι.....!
    Παροιμίες
    Κάλλιο γαϊδουρόδενε παρά γαϊδουρογύρευε.
    Δεν μπορεί να δείρει το γάϊδαρο, δέρνει το σαμάρι
    Ο που ακλουθάει γάϊδαρο, ακούει και τις πορδές του.
    Που να σε δω στο γάϊδαρο καβάλα (Βυζαντινή διαπόμπευση)
    Οποια δεν κάθεται καλά και κάνει εργολαβία στο γάϊδαρο και στο παπά και στη αστυνομία.
    Δυο γάϊδαροι μαλώνανε σε ξένο αχυρώνα.
    Κάποιου χαρίζαν γάϊδαρο και τον κοίταγε στα δόντια.
    Τι ξέρει ο γάϊδαρος απο σφουγγάτο;
    Μεγάλωσε το γαϊδουράκι, μίκρυνε το σαμαράκι.
    Αλλιώς λογιάζει ο γάιδαρος κι αλλιώς ο γαϊδουριάρης 170.25
    Ό βασιλιάς της Γερμανίας βασιλιάς τών βασιλιάδων, ό βασιλιάς της Γαλλίας βασιλιάς τών γαϊδάρων, ό βασιλιάς της Ισπανίας βασιλιάς τών ανθρώπων, ό βασιλιάς της Αγγλίας Βασιλιάς των τρελλών (ΓΑΛ)
    Γάϊδαρος στή Γερμανία, καθηγητής στή Ρώμη (ΓΕΡ)
    Δώδεκα Μυτιληναίοι φορτώνανε ένα γάϊδαρο καί πάλι φώναζαν, «ανάθεμα τή μοναξιά». (ΕΛΛΗΝΙΚΗ)
    Εκατό Καρδαμυλίτες ένα γάϊδαρο φορτώναν. (ΕΛΛΗΝΙΚΗ)
    Αντί να σειέται ο γάϊδαρος, σειέται το σαμάρι.
    Εγω “μαι κι η γαδάρα μου και τρία κουβέλια στάρι.
    Δεμένος ο γάϊδαρος, αναπαυμένος ο νοικοκύρης.
    Δεν μπορεί να δείρει τον γάδαρο και δέρνει το σαμάρι.
    Δεν το χω για τον ψόφο του γαδάρου μου, οσο για τα ρωτήματα του κοσμου.
    Εδέθη ο γάιδαρος κ΄ελύθη κ΄εδέθη οπου του μοιάζει.
    (Για ανθρώπους ανίκανους που δεν μπορούν να διατηρήσουν μια θέση και γυρνάνε στα ίδια).
    Έδεσε το γάϊδαρό του
    Είπε ο γάϊδαρος τον πετεινό κεφάλα.
    Ο γάιδαρος στο γάμο ή για νερό ή για ξύλα
    Σιγά μη στάξει η ουρά του γαιδάρου.
    Έκανα τον γάϊδαρο και ετούρλωσε τ΄αυτιά του και πήρε το σαμάρι του και πήγε στήν κυρά του.
    Γάιδαρος ειν΄ο γάιδαρος αν εφορεί και σέλλα,
    κι η γρια κι αν ομορφίζεται δεν γίνεται κοπέλλα.
    Μεγαλώνει το γαϊδούρι και κονταίνει το σαμάρι.
    Μικρό γαδούρι πάντα πουλάρι.
    Μισοκουρεμένη ουρά, του γαδάρου πεθερά.
    Ξερακιανός γάδαρος, ξαλειμός στον αχερώνα.

    Μαντζουράνα στο κατώι, γάιδαρος στα κεραμίδια
    (Γάιδαρος στα κεραμίδια. Η φράση στα λατινικά ήταν asinus in tegulis και λέγονταν για να δηλώσει κάτι το παράξενο.
    Η ελληνικη έκδοση λέγεται για τις ασυνάρτητες ομιλίες και εν γένει για κάθε ασυναρτησία – συμπεριλαμβανομένων και των ασυνάρτητων ανθρώπων που δεν μπορούμε να τους έχουμε εμπιστοσύνη.)
    Bρήκε ο γάιδαρος βρακί να φορέσει στο Δαφνί (=τρελοκομείο)
    Ήταν στραβό το κλήμα, το ’φαγε κι ο γάιδαρος κι αποστράβωσε.
    Μητ΄ο σκύλος τρώει τ΄άχυρο μήτε το γάιδαρο αφήνει.
    Να σηκωθεί ο άνθρωπος να κάτσει ο γάιδαρος.
    Να σωπάσει ο άνθρωπος να μιλήσει το γαϊδούρι.
    Ο κουζουλός ο γάιδαρος, πάντα πουλάρι δείχνει.
    Όλοι με χρυσά βελούδα, ποιος τα βόσκει τα γαϊδούρια;
    ΄Οποιος κεντάει το γάιδαρο μυρίζεται τις πορδές του.
    Όταν ψοφήσουν τ΄άλογα, έχουν τιμή τα γαϊδούρια.
    Σε ξένο γάιδαρο, καβάλα γρήγορα και κατέβα γρήγορα.
    Καποιανού του χαρίζαν γάιδαρο και τον κοίταγε στα δόντια.
    Τον γάιδαρο, όσο και να τον στολίσεις, άλογο δεν γίνεται.
    Τον άρχοντα και γαϊδούρι να τον δείς μην τον καβαλικέψεις.
    Το μισιακό γαιδούρι το τρώει ο λύκος.
    Και άλλες αρχαίες

    Ονος άγει μυστήρια
    Το γαϊδούρι μεταφέρει τα Μυστήρια.
    Κατά τα Ελευσίνια Μυστήρια τα γαιδούρια μετέφεραν τα χρειαζούμενα από την Αθήνα στήν Ελευσίνα. Για ανθρώπους που δεν ξέρουν κάτι και όμως καταπιάνονται με αυτό.
    Ο όνος ακροάται σάλπιγγος ή όνος λύρας ακουων
    Ενα γαιδούρι ακούει σάλπιγγα και
    “Ονος λύρας ουκ επαϊει, ουδέ σάλπιγγος ύς
    ο γάιδαρος δεν ξέρει απο λύρα ούτε το γουρούνι από σάλπιγγα.
    Γι΄αυτούς που δεν σκαμπάζουν τίποτε από μουσική.
    Όνος εις Αθήνας
    Γαϊδούρι στην Αθήνα. Για απαίδευτο που βρίσκεται σε χώρο που δεν του ταιριάζει
    Από όνων εφ΄ίππους
    Δηλώνει κάποια προαγωγή
    Όνος εις άχυρα
    Για τους αχόρταγους. Ανάλογη «Αλεπού στο κοτέτσι»
    Τα μακρά ώτα όνον δηλούσι.
    Άλλα μεν Λεύκωνος όνος φέρει, άλλα δε Λεύκων
    Ανάλογη της νεοελληνικής «Αλλιώς λογιάζει ο γάιδαρος κι αλλιώς ο γαϊδουριάρης»
    Περί όνου σκιάς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εξαιρετικός, μπράβο, πού τις βρήκες τόσες; Βάλε και μία ακόμη: Ζήσε μαύρε Γάιδαρε ως το Μάη, να φας τριφύλλι.

      Διαγραφή
  20. Ο γάιδαρος,εκτός όλων των άλλων,τονίζεται κατά παράβαση του νόμου της τρισυλλαβίας της Ελληνικής γλώσσας.

    Ενδιαφέρον,νομίζω ,είναι και το αλληγορικό ποίημα του Κ.Βάρναλη "Η μπαλάντα του κύρ Μέντιου. ".........χάιντε θύμα,χάιντε ψώνιο χάιντε σύμβολο αιώνιο αν ξυπνήσεις μονομιάς θα ρτει ανάποδα ο ντουνιάς !".============ Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ιστορική και ανεπανάληπτη η ερμηνεία από τον μοναδικό και αλησμόνητο Νίκο Ξυλούρη.Επίσης μου αρέσει και η μελοποίηση ενός άλλου ποιήματος του Βάρναλη,
      " Ο τρελός", από τη Μαρίζα Κωχ.Το ερμηνεύει η ίδια, μαζί με τον Θανάση Γκαιφύλλια . "Είχα γυναίκα είχα και ζα,είχα μια Βάσω με βυζά,μα προκοπή δεν είχα .........."===========Π.Α.

      Διαγραφή
    2. Δεν το γνώριζα, κ. καθηγητά. Εξαιρετικό, άλλο πράγμα, ιστορία ολόκληρη.

      Διαγραφή