Μαθήματα Ιστορίας

Διαβάζοντας την ιστορία του Ελληνοϊταλικού πολέμου του 1940, στέκομαι στα παρακάτω τρία σημεία:

(α) Στην πρώτη επιστολή του Ν. Ζαχαριάδη προς τον Ελληνικό Λαό τρεις ημέρες μετά την κήρυξη του πολέμου.

(β) Στο μερίδιο της δόξας του «ΟΧΙ» που δικαιούται, αν δικαιούται,  ο Ι. Μεταξάς.

(γ) Στην αντίδραση των Ελλήνων που έγραψαν, πέρα από κάθε πρόβλεψη, το Έπος του 1940.

Ας τα δούμε όλα πιο αναλυτικά:


(α) Στις 31 Οκτωβρίου 1940, ο Γ.Γ. του ΚΚΕ Ν. Ζαχαριάδης, κρατούμενος από το δικτατορικό καθεστώς της 4ης Αυγούστου, απευθύνθηκε μέσα από τη φυλακή με επιστολή προς τον Ελληνικό Λαό, καλώντας τον σε συστράτευση με την κυβέρνηση Μεταξά για την απόκρουση της ιταλικής εισβολής: «Στον πόλεμο αυτό που τον διευθύνει η κυβέρνηση Μεταξά, όλοι μας πρέπει να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις, δίχως επιφύλαξη». Η θέση αυτή του Ν. Ζαχαριάδη που προκάλεσε εντύπωση δεν ήταν καθόλου εύκολη. Το υπογραφέν από τον Αύγουστο του 1939 Σύμφωνο Μολότοφ - Ρίμπεντροπ, το οποίο το περιοδικό Τάιμ είχε αποκαλέσει "Σύμφωνο Κομμουναζί", είχε προκαλέσει σύγχυση στις τάξεις της Κομμουνιστικής Διεθνούς που μετέβαλε διαρκώς τις θέσεις της. Πέρα από αυτό, μεγάλα προβλήματα δημιουργούσαν η οργανωτική αποσύνθεση του ΚΚΕ λόγω των διώξεων της μεταξικής δικτατορίας και η δημιουργία διαφορετικών κέντρων λήψης αποφάσεων με ένα από αυτά τα κέντρα άμεσα ελεγχόμενο από την ασφάλεια του Μανιαδάκη. Τελικά, ακολούθησαν άλλες δύο επιστολές του Ν. Ζαχαριάδη με ημερομηνίες 26/11/1940 και 15/1/1941 με τις οποίες επανήλθε η «κομμουνιστική τάξη». Όμως, δεν μπορούμε να αρνηθούμε το γεγονός ότι η πρώτη επιστολή του Γ.Γ. του ΚΚΕ συνέβαλε στην εθνική ομοψυχία για την αντίσταση κατά των εισβολέων.

β) Στις 03:00 τα ξημερώματα της 28ης Οκτωβρίου του 1940, ο Ιταλός πρέσβης στην Αθήνα, Εμανουέλε Γκράτσι, επέδωσε ιδιοχείρως στον Ιωάννη Μεταξά τελεσίγραφο με το οποίο απαιτούσε την ελεύθερη διέλευση του Ιταλού στρατού από την ελληνοαλβανική μεθόριο, προκειμένου στη συνέχεια να καταλάβει στρατηγικά σημεία της Ελλάδας για τις ανάγκες ανεφοδιασμού και άλλων διευκολύνσεών του στη μετέπειτα προώθησή του στην Αφρική. Ο Ι. Μεταξάς με την περίφημη φράση: «Alors, c'est la guerre» (Λοιπόν, αυτό σημαίνει πόλεμο) απέρριψε τα ιταλικά αιτήματα. Κάποιοι λένε ότι ο Μεταξάς πήρε τη συγκεκριμένη θέση με δική του πρωτοβουλία χωρίς να συγκαλέσει Υπουργικό Συμβούλιο ή να ενημερώσει τον Βασιλιά, αλλά ας μη γελιόμαστε. Η χώρα είχε δεθεί στο άρμα της Μ. Βρετανίας και είχε προ πολλού πάρει τις αποφάσεις της.

Ο Μεταξάς και ο Μουσολίνι ήταν και οι δύο δικτάτορες, αλλά είχαν μεγάλες διαφορές στην ψυχοσύνθεσή τους και γενικότερα στον τρόπο που έβλεπαν τα πράγματα. Αναφορικά με τον τρόπο με τον οποίο ο Ιωάννης Μεταξάς από τη μια πλευρά και ο Μπενίτο Μουσολίνι από την άλλη συμμερίζονταν τους δεινοπαθούντες από το ψύχος και τα χιόνια στρατιώτες τους, ο Μεταξάς έλεγε: «Ποιος ξέρει τι τραβούν οι καημένοι οι στρατιώτες μας στο μέτωπο!», ενώ ο Μουσολίνι, όταν πληροφορήθηκε ότι χιόνιζε πολύ στην Αλβανία, φέρεται να είπε: «Εξαίρετο αυτό το χιόνι κι αυτό το κρύο. Διευκολύνουν τη χρησιμοποίηση των όπλων μικρού βεληνεκούς και βελτιώνουν αυτή τη μέτρια ιταλική φυλή!». Σε κάθε περίπτωση, κοντά στην αλήθεια βρίσκεται ο Άγγελος Τερζάκης ο οποίος αναφερόμενος στον Ι. Μεταξά έγραψε ότι «είχε ευτυχήσει να διαγνώσει και να εκφράσει τη θέληση του έθνους».

γ)  Αναμφίβολα, το Έπος του 1940 το έγραψε ο Ελληνικός λαός με πρώτους τους Έλληνες στρατιώτες που με τον ηρωισμό τους είχαν ξαφνιάσει όχι μόνο τους Ιταλούς αξιωματικούς αλλά και τους δικούς μας στρατιωτικούς ηγέτες, όταν ξεπερνούσαν τα όρια της ανθρώπινης αντοχής και γενναιότητας. Χωρίς την κατάλληλη ένδυση και υπόδηση για διεξαγωγή πολεμικών επιχειρήσεων σε περιοχές μεγάλου υψομέτρου μάχονταν σε δύσκολες καιρικές και εδαφικές συνθήκες με ενθουσιασμό που δεν άφηνε περιθώρια να σκεφτούν τον εαυτό τους. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που στρατιώτες έκρυβαν από τους ανωτέρους τους τα κρυοπαγήματα των ποδιών τους μόνο και μόνο για να μείνουν αγωνιζόμενοι στην πρώτη γραμμή του μετώπου.

Κλείνοντας το σημερινό αφιέρωμα στην εθνική μας γιορτή, επαναλαμβάνω ένα μέρος παλιότερης ανάρτησης που αναφερόταν στη θυσία ενός παλικαριού από τη Χάλκη, του υπολοχαγού Αλέξανδρου Διάκου που έπεσε μαχόμενος στην Τσούκα της Φούρκας στις 1-11-1940: «Στον τιτάνιο αγώνα που ακολούθησε ο Αλέξανδρος Διάκος και οι άνδρες του τρεις φορές κατέλαβαν την Τσούκα και ισάριθμες φορές την έχασαν από τις αντεπιθέσεις του πολυπληθέστερου εχθρού. Τίποτε όμως δεν μπορούσε να σταματήσει το γενναίο αξιωματικό. Άρπαξε ένα μάνλιχερ από ένα νεκρό στρατιώτη, μάζεψε τους εναπομείναντες άνδρες του και τους ζήτησε να τον ακολουθήσουν στην τελευταία επίθεση: «Εμπρός παιδιά! Εμπρός! Για μιαν Ελλάδα! Για μια μεγάλη Ελλάδα! Για μιαν ελεύθερη Δωδεκάνησο!». «Μαζί σου λεβέντη», αναφώνησαν εκείνοι και με όση δύναμη τους είχε απομείνει ξεχύθηκαν πίσω του. Η πρώτη γραμμή των Ιταλών υποχώρησε και ο Διάκος βρέθηκε μπροστά σ’ ένα εχθρικό πολυβολείο. Ένας Ιταλός στρατιώτης έπεσε νεκρός και ο υπολοχαγός από τη Χάλκη, ασυγκράτητος, έστρεψε το όπλο του εναντίον των χειριστών του φίατ. Το ιταλικό πολυβόλο ξέρασε φωτιά και σίδερο και ο Διάκος, χτυπημένος θανάσιμα, έπεσε στο χώμα. «Μας έφαγαν τον υπολοχαγό» ούρλιαξε ο Ντάσκας κι έτρεξε προς τον πεσμένο Διάκο. Σε δευτερόλεπτα μια ριπή σώριασε κι αυτόν στο έδαφος, εκεί δίπλα στον αρχηγό και φίλο του» (Στην Τσούκα περισσεύουν το κρύο και ο ηρωισμός, ανάρτηση της 27ης Οκτωβρίου 2016, επιλογή Επίκαιρα).

Χρόνια Πολλά, φίλοι μου!  


58 σχόλια:

  1. κύριε ζιακόπουλε μας λέτε ότι ο μεταξάς είχε και τρυφερή πλευρά?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κυριε Ανωνυμε αμφισβητείται τον μεγαλο πατριωτισμο και το θαρρος τοι Ι.Μεταξα(παρακαλω τα επιθετα γραφονται με κεφαλαιο το πρώτο γραμμα)?Θα μπορουσε να ακολουθήσει αλλους δρομους ευκολους της υποταγης οπως κανανε αλλες χωρες.Προτιμησε τον δύσκολο δρομο τον δρομο τον μαρτυρικο οπως αρμόζει στους Ελληνες.Να σταματησουν οι ειρωνείες για τον άνθρωπο που πηρε την δυσκολη αποφαση τής τοτε εποχης.Συγνωμη για το κήρυγμα αλλα οπως ειπε και ο πιλοτος της ομαδας Ζευς σημερα στην Θεσσαλονίκη μας τιμη και δοξα σε οσους φιλουν Θερμοπύλες.Και πιστευω ταπεινα πως ο Ι.Μεταξας ειναι ενας απο αυτους.Ανθρωποι που παιρνουν δυσκολες αποφασεις ειναι αυτοι που γραφουν την Ιστορια του έθνους μας.Χρονια πολλα σε ολους και με το καλο αφου περασε το καλοκαιρακι τού Αγιου Δημητρίου να υποδεχθούμε τον χειμωνα.Καλο χειμωνα αγαπητοι σας ακολουθω καθε μερα!

      Διαγραφή
    2. Ασφαλώς, το λέω. Όπως λέω ότι με την κήρυξη του πολέμου ο Ν. Ζαχαριάδης, ευρισκόμενος στη φυλακή, δηλαδή μακριά από εξωθεν επιρροές - εντολές, είχε και την εθνική του πλευρά που αποτυπώθηκε στην πρώτη επιστολή. Το πόσο είχαν ενοχλήσει τα αναφερόμενα στην επιστολή την ΕΣΣΔ και την ηγεσία της καταδεικνύεται από το γεγονός ότι τον ανάγκασαν να την αναιρέσει πριν περάσει μήνας.


      Διαγραφή
    3. Παρακαλώ πολύ όλους να εκθέτετε τις απόψεις σας χωρίς κραυγές, φανατισμούς και προσβολές. Στην ιστορία τα γεγονότα δεν είναι αναγκαστηκά μαύρα ή άσπρα. Ίσως σε κάποιο γκρί μπορούμε να συμφωνήσουμε και να πετύχουμε πραγματικά την εθνική συμφιλίωση.

      Διαγραφή
    4. Όχι, είχε όμως ο Στάλιν.

      Διαγραφή
    5. Μην ξεχνάς φίλε Θεσσαλονικιε το ΕΑΜ.Εγω απλά εννοούσα ότι ο δικτάτορας είναι δικτάτορας.

      Διαγραφή
    6. αυτο ακριβως κυρ ζιακοπουλε η ιστορια ειναι ιστορια και τα γεγονοτα γεγονοτα.απλα η καθε πλευρα προσπαθει να τα παρουσιασει κατω απο την δικη της σκοπια τα γεγονοτα.μην ξεχναμε οτι οταν οι γερμανοι κατελαβαν την χωρα τον απριλιο του '41 τους δοσιλογους γερμανοτσολιαδες συνεργατες και τσιρακια τον κατακτητων και τους κουμουνιστοσυμμοριτες που μολις απελευθερωθηκε η χωρα απο τον γερμανικο ζυγο ηθελαν με το ζορι σον και καλα να εγκαθιδρυσουν τον κομμουνισμο στην ελλαδα και να γινομασταν ουκρανια και αλβανια μεσα στην ενδεια και την φτωχεια.
      Ακρη δεν βρισκει κανεις παρα να διαβασει πολλα βιβλια της ιστοριας και να βγαλλει τα συμπερασμα του κατω απο μια αντικειμενικη σκοπια κρατωντας ισες αποστασεις προς ολους.

      Διαγραφή
    7. Στο σχόλιο που έκανα στις 4:06 μ.μ. διαβάστε: "αναγκαστικά"

      Διαγραφή
    8. Σε απάντηση στον φίλο Ανώνυμο 4:13 το ΕΑΜ θα δεχόταν άνετα για κατακτητή τον Στάλιν.Ενω ο δικτάτορας Μεταξάς είπε ΟΧΙ στον φασίστα Μουσολίνι!

      Διαγραφή
    9. Δες ποιοί το ύδρισαν και εαν είχαν σχέση με την κουμουνιστική ρωσία

      Διαγραφή
  2. Για όποιον ξέρει Γαλλικά η ειρωνεία των Γάλλων στους Ιταλούς: .....Mais l'armée grecque résiste, puis contre-attaque à la mi-décembre, occupant un quart du territoire albanais (où les minorités grecques les fêtent, à Argyrokastron et à Tepeleni ; à titre anecdotique, les habitants de Menton, en France, apposent à la frontière italienne une pancarte portant l'inscription: « Grecs, arrêtez votre avance, ici territoire français ».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να κάνω μία προσπάθεια με τα κουτσο - γαλλικά που ξέρω... "Αλλά ο ελληνικός στρατός αντιστέκεται, μετά στα μέσα Δεκέμβρη καταλαμβάνει με αντεπίθεση το 1/4 της Αλβανίας (κάτι που ελληνικές μειονότητες γιορτάζουν στο Αργυρόκαστρο και το Τεπελένι... Σαν ανέκδοτο, οι κάτοικοι του Μεντόν, στη Γαλλία, σήκωσαν στα σύνορα με την Ιταλία ένα πανό, που έγραφε: "Έλληνες, σταματήστε την προέλαση σας, εδώ είναι γαλλικό έδαφος".

      Επί της ουσίας, οι Γάλλοι ήθελαν να πουν ότι οι Έλληνες στρατιώτες ήταν τόσο αποφασισμένοι, που θα μπορούσαν να φτάσουν μέχρι τη Γαλλία, υποχρεώνοντας τους Ιταλούς σε άτακτη υποχώρηση.

      Διαγραφή
    2. Eίναι τυχαίο που το όχι το είπε στα γαλλικά

      Διαγραφή
    3. Νομίζω ότι εκείνη την εποχή η γλώσσα της διπλωματίας ήταν η γαλλική.

      Διαγραφή
    4. Καλησπέρα,χρόνια πολλά σε όλες και όλους.Πολύ σωστό αυτό που γράφετε για τα γαλλικά κύριε Ζιακόπουλε!Να γράψω και μια πραγματική ιστορία που δεν θα την βρείτε πουθενά αλλού.Στην κεντρική εκκλησία του χωριού καταγωγής μου(Καστάνιανη Πωγωνίου Ιωαννίνων,δίπλα στα ελληνοαλβανικά σύνορα,γνωρίζει το χωριό ο κύριος Ζιακόπουλος),έπεσε το 1940 ιταλική οβίδα.Τρύπησε την,φτιαγμένη από πέτρινες πλάκες,στέγη της και κατέληξε στην Αγία Τράπεζα.Για κάποιον άγνωστο(;) λόγο,η οβίδα δεν έσκασε ποτέ...Η εκκλησία χτίστηκε επί τουρκοκρατίας,γύρω στο 1861,και βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση,χωρίς την οβίδα βέβαια,μέχρι σήμερα...Μ.Σ.

      Διαγραφή
    5. Αγαπητέ Μιχάλη Στουκα,πόσο δίκιο έχετε. Υπάρχουν πολλές αναφορές σχετικές. Πολλές φορές στον πόλεμο μεσολάβησε η Παναγία μας,ο Ταξιάρχης Μιχαήλ κ πολλοί Άγιοι,βοηθώντας τους Έλληνες. Στην Κύπρο παράδειγμα υπάρχουν αναφορές για τον Ταξιάρχη Μιχαήλ.Υπάρχουν κ μαρτυρίες εδώ Μανταμαδο Μυτιλήνης ότι έλειπε για ημέρες το το ολοσωμο εικόνισμα του Ταξιάρχη Μιχαήλ, τις ημέρες που γίνονταν οι μάχες στην Κύπρο.

      Διαγραφή
  3. Καταπληκτική, όπως πάντα, άλλωστε, η ιστορική αναδρομή του κ. Ζιακόπουλου. Είναι σαν να διαβάζει κανείς μία εγκυκλοπαίδεια.

    Απλά είναι κρίμα, που τόσες θυσίες απλών Ελλήνων. τόσο στο έπος του 1940, όσο και στην εθνική αντίσταση κατά την κατοχή τα επόμενα χρόνια, δεν είχαν ως επίλογο την εθνική ενότητα και συναδέλφωση, αλλά τον εθνικό διχασμό. Με τον εμφύλιο, που ακολούθησε τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο να αφήνει μία πικρή γεύση, αλλά και κάποιες πληγές ακόμα και σήμερα, τόσα χρόνια μετά.

    Δεν έγινε ποτέ μία εφ' όλης της ύλης συζήτηση σε επίπεδο ελληνικής κοινωνίας, έτσι ώστε να αφήσουμε πραγματικά πίσω μας αυτή τη μελανή σελίδα της ιστορίας μας. Για αυτό και τον διχασμό, που υποβόσκει ακόμα, τον βρίσκουμε συχνά, πυκνά και ξανά και ξανά μπροστά μας, ανάλογα και με τη συγκυρία. Αν έχουμε ένα χρέος προς τους ήρωες του 1940 και της εθνικής αντίστασης είναι να βαδίσουμε ενωμένοι, παραμερίζοντας πολιτικές και άλλες διαφορές μας, όπως οραματίστηκαν κι εκείνοι κάποτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Χρόνια πολλά σε όλους
    Ζήτω το Έθνος
    Για αυτό και ξεχωριζουμε απο τα υπόλοιπα κράτη
    Διότι εμείς εορτάζουμε το ΟΧΙ κ μετα άρχισε ο πόλεμος
    Οι λοιποί εορταζουν οταν έχει τελειώσει ο πόλεμος κ ερχεται η Ειρήνη
    Κώστας Αθήνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. και ποιο ειναι το προβλημα;
      να αλλαξει,μην τυχον και οι ελληνες χαρακτηριστουν φιλοχουντικοι και φασιστες μιας και το οχι ειπωθηκε απο δικτατορα,ετσι δεν ειναι;

      Διαγραφή
    2. Η για να μην λέμε ότι μας απελευθέρωσε η αριστερά

      Διαγραφή
    3. Για να μας παραδώσει στον Στάλιν;

      Διαγραφή
    4. Γιατί; σύμμαχοι ήταν αρχικά.

      Διαγραφή
    5. Βάζε σημεία στίξης. Και το Γιάννης με δύο ν.

      Διαγραφή
    6. 5:05
      για να συπληρωσω ειρωνικα το εγραψα το σχολιο και γινεται αναφορα για καποιους που επιτηδες αποφευγουν να παραλειψουν το σημειο που αφορα το οχι του μεταξα μονο και μονο επειδη ηταν δικτατορας.βεβαια μην ξεχναμε οτι το κουμουνιστικο-αριστερο κατεστημενο δεν συμφερει να "αναδειξει"(που λεει ο λογος και για αυτο τιθεται σε εισαγωγικα αυτη η λεξη)τον μεταξα κρινοντας τον για αυτην την συγκεκριμενη αποφαση και οχι βεβαιως για τα υπολοιπα.

      Διαγραφή
  5. Χρόνια πολλά σε όλη την Ελλάδα. Νομίζω πως και στα 3 σημεία σας θέτετε τα πράγματα στην απόλυτα σωστή τους διάσταση. Σίγουρα το ΟΧΙ του Μεταξά είχε να κάνει και με την πρόσδεση της Ελλάδας στο βρετανικό άρμα, και σίγουρα η πρώτη επιστολή του Νίκου Ζαχαριάδη έδωσε το αρχικό στίγμα ώστε να πολεμήσουν στα βουνά της Αλβανίας και κομμουνιστές (όσοι δεν ήταν φυλακή τουλάχιστον, που και αυτοί ακόμα το ζήτησαν να πάνε). Αργότερα φυσικά βοήθησε και το γεγονός ότι κ η Σοβιετική Ένωση βρέθηκε απέναντι από τους Ναζί.
    Πολύ χάρηκα που θυμηθηκατε και τον Αλέξανδρο Διακο (θυμάμαι σε ένα σχόλιο μου πέρσι τον είχα αναφέρει κ εγώ νομίζω)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. δεν νομιζω ο κυρ ζιακοπουλος στο β)να ξεπλενει τον μεταξα ουτε φυσικα να καθαγιαζει τον φασισμο και τον ναζισμο.απλα επειδη ειπε το οχι εκεινη την ημερα για αυτο τον λογο γραφει οτι του καταλογιζεται μεριδιο ευθυνης.τωρα το τι κομμα ψηφιζει αυτο δεν το ξερω,και μου ειναι επισης αδιαφορο αλλα αυτο που θα πω ειναι πως δεν αφησε τα ιταλικα στρατευματα να καταλαβουν την χωρα παρα το γεγονος πως ηταν ομοιδεατης τους και βγαλμενος απο πραξικοπημα.
    τωρα τα υπολοιπα με την εθνικη αντισταση,το εαμ κλπ τους αριστερους,τον εμφυλιο κλπ ειναι αλλο θεμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ερωτηση προς διευκρινηση:γιατι ο ελληνικος στρατος κατα τον ελληνοιταλικο πολεμο προχωρησε μεσα στα εδαφη της αλβανιας και δεν εμεινε στα ελληνοαλβανικα συνορα;μπορει καποιος ιστορικος η τελος παντων καποιος γνωστης να μου διαλευκανει αυτην απορια;
    ευχαριστω εκ των προτερων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν παλεύεις με κάποιον-πόσο μάλλον να πολεμάς γιατί θέλει να σε κατακτήσει..-,
      και μετά από έντονη ανταλλαγή χτυπημάτων, αν καταφέρεις να τον τρέψεις σε φυγή,
      ίσως τον κυνηγάς , μέχρι να πατήσει "μαύρο" χιόνι..
      Πόσο μάλλον, αν έχει σκοτώσει τον φίλο σου, συναγωνιστή σου, κ.λ.π., ή έχει κάψει το χωριό σου..

      Διαγραφή
    2. Δεν ήταν αλβανικά εδάφη αλλά εδάφη της βόρειας Ηπείρου. Εδάφη στα οποία ζούσαν πάντα αμιγώς Έλληνες.

      Διαγραφή
    3. α)για την ερώτηση του φίλου που είναι εύλογη,πράγματι ο ελληνικός στρατός πήρε το ρίσκο και πέρασε τα σύνορα με στόχο την πλήρη εξόντωση του εχθρού,ενας εχθρός που απλά αναδιπλώνονταν στα φίλια γι αυτον εδάφη της Αλβανίας θα επέστρεφε δριμύτερος και ανασυγκροτημένος αλλά και σοφότερος γνωρίζοντας την δυναμική του ελληνικού στρατού,το ρίσκο ηταν μεγάλο καθώς η Βουλγαρία ηταν έτοιμη να βοηθήσει τους φίλους της...(κάτι σαν την Λευκορωσσία του σήμερα).Το κακό ηταν αυτο που είπα χθες αντί ενας μεγάλος κυκλωτικός ελιγμος από τις Πρέσπες καταλαμβάναμε ενα ενα τα βουνα της βορειου Ηπείρου.
      β)Περί Μεταξά είναι κρίμα να τσακωνόμαστε εναν αιώνα μετά για ενα ιστορικό πρόσωπο η για το ποιος απελευθέρωσε την Ελλάδα,ο άνθρωπος ηταν εθνικοσοσιαλιστής δλδ φασίστας που σε εκεινη την εποχή ηταν η κομμουνιστική δεξιά εως ακροδεξιά ,δλδ η απάντηση στον κουμουνισμό από τα δεξιά.Γράφτηκαν τόνοι χαρτιου για να εξηγηθεί πως είπε το "ΟΧΙ".(και για μένα είναι παράδοξο ουσιαστικά δεν είχε να χάσει τπτ).
      γ)Μην ξεχνάμε οτι απέναντι στον εθνικοσοσσιαλισμό ηταν Βρεττανία με μια σκληρή αποικιοκρατία πίσω της.
      Αντικειμενικά μπορουμε να του πιστώσουμε
      α)Τον αψογο επιτελικό σχεδιασμό (επιστράτευση,καθήλωση του Ιταλικού εκστρατευτικού σώματος και αντεπίθεση)
      β)Ενα ¨ΟΧΙ¨"που ακούστηκε μόνο του σε όλη την Ευρώπη
      γ)Μια μάχη ενάντιον του άξονα, αυτός τουλάχιστον την έδωσε μέχρι τελους.
      Κυρίως ομως οταν μιλάμε για ιστορία κανουμε εμεις την υπερπροσπάθεια και μεταφερόμαστε σε εκείνους τους χρόνους ειναι τραγικό λάθος να προσπαθούμε να την υποτυπώσουμε στο σήμερα και στα θέλω μας."θωμάς"

      Διαγραφή
    4. Η Αλβανία είναι ανεξάρτητο κράτος από το 1912 μετά από 400 και πλέον χρόνια όπου ανήκε στην Οθωμανική αυτοκρατορία. Με την έναρξη του βαλκανικού πολέμου βρήκε την ευκαιρία η Ελλάδα να μπει στην Αλβανία το ίδιο έκανε και στην διάρκεια του β' παγκοσμίου πολέμου .Οι συζητήσεις που έγιναν το 1946 και 1947 με τις μεγάλες δυνάμεις είναι λίγο πολύ γνωστές...κοινώς φάγαμε άκυρο.

      Διαγραφή
  8. Είναι, άραγε, δείγμα των καιρών που ακόμη και σήμερα διστάζομε να πούμε για το "Οχι" του Μεταξά μήπως και κάποιοι μας χαρακτηρίσουν φιλοχουντικούς ; Αν ο τότε δικτάτορας είχε πει "Ναί" αντί για "οχι", είναι μάλλον σίγουρο ότι δεν θα είχε ανοίξει ρουθούνι. Αυτό βέβαια δεν τον ξεπλένει από άλλα ανομήματα, αλλά σε κάθε περίπτωση δεν ήταν εύκολη η απόφασή του - ιδίως αν την πήρε μόνος του, όπως λέει ο κ. Ζιακόπουλος. Η συνθηματολατρεία που μας χαρακτηρίζει και υποδαυλίζει συνέχεια τα απομεινάρια των εμφυλιοπολεμικών παραδόσεων των γονέων μας, το μόνο που καταφέρνει είναι να μας καθηλώνει σαν λαό. Γ. Στυλιανάκης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. γιατί δεν μιλάει κανένας για τον εαμ-ελλας που χςρίς αυτο δεν θα απελευθερωνόμασταν??Διαχρονικά μόνο για τον Μεταξά μιλάμε αντιθέτως

      Διαγραφή
    2. Ευτυχώς, αλλιώς θα μιλούσαμε μόνο για την αριστερή.

      Διαγραφή
    3. Σιγά μην μας απελευθέρωσε το ΕΑΜ...το ΕΑΜ δεν θα έκανε τίποτα εάν δεν έπαιρνε εντολές από ΕΣΣΔ.Ειπαμε εάν ο Στάλιν σύμμαχος του Χίτλερ επιτίθεντο στην Ελλάδα το ΕΑΜ μετάνοιες θα έκανε....!!!!!!Καληνύχτα από την πιο όμορφη πόλη της Ελλάδος!

      Διαγραφή
    4. Πάντως σίγουρα όχι ο μεταξάς

      Διαγραφή
    5. Η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τους Ναζί, παρά την έντονη δράση γερμανοεξοπλισμένων ιδιωτικών στρατών, όχι μόνον έγινε αποκλειστικά από τις τοπικές ΕΑΜικές αντιστασιακές δυνάμεις και τον ΕΛΑΣ της Μακεδονίας αλλά και κόντρα στις κεντρικές εντολές να παραδοθεί η εξουσία στους Βρετανούς, όπως επέβαλε η συμφωνία της Καζέρτας. Επιπλέον, ένα σύνολο τοπικών χειρισμών εξασφάλισε και τη διάσωση σημαντικών υποδομών της πόλης και την αποφυγή αναίτιας αιματοχυσίας αλλά και τη μη αναπαραγωγή των Δεκεμβριανών της Αθήνας, συνθήκες που επέτρεψαν την παράταση της εαμικής τοπικής διαχείρισης, πριν κυριαρχήσει το καθεστώς της εθνικοφροσύνης.

      Διαγραφή
  9. Χρόνια πολλά Ελλάδα. Χρόνια πολλά Έλληνες. Δυστηχως είμαστε λίγοι και με τους ανώνυμους γινόμαστε ακόμα λιγότεροι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Με μανιχαιστικές αντιλήψεις δύσκολα ανατέμνονται τα ιστορικά γεγονότα .Το ΟΧΙ της 28ης Οκτωβρίου του 1940 δεν ήταν στιγμιαίο.=========Π.Α.

    .Υ.γ. Δυστυχώς η θεωρία του "ζωτικού χώρου " του Χίτλερ φαίνεται να αναγεννάται.Μαύρα νέφη στον ορίζοντα........----

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Χρόνια πολλά Ελλάδα μας! Οι Έλληνες στα δύσκολα πρέπει να είναι γροθιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Από τον Αμάραντο της Κόνιτσας οι Ιταλοί για πρώτη φορά πέρασαν την 28η Οκτωβρίου 1940. Οι λίγοι Έλληνες στρατιώτες που επάνδρωναν το μικρό φυλάκιο που βρισκόταν Β-ΒΔ του χωριού και σε μικρή απόσταση από αυτό έριξαν μερικές ντουφεκιές και συμπτύχθηκαν σύμφωνα με τις διαταγές που τους είχαν δοθεί. Οι πολυάριθμοι Ιταλοί συντεταγμένοι πέρασαν από τους δρόμους του χωριού χωρίς να δημιουργήσουν κανένα πρόβλημα. Τα πιτσιρίκια είχαν βγει στο δρόμο και τους χάζευαν. Ανάμεσα σε αυτά ήταν και ένας αδελφός της μάνας μου, τον οποίο κάποια στιγμή ένας Ιταλός αξιωματικός ρώτησε: «C'è un esercito greco?» (Υπάρχει ελληνικός στρατός;). Εκείνος, χωρίς φυσικά να καταλαβαίνει τη γλώσσα, του απάντησε: «C'è, C'è!».
    Οι Ιταλοί πέρασαν για δεύτερη φορά από τον Αμάραντο στις 23 Απριλίου 1941, όταν πια το μέτωπο είχε καταρρεύσει. Την ημέρα εκείνη το χωριό είχε πανηγύρι και σχεδόν κάθε οικογένεια είχε ψητό στο φούρνο. Περιττό να σας πω ότι δεν έμεινε φούρνος «ασύλητος»!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Μας συνεπήρε η μέρα και δεν είδαμε τις βροχές που φαίνονται στον ορίζοντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Μιας και ο λόγος για μαθήματα ιστορίας, ο Ιωάννης Μεταξάς διορίστηκε παράνομα πρωθυπουργός το 1936 από τον βασιλιά και η πρώτη του κίνηση ήταν να διαλύσει τη Βουλή (αποφάσιζε πλέον για τα πάντα με νομοθετικά διατάγματα), ενώ ούτε ένα μήνα μετά έδωσε εντολή για την αιματηρή καταστολή απεργίας εργατών στη Θεσσαλονίκη με τραγικό απολογισμό 12 νεκρούς και πάνω από 280 τραυματίες. Στις 4 Αυγούστου 1936, παραμονή μίας άλλης πανελλαδικής απεργίας, ανέστειλε και την ισχύ του Συντάγματος,εγκαθιδρύοντας τη δικτατορία. Τα κόμματα απαγορεύτηκαν, τα βασανιστήρια σε αστυνομικά τμήματα ήταν καθημερινότητα, πολλοί αντιφρονούντες εξορίστηκαν και πέθαναν σε άθλιες συνθήκες από αρρώστιες.

    Δεν μπορεί να τον αθωώσει και να τον ξεπλύνει, λοιπόν, το "Όχι", που είπε σε μεγάλο βαθμό καθ' υπόδειξη της βρετανικής κηδεμονίας. Άλλωστε, το "Όχι" το έκαναν πραγματικότητα οι χιλιάδες άγνωστοι Έλληνες που πολέμησαν τόσο το 1940, όσο κατά την εθνική αντίσταση στα χρόνια της κατοχής στη συνέχεια. Μην δίνουμε αξία σε πολιτικούς που δεν την αξίζουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Χρόνια πολλά Ελλάδα!
    Αυτή είναι μια ανάρτηση του δασκάλου με καθαρά πληροφοριακό στόχο και έμμεσα διδακτικό όπου εν τέλει ο αναγνώστης αποκομίζει -εφόσον έχει βεβαίως καθαρό μυαλό και μπορεί να κατανοεί στοιχειωδώς την πρόθεση ενός συγγραφέα- ότι το «έπος» οφείλεται στην κοινή συστράτευση όλων των Ελλήνων.
    Είναι απορίας άξιο πώς κάποιοι παρερμηνεύουν προθέσεις, θέσεις και διεκδικούν την απόλυτη αλήθεια φορώντας τις παρωπίδες τους λες και πρέπει οπωσδήποτε κανείς να ταχθεί φανατικά υπέρ ή κατά του ενός ή του άλλου κόμματος, του ενός ή του άλλου προσώπου κλπ. Εγώ προτιμώ να κρίνω τις πράξεις πρώτα ενός πολιτικού ή κόμματος με βάση όσα γνωρίζω, διαπιστώνω, καταλαβαίνω και όχι να σταυρώνω ή να υπερθεματίζω ανεξάρτητα από τα έργα/πράξεις του καθενός στο εκάστοτε συγκείμενο.
    Και για να καταλήξω κι εγώ λέγοντας τα δικά μου:
    «Τι τις θες, ρε κόσμε, τόσες άδειες γλώσσες;
    Δε θα τις ξορκίσεις έτσι τις σιωπές σου.
    Λες και ντε και σώνει κάποια απ’ τις τόσες
    θα σ’ ελευθερώσει από τη Βαβέλ σου.

    Το εμπέδωσα το πράγμα
    η σιωπή μας είναι τραύμα πια.»
    Στίχοι του Γεράσιμος Ευαγγελάτου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Χθες στον Πεντάλοφο Βοΐου τιμήθηκε με πλακέτα η κα Ευσταθία (Στάθα), μακρινή μου συγγενής και μία από τις τελευταίες επιζούσες γυναίκες της Πίνδου, 102 ετών, στη θέση του ομώνυμου αγάλματος, στην πλατεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το μεγαλύτερο ταξίδι της γιαγιάς μου ήταν το ταξίδι Αμάραντος - Βοβούσα που είχε κάνει μαζί με άλλες γυναίκες του χωριού τις πρώτες μέρες του πολέμου. Ακόμα αντηχούν στα αφτιά μου οι διηγήσεις της που αμέτρητες φορές ο αδελφός μου κι εγώ είχαμε ακούσει!
      Καλημέρα σε όλους.

      Διαγραφή
  17. Πρέπει να είμαστε ενωμένοι και όχι χωρισμένοι και διχασμένοι. Δύσκολες εποχές έρχονται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ισχύει αγαπητέ ανώνυμε.Δύο ολέθριους διχασμούς του περασμένου αιώνα τους πληρώσαμε πολύ ακριβά........=============Π.Α.

      Διαγραφή
    2. Καλημέρα σας. Ήμουνα τριήμερο στο Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης στον Γράμμο. Αξιέπαινη η προσπάθεια της Βουλής των Ελλήνων, των τοπικών παραγόντων των ΟΤΑ, του Συλλόγου Γυναικών Νεστορίου, των υπεύθυνων του Πάρκου και των εντόπιων κατοίκων προς αυτήν την κατεύθυνση. Το προτείνω ανεπιφύλακτα για επίσκεψη σε όλους!

      Διαγραφή
  18. Κλείνοντας τα της Εθνικής μας επετείου,εν είδει επιμυθίου,ας αναφέρω τα λόγια του Κωστή Παλαμά "Η μεγαλοσύνη των λαών δεν μετριέται με το στρέμμα ,με της καρδιάς το πύρωμα μετριέται και με το αίμα".Καληνύχτα σε όλους.=========Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Κανονικά δεν θα έπρεπε να μετριέται, όμως, ούτε με το αίμα, αλλά μόνο με τον πολιτισμό, με τη συμβολή του κάθε λαού στην πρόοδο και την ανάπτυξη της επιστήμης. Γιατί δεν θα έπρεπε να γίνονται πόλεμοι. Είναι στο χέρι των ανθρώπων να σταματήσουν. Δεν πρόκειται για φυσικό φαινόμενο. Είναι θέμα βούλησης να ζήσουν όλοι οι λαοί ειρηνικά. Και ίσως να είναι και πιο εύκολο απ' ό,τι φαίνεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. μονο που στην βουληση της ανθρωπινης φυσης υπαρχει το θελημα του πολεμου το οποιο πρεπει οπωσδηποτε να καταπολεμηθει.ομως θα καταπολεμηθει;

      Διαγραφή