Ψυχραιμία, φίλοι μου!

Σύμφωνα και με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, αρχίζει παρατεταμένη περίοδος υψηλών θερμοκρασιών, η οποία θα κρατήσει και την επόμενη εβδομάδα.

Αναφορικά με την ένταση του καύσωνα, όλα δείχνουν ότι στην πρώτη φάση του (Παρασκευή - Σάββατο) στις περισσότερες από τις κατά τεκμήριο πιο θερμές περιοχές της χώρας οι μέγιστες θερμοκρασίες θα κυμανθούν από 41 ως 43 βαθμούς, αλλά στη δεύτερη φάση του φαινομένου (Κυριακή - Τετάρτη) αναμένεται κάμψη των υψηλών θερμοκρασιών κυρίως στην ανατολική Ελλάδα. Το αίτιο αυτής της αλλαγής είναι η επικράτηση Β-ΒΑ ανέμων (μελτεμιών) με ένταση 5 με 7 μποφόρ.


Αναφορικά με την εξέλιξη του καιρού στο δεύτερο μισό της επόμενης εβδομάδας, διαφαίνονται: (α) εξασθένηση των Β-ΒΑ ανέμων και (β) επάνοδος των υψηλών θερμοκρασιών στα επίπεδα των 41 με 43 βαθμών σε όλη την ηπειρωτική χώρα.

Καλημέρα σε όλους.

54 σχόλια:

  1. Καλημέρα κύριε Ζιακόπουλε, σας είδαμε και στην χτεσινή σύσκεψη στο υπουργείο και πολύ σωστά δεν γίνεται να λείπει από εκεί ο κορυφαίος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το κερασάκι για το τέλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. -1 και 0 β. Κελσίου τα τρία τελευταία πρωινά στο Βαθύσταλο Παρνασσού. Μη μασάτε τίποτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρήστο ενοικιαζόμενα έχει εκεί ? ας είναι και στο +10 ! ..... με χιουμοριστική διάθεση, ευσεβείς πόθοι !

      Διαγραφή
    2. Γειά σου Γιάννη. Απαγορεύονται τα ενοικιαζόμενα εκεί. Είναι αλπική ζώνη. Παρακάτω, προς τα χωριά, είναι εντάξει;

      Διαγραφή
  4. Το θέμα δάσκαλε είναι να μην συνεχίσει και πέραν της άλλης εβδομάδας με κορύφωση και "καουμαι"πραγματικά Χρήστος από Όθρυς με την ζέστη υποφερτή μέχρι στιγμής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι νωρίς ακόμα για την άλλη βδομάδα και μετά. Απόδειξη ότι σήμερα στο Φάληρο η θερμοκρασία ξεπέρασε με το ζόρι τους 32 βαθμούς, χάρη στη θαλάσσια αύρα, αλλά και στο εσωτερικό της Αττικής είναι γύρω στους 35β., ενώ πριν μία βδομάδα τα μοντέλα έδιναν την Τετάρτη 12/7 ως την πρώτη μέρα του καύσωνα με γενικευμένα 40άρια. Και οι θερμοκρασίες της Πέμπτης θα είναι επίσης χαμηλότερες από ό,τι φαινόταν μία βδομάδα πριν.

      Για τη συνέχεια έχει ο καιρός. Άλλωστε, ο τζίφος έχει βγάλει και κάτι βροχούλες για την επόμενη εβδομάδα. Τώρα φαίνονται ασήμαντες και να επηρεάζουν πρόσκαιρα τη βορειοανατολική Ελλάδα, ωστόσο, όταν κανείς δεν μπορεί να ξέρει από τώρα, αν εκείνες τις μέρες θα έχουμε τελικά συνέχιση του καύσωνα ή επιστροφή της αστάθειας. Το αναφέρω αυτό, διότι κι άλλες φορές φέτος το καλοκαίρι έβγαλε ο τζίφος σκόρπιες βροχές στις 7-10 μέρες που τελικά αποδείχτηκαν γενικευμένη αστάθεια, όταν έφτασε εκείνη η ώρα.

      Μέρα, μέρα, λοιπόν, οπότε το μόνο σίγουρο είναι οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες της Παρασκευής και του Σαββάτου 14-15/7. Καλό είναι να αποφύγουμε απερισκεψίες, όπως να καθόμαστε πολλή ώρα στον ήλιο, αλλά και την έντονη σωματική δραστηριότητα και άσκηση, ωστόσο, δεν χρειάζεται και πανικός. Είναι ένα μικρό θαύμα της φύσης ο ανθρώπινος οργανισμός. Εκεί που φαινόμαστε τόσο ευάλωτοι, την ίδια στιγμή είμαστε και τόσο ανθεκτικοί. Από τη χειμερινή κολύμβηση έχω διαπιστώσει ότι ισχύουν και τα δύο.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    2. Και όμως σήμερα σε περιοχές της ανατολικής κ βόρειας κεντρικής χώρας είχαμε μπαμ μπαμ τα πρώτα 39αρια και 40αρια Βαγγέλη.

      Διαγραφή
    3. Μέγιστη Αττική 38 βαθμοί.. Νέα φιλαδελφεια ΕΜΥ... Οπότε βαγγελη τι να λέμε....

      Διαγραφή
    4. Kαλά για τον σταθμό της ΕΜΥ στην Φιλαδέλφεια τα έχω πει. Δεν γίνεται σταθμός μέσα στο άλσος να πιάνει τόσο. 37c είχανε τα πατήσια μέσα στο τσιμέντο.

      Διαγραφή
    5. Και το πιο προκλητικό είναι ότι τελικά η μέγιστη είναι 39.1!!! Οπότε 1+ τσίμπημα άνετα.

      Διαγραφή
  5. Άρχισαν τα κάλπικα 39αρια και 40άρια από τους αυτόματους της ΕΜΥ...

    Σουφλί - Λαμία από ΕΜΥ και το γνωστό Κρανίδι απο ΕΑΑ...

    Και υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που τους δίνουν σημασία και δεν μπορουν να καταλάβουν αυτό που έχουν τονίσει ακόμα και επαγγελματίες μετεωρολογοι, οτι τσιμπανε δηλαδη...

    38άρι έχουμε φτάσει στη Λάρισα από όλους τους Davis της περιοχής και 37 από τον κλασικό κλωβό stevenson της ΕΜΥ. Νομίζω ότι θα πλησιάσουμε τους 39 βαθμούς Κελσίου στη Λάρισα σήμερα στην πόλη τουλάχιστον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι όχι μόνο αυτό αγαπητέ. Οι θερμοκρασίες τους φτάνουν και στα δελτία ειδήσεων και τις διαβάζουν οι παρουσιαστές και οι αγνώμονες "wannabe" μετεωρολόγοι. Το έχω δει να συμβαίνει αυτό τα περασμένα χρόνια να συμβαίνει αυτό.

      Διαγραφή
    2. Αν πάρουμε ως σημείο αναφοράς τους κλασικούς κλωβούς Stevenson, οκ να δεχτούμε ότι "τσιμπάνε" οι αυτόματοι της ΕΜΥ που δε διαθέτουν κλωβό με μηχανικό αερισμό. Για την περίπτωση όμως του σταθμού στο Κρανίδι, αν δεν έχουμε αποδείξεις για τις υποτιθέμενες λανθασμένες καταγραφές που παρατηρούνται μόνο με Δ-ΒΔ, καλό είναι να μένουμε στις υποθέσεις και όχι να μιλάμε με βεβαιότητα... πόσω μάλλον όταν όλα αυτά τα χρόνια που λειτουργεί ο σταθμός και παρατηρείται αυτή η ιδιαιτερότητα, δεν έχει υπάρξει ενημέρωση για δυσλειτουργία από τον επίσημο φορέα (ΕΑΑ) που διαχειρίζεται το σταθμό.

      Διαγραφή
  6. "Μετρημένη¨" ανάρτηση ,ευχαριστούμε.
    Πάντως , καλούμεθα να επιδείξουμε ψυχραιμία ,αν και,ως συγκαταλεγόμενοι στα ανώτερα θηλαστικά, ανήκουμε στα θερμόαιμα όντα !.----=====Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Κοινώς... Την κάτσαμε παιδες. Θα έχουμε επανάληψη του καλοκαιριού 2021..δυστυχως..ερχονται δύσκολες μέρες και δύσκολα χρόνια γιατί αυτά σίγουρα θα, τα ξαναβρουμε μπροστά μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χειρότερα φαίνεται πως θα έχουν τα πράγματα από το 2021.
      Φαίνειται οτι το 2021 αποτελούσε μια πρόγευση για το τι θα ακολουθήσει φέτος διότι οι πρόβλεψεις δείχνουν ακραίες ζέστες και να τραβούν πολλές μέρες.

      Διαγραφή
    2. Παιδιά το έχουμε ξαναζήσει με καύσωνες διαρκείας το 1987 και 1988.Απλά τώρα έχει τρομολαγνεία

      Διαγραφή
  8. Καλησπέρα από τη νεφελώδη σήμερα Στοκχόλμη με αεράκι και μέγιστη στους 21-22c.Μάκης Στοκχόλμη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. NW Pindos
    Καλησπέρα Δάσκαλε, καλησπέρα σε όλη την παρέα! Μιας και διανύουμε τέτοιες μέρες καύσωνα ειδικά από αύριο και μετά, θυμήθηκα τώρα, με αφορμή και όσα γράφει ο Χρήστος παραπάνω, κάτι καταστάσεις από τα παλιά αξιομνημόνευτες. Θυμήθηκα ειδικότερα ότι τέτοια εποχή (μέσα Ιουλίου) το 1987, 3-4 φορές την δεκαετία του 90 και νομίζω και το καλοκαίρι του 2003 είχαν κρατηθεί κατά τόπους χιόνια στον Σμόλικα όλο το καλοκαίρι από τις χιονοπτώσεις του χειμώνα, που είχε προηγηθεί, ενώ το 1987 και το 1993 νομίζω το χιόνι σε διάφορα σημεία συνάντησε το χιόνι του επόμενου χειμώνα!!
    ΥΓ1. Από εδώ το είχα, από εκεί το είχα πάλι με χιόνια ασχολούμαι μες στο καταλόκαιρο!! Πολλές φορές βέβαια μέχρι σήμερα στα ψηλά χωριά της ΒΔ Πίνδου (1300μ. και πάνω) έχω βιώσει θερμοκρασίες +5, +7 ειδικά κοντά στον 15 Αύγουστο!!
    ΥΓ2. Κατά τη γνώμη μου ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης του καύσωνα είναι η φυγή προς τα ορεινά. Η θάλασσα είναι ωραία με 35, 36, 37 άντε 38 βαθμούς και με καθαρή ηλιόλουστη ατμόσφαιρα. Με το θολό τοπίο και την μούχλα του καύσωνα δεν μπορείς να χαρείς θάλασσα (κατά τη γνώμη μου).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τον Οκτώβριο του 2014 έχω φωτογραφία από την κορυφή του Σμολικα με χιονι( χιονουρα) κάτω από την κορυφή Μοσια ειναι η δεύτερη μεγαλύτερη του Σμολικα.

      Διαγραφή
  10. Λοιπόν σήμερα νομίζω άκουσα από την κόρησας ίσως το κρισιμότερο σημείο ....που πρέπει να μας απασχολήσει που είναι το μελτέμι της Κυριακής...το οποίο θα έρθει μετά από τρείς μέρες καύσωνα...και θα τα βρεί όλα στεγνά.Και για να πάμε λίγο στα πιο άγρια.
    Σήμερα έτρεξα στο Σέιχ Σού...διαπίστωσα 'οτι η χαμηλή βλάστηση ...δεν έχει αποψηθλωθεί.. και από την άλλη οι δασικοί δρόμοι λόγω των βροχών έχουν διαβρωθεί με αποτέλεσμα σε πολλά σημεία απλά να μην υπάρχουν και να υπάρχουν χαντάκια και βράχια.Ο δασικός δρόμος να σημειωθεί είναι μία από τις κρισιμότερες επιχειρησιακές μεταβλητές.
    Με αυτά λοιπόν....συγκροτείται εκείνο το πλαίσιο.....που επιτρέπει την εκδήλωση και την εξάπλωση της πυρκαγιάς,όταν δε με παραλείψεις σου το συγκροτείς ονομάζεται παράβαση καθήκοντος.Επειδή δεν κάθομαι να βρώ τα υλικά αρμόδια όργανα...ας δώ ενα ρεπορτάζ και μία αυτεπάγγελτη...εισαγγελική έρευνα για αυτές τι παραλείψεις να χαρώ και εγώ μια φορά.Δεν ξέρω τι εικόνα έχουν οι υπόλοιποι σύντροφοι...για τα δικά τους δάση."θωμάς"
    υ.γ. δεν θα τάγραφα όλα αυτά...αλλά μιλάμε για πεύκο...και μία πόλη που οικοδομικά...ασφυκτιά στα όρια της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλησπέρα από το Brighton. Είναι δύσκολο να είσαι έστω και λίγο αισιόδοξος όταν οι climate scientists (πώς θα τους λέγαμε στα Ελληνικά?) έχουν έρθει προ εκπλήξεως με τα απανωτά ρεκόρ που σπάνε τον τελευταίο καιρό. https://twitter.com/edgarrmcgregor/status/1678877083093848064

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κλιματολόγοι λέγονται. Ωστόσο έχω παρατηρήσει να προσπαθεί ο καθένας να εξηγήσει στα κανάλια αυτά που συμβαίνουν λέγοντας το μακρύ του και το κοντό του. Ο ένας λέει κάνει κρύο γιατί υπάρχει ηφαιστιακή σκόνη και μετά έρχονται τα ρεκόρ θερμότητας, ο άλλος λέει λόγω του Ελ-Νίνιο θα βρέχει πολύ στη βορειοδυτική Ευρώπη, λες και δεν συμβαίνει ενίοτε αυτό τα καλοκαίρια. Το μόνο σίγουρο είναι ότι τα φαινόμενα γίνονται πιο έντονα λόγω κλιματικής αλλαγής.

      Διαγραφή
    2. Κλιματολόγοι ονομάζονται. Επίσης, πρέπει να είναι κάποιος αισιόδοξος για να αντιμετωπίζει τις δυσκολίες της ζωής, που είναι άλλες φυσικά και όχι ένας καύσωνας λίγων ημερών. Παρεμπιπτόντως, μόνο στην νότια Ισπανία ξεπέρασε την Τετάρτη 12/7 η θερμοκρασία τους 40 βαθμούς στη Μάλαγα και τη Σεβίλη, ενώ η μέγιστη στη Μεσόγειο ήταν οι 41,2 βαθμοί στην Τύνιδα (πρωτεύουσα της Τυνησίας), σύμφωνα με γράφημα του meteo.gr. Και εκεί έχει ήδη αρχίσει ο καύσωνας.

      Στην Ιταλία, που επίσης έχει αρχίσει ο καύσωνας η μέγιστη ήταν οι 39,3 βαθμοί στο Μπάρι και στην Ελλάδα οι 39,7 βαθμοί στη Λάρισα. Η Θεσσαλονίκη μετά βίας ξεπέρασε τους 35β., η Αθήνα τους 37β. (Πατήσια), ενώ παραθαλάσσιες περιοχές της Αττικής είχαν κάτω από 33 βαθμούς. Και η Μασσαλία στη Γαλλία είχε και κάτω από 30 βαθμούς.

      Η νύχτα ήταν, επίσης, μια χαρά, μόνο ακριβώς δίπλα στη θάλασσα ένιωθες κάπως την υγρασία. Και όπου υπήρχαν πολλά κτίσματα η ζέστη ήταν περισσότερη από σημεία με δέντρα και άδεια χωράφια, σε έναν περίπατο που κάναμε. Προς το παρόν μία χαρά πάει το πράγμα, έχουμε φτάσει στις 14 Ιουλίου και η θερμοκρασία πασχίζει ακόμα να ξεπεράσει τους 40 βαθμούς όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και πανευρωπαϊκά. Αν δεν ξεσπάσει και καμία μεγάλη πυρκαγιά, θα είναι πράγματι όλα καλά.

      Προσωπικά, είμαι αισιόδοξος, αφού ο καύσωνας δεν δείχνει να έχει τη δυναμική του 2021 και του 2017. You feel it in the air...
      https://www.meteo.gr/article_view.cfm?entryID=2824
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
  12. Δάσκαλε η διάρκεια του φαινομένου είναι σπανια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Κρίσιμες οι παρατηρήσεις σου αγαπητέ "Θωμά ".Λίγο -πολύ παντού τα ίδια .Σπάνιες οι εξαιρέσεις.Σαυτή την κλίμακα που αναφέρεσαι (αστική -περιαστική ζώνη, επαρχιακοί δρόμοι , κ.λ.π. ) είναι επιβεβλημένη και εφικτή η επιμελημένη αποψίλωση (ψηλός-ψιλός) απο τα ξερά χόρτα.Επίσης σωτήρια είναι η απομάκρυνση κάθε καύσιμης άχρηστης ύλης ,αλλά και η αποκλάδωση στα κατώτερα σημεία του κορμού των δέντρων ,καθώς και η αραίωσή τους κατά την κρίση της υπεύθυνης δασικής υπηρεσίας . Αυτές ,ίσως και κάποιες άλλες, οι απλές και φ θ η ν έ ς δράσεις,θεωρώ ότι μπορεί να αποβούν ευεργετικές.
    Αυτά από έναν μη ειδικό αλλά......διακεκαυμένον ! . -----====Π.Α.

    Υ.γ.Η χαλέπιος πεύκη είναι ιδαίτερα εύλεκτη και χρήζει ιδιαίτερης μεταχειρίσεως .Οι δασικοί ξέρουν.......-

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ Π.Α....για να το χαλαρώσω λίγο ποτέ μου δεν κατάλαβα την εμμονή με το πεύκο...η πατρίδα μας...σε πολλά σημεία...της μπορεί να δεχθεί βελανιδιά...ένα δέντρο...που είναι πραγματικά...ευλογημένο για πολλούς λόγους...,αλλά εδώ μιλάμε για το θέατρο του παραλόγου...στην Αθήνα.παλιότερα ..την γέμισαν φοίνικες...αντί να βάλουν κανένα πλάτανο...να δροσίζονται....όποιος παρατηρήσει παλιές φώτο θα δεί στις πηγές της Αθήνας..πλατάνια..το Σέιχ Σου ήταν δάσος βελανιδιάς ...."θωμάς"

      Διαγραφή
    2. Η Ελλάδα μπορεί να δεχθεί σε όλα τα σημεία της σχεδόν βελανιδιά. Κάθε περιοχή έχει ενδημικές της βελανιδιές που αντέχουν στο κλίμα της. Δυστυχώς πάσχουμε από ιδεοληψίες ως κράτος. Αναδασώσεις με πεύκα και ευκαλύπτους παντού που είναι σαν να φτιάχνεις μπαρούτι για πολεμο, επειδή μεγαλώνουν (υποτίθεται) γρήγορα. Άλλα κράτη της Μεσογείου αναδασώνουν με ένα σωρό άλλα δέντρα που και πιο βραδύκαυστα είναι και σου δίνουν μια πιο πολύχρωμη, ποικιλόμορφη εικόνα

      Διαγραφή
  14. Καλησπέρα σε όλους. Δυο μέρες με θαλάσσια αύρα σε εμάς στην Καλλιθέα και τα νoτια προάστια μας καθυστέρησαν την άφιξη των υψηλών θερμοκρασιών. Η υγρασία όμως είναι δυσανάλογα υψηλή και δημιουργεί θέμα. Κατευθύνοντας τη συζήτηση που είχαμε σε προηγούμενη πρόγνωση, το Χαροκόπειο συνέχισε να καταγράφει υψηλότερες μέγιστες από το Γκάζι (όπως και όλο τον χρόνο) παρά τη θαλάσσια αύρα και πλησίασε τα Πατήσια. Αυτό πάει για όσους τις εξηγούν σε καταβατικούς ανέμους τόσο επίμονα. Θα ήθελα να παρακαλέσω ανθρώπους που δεν κατοικούν καν στον νομό Αττικής ή στη γενικότερη περιοχή να μην υπεισέρχονται σε θέματα μικροκλίματος της λέγοντας τις δικές τους θεωρίες, όπως δεν συμβαίνει και το αντίστροφο. Θεωρώ ότι υπάρχουν και αλλού λανθασμένες τιμές, οι οποίες οδηγούν σε λάθος εικόνα για το κλίμα μιας περιοχής όμως δεν μπορώ να το επιβεβαιώσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάριε αν περάσεις από εκεί και μπορείς βγάλε κάποιες φωτό με τα γύρω κτήρια και σε πιο σημείο είναι ακριβώς να το δούμε στο google. Έχεις απόλυτο δίκιο σε όλα και έχω την ίδια άποψη.

      Διαγραφή
    2. Θεωρώ ότι ο σταθμός στο Χαροκόπειο πηγαίνει κομπλε. Η τζιμπάς κάθε μέρα ή δεν τσιμπάς. Σήμερα πχ πηγαίνει χέρι χέρι με το Γκάζι ενώ ΣΚΑ και Μεταμόρφωση έδωσαν 39άρια.

      Kαταλάθος το άφησα αλλού το σχόλιο. Πχ τώρα το Ψυχικό έχει την υψηλότερη θερμοκρασία στο λεκανοπέδιο

      Διαγραφή
    3. Μην επιμένετε αγαπητέ. Μένω στη γειτονιά του Χαροκοπείου και παρακολουθώ το θέμα χρόνια. Μπορείτε να δείτε τις ετήσιες αναφορές από τους σταθμούς Γκάζι και Χαροκοπειο να δείτε πώς τσιμπάει το Χαροκοπειο στις μέγιστες. Βασίλη βεβαίως, πού μπορώ να τις ανεβασω;

      Διαγραφή
    4. https://oscar.wmo.int/surface/#/search/station/stationReportDetails/0-300-1-harokopioathens

      Καπου ωπα. Βγαζουμε λανθασμενο εναν σταθμο ΕΔΑΦΟΥΣ!! που πληροι τα κριτηρια WMO και βρισκεται εντος του κεντρου μιας ισχυρης αστικης νησιδας;;;;;;;;;;;
      Σοβαρα τωρα? Οπως και η συντηρηση που ειναι τακτικη απο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ του χωρου; Επισης το ειχα ξαναγραψει δειτε την συγκριση απολυτων μεγιστων ημερων σε ΑΠΘ των 2 αξιοπιστων σταθμων τους σε εδαφος και ταρατσα στο ΙΔΙΟ σημειο!!! 1.5 βαθμος διαφορα ΥΠΕΡ του εδαφους!! Που σε πολεις ειναι ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ.
      https://meteo3.geo.auth.gr/stations/orofi_Data.HTML
      https://meteo3.geo.auth.gr/stations/Parko_Data.HTML

      Διαγραφή
    5. Επίσης δειτε και τον Ντέιβις με αεριζόμενο κλωβό στα Πετράλωνα. Συμπίπτει κάθε φορά με την Καλλιθέα με διάφορες μισού βαθμού!!!! Λίγο λιγότερο η λίγο παραπάνω ανάλογα τον άνεμο

      Διαγραφή
  15. Οι θερμοκρασίες μετά από μια μικρή καμψη.
    από 16 έως και 20 του μήνα δυστυχώς και πάλι δείχνουν να περνούν την ανηφόρα και μάλιστα σε υψηλότερα επίπεδα από αυτής της εβδομάδας Ίσως εκεί να έχουμε και το μέγιστο των θερμοκρασιών Εκεί πλέον μιλάμε το για καύσωνα Δεν μου αρέσει η ζέστη όμως σαν φυσικό φαινόμενο είμαι υποχρεωμένος να το δεχτώ και να το υποστώ και δεν μου αρέσουν οι ρεβάνς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχουν μεγάλο βαθμό επισφάλειας οι εκτιμήσεις των μοντέλων για 10-15 μέρες μετά. Και τον χειμώνα σε κάθε τρέξιμο έδειχναν στις 10-15 μέρες μεγάλο χιονιά και τελικά σημειώθηκε μόνο 1 από τους 10 που φαίνονταν ψηφιακά. Ας δούμε βήμα, βήμα πως θα εξελιχθεί η κατάσταση μέχρι το ΣΚ, δηλαδή, τον πραγματικό καύσωνα, που σε Ισπανία και Ιταλία είναι μέχρι στιγμής πιο ήπιος απ΄ ό,τι προβλεπόταν και ας αφήσουμε τον ψηφιακό για όταν και αν έρθει η ώρα του.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    3. Η προγνωσιμοτητα της ατμόσφαιρας δεν είναι ίδια χειμωνα-καλοκαιρι.Το καλοκαίρι είναι καλύτερη,αν δεν κάνω λάθος,ακόμη και για περισσότερο από 5 ημέρες.Κατα τα άλλα συμφωνώ.
      Δημήτρης ρ.

      Διαγραφή
  16. Λίγη προσπάθεια για χρήση σημείων στίξης, νομίζω ότι θα βελτίωνε την κατάσταση στις αναρτήσεις μας...
    Καλοπροαίρετα μιλάω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Αντώνης-Καρδίτσα13 Ιουλίου 2023 στις 9:39 π.μ.

    Βιαστικά ομιλών για τα σημεία στίξης, δεν παρέθεσα το όνομά μου..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Θα πρέπει να περιμένουμε με ψυχραιμία για τις καιρικές εξελίξεις που ενώ ακόμα υπάρχουν μέρες μπροστά και μπορούν οι προγνώσεις εύκολα να ανατραπούν,ωστόσο με τα πρώτα στοιχεία φαίνεται από μια εβδομάδα μπροστά και παραπέρα πως θα ερθεί καινούριο κύμα καύσωνα ισχυρότερο από το τωρινό μετατρέποντας την χώρα καιρικά σε αραβία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Αξιαγάπητε δασκαλε εάν έχεις χρόνο μπες στο You tube και ζητά το ποίημα του Κρητικού λυράρη και δημώδους ποιητή Γιάννη ΒΑΡΔΑ "Μην καψαλιαζεις Άνοιξη"Στο αφιερώνω με όλη μου την εκτίμηση Ακουσετο στην φοβερή και πανεμορφη Κρητική διάλεκτο Θα συγκινηθεις Σε χαιρετώ από το πανέμορφο Ριον και από τους πρόποδες του Παναχαικου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Καλα ρε παιδιά τι έβγαλε ο τζίφος
    Τι φούρνος διάρκειας ην τούτος
    Κώστας Αθήνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Βρίσκομαι στα 600μ με θερμοκρασία περίπου 33 βαθμούς(που δεν είναι λίγο) αλλά μπορώ και αναπνέω.Στην Λαμια το πρωί στις 11 λιωναμε.Θελω να πω ότι η "ποιότητα" της ζέστης στις πόλεις έχει αλλάξει προς το χειρότερο ενώ οι νύχτες είναι πιο δύσκολες από τα μεσημέρια.
    Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Αρχίζει και κλειδώνει σιγά σιγά μετά την μικρή κάμψη της Τ(ο Θεός να την κάνει σε εμάς τους πιό δυτικούς) μεταξύ 16 και 19 τού μήνα, η νέα ένταση τού καύσωνα μεταξύ 20 και 23 του μήνα πανελλαδικά.
    Το κακό είναι ότι ουσιαστικά, φως στο τούνελ ακόμη δεν φαίνεται.
    Αλήθεια που είναι βρε παιδιά εκείνοι οι μετεωρολόγοι πού έταζαν μετά τις 20 τού μήνα δροσιές???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φώτη, μην εξομοιώνεσαι κι εσύ με αυτούς και προτρέχεις. Μπορεί μετά τις 23 να έχουμε και μπουρίνια. Ακόμα η μπίλια γυρίζει..

      Διαγραφή
    2. Πάντως σήμερα στα δυτικά δεν έχει κανέναν καύσωνα Φωτη.Μολις 34 βαθμούς σε Πάτρα και Αρτα. 30αρια και 32αρια η υπολοιπη Ήπειρος. Ίσως ευθύνεται το δυτικό ρεύμα. Από Κυριακή όμως που αλλάζει το ρεύμα, σε ανατολικό.. Θα, σου πω εγω😊

      Διαγραφή
    3. Άγγελε μάλλον δεν με παρακολουθείς σε αυτά που γράφω από καιρό.
      Δεν προτρέχω καθόλου απλά κρούω τον κώδωνα....
      Δλδ τι πρέπει να πούμε ότι όλο αυτό το επίμονο θερμό κύμα πού φαίνεται σε όλα πιά τα προγνωστικά στοιχεία είναι μία απλή καθημερινή ζέστη?
      Εμεις εδώ στα δυτικά τη γλιτώσαμε σήμερα με 38αρια στα ηπειρωτικά αλλά τα μοντέλα και ειδικά το ευρωπαϊκό μπορώ να πω ότι έπεσαν ακριβώς μέσα στις θερμοκρασίες.
      Πάνω από 40β πάρα πολλοί σταθμοί.
      Ας είμαστε προετοιμασμένοι.

      Διαγραφή
    4. Φούλλλ καλό απόγευμα, καιρό έχω να σε πειράξω αλλά χαίρομε την ηρεμία σου και τις απαντήσεις σε ανώνυμους και επώνυμους στο πνεύμα του οικοδεσπότη μας !!!!!!! Καλά ξεμπερδέματα να έχουμε.

      Διαγραφή
  23. Ήταν χειμώνας την τελευταία φορά που είχα επισκεφτεί τη Σαλαμίνα στις 16-17/3/2023, με ξεροβόρι και με θερμοκρασία γύρω στους 10 βαθμούς και ακόμα χαμηλότερα η αισθητή. Tέσσερις μήνες μετά, με καύσωνα αυτή τη φορά, βρέθηκα ξανά στο αγαπημένο μου νησί. Και πάλι Πέμπτη 13/7, όπως και τότε, αλλά τώρα ήταν καλοκαιρινή. Όπως κι εκείνη την Πέμπτη στις 16/3 βούτηξα στο Αιάντειο,, αλλά αυτή τη φορά και στα Περιστέρια με τα κρυστάλλινα νερά και στις Κολώνες, με τα βότσαλα τα κάτασπρα. Μαζεύοντας και μερικά σκουπίδια από τη θάλασσα και την ακρογιαλιά και πηγαίνοντας τα στους κάδους, που έχει πάνω από την παραλία, σε μία ανηφοριά.

    Έκανε αρκετή ζέστη, αλλά καμία σχέση με τις 3 Αυγούστου 2021, όταν είχε 44 βαθμούς στη Σαλαμίνα και έβραζαν τα νερά. Άλλωστε, οι μέγιστες θερμοκρασίες στην Αττική κυμάνθηκαν από 34-35 βαθμούς στα παραθαλάσσια ως 36-38β. στα ηπειρωτικά.
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Έτσι είναι Φώτη και αα λοιπόν φίλε μουέχεις απόλυτο δίκιο όταν τα πράγματα ςσοβαρευτούν πρέπει να λαμβάνονται μέτρα ανακούφισης κυρίως των αναξιοπαθούντων συνανθρώπων μας και να μην σφυρίζουμε αδιάφορα Το καλοκαιρι πολλές φορές γίνεται κουραστικό μονότονο και αδυσώπητο και εγώ δεν αναφέρομαι σε αυτό ποτέ με γλυκολογα όπως το γλυκό η ξανθό καλοκαιράκι Σαν παλιός αγρότης και κτηνοτρόφος έχω υποφερη πολύ μέσα στο καλοκαίρι Αυτα λοιπόν φίλε μου προχωρά καβάλα στο άλογο και εάν δεν γίνεται αλλιως άρχισε να καλπάζει

    ΑπάντησηΔιαγραφή