Ο καιρός του επόμενου εξαημέρου (1-6/11)

Φθινοπωρινή στροφή του δρόμου και οσονούπω του καιρού, Φωτ. Γιώργος Σταθόπουλος 

Η χώρα εξακολουθεί να επηρεάζεται από το συνδυασμό των υψηλών πιέσεων στα Β. Βαλκάνια με τις χαμηλές πιέσεις στην Α. Μεσόγειο, με αποτέλεσμα τη διατήρηση του Β-ΒΑ ρεύματος με ένταση ως τα 6 μποφόρ (Αιγαίο). Την εικόνα του καιρού του νέου εικοσιτετραώρου (Τρίτη) θα συμπληρώνουν η ηλιοφάνεια και οι υψηλές για την εποχή μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας. Οι ελάχιστες τιμές της θερμοκρασίας θα είναι χαμηλές (μονοψήφιες) ιδιαίτερα στο εσωτερικό της ηπειρωτικής Ελλάδας. 


Το διήμερο Τετάρτη - Πέμπτη (2-3/11), αναμένεται σχεδόν παντού ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι βαθμιαία θα εξασθενήσουν και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο. 

Την Παρασκευή (4/11), τα νέα στοιχεία στην εξέλιξη του καιρού θα είναι η σταδιακή επικράτηση ΝΔ ανέμων, οι ομίχλες το πρωί και η προοπτική εκδήλωσης βροχών και καταιγίδων τις βραδινές - νυχτερινές ώρες στη ΒΔ Ελλάδα. 

Το Σαββατοκύριακο (5-6/11) αναμένεται πέρασμα, μάλλον γρήγορο, βροχών και τοπικών καταιγίδων σχεδόν από όλες τις περιοχές της χώρας. Η εκτίμηση της έντασης των προαναφερθέντων φαινομένων καθώς και των ανέμων θα γίνει τις επόμενες ημέρες, όταν θα έχει αυξηθεί η αξιοπιστία των μοντέλων αναφορικά με την ακριβή διαδρομή της ατμοσφαιρικής διαταραχής που θα επηρεάσει την περιοχή μας.

Καλημέρα και καλή εβδομάδα σε όλους

 


65 σχόλια:

  1. Καλημέρα Δάσκαλε
    Επιτέλους βροχή καλή αρχή να χουμε καλή εβδομάδα κ καλό μήνα Κώστας Αθήνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα και καλή εβδομάδα! Δάσκαλε Χρόνια Πολλά για την εορτή σου, να είσαι πάντα καλά! Ευχάριστα νέα για την αλλαγή του καιρού. Ο τόπος διψάει.
    Μια 4ήμερη εξόρμηση για φόρτιση μπαταριών στα πανέμορφα βουνά μας, Βαρδούσια, Οίτη, Γκιώνα, μου χάρισε πανέμορφες εικόνες και υπέροχες χρωματικές παλέτες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. εγω θεωρω οτι με 2-3 καλες κακοκαιριες του νοεμβριου θα μπορεσει ο τοπος να ρεφαρει απο την ελλειψη των νερων των προηγουμενου διαστηματος.το ζητουμενο ειναι να πεσουν τα αναλογα νερα αλλα να κρατηθει ηπιος θερμοκρασιακα ο καιρος λογω της γυρω καταστασης.

      Διαγραφή
  3. Καλημέρα και καλή εβδομάδα και σε εσένα δάσκαλε, γελάω με το ..... (5-6/11) αναμένεται πέρασμα, μάλλον γρήγορο, βροχών ! Αλλοίμονο να μην ήταν αργό και ποτιστικό και χρήσιμο. Ευχή, να μην κάνει ζημιές.-

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι ζημιές είναι σίγουρες, δυστυχώς, με τη βιαιότητα που έχουν τα φαινόμενα, όπως έχει αποδειχτεί πολλές φορές τα τελευταία χρόνια. Το στοίχημα είναι να μην έχουμε θύματα...

      Διαγραφή
  4. Καλημερα και καλη εβδομαδα δασκαλε! Φαινοταν εδω και μερες η αλλαγη που ερχεται. Μακαρι το χαμηλο να κινηθει οσο πιο δυτικα γινεται. Μακαρι να βγει και μια ωραια αποκοπη και να εχουν και διαρκεια τα φαινομενα. Με τα σημερινα στοιχεια η εισοδος του αυλωνα ειναι η βδκη χωρα με πορεια προς νοτιοανατολικα. Οπως και να εχει η αλλαγη ειναι δεδομενη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σχεδόν καλοκαιρινή ήταν και η τελευταία μέρα του Οκτωβρίου, αν και όχι τόσο, όσο στην Ισπανία, όπου τοπικά στη Σεβίλλη καταγράφηκαν και 35,2 βαθμοί τις προηγούμενες μέρες. Αιτία, ένα εκτεταμένο βαρομετρικό χαμηλό δυτικά των βρετανικών νησιών, που ώθησε θερμές αέριες μάζες από τη βόρεια Αφρική, προς τη δυτική και κεντρική Ευρώπη, με συνέπεια στη Γαλλία και την Ισπανία οι θερμοκρασίες να είναι 10 βαθμούς πάνω από τα κανονικά επίπεδα για την εποχή.

    Βίοι αντίθετοι στις ΗΠΑ, με κανονικό χειμώνα σε αρκετές πολιτείες της, όπως στη Γιούτα που σε ένα διήμερο η θερμοκρασία υποχώρησε από τους 21 στους 7 βαθμούς. Στα βουνά, ανατολικά του Σολτ Λέικ έπεσαν και 26 ίντσες χιονιού (πάνω από 75 εκατοστά) και άνοιξαν τα χιονοδρομικά.
    https://www.theguardian.com/environment/2022/oct/29/weather-tracker-unseasonable-heat-in-europe-as-winter-comes-early-to-us

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συνεπώς οι Μορμόνοι της Γιούτα θα παγώσουν...

      Διαγραφή
  6. Καλή εβδομάδα Δάσκαλε. Επιτέλους να μας έρθει το μάννα εξ ουρανού. Το θέμα ήταν να γίνει η αρχή. Μετά από οχτώμήνες ανομβριας Μυτιλήνη .......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. συγνωμη αλλα μεσολαβησε το καλοκαιρι που ετσι και αλλιως δεν βρεχει στην μυτιληνη...

      Διαγραφή
    2. 8 Μήνες?? Αν είναι δυνατόν ρε παιδιά. Το λέω έτσι γιατί μου κάνει τεράστια εντύπωση. Καλησπέρα σε όλους και στον Δάσκαλο μας. Καλή εβδομάδα σε όλους!

      Διαγραφή
    3. Η Λέσβος έχει δυστυχώς φέτος αρκετά χαμηλά ύψη βροχής. Αν και τυπικά σημειώθηκαν λίγες μέρες βροχόπτωσης κ το καλοκαίρι στο νησί, ήταν γενικά ανεπαρκείς. Ο Αντώνης έχει δίκιο να παραπονιέται. Ο σταθμός στη Θερμή συνήθως έχει τέτοια εποχή κάπου στα 600 χιλιοστά βροχής κ φέτος δεν έχει καλά καλά 300. Και σε άλλα μέρη της Ελλάδας δυστυχώς (π.χ. ανατολική Στερεά, βόρεια Πελοπόννησος) βλέπω αρκετά χαμηλά ύψη βροχής σε σχέση με άλλες χρονιές. Χρειαζόμαστε οπωσδήποτε βροχοχαμηλα με νοτιαδες

      Διαγραφή
    4. Καλημέρα. Καλό μήνα Θάνο.Εχθές το βράδυ κατά τις 8 είχαμε φωτιά στον καριωνα Γέρας. Ορεινή πευκοφυτη περιοχή. Κάηκαν πάνω από 10 στρέμματα. Ευτυχώς προλάβαμε τα χειρότερα.

      Διαγραφή
  7. Σπάσανε τα νεύρα μου φέτος με αυτό το αθάνατο παρατεταμένο ελληνικό καλοκαίρι. Επειγόντως βαρυχειμωνια με χιόνια ως τη θάλασσα, να απαλλαγούμε και από τους Γιαμπανακηδες και τις χαρούμενες αναρτήσεις τους στο Φβ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειά σου Γιάννη........αράθυμε! .Αυτό το μοτίβο είναι πολύ σύνηθες στην αρχαία τραγωδία.0 Αριστοτέλης χρησιμοποιεί τον όρο "περιπέτεια" ,η οποία ορίζεται ως "η εις το εναντίον μεταβολή". Πάμε......==========Π.Α.

      Διαγραφή
    2. να μην αφηνεις να σπανε τα νευρα σου.να παρακαλας και να ευγνομωνεις οπως επισης και να ευχεσαι να κρατησει αυτο το καλοκαιρακι που ολοι μας βαλθηκαμε να το λοιδωρησουμε διοτι ερχονται δυσκολοι καιροι απο πολλες αποψεις και από όπου μπορεσουμε να αποφυγουμε απο τα κοστη και τις δαπανες καλο θα κανει στην τσεπη μας.
      Δεν ειναι πλεον καιροι,για σπαταλες,ειναι καιρος για εξοικονομηση οσο το δυνατο και απο οπουδηποτε διοτι δεν ξερουμε κυριολεκτικως τι μας ξημερωνει.

      Διαγραφή
    3. Λεφτά υπάρχουν ανώνυμε... Προσωπικά μιλάω πάντα...

      Διαγραφή
    4. Κακά τα ψέμματα, όταν πέρσι το χειμώνα, στερεψαν σχεδόν πολλά ποτάμια σε Ιταλία, Γαλλία, Ιβηρική, τι μας κάνει να πιστεύουμε ότι εδώ στη ΝΑ Ευρώπη θα την "σκαπουλαρουμε" πάντα. Δυστυχώς τα εμμονικα καιρικά μοτίβα είναι μια πραγματικότητα. Έχουν χαθεί οι ομαλες καιρικές εναλλαγές

      Διαγραφή
    5. Δώσε κάτι και σε μας, Θεσπρωτέ...

      Διαγραφή
  8. Να ξεκινήσω από την πολύ ωραία φωτογραφία του φίλου Γιώργου, τραβηγμένη σε υψόμετρο λόγω της φτέρης που βλέπω και τα ψιλά γράμματα φθινοπωρινή στροφή του καιρού ,όσο αναφορά την ανομβρία συνέχεια για μια εβδομάδα, η μόνη παραφωνία το νυχτερινό κρύο και εξαιτίας της μεγάλης νύχτας,με τόσα που έχουμε στα καιρικά, το φετινό φθινόπωρο προσωπικά δεν περιμένω και πολλά πράγματα ας περιμένουμε όμως και τον τελευταίο μήνα του φθινωπορου . Χρήστος Όθρυς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Συνεχίζεται η ζέστη στην Ευρώπη και απ ότι φαίνεται δεν θα τελειώσει εύκολα. 1-2 μέρες δεν θα φέρουν το φθινόπωρο άμα γυρίσουμε στα 25άρια.

    Στον Κανάδα, και ειδικά στα δυτικά, British Columbia, φαίνεται πηγαίνουν για ακραίο κρύο μετά το υπερβολικά θερμό καλοκαίρι και φθινόπωρο για τα δεδομένα περιοχών όπως του Βανκούβερ. Από τους 8-10c πάνω από τα φυσιολογικα, αρχές και μέσα Oκτωβρίου, δεν αποκλείεται με τα τωρινά προγνωστικά αρχές του μήνα να δουν χιόνι και αρνητικές θερμοκρασίες.

    Πόσες πιθανότητες έχει η Ευρώπη να γλιτώσει από μία ακραία μεταβολή του καιρού που θα κρατήσει εβδομάδες και όχι απλά για 2 μέρες;

    Γιάννης
    Νέα Φιλαδέλφεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. πρεπει ομως να αναλογιστουμε τις εξης παραμετρους στο ενδεχομενο να ερθει καποια ψυχρη εισβολη.Απο που θα ερθει,ποια πορεια θα ακολουθησει,που θα καταληξει,αν υπαρχουν στις γειτονικες περιοχες βαρομετρικα συστηματα,αντικυκλωνες,ridge κλπ
      Το οτι αν η ευρωπη δεχτει ψυχρη εισβολη,για την ελλαδα συγκεκριμενα δεν λεει και πολλα πραγματα απαραιτητως το οτι θα επηρεαστει σον και καλα και εκεινη.

      Διαγραφή
  10. Μακάρι να αλλάξει το σκηνικό και να έχουμε βροχές..να έχουμε έναν βροχερό χειμώνα.για να δούμε τι θα δούμε..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Προσωπικά φέτος έχω πάθει μεγάλη ζημιά. Έχω χωράφι. με 300 λιοδεντρα,ο καρπός της ελιάς λόγω ανομβριας μαύρισε κ ξεραθηκε επάνω στα δέντρα. Το λίπασμα έπεσε αρχές Μαρτίου κ δεν πρόλαβε να λιώσει γιατί απλά έχει να βρέξει από τότε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλησπέρα σε όλη την παρέα μετά από αρκετές μέρες αποχής λόγω βαρετοκαιρίας.
    Λίγα λόγια και σταράτα.
    Αξιόλογη μεταβολή(πρόσκαιρη όμως) το ερχόμενο ΣΚ, αρχής γενομένης από την Παρασκευή το βράδυ και από τα ΔΒΔυτικα.
    Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία μάλιστα, τα φαινόμενα κυρίως στα ΔΒΔυτικα και όχι μόνο θα έχουν και έντονο χαρακτήρα.
    Λίγο πολύ θα βρέξει σε όλη τη χώρα.
    Από την επόμενη εβδομάδα όμως οι υψηλές πιέσεις επιστρέφουν, μαζί και ο αντικυκλωνας πού θα καλύψει εκ νέου μεγάλο κομμάτι της κεντρικής και νότιας Ευρώπης όπως και της χώρας μας με ότι αυτό συνεπάγεται.
    Όπως σας είχα πει μέχρι τις 12 με 13 Νοέμβρη φως ουσιαστικό δεν φαίνεται.
    Μεγάλο στοίχημα το 2ο μισό τού Νοέμβρη και κυρίως το 3ο 10ημερο όπου η πορεία τού αεροχειμάρρου δείχνει στα μακροπρόθεσμα ότι θα ευνοήσει ιδιαίτερα την Μεσόγειο όπως και τη χώρα μας γιά δυνατές καταστάσεις.
    Καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν θέλουμε δυνατές καταστάσεις.Ποτιστικες βροχές θέλουμε κατευθείαν πάτε στο άλλο άκρο.

      Διαγραφή
    2. Από το "Δόξα τω Θεώ" στο "Βοήθα Παναγια"!

      Διαγραφή
    3. με τον αντικυκλωνα να εχει μπαστακωθει στην δυτικη ευρωπη,ενδεχεται να ενωθει με τον αζορικο αντικυκλωνα καποια στιγμη αργοτερα με αποτελεσμα δυο τινα να συμβουν:
      α)να καλυφθει ολοκληρος ο ευρωπαικος χωρος απο τον γιγα αντικυκλωνα και να σχηματιστει ατμοσφαιρικη κυκλοφορια τυπου ωμεγα με αποτελεσμα εδω στην ελλαδα ειτε να εχουμε πληρως αιθριο καιρο,ειτε αιθριο καιρο να καποια τοπικα φαινομενα κατα διαστηματα στις ευπαθεις στο βορειανατολικο ρευμα περιοχες(γνωστος κλασικος καιρος βορειοανατολικου ρευματος.
      β)να δεισδυσει προς στην σκανδηναβια και να απλωθει βορειοτερα-βορειοανατολικοτερα απο αυτην με αποτελεσμα μια εισβολη τυπου backdor επηρεαζοντας την ζωνη της ανατολικης ευρωπης μεχρι την ανατολικη μεσογειο.
      Σε αυτο το σεναριο τα βαλκανια και φυσικα η ελλαδα ειναι μεσα,αλλα τα φαινομενα θα επικεντρωθουν σε αυτην την περιστωση και παλι σε περιοχες ευπαθεις στο βορειοανατολικο ρευμα.

      Διαγραφή
  13. Διαβάζω ότι ο καιρός τρελάθηκε γιατί στη Β. Αμερική ενέσκηψε πρώιμος χειμώνας και στην Ευρώπη επικρατεί όψιμο καλοκαίρι. Σε αυτούς που τα γράφουν αυτά κάποιος πρέπει να μιλήσει για τη… rexona (κύματα Rossby).
    Παρεμπιπτόντως, κάποιος πρέπει να πει και σε ορισμένους αναλυτές - εκλαϊκευτές της συνοπτικής και της δυναμικής μετεωρολογίας ότι η δουλειά αυτή είναι δύσκολη αν δεν κατέχεις τα θέματα σε βάθος. Και πιο συγκεκριμένα, ας σταματήσουν να «κακοποιούν» εκείνα τα έρμα τα μπλοκαρίσματα της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. αν θυμάμαι καλά όμως κυριε Ζιακόπουλε σε εσάς διαβασα ότι αυτα τα κύματα σημαίνουν μεταφορά στην επιφάνεια ...της αντίστοιχης μεταβολής στην Ευρώπη μετά από 10 εως 12 μέρες..."θωμάς¨"

      Διαγραφή
    2. Διαφορετική ροή κυμάτων rossby στο βόρειο ημισφαίριο.
      Ένα φυσικό επακόλουθο στο καιρικό μοτίβο το αναφέρουν ως "ο καιρός τρελάθηκε!".
      Θεωρώ πολύ κακό πού αρκετοί δημοσιογράφοι και κάτοχοι σελίδων στα sosial επιτελούν πάνω σε θέματα μετεωρολογικού ενδιαφέροντος τις προσωπικές τούς απόψεις μόνο γιά λόγους εντυπωσιασμού.
      Η τρομολαγνία συνεχίζετε.

      Διαγραφή
  14. Που είναι ο αριστερός;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Καντηλαναύτης χρειάζεται μπας και δούμε φως...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. "Γρήγορο πέρασμα" ο αρχηγός ,"πρόσκαιρη μεταβολή" ο υπαρχηγός και μεις εδώ τί να περιμένουμε!!. Και αμέσως μετά εγκαθίσταται εκ νέου αντικυκλώνας,λέει ο Φώτης.Πολύ ωραία.Μεμψίμοιρος δεν υπήρξα ποτέ,αλλά να, αρχίζει να μου φαίνεται ότι για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά βλέπω το ίδιο έργο. Οψόμεθα.......========Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. φετος χρειαζεται,βασικα επιβαλλεται λογω ανωτερας βιας των περιστασεων,να γινουν θυσιες στα καιρικα θελω μας,διοτι κατι πηρε το αυτι μου οτι η παροχη του πετρελαιου και του φυσικου αεριου απο την ρωσια θα κοπει τον γεναρη μαχαιρι με αποτελεσμα οι χωρες τις ευρωπαικης ενωσης να μεινουν στον ασσο,χωρις αποθεματα με ο,τι δυσμενες και αρνητικο αντικτυπο συνεπαγεται για το επιπεδο διαβιωσης της καθημερινοτητας μας.
    τουλαχιστον λοιπον,θα μπορουσε να εξοικονομηθει η ενεργεια απο την μειωση της καταναλωσης της θερμανσης αν συμμαχος βρεθει ο ηπιος και ηλιολουστος καιρος διοτι διαφορετικος δρομος δεν υπαρχει και το γνωριζουμε ολοι πολυ καλα μεσα μας,ασχετως αν δεν το παραδεχομαστε κρυβομενοι πισω απο τις επιθυμιες μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλά τα λέτε αγαπητέ. Πολύ φοβάμαι όμως οτι εδώ μέσα θα έχουμε παλι κάποιους που χωρίς συναίσθηση θα παρακαλούν για χιόνια και θα χαίρονται με κάθε τρέξιμο που θα προβλέπει ψυχρή κατεβασιά. Ακριβώς όπως συνέβη τον Μάρτιο.
      Σαφώς και είναι δικαίωμα του καθενός να επιθυμεί κάτι, όμως όταν αυτό θα φέρει σοβαρές δυσκολίες σε άλλους, αν μη τι άλλο δεν επιτρέπεται να εκφράζεται δημόσια.
      Καλό μήνα σε όλους

      Διαγραφή
    2. Aν και ούτε μένα μου αρέσουν οι κακοκαιρίες και θεωρώ ότι απλά δεν έχουν κάποιο άλλο χόμπι τον χειμώνα ή γενικά όσοι τις γουστάρουν, είναι δικαίωμα τους να τις επιθυμούν. Ο κάθε άνθρωπος έχει επίσης δικαίωμα να εκφράζει τη γνώμη του, τα συναισθήματα του και τις σκέψεις του ελεύθερα. Αυτό που δεν επιτρέπεται, είναι να προκαλεί κακό με τις πράξεις και τις ενέργειες του σε άλλους ανθρώπους.

      Εξυπακούεται ότι πρέπει να δείχνουμε αλληλεγγύη σε όσους αντιμετωπίζουν δυσκολίες και προβλήματα, αλλά όχι και να φτάνουμε στο σημείο να αισθανόμαστε ενοχές, ειδικά για καιρικά φαινόμενα, τα οποία έτσι κι αλλιώς δεν εξαρτώνται από εμάς. Και επαναλαμβάνω ότι μου αρέσει ο ήπιος καιρός, ανεξαρτήτως εποχής.

      Διαγραφή
    3. Κάποιοι ξεχνούν ότι οι κακοκαιρίες μας δίνουν τα νερά που χρειαζόμαστε ενώ τα κρύα βοηθούν τα δέντρα να καρπίζουν,γεμίζουν τα βουνα με χιόνια,ρυθμίζουν τους πληθυσμούς των εντόμων κτλ.Η χώρα μας δεν έχει υποστεί ακόμη τις συνέπειες μιας μακροχρόνιας ξηρασίας.Αν γίνει αυτό,που θα γίνει κάποια στιγμή,στο τέλος όλοι θα παρακαλούμε για βροχές και χιόνια.Καλημέρα
      Δημήτρης ρ.

      Διαγραφή
    4. Κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει. Και με εξαίρεση κάποια μεμονωμένα μέρη, πουθενά στο βόρειο ημισφαίριο, τουλάχιστον, δεν υπάρχει θέμα ξηρασίας. Αλλά και παγκοσμίως, περισσότερο οι πλημμύρες δημιουργούν προβλήματα και καταστροφές, παρά οι ξηρασίες.

      Διαγραφή
    5. Ανεξάρτητα από όλα τα άλλα, τα έντομα ο πλέον βασικός κρίκος στη διατροφική αλυσίδα και άρα πολύ χρήσιμα για να διατηρείται η ισορροπία της φύσης. Μάλιστα, υπάρχει ανησυχία για τη μείωση των πληθυσμών τους τις τελευταίες δεκαετίες και το πώς θα επηρεάσει ολόκληρο το οικοσύστημα.

      Ειδικοί έχουν πει ότι αν εξαφανιστούν, θα ακολουθήσουμε σταδιακά κι εμείς. Εντάξει, πολύ μακροπρόθεσμη και άρα παρακινδυνευμένη εκτίμηση, αλλά το ίδιο είναι κι αυτές, που όλο κάνουν λόγο για μακροχρόνιες ξηρασίες, κάποια στιγμή στο μέλλον...

      Διαγραφή
    6. Δεν είναι ακριβώς έτσι. Η απειλή της φτώχειας από την ενεργειακή - και όχι μόνο - ακρίβεια είναι άμεση και ορατή. Η απειλή μίας μακρόχρονης ξηρασίας είναι - προς το παρόν - θεωρητική.

      Διαγραφή
    7. Θεωρητική απειλή είναι που έπεσαν οι περισσότερες ελιές από τα δέντρα από την ξηρασία ενώ φαινόταν ότι φέτος θα ήταν μια πολλή καλή χρονιά; Και μην πείτε ότι δεν κάνει κάθε χρόνο πολλές ελιές γιατί πέρσι και πρόπερσι ήταν κακές χρονιές.

      Διαγραφή
  18. Πέρασμα.... μάλλον προσομοιάζει σαν καλοκαιρινή μπόρα μετα ξανά αντικυκλωνας και μετά κατευθείαν ψοφοκρυο και ψιλοβροχο χειμώνας με αρνητικές παγωνιά το πρωί να πέσουν και τα φύλλα και βλέπουμε.. τελικά το κλασικό φθινόπωρο έχει περιοριστεί σημαντικά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Τα 12z δινουν χαμηλο στην ιταλια και αποκοπη απο την κυκλοφορια. Δασκαλε ισως μας κανει την "χαρη" τελικα και παμε σε 3ημερη κακοκαιρια με αρκετο νερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Στους μέσους όρους τους οι βροχοπτώσεις για τον Νοέμβριο, με εξαίρεση την τρέχουσα εβδομάδα, που θα υπάρξει πλεόνασμα και την επόμενη, που θα ακολουθήσει έλλειμμα, σύμφωνα με το effis. Οι θερμοκρασίες θα είναι υψηλότερες από τα κανονικά επίπεδα, τουλάχιστον μέχρι το τρίτο δεκαήμερο του Νοέμβρη, οπότε και θα υποχωρήσουν πρόσκαιρα.

    Καλό μήνα, παρεμπιπτόντως, σε όλες και όλους!
    https://effis.jrc.ec.europa.eu/apps/effis.longterm.forecasts/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Η αναμενόμενη αλλαγή του καιρού φαίνεται ότι θα έρθει και με την πολυπόθητη Squall Line από τα δυτικά προς τα ανατολικά. Έντονη ηλεκτρική δραστηριότητα θα συνοδεύει το σύστημα αλλά και έντονα καιρικά φαινόμενα σε μεγάλο μέρος της Ελλάδας. Καλημέρα σε όλους και στον Δάσκαλο μας. Καλό μήνα με υγεία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Μπάμπης Μαντζίρης1 Νοεμβρίου 2022 στις 12:03 μ.μ.

    Καλό μήνα σε όλους!
    Κάποια ενδιαφέροντα που βρήκα για τον Νοέμβριο από την ομάδα στο FB "Πήλιο- Ιστορίες φύρδην μίγδην".

    Ο Νοέμβριος, ή Νοέμβρης είναι ο ενδέκατος μήνας του έτους κατά το Γρηγοριανό ημερολόγιο και έχει 30 ημέρες.
    Για τους προγόνους ήταν ο μήνας Μαιμακτηριών καί ήταν ο πέμπτος μήνας στο αττικό ημερολόγιο, ο οποίος ήταν αφιερωμένος στον Δία Μαίμακτο(*) και περίπου αντιστοιχούσε στο σημερινό χρονικό διάστημα 23 Οκτωβρίου-22 Νοεμβρίου.
    Κυριότερες εορτές κατά το μήνα αυτό ήταν τα Μαιμακτήρια και τα Πομπαία: η πρώτη γιορτή λάμβανε χώρα το τελευταίο δεκαήμερο του μήνα ως επίκληση για έναν ήπιο χειμώνα, ενώ κατά τη δεύτερη γιορτή πραγματοποιούνταν πομπή προς τιμήν του Μειλίχιου Δία για την μελλούμενη καλή σοδειά.
    Για εμάς σήμερα δεν έχουν αλλάξει καί πολλά πράγματα.Συνεχίζουμε τις επικλήσεις μας για έναν ήπιο Χειμώνα και προσευχόμαστε για μία καλύτερη μελλούμενη σοδειά. Για τον Νοέμβριο ανάλογα με τις γιορτές τηςεποχής και τις συνήθειές του δίνουμε και τα παρακάτω ονόματα:
    Βροχάρη (γιατί πέφτουν πολλές βροχές),
    Χαμένο (γιατί έχει τις μικρότερες σε διάρκεια ημέρες), Ανακατεμένο (από τον άστατο καιρό),
    Σκιγιάτης (σκιά, νύχτα),
    Κρασομηνάς (επειδή τότε άνοιγαν τα καινούρια κρασιά),
    Αγιομηνάς (του Αγ. Μηνά),
    Φιλιππιάτης (του Αγ. Φιλίππου),
    Αντριάς (του Αγ. Ανδρέα),
    Αϊ-Ταξιάρχης, Αρχαγγελίτης ή Αρχαγγελιάτης, Αϊ-Στράτης,Αϊ-Στράτηγος και Σποριάς (μιας κι είναι ο καταλληλότερος μήνας για τη σπορά των σιτηρών) ή Μεσοσπορίτης (τότε οι περισσότεροι γεωργοί βρίσκονται στο μέσο της σποράς).
    Αυτόν τον μήνα αρχίζει το μάζεμα των ελιών.
    🍂ΠΑΡΟΙΜΙΕΣ που αντιστοιχούν στον Νοέμβριο:
    «Νοέμβρη οργώματα κι ελιές, δεν απολείπουν οι δουλειές».
    «Τον Νοέμβρη και Δεκέμβρη φύτευε καταβολάδες».
    «Η Πούλια βασιλεύοντας, το μήνυμά της στέλνει. Ούτε τσοπάνος στα βουνά ούτε ζευγάςστους κάμπους».
    «Άι-Μηνάς εμήνυσε του πάππου του χειμώνα: -Έρχομαι ή δεν έρχομαι και τ' Άι-Φιλίππου αυτού είμαι».
    «Αν τ'Άη Φιλίππου λείπω, τ' Άγια, των Αγιών δε λείπω».
    «Ο άη-Μηνάς εμήνυσε, πούλια μη ξημερώσει».
    «Ο Νοέμβρης έκλεισε, τα ζευγάρια είν΄ στο στάβλο κι ούτε ζευγάς στον κάμπο».
    «Ο Νοέμβρης σαν θα έλθει τα γομάρια μέσα κλείνει».
    «Οποίος σπείρει τον Νοέμβρη ούτε σπόρο δεν Θα πάρει».
    «Όταν έρθει ο Νοέμβρης σιγομπαίνει ο χειμώνας».
    «Σ'τσι τριάντα, τ' Αγι-Αντριός, αντριεύεται το κρύο».
    «Της ελιάς το φύλλο κι αν χαθεί, πάλι θε να ξαναβρεθεί».
    «Τον Οκτώβρη τα κουδούνια, το Νοέμβρη παραμύθια».
    «Του Σαρανταμέρου η μέρα «καλημέρα» - «καλησπέρα».
    〰️〰️ 〰️〰️ 〰️〰️ 〰️〰️
    (*) Ο Δίας Μαίμακτος ήταν ο θυελλώδης Δίας, που τάραζε τον ουρανό και προανήγγειλε τον ερχομό του χειμώνα. Τα «Μαιμακτήρια» ήταν λατρευτικές τελετές και δεήσεις προς το Δία, να γίνει «μειλίχιος». Δηλαδή πιο μαλακός, το χειμώνα που ερχόταν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ ωραίες πληροφοριες!!να στε καλα!!θα είναι ωραίο να γίνεται για κάθε μήνα αυτό.να μαθαίνουμε την λαογραφία του τόπου μας!!!

      Διαγραφή
    2. Πολύ ωραίο Μπάμπη αλλά μια διόρθωση, ο Δεκέμβριος έχει τις μικρότερες μέρες και μετά ο Ιανουάριος και τρίτος ο Νοέμβριος.

      Διαγραφή
  23. UPDATE
    Αισιόδοξα τα τελευταία στοιχεία από τα μεγάλα προγνωστικά μοντέλα για την αλλαγή τού καιρού στα τέλη της εβδομάδας.
    Δεν δείχνει να είναι τελικά τόσο πρόσκαιρη(σημαντικό ρόλο έπαιξε ο αντικυκλώνας της κεντρικής Ευρώπης της τελευταίας στιγμής) καθώς το σύστημα από την Ιταλία(καλοσχηματισμένο με 1000mb περίπου βαρομετρική πίεση)τελικά θα πατήσει φρένο στο θερμό Ιόνιο και θα κινηθεί πιό αργά και σταδιακά ανατολικά ΝΑνατολικά.
    Αν και ακόμη δεν μπορούμε να γνωρίζουμε λεπτομέρειες λόγω αρκετών ωρών πίσω, εκτός από τα δυτικά όπου θα δεχτούν αξιόλογα φαινόμενα, στο παιχνίδι μπαίνει το μεγαλύτερο κομμάτι της χώρας για περάσματα τοπικά αξιόλογων βροχών η καταιγίδων.
    Από την Τρίτη φαίνεται ουσιαστική βελτίωση πανελλαδικά με τη θερμοκρασία όμως επιτέλους να καθιερώνεται σε επίπεδα που αρμόζουν σε Νοέμβρη!
    Γιά τη συνέχεια όπως τα έχουμε πει και βλέπουμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Καλό μήνα σε όλους! Νοέμβριος, κάποτε ήταν η αρχή του χειμώνα, έμπαινε με αναμμένες σόμπες και λάσπη ως τα γόνατα στους αγρούς! Την τελευταία εικοσαετία έχει καταστεί το τέλος του θέρους...
    Μακάρι φέτος να βρει τα παλιά πατήματά του,να πάρουμε τα πολύτιμα νερά μας χωρίς καταστροφές. Να γίνει ο παλιός καλός Νοέμβρης που γέμιζαν στέρνες, πηγάδια και ποτιζοταν βαθιά το χώμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Κατάλαβα τώρα που θα κρυώσει από ότι φαίνεται ο καιρός τέρμα οι βόλτες 20 και 30 km με το mountain το ποδήλατο καθώς και το τρέξιμο διάρκεια εγκλεισμός στο σπίτι και προπόνηση με βάρη και δυστυχώς πάλι το σώμα θα πάρει λίπος όπως κάθε χειμώνα και θα θολώσει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπορείς να πας στην Αφρική ή οπουδήποτε αλλού δε σταματάει η ζέστη κατά προτίμηση χώρες του Ισημερινού - και να μην σταματήσεις καθόλου το mountain bike και να μην πάρει λίπος το χειμώνα!

      Διαγραφή
  26. Καλό μήνα παιδιά.
    Ο Νοέμβριος είναι (ήταν) ο πιο βροχερός μήνας του χρόνου.Γι αυτό λέγεται και βροχαρης.Ευχομαι να μην μείνει μόνο στα λόγια, αλλά να δούμε καλά νερά φέτος.Δε μιλάω για πλημμύρες και καταστροφές, αλλά για ποτιστικες βροχές που τις έχει τόσο,μα τόσο πολύ ανάγκη ο τόπος.
    Αγαπητέ Καραβατακη Αντώνη, κάνε υπομονή για τις ζημιές που έχεις πάθει φέτος, (και εσύ και πολλοί άλλοι πιστεύω). Δυστυχώς η ανομβρία-ξηρασια προκαλεί ζημιές σε ολόκληρες παραγωγές.
    Μακάρι να έρθουν οι πολυπόθητες βροχές το Σ/Κ, μήπως και μπορέσουμε να σπείρουμε τα χωράφια, και να βγει το χορτάρι πριν περάσει ο καιρός και πιάσουν οι πάγοι.
    Καλό βράδυ κύριε Ζιακοπουλε.Καλο βράδυ σε όλη την παρέα.
    Δημήτρης κεντρική Κορινθια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σωστός, μετριοπαθής και ορθολογιστής ο κ. Δημήτρης από την κεντρική Κορινθία.

      Διαγραφή
  27. Ιωάννης από Μυτιλήνη2 Νοεμβρίου 2022 στις 9:13 π.μ.

    Καλημέρα και καλό μήνα κύριε Ζιακόπουλε! Καλό μήνα σε όλους! Αναμένουμε τις πολυπόθητες βροχές στο νησί που όπως είπε ο Αντώνης έχει 8 μήνες να βρέξει.. (τουλάχιστον καλά)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Κατά 2 βαθμούς θερμότερος από τον μέσο όρο της δεκαετίας 2010-2019 ήταν ο φετινός Οκτώβριος στη βόρεια Ελλάδα, ενώ η θετική απόκλιση κυμάνθηκε από 1-1,5β. στην υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα. Μόνο η νησιωτική Ελλάδα είχε κανονικές θερμοκρασίες για την εποχή, αλλά και η πόλη της Αθήνας, το Λαύριο και το μεγαλύτερο μέρος της Αττικής.

    Αντίθετα, η Θράκη, τμήματα της ανατολικής Μακεδονίας και τα Τρίκαλα είχαν θερμοκρασίες ως και 2,5 βαθμούς πάνω από τα κανονικά επίπεδα. Χαμηλότερες θερμοκρασίες από τον μέσο όρο της περιόδου 2010-19 ως και 1 βαθμό είχαν η Πάρος και η Κρήτη. Και οι έσχατοι έσονται πρώτοι, που λένε. Κοινώς, έρχονται τα πάνω, κάτω.
    https://www.meteo.gr/article_view.cfm?entryID=2475

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Bάλε 3,5-4 C , καθώς οι τιμές αναφορας εμπεριέχουν ήδη πολυετη κλιματική αλλαγη .!! Αν η τιμες αναφορας ήταν μια τριακονταετία προ 80 έτη τότε θα παθαίναμε εγκεφαλικούλι !!!

      Διαγραφή
  29. Καλησπέρα!
    Αναμένοντας τα νεότερα για την επικείμενη κακοκαιρία από τον δάσκαλο και τους φίλους του μπλογκ που έχουν τις ικανότητες θα ήθελα να παρακαλέσω αν είναι εφικτό προγνωστικά να μας μιλήσουν και για την επόμενη της κακοκαιρίας. Θα ναι εξπρές/πυρτοτεχνημα; Θα κρατήσει κανα 2-3 μέρες; Ή θα περάσει γρήγορα; Ακούσαμε αρκετά αλλά τι λένε τα προγνωστικά για την συνέχεια του Νοέμβρη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα! Μάλλον θα είναι προσωρινή η αλλαγή του καιρού και μετά ξανά μανα Αντικυκλώνας τέρας που θα μπλοκάρει τα πάντα για κανένα μήνα.

      Διαγραφή
    2. Και στατιστικά να το δούμε αν σε ένα 2ημερο πέσει το νερό για ένα μήνακαι βαλε,λογικο είναι να ξαναβρεξει σε ένα μηνα😔

      Διαγραφή
  30. Κ το όνομα αυτής ΕΥΑ
    Κώστας Αθήνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή