Στα… χάι του το Ημερήσιο Θερμομετρικό Εύρος!

Στην ορεινή Αρκαδία, του Σταύρου Παυλόπουλου

Βαρομετρικά χαμηλά, συνοδευόμενα από μέτωπα κακοκαιρίας, εξακολουθούν να επηρεάζουν με βροχές και καταιγίδες τη δυτική και τη βόρεια Ευρώπη. Στην περιοχή μας, το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή), το κύριο χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι οι ενισχυμένοι Β-ΒΑ άνεμοι (όψιμα μελτέμια), οι οποίοι στο Αιγαίο θα έχουν ένταση 6 με 7 μποφόρ. Αναφορικά με τις λοιπές βασικές μετεωρολογικές παραμέτρους, οι πιθανότητες βροχών είναι ελάχιστες και η θερμοκρασία στις ανατολικές και βόρειες περιοχές της χώρας θα σημειώσει μικρή πρόσκαιρη πτώση. 


Το Σάββατο (22/10), αναμένεται σχεδόν παντού ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα παρουσιάσουν βαθμιαία εξασθένηση και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές της. Οι ελάχιστες θερμοκρασίες θα είναι χαμηλές ιδιαίτερα στο εσωτερικό της ηπειρωτικής Ελλάδας. 

Την Κυριακή (23/10), προβλέπεται και πάλι ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα πνέουν ΒΔ 3 με 5 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο (μέγιστες τιμές ως τους 27 βαθμούς). 

Τη Δευτέρα (24/10), τα νέα στοιχεία στην εξέλιξη του καιρού θα είναι η επικράτηση Β-ΒΑ ανέμων με ένταση ως τα 6 μποφόρ (Αιγαίο) και η μικρή πρόσκαιρη πτώση της θερμοκρασίας στα ανατολικά και τα βόρεια. 

Την Τρίτη και την Τετάρτη (25 & 26/10),προβλέπεται παντού ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 5 μποφόρ και η θερμοκρασία θα φθάσει τους 29 βαθμούς. 

Τέλος, με αρκετά καλό καιρό θα περάσουν και οι υπόλοιπες ημέρες της εβδομάδας.


Υ.Γ. Το Ημερήσιο Θερμομετρικό Εύρος (ΗΘΕ) είναι η διαφορά μεταξύ της μεγίστης και της ελάχιστης θερμοκρασίας ενός εικοσιτετραώρου. Από πρακτικής πλευράς, το μεγάλο ΗΘΕ θέλει «ντύσιμο κρεμμύδι» (αλλιώς ντύσιμο σε στρώσεις ή ντύσιμο μιλφέιγ).



28 σχόλια:

  1. Ο γαρμπής έχει επικυρηχθεί, άκουσα. Αν δεν εμφανιστεί και στις...αρχές Νοεμβρίου, δεν τον βλέπω καλά από τις.....Αρχές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ο χειμωνας δεν κρινεται απο το αν θα βγαλει "γαρμπη" στης αρχες νοεμβριου.

      Διαγραφή
    2. Ναι. Ειπώθηκε κάτι τέτοιο;

      Διαγραφή
  2. Προσοχή και στους ιούς, γιατί εγώ προσωπικά και μετά από χειρουργείο, τσίμπησα για δεύτερη φορά τον άτιμο τον covid. Στα καιρικά τώρα, ας ελπίσουμε ο Νοέμβρης να αλλάξει την ατμοσφαιρική κυκλοφορία και να φέρει τις πολυπόθητες βροχές.
    Καλησπέρα στην παρέα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. τελικα μερικοι σε διαφορες καιρικες σελιδες που δηλωναν οτι ο φετινος οκτωβριος θα ειναι μηνας απο τα παλια επεσαν παταγωδως εξω.ουτε βουλομενο γραμμα στο φλυτζανι να διαβαζαν με τον φετινο οκτωβριο να περναει σε ολη την χωρα ανυδρος με λιγα νερα και θερμοκρασιες που στα τελη του μηνος θα σκαρφαλωσουν σχεδον σε καλοκαιρινα επιπεδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Όμορφη φωτογραφία από το υπέροχο Μαίναλο. Δάσκαλε ευχαριστούμε για τις "ενδυματολογικές" προτάσεις! Όσο για τον καταραμένο αντικυκλώνα, είχα γράψει πριν μια εβδομάδα ότι δεν το έχει δύσκολο να μείνει εκεί τρεις εβδομάδες και λόγω κλιματικής κρίσης και παραπάνω...φαίνεται πως έτσι θα γίνει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τώρα με βάζετε στον πειρασμό, κε. Ζιακόπουλε, να υποκύψω στην "διαστροφή" του επαγγέλματός μου και να σας διορθώσω λόγω έλλειψης ακριβολογίας. Καθώς μιλάμε για τη διαφορά της ελάχιστης από τη μέγιστη θερμοκρασία, το εν λόγω εύρος δεν είναι του θερμομέτρου αλλά της θερμοκρασίας. Συνεπώς δεν είναι θερμομετρικό αλλά θερμοκρασιακό - το δεύτερο επίθετο είναι το σωστό. Εκτός και αν εννοείτε το διάστημα/την απόσταση που καλύπτει ο υδράργυρος πάνω στο θερμόμετρο. Αυτό όντως, είναι ένα θερμομετρικό εύρος! Αλλά νομίζω ότι δεν εννοείτε αυτό...
    Σχολαστικισμός, το ξέρω, αλλά η ακριβολογία είναι ένα από τα διακριτικά του επιστημονικού λόγου.

    Φιλικά

    Παναγιώτης - Φιλόλογος
    Χανιά Κρήτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θερμοκρασιακός: ο αναφερόμενος στη θερμοκρασία.
      Θερμομετρικός: ο έχων σχέση με το θερμόμετρο, τη θερμομέτρηση ή τη θερμομετρία.
      Το έχω διδαχθεί ως Ημερήσιο Θερμομετρικό Εύρος.
      Το έχω δει και ως Ημερήσιο Θερμοκρασιακό Εύρος.
      Νομίζω ότι πρόκειται για το ίδιο πράγμα. Προσωπικά, είμαι υπέρ του θερμομετρικού.
      Ευχαριστώ πολύ, φίλε μου.
      Και με άλλες τέτοιου είδους παρεμβάσεις να χαρούμε!

      Διαγραφή
  6. διαβαζα σε καποιες αλλες καιρικες σελιδες στο διαδυκτυο καποιους να δηλωνουν απο αρχες σεπτεμβριου οτι εξασθενησε η δυναμικη της ζεστης στην αφρικη και οτι συγκεντρωνεται το κρυο στην ρωσια και την υπολοιπη βορεια ευρωπη.
    και το αποτελεσμα?θερμη εισβολη στα τελη οκτωβριου που μπορει να δωσει μεγιστες μεχρι και 30αρια στα ηπειρωτικα αποδεικνυοντας για μια ακομα φορα τις σαχλαμαρες και τις αερολογιες ορισμενων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Συνήθως αυτοί οι περίοδοι ασυνήθιστα καλού καιρού τελειώνουν με ακραία φαινόμενα. Το πότε είναι είναι άλλη ιστορία. Ισως να περιμένουμε και τον μισό Νοέμβριο . Πάντως δεν φαίνεται καμία αλλαγή διάθεσης του καιρού.

    Σίγουρα όσοι κάνουν διακοπές, ακόμα, ή σκέφτονται να πάνε θα φύγουν με την πρώτη ευκαιρία.

    Γιάννης
    Νέα Φιλαδέλφεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σωστή παρατήρηση. Και ο Νοέμβριος έχει ...ποινικό μητρώο.(Δ)

      Διαγραφή
    2. Με την προυπόθεση να είναι υψηλές οι θερμοκρασίες που προηγούνται.(οι οποίες πέφτουν στα φυσιολογικά απο παρασκευή).Γενικά δεν υπάρχει τέτοια σύνδεση του καιρού εκτός αν μιλάμε για μεγάλες περιόδους ξηρασίας.

      Διαγραφή
  8. Από σήμερα 21/10 το πρωί, σαν να τσίμπησαν 1-2 βαθμούς και οι ελάχιστες θερμοκρασίες, τουλάχιστον στην Αττική. Και η Πέμπτη 20/10 ήταν η πιο ζεστή από τις τελευταίες δέκα μέρες, παρά το γεγονός ότι εξακολουθούσε να πνέει ένα βοριαδάκι, που σήμερα πρόσκαιρα θα ενισχυθεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλημέρα με 15 βαθμούς κελσίου κ 7 μποφόρ Μυτιλήνη. Δάσκαλε ήθελα να ρωτήσω Εάν διαθέτετε στοιχεία για την ανομβρία που πλήττει το βόρειο Ανατολικό Αιγαίο. Έχει να βρέξει από τον Μάρτιο. Η ζημιά που έγινε φέτος στον ελαιοκαρπο, σε κάποιες περιοχές ξεπερνάει το 30 τοις εκατω.Από τον Μάρτιο που είχαμε παγωνιες κ χιόνια ξεκίνησε ουσιαστικά το κακό .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δυστυχώς και η Βορειοανατολική Ελλάδα - Θράκη έχει πληγεί από την ανομβρία που περιγράφεις. Με εξαίρεση τον Ιούνιο είχαμε πολλές βροχές εδώ και πολλούς μήνες είμαστε αρκετά κάτω υετικα.

      Διαγραφή
  10. Το θερμοκρασιακό εύρος είναι δεδομένο μέχρι στιγμής,αλλά με την κλιματική αλλαγή δεν μπορεί να είναι κανένας σίγουρος,καμία βροχή της προκοπής θα δούμε δάσκαλε ,τι βλέπει το έμπειρο μακρινό ματάκι σας, Χρήστος από την συνεφιασμενη Όθρυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. λοιπόν για να βοηθήσω και εγώ που ξυπνώ στο Ανω Βόιο με 1 βαθμό και πάχνη και φθανω σε 6 ωρες περίπου στους 20 βαθμούς το ντύσιμο κρεμύδι εχει τα εξής
    α)Από μεσα ισοθερμικό και κατά την διάρκεια του υπνου καθως δεν ξερεις αν το κουτσουρο που εχεις αφήσει στην σόμπα καει σιγά σιγά η θα σβήσει οποτε ξυπνάς αρχαίος.
    β)για να βγείς ελάχιστα έξω πριν τις 1000 βάζεις και μαυρο εσωτερικό γουνάκι από παλιό δεμράτινο μπουφάν που δεν στο πέταξε η μάνα γιατί μαζευε τα παντα
    γ)Το ισοθερμικό και το γουνάκι παραμένει μεχρι να καθαρίσεις την σομπα από χθες και νατην ξαναγεμίσεις και να την ανάψεις.
    δ)Στις 1000 ξαναβγαίνεις εξω βλεπεις οτι η παχνη ελιωσε και οτι αρχίζει να καιει ο ηλιος εδω δειλα βγαίνει το γουνακι ,η σομπα εχει ανάψει για τα καλά.
    στις 11.30 βγαζεις και το ισοθερμικό ξεχνάς την σόμπα και εχεις φυγει εξω να απολαυσεις ορίζοντα."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Περαστικά σου Νίκο,εύχομαι το καλύτερο για σένα και την οικογένειά σου.
    Στα καιρικά τώρα, όπως ακριβώς λεει ο τίτλος που έβαλε ο δάσκαλος, έτσι ακριβώς κυλά ο καιρός και στην περιοχή μου.
    Θερμοκρασία σε μονοψήφιο νούμερο το πρωί και το μεσημέρι ανάλογα με την ένταση του ανέμου και ενίοτε της όποιας συννεφιάς(λόγω του βορια) "ανεβοκατεβαινει" τους 20 βαθμούς.
    Παρόλο που όλα δείχνουν ότι δεν έχει σκοπό να φθινοπωριασει και η ανησυχία είναι διάχυτη σε όλους, εγώ πιστεύω πως τα πράγματα θα κυλήσουν αρκετά καλά και μάλιστα ο επερχόμενος χειμώνας δεν θα είναι καθόλου "ασχημος",αλλά πολύ ενδιαφέρον.
    Καλημέρα σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. "Ο χειμώνας θα είναι ενδιαφέρων" δεν γράφεται κανονικά; Με "ω", επειδή ο χειμώνας είναι γένους αρσενικού. Θα ήθελε "ο", αν γράφαμε "ο χειμώνας θα έχει ενδιαφέρον", διότι σε αυτή την περίπτωση είναι "το ενδιαφέρον", γένους ουδέτερου. Για τον ίδιο λόγο, γράφουμε "δίνω το παρών" με "ω" και όχι με "ο". Αντίθετα, το "παρόν άρθρο" γράφεται με "ο", επειδή είναι ουδέτερο. Τι λένε, όμως, και οι φιλόλογοι του blog;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ετσι είναι που το λες αγαπητέ ανώνυμε .Όμως είμαι βέβαιος ότι δεν πρόκειται περί αγνοίας του γράφοντος ,αλλά περί ιδιοτύπου γλωσσικής συμφύρσεως.

      Διαγραφή
    2. Ετσι είναι αγαπητέ ανώνυμε.Είμαι βέβαιος όμως ότι δεν πρόκειται περί αγνοίας του γράφοντος ,αλλά περί ιδιοτύπου γλωσσικής συμφύρσεως. Θα είναι ενδιαφέρων+ θα έχει ενδιαφέρον ,συμφύρονται σε "θα είναι ενδιαφέρον". Την ίδια ερμηνεία έχει και το επώνυμο Μαντζαβίνος,αφού το κρασί δεν τρώγεται!.=========Π.Α.

      Διαγραφή
  14. Καλησπέρα Αποστόλη,το θέμα δεν είναι εάν είμαι ή όχι παιχταράς,αλλά εάν μπαίνει η "μπάλα "(υετος) στο "πλεκτό "...!!
    Πιστεύω ότι θα έχουμε πολλά και ενδιαφέροντα να απολαύσουμε τον χειμώνα που έρχεται .
    Εδώ θα είμαστε,ελπίζω...
    Καλό βράδυ σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή