Μνήμες Οκτωβρίου

Στη διάρκεια του Οκτωβρίου οι βροχές χαρακτηρίζονται περισσότερο από την έντασή τους και λιγότερο από τη συχνότητα ή τη διάρκειά τους. Λόγω της μεγάλης έντασης των βροχών οι αιφνίδιες πλημμύρες είναι συχνές με αποτέλεσμα ανθρώπινα θύματα και μεγάλες υλικές καταστροφές. Το συγκεκριμένο μήνα μεγάλες είναι οι διαφορές της θερμοκρασίας τόσο διαχρονικά όσο και μέσα στον Οκτώβριο ενός έτους. Ακολουθούν κάποιες περιπτώσεις καιρικών φαινομένων σπάνιων στα μετεωρολογικά χρονικά του τόπου μας. 
  • Στην Αθήνα η λαίλαπα της 14ης/26ης Οκτωβρίου 1852 έριξε έναν στύλο του ναού του Ολυμπίου Διός ύψους 17 μέτρων και ηλικίας 22 αιώνων. Οι Ν-ΝΑ άνεμοι έπνεαν με ταχύτητα 130 και κατά τις εφημερίδες της εποχής 145 χιλ. την ώρα!


  • Οκτώβριος 1969: Δεν έβρεξε καθόλου σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Αγρίνιο και πολλές άλλες περιοχές της χώρας.
  • 19/10/1972: το πρωιμότερο χιόνι στη Φλώρινα.
  • 4-5/10/1989: έντονη ψυχρή εισβολή που το μεσημέρι της 5ης Οκτωβρίου οδήγησε στο σχηματισμό βαθιάς ύφεσης στο Ν. Αιγαίο. Πολύ μεγάλα ύψη βροχής και άνεμοι εντάσεως 10 μποφόρ. Άνθρωποι χάθηκαν στη θάλασσα, ξεριζώθηκαν πολλά δέντρα κ.λπ.
  • 31-10-1990: μέγιστες θερμοκρασίες: Άργος, Λάρισα 29οC, Λαμία 28οC, Αθήνα (Ν.Φ.) 27οC.
  • 1-10-1991: μέγιστες θερμοκρασίες: Άργος, Τυμπάκι 39οC, Αγρίνιο, Αθήνα (Ν.Φ.) 38οC.
  • 3ο δεκαήμερο Οκτωβρίου 1992: Ηράκλειο 37οC, Σητεία 36οC, Άργος 33οC και Αλίαρτος 32οC.
  • 20-23/10/1994: Καταστροφικές πλημμύρες σε πολλές περιοχές της χώρας (νεκροί: 10 στην Αθήνα, 4 στη Ρόδο και 3 σε Καρδίτσα, Λουτράκι και Λιβαδειά). Στη Ν. Φιλαδέλφεια έπεσαν 26 χιλ. βροχής σε ένα δεκάλεπτο ή 43 χιλ. βροχής σε μία ώρα και στο σταθμό του ΕΜΠ στου Ζωγράφου έπεσαν 18 χιλ. βροχής σε ένα δεκάλεπτο ή 68 χιλ. βροχής σε μία ώρα!
  • 12/10/2007: Βροχή στην Αθήνα μετά από 131 ημέρες! Το ρεκόρ είναι 150 ημέρες (5/6-4/11/1993).
  • 1-2/10/2009: Μεγάλες πλημμύρες στη Σικελία με 50 νεκρούς.  
  • 29/10/2012: Χαλάζι με μέγεθος αυγού στη Δ. Αττική (νεκρά ζώα, ζημιές στα αυτοκίνητα και γενικά μεγάλες καταστροφές).
  • Τα τελευταία 70 χρόνια η θερμότερη και η ψυχρότερη 28η Οκτωβρίου στην Αθήνα (Ν.Φ.) ήταν: η 28η Οκτωβρίου του 1960 (μέγιστη θερμοκρασία 30,6οC) και η  28η Οκτωβρίου του 1988 (μέγιστη θερμοκρασία 11οC) αντίστοιχα. Στη Θεσσαλονίκη η ψυχρότερη 28η Οκτωβρίου ήταν εκείνη του 1978 με μέγιστη θερμοκρασία στο αεροδρόμιο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ 7,6οC. Η 28η Οκτωβρίου του 1978 θα μείνει αξέχαστη στη Δ. Μακεδονία, η οποία, με μισό μέτρο χιόνι, είχε κηρυχθεί σε κατάσταση  έκτακτης ανάγκης. 

42 σχόλια:

  1. δεν εχει να κανει με διαμαχη χιονοφιλων-καλοκαιροφιλων.
    το ζητημα ειναι καθαρα πρακτικο και οικονομικο.
    ευχοντας και ελπιζοντας να κυλησει ο χειμωνας ηπια και ομαλα γλυτωνουμε το κοστος θερμανσης που δεν ξερουμε καλα-καλα το ποσο θα φτασουν οι τιμες πετρελαιου και φυσικου αεριου σε πχ 2 μηνες απο σημερα κρινοντας απο το γεγονος οτι μεταβαλλονται σημαντικα ακομα και απο την μια μερα στην αλλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άντε, πάλι! Να είναι χειμώνας και να εκφράζεις την επιθυμία σου να ρίξει κανένα χιόνι και να σε λένε ανάλγητο!

      Διαγραφή
  2. Και τη νύκτα της 17/18 Οκτωβρίου 1937 στο Ηράκλειο ολονύκτιες σφοδρές καταιγίδες είχαν σαν αποτέλεσμα τον πνιγμό 16 ανθρώπων, παράσυρση γεφυρών και τεράστιες ζημίες όχι μόνο στο Ηράκλειο αλλά και σε ολόκληρο το νησί - μόνο όμως στη βόρεια Κρήτη. Γ. Στυλιανάκης, από creteweather.blogspot.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. δάσκαλε μήπως είναι το 2007 χωρις βροχή 131 μέρες?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλησπέρα Δάσκαλε. Συγχαρητήρια για τα άρθρο σας!Ευχαριστώ για όλα. Ο Οκτώβριος τελικά είναι μήνας αλλοπροσαλλος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Γιάννης από Μυτιλήνη22 Οκτωβρίου 2022 στις 9:51 μ.μ.

    Ευχαριστούμε για το άρθρο σας κύριε Ζιακόπουλε! Όντως ο Οκτώβριος ως μεταβατικός μήνας οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν περιλαμβάνει και τις 4 εποχές του χρόνου με μεγάλες διαφορές στην θερμοκρασία αλλά και σε φαινόμενα θα πρόσθετα.. Εδώ στο νησί (και όχι μονο φαντάζομαι) αν εξαιρέσουμε την πλημμύρα σε Καλλονή και Μανταμάδο υπάρχουν περιοχές που μόνο μία ψιχαλα έκανε και είναι σαν ένα παρατεταμένο Καλοκαίρι από άποψη φαινόμενων.. Γιατί από θερμοκρασία είναι εναρμονισμένη με την εποχή, κυρίως το πρωί.. Θυμάμαι άλλους Οκτώβριδες να βρέχει μια εβδομάδα συνεχόμενα με νοτιαδες βέβαια.. Απλά τα τελευταία χρόνια "προστέθηκε" και ένας παρατεταμένος αντικυκλώνας τον Νοέμβριο και τραβάει η καλοκαιρία αρκετά.. Στο κάτω κάτω ότι θέλει ο Θεός θα κάνει και αυτό είναι το καλύτερο! Ας μας λυπηθεί τουλάχιστον..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εξαιρετικός, ανεξάντλητος ο Δάσκαλος! Να προσθέσω την πρωιμότερη χιονόπτωση και χιονόστρωση στις 27/10/1997 στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας. Έχει και η Θεσσαλονίκη ένα πολύ πρώιμο χιόνι, στο οποίο έχει αναφερθεί ο Δάσκαλος, αλλά μου διαφεύγει. Πότε ήταν άραγε, Δάσκαλε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σας ευχαριστώ πολύ. Μάλιστα, όπως είδα στα στοιχεία, πρέπει να ήταν αρκετό.

      Διαγραφή
    2. Χρήστο, παίζει ακόμα και η 30ή Οκτωβρίου 1971.

      Διαγραφή
    3. Χρηστο Σιμουλη και εγω απο Αλεξανδρεια ειμαι και το θυμαμαι εκεινο το χιονι, βεβαια κρατησε κοντα στο τεταρτο και φυσικα δεν το εστρωσε αλλα ηταν οντως η πρωιμοτερη χιονοπτωση στην περιοχη μας!

      Διαγραφή
    4. Το έστρωσε μόνο σε κεραμίδια, αυτοκίνητα και άλλες γνωστές επιφάνειες. Αμέσως έφυγα για Κατερίνη μέσα στο σκοτάδι και είχε στρωμένο λίγο χιόνι μέχρι το Κλειδί. Στο Αιγίνιο έπεφταν οι τελευταίες νιφάδες.

      Διαγραφή
    5. Δάσκαλε, ευχαριστώ και για τη δεύτερη πληροφορία. Εν κατακλείδι, ο Οκτώβριος πριν 40 χρόνια, απεικονιζόταν στα σχολικά βιβλία με βροχές, κρύο, ψημένα κάστανα και αναμμένο τζάκι και τώρα θα απεικονίζεται με θαλασσινά μπάνια.

      Διαγραφή
  7. Από τις ζέστες του Οκτωβρίου δεν έπαθε, πάντως, κανένας τίποτα, όπως φαίνεται και από την ιστορική αναδρομή του κ. Ζιακόπουλου. Αστειεύομαι, φυσικά. Να προσθέσω και την πολύ ζεστή 28η Οκτωβρίου 2014 με 28-29 βαθμούς στο Ναύπλιο και πάνω από 300 λουόμενους στην παραλία του Καραθώνα, στην πλειοψηφία τους τουρίστες.

    Αντίθετα στις 31 Οκτωβρίου 2017 είχαμε ψυχρή εισβολή με ψιλόβροχο, ωστόσο, το 2018 ακολούθησε ο πιο θερμός χειμώνας των τελευταίων ετών με πολλές βροχές, πάντως.

    Αμυδρά, θυμάμαι και μία παρέλαση με τσουχτερό κρύο και ψιλόβροχο μετά τα μέσα της δεκαετίας του 1980, που ήμουν σημαιοφόρος στο δημοτικό και είχα παγώσει, περιμένοντας μέχρι να ξεκινήσουμε. Περασμένα μεγαλεία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Εδώ βλέπω ότι έχουμε χιονοστιβάδα και καταιγίδα από ενδιαφέρουσες πληροφορίες και ας είναι Οκτώβριος ακόμη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μάλλον κάποιοι δεν έχετε καταλάβει πόσο σοβαρή είναι η φετινή κατάσταση με την μονίμως λιακάδα στη χώρα μας και τον αντικυκλώνα τέρας ο οποίος δεν φαίνεται να παραδίδει τα όπλα ούτε σε βάθος 15 ημερών και βάλε.
    Λέτε τα δικά σας γιά μείωση κόστους θέρμανσης και ένα σωρό άλλα.
    Τέλος πάντων, συνεχίζω το διάλειμμά μού εν μέσω βαρετοκαιρίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πού είναι η μόνιμη λιακάδα; Στις 15 του μήνα είχαμε βροχές σχεδόν σε όλη την Ελλάδα και δυστυχώς και τις φονικές πλημμύρες στην Κρήτη. Μόλις μία βδομάδα έχει περάσει, δηλαδή. Και οι μισές μέρες της ήταν με ισχυρούς βοριάδες και ψύχρα. Από αυτό το Σαββατοκύριακο 22-23/10 ζέστανε όντως ο καιρός και βγήκε όλος ο κόσμος έξω για βόλτες και στις παραλίες. Και στα τέλη Σεπτέμβρη είχαμε επίσης έναν γύρο βροχών, όπως και τον Αύγουστο. Αλλά και τον Ιούνιο.

      Η Ισπανία και γενικά η δυτική Ευρώπη, ναι, έχουν πρόβλημα ανομβρίας και ξηρασίας. Και θερμοκρασίες άνω των 30 βαθμών ολόκληρο τον Οκτώβριο στην Ιβηρική.

      Διαγραφή
    2. Δεν ξέρω φιλε που είχατε μόνιμη ηλιοφάνεια αλλά εδω και μέρες οι θερμοκρασίες είναι κάτω του φυσιολογικού. Στην Κρήτη ειδικά μέτρησα 6 μέρες συνεχόμενης νεφρό κάλυψης και θερμοκρασιών κάτω από 20 βαθμούς ενώ η μεση τιμή αυτή την περίοδο είναι 24-26.
      Σε ότι αφορά της βροχές πράγματι αν εξαιρέσουμε το Ηράκλειο και το λασιθι, είναι κτω έως πολύ κάτω από τον μέσο όρο.
      Θα έρθουν ομως μαζεμένες αργότερα.
      Προτιμώ ένα ξηρό φθινόπωρο και έναν υγρό χειμώνα παρά το αντιθετο όπως έγινε τον αισχρό χειμώνα του 2020-21.
      Γιάννης-Χανιά

      Διαγραφή
    3. Τουλάχιστον για την περιοχή μου βορειοανατολική Ελλάδα και πιστεύω και για άλλες περιοχές ο Φώτης έχει απόλυτο δίκιο. Έχει να βρέξει μήνες και υπάρχει πολύ μεγάλη ανομβρία εδώ.Εκτος αν εννοούμε βροχή τα 10 mm υετού το τελευταίο τρίμηνο...Και δεν είμαι καθόλου φαν της βροχής γενικά αλλά έτερον εκατερον. Υπάρχει ήδη μεγάλο πρόβλημα... Η γεωργία θα υποφέρει.

      Διαγραφή
    4. Καλησπέρα, παιδιά δεν νομίζω ότι έχει άδικο ο Φώτης,το ότι ολόκληρο Οκτώβρη έβρεξε δύο μέρες και όχι παντού, ούτε αρκετά,αν το βλέπετε αυτό φυσιολογικό οκ.. δεν ήταν έτσι αυτός ο μήνας. . Χρήστος Αιγιάλεια

      Διαγραφή
    5. Βρε Βαγγέλη ανώνυμε κ αγαπητέ Γιάννη γιατί με συγχύζετε με το τι έκανε για δύο μέρες σε περιοχές της Κρήτης.
      Μίλησα συγκεκριμένα?
      Εάν το θεωρείτε φυσιολογικό μία μέρα νεροποντή και 40 μέρες καλοκαιρία στην καρδιά τού φθινοπώρου πάω πάσο.
      Καληνύχτα.

      Διαγραφή
    6. Ευτυχώς που δεν βρέχει και δεν κάνει κρύο για να μην πληρώνουμε θέρμανση...αν δεν έχουμε νερό να πιούμε ή τίποτα να φάμε από τις ζημιές στις καλλιέργειες δεν έγινε και τίποτα...

      Διαγραφή
    7. Πάντως στην Κρήτη στα δωδεκανησα και γενικά στη νότια νησιωτική χώρα ο Οκτώβριος όσο θυμάμαι τον εαυτό μου δεν ήταν ποτέ κρύος ούτε καν δροσερός.
      Δεν είναι τυχαίο που έχουμε ακόμη πολύ τουρισμό μέχρι τις 31/10.
      Πάντα τα τελευταία μου μπάνια τα έκανα μέχρι τις 10-12 Οκτωβρίου ενώ πολλές φορές δεν έπεφτε ούτε σταγονα βροχής τον Οκτώβριο εκτός από κάποιες μπόρες. Εδω πάντα ζέστη είχαμε. Για λες περιοχές δεν ξέρω και δεν μιλάω.
      Γιάννης-Χανιά

      Διαγραφή
    8. Δεν ξέρω ρε Γιάννη, από αυτά που γράφεις κάθε φορά, μου δημιουργείται η εντύπωση ότι δεν ζω στην Κρήτη αλλά κάπου αλλού. Δεν θα ανταπαντήσω ξανά. Γράφεις και λάθος πράγματα εν τω μεταξύ.

      Διαγραφή
  10. Καλημέρα από την ηλιόλουστη Στοκχόλμη με τη μεγιστη θερμοκρασία κοντά στους 8-9c.Ο Οκτώβριος θα βγει στο σύνολο του θερμότερος από το κανονικό (μέση θερμοκρασία μήνα 10c.Μάκης Στοκχόλμη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. λίγα λόγια και από εμένα
    -Ο Οκτώμβρης παλιά και ειδικά το τρίτο τριήμερο για την δυτική Μακεδονία ηταν η πύλη του χειμώνα , με την έναρξη της πάχνης και την εμφάνιση των αρνητικών θερμοκρασιών στο σύνολο της περιοχής.Αν είχε φαινόμενα τότε ειχαμε ακόμη και χιονόνερο ,χιόνι το θεωρώ εξαιρετικό αλλά πράγματι λόγω του υετού εκανε σημαντικές χιονοπτώσεις οσον αφορά το υψος του χιονιού(ενα γόνα...και πάνω).
    -Σε καθε περίπτωση φέτος είναι όλα ανω κάτω καθως πάχνη είχαμε τελος Σεπτεμβρίου και καμμιά 10 μερες το πρώτο 20ημερο του Οκτωμβρίο με θερμοκρασίες 0 εως 1.
    -Στην προοπτική τώρα μου φαίνεται παρόλο το περα δωθε των μοντέλων το κυρίαρχο σενάριο είναι οτι ολα θα παιχθούν για εμάς στην Ουκρανία και το που θα σταθεί το κέντρο του Αντικυκλώνα ...οταν αυτό αποφασίσει να κινηθεί βορειότερα...σε καθε περίπτωση...μαλλον βλέπω σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας και κρυο με λιγα φαινόμενα. "θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε Θωμά, που είσαι και η συμπάθεια μου, διότι έχεις πάντα μία θετική σκέψη και αισιοδοξία και για τον καιρό και για τη ζωή, σε αντίθεση με τους περισσότερους από εμάς, που γκρινιάζουμε με το παραμικρό και χωρίς σοβαρό λόγο, η σωστή γραφή είναι "Οκτώβριος" χωρίς "μ". Σε αντίθεση με τον "Σεπτέμβριο", τον "Νοέμβριο" και τον "Δεκέμβριο" που γράφονται με "μ" στην κατάληξη.

      Ομοίως και στα αγγλικά είναι: Οctober, αλλά September, November, December.

      Αλλά και στα γαλλικά: Octobre και Septembre, Novembre, Decembre.

      Συνέχισε να κοσμείς αυτό το blog με τις πάντα εύστοχες επισημάνσεις σου και τις σωστές αναλύσεις σου για τα καιρικά.

      Διαγραφή
  12. Γειά σου φίλε Φώτη .Προσυπογράφω το σχόλιό σου με......σινική μελάνη.Πέραν από το όποιο καιρικό γούστο του καθενός,υπάρχουν προφανή και πολύ σοβαρά θέματα ουσίας."Επί του πεδίου",που λένε και οι στρατιωτικοί.Δεκα πέντε και βάλε!!. Όι όι μάνα μου........============Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. «Επειδάν γάρ ο μετοπωρινός χρόνος έλθη, πάντες που οι άνθρωποι προς τον θεόν αποβλέπουσιν, οπότε βρέξας την γην αφήσει αυτούς σπείρειν» (Ξενοφώντος Οικονομικός, 17.2).

      Διαγραφή
    2. δάσκαλε δεν βοηθάς και μας τους αγράμματους

      Διαγραφή
    3. Γιατί όταν έρθει η εποχή του φθινοπώρου όλοι οι άνθρωποι έχουν στραμμένο το βλέμμα προς τον θεό· πότε θα βρέξει και θα τους αφήσει να σπείρουν

      Διαγραφή
  13. Όσον αφορά τις πρώιμες χιονοπτώσεις, να προσθέσω ότι στα ορεινά της Κρήτης έπεσαν χιόνια τις τελευταίες ημέρες του μήνα, τουλάχιστον κατά τα έτη 1918, 1954 και 1968 (Γ. Στυλιανάκης, creteweather.blogspot).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Αξιοσημείωτο και καταπληκτικό,νομίζω.Το απόσπασμα από τον "Οικονομικό" του Αθηναίου ιστορικού Ξενοφώντα,έργο του τέλους του 5ου αιώνα π.χ.(χρυσούς αιών),το οποίο παραθέτει αμετάφραστο ο δάσκαλος ,και καλά κάνει,περιλαμβάνει 21 λέξεις (μέρη του λόγου) ,από τις οποίες μόνο δύο -τρείς διαφέρουν από την σήμερον λαλουμένην.Το χρόνο που διανύουμε τον ονομάζει "μετοπωρινό" δηλ. μετά τις οπώρες (φρούτα) ,ενώ εμείς "φθινοπωρινό" δηλ. φθίνουν οι οπώρες ,πολύ κοντά.=======Π.Α.

    Υ.γ. Βρέξε,θεέ μου,βρέξε !.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ασίστ για το "ὗσον, ὗσον, φίλε Ζεῦ..."

      Διαγραφή
    2. ----- " φίλε Ζευ " ------"Εγώ δε λέγω υμάς φίλους" (Ιησούς).Παραλληλία........!
      -----Δάσκαλε ,ξέρεις τι είναι ο φίλος ο Φώτης να "αναγκάζεται" να πηγαίνει πάσο με ,τουλάχιστον,.....καρέ του άσου!!.Καληνύχτα.=========Π,Α,

      Διαγραφή
  15. Oκτώβριο του 2011 δεν είχαμε και πρώιμη χιονόπτωση στην Πάρνηθα 17 Οκτωβρίου; Επίσης γενικά τον Οκτώβριο του 2011 θυμάμαι πολύ κρύο.

    Δε νομίζω τις επόμενες μέρες να σπάσουμε τέτοια ρεκόρ στην Αθήνα. Η θερμοκρασία και πέφτει αρκετά το βράδυ και αργεί να ανέβει. Σε αντίθεση με την άνοιξη ή το καλοκαίρι που μέσα σε μισή ώρα έχει εκτοξευτεί.

    Οπως και να έχει θα περιμένουμε από Νοέμβριου και βλέπουμε.

    Γιάννης Νέα Φιλαδέλφεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Κανονικές θερμοκρασίες στην κεντρική και δυτική Ευρώπη και υψηλότερες από τον μέσο όρο στα βόρεια και τα νότια της ηπείρου προβλέπει η επικαιροποιημένη (Οκτωβρίου) εκτίμηση του severe - weather για τον χειμώνα. Για τον ίδιο λόγο, περισσότερες θα είναι οι ψυχρές εισβολές και οι κρύες μέρες στην κεντρική και δυτική Ευρώπη.

    Περισσότερες βροχές αναμένονται στη νότια Ευρώπη και λιγότερες χιονοπτώσεις από τον μέσο όρο στο σύνολο της, με εξαίρεση κάποια κεντρικά της τμήματα.
    https://www.severe-weather.eu/long-range-2/winter-season-2022-2023-forecast-october-update-united-states-canada-europe-fa/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Καλησπέρα και καλή εβδομάδα, ξεκίνησε η καιροτρομοκρατία για το πως ο καιρός θα μας τα χαλάσει το ΠΣΚ της 28ης (εδώ χρήση του,Τι 'χες Γιάννη, τι είχα πάντα) Καιρός: Αλλάζει από την 28η Οκτωβρίου – Πώς θα υποδεχτούμε τον Νοέμβριο .... www.tanea.gr/2022/10/24/greece/kairos-allazei-apo-tin-28i-oktovriou-pos-tha-ypodextoume-ton-noemvrio/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάπως και κάτι πρέπει να πουλήσουν και αυτοί...

      Διαγραφή
  18. δάσκαλε αντικυκλώνα διαρκείας δεν είχαμε και το 2020 τέτοια εποχή?

    ΑπάντησηΔιαγραφή