Ζητείται γαρμπής και όχι του Β-ΒΑ ρεύματος ρανίς!

Βαρομετρικά χαμηλά επηρεάζουν με βροχές και τοπικές καταιγίδες τη Β-ΒΑ Ευρώπη, όπου και οι θερμοκρασίες είναι γενικά χαμηλές. Αντίθετα, στις νότιες περιοχές της ηπείρου μας δεν προβλέπονται βροχές και θα επικρατήσουν και πάλι υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες. Στη χώρα μας, ειδικότερα, τόσο την Τρίτη (25/10) όσο και την Τετάρτη (26/10), τα βασικά χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι η ηλιοφάνεια, οι τοπικές ομίχλες το πρωί, οι ασθενείς άνεμοι και οι καλοκαιρινές μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας. Οι ελάχιστες τιμές της θερμοκρασίας, αν και θα είναι ανεβασμένες σε σχέση με αυτές των προηγούμενων ημερών, δεν θα είναι καλοκαιρινές, τουλάχιστον στο εσωτερικό της ηπειρωτικής Ελλάδας. 


Την Πέμπτη (27/10), ασθενείς τοπικές βροχές θα σημειωθούν τις απογευματινές-βραδινές ώρες στην κεντρική Μακεδονία και τη Θεσσαλία. Κατά τα άλλα, θα επικρατήσουν Β-ΒΑ άνεμοι εντάσεως ως τα 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει σταδιακή πτώση, αρχής γενομένης από τη Β-ΒΑ Ελλάδα. 

Την Παρασκευή (28/10), προβλέπονται τοπικές νεφώσεις με μικρή πιθανότητα σύντομων ασθενών βροχών στην κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τη Φθιώτιδα, τη Β. Εύβοια και τη Β. Κρήτη. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΑ στα δυτικά 3 με 5 και στα ανατολικά 6 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω πτώση. 

Το Σαββατοκύριακο (29-30/10), ασθενείς τοπικές βροχές είναι πιθανό να σημειωθούν στις ανατολικές και νότιες προσήνεμες στο Β-ΒΑ ρεύμα περιοχές. Οι βοριάδες στο Αιγαίο ίσως φθάσουν τα 8 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί κοντά στα κανονικά για την εποχή επίπεδα. 

78 σχόλια:

  1. Ούτε Γαρμπής ούτε ο Αντύπας θα φέρει καταιγίδα φέτος. Υπομονή! Κάποτε θα γυρίσει που θα πάει!

    Και τα έλεγα για την Αττική, ότι 3 χρονιές, ειδικά από το κέντρο και νοτιότερα πάει χάλια. Ας δούμε τι θα φέρει ο Νοέμβριος.

    Λογικό να κάνουν ακόμα διακοπές σε Κυκλάδες, Κρήρη και Δωδεκάνησα.

    Γιάννης
    Νέα Φιλαδέλφεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τελικά επικυρήχθηκε ο γαρμπής. Καλά είχα ακούσει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. αυτη η κυρια στην φωτογραφια τι ακριβως κανει και στολιστηκε με φυλλα και με λουλουδια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Παιδί μου, δεν ξέρεις την κυρία Περπερούνα;

      Διαγραφή
    2. Είναι για το Χάλοουϊν

      Διαγραφή
    3. Η Περπερούνα είναι ένα πανελλήνιο και πανάρχαιο έθιμο για την αναβροχιά.
      Όταν δεν έβρεχε σε διάφορες περιοχές της χώρας μας και κινδύνευαν να χαθούν οι σοδειές από την ξηρασία, οι κάτοικοι ή θα πήγαιναν στην εκκλησιά να κάνουν παράκληση ή θα έκαναν μια «Περπερούνα»

      Διαγραφή
  4. "περπερούνα περπατεί τον θεό παρακαλεί ρίξε θε μου μια βροχή" ......'εθιμο με σλάβικες ρίζες όπου ένα ορφανό κορίτσι από μάνα και πατέρα...του χωριού ....περιδιάβεναι συνοδεία της γερουσίας των γιαγιάδων το χωριό....καλυμμένη με φτέρες....τις οποίες βρέχανε οι γιαγιάδες....και οι υπόλοιποι χωριανοί του δωρίζαν καλούδια για να κερδίσουν τον θεό να βρέξεί...το ξέρω τόσο καλά καθώς η μάνα μου στο χωριό ηταν ορφανή και από μανα και πατέρα....και για κάποια χρόνια ηταν η περπερούνα....
    "θωμάς¨"
    ως εκτίμιση μόνο εάν τα νοτια κράσπεδα του αντικυκλώνα στην περιοχή της κεντρικής μεσογείου καταρεύσουν και δοθει χωρος στο δυτικό ρεύμα θα δουμε βροχές ,προοπτική για την ωρα απίθανη.τα ΒΑ κράσπεδα ..νομίζω θα αντέξουν και θα δυναμώσουν..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Από τα βάθη των αιώνων δεν υπάρχει λαός επί της γης ο οποίος σε περιόδους ανομβρίας να μην κατέφυγε σε μαγικές τελετές ή στους θεούς του με την ελπίδα να του φέρουν την πολυπόθητη βροχή. Μία από τις πιο διαδεδομένες τελετές ήταν η Περπερούνα ή Πιρπιρούνα, Περπερού ή Πιρπιρού, Πιπεριά, Πιπερούγγα, Κουσκουκούρα ή Κουσκουντάνα (Έλληνες του Πόντου), Ντουντούλα ή Ντουντουλίνα (ανατολική Μακεδονία-Θράκη), Παπαρούδα κ.λπ. Στις περισσότερες περιπτώσεις το ρόλο της Περπερούνας παίζει ένα κοριτσάκι 8 έως 10 ετών το οποίο το ντύνουν με λουλούδια και πρασινάδα (φυτομορφική μεταμφίεση), αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις τη θέση του κοριτσιού παίρνει ένας άνδρας ή ακόμα και ένα ανδρείκελο το οποίο ντύνουν με φουστάνια και στολίζουν με λουλούδια και πρασινάδα. Η Περπερούνα προπορεύεται πομπής που γυρίζει σε όλους τους δρόμους του χωριού, κάνοντας επίκληση στη βροχή. Από όπου περνάει οι κάτοικοι της ρίχνουν νερό για να φύγει το κακό που εμποδίζει τη βροχή.
    Από τα παραπάνω φαίνεται καθαρά ότι το έθιμο της Περπερούνας με τις διάφορες παραλλαγές του βασίζεται στην ομοιπαθητική ή μιμητική μαγεία. Η Περπερούνα συμβολίζει τη φύση και το νερό που της ρίχνουν οι κάτοικοι είναι η βροχή με την οποία η φύση γίνεται πράσινη. Το νέο στοιχείο που προστέθηκε στις μεταχριστιανικές τελετές της Περπερούνας είναι η επίκληση στη βοήθεια κάποιου Αγίου ή του ίδιου του Θεού για την έλευση της πολυπόθητης βροχής. Η Εκκλησία βέβαια δεν αποδέχεται τις μαγικές τελετές, αλλά πολλά κατάλοιπά τους ριζωμένα στη συνείδηση των ανθρώπων κυρίως της υπαίθρου έφθασαν ως τις μέρες μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πρέπει να κάνουμε λοιπόν.μια Περπερούνα ως φαίνεται!! Δεν έχουμε όμως ούτε πολλά λουλούδια, ούτε πρασινάδα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Την Περπερουνα την γνωρίζω μέσα από αυτό το μπλογκ διότι στα Γιάννενα δεν μας έλλειψε ποτέ η βροχή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Η ηλιοφάνεια είναι ότι ακριβώς περιμένουν οι λάτρεις της αστρονομίας για να παρακολουθήσουν την αυριανή έκλειψη ηλίου το μεσημέρι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ειναι τουλαχιστον απερισκεψια,για να μην εκφρασω κατι χειροτερο το να δηλωνει ο ταδε οτι θα κανει βαρυχειμωνια,η ελαφρυ χειμωνα φετος εχοντας σαν κριτηρια ατοπα και παντελως λανθασμενα πραγματα.Ειναι νομιζω γνωστο οτι στην μετεορολογικη επιστημη τα μερομηνια δεν εχουν καμμια θεση οπως καμμια θεση δεν εχουν τα σημαδια της φυσης,καθως επισης οι λιτανιες,οι χοροι της βροχης,τα διαφορα εθιματα σαν αυτο που εφαρμοζει ο κυριος στην φωτογραφια λες και ανηκουμε σε φυλη της ζουγκλας του αμαζονιου.Ολα αυτα τα πραγματα λοιπον συγκαταλεγονται στην λαικη σοφια,τις δοξασιες,και τους μυθους που μας προσφερει η παραδοση και συγκρινονται επαξια με την αστρολογια,τα φλυτζανια,τις χαρτοριχτρες,τα ζωδια και τις γυαλινες σφαιρες των μεντιουμ.Δηλαδη με λιγα λογια δεν εχουν καμμια επιστημονικη βαση επομενως πρεπει να απορριφθουν οπωσδηποτε και κατηγορηματικα,διοτι σε διαφορετικη αν δεν χρησιμοποιηθει ο ορθολογισμος για την εξηγηση και την ερμηνεια των διαφορων φυσικων(καθως και καιρικων φαινομενων)φαινομενων τοτε θα κινδυνευσουμε να χαρακτηριστουμε γραφικοι και αφελεις.
    Επισης κλεινοντας,πρεπει να σημειωθει οτι και αυτο που χαρακτηριζεται "ενστικτο","διαισθηση"και "προαισθημα"δεν εχουν απολυτως καμμια θεση στην επιστημονικη προγνωση του καιρου που γινεται παντα απο τους αντιστοιχους αρμοδιους και τα αντιστοιχα μηχανηματα(τα λεγομενα καιρικα μοντελα).
    Απο καιροπροφητειες εχουμε χορτασει.Τωρα ειναι ωρα να μιλησουν οι ειδικοι επι του θεματος για οσο παιρνει να γινει εφικτη η προβλεψη του καιρου που αντιστοιχει μεχρι βαρια 10 μερες και οχι 4-5 μηνες μπροστα οπως θεωρουν λανθασμενα καποιοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. «Απόδοτε ουν τα επιστήμης επιστήμη και τα της παραδόσεως τη παραδόσει».

      Διαγραφή
    2. Πάντως --όσο κι αν δεν αποδέχομαι καμία εγκυρότητα για τα μερομήνια, θέλω να πω, ότι υπάρχει ένας κοινός τόπος με τα αριθμητικά μοντέλα: ξεκινάνε με μια παρατήρηση του τώρα (αρχική συνθήκη) και προσπαθούν να εξάγουν συμπεράσματα για το μέλλον. Αυτό που διαφέρει είναι η συνταγή για το πως προκύπτουν τα συμπεράσματα. Τα αριθμητικά μοντέλα μακροπρόθεσμα αν και δεν επαληθεύονται πάντα, τουλάχιστον έχουν μια θεωρητική τεκμηρίωση που την καταλαβαίνουμε κάπως όσοι ασχολούμαστε με τις θετικές επιστήμες. Και τελοσπάντων, αποδεχόμαστε τους νόμους της ρευστομηχανικής ώστε να ευελπισθούμε ότι με τη βελτίωση των αρχικών παρατηρήσεων και την αναλυτικότητα των αριθμητικών μεθόδων στο απώτερο μέλλον θα έχουμε αξιόπιστες προγνώσεις. Τα μερομήνια, από την άλλη, είναι ένα μαύρο κουτί, μακάρι να υπήρχε κάποιος να μας εξηγήσει πως και γιατί. Δεν έχει πάντα την απόλυτη αλήθεια η επιστήμη και κάθε πρόοδος έχει έρθει από την αμφισβήτηση.

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμε είσαι εκτός θέματος. Κανείς δεν ανέφερε τα μερομήνια, για το οποία η άποψή μου είναι κατατιθεμένη σε παλιότερες αναρτήσεις του μπλογκ. Η αναφορά μου στην περπερούνα δεν έγινε για να καταφύγουμε σε μαγικές τελετές πρόκλησης βροχής. Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ ήδη το έχουν εκλάβει -και σωστά- ως παρατεταμένης ανομβρίας νύξη.

      Διαγραφή
  10. εάν ισχυαν οσα λέει ο αγαπητός...ανώνυμος των 10.42 τότε οι δοξασίες το πως ο κάθε λαός αντιλαμβάνεται.....την φύση τον θεό....και γενικά ότι δεν μπορούσαν να εκλογικεύσουν....ολα θα ήταν αδιάφορα.....Ευτυχώς όμως....ακόμα στεκόμαστε και τις μελετάμε...και ας με πιστέψει...ο ανώνυμος...οι ανθρωποι αυτοί οταν αποφάσιζαν να "ζωγραφίσουν" τις σκέψεις τους...η ιστορία έμενε άφωνη....τον συμβολεύω κάποια στιγμή να περπατήσει στα τοξοτά....γεφύρια της ορεινής Ελλάδας...και να ρουφήξει την άπλα...και την αρχοντιά...εκείνων των ανθρώπων που πίστευαν...στην περπερίτσα.."θωμάς¨"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Προς επίρρωση των αναφερομένων από τον "Θωμά", παραθέτω το παρακάτω απόσπασμα από το βιβλίο του Επταχωρίτη Δημήτρη Ν. Τσίγκαλου Μνήμες-Στοχασμοί από τη ζωή του λαού μας:
      «Η πυρπυρούνα ζούσε, στο λαό της περιοχής μας, περισσότερο σαν έθιμο. Πολλοί όμως την έβλεπαν σαν μια εκδήλωση προσευχής. Κάποτε ο Αρχιμανδρίτης του χωριού μας επιτιμούσε την Σαραντάρινα, μια μεσόκοπη γυναίκα του χωριού, λέγοντας:
      - Γυρίζεις άρατη πίσω από την πυρπυρούνα και λες στις γυναίκες να ρίχνουν πάνω της πολύ νερό για να φύγει το κακό, που σταματάει τη βροχή. Στη λιτανεία όμως δεν έκαμες όλο το γύρω. Σταμάτησες στου Σπανού τη ράχη και καμώθηκες πως είσαι κουρασμένη.
      Ο Κοσμαλής, ένας θυμόσοφος του χωριού, που άκουσε τη συζήτηση στο Μεσοχώρι, είπε στον επιτιμητή ιερέα:
      -Μη μαλώνεις τη Σαραντάρινα, αφέντη μου παπά. Καμιά αμαρτία δεν έκανε που πήγε πίσου απ' την πυρπυρούνα. Και τα παιδιά μας (εννοεί τη συνοδεία της πυρπυρούνας) στον ίδιο Θεό έστειλαν την προσευχή τους. Τα γράμματα, που κλείσαμε στους πλίκους ένας Θεός θα τα πάρει και λαθεμένου να είναι το πανώγραμμα εκεί θα πάνε. Μπορεί το γράμμα, που έστειλαν τα πιδιά να φτάσει γρηγορότερα, από το γράμμα, που γράψαμε εμείς οι κριματισμένοι. Μπορεί η γραφή τους ν' αρέσει πιο πολύ στον Μεγαλοδύναμο και να μας λυπηθεί»

      Διαγραφή
  11. Δάσκαλε είστε πηγή γνώσης ειδικά για εμάς τους αδαείς. Εύγε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Δάσκαλε ,"Θωμά",και λοιποί μη γραφικοί και αφελείς φίλοι,θα τρίζουν τα κόκκαλα του Νικόλαου Πολίτη,πατέρα της Ελληνικής Λαογραφίας!.======Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Θα αρχίσω την γκρίνια. Δράμα η κατάσταση. Ούτε νέφος για δείγμα δεν σχηματίζεται στην ατμόσφαιρα. Να δώσει τουλάχιστον μια πινελιά ο καιρός. Ερε που πήγαμε και μπλέξαμε με τους αντικυκλώνες και τις υψηλές πιέσεις. Τα τζιτζίκια τραγουδούν ακόμη και τα κουνούπια κάνουν υπερτήσεις και υπερωρίες και μας έχουν πιεί το αίμα. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, Μας έφαγε η υγρασία στα νότια προάστια. Ένα σκηνικό βγαλμένο από σενάρια επιστημονικής φαντασίας. Το πιστεύετε?> Όταν δεν υπάρχει καιρικό ενδιαφέρον, είναι λες και χάνω χρόνια από την ζωή μου. Καλησπέρα σε όλους και στον Δάσκαλο μας. Καλό ξημέρωμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για τα κουνούπια δεν έχεις δίκιο. Ανύπαρκτα ήταν φέτος στην Αττική, ακόμα και το καλοκαίρι. Ακόμα και σε εξοχικές περιοχές με πολλή βλάστηση είναι ελάχιστα. Κατά τα άλλα, ένα γνωμικό λέει: "Του χαρτοπαίκτη, του ψαρά, του κυνηγού το πιάτο, εφτά είν' αδειανό και μια φορά γεμάτο"...

      Διαγραφή
  14. Και δεν πρόκειται να υπάρξουν αξιόλογες βροχές μέχρι τα μέσα του Νοεμβρίου, τουλάχιστον και σύμφωνα με την επικαιροποιημένη εκτίμηση του effis. Μετά τις 14/11 ίσως βελτιωθεί η κατάσταση, κυρίως για τη δυτική Ελλάδα, η οποία θα παίρνει βασικά τα απομεινάρια από τις βροχές που θα πέφτουν στην κεντρική Μεσόγειο και την Αδριατική.
    https://effis.jrc.ec.europa.eu/apps/effis.longterm.forecasts/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άιντε πάλι .Και γω σου λέω ότι δεν θα γίνει της Έφης (effis) ,αλλά της Πόπης (poppis),την οποία και εμπιστεύομαι!!.=========Π.Α.


      Διαγραφή
    2. https://www.iefimerida.gr/ellada/egine-tis-popis-nisi-apo-opoy-bgike-i-gnosti-frasi

      Διαγραφή
    3. Ο καθένας μπορεί να λέει ό,τι θέλει, αλλά σίγουρα η ομάδα επιστημόνων που εργάζεται στον επίσημο φορέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Effis - European Fire Forest Information System) για τις πυρκαγιές, αλλά και το κλίμα και τον καιρό κάτι παραπάνω θα ξέρει.



      Διαγραφή
  15. Δάσκαλε παίζει ρόλο το la nina η καθόλου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και το πέταγμα ενός μπάμπουρα παίζει ρόλο, αλλά άντε να βρεις άκρη!
      Καλημέρα σε όλους.

      Διαγραφή
  16. Καλημερα σε ολους. Καρτερουμε να βρεξει μου λενε οι μπαρμπαδες στο χωριο! Πανε οι ελιες, δεν υπαρχει χορταρι ουτε για δειγμα, και το δραμα συνεχιζεται. Βοριαδες μεχρι να σβησει ο ηλιος και τιποτα αλλο φαινονται στα μοντελα. Καιρικη τραγωδια σε μια εποχη που αναμεναμε τα χαμηλα απο τα δυτικα. Ελεος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Έχει καεί ο τόπος εδώ στην Ξάνθη. Πλήρης ανομβρία και πρωτοφανής ζέστη για την εποχή. Όχι βροχή, ούτε ένα τόσο δα συννεφάκι δεν υπάρχει. Δε θυμάμαι άλλη τέτοια καιρική φάση στα 50 μου. Σαν να κόλλησε ο καιρός. Τέρας πραγματικό ο παρών αντικυκλωνας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Πάει η χρονιά και για τον κτηνοτρόφο.
    Άμα δεν σπείρεις τον Οκτώβρη, ζήτω που καηκαμε.
    Μετά το Νοέμβριο τα σπαρτά τα πιάνει ο πάγος στο φύτρωμα και βγαίνουν καχεκτικά στην πορεία.
    Πανάκριβοι οι καρποί (κριθάρι-βρωμη), και σπέρνονται σε αποτιστο έδαφος.Ωραια!!!
    Καλό μεσημέρι σε όλη την παρέα.Δημητρης κεντρική Κορινθια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ σωστή επισήμανση . Το μέλλον της "ανοικτής" γεωργίας είναι ζοφερό .

      Διαγραφή
  19. Αυτά προς γνώση και συμμόρφωση της άποψης ότι όλα βαίνουν καλώς. Η μη υπογραφή αποκλειστικότητας που λέγαμε. Είχαμε καλομάθει τον τελευταίο πολύ καιρό.
    Εν πάσει περιπτώσει, υπομονή παιδιά. Δεν υπάρχει άλλη λύση. Υπομονή. Θα βρέξει, δε μπορεί

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Η σημερινη έκλειψη Ηλίου-Νεα σελήνης,στο σκοτεινο ζώδιο του Σκορπιου,ειναι εντονη και φέρνει μαζί της πολλά πράγματα που θα επιφέρουν μεγάλες αλλαγές.
    Όπως πάντα,μια νέα σελήνη φέρνει νέα ξεκινήματα, ενώ από την άλλη οι εκλείψεις φέρνουν αλλαγές και ολοκληρώσεις,που σημαίνει πως ΠΡΈΠΕΙ να κλείσουν κάποιοι κύκλοι για να βρεθεί χώρος για τους επόμενους.
    Οπότε,οι αποφάσεις που θα πάρουμε και οι κινήσεις που θα πραγματοποιήσουμε έχουν μεγάλη σημασία για ότι μας συμβεί το επόμενο διάστημα.
    Κλείνω με μία παράκληση σε ανώνυμους και σε επώνυμους φίλους του παρόντος βήματος και χωρίς ίχνος προσβολής για κανέναν.
    Καλό είναι πρώτα να μάθουμε(τι και ποια πράγματα στα αλήθεια υπάρχουν και μας περιβάλλουν,ποιος είναι ο σκοπός της ύπαρξής τους,τι ακριβώς "καλουνται" να μας δείξουν για να μπορέσουμε εμείς σαν άνθρωποι να βρούμε τον δικό μας λόγο ύπαρξης και φυσικά τον σκοπό της ζωής μας)και ύστερα να μιλάμε και να εκφέρουμε γνώμη για πράγματα που όχι μόνο δεν γνωρίζουμε αλλά ούτε καν φανταζόμαστε πως υπάρχουν γύρω μας καθώς ζούμε με ψευδαισθησεις σε ένα "συμπιεσμενο" πλανήτη που έχουμε μάλιστα την πεποίθηση πως μας ανήκει κιόλας.
    Ελπίζω να βρω σύντομα τον χρόνο για να γράψω αυτά που θέλω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αδελφέ Χριστόδουλε αυτό το σχόλιο σου με έκανε να σε αγαπήσω ακόμη περισσότερο.
      Δημήτρης Μ .

      Διαγραφή
    2. Ομοίως λάτρεψα το σχόλιο σου Χριστοδουλε. Δυνατή όντως η έκλειψη αυτή στο Σκορπιο που επηρέασε/επηρεάζει έντονα φέρνοντας απαραίτητες ίσως αλλαγές. Φίλε Δημήτρη Μ πολύχρονος

      Διαγραφή
  21. Πέρασε από 12:00. Έτσι λοιπόν μπορώ να ευχηθώ Χρόνια Πολλά σε όλους τους Δημήτρηδες και στη Δήμητρα του blog και στον σεβαστό μας Δάσκαλο ιδίως! Καλό ξημέρωμα με υγεία και χαρά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Δάσκαλε, Καλημέρα και χρόνια καλά σε εσένα, όπως και σε όλους και όλες που εορτάζουν σήμερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Αγαπητέ δάσκαλε Χρόνια πολλά γεμάτα υγεία γαλήνη και ηρεμία Σε ευχαριστούμε για όλα όσα μάς χαρίζεις απλόχερα τα τόσα χρονια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Καλημέρα και χρόνια πολλά και από μένα στον Δημήτρη Ζιακόπουλο, τον Δημήτρη Ρ. από Φθιώτιδα, τον Δημήτρη από την Κορινθία, τη Δήμητρα και όσους και όσες ακόμα γιορτάζουν. Καλά νέα και από τα μοντέλα, αφού διαφαίνεται στροφή των ανέμων σε νοτιάδες και αξιόλογες βροχές, κυρίως στα δυτικά, μετά την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου. Βέβαια, μεσολαβεί ένα σχετικά μεγάλο χρονικό διάστημα ως τότε, αλλά αργά ή γρήγορα θα υπάρξει λογικά κάποια αλλαγή στο καιρικό μοτίβο.

    Κατά τη γνώμη μου - κι ας μην συμφωνεί ο κ. Ζιακόπουλος που μου έχει κόψει ανάλογα σχόλια - απλά καθυστερούν να έρθουν οι εποχές. Ο Ιούνιος, βροχερός και δροσερός, θύμιζε άνοιξη στο μεγαλύτερο μέρος του, το καλοκαίρι μπήκε και φεύγει καθυστερημένο, το πραγματικό φθινόπωρο θα έρθει μάλλον Νοέμβρη - Δεκέμβρη, ο χειμώνας μετά τα μέσα Γενάρη, όπως συνέβη και πέρσι, που κράτησε και όλο τον Μάρτη, κάνοντας και την άνοιξη να καθυστερήσει.

    Δεν είμαι καιρόφιλος, αλλά για αυτόν τον λόγο βλέπω τα πράγματα πιο ψύχραιμα και νομίζω ότι δεν υπάρχει ουσιαστικό πρόβλημα, επειδή μερικές μέρες του Οκτώβρη ήταν και είναι καλοκαιρινές. Ούτε πρόβλημα λειψυδρίας υπάρχει στην Ελλάδα και δεν έχω υπ' όψιν μου, αν κάποιες καλλιέργειες καταστράφηκαν, αλλά στον κήπο μας οι ελιές δεν έχουν κανένα πρόβλημα, δεν τις μαζεύουμε, αλλά πρόκειται για δέντρο που αντέχει στις πλέον αντίξοες συνθήκες, όποιες κι αν είναι αυτές, σε αντίθεση με τα λέϊλαντ, που κάποια ξεράθηκαν πέρσι, όταν και τα σύκα δεν βγήκαν καλά, ενώ δεν έγιναν καθόλου τα πορτοκάλια και τα μανταρίνια. Φέτος, όμως είχαμε τα πιο γλυκά σύκα, ενώ έχουν αρχίσει να παίρνουν χρώμα τα πορτοκάλια και τα μανταρίνια, που είναι και αρκετά ζουμερά.

    Επαναλαμβάνω ότι δεν ξέρω τι συμβαίνει γενικά με τις καλλιέργειες, που νομίζω, πάντως, ότι καταστρέφονται κυρίως όταν πέφτει χαλάζι κ.λ.π., αλλά κανένα δέντρο ή φυτό μας δεν έχει πρόβλημα και χωρίς να έχουμε βάλει ούτε μία φορά λιπάσματα. Εν κατακλείδι, δεν χάλασε ο κόσμος που και ο Οκτώβριος βγήκε κάπως καλοκαιρινός. Ίσα, ίσα που έδωσε την ευκαιρία σε πάρα πολύ κόσμο να διατηρήσει την επαφή του με τη φύση, είτε αυτή είναι η θάλασσα, είτε το βουνό, είτε ένα δάσος ή απλά το πάρκο της γειτονιάς και να μην κλειστεί στο σπίτι με το καλοριφέρ από τώρα. Δεν βλέπω κάτι κακό σε αυτό και θα έρθουν και οι βροχές εν καιρώ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλοκαίρι που κρατάει τουλάχιστον 4 μήνες Ιούλιο - Οκτώβριο εγώ πρώτη φορά βλέπω. Η επαφή με τη φύση διατηρείται και όταν βρέχει και όταν χιονίζει και όταν έχει αέρα και γενικά και τις εποχές εκτός καλοκαιριού. Όταν ανάβουν τα καλοριφέρ δεν σημαίνει ότι κλεινόμαστε στο σπίτι.

      Διαγραφή
    2. Δεν είναι πολλοί τέσσερις μήνες καλοκαίρι ή καλοκαιράκι για μία μεσογειακή χώρα, όπως η Ελλάδα. Συμφωνώ, όμως, ότι η επαφή με τη φύση μπορεί να γίνει σε όλες τις εποχές και με όλες τις καιρικές συνθήκες - π.χ. εγώ κολυμπάω όλο τον χρόνο - ενώ όσον αφορά τα καλοριφέρ, καλύτερα είναι να τα ανάβουμε όσο λιγότερο γίνεται, εφόσον κάτι τέτοιο είναι εφικτό, βέβαια.

      Διαγραφή
  25. Κύριε Ζιακόπουλε, να σας χαιρόμαστε κι εμείς και η οικογένειά σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Χρόνια πολλά στον οικοδεσπότη και στους φίλους του blog που γιορτάζουν σήμερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Καλημέρα και Χρόνια Πολλά σε όλους τους εορτάζοντες και ιδιαίτερα στον αγαπητό μας Δάσκαλο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Χρόνια πολλά και Ευλογημένα κύριε Δημήτρη! Υγεία και κάθε καλό εύχομαι!! Χρόνια πολλά και Ευλογημένα και σε όσους άλλους γιορτάζουν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Ιωάννης από Μυτιλήνη26 Οκτωβρίου 2022 στις 9:45 π.μ.

    Καλημέρα! Χρόνια πολλά και Ευλογημένα κύριε Δημήτρη! Υγεία και κάθε καλό εύχομαι! Χρόνια πολλά και Ευλογημένα και σε όσους άλλους γιορτάζουν! Ο Άγιος Δημήτριος ο μυροβλύτης προστάτης και βοηθός σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Δασκαλε χρονια πολλα! Να ειστε παντα καλα με υγεια και ευτυχια. Χρονια πολλα σε ολες τις εορταζουσες και ολους τους εορταζοντες του blog.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Χρόνια πολλά στον αγαπητό μας δάσκαλο, στην Δήμητρα, στον Δημήτρη ρ,στον Δημήτρη Μ,στον Δημήτρη από Κορινθία και σε όλους-ες που γιορτάζουν σήμερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Χρόνια πολλά κύριε Ζιακοπουλε.Να χαίρεστε την εορτή σας.Να έχετε πάντα υγεία στον εαυτό σας και στην οικογένεια σας.Να χαίρεστε τους ανθρώπους που αγαπάτε και σας αγαπούν.
    Ευχαριστώ πολύ τον φίλο ανώνυμο των 7:43 π.μ για τις ευχές του.
    Χρόνια πολλά σε όσους και όσες γιορτάζουν σήμερα.
    Ο Άγιος Δημήτριος να είναι προστάτης όλων μας, με την δύναμη του Θεού.
    Καλό μεσημέρι σε όλους.Δημητρης κεντρική Κορινθια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Χρόνια πολλά Δάσκαλε! Να σας χαιρόμαστε! Χρόνια πολλά στους εορτάζοντες - ουσες. Να έχετε υγεία και όλα τα όμορφα στην ζωή σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Τις καλύτερες ευχές μου προς εσάς κ.Ζιακόπουλε, από έναν συνονόματο από Κομοτηνή.Και τις ευχές μου προς όλους τους εορτάζοντες σχολιαστές.(Δ).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Ο μήνας χάνει τα νερά ο χρόνος δεν τα χάνει..χρόνια πολλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Γιάννης από Μυτιλήνη26 Οκτωβρίου 2022 στις 3:09 μ.μ.

    Καλησπέρα και χρόνια πολλά! Κύριε Δημήτρη να χαίρεστε την ονομαστική σας εορτή!! Υγεία,Ευλογία και κάθε καλό εύχομαι! Χρόνια πολλά και σε όσους άλλους γιορτάζουν σήμερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Χρόνια σου πολλά Δασκαλε!Σου εύχομαι τα καλύτερα από καρδιάς! Χρόνια πολλά κ σε όλους τους εορτάζοντες του μπλογκ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. χρονια σας πολλα.να τα εκατοστισετε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Δάσκαλε καλησπέρα σας
    Έτη πολλά και ευλογημενα εύχομαι υγεία.
    Πολύχρονος ότι επιθυμείς
    Να χαίρεσαι την οικογένεια σου
    Πάντα ευνοϊκές οι προβλέψεις σας
    Κώστας Αθήνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Χρόνια πολλα κ.Ζιακοπουλε,να είστε υγιής και ευτυχισμένος. Χρόνια πολλα και καλά σε όλους εύχομαι!
    Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Χρόνια πολλά Δάσκαλε με υγεία πάντα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Χρόνια πολλά και ευλογημένα δάσκαλε με υγεία και στους υπόλοιπους εορτάζοντες του μπλοκ Χρήστος Όθρυς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Μόλις επέστρεψα από μια μικρή απόδραση στα ορεινά .Ζέστη και ξεραίλα .Ο Παρνασσός απέναντι δεν φαινόταν από τη θολούρα.Χρόνια πολλά στον αεί θάλλοντα οικοδεσπότη Δημήτρη Ζιακόπουλο.Ιδιαίτερες ευχές στον συντοπίτη μου Δημήτρη της άλλης πλευράς του νομού μας .Δημήτρη έχεις απόλυτο δίκιο σαυτά που αναφέρεις πιο πάνω.Ευχές σε όλους τους εορτάζοντες. =============Π.Α.

    -Υ.γ.Αγαπητέ γνωστέ Ανώνυμε ,ουδέν σχόλιον .Πρόκειται σαφώς περί "ανηκέστου........."!.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε παρακαλώ, καλέ μου άνθρωπε, μην ασχολείσαι συνέχεια μαζί μου.

      Διαγραφή
    2. Το θέμα είναι γιατί εσύ επιμένεις να ασχολείσαι μαζί μας.

      Διαγραφή
    3. Tην άποψη μου απλά γράφω, χωρίς να έχω προβεί ούτε μία φορά σε προσβλητικό ή απαξιωτικό χαρακτηρισμό άλλου αναγνώστη - σχολιαστή. Εγώ έγραψα ότι κατά τη γνώμη μου δεν είναι και κακό που βγήκε καλοκαιρινός ο Οκτώβριος και ο Π.Α. μου απάντησε ότι έχω ανήκεστο βλάβη. Όπως μου είχε προσάψει παράνοια και άνοια πρόσφατα άλλος σχολιαστής. Πρόκειται για σχόλια που δείχνουν εμπάθεια. Αλλά, ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματα του.

      Αν θέλετε, μπορώ να σταματήσω να γράφω, όμως, να ξέρετε κ. Ζιακόπουλε ότι η ανταλλαγή απόψεων αποκλειστικά με ανθρώπους που έχουν την ίδια γνώμη και τα ίδια γούστα με εμάς, στενεύει τον ορίζοντα μας.

      Διαγραφή
    4. Εριστικός και αμετανόητος! Εμείς το θέλουμε, αλλά εσύ δεν μπορείς να σταματήσεις να γράφεις.

      Διαγραφή
    5. -----O xαρακτηρισμός " ανήκεστος" =αθεράπευτος δεν είναι κατ ανάγκην προσβλητικός.
      ------ Εμπάθεια με χαρακτηρίζει,αλλά με το περιεχόμενο που έχει ο όρος "empathy" στα Αγγλικά.

      -----Και κάτι τελευταίο.Εμείς τις ελιές τις ΜΑΖΕΥΟΥΜΕ..........!====================Π.Α.

      Υ.Γ.Είμαι υπέρ της Μαοικής απόψεως περί ανθέων.....--

      Διαγραφή
  44. Αη Δημήτρης (ένα ποίημα του Βασίλη Ρώτα)

    Bοηθάει Aγιάννης και Σταυρός,
    γιομίζει αμπάρι και ληνός·
    κι Άι-Δημήτρης αν βοηθήσει.
    το κελάρι θα γιομίσει.

    Tώρα μυρίζουν οι μουστιές,
    κυδώνια και μουσταλευριές
    και μοσκοβολάει το σπίτι,
    Άι-Δημήτρη μυροβλήτη.

    Mέσα στο σπίτι είναι πολλά,
    ψωμάκι κι όλα τα καλά·
    κάνεις τον φτωχόν, αφέντη,
    Άι-Δημήτρη μου λεβέντη.

    Tώρα θ’ ανοίξουν τα σκολειά
    για να σπουδάσουν τα παιδιά.
    Δώσε προκοπή στη νιότη,
    Άι-Δημήτρη μου στρατιώτη.

    Tώρα ξωμάχοι και γεωργοί
    οργώνουν, σπέρνουνε τη γη.
    Bοήθα τους με το άσπρο σου άτι,
    Άι-Δημήτρη ζευγολάτη.

    Kαι το χειμώνα τον καλό
    κάν’ τον νά ’ρθει με το γλυκό.
    Σου δοξάζουμε τη χάρη,
    Άι-Δημήτρη καβαλάρη.

    Χρόνια σας πολλά κ. Ζιακόπουλε! Να συνεχίσετε πάντα με την ίδια όρεξη να μας μεταδίδετε γνώση!

    Νίκος (φιλόλογος)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Χρόνια πολλά δάσκαλε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. Χρόνια πολλά κ.Ζιακοπουλε από τη μουντή υγρή φθινοπωρινή Στοκχόλμη .Αλλά ο μήνας θα βγει με θερμοκρασιες πάνω από το μέσο όρο .Μάκης Στοκχόλμη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. Χρόνια Πολλά κύριε Ζιακοπουλε να χαίρεστε την οικογένεια σας με υγεία.Γιαννης-Χαλκιδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. Χρόνια πολλά δάσκαλε και άρχοντα Ηπειρωτη με υγεία και ευτυχία! Να μας προσφέρεις πάντα τη γνώση και την αύρα σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. Χρόνια πολλά κύριε Ζιακόπουλε!! Υγεία και ευτυχία! Ευχαριστούμε για την γνώση και όσα μας προσφέρεται τόσα χρόνια!! Και εδώ μέσα σε αυτόν τον ιστότοπο φαίνεται και ο υπέροχος χαρακτήρας σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. Χρόνια Πολλά και καλά δάσκαλε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. Δάσκαλε πολύχρονος να είστε!
    Πάντα υγιής κ ευτυχής με όσους αγαπάτε και να μας χαρίζετε την αστείρευτη γνώση σας.
    Χρόνια πολλά και στους Δημήτρηδες τού μπλογκ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. Χρόνια πολλά Δάσκαλε με υγεία πάνω από όλα και ευτυχία και ότι άλλο επιθυμείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή